GoĹÄ: basturk IP: 80.51.254.* 11.05.04, 20:25 potezne ulewy pioruny i grad ostrzegałem.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=6024770&a=12570242 ale to nie koniec tak powinno byc cały wieczór i noc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reniez Re: zalało was?? a grad nie zabił??? 11.05.04, 21:01 Grrr... Nie zalało bo szybko uciekaliśmy do domku, ale Kanera to chyba grad chciał dziś zabić...ale z tego co mi wiadomo - na szczęście będzie żył :-) Pozdrawiam i udaje, ze nie wiedze tego co sie dzieje za oknem... Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: zalało was?? a grad nie zabił??? 11.05.04, 21:03 Zyje zyje gorzej z Ninka wracala rowerkiem w deszczu .. pozyczyla moja kurteczke i stala sie pelerynka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magi Re: zalało was?? a grad nie zabił??? IP: *.crowley.pl 12.05.04, 11:46 kaner napisał: > Zyje zyje gorzej z Ninka wracala rowerkiem w deszczu .. pozyczyla moja kurteczk > e i stala sie pelerynka ;-) > Taaa, szczególnie patent z gumeczkami prostytutkami jako przytrzymywaczami przydługich rękawów był the best;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magi Re: zalało was?? a grad nie zabił??? IP: *.crowley.pl 25.05.04, 11:03 Gość portalu: magi napisał(a): > Taaa, szczególnie patent z gumeczkami prostytutkami jako przytrzymywaczami > przydługich rękawów był the best;) No to właśnie dowód: fotogalerie.pl/fotka/2431661085216536229 Odpowiedz Link Zgłoś
kaligar Re: Jaki grad? 12.05.04, 14:10 egon17 napisał: > Kiedy i gdzie leciał? Np w Poznaniu ok.17 Wielki grad i ...słonce. Ogólnie rewelka :) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm 12.05.04, 16:49 osiedle zet. grad leciał/padął ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm waliło że hej.. a woda z deszczu płynąca w dół ulicy heh to nie miesciła sie między krawęznikami ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rena Re: ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 18:53 Grad i ulewa. Takiej jeszcze w Cielmicach nie było. Mój mąż musiał łopatą przekopać część pola , bo woda zaczynała wlweać nam się do piwnicy. Ulicą płynęła rwąca rzeka .Sąsiedzi musieli wzywać straż pożarną do wypompowania wody z piwnicy. Jakby tego było mała wysiadł prąd i nie było światła chyba do pierwszej w nocy!! Okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm IP: 80.51.254.* 12.05.04, 19:50 no własnie na zecie było identycznie!!! z małą różnicą -prąd był. spadziste ulice jak rwące rzeki, grad napierniczał jak porąbany.. nono pierwsza potężna burza tego sezonu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Egon Re: ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm IP: *.visp.energis.pl 12.05.04, 21:12 Byłem w tym czasie w Bytomiu, tam padał tylko deszcz, ale za to jaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm 12.05.04, 22:36 A ja w Katowicach na WItosa i tez ładnie pochulało! Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: ok 17.00 i 19.00 wielkosci ok 2 cm 12.05.04, 23:28 no pierwsza tak duza burza tego sezony. dodam ku uciesze ze tegoroczny sezon wg mnie bedzie bardzo udany znaczy burzowy. maj w miare spokojny ale naparwde porzadne burze pojawią sie pod koniec maja i w czerwcu. wtedy ta co byłoa wczoraj to bedzie pikuś przy tych co bedą z konca maja czerwca i lipca. w tej chwili burze nad żywcem i suchą beskidzka Odpowiedz Link Zgłoś
basturk 21. V to pytanie bedzie bardzo aktualne.... 19.05.04, 23:28 21. V to pytanie bedzie bardzo aktualne.... wiecej w mega wątku o pogodzie z dzisiejszego (19.V) dnia. bezie bardzo ciekawie. dobrze ze ten dzien mam wolny wiec bede mógł sobie na bieżąco obserwowac sytaucje Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: 21. V to pytanie bedzie bardzo aktualne.... 19.05.04, 23:32 podziwiam za to zainteresowanie meteorologia, na studiach mialem meteorologie i klimatologie lecz zbytnio za tym nie przepadalem Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: 21. V to pytanie bedzie bardzo aktualne.... 20.05.04, 16:57 uuu szkoda ze nie -bo to niesamowicie ciekawa dziedzina od kuchni : co powoduje coś , kiedy i w ajkich warunkach etc... no ale kazdy ma inne zainteresowania.. jakby nie było ostrzeżęnie na jutro dalej aktualne-jutro bede obserwował jak sie bedzie sytuacja frontowa rozwijac nad namni. poczatek zjawisk prognozuje na godziny od ok 15.00 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk duzy chłód coraz bliżej,pojutrze ok 3st i opady śn IP: 80.51.254.* 20.05.04, 23:46 duzy chłód coraz bliżej,pojutrze w nocy zimno i opady deszczu i sniegu. I to nie tylko w Tatrach ale naweet w naszych beskidach. nie wykluczone (UWAGA ŻE JAKIŚ OPAD DESZCZU A NAWET ŚNIEGU MOZEI U NAS SIE W NOCY POJAWIĆ BOWIEM TEMP> PRZY OPADACH WYNEISIE OK 2-3 st WIEC SZANSA JEST.!!!! BYŁOBY TO WIELKEI WYDARZENIE!!!!! I KOLEJNA CIEKAWOSTKA!!! SYTUACJE BEDE NA BIEŻĄCO OBSERWOWAŁ ZWŁASZCZXA TEN CHŁÓD I OPADY. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: duzy chłód coraz bliżej,pojutrze ok 3st i opa 20.05.04, 23:47 uff, a juz myslalem ze zima wraca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: duzy chłód coraz bliżej,pojutrze ok 3st i opa IP: 80.51.254.* 20.05.04, 23:54 no w górach sniegu przybedzie..Babia nadal bedzie górowała nad miastem w zimowej szacie.. ale po ok 18 latach nieobecności majowy opad śniegu i u nas moze wsytapić.Oczywsicie przy 2-3 st jak juz to bedą to opady mokego śniegu a raczej sniegu z desxczem. Narazie szanse oceniam 50/50. od jutra ochłodzenie i jutro wszytsko sie wyjasni jak duze bedzie i czy mamy szanse na majowy opad sniegu pierwwszy od ok 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk nad czechami juz cała seria burz. zmierzaja na nas 21.05.04, 11:49 nad czechami juz cała seria burz narazie malutkich bo są w fazie rozwoju. Rozwijać bedą sie nadal i mogą sie łączyć w więskze "supoerburze" Na chwile obecną zmierzają na nas. Pierwsze zjawiska prognozuje na godz ok 16.00-17.00 To narazie tyle co do ochłodzenia to potwierdza sie to co pisałem wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: nad czechami juz cała seria burz. zmierzaja n 21.05.04, 11:50 heeej 16? ja parasola nie mam!! wczoraj trza bylo mowic ;-) No dobra Pozdrooo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: nad czechami juz cała seria burz. zmierzaja n 21.05.04, 11:54 kaner napisał: > heeej 16? ja parasola nie mam!! i tak by Ci grad podziurawił.. ;]] nie no zartuje chociaż grad nie jest wykluczony Odpowiedz Link Zgłoś
reniez NIE ZGADZAM się... 21.05.04, 12:24 na burze, deszcze i inne grzmoty! Ide z transparentem strajkować... przed Ministerstwo Planowania Pogody! Idzie ktos ze mną?! Grrrrrrrr pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegalna?!!! IP: 80.51.254.* 21.05.04, 13:59 oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegalna?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:00 Udzielam pelnego poparcia i zgody na protest!! Pozdrooo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:18 oj chyba minister od pogody bedzie musiał sięgnąć po mocniejsze i wieksze argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:19 Gość portalu: basturk napisał(a): > oj chyba minister od pogody bedzie musiał sięgnąć po mocniejsze i wieksze > argumenty :P:P:P a jakie? jakie? ja tam jestem super dzielna i sie Nikogo/niczego nie boje :P Prawda Kanerku? :-) ;p pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:22 > ja tam jestem super dzielna i sie Nikogo/niczego nie boje :P > Prawda Kanerku? :-) ;p Dokladnie... ;-) Jestes super Twardzielka i Debesciak ;-) Pozdrooo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:24 hmmm, wytocze cieżkie chmurowe dział przed ministerstwo i z broni gładkolufowej grad bedzie studził temperament, a dla osób bardziej aktywnych przewiduje znieczulenia miejscowe piorunem i w piorunowym tempie Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:30 Gość portalu: basturk napisał: > hmmm, wytocze cieżkie chmurowe dział przed ministerstwo i z broni gładkolufowej grad bedzie studził temperament, a dla osób bardziej aktywnych przewiduje > znieczulenia miejscowe piorunem i w piorunowym tempie ojojojoooj... faktycznie ciezkie argumenty :| Ale! ja jestem nieprzemakalna (Ktos pamieta ta piosenke?) aaaaa... i sie gdzieś uziemie :P :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:39 oj coby cie ten grom z jasnego nieba nie uziemił prezej ;)) albo poprostu podłącz sie do ministerialnego piorunochronu!!! od czego płacisz podatki!!! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:41 basturk napisał: albo poprostu podłącz sie do ministerialnego piorunochronu!!! od czego płacisz > podatki!!! ;D O wlasnie! :) Ps. Hm... Zaczynam sie czuc jak na pogodowej wojnie.. Ale cóż - nie zwykłam przegrywac :p ;-) :-) Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegaln 21.05.04, 14:57 reniez napisała: > Ps. Hm... Zaczynam sie czuc jak na pogodowej wojnie.. Ale cóż - nie zwykłam > przegrywac :p ;-) :-) > > Pozdrawiam :-) hehe ja tez.. Moze byc ciekawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Kolego - demonstracja będzie legalna! :) 21.05.04, 14:15 Gość portalu: basturk napisała: > oj koleżanko ta demonstracja bedzie nielegalna?!!! No jak? bedzie jak najbardziej legalna :-) ;p pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: Kolego - demonstracja będzie legalna! :) IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:22 no dobra demonstrujcie. tlyko bez palenia opon, krzyków chłopi razem, bron, i bez wysypywania zboza Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: Kolego - demonstracja będzie legalna! :) 21.05.04, 14:26 Gość portalu: basturk napisała: > no dobra demonstrujcie. tlyko bez palenia opon, krzyków chłopi razem, bron, i > bez wysypywania zboza No jak? Bez krzyków? (nie chciałbys słyszec jak sie "dre" gdy idzie burza)... aa.... palic opon nie bede bo nie mam dresu...;p pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: Kolego - demonstracja będzie legalna! :) IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:29 no dobra, ale moje srodki zapobiegawcze które wyminiłem wczesniej ewentualbnie uzyje-zastrzegam sobie takie prawo Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: nad czechami juz cała seria burz. zmierzaja n 21.05.04, 12:29 Basturk: Pod Pregiersz ale juz! ;-) Straajk ;-) pozdrooo Odpowiedz Link Zgłoś
uran4 Re: nad czechami juz cała seria burz. zmierzaja n 21.05.04, 13:15 kaner napisał: > Basturk: Pod Pregiersz ale juz! > ;-) > > Straajk ;-) > > pozdrooo Lubię Basturka, ale się zgadzam!!! Pod pręgierz!! > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk JESTEŚCIE OKRUTNI : ( IP: 80.51.254.* 21.05.04, 13:58 tak swojego ministra ds. planowania pogody traktować... czego sie ja tu doczekałem.. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: JESTEŚCIE OKRUTNI : ( 21.05.04, 14:06 Ministra ds. planowania?!? a ja myslalam, ze PROGNOZOWANIA! :-) hm.. to pogarsza sytuacje! Czyli to zimno przez Ciebie Drogi Kolego :) grrrrr... STRAJK! Strajk! :-) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: JESTEŚCIE OKRUTNI : ( 21.05.04, 14:23 reniez napisała: > Ministra ds. planowania?!? a ja myslalam, ze PROGNOZOWANIA! :-) > hm.. to pogarsza sytuacje! Czyli to zimno przez Ciebie Drogi Kolego :) > grrrrr... > Dokladnie na pregierz.. Basturk sie przyznal.. ze to wszystko jego sprawka... POD PREGIERZ i wybatożyć ;-) Pozdrooo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk ŁO MATKO NIE!!! TO BEDZIE BOLAŁO!! IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:27 poza tym domagam sie sprawiedliwego procesu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: ŁO MATKO NIE!!! TO BEDZIE BOLAŁO!! 21.05.04, 14:32 Sprawiedliwego? w tym kraju!? Ty jeszcze w to wierzysz...? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: ŁO MATKO NIE!!! TO BEDZIE BOLAŁO!! IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:35 SIE DOMAGAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO MÓWI FORUMOWA KONSTYTUCJA!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
salo Nareszcie ktoś mnie poparł :) 21.05.04, 14:03 uran4 napisał: > kaner napisał: > > > Basturk: Pod Pregiersz ale juz! > > ;-) > > > > Straajk ;-) > > > > pozdrooo > > Lubię Basturka, ale się zgadzam!!! Pod pręgierz!! > > Lepiej późno niż nigdy, dziękuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: zalało was?? a grad nie zabił??? 21.05.04, 13:37 no i u nas zbiera sie na burze :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk burze burzami ale otrzemy sie o... zime! tak zime! IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:02 dalej ostrzegam przed juz gwałtownymi burzami i silnymi ulewami w czechach, które zmierzją w nasza strone.. ale to hcyba pikuś Jak mnie pouczył kolega uran to majowy snieg wystąpił u nas w 84 r. a wiec w trym roku mija okrągłe 20 lat. Czas to jakoś uświetnić!!!!!!!!!!! moze niedorzecznie to brzmi ale już dzisiejszej nocy zrobi sie zimno a 23 V w dzien bedzie bardzo zimno ok 5 st i opady- icm-(model numerycznej prognozy pogody) świetni fachowcy prognozują dla nas (najlpiej sami zobaczcie): dla naszego obszaru: weather.icm.edu.pl/pict/forecast06/mgram1609.14206.gif weather.icm.edu.pl/pict/forecast06/mgram1608.14206.gif to białe to chyba sie domyślacie co to moze być ;]]] spokojnie zimy to nie oznacza ale pierwszy od 20 lat prawdopodbnie zimowy akcent w maju... Odpowiedz Link Zgłoś
salo Basturk przestań !!!! 21.05.04, 14:04 Łapki zwiążę i do klawiatury nie dopuszczę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 kolega basturk przedstawil doscnieciekawa sytuacje 21.05.04, 14:06 ale poparta jest ona dosc mocnymi argumentami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa syt IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:13 krzys00 napisał: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa sytuacje > ale poparta jest ona dosc mocnymi argumentami anoooo. Ale chyba tez najlepszy spoób aby bchodizć 20 lecie ostatnich opadów sniegu w maju ;]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uran4 Re: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa syt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:44 Obchodzić mogę, nawet bardzo chętnie. Tylko którędy?! Pzdr 4all P.S. Basturk, nie bój się. Pręgierza nigdy w Tychach nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa syt IP: 80.51.254.* 21.05.04, 14:48 ufff dzikei a juz cały sie dygotałem... ;) a jak obchodzisz to najlepiej..skrótami!.. Odpowiedz Link Zgłoś
reniez Re: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa syt 21.05.04, 14:51 Strzeż się! :-) :-) Nie znasz dnia, ani godziny... gdy na rynku w Tychach.. no tak - nie ma rynku - wiec nie masz sie czego bać :-) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: kolega basturk przedstawil doscnieciekawa syt 21.05.04, 14:52 ryne jest ale pregierza tam niepostawicie... już Wam gołebie nei dadzą tego zrobić.. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Kolega Basturk zapomniał 21.05.04, 14:54 i się cieszy, a pręgierz jest, zraz znajdę :P Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: Kolega Basturk zapomniał 21.05.04, 15:01 salo napisała: > i się cieszy, a pręgierz jest, zraz znajdę :P juz jest.... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
basturk oj bedzie sie działo oj bedzie 29.05.04, 12:25 OSTRZEŻENIE OD WTORKU 1.06 OD GODZINY 6:00 DO CZWARTKU 3.06 DO GODZINY 21:00 PRZED GWAŁTOWNYMI BURZAMI, KTÓRYM TOWARZYSZYĆ BĘDĄ SILNE ULEWY PODCZAS KTÓRYCH SPAŚĆ MA OK 30-40 LITRÓW WODY NA 1 METR KWADRATOWY A LOKALNIE NAWET I OK 60. wiecej na mojej podstronce: tychymiasto.fm.interia.pl/Wiadomosci/wiadomosci.html na koniec dodam ze jest jeszcze za wczesnie aby prognozowac w jakich godzinach on dotrze. mysle ze do nas ok godz. 15.oo ale takj jak pisze jest za wczesnie. oby tylko nie dotarł nad ranem bo z wielkiego pokazu będą nici.. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił natury 01.06.04, 22:55 sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił natury dziś byłotakie peirwsze i bardzo nieśmiałe wejscie frontu, jutro bedzie nieco smielsze i z kazdym dniem coraz bardziej. kulminacja przypadnie na piątek i sobote... dajcie se pozur Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił na 01.06.04, 23:12 basturk napisał: > kulminacja przypadnie na piątek i sobote... I to mnie właśnie martwi, bo w piątek muszę jechać 100 km autem :-( a w sobotę wracać :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił na 01.06.04, 23:13 a gdzie jedziesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił na 01.06.04, 23:16 W Świętokrzyskie / granica z woj. Śląskim i Małopolskim Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił na 01.06.04, 23:21 hmm no to burze tez powinny byc.. Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: sie zacznie za kilkanście godzin pokaz sił na 01.06.04, 23:27 Wiem, szczególnie boję się jednego odcinka drogi, gdzie lubią leżeć połamane drzewa... Ale może się nie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk temat wątku staje się i stanie sie aktualny 08.06.04, 17:33 no troche pogrzmiało... ida burze z płn Polski miesjcami są dość gwałtowne i tak bedzie do konca dnia- burze lokalne i gwałtowne z silnymi ulewami wyładowanimi, podmuchami wiatru do ok 100 km/h no i nie wylkuczony grad.. ale kulminacja tych zjawisk-jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: temat wątku staje się i stanie sie aktualny 08.06.04, 17:42 basturk napisał: > no troche pogrzmiało... ida burze z płn Polski miesjcami są dość gwałtowne i > tak bedzie do konca dnia- burze lokalne i gwałtowne z silnymi ulewami > wyładowanimi, podmuchami wiatru do ok 100 km/h no i nie wylkuczony grad.. ale > kulminacja tych zjawisk-jutro. > wiecej tu: tychymiasto.fm.interia.pl/Wiadomosci/wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk no na czasie wątek :DDD IP: 80.51.254.* 08.06.04, 22:40 juz jedna dosć gwałtowna burza przeszła nad katowicami bieruniem oświcimiem.. teraz do uderzenia szykuje sie druga, qrde jejdroga jest podobna.. wiec o nas moze tylko zahaczyć.. jednak naparwde gwałtowne pojawić powiny sie jutro.. tychymiasto.fm.interia.pl/Wiadomosci/wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
basturk minęła nas MEGE BURZA EUROPY o 40km i OSTRZEZENIE 10.06.04, 12:53 info.onet.pl/934252,12,item.html piękna była (oczywiscie z punktu widzenia fana meteorologii bo dla osób ktróe ją przeżyły była koszmarem z pewnoscia) musnęła nas dosłownie o niecałe 40 km. Troszke zabrdzo miała południowy kierunek-obrała sobie kierunek węgrów. ALE TAKICH BURZ TO DOPIERO POCZTEK.. dziś tez mogą sie pojawić alke jeszxcze tak gwałtowne jak jutro to nie będą. Jutro opady rzędu 70l/m2 -bardzo wysokie opady które jezeli występuja w krótkiej chwili mogą zalać miasto. Ostrzegam tez jednoczesnie przed gradem wichurami towarzyszącymi burzom nawet są ostrzeżenia dla Śląska i Górnego i Dolnego prze możliwymi trąbami powietrznymi. Tak wiec jutro to napoarde uwazajcie ale uwazajcie tez dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk zmiezrają na nas gwałtowne burze!! teraz jest nad 10.06.04, 15:09 zmiezrają na nas gwałtowne burze z płn-zach!! teraz szaleją nad wrocławiem i opolem szybko sie rozrastają i jak nic sie nie zmieni to za jakieś 2 h dotrze/dotrą do nas!!! Są gwałtowne a dopiero co sie rozwinęły, szybko przybierają na sile. Tak wiec jeszte ok 200-250 km musza pokonać. sądze ze dalej bedą sie rozwijać bo najlepszy czas na burze to godz 16-17.00. Teraz tylko trza obserwować ich kierunek. Jak nie bzocza z obranego kursu do dotrą do nas b. gwąłtowne burze. uwazajcie Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: zmiezrają na nas gwałtowne burze!! teraz jest 10.06.04, 16:00 no chyba rzeczywiscie masz racje, bo cos na horyzoncie te chmury nie za ciekawie wygladaja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk jesteśmy prosto na ich drodze!! IP: 80.51.254.* 10.06.04, 16:10 www.imgw.pl/wl/internet/burza/burza.html a to co do wczorajszej burzy, przed którą ostrzegałem. pomyliłem sie o niecałe 40 km chyba na + że sie pomyliłem: info.onet.pl/934318,12,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk zaczyna grzmieć IP: 80.51.254.* 10.06.04, 16:40 zaczyna grzmieć, choć burze chyba nieco słabną -przyanjmniej tak wynika z radarów na chwile obecną... ale energii mają skąd czerpać uwazajcie Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: zaczyna grzmieć 10.06.04, 16:45 w sumie moglo by tak troche popadac, chociaz powietrze by sie odswiezylo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk uwaga "najlepsze" ok 50 km od nas IP: 80.51.254.* 10.06.04, 17:23 Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: uwaga "najlepsze" ok 50 km od nas 10.06.04, 17:34 na poludnie od nas to chyba dopiero sie dzieje, widok z okna na poludnie wszystko mowi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk Re: uwaga "najlepsze" ok 50 km od nas IP: 80.51.254.* 10.06.04, 18:38 nooooo burza minimalnie skreciła na południe ale i tak ładnie było jutro także burzowo i nie wyklucczam tez nocnej burzy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk powtórka z rozrywki oraz piękna ulewa była niedawn IP: 80.51.254.* 11.06.04, 15:27 powtórka z rozrywki oraz piękna ulewa była niedawno. własnie wracałem autem po naszych tyskich nie ulicach ale potokach dosłownie i w przenosni.... tymczasem chyba potórka z dnia wczorajszego w okolicach wrocławia rozwija sie burza o kierunku pd-wsch czyli sytuacj aidentyczna jak wczoraj. narazie sie rozwija i trzab ją bacznie obserwować. Bo moze być bardzo gwałtowna z wichurą i gradem PS SKUTKI WCZORAJSZEJ BURZY: Burze pustoszą Śląsk Brak gazu na jastrzębskim osiedlu, woda zalewająca piwnice i drogi, pożar po uderzenia pioruna, awarie sieci energetycznych - to bilans burz, które przeszły w nocy z czwartku na piątek nad Śląskiem. Burze połączone z intensywnymi opadami i gradobiciem przeszły nad Śląskiem (fot. PAP) Jak podało Centrum Zarządzania Kryzysowego Wojewody Śląskiego, minionej doby straż pożarna interweniowała ponad 40 razy. Mieszkańcy osiedla Dublec w Jastrzębiu Zdroju z powodu gwałtownych opadów deszczu byli w nocy pozbawieni dostaw gazu. Rano awarię usunięto. Strażacy wypompowywali wodę zalewającą piwnice i drogi, usuwali połamane gałęzie i powalone drzewa. W Bielsku-Białej po uderzeniu pioruna spłonął niewielki budynek gospodarczy, w Mikołowie grad uszkodził dachy dwóch domów. Gwałtowne opady deszczu i wyładowania atmosferyczne spowodowały też awarie sieci energetycznych. W Bielsku-Białej uszkodzone są trzy stacje średniego napięcia. Natomiast w Raciborzu i Gliwicach odnotowano 40 interwencji związanych z uszkodzeniami linii niskiego napięcia i 15 uszkodzeń na stacjach średniego napięcia. kgr, asl ww2.tvp.pl/120,20040611101635.strona Odpowiedz Link Zgłoś
basturk skutki gradobicia 14.06.04, 17:30 a to o gradobicu przed którym ostrzegałem. przesżło na dmikołowe i orzeszem choć w tychach tez było tyle ze im bardziej na wschód tym mniejsze. Najmocniejsze w tychach było włąsnie na zachodzie na terenach graniczącyhc z mikołowem i wyrami. Wielkie jak przepiórcze jaja Sobota, 12 czerwca 2004r. Dziurawe dachy, zniszczone samochody i zdewastowane ogrody to tylko niektóre efekty gwałtownego gradobicia, które w czwartek nawiedziło Zazdrość, dzielnicę Orzesza. Rolnicy ze zgrozą oglądali w piątek zniszczone pola. Grad skosił uprawy ziemniaków i sałaty. Jak powiedziała nam jedna z właścicielek, która ma ubezpieczone pole, chciała od razu zgłosić zniszczenia, ale nie mogła dodzwonić się do PZU, bo odzywała się tylko automatyczna sekretarka. Chmura z lodem Około godz. 17 w czwartek dało się słyszeć dziwny szum. Nad dzielnicę nadciągnęła czarna chmura. - Z nieba zaczęły spadać lodowe kule wielkości przepiórczych jaj - mówi Grzegorz Stycz, właściciel jednego z tutejszych sklepów. - Trwało to kilkanaście minut. Okolicę pokryła warstwa lodu. Ulica była cała biała. Samochody zatrzymywały się na poboczach. Grad uderzał w nie z ogromną siłą. Strach było wyjść na dwór. To groziło solidnym poobijaniem. Połamane kwiaty Mój rozmówca pokazuje rozbite lusterko w samochodzie, który stał na podwórzu. Na dachu auta widać wgniecenia. Jego żona Bogusława wskazuje na potłuczone doniczki i połamane kwiaty. - A tak się cieszyłam, że pięknie wyrosły - mówi. Podobnie było u sąsiadów. Sławomir Sznapka z domu obok chodzi po ogrodzie i pokazuje zniszczone rabaty. Rynny jak sitko - Niech pan popatrzy. Okno dachowe rozbite, rynny dziurawe - wymienia Szymon Sznapka mieszkający przy ulicy Żorskiej. - A w samochodzie są wgłębienia na dachu. Z taką siłą to uderzało. Piotr Świaczny z ulicy Cichej też liczy straty: - Plastikowe rynny wyglądają jak sitko. Nadają się do wymiany. Meble ogrodowe, które stały na dworze, całe roztrzaskane. Z żoną Kornelią, synem Tomkiem i mamą Heleną wybrał się na spacer po okolicy, by zobaczyć, jakie gradobicie wyrządziło szkody. Dziurawe dachy Bolesław Kisiel, właściciel drugiego w dzielnicy sklepu, swoje straty szacuje na kilkanaście tysięcy złotych. W dwóch pokrytych papą budynkach na ich dachach widać setki dziur. Jeżeli szybko się tego nie naprawi, przy kolejnym deszczu woda może zalać mieszkanie. Dlatego strażacy z OSP Orzesze położyli na nich folię. Piotr Rozkoszek, Jerzy Bujar, Maciej Koczela i Tomasz Bujar pracowali tu w czwartek kilka godzin, by ochronić budynki. - Zniszczone są też dwie przyczepy campingowe - mówi Bolesław Kisiel. - Obydwie mają powgniatane dachy, przecieka przez nie woda - dodaje jego żona Krystyna. Dzień po gradobiciu Dachy ciekną także w kilku innych domach. - Dopiero w nocy z czwartku na piątek, kiedy ponownie zaczęło padać, zorientowałem się, że jest podziurawiony - powiedział nam wczoraj Grzegorz Stycz. Po gradzie przestał u niego działać telefon. Jego sąsiad, Jacek Faruga, dodaje, że nie działa internet. Ten dzień mieszkańcy Zazdrości z pewnością na długo zapamiętają. * Bogdan Prejs - Dziennik Zachodni tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/373693.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk no jak tam po dzisiejszej meeega ulewie i burzy?? IP: 80.51.254.* 03.07.04, 22:48 wracałem autem około godz 20.00 ulice pozalewane totalnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk no wyrwane drzewo spadło prawie na przychodnie IP: 80.51.254.* 05.07.04, 17:03 włąsnie wracałem z pracy tzn jakieś 30 minu temu, ulice pozalewane, na pętli wiatr wyrwał drzewo-spadło prawie na tą nową przychodnie-mniej wiecej ok 1 metra od niej. nieźle macie jakieś doniesienia jeszcze?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk no i już pocięte i wywiezione..100 cm uratowało cz IP: 80.51.254.* 06.07.04, 21:05 no i już drzewo pocięte i wywiezione..100 cm uratowało część przychodni.. jednoczesnie juz dzis ostrzegem przed gwałtownym załamniem pogody w sobote lub w nocy z soboty na niedzile. spowodowane to bedzie chłodnym frontem atmosferycznym, zetkniecie się chłodnej masy powietrze z gorącą (ok 31 st) spowoduje gwałtowne i potężne burze, z oberwaniami chmur, wichurami a anwet gdzie niegdzie trąbami i gradobiciami) są to zjwaiska lokalne ale przy taki forncie mogą się zdarzać burze o dziesiatkach nawet setkach kilometrów średnicy.. prze dprzejsciem frontu temp sięgniew ok 31 st a po przejsciu spadnie do ok 17 st tak wiec różnica wyniesie aż prawie 15 st!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Radex Re: no i już pocięte i wywiezione..100 cm uratowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 23:42 Jaką pogode przewidujesz na sobote-niedziele w Cieszynie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk jutro najwyzsza temp tego roku: 27 st!!!!!!!!!!!!! IP: 80.51.254.* 07.07.04, 17:08 taką jak u nas-ogólnie ..nieciekawą.. w piątek duuuuzy pokaz sił natury: pogodatychy.w.interia.pl/ w piątek po południu po przejsciu frontu bardzo sie ochłodzi do ok 17 st. sobota chłodna dalejk i przelotne opady, niedziela cieplesjza do ok 22 st i wiecej słonca.. ale lepiej przygotujcie się na piatek, radze uwazac tez jutro na wielce mozliwe burze termiczne a te jezeli juz sie pojawią to z reguły są bardzo gwałtowne, włącznie z gradem, ale tak jak napisałem to nie bedzie frontowa tylko termiczna wiec jej zasieg jest ograniczony Odpowiedz Link Zgłoś
basturk zmierzają w naszym kierunku POTEŻNE BURZE!!! 08.07.04, 18:58 ludziska uwazajcie. w naszą strone jak ostrzegałem zmierzają bardzo potężne burze. jedna z takich o długości ok 300 km i szerokosci ok 100 (super burza) idzie wprost na nas. teraz obejmuje zasięgiem całe zachodnie czechy i pdwsch niemcy. Niesie ze sobą gigantyczne ilosci wody (rzędu od 20 do nawet 80 l/m2 w tej chwili) wichury i grad.. jezeli nic sie nie zmieni to uderzy wprots na nas. mniej wiecje w miasta od częstochowy po bratysławe.. wszystko zalezy teraz od jej szybkosci i ruchu, osłabnąć raczej nie powinna gdyż ma z czego czerpać energie. tak wiec uważajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk dochodzi do Pragi-teraz z niej ok 55 tys wyadowan! IP: 80.51.254.* 08.07.04, 21:26 dochodzi do Pragi-teraz z niej ok 55 tys wyadowan! to jest mega burza. powierzchniowo większa od słowacji-idzie dalej prosto na nas. idzie coprawda pomału, ale cały czas przybiera na sile i jezeli nie będzie słabła to radze sie przygotować na naparwde gigantyczny pokaz sił natury. średnio przez 15 minut jej liczba wyładowan wzrasta o kilka tysiecy. bede dalej obserwował. dodam ze ąłcznie nad poslka czechami i niemcami jest ponad 70 000 wyąłdowań. To jest absolutny rekord. Nie pamietam takiej sytuacji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basturk aktualizacja ok 70-75 000 wyłądowan z tej burzy IP: 80.51.254.* 08.07.04, 22:32 od nas dzieli ją jakieś 200 km.. idzie wytrwale na nas!!! jak narazie nie słabnie-dalej przybiera na sile. ale neisty moja obserwacja dobiega konca. jak ktoś jest zainteresowany rozwojem wydarzeń tzn co sie ebdzie z nią działo, jaki kierunek jej i wogóle to daje link: onweb.blids.de/blids/gpg/lex1/mapdisplay_free.jsp?nav1=products to tymczasem borem lasem... uwazajcie.. Odpowiedz Link Zgłoś