Dodaj do ulubionych

POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powstanie

IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 11:58
zapraszam was internautów w szególności z Miata Tychy na link załączony

www.tychy.naszemiasto.pl/forum/wiadomosci/71092.html

jeśli wam sie spodoba pomysł zostawcie swój głos z poparaciem . Krytyczne
głosy nie beda mile widziane bo idea jest zbyt wyniosłą zeby tam wpisywac swe
krytyczne komentarze -

pozdrawiam was wszystkich -
pp w żałobie po śmierci Ojca świętego Arek A. z miasta Tychy
Obserwuj wątek
    • pawel1940 Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 09.04.05, 12:28
      Pomysł bardzo mi się podoba. Taki pomnik powinien stanąć w okolicach Alei Jana
      Pawła II.
      • Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 11.04.05, 05:51
        powiem jedno zakładajac to forum nie spodziewałem sie aż tyle kasliwych uwag
        ad niego, az tylu przeciwników którzy jak znam zycie byli świecić
        znicze ,świeczki na alicy jana pawła w tychach czy gdzieś imdziej . chodzili
        świceili i sie wzruszali że jest nas tam ąz tylu az tak wielu . wolę pomysle co
        budowie pomiku i przy tym pomysle poszprzeczas sie z kilkoma osobami
        słowem ,próbowac przekazac im ten pogląd tak by zrozumieli że to naprawde niuc
        żlego a nawet bardziej dobrego dla nas co etraz trwaja i dla tych co trwac
        beda - wole pomnik ku czci kogoś najwiekszego na tym naszym ziemskim padole i
        przechodzac koło niego wpadac w zadume nad swym życiem i wtedy robic sobie choc
        na chwile mały rachuneczek sumienia niż snuc wileki deklaracje jak nasi
        szanowni fani sportów typu piłka nożna co deklarowali koniec wasni i etc . że
        juz nie bedzie syfu bo oni go kochali JANA PAWŁA 2 i ze... sami dobrze wiecie
        tez to słyszeliscie radiu i w tv . atu prosze nie dosc ze zpomnieli o włąsnych
        deklaracjach to jeszce parcujacych ludzi, policjantów moze dobrych ludzi do
        szpitala w tym swym zakłąmaniu wpędzili . KTO jest tu gorszy wtedy pomysł czy
        nasze wartosci które zatracamy w ciagu 2 dni - któs tu napisał coś wikeszego
        zróbmy ale jak tak czytam te wypowedzi tu na forum to jesli iedy kolwiek ten
        pomnik powstanie w MIESCIE TYCHy to bedzie coś tak wielkiego i beda tez te
        serca wzniesione jako pomnik , bo nam sie udało -a jak poczytacie całe to forum
        dzis i za tydzień to moje słowa sie powteierdza bo na forum o pomiku głosów z
        poprciem nie przybywa tylko debata słowna tutaj nabiera rozpedu.

pozdrawiam was iNternauci i życze miłego nia zwolennikom jak i przeciwnikom
        mego pomysłu -BYWAJCIE arek
    • Gość: piki Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 14:28
      A dzlaczego tylko jeden pomnik w Tychach? Idźmy na całość i na każdej ulicy
      postawmy Wojtyle pomnik.

Byś się chłopie lepiej wziął do czytania encyklik.

PS>
      To co wyprawiają przez ostatni tydzień polskie media to jakiś koszmar. JP II
      brakuje jeszcze na okładce pisma dla wędkarzy. Niech żyje pluralizm w polskim
      wykonaniu.
      • Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 14:45
        Wiedziałem wiedziałem ze znajdzie sie taki "pędzel" który to wstawi swój
        komenatarz bzdurny !!!!! - ty sie lepiej weź z forum pędzlu bo napewno sie nie
        nadajesz miedzy ludzi ze swym EGO - 0a jak coś sie nie podoba szary
        człowieczku to tak jak prosiłem nie musisz nawet tu kropki wstawiac zajmij sie
        czymś co sprawi żeby ktokolwiek pomyslał o tobie jako o osobie co zrobiła coś
        dla innych a nie tylko siała negatywne uczucia . a wogóle to WEŹ
        SIE !!!!!!!!!!!
        • Gość: piki Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 14:52
          Oj Areczku widzę, że cały tydzień w kościółku ta dla ciebie zdecydowanie za
          mała. Nic nie wyciągnąłeś z nauki JP II, bo ziejesz nienawiścią i inwektywami.

Ot i polski katolicyzm.
          • Gość: heller Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:58
            Hehe wyszło szydło z worka.
            Najbardziej podoba mi sie ten zakaz krytyki.
            Co to za bubek? Kto to kurna jest?
          • Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 15:04
            ni chodzi o mą nienawiśc bo to nie ona przemówiła nie jej we mnie jet nadzija
            że inni poprą ten projekt który a i owszem przez niego niechciał by wogóle
            powstał ale cóz z nami którzy palą te świece te znicze po nocach za dnia na
            ulicach i ludzie tego chca chca pokazyac jak wiele dla nich znaczył chcia sie
            spotykan nie tylko w kosciele z nim lae jak sie okazuje tam gdzie tylkjo sa
            inni tam gdzie ludzia chca go wspomniac np. na uliach ,placach zwanych jego
            iminiem a ja do tego wizerunku chciałbym zobaczyć jego na pomniku naturalnych
            rozmairów i gdy bede miał taką chęc , gdy wszyscy bedziemy miec taką chęc to
            bede mógł podejsc do takiego pomnika z jego podobizną spojżec na te otwarte
            raminona , bo takie zawsze mial dla swych owieczek, spojzec na ten usmiech
            który goscił tak czesto na jego twarzy i uscisnąc te kamienna dłoń - czy to
            żle ,? czy to z nienawiści rodza sie takie pomysł, czy pomysł krzywdzi
            kogoś, ??? Nie lubie tylko słow krytyki w stosuku do kogos któ wszczyna jakiś
            szczytny projekt a takie słowa nie dddaja mu mocy - jesli chcesz pisac to co
            było w 1 post-cie to załuż swe forum gdzie bedziesz mógł pisac te słowa do
            woli i zobaczysz ile osób bedzie chciało sie z toba podzielic spostrzezeniami -
            a jak bedzie wiecej takich jak ty którzy nie popierają takich idei to mój
            pomysł, apel i tak przestanie istnieć . a ja wtedy bede nie pocieszony . zegnam
            i pozdrwiam cię
            • Gość: kibic zbudujmy Stadion Piłkarski imienia Jana Pawła II IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 15:53
              uważam że to by była incjatywa ludzie mogli by wpłacać kase na nowo budowany
              stadion było by to przyjemne z pożytecznym myśle że Papieżowi to by sie
              bardziej podobało co wy na to !!!!!!!!!!!
              • Gość: piki Re: zbudujmy Stadion Piłkarski imienia Jana Pawła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 16:10
                Kolejny niespełna rozumu. Idźmy jeszce dalej i zmieńmy nazwę Tych na
                Papieżowice albo Wojtyłowice, co wy na to?

Przeraża mnie ten polski, płytki katolicyzm. JP II zostawił 85 tys. stron
                homilii, encyklik etc. i zamiast to wszyztko studiować to banda pacanów będzie
                pomniki i kapliczki budować.
                • Gość: Marek z U Re: zbudujmy Stadion Piłkarski imienia Jana Pawła IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 16:15
                  piki wyluzuj .... pojednanie miłość piki wyluzuj to jest dyskusja każdy
                  przedstawia swój punkt widzenia wyluzuj ........
    • Gość: miś jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:59
      Wszystkie kąśliwe uwagi na temat Ojca św.- są słownym ŚWIĘTOKRADZTWEM.
      Mówicie najprawdopodobniej o przyszłym Świętym w całym tego słowa znaczeniu.
      Skąd w was tyle zawiści?
      Możemy i będziemy się nie raz jeszcze spierać i mieć odmienne zdania na różne
      sprawy, ale tutaj wypadało by zachować odpowiedni dystans i rozwage.

• Gość: Marek z U Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 16:11
        Jogi wychodzi na to że jak ktoś ma inny pogląd albo inny pomysł to już jest
        przeciwko Papieżowi .......................

Mi osobiście pomysł z pomnikiem średnio się podoba papiez nie chcial mieć
        pomników i tyle ........ uważam że można by było wymyśleć coś innego niż pomnik
        coś bardziej orgynalnego i trudniejszego do realizacij
      • Gość: piki Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 16:25
        Do misia co wtórnym analfabetą jest (zna literki, umie czytać ale nie rozumie
        tekstu):

Kąśliwe uwagi, które tu zostały przeze mnie napisane bynajmniej nie dotyczą JP2
        tylko zachowania ludzi po jego śmierci.

Jaka zawiść, misiu o co chodzi?
    • Gość: Piotr Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:20
      Pomysł wspaniały, zwłaszca że Tychy niemal nie posiadają pomników poswięconych
      wybitnym Polakom
      • Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.04.05, 17:36
        dziekuje Piotr za popracie - szczególnie jest mi miło przeczytac twój głos z
        popraciem po tych słownych debatach które tu zaczeły sie pojawiac a o które
        wcale nie prosiłem a jesli chodzi o sz. p. KIBICA to zawsze po meczu może
        podejsc i złożyc pod pomnikiem hołd swemu papieżowi , na stadionach gdzie
        podczas meczów najwiecej sie dzieje złego i nie porządanego (bijatyk
        wulgaryzmów i tej całej nawiści miedzy klubowej połączonej z tymi
        nikulturalnymi okrzykami) to w takich miejscach to juz cała cześc i hołd który
        miał by by c złożono na stadioneie wybudowanym w jego imieniu BY PRYSŁ JAk
        BANKA MYDLANA kibicowanie które popierał papiez nie idzie ni jak w parze co sie
        dzieje na naszych stadionach, trybunach - a szczególnie któs o ksywce PIKi no
        ten to nie wie co zrobić ze swym zycie i dlatego w swymym nagatywneym życiu
        lubi siać ziarno niezgody i pesymizmu a pisze jak potłuczony talerz - pisze o
        modlitwach i encykilkach -a jak myslę ze nie zromuiał tego wszystkiego co
        przeczytał i powienien isc sie dalej modlić o oświecenie którego mu brak w tej
        powtarzem i tak myślę JAK ŻĘ słusznej SPRAWIE .

jeszce raz dziekuje za wypowiedz PIOTR
        • Gość: piki Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 19:11
          Areczku, po tych pełnych nienawiści inwektywach wobec mojej osoby wnioskuje, że
          jesteś fanem rydzykowego radyja.
          • Gość: heller Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:03
            Ooops piki! Przeczytałem jogiego i wychodzi, że Ty jesteś wtórnym analfabetą:)
            Bez urazy:)
            Jestem przeciwny temu pomysłowi. Pełne prawo do pomnika mają Wadowice.
            Nie jest dla mnie argumentem, że Tychy nie mają pomnika wielkich osobistości.
            Sorry takowych chyba nie miały więc...?
            • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:17
              Pewnie niektórzy by się zdziwili gdyby mnie poznali. Pewnie niektórzy by się
              zdziwili gdyby poznali Arka. Ale pomysł ten jest wart świeczki. Jan Paweł II
              był Wielkim człowiekiem, który pojednał wielu ludzi. Na koniec, jego śmierć
              pojednała również kibiców. Cracovia i Wisła chodźby. Stadion dla Papieża?
              Nie... na stadion przyjdą tylko kibice, a pod pomnik może przyjść każdy. Pomnik
              na rondzi przy hotelu byłby wspaniałym uczczeniem pamięci tego człowieka. Fakt,
              Wadowice mają prawo do takiego pomnika większe niż Tychy, ale nie znaczy to, że
              w Tychach taki pomnik również nie może stanąć. Jeśli Tyszanie czują, że chcą
              wychwalić Jego chwałę, to nie widzę żadnych sprzeciwów.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
              Mr. Rabbit
              • Gość: Nast nowy na forum Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.crowley.pl 10.04.05, 22:36
                Kibice pojednali się tylko na kilka dni. Dzisiaj juz się pobili-w Krakowie
                (akurat tam, tym bardziej szkoda). W ruch poszły kamienie. Policja musiała użyć
                gumowych kul. To taka mała i smutna dygresja.
    • Gość: klarcia Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.crowley.pl 09.04.05, 21:42
      Tak się zastanawiam czy ten pomnik nie ma być przypadkiem bardziej dla nas niż
      dla Jana Pawła? On pewnie wolałby żeby wybudować coś pożytecznego np.
      świetlicę dla dzieci.
      • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:01
        I dla nas i dla niego :).
        Roztrząsanie sprawy, dla kogo bardziej jest moim zdaniem nie potrzebne oraz
        bezcelowe, gdyż do tego trudno byłoby dojść.

Zdravim
        Mr. Rabbit
      • Gość: Jacek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:09
        Te pomniki to tylko hipokryzja polaków katolików.
        Nie powiem nic absolutnie złego, żadnego złego słowa na Jana Pawła II. Jeden z
        największych ludzi jacy chodzili po tej planecie.
        Niestety polacy to taki naród że bardziej robia wszystko to na pokaz i chyba dla
        siebie, i żeby innym udownodnić jacy to oni są chrześcijańscy.
        Polacy kochali papieża, alego nie słuchali.
        Ktoś powiedział coś takiego: " kremówki tak, ale encykliki nie".
        Polacy się cieszą z tego że był taki wielki Polak, ale co z tego.Teraz to
        wszyscy pokazuja, wszystko jest na pokaz.
        Żeby każdy kto chciałby postawić papieżowi pomnik, przeczytał częśc jakieś
        homilii, papieża albo jakieś encykliki, to byłoby o wiele wiele lepiej.
        A tak. Cóż. Jest jak jest.
        • Gość: Jacek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:24
          Aha.Gdyby ktoś nie wiedział co to jest encyklika, to wyjaśniam.
          Encyklika to pismo w formie listu Papieża do biskupów i wiernych całego świata.
          Porusza najistotniejsze problemy z zakresu doktryny wiary, organizacji Kościoła,
          życia chrześcijańskiego, kultu oraz w kwestiach społecznych.
          Na razie to wszystko.
          • Gość: klarcia Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.crowley.pl 09.04.05, 22:30
            No właśnie, świeczuszki, wstążeczki, narodowe zrywy, w tym to jestesmy dobrzy.
            Ale żeby trochę bardziej zastanowić się nad sensem tego co pisał Papież, oj to
            już zbyt trudne. Lepiej pamiętać o kremówkach...
            • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:38
              I tak oto właśnie się wypowiadacie :(.

Ostatni raz w kościele byłem na pogrzebie mojej babci w Grudniu 2003 roku. Nie
              wierzę w Boga, nie wierzę nawet w coś po śmierci. Moja wiara opiera się na tym,
              że to co robię żyjąc jest właściwe. Nic innego. Uznaję Jana Pawła II za
              największą postać naszych czasów. Wszyscy inni są malutcy przy jego osobie.

Takie oskarżenia więc, że na pokaz to prosiłbym nie pod moiom adresem.

Zdravim
              Mr. Rabbit
    • xawez Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 09.04.05, 22:36
      To nie chodzi o budowę pomnika czy innej formy upamiętnienia Ojca Św. Ja bym wolał bardziej żebyśmy stworzyli na stałe papieżowi pomnik z naszych kochających serc i czystych dusz, a nie posągu ze spiżu czy marmuru. A jak już tak szczególnie chcesz namacalny architektoniczny dowód… to ja bym sobie życzył aby Aleja Jana Pawła II była naprawdę wizytówką naszego miasta, bo to co na razie tam widzę to niedokończona część pawilonu, rumowisko po targu i coś co w październiku 2005 r. ma nazywać się City–Point.
      • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:42
        Faktycznie te fragmenty o których mówisz są w opłakanym stanie. Ale o to nie
        mam co prosić Urzędu Miasta i Kościoła. Taką prośbę to oni oleją siurem
        prostym. Niestety :( takie czasy.

Zdravim
        Mr. Rabbit
        • Gość: miś jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:50
          Zastanawia mnie jedno jak czytam ten wątek:
          Skąd tutaj sie wzieło nagle tyle nowych osób?
          Gdzie wasze logowanie sie podziało?
          Po co ta anonimowość?
          Gdzie to całe towarzystwo?

Czyżby to kolejny cud?

• Gość: Jacek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:48
        Do Mr. Rabbit
        Nie pisałem o wszystkich polakach.Jeśli poczułeś się urażony to sorki, nie chciałem.
        Miałem na myśli takich pseudo chrzescijan i udawaczy.
        • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:52
          W takim razie OK :).

Ja po prostu chcę również uczcić tego człowieka :). Uważam, że zasługuje na to.
          A z tego co widzę również wiele osób (które były w te dni na u; Jana Pawła II)
          znajdzie w tym pomniku jakieś ukojenie :). Wydaje mi się, że to wyjdzie na
          dobre naszemu miastu :). Może dzięki temu pomnikowi kilka osób zaoszczędzi
          wyrządzenia innemu krzywdy, może niektórzy będą tam chodzić i modlić się. Ale
          najważniejsze jest to, że każdy przechodząc tamtędy będzie wspominał tego
          Wielkiego człowieka :). Ja o nim nie zapomnę i mam nadzieję, że moje dzieci
          również.

Zdravim
          Mr. Rabbit
          • cortinka Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 09.04.05, 23:28
            Rzeczywiście, ja też niepotrzebnie uogólniłam wszystkich Polaków. Ale wczoraj
            było mi naprawdę bardzo przykro kiedy pod Żyrafą widziałam grupki
            rozwrzeszcznych ludzi (i nie była to tylko młodzież), ludzi rozmawiających w
            czasie różańca (równocześnie trzymali świeczki), słyszałam dzwoniące komórki.
            Wiem, że nie wszyscy tacy są i że najbardziej widoczni są ci najbardziej
            hałaśliwi. Przepraszam tych, którzy poczuli się urażeni.
            • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 06:54
              Hmmm...
              ale przecież, Ci którym dzwoniły komórki (znajomi mogli się szukać, aby
              wspólnie się modlić), rozmowy (mogli wspominać i rozmawiać o Janie Pawle II,
              może ich religia nie akceptuje różańca), co do krzyków też można podać jakiś
              argument. Nie chcę nikogo bronić, ale nie lubię oceniać ludzi/sytuacji, nie
              znając ich całkowicie. A uogólnienia, zawsze będą :) ponieważ żeby przedstawić
              wizerunek grupy to, trzeba uogólnić.

Ale wróćmy do tematu.
              Proszę przekażcie adresy Forum na których odbywają się rozmowy o pomniku swoim
              znajomym i niech każdy kto to czyta się wypowie we własnym zdaniu. Im więcej
              osób się wypowie tym lepiej zobaczymy co myślą o tym pomyśle Tyszanie. Również
              Urząd Miasta oraz Kościół będą widzieć, czy Tyszanie chcą pomnika czy nie.
            • Gość: arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 10.04.05, 15:22
              nio cio ty nie obrażamy sie ! ale ja zachecam w dalszej czesci na link który
              jest motym przewodnim inne gorum a uwazam że cel jest słuszny !!pozdrawiam i
              zapraszam
    • pawel1940 Kolejna inicjatywa - święto narodowe 10.04.05, 19:29
      Przed chwilą w Faktach mówili, że w kraju jest głośna dyskusja na temat
      ustanowienia święta narodowego ku czci Jana Pawła II.

Co o tym sądzicie?

Dla mnie to chybiony pomysł. Co innego pomnik czy nazwa ulicy - pozostaną
      następnym pokoleniom. Ale co innego święto narodowe. Istniejące święta pokazują,
      że raczej nie służą one pamięci, a co najwyżej - tu cytując Andrzeja Wajdę,
      który wypowiadał się w Faktach - wyjazdom na ryby. Kościół obchodzi już dzień
      papieski w październikową niedzielę i wydaje mi się, że dla tych, którzy
      potrzebują wyjątkowej okazji by powspominać papieża - to będzie wystarczające.
      • Gość: Mr. Rabbit Re: Kolejna inicjatywa - święto narodowe IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:48
        Podobnie uważam ja Ty.
        Święto narodowe? Podejrzewam, że to tylko jakieś plotki... ale kto wie :(. Ja
        jestem na nie.

Zdravim
        Mr. Rabbit
      • Gość: Miś (pluszowy)jogi Re: Kolejna inicjatywa - święto narodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:22
        pawel1940 napisał:

> Dla mnie to chybiony pomysł. Co innego pomnik czy nazwa ulicy - pozostaną
        > następnym pokoleniom. Ale co innego święto narodowe. Istniejące święta
        pokazują
        > ,

CHYBIONY powiadasz ??

Myśle, że jak napisze że moment poczęcia twojej osoby też był chybiony to sie
        wiele nie pomyle,
        Co?

Gó..arz.
    • cortinka Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 10.04.05, 20:31
      "Nie cieszyły go przesadne oznaki czci; żeby przekłuć balon, zdarzało się, że
      nawet z nich żartował. Z jakąś lekko skrywaną niechęcią i jakby z pośpiechem
      odsłaniał swoje pomniki, wiedząc, że są może nie najbardziej fortunnym wyrazem
      dobrej woli, i nie chcąc tym, którzy je wznosili, wyrządzać przykrości" (Ks.
      Adam Boniecki "Jan Paweł Wielki" - Tygodnik Powszechny 15/05)
    • basturk Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 10.04.05, 21:18
      Tak sobie czytam te wypowiedzi i na poczatek Miśku Jogi podzielam twoją uwagę:
      skad nagle wzięło sie tyle osób na FT?? no ale nie oto chodzi, wrócmy do
      tematu..
      hmmm pomnik..
      pomysł dobry, oczywiscie Papież nie potrzebuje pomników, ale tak naparwde czy
      my ich nie potrzebujemy, a zwłaszcza nasi następcy??
      potrzebujemy i to bardzo, niewielu jest naszych narodowych bohaterów, osób
      które powinny mieć pomnik a zwłaszcza osób jak JPII. Papież Polak jest nie
      tylko najwybitniejszym Polakiem ale i jedną z największych osób chodzących po
      planecie od czasów Jezusa /celowo unikam trybu przeszłego jako ze nic sie nie
      skonczyło/.
      Pomniki "coś" w nas wyzwalają, poczucie pewnej wartości, zadume, zmuszją i
      wymuszają pewne wspomnienia w tym wypadku same pozytywne i zmuszja od razu do
      refleksji, chęć bycia kimś, a przynajmniej starania sie być kimś lepszym..
      Widząc osobe Karola czy to w tv czy w gazecie obecnie, od razu nam sie wiele
      wspomnień przypomina, wiele słów również tych czasami gorzkich, ogrom miłości,
      wielka nieograniczona wiara i ufność Bogu, wszystkie wartości.. poprostu
      autorytet do naśladowania.
      Jesteśmy jako naród bardzo przywiązani do symboli, fakt niektórych Polaków
      forma nad treścią przerasta ale tak jest wszedzie. dlatego jak wspomniałem
      widząc osobę, twarz Papieża od razu przypominają nam się Jego słowa i cały Jego
      testament - czyli Jego życie - to jak godnie je przeżyć. Oczywiscie o tym
      powinnismy pamietac stale, ale jako że jestesmy ludzmi raczej nie wszyscy o tym
      będą pamiętać, a zwłaszcza nasi młodzi obecnie kilkuletni Polacy, Polacy którzy
      się rodzą albo za jakis czas przyjdą na świat, im nie dane było zyć w "tych"
      czasach, słyszeć te wszystkie słowa, wszystko to co Zrobił dla nas i całego
      świata. Pomnik bardziej przemawia do wyobraźni, bardziej zmusza do refleksji,
      niż słowne opowieści przyszłym pokoleniom.Co zaś do Wadowic.. to oczywiscie
      posiadają większe "prawo" do pomnika jeżeli można wogóle tak mówić i tak mamy
      mówić, ale to był tak jak my Polak, Chrześcijanin, dla niewrzących poprostu
      dobry człowiek.....
      pewnie,że zawsze tez bedziemy mogli sobie pojechać te 30 km na wschód do
      Wadowic, ale to też nie oto chodzi..
      dla wielu osób widzialne znaki znacznie bardziej przemawiają, tymbardziej dla
      nas Polaków, targanych od lat, ba setek lat kłótniami etc.. poprostu codziennym
      polskim piekiełkiem, które dzieki Karolowi na jakis czas ucichło.. pamieć
      powinna być wspomagana "obrazem", my pamietac bedziemy ale za wiele lat do
      niektórych Polakó bardziej bedzie przemawiał Karol i jego nauka niż opowieść
      Mamy dziadka czy pradziadka..
      targani codziennie aferami, brakiem autorytetu w naszym kraju dbajmy o te nasze
      perełki zwłąscza dla potomków, im słowne opowieści nie wystarczą nawet o takiej
      Osobie..
      to tak jak z naszymi modlitwami za swietych -swięci ich niepotrzebują ale
      modląc się do nich i za nich póxniej modlitwy te do nas-za nas wracają i nas
      zmieniają.. tak samo jest z pomnikami- sławni i godni ich zupełnie ich nie
      potrzebują bo i po co, ale one zmieniają nas, bo czesto mimo że nie powinno to
      umykają nam pewne ich słowa, - twarz, osoba zawsze nam je przypomina i zmusza
      do pewnej postawy, tym wieksze ma to znaczenie im pokolenie jest "dalej" od
      czasów, kiedy ta osoba chodziła.

• Gość: miś jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:20
        :
        basturk napisał:

> Tak sobie czytam te wypowiedzi i na poczatek Miśku Jogi podzielam twoją
        uwagę:
        > skad nagle wzięło sie tyle osób na FT?? no ale nie oto chodzi, wrócmy do
        > tematu..
        > hmmm pomnik..
        > pomysł dobry, oczywiscie Papież nie potrzebuje pomników, ale tak naparwde czy
        > my ich nie potrzebujemy, a zwłaszcza nasi następcy??
        > potrzebujemy i to bardzo, niewielu jest naszych narodowych bohaterów, osób
        > które powinny mieć pomnik a zwłaszcza osób jak JPII. Papież Polak jest nie
        > tylko najwybitniejszym Polakiem ale i jedną z największych osób chodzących po
        > planecie od czasów Jezusa /celowo unikam trybu przeszłego jako ze nic sie nie
        > skonczyło/.
        > Pomniki "coś" w nas wyzwalają, poczucie pewnej wartości, zadume, zmuszją i
        > wymuszają pewne wspomnienia w tym wypadku same pozytywne i zmuszja od razu do
        > refleksji, chęć bycia kimś, a przynajmniej starania sie być kimś lepszym..
        > Widząc osobe Karola czy to w tv czy w gazecie obecnie, od razu nam sie wiele
        > wspomnień przypomina, wiele słów również tych czasami gorzkich, ogrom
        miłości,
        > wielka nieograniczona wiara i ufność Bogu, wszystkie wartości.. poprostu
        > autorytet do naśladowania.
        > Jesteśmy jako naród bardzo przywiązani do symboli, fakt niektórych Polaków
        > forma nad treścią przerasta ale tak jest wszedzie. dlatego jak wspomniałem
        > widząc osobę, twarz Papieża od razu przypominają nam się Jego słowa i cały
        Jego
        >
        > testament - czyli Jego życie - to jak godnie je przeżyć. Oczywiscie o tym
        > powinnismy pamietac stale, ale jako że jestesmy ludzmi raczej nie wszyscy o
        tym
        >
        > będą pamiętać, a zwłaszcza nasi młodzi obecnie kilkuletni Polacy, Polacy
        którzy
        >
        > się rodzą albo za jakis czas przyjdą na świat, im nie dane było zyć w "tych"
        > czasach, słyszeć te wszystkie słowa, wszystko to co Zrobił dla nas i całego
        > świata. Pomnik bardziej przemawia do wyobraźni, bardziej zmusza do refleksji,
        > niż słowne opowieści przyszłym pokoleniom.Co zaś do Wadowic.. to oczywiscie
        > posiadają większe "prawo" do pomnika jeżeli można wogóle tak mówić i tak mamy
        > mówić, ale to był tak jak my Polak, Chrześcijanin, dla niewrzących poprostu
        > dobry człowiek.....
        > pewnie,że zawsze tez bedziemy mogli sobie pojechać te 30 km na wschód do
        > Wadowic, ale to też nie oto chodzi..
        > dla wielu osób widzialne znaki znacznie bardziej przemawiają, tymbardziej dla
        > nas Polaków, targanych od lat, ba setek lat kłótniami etc.. poprostu
        codziennym
        >
        > polskim piekiełkiem, które dzieki Karolowi na jakis czas ucichło.. pamieć
        > powinna być wspomagana "obrazem", my pamietac bedziemy ale za wiele lat do
        > niektórych Polakó bardziej bedzie przemawiał Karol i jego nauka niż opowieść
        > Mamy dziadka czy pradziadka..
        > targani codziennie aferami, brakiem autorytetu w naszym kraju dbajmy o te
        nasze
        >
        > perełki zwłąscza dla potomków, im słowne opowieści nie wystarczą nawet o
        takiej
        >
        > Osobie..
        > to tak jak z naszymi modlitwami za swietych -swięci ich niepotrzebują ale
        > modląc się do nich i za nich póxniej modlitwy te do nas-za nas wracają i nas
        > zmieniają.. tak samo jest z pomnikami- sławni i godni ich zupełnie ich nie
        > potrzebują bo i po co, ale one zmieniają nas, bo czesto mimo że nie powinno
        to
        > umykają nam pewne ich słowa, - twarz, osoba zawsze nam je przypomina i zmusza
        > do pewnej postawy, tym wieksze ma to znaczenie im pokolenie jest "dalej" od
        > czasów, kiedy ta osoba chodziła.

Basturk różnie bywało i bywać nie raz jeszcze będzie - wiesz o co chodzi!

Nie w tym rzecz sie ma, żebyśmy sobie tutaj słodzili nawzajem.

Ale krew mnie zalewa, jak się to czyta takie napastliwe komentarze.
        Są pewne świętości na tym globie o których nie można, ani nie wypada toczyć
        boje i filozoficzne dysputy.

Dlaczego tylu osobom przeszkadza ustawienie w Tychach pomnika (jednego pomnika)
        tak znamienitego Polaka, nie wiem.

Dlaczego od razu pojawiają sie głosy, o nie ustanawianiu święta narodowego
        nie rozumiem dlaczego od razu NIE ? Nie pojmuje tego.

Dlaczego nie ma takich emocji w temacie szpeconcej bierutowskiej spuścizny
        pozostawionej w centrum miasta?
        Komuniści przez 45 lat składali tam hołd nie wiadomo komu i po co.
        / żyrafa / tutaj kilka ton szpetnego betonu nikomu nie zawadza.

Nie ma lepszej okazji, żeby ten placyk w parku odmienić.

Pomyślcie chociaż o swoich dzieciach, pewnie nie wszyscy się jeszcze dorobili
        rodziny,ale każde z Was po cichu pewnie sobie o tym myśli,- wartało by się
        troche zastanowić.

• salo Do misia jogi - dotyczy żyrafy 11.04.05, 15:02
          Gość portalu: miś jogi napisał(a):

> Dlaczego nie ma takich emocji w temacie szpeconcej bierutowskiej spuścizny
          > pozostawionej w centrum miasta?
          > Komuniści przez 45 lat składali tam hołd nie wiadomo komu i po co.
          > / żyrafa / tutaj kilka ton szpetnego betonu nikomu nie zawadza.

"Żyrafa" powstała w połowie lat 70-tych, tzn. w czasie kiedy Bierut był już
          prochem. Nazwa oficjalna tych "kilku ton szpetnego betonu" brzmi "Pomnik Walki
          i Pracy" i jako taki znajduje się na liście miejsc pamięci narodowej.
          Czy twoim zdaniem fakt, iż pomnik ten powstał za komuny i komuniści składali
          pod nim wiązanki jest wystarczającym powodem, aby go wyburzyć ?
          • Gość: miś jogi Re: Do misia jogi - dotyczy żyrafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:24
            salo napisała:

> Gość portalu: miś jogi napisał(a):
            >
            > > Dlaczego nie ma takich emocji w temacie szpeconcej bierutowskiej spuścizn
            > y
            > > pozostawionej w centrum miasta?
            > > Komuniści przez 45 lat składali tam hołd nie wiadomo komu i po co.
            > > / żyrafa / tutaj kilka ton szpetnego betonu nikomu nie zawadza.
            >
            > "Żyrafa" powstała w połowie lat 70-tych, tzn. w czasie kiedy Bierut był już
            > prochem. Nazwa oficjalna tych "kilku ton szpetnego betonu" brzmi "Pomnik
            Walki
            > i Pracy" i jako taki znajduje się na liście miejsc pamięci narodowej.
            > Czy twoim zdaniem fakt, iż pomnik ten powstał za komuny i komuniści składali
            > pod nim wiązanki jest wystarczającym powodem, aby go wyburzyć ?

Dorysowałem tam wcześniej jeszcze takie słówko "spuścizna" ( zerknij to
            zoaczysz )
            znaczy że:
            -spadek po Gierku,Gomułce,Bierucie, i całej tej złodziejskiej bandzie
            peerelowskiej.

Pomnik Walki i Pracy :

Czyjej walki? Czyjej pracy? Kto z z kim i przeciwko komu tak walczył?
            Jaka lista pamięci narodowej?
            Jaki naród masz na myśli?
            Naród polski?

Aż parrsknąłem śmiechem, że teraz musze monitor przetrzeć.

>
            • salo Re: Do misia jogi - dotyczy żyrafy 12.04.05, 12:24

> Dorysowałem tam wcześniej jeszcze takie słówko "spuścizna" ( zerknij to
              > zoaczysz )znaczy że:-spadek po Gierku,Gomułce,Bierucie, i całej tej
              > złodziejskiej bandzie peerelowskiej.

Jasne, a komentarz:

> > Komuniści przez 45 lat składali tam hołd nie wiadomo komu i po co.

- 45 lat - to tylko licencja poetica jak mniemam

> Pomnik Walki i Pracy :
              > Czyjej walki? Czyjej pracy? Kto z z kim i przeciwko komu tak walczył?
              > Jaka lista pamięci narodowej?
              > Jaki naród masz na myśli?
              > Naród polski?

Mnie nie pytaj, światły nadzwyczaj wszak jesteś
              • Gość: jogi Re: Do misia jogi - dotyczy żyrafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:51
                salo napisała:

W analizie tekstu jesteś perfekcyjna, co do reszty do szkoda słów.
                Pamiętaj o gożdzikach (tylko nie białych) 1 maja tuż,tuż.
        • Gość: basturk Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: 213.77.86.* 11.04.05, 16:21

>Basturk różnie bywało i bywać nie raz jeszcze będzie - wiesz o co chodzi!

>Nie w tym rzecz sie ma, żebyśmy sobie tutaj słodzili nawzajem.

ano różnie bywało i różnie jeszcze bywać będzie. fakt, o słodzenie tu nie
          chodzi ale pod twoją wypowiedzią się podpisze na całej lini..
          widać w tej sprawie zgadzamys sie w zupełności
        • radexior Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 11.04.05, 19:13
          > Ale krew mnie zalewa, jak się to czyta takie napastliwe komentarze.
          > Są pewne świętości na tym globie o których nie można, ani nie wypada toczyć
          > boje i filozoficzne dysputy.

Ciekaw jestem kto tu wiekszą napastliwością i nienawiścią zionie? Jeśli jesteś
          takim fanem Papieża to powinieneś czasem jego i w ogóle nauk chrześcijańskich
          posłuchać. A one wyraźnie mówią, że wobec Boga jesteśmy równi. To, że śmiejesz
          się w innym wątku z Basturka jest bardziej karygotne niż niechęć do budowy
          pomnika!

>
          > Dlaczego tylu osobom przeszkadza ustawienie w Tychach pomnika (jednego
          pomnika)
          >
          > tak znamienitego Polaka, nie wiem.
          >
          > Dlaczego od razu pojawiają sie głosy, o nie ustanawianiu święta narodowego
          > nie rozumiem dlaczego od razu NIE ? Nie pojmuje tego.

Dlaczego nie chcę pomnika wyjaśniłem w innym poście. Święto narodowe rodzi we
          mnie jeszcze większy sprzeciw. No chyba, że w zamian za inne. Polska ma
          najwięcej wolnych od pracy dni w Europie, wiesz jakie plecy ma przez to
          gospodarka? Tu nie chodzi o to by na siłę tworzyć pamięć. Ona jest w nas.

>
          > Dlaczego nie ma takich emocji w temacie szpeconcej bierutowskiej spuścizny
          > pozostawionej w centrum miasta?

Emocji nie ma bo to już istnieje! Gdyby teraz pojawiły się głosy o stworzenie
          tegoż pomnika, pewnie również sprzeciwiałbym się.
          • Gość: miś jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:24
            Kolego Radex
            Nie prowokuj mnie i nie zbaczaj z tematu.
            Swięty nie jestem, używam brzydkich słów, do kościoła nie chodze.
            Łotr ze mnie był i nie raz jeszcze będzie i co z tego??

Weż kliknij tam na "gazeta.pl" poczytaj troche co sie na świecie dzieje.
            Poczytaj gazete, posłuchaj jakiegoś mądrego radia.
            Wysłuchaj co ludzie na świecie mówią.
            Nie dotarło do Ciebie, co sie stało w ostatnich dniach.

A wielkość gospodarki nie jest mierzona ilością przepracowanych dni, lecz
            jakością wykorzystanego czasu.
            Supermarkety kolego na zachodzie są pozamykane w łykendy.
            A prosty pracownik nie zaiwania więcej jak 40h tygodniowo, czego nie można
            powiedzieć o Polsce.
            Więc, jeden dzień wolnego więcej, nie ma żadnego znaczenia, tym bardziej, że
            większość z nas średnio poświęca 10h dziennie w pracy.
            A ustawowe 168h/mc to fikcja w większości przypadków.
            • Gość: miś Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:33

> Supermarkety kolego na zachodzie są pozamykane w łykendy.

pomyliłem sie, chodziło mi o niedziele.
              Soboty do 15:00 /góra/
            • radexior Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 11.04.05, 23:29
              Prowokuję celowo.
              Czytam gazety, słucham radia i jakoś nigdzie nie znajduję wypowiedzi, że miarą wielkości człowieka jest ilość postawionych mu pomników. Na mnie ta śmierć podziałała, i to bardzo! Ale pomnika nie popieram.

Co do zamkniętych supermarketów - my nie mamy naśladować tylko gonić zachód! A kolejny dzień wolny temu nie służy. No, ale wychodząc z założenia, że jeden dzień więcej nie szkodzi dodajmy ich 15. Morale będziemy mieli najlepsze w Europie:)
              • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:03
                Hmmm...

Od papieża do pracy :(...

Pewnie niektórzy więcej czasu poświęcają obowiązkom niż ja, pewnie niektórzy
                mniej. Na zachodzie jednak za to co robię tutaj dostawałbym 3 razy więcej (albo
                jeszcze więcej) więc prosiłbym nie porównywać zachodu do nas. Ceny w sklepach z
                rozmów przeze mnie przeprowadzonych (z Niemcami głównie, sprzęt RTV) są
                zbliżone, ale ile oni zarabiają a ile my? Kiedyś porównaliśmy pracę budowlańca.
                Praca w Polsce przez 9 godzin dziennie równa się pracy Niemca przez godzinę
                (zarobki) a kto ile pracy wykonał (?).

Taki temat to nie temat :|.

Zdravim
                Mr. Rabbit
              • Gość: jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 12:03
                radexior napisał:

> Prowokuję celowo.
                > Co do zamkniętych supermarketów - my nie mamy naśladować tylko gonić zachód!
                A
                > kolejny dzień wolny temu nie służy

Prowokowanie to twój nadrzędny i jedyny cel CEL tutaj.
                A wzrost gospodarczy kolego,nie idzie w parze z pootwieranymi supermarketami w
                niedziele.
                Europe trzeba gonić- owszem, ale nie nogami tylko głową.
                Każda wolny dzień służy do odpoczynku i nabraniu nowych sił do dalszej pracy,-
                nawet pójście na ryby. >koniec
    • radexior Pomysł nie jest pomysłem 10.04.05, 22:19
      Tandetnie i McDonaldowo w moim odczuciu.
      Tak co niektórzy tu napisali - pomnik w sercu ma większe znaczenie.

> Krytyczne
      > głosy nie beda mile widziane bo idea jest zbyt wyniosłą zeby tam wpisywac swe
      > krytyczne komentarze -

A to co ma być? Czy aby ta IDEA nie przesłania Ci tego co naprawdę ważne i wielkie? Takimi tekstami budzisz we mnie to co staram się ostatnio izolować w moim zachowaniu.
      • Gość: Miś jogi Re: Pomysł nie jest pomysłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:24
        radexior napisał:

> Tandetnie i McDonaldowo w moim odczuciu.
        > Tak co niektórzy tu napisali - pomnik w sercu ma większe znaczenie.
        >
        > > Krytyczne
        > > głosy nie beda mile widziane bo idea jest zbyt wyniosłą zeby tam wpisywac
        > swe
        > > krytyczne komentarze -
        >
        > A to co ma być? Czy aby ta IDEA nie przesłania Ci tego co naprawdę ważne i
        wiel
        > kie? Takimi tekstami budzisz we mnie to co staram się ostatnio izolować w
        moim
        > zachowaniu.
        >

Następny GÓWNIARZ
        • Gość: Jacek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:46
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Arek POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powstanie IP: *.unregistered.media-com.com.pl 11.04.05, 21:53
            a tematem rozmów był pomnik... teraz juz omówiliśmy wiare ludzką , rzad i
            ratyjnych przywóców , zachodni kapitalizm - a na tema który był zapodany jakos
            nikt nie pisze - to moze pogadamy na tym forum o buudyżmie o budowaniu
            szybowców o hodowli kłębi i na domiar filatelystyce a lbo o ś mikołaju - aj
            ludzie ludzie narodu polski nwet nie umiesz sie wprost wypowiuedziec na za
            proponowany jeden temat tylko muszis zrobic rewolujce zburzyc mur Berliński
            przeskakiwac prze mór w stoczni i siac kwiatki - ZBDURY TU MI JAKIES
            WPISUJECIE N TYM FORUM NIE pO TO ONO TU JEST w takim temacie BYScie takie
            rzeczy pisali !!!!!!!!!
            • radexior Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 11.04.05, 23:21
              1. Właśnie po to ono tu jest! Mam prawo do swojego zdania i tak samo do jego wyrażania w tym miejscu. Poszukaj sobie definicji słowa FORUM.
              2. Jeśli tematem tego wątku był tylko fizyczny obiekt zwany pomnikiem, to sorry za wtrąt, ale utwierdzasz mnie w sprzeciwie.
              • ziemiowziety az mi sie chce smiac z Basturka 11.04.05, 23:54
                ten polonocentryzm

moim skromnym zdaniem, dyskusja, co do miejsca jana Pawla Drugiego w dziejach
                powszechnych jest otwarta

a tu juz,ze przez prawie dwa tysiace lat ...
                Basturk, badze wreszcie jakis umiarkowany

• Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 12.04.05, 05:31
                kocham co H. HAHAHAHa chciałęs napisac co tam ma ci jeszce wpisac ... a jesli
                o maja znajmomośc słów typu co to jest forum to jest mi znana pewnie ku twemu
                zdumieniu i niem nic przeciwko zajmowaniu głosu n atemat spraw różnych ale
                takie zdanie jak tu zajmujecie to jest bez sensu zajmujecie takie nie
                tematyczne łosy na foracch takich bezsensownych jak np.; czy dział wam GG i 46
                post-ów widze tam jest - anie człowiek wymyśla jakis plan chce zrealizowac i
                szuka poprcia społecenśtwa które uwielbiało człowieka jak autor pomysła a oni
                zamiast jak juz wypowiadac sie na ten temat to mi pisza mi o
                Bierucie , "Bierutowi to ja moge kwiatki podlać" sory to nie moje dzieje a jak
                kolwiek komuś imponował to moze wszcz.. debate na jego temat na innym forum- a
                co sie z stało z szacunkiem dla ludzi z inicjatywa?? pisac każden jeden umie
                ale jak ktoś chce od pisania zaczac i przejsc do fizyczności jaką był by pomnik
                dla najwiekszego człowieka za mojego życia na tym świecie zyjacego i zaczyna
                zbierac poprcie od takiego forum to anjbierw musie sie na uzerac z
                wytłumaczeniem ludziom sensu - i prosic o temnatyczne wypowiedzi bo jeden z
                drugim sczenaikiem chce se poklikac a niech se idzie kliknie w coś innego co
                nie przynosi nikomu nic pzyteczne bo nba ogól i tak z tego powodu klika i niech
                nie przeszkadza takim co klikaja dal wyzszych celów .
                pozdrawiam
                • ziemiowziety Arek nie unos sie - na swoim placu ten pomnik 12.04.05, 14:36
                  stawiaj nie masz? kup
                  i po klopocoe
                • Gość: m jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:09
                  :

Arek cięzko sie Ciebie czyta, bo piszesz troche niedbale, ale nie irytuj sie od
                  razu bo masz racje.

Bo gdyby rodzice większości z Was zobaczyła jakie tutaj mądrości wypisujecie,
                  to by wam te komputery za okno powyrzucali i by sie skończyło.
                  Na szczęście nieliczni są podłączeni do neta, stąd nie można brać tych
                  kąśliwości na poważnie, a założe sie gdyby tutaj miał sie wypowiadać każdy
                  mieszkaniec Tychów to spór miałby miejsce, nie oto czy stawiamy,- tylko gdzie
                  stawiamy.
                  • Gość: Arek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 12.04.05, 18:10
                    szanowny "Kolego" m jogi dla mnie sprawa lokalizacji jest otwarta jak jak me
                    ramiona jak i moje forum odnosnie akceptacji lub negacji pomysłu. Tylko aby
                    była na temat - a ty juz to poszło gzdies w Historię polki i wcale ku memu
                    zdzieniu te katolicką cześc naszej histori bo tym jeszcze zrozumiał .
                    a irytuje sie tylko dlatego ze od chwili powizeicia takowe pomysłu nie
                    spodziewałem sie tego co spotkałem w wypowiedziach i tyle - pozdrawiam i
                    zapraszam do dalszy wypowiedzi odnosnie
                    WYBUDOWANIA POMNIKA W MIESCIE TYCHY DLA OJCA ŚWIETE JANA PAWŁA 2 NAJBARDZIESZ
                    SZANOWANEGO I UKOCHANEGO CZŁWIEKA TYCH SZYBKICH CZASÓW.

POZDRAWIAM arek
                    • Gość: basturk Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: 213.77.86.* 12.04.05, 20:42
                      i ja nie spodziewałem sie takich wypowiedzi które tu padły.. ale cóz,
                      pomysł popieram, argumentów nie bede powtarzał, sa gdzieś powyzej..
                      • Gość: orbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:23
                        Pomnikiem, o którym marzyłby JP2 byłby widok tłumów uczęszczających do
                        Kościoła. Byłoby to prawdziwe świadectwo zrozumienia i uczczenia wiary i nauk z
                        naszej strony. Nie myślmy kategoriami żywcem wyciętymi z socrealizmu.
                        To co się liczyło w tym całym pontyfikacie to nie osoba Karola Wojtyły a
                        posłannictwo Jana Pawła II. Nie trwał dla pomników mimo słabego zdrowia a dla
                        wiary, rezygnacja byłaby jej wyrzeczeniem się.
                        Pomnik byłby dla mnie tym czym było zdjęcie pojednanych kibiców Wisły i
                        Cracovii. Jednorazowym gestem.
                        • Gość: jogi Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:47
                          Gość portalu: orbit napisał(a):

> Pomnikiem, o którym marzyłby JP2 byłby widok tłumów uczęszczających do
                          > Kościoła. Byłoby to prawdziwe świadectwo zrozumienia i uczczenia wiary i nauk
                          z
                          >
                          > naszej strony. Nie myślmy kategoriami żywcem wyciętymi z socrealizmu.
                          > To co się liczyło w tym całym pontyfikacie to nie osoba Karola Wojtyły a
                          > posłannictwo Jana Pawła II. Nie trwał dla pomników mimo słabego zdrowia a dla
                          > wiary, rezygnacja byłaby jej wyrzeczeniem się.
                          > Pomnik byłby dla mnie tym czym było zdjęcie pojednanych kibiców Wisły i
                          > Cracovii.

Witaj ORBIT .
                          kiedy przyjechałeś i z jakiej planety nam spadłeś, bo wklikałem cię w
                          wyszukiwarke i za cholere cie tam ni ma.
                          Tychy to super miastko czuj sie jak u siebie,
                          Przyjechałeś dzisiejszym pociągiem czy wczorajszym?
                          Gdzie wy sie wszyscy pomieścicie ? tyle was ostatnio tutaj, ciasno sie robi.

Ps
                          Prosze mi wybaczyć tą niestosowną ironię.

• Gość: orbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:50
                            W domu wszyscy zdrowi?
                            Wątpię... hahaha

PS Prosze mi wybaczyć tą niestosowną ironię.
                          • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:18
                            Mieszkam w Tychach na ul. Edukacji, pracuje w Tesco, uczęszczam fo GWSH
                            Katowice, swojego adresu ani telefonu nie podaje bo po co. Jeszcze jakieś
                            pytania? Temat przyciąga osoby, nawet gości jak widać. Moje konto na gazecie
                            jest pod nickiem mr_rabbit, ale piszę jako gość, bo czuję się tutaj gościem.
                            Nie jest na Forum ciągle a teraz piszę tylko dla tego tematu.

Zdravim
                            Mr. Rabbit
                        • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:15
                          Nawet wiara przemija. Niestety ludzi czystej wiary jest na prawdę nie wielu.
                          Nawet w kościele każdy z nas może wymienić osoby, które nie nadają się bądź
                          wręcz nie wierzą w to co robią. Takie życie, taki świat. A pomnik... pomnik
                          będzie przypominał kazdemu o Janie Pawle II i o tym co głosił. Jego słowa będą
                          nam wbijać się w głowę za każdym razem gdy będziemy przechodzić obok pomnika i
                          będziemy sobie przypominać jego mądrości.

A nasz dzieci... Mając 5-7 lat będą pytać "tato/mamo, tato/mamo... A kto to ten
                          Pan na rondzie?" :).

Zdravim
                          Mr. Rabbit
                  • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:09
                    Podejrzewam, że wtedy nie było by tylko gdzie, ale i kiedy i jaki i kto ma
                    zrobić i wiele, wiele innych.

Zdravim
                    Mr. Rabbit
              • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:05
                To Ty przeczytaj definicje słowa Forum. Proponuje również zajrzeć pod definicje
                słowa offtop :(.

Zdravim
                Mr. Rabbit
    • Gość: klarcia Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.crowley.pl 12.04.05, 22:21
      Zastanówcie się przez chwilę, co pomyślałby Papież czytając Wasze wypowiedzi...
      • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:24
        Wierzę, że moje słowa cieszą Jana Pawła II, bądź ucieszyłyby, gdyż mam na celu
        tylko przekazanie jego mądrości dalej. On widział w innych religiach swoją
        religię :). On potrafił jednać ludzi. On potrafił wiele rzeczy, których ja nie
        umiem i nie umiesz Ty, czytający właśnie teraz te słowa. Wiele nie moge dla
        Niego zrobić, ale chciałbym przekazać dalej jego słowa i wierzyć, że nie
        przeminą wraz z pamięcią, czy wiatrem jak kto woli.

Wiem, że pomniki mają być wybudowane w Gliwicach oraz Rybniku, miejscach, które
        Papież odwiedzał. Możliwe, nawet bardzo, że pomnik w Tychach również to
        przesada. Ale chciałbym również w moim mieście uczcić pamięć tego człowieka.

Zdravim
        Mr. Rabbit
      • franck Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 12.04.05, 23:38
        Gość portalu: klarcia napisał(a):

> Zastanówcie się przez chwilę, co pomyślałby Papież czytając Wasze
        wypowiedzi...

Nie bardzo interesuje mnie to co by sobie pomyślał JP2, ale jestem przekonany,
        że JP2 zapłakałby rzewnie. Przez 26 lat napisał się książek, encyklik, homili a
        tu okazuje się, że to wszystko na nic gdyż jedyne czego ludziom potrzeba to
        kiczowaty kultu jednostki rodem wziety z socrealizmu.
      • galanonim77 Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 13.04.05, 07:11
        To samo sobie pomyślałem siedząc dzisiejszej nocy w pracy.
        Wczoraj tuż przed wyjściem przeczytałem kilka wypowiedzi tego wątku i cała noc
        myśałem...myślałem czy papież rzeczywiście chciałby, aby w naszym mieście
        powstał pomnik jego imienia, czy też może coś bardziej wzniosłego???
    • radexior Zmnieniam zdanie 12.04.05, 23:28
      Arku, Rabbicie, Jogi - fajowo się z Wami dyskutuje, radość na mej twarzy się rysuje, czytając każdy Wasz post. W związku z tym, i z postanowiem poprawy zmieniam zdanie - niech pomnik powstanie - niech rano zjem śniadanie - niech rozpocznie się uroczyste budowanie -malowanie - międzyczasie kazanie - niech pielgrzymują do nas Wadowiczanie:)
      • Gość: bty opamiętajcie się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:32
        Metropolita lubelski abp Józef Życiński wzywa do opamiętania.

- Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika
        szybciej niż uczyni to sąsiednie miasteczko - mówi w rozmowie z "Gazetą".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2651356.html
      • Gość: Mr. Rabbit Re: Zmnieniam zdanie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:33
        Nie tam żebym nie widział ironii w tym poście :(. Ech... Jeżeli Bóg ustnieje i
        Chrześcijaństow jest prawdziwe to pewnie ja trafię do piekła, ale z takim
        podejściem do życia mam nadzieję, że się tam spotkamy ]:->.

Zdravim
        Mr. Rabbit
        • Gość: Mr. Rabbit Re: Zmnieniam zdanie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:37
          "Z całą pewnością atmosfera ta będzie nadal trwać, niosąc dla Kościoła wielką
          szansę utrwalania wartości, które przez lata pontyfikatu przekazywał nam Jan
          Paweł II."

Czyli rozumiem, że w to tez wierzysz. Ja jakoś nie bardzo. Na naszym narodzie
          już zawiodłem się wiele razy i jeśli Bóg istnieje to dzięki mu za to, że nie
          jestem w Polsce Chrześcijaninem.

Zdravim
          Mr. Rabbit
      • franck Re: Zmnieniam zdanie 12.04.05, 23:46
        Radex, co to za okazja, że w środku tygodnia się upaliłeś? ;-)
        • radexior Re: Zmnieniam zdanie 12.04.05, 23:51
          franck napisał:

> Radex, co to za okazja, że w środku tygodnia się upaliłeś? ;-)

Moim 'staffem' są powyższe wypowiedzi:-)
          • loken Re: Zmnieniam zdanie 13.04.05, 08:56
            "Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
            budowy pomników i nowych nazw ulic - mówi "Gazecie" abp Józef
            Życiński. "Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża, tworząc kuchnie dla
            ubogich, świetlice dla dzieci, hospicja" - napisał w dekrecie"

Niektórym to trzeba napisać czarno na białym co i jak ma wyglądać. Jak sie tego
            nie zrobi to stadnym, pierwszym odruchem socjalistycznym będą stawiać
            pomniki:))))

Nie chcę nikogo urazić ale wg mnie pomysł, delikatnie mówiąc nietrafiony.
    • zyta_1 Re: Jestem na NIE, jestem PRZECIW 13.04.05, 13:25
      Był Wielkim Polakiem, Był Dobrym Człowiekiem, ByŁ SKROMNYM Cłowiekiem.

Nie wiem czy nie był by zazenowany tymi pomysłami. Wiemy pzecież że za swego
      życia żle się czuł z ty że wiele ulic,placów,szkol nosilo jego imie - tak
      przynajmniej mówili w wywiadach jego przyjaciele , może więc trzeba ich
      wysłuchac i zaniechac tej pomnikomanii.

to jest moje zdanie, mam jednak szacunek dla osób myslących inaczej.
      • Gość: miś jogi Re: Jestem na NIE, jestem PRZECIW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:21
        A co zreszta ,
        Gó...no mnie to juz obchodzi, te wasze opinie.
        • Gość: miś jogi TO JEST WŁAŚNIE WASZA ETYKIETA TUTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:30
          Kolego R opanuj swoje emocje, co
          • Gość: Arek Re: TO JEST WŁAŚNIE WASZA ETYKIETA TUTAJ IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.04.05, 17:01
            No NO a myślałem ze misie to przyjazny gatunek a tu no no agresja- Nie
            ąłdnie ładnie nieładnie a myślałem ze pjednanie nastepi szczegóne na forum
            bedzie widoczne gzdie sie mówi o uczceniu NAZSEGO NAJWYBITNIEJSZEGO RODAKA
            którego tak wszyscy kochalismy i juz za nim tesknimy . pozdrawiam i przesyłą
            wszystkim poztywne EMOCJE (jak KAszpirowski- nie mam pojecia sie poprawie pisze
            jego nazwisko-wiec sorki jesli mam błąd) pa Robaczki heheh
            • Gość: Arek POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powstanie IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.04.05, 17:13
              a co powiecie na takia wątek że jak szukliśmy poparcia tu wśród internautów
              pokazujac nasz pomysł na emocjonalne uzupełnienie po śmierci KArolA Wojtyły .
              przekonalismy do naszego pomyśłu redakcję radia MEGA FM które to na swych
              łamach poswieciło temu watki swój czas antenowy dajac krótki reoprtaz na ten
              temat gdzie jeden z Księzy parafii umiejscowionej w naszym małym acz miłym
              miatseczku -powiedzial że Jest za takiem przedsięwzieciem aczkowiek wolałby tak
              jak niektórzy internauci tu na forum aby to była barzdiej uduchowione i
              szczytne np coś jakić osrodek pomocy lub cos w tym rodzaju - wiec chciałbym
              dodac swój komentarz ad takiego zajecia stanowiska a mianowicie że uważam że
              jesli uda nam sie na poczatek w pojednaniu zbudowac "wspólnymi siłami" pomnik i
              bedziemy mogli patrzac na niego ( na pomnik) otwierac swe serce tak samo jak je
              otwieraliśmy zapalając znicze i modlac sie na ulicy Imienia JANA PAWŁA 2 - to
              mam ndzieje ze nasze serca moga sie na tyle otworzyc ze pozniej moze kazdy z
              nas znajdzie w sobie chęc zbudowania " włąsnego osrodku pomocy poiprzez wpłaty
              pienieżne do odpowiednich isttucji które tym sie zajmą . a taki pomnik bedzie
              wywyływal pozytywne uczucia w roczniece smierci PAPIEŻA ale i na codzien gdy
              bedziemy koło niego przechodzić przejeżdzać . pozdrawiam wciąz wierzący w was
              mieszkańców miasta TYCHY
              AREK
              • Gość: to tylko ja Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:07
                "...chęc zbudowania " włąsnego osrodku pomocy poiprzez wpłaty
                pienieżne do odpowiednich isttucji które tym sie zajmą..."
                Nie wydaje mi sie to dobry pomysł o ile Cię dobrze zrozumiałem.
                Czyżbyś namawiał Nas na wpłacanie pieniążków na róznego typu instytucje,
                fundacje itp., które w imieniu Ojca Świętego chcą coś utworzyć???
                Buhahahaha, nie żartuj sobie...mało sie słyszy o tego typu sprawach???
                Ojciec Święty pewno wolałby, abyśmy tworzyli wspólnotę międzyludzką na świecie,
                a nie stawianie kolejnych pomników.
            • Gość: jogi Re: TO JEST WŁAŚNIE WASZA ETYKIETA TUTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:25
              Gość portalu: Arek napisał(a):

> No NO a myślałem ze misie to przyjazny gatunek

Kolego szanowny tą głąbizne z godz. 14:21, NIE JA PISAŁEM!!!

Pomimo mojego nicku nic tam nie jest moje.

Dla pewnych osób tutaj nie ma poszanowania do żadnych świętości.
    • katek18 Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 14.04.05, 18:38
      A ja jestem przeciwna budowaniu pomnika, ale rozumiem, że ludzie chcią mieć
      jakieś miejsce gdzie mogliby zapalić tą symboliczną świeczkę.
      Jakby w odpowiedzi na ten pomnikowy boom widziałam wczoraj w Tychach bilbordy z
      cytatem JP II, w których prosi o modlitwę (może jest ktoś w stanie dokładnie
      przytoczyć, bo ja niestety nie zapamiętałam). Do tego pomniki naprawdę nie są
      potrzebne.
      • Gość: basturk Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: 213.77.86.* 15.04.05, 00:00
        ten cytat pochodzi z ostatniej podróży do Polski, niedaleko bo z kalwarii:

"[...] nie ustawajcie w tej modlitwie, raz jeszcze powtarzam, za życia mojego i
        po śmierci. Ja zaś, jak zawsze, będę odwzajemniał tę waszą życzliwość,
        polecając wszystkich Miłosiernemu Chrystusowi i jego Matce."
        te slowa wiążą się z pierwszą prośbą o modlitwę za życia i po śmierci z roku
        1979 również z Kalwarii.
        Plakat choć to niezbyt dobre słowo jak najbardziej trafiony, powinno byc ich
        wiecej i powinny sie powtarzać co jakis czas tzn cytaty rózne ale formuła
        powiedzmy ta sama..
        • Gość: Mr. Rabbit Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 01:38
          Jak długo będą plakaty? Jak długo Jan Paweł II będzie tematem większości rozmów
          w Polsce. Powiem Wam szczerze. Nie wierzę, że naród Polski będzie wpłacał
          pieniądze na szczytne cele ot tak za dwa lata. Teraz faktycznie jest BOOM. Jest
          moment, który można wykorzystać dla zrozbienia czegoś, co nada sens w życiu i
          co przyniesie korzyść naszym braciom i siostrom.

Wiem, że Jan Paweł II nie chciał pomnika. Może i chcę wykorzystać tylko jego
          postać... może. Zostanę osądzony za to albo nie. Ale wiem, że jeśli pomnik
          stanie to ludzie przechodzący obok niego i patrzący na ten pomnik będą bardziej
          skłonni wybaczać, bardziej skłonni do Wielkich czynów i w dodatku nie przeminie
          to z czasem.

Zobaczycie. Za rok już nie będzie tak pięknie a najlepszym przykładem tego są
          kibice. Wielkie pojednanie... ale na ile?

Zdravim
          Mr. Rabbit
          • Gość: basturk coś o pomniku swietlicy i plakacie IP: 213.77.86.* 15.04.05, 18:31
            mysle ze wazne przy tej okazji jest uswiadomienia sobie czym jest pomnik i jaka
            jest jego rola. pomniki nie są stawiane tylko w uwielebieniu dla kogoś ku jego
            chwale.. ale po to by pokazać i przypomniec kogoś, jego siłe, dobroć, miłość i
            inne cechy którymi ta osoba sie wsławiła dla miasta regionu kraju swiata..
            maja one wyzwalac w ludziach pewną postawe, jako przykład mozna tu podac obecne
            plakaty na przystankach, czy widząc na nich Papieża nie przypomina nam sie coś,
            czy te plakaty nie wyzwalają u nas refleksji nad życie???? albo inaczej:
            zoabczmy co sie "z nami dzieje" gdy na nie spoglądamy.
            Jak napisałem, pomnika nie potrzebuje Papież, ale my i zwłaszcza następne
            pokolenia. Tu nie chodzi o koszty pomnika, tu nie chodzi ze ma byc on ze złota
            brązu czy innego kruszscu, moze byc z betonu-taki jak jest na plakacie.. chodzi
            o to aby nam coś przypominał, zmuszął do refleksji, przeciez doskonale wiemy co
            mówił co głosił i jak to robił, czy patrząc na taki pomnik będziemy w stanie
            nie przypomniec sobie tego wszystkiego???? to byłałby kolejna forma Jego
            przesłania, milcząca forma ale jednoczesnie jak dużo mówiąca.
            Sweitlica dla ubogich to wspaniała rzecz.. ale kto ją utrzyma czy wszyscy
            którzy ogłosili chęc jej powstania byliby wstanie ją utrzymywac albo regularnie
            wpłacać pieniadze na jej utrzymanie.. ktos musi ją utrzymac przeciez i wcale
            nie uwazam ze mmusimy dokonac wyboru np albo swietlica albo pomnik. moze byc
            jedno i drugie. Pomnik sam w sobie ma pewną głębie, przesłanie i sens taki jaki
            chciałem wyzej pokazac. I wcale nie chce aby był on ze złota marmuru brązu..
            wystarczy beton, dokłądnie taki jak na obecnych plakatach, ba mówił by on
            znacznie wiecej niz inny drogi pomnik. Niech on będzi biedny, jak nic nie
            posiadał JPII a przesłanie przez tą "biedę" będzie trwale z niego emanowało
            bardziej niz jakiegokolwiek innego pomnika..
            Dlatego jeżeli ma byc niech bedzie z betonu i dokładnie taki jaki na plakatach
            na przystankach..
    • Gość: rasia1 ABSOLUTNIE ŻADNYCH POMNIKÓW!!!!!!!!!! IP: 198.36.86.* 16.04.05, 14:59
      pomnik kosztuje - w zależniści od wielkości, autora i materiału - od 100tys
      nawet do 700!!!! to jest kupa kasy! i można by za to zorganizowac program
      pomocy dla biednych, niepełnosprawnych, zajęcia dla dzieci z rodzin
      patologicznych itp.. a nie uwalić pieniądze w kawał metalu, który zaraz i tak
      wandale pomalują sprajem. a wybory sie zbliżają i każdz partia bedzie chcaiła
      si pokazać, więc pewnie papież sie w tychach pojawi :(
      • Gość: basturk Re: ABSOLUTNIE ŻADNYCH POMNIKÓW!!!!!!!!!! IP: 213.77.86.* 16.04.05, 15:23
        a co powiesz o tanim zwykłym betonie?? co do tej pomocy dla biednych to
        oczywiscie jest to szczytny cel ale czy masz jakies szczegóły takiej pomocy czy
        jak to zorganizowac jaka forma pomocy, jednorazowa czy ciagła, jezeli ciągła to
        skad pieniedzę wziaść na ciąłą pomoc, kto miał by sie tym zająć etc..??
        czy tylko jest to hasło /nie chce tu uzywac hasła populizm bo jest nie na
        miejscu/. poza tym majac na mysli pomnik nie uwazam ze jest on prezentem dla
        kogoś za coś.. na temat pomnika wypwoeidziałem sie w poscie poprzednim wiec
        powtarzał nie bede, ale zanim ktos mnie zgani niech go przeczyta.
        zpdr
        • Gość: warszawiak wziąć nie wziąść IP: *.gbn.pl / *.pl 18.04.05, 23:05
          wziąć nie wziąść
          • Gość: basturk bty... loguj sie ;] IP: 213.77.86.* 18.04.05, 23:15
            bty... loguj sie ;]
            bądź stały ;]
            • Gość: bty Re: bty... loguj sie ;] IP: *.crowley.pl 19.04.05, 13:14
              hm?
    • franck Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst 16.04.05, 19:00
      Sam pomysł budowy pomnika mi sie wogóle nie podoba (czemu dałem wyraz w kilku
      postach powyżej) ale znająć tyskich nierobotnych radnych taki pomnik pewnie
      powstanie i wszyscy radni od prawa do lewa będą za.

Dlatego pytam, w ktorym miejscu miałby ów pomnik stanąć?
      • Gość: Jacek Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:50
        W jakim miejscu pytasz ????
        A może by tak każdy radny postawilby sobie taką statuetkę Jana Pawła II u siebie
        w domu, żeby przypominała mu o nauczaniu JPII.
        I może jeszcze taka posąg w Urzędzie Miejskim w Tychach mógłby stanąć.
        Wszyscy pracownicy byliby pod wrażeniem chyba.
    • Gość: sebastiantychy Re: POMNIK dla JANA PAWŁA 2-w Tychach-niech powst IP: *.unregistered.media-com.com.pl 18.04.05, 14:03
      tak niech powstanie
      • Gość: pocket Re: !!nie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 16:17
        nie. niech nie powstaje, z powodów w/w
    • zyta_1 pomnik dla JANA PAWŁA 2 29.03.06, 16:34
      co sądzicie po upływie roku, zmieniliscie zdanie?
    • zyta_1 Re: -n/t 23.10.06, 21:35
      i co zostało zrealizowane ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka