teeo24 03.11.06, 09:06 Witam, Wszystko wskazuje na to, że zamieszkam w nowym budynku budowanym przez firmę Kombud z numerem 4. Podobno ma być oddany pod konie roku 2007. Jestem ciekaw czy mam już może jakiś potencjalnych sąsidów?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matams Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 03.11.06, 10:26 i co z tego? codziennie sprzedawanych w Tychach jest kilka (kilkanascie w porywach) mieszkań. Nikt sie tym przesadnie nie chwali, ze zamieszka tam czy tam. Sasiadow poznasz jak zamieszkaja. Odpowiedz Link Zgłoś
zmienmyto Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 03.11.06, 11:20 ależ ty jesteś nieużyty człowieku. W naszych warunkach nowe mieszkanie to wydarzenie na skale życia, pozwól się nacieszyć człowiekowi. No Gratuluje, Gratuluje nowego domciu. A posprawdzajcie wszystkie kąty, warto wziąć na odbiór jakiegoś inżyniera nadzoru. Laicy nie wszystko dostrzegą od razu!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mercury76 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.12.06, 10:42 nowy budynek, hmmm. Kiedy miasto wybuduje budynki socjalne zeby rodziny nie musialy wydawac 150tys zł na lokum. Dzis na mieszkanie czeka sie ponad 8lat a rodzina 2+1 dostaje 1 pokój z kuchnią( czasem ślepą). Odpowiedz Link Zgłoś
bty_tychy Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 03.11.06, 11:20 są gdzieś wizualki nowego bloku? gdzie on będzie stał? przy WBU vel Balbina Centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.11.06, 20:40 witam. Ja mam tam "zaklepane" mieszkanie. ale sie waham. słyszales ze byc moze wprowadza 22 % vat na mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.11.06, 21:42 Niedługo zacznę szukać mieszkania, mam parę pytań :) Można znaleźć gdzieś plany mieszkań w tym nowym budynku, cennik, tego typu sprawy? Jakoś nie umiem nic znaleźć :) Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 05.11.06, 11:43 Tak słyszałem o tym 22% vat na mieszkania, ale jestem optymistą i podobno na 99% "nasz" rząd ma zostawić vat po staremu. A jeśli chodzi o plany, projekty cennik, to pewniew Kombudzie wszystko mają - kontakt na ich stronie www. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 05.11.06, 21:38 plany mieszkan i cennik dostaniesz w kombudzie w biurze. A ten vat - hmmm, róznie moze byc. Wszystko sie moze zdarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.11.06, 09:00 Różnie może być, masz rację, ale jak vat podniosą to wszystkie mieszkania pójdą do góry - i co tu zrobić jak człowiek chce na swoim mieszkać. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.11.06, 21:41 nie pozostaje nam nic innego tylko myslec pozytywnie ze ten vat 22 % nie wejdzie...Zreszta mam wielka nadzieje ze zdaza wybudowac przed koncem 2007.... Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.11.06, 11:59 wspołczucia, ja tez kupilam u nich, nie wywiazują sie z umowy, nie ma tam kompetentnych pracowników, kłamią i zwodzą, braki i niedociągnięcia jak się tłumaczą z oszczędności, poczytajcie sobie wątki na forum developerzy Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.11.06, 22:37 moge prosic o linka do forum deweloperzy?????zalamana jestem. wydawało mi sie ze ta firma jest ok. Czy mozesz podac jakies szczególy? jesli chodzi o niewywiazywanie sie z umowy, jakie niedociagniecia masz na mysli? Bardzo prosze o jakies info. nie podpisałam umowy jeszcze i wazne jest dla mnie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 12.11.06, 12:06 Nie ma aż tak źle chyba, fakt faktem moją trochę opóźnień z budynkiem nr 7, ale w wypadku 4 już się zabezpieczyli, termin oddania budynku planują na koniec 2007r., a w umowie dla bezpieczeństwa i tak jest termin 31 marzec 2008. Dach i tak ma być płaski wiec, chyba już go nie zmienią jak w przypadku 7. Na razie więcej zaszczerzeń nie słyszałem do kombudu - noo może po za "kompetentnym" p. Bartkiem, z którym miałem już nie wątpliwą przyjemność porozmawiać. Jednym słowem: Pożyjemy - zobaczymy. W 2008 Wam napiszę czy mój optymizm był uzasadniony, czy też nie. Pozdrawiam. P.s. na formu Developerzy o Kombudzie rewelacji nie ma, ale o Feniksie to się można naczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 12.11.06, 12:13 mam jeszcze jedno pytanie. cy w mieszkaniach sa liczniki czy tez to juz we własnym zakresie???? Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 12.11.06, 13:59 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=778 link do developerów, poszperaj jeszcze na tyskim forum, tez bylo sporo o Kombudzie Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 13.11.06, 21:24 witam cię serdecznie polecam wątek który założyłem parę miesięcy temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=43262512&a=43262512 ale już ci współczuje. Pełna niekompetencja nawet po odbiorze mieszkań ludzie narzekają aż miło, garaże zalewa, domofony i drzwi w klatkach tragedia, płytki odchodzą są przypadki że pękają rury z centralnego ogrzewania w posadzkach,słyszałem o zalewaniu mieszkań. A doprosi się o naprawy w ramach gwarancji jeszcze większy koszmar. No ale z drugiej strony może i lepiej trochę wycierpiec i miec nowe niż za tą samą kase używane. Pomimo tych wszyskich problemów a było ich sporo i nawet jeszcze są jestem w miarę zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 17.11.06, 13:57 A pro po liczników, to bodajże we własnym zakresie nalezy podpisywać umowy z dostaczycielami mediów. A z drugiej strony to mam nadzieję, że również będę zadowolony z mieszkania, gdyż już zdecydowałem się na nowy budynek kombudu - mam nadzieje, że nie jestem niepoprawnym optymistą. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
rafalae Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 17.11.06, 14:11 a jak zapatrujecie sie na przebiegającą "pod oknami" (projektowaną) szybka kolej miejską? Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.06, 07:58 He He jak wybudują to bede sie dopiero martwic. Ale poważnie teraz to troche za puzno na narzekanie, mieszkanie kupione więc po co się martwic na zapas. Jeżeli to ma byc nowoczesna szybka kolej miejska jakl zapewniaja to nie powinna robic za dużo chałasu Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.06, 08:41 darekjen napisał: > ro > bic za dużo chałasu No ale jak będzie robić hałas, to już gorzej, nie??? :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.06, 08:46 jak tą kolej będą budowa tak szybko jak nasze drogi !! To sobię jeszcze poczekamy Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.06, 17:48 także myślę, że skoro kolej ma być szybka i nowoczesna, to i chałasować za bardzo nie powinna. Po za tym, podobno jacyś projektnaci coś tam już tworzyli i kto wie czy tego jakoś sensowanie nie zabudują czy przynajmniej nie odizolują. W każdym razie i tak mieszkanie mam mieć z balkonem i oknami do srodka placu, więc nie powinno to być z byt uciążliwe. No i również uważam, że za nim to szybka kolej będzie gotowa to jeszcze wiele wody w gostynce przepłynie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.06, 22:00 o kolei tez słyszałam. ale to troche czasu pewnie upłynie...zreszta w moim mieszkaniu okna beda na plac zabaw wiec jakos sie tym nie martwie!!!!Bedzie dobrze. Umowa podpisana i nie moge sie juz doczekac ... Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 22.11.06, 08:55 Dobra informacja - na 99% nie wzrośnie nam vat z 7 do 22% na zakup mieszkania u Developera. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 02.12.06, 21:32 Witam wszystkich orzyszłych sąsiadów:) w trym tygodniu podpisaliśmy umowe na na mieszkanie w bloku nr4 (jak Oni to nazywaja czasowo :) mieszkanie mamy południowo-północne jedne okna zestr kolei a drugi od placu ale z tym ,ze tam ma być nowoczesna szybka kolej miejska tego nie słyszałam i nie powiem, żebym była z tego powodu zadowolona co do teminu odbioru mieszkania, tez twierdzili że moze beda na grudzien 2007 ale jak czytam o budynku nr7 to jest to raczej watpliwe, chociaz kto wie.... mój nr gg 5016320 jeżeli ktos ma ochote pogadac to zapraszam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.12.06, 17:34 oby do końca marca 2008 oddali to będzie dobrze choć grudzień 2007 było by idealnie. Koleją się nie martw, bo jak znam polskie rządy, samorządy itp. to za nim zacznie jeździć to pewnie rok 2050 będzie. O kolei było głośno przed wyborami, pewnie za cztery czy pięć lat znowu na chwilę o niej głośno będzie i tak na okrągło, co wybory. Bardziej mnie martwi perfekcja i precyzja z jaką panowie budujący moje przyszłe mieszkanie operują przy swojej pracy, bo podobno w Kombudzie to z tym idealnie to nie jest. Ale jestem dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.12.06, 17:35 teeo24 napisał: > oby do końca marca 2008 oddali to będzie dobrze choć grudzień 2007 było by > idealnie. Koleją się nie martw, bo jak znam polskie rządy, samorządy itp. to za > > nim zacznie jeździć to pewnie rok 2050 będzie. O kolei było głośno przed > wyborami, pewnie za cztery czy pięć lat znowu na chwilę o niej głośno będzie i > tak na okrągło, co wybory. Bardziej mnie martwi perfekcja i precyzja z jaką > panowie budujący moje przyszłe mieszkanie operują przy swojej pracy, bo podobno > > w Kombudzie to z tym idealnie to nie jest. Ale jestem dobrej myśli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.12.06, 20:33 hej teeo24 Ty tez masz mieskzanie od str południowej od torów? doczytałam się na forum gazety.pl ,że rzeczywiście to tylko obietnice wyborcze oby tak zostało pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 05.12.06, 18:34 nie, moje ma być zlokalizowane w części pięcio, czy sześcio piętrowej, chyba jedynej z windą. Okna mają być na południowy - wschód(chyba jakoś tak) na plac wewnątrz budynku. Kolej, o ile powstanie raczej widział nie będę, mam nadzieję, że i nie usłyszę. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.12.06, 16:41 budynek z winda, wspolczuje kosztow utrzymania, zapytaj Darka on tez ma winde w swoim jakie to koszty... Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.12.06, 21:46 no ja nie mam windy ale czy to az takie duże koszty?? a Ty masz z której strony mieszkanie? ja mialam zarezerwoane dwa jedno od str placu zabaw i dziedzinca drugie od str kolei i dziedzińca i wybralismy ta drugą opcje i mam nadzieje,że ta kolej bedzie wciaz taka jak jest teraz bo inaczej bedziemy się martwić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 09.12.06, 08:48 ja kupiłam w budynku nr 7 czekam na oddanie Odpowiedz Link Zgłoś
anula771 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 27.06.07, 14:16 chyba jednak coś zaczyna się ruszać w tym kierunku, chodzi o szybką kolej bip.umtychy.pl/?grupa=przedmioty&dzial=przetargi&kat=nieograniczone&id=2408 pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 15.12.06, 06:22 Chciałam się pochwalić, że od wczoraj również mam umowę przedwstępną za mieszkanie w przyszłym budynku numer 4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 14.03.07, 12:27 no i mieszkania podrożały widzialam już cene za 3500 za metr w naszym bloku i obok który budują równelegle Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 24.03.07, 15:49 i to pewnie nie ostatnia podwyżka tych mieszkań. Ale co najważniejsze to na budowie już zaczyna pierwsze piętro wyrastać. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 24.03.07, 17:19 no tak, w koncu ma obraz bloku ;) moze do grudnia tego roku oddadzą, tak bynajmniej twierdzą, moze się wyrobią z czasem aczkolwiek słysząc co sie działo z oddaniem mieszkań na 7 to zaczynam w to watpić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 24.03.07, 18:46 Ciekawe, do ilu dobije cena za metr mieszkania w Tychach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.04.07, 22:01 no ja mam cicha nadzieję, że jednak na 3500 nie stanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tobis1 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 25.06.07, 20:28 Ja podpisałam umowę na mieszkanie w budynku nr5, cena za metr 3500tyś a od kolejnego miesiąca będzie już wyższa. Termin oddania wrzesień 2005, ale prezes powiedział że może będą już w marcu.Czytając wasze posty tracę na to nadzieję, ale interesowałam się również innymi developerami i Kombud najlepiej wypadał. Jak idą postępy w budynku nr 4? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 25.06.07, 21:33 tobis jaki termin oddania Wam obiecali? bo rok 2005 raczej nie wchodzi w grę ;) pytam sie bo nam obiecuja grudzień tego roku no ale cóż chyba to niemożliwe w budynku nr 4 sa już 3 kondygnację widac duze postępy w budowaniu no to w takim razie nam sie udało jeszcze kupić za 2800/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 26.06.07, 10:38 Jak patrzę na naszą budowę to się tak zastanawiam, który budynek mają oddać najpierw 4 czy 5, a może zamienili numeracje? Bo budynek (podobno nr 4) jest z postępem prac budowlanych chyba trochę do tyłu w porównaniu z budynkiem nr 5, choć ma być oddany wcześniej. Ale nie znam sie więc może się myle. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
taclar Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 26.06.07, 12:34 A mnie z kolei zastanawia i zadziwia kolejność prac budowlanych. Jeszcze nie ma dachu, a już zamontowano okna, balustrady i do ocieplania się szykują... Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 26.06.07, 19:13 Jak ostatnio rozmawiałam z panią w biurze, budują to tak, żeby oba mniej więcej skończyć w tym samym terminie, potem obie ekipy wchodzą do 4 i ją wykańczają, a dopiero później mają kończyć 5. I potwierdziła, że plany mówią o oddaniu czwórki w grudniu, bo opóźnień większych nie mają. Ma ktoś może od nich dokładny harmonogram budowy? Kiedy się można spodziewać kolejnych etapów? I kiedy będzie można np. wejrzeć do mieszkania od środka? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 06.07.07, 15:21 juz jest nasze mieszkanko na 3 pietrze widziałam, ze zaczynają ocieplać i dach stawiac Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 07.07.07, 22:06 my tez mamy mieszkanko na 3 pietrze,jest juz,sa balkony :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 07.07.07, 23:15 no to moze jestesmy sąsiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.07.07, 11:32 Ciekawa, bo ja też mam mieszkanie na 3 piętrze. Innych nie sprzedawali?;) Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.07.07, 21:30 no proszę :-) najbardziej chodliwe piętro ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 09.07.07, 00:14 Nie, nie tylko tam :) Ja mam na pierwszym piętrze, w klatce z windą. Może są tu jacyś moi przyszli sąsiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.07.07, 16:41 a nie boicie sie tego, ze rozwiążą z nami umowe wypłacą odszkodowanie i tak wyjdą na swoje? pisze tu do osób,które zakupiły mieszkania za 2800zł za m2 tak jak ja teraz w 5tce sa już po 4000 m2 co o tym sadzicie? podobno taka sytuacja z developerem (jak sie wczoraj dowiedziałam) miała miejsce w Krakowie dlatego też bali się podpisac mimo, ze my nalegaliśmy , umowe notarialną hmmm... pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re:jolanta8 13.07.07, 22:30 mi sie wydaje,ze trzeba miec podstawy do tego zeby ewentualnie rozwiazac umowe...nie moga sobie tak ni stad ni z owad tego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re:jolanta8 13.07.07, 23:58 wystarczy, ze przedstawią wyższe ceny usług budowalnych Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re:jolanta8 24.07.07, 11:46 żadnych podstaw nie musza miec aby rozwiac z toba umowe, jesli byla ona w zwyklej, pisemnej formie - po to sa kary. Jest umowa PRZEDWSTEPNA byla w formie NOTARIALNEJ to juz inna sprawa - jak ktos nie chce przystapic, sprawa trafia do sadu i orzeczenie sadu zastepuje osiwadczenie woli jednej ze stron Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re:jolanta8 31.07.07, 23:57 ok, a jeżeli mając przedwstępną w formie aktu, po wybudowaniu mieszkań od razu je sprzedadzą komuś innemu bez podpisywania przedwstępnej - to wtedy można liczyć tylko na odszkodowanie, w takim przypadku oświadczenie woli wydane przez sąd w imieniu sprzedającego byłoby realne do wyegzekwowania gdyby było wpisane roszczenie o zawarcie przedwstępnej umowy do KW, a KW dopiero się pojawi po sprzedaży mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
iski82 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 23.07.07, 19:58 Metr w 5-tec jest już po 4000??? Naprawdę??? Czy to pewna informacja??? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkru Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.08.07, 18:14 witam, zaden bank nie chce mi dac kredytu na mieszkanie w budynku nr 5 bo dziace pod budynkiem 4 i 5 ciazy prawo pierwokupu przez tyskie TBS, jak wam sie udalo to rozwiazac??? Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.08.07, 20:39 Mam kredyt w ING i nic nie musiałam załatwiać z dokumentacji developorskiej, bo Kombud sam wszystko dostarczył do banku przy pierwszym kliencie w tym budynku. A jakie jest źródło informacji o tym pierwokupie? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.08.07, 21:01 my mamy w kredyt w Multibanku i tez nie mielismy z tym problemu, wszystko było załatwiane przez doradce Open Finance z Katowic, reszte dokumentów dostarczała firma Kombud do banku, my praktycznie przyjezdżalismy tylko podpisy składać nie słyszałam o pierwokupie przez TBS-y Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkru Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.08.07, 21:06 nie no w porzadku jest na dzialce na ktorej buduje kombud prawo pierwokupu przez tyski TBS ale tylko do momentu oddania budynku do uzytku (potem wygasa bo jest nowa KW) nie ma problemu tylko moj bank (Fortis) a raczej niekompetentni pracownicy tego banku sie zaprali i nie dadza kredytu troche mnie to stresow kosztuje dlatego chcialem sie spytac czy ktos mial z tym doswiadczenia generalnie nie stanowi to zadnego problemu przy inwestycji, raczej stanowi problem dla pracownikow banku Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 08.08.07, 21:10 ej no to nie pisz, ze żaden bank Ci kredytu nie daje tylko Fortis jeżeli my nie mieliśmy z tym żadnego problemu to zmień bank i witaj w klubie zaprzyjaźnionych sąsiadów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 09.08.07, 18:31 Coś szanowny kolega miesza, gdyż z tego co wiem to Kombud jest włąścicielem działki na której buduje o czym informuje w umowie, którą zawarł, z każdym przyszłym lokatorem swoich budynków. Jeśli było by prawdą to co szanowny kolega pisze, to nie sądze aby jakikolwiek bank udzielił kredytu na mieszkanie na takiej działce, a większość przyszłych mieszkańców bloków 4 i 5, jak sądze (w tym i ja zresztą - bank millenium) kożysta z kredytów i to z powodzeniem. Proponuje wybrać inny bank, ewentualnie uzupełnic informacje u źródła czyli w Kombudzie. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów, a swoją drogą to blok rośnie, aż miło patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkru Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.08.07, 15:12 No wiem ze nie ma problemu dostac kredytu. Fortis tylko sprawia problemy. Chodzi o to ze Tyski TBS ma prawo pierwokupu do dzialki, ale to prawo wygasa w momencie oddania mieszkan do uzytku - wtedy sa nowe KW dla kazdego mieszkania, i dzialki jako takiej formalnie juz nie ma. Proste, ale w Fortisie nie rozumieja. Ale rozmawialem juz z jakims tam glownym prawnikiem Fortisu w Warszawie, i w koncu skonczyly mu sie argumenty. Mimo ze wczesniej wystawil opinie negatywna to teraz zmienil zdanie i powiedzial ze juz opinia jest pozytywna. Wyobrazacie sobie ? :) Kombud jest bardzo w porzadku, rozumieja moje problemy z kredytem i przedluzaja czas wplaty pierwszej transzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkru Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.08.07, 15:51 zapomnialem dodac ile czasu nerwow i pieniedzy na benzyne i telefony stracila moja dziewczyna pomagajac mi zalatwic kredyt w Fortisie Odpowiedz Link Zgłoś
bmday Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.08.07, 11:29 Witam przyszli lokatorzy 4 i 5 na Balbinie, jak się zapatrujecie na dość rzeczywiste plany uruchomienia szybkiej kolei regionalnej jeżdżącej kilkanaście razy dziennie pod balkonami. Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.08.07, 14:12 Jakoś przeżyję, zwłaszcza, że okna mam do środka budynku :) A tak w ogóle - chyba planują również jakąś osłonę akustyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.08.07, 22:15 a na jakiej podstawie uważasz, ze ma byc ta kolej bo ja sie orientowałam i jak na razie zadnych planów nie ma,no ale Ty jesteś moze jakąś szychą i wiesz coś więcej;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmday Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.08.07, 01:34 Witam na stronie tychy.pl jest wzmianka, natomiast o linii Tychy - Sosnowiec mowa juz od dawna www.tychy.pl/News/exeConcrete/?mid=2&id=1721 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.08.07, 15:03 heh radni.... znowu wielki szum koło czegoś czemu znowu nie podołają musi być o nich głośno zeby nowe wybory wygrali Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.08.07, 22:35 o tej kolei słysząłam,ale nie przeraza mnie to,okna mam na plac zabaw. zreszta - jak cos to ekran pewnie postawia.budynk rzeczywiscie rosnie ... az milo patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: gdzie jest przedszkole w tamtych okolicach? 13.08.07, 21:04 j.w.bede wdzieczna za wszystkie informacje o pobliskich przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: gdzie jest przedszkole w tamtych okolicach? 13.08.07, 22:37 ja rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
iski82 Re: gdzie jest przedszkole w tamtych okolicach? 22.08.07, 21:31 Tutaj są wszystkie przedszkola publiczne w Tychach www.przedszkola.edu.pl/baza_slas/slaskie_tychy.htm Najbliżej jest chyba przedszkole nr 9. Ale najlepiej sprawdźcie sobie to na mapie:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 17.08.07, 22:22 ja tez juz podpisalem umowe kaske przelalem czyli bede mieszkal w 4 mam pytanie orientuje sie ktos ile nas wyniesie utrzynamnie wspolnoty jakie bede oplaty itp? Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 17.08.07, 22:35 to zalezy od ustalen wspolnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 03.09.07, 08:54 witam czy ktoś sie orientował czy jest szansa na klucze w grudniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 03.09.07, 19:31 Jak najbardziej :) Dzwoniłam do Kombudu w piątek i na razie nie ma żadnego opóźnienia, planowo oddają mieszkania przed końcem roku. Aha, obejrzeć mieszkania od środka będzie można w okolicach listopada - jak z placu budowy znikną ostatnie żurawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.09.07, 23:00 byłoby pięknie :) no i zaczną sie remonty, młotki, wiertarki :)))) chyba będzie trzeba jakiś dłuższy czas wegetowac jeszcze w starym mieskzaniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.09.07, 23:38 A ja dzwoniłem do pani z kombudu i juz nie była taka pewna co do oddana mieszkań w grudniu,dowiedziałem sie tylko tyle ze na pewno oddadza zgodnie z terminem w umowie Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.09.07, 10:13 jestem włascicielem w 3. I miałem sprawę do załatwienia w biurze Kombudu. Przez przypadek Słyszałem rozmowe jak pani mówiła że 4 albo 5 nie jestem teraz pewien które będą oddane , jedno marzec/kwiecień a drugi sierpień/wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.09.07, 21:53 No to ładnie ruszyła budowa na sikorskiego to i prace na balbinie zwolniły a obiecanki były inne ale cóż poczekamy do terminu ktory jest w umowie Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 24.09.07, 22:34 Właśnie wróciłam z 3 spotkania wspólnoty jaka zawiązała się na budynku nr 7 (który Kombud oddał w tym roku, choć jak się dzisiaj okazało wcale jeszcze nie oddał). I sytuacja jest DRAMATYCZNA!!! Prawdopodobnie nasze próby załatwienia czegoś z Kombudem skończą się w sądzie. Nieruchomości jest wykonana nie zgodnie z projektem, mnóstwo zalań (mieszkania, garaże, balkony, piwnice), niedoróbki (w mieszkaniach i częściach wspólnych), totalna fuszerka, syf i zgnilizna. A będzie jeszcze gorzej, bo jesień i zima przed nami. Kombud po sprzedaży mieszkań ma wszystko w d…. Odbiór części wspólnej został dokonany przez Zarządce (wyznaczonego przez Kombud, czyli tak jakby sam sobie odbierał), a nie uwzględniał całej litanii niedoskonałości, nie wspominając tego wszystkiego z czym boryka się każdy z właścicieli. Zarząd wybrany przez wspólnotę odbija się o Kombudu jak od ściany, inwestor Poland Alloys nawet nie odpisuje na pisma (nie wspominając na spotkaniu), zarządca jest niekompetentny. Jeśli jeszcze możecie omijajcie Kombud dużym łukiem, poszukajcie czegoś na rynku wtórnym. Ja już tęsknie do mojego bloku z lat 70 z wielkiej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
msadmin Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 25.09.07, 20:35 Witajcie w klubie Balbinowcow...nie myslcie ze budynki TTBS wygladaja lepiej.... a zreszta czego mozna bylo sie spodziewac,myslalem ze budynki kombudu beda lepsze,ale gdy zobaczylem o 7 rano robotnikow pijacych zubrowke w pasazu,albo kryjacych sie przed kierownikiem budowy z piwami za puzzlami to wiedzialem ze tak to bedzie wygladac..... Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 25.09.07, 21:51 Ja jednak mam nadzieje ze w 4 wszystko bedzie dobrze chociaz zapał do pracy troszke się robotnikom skonczył a mysle ze kombudowi nie zależy na złej reklamie w końcu buduje nastepny budynek w tychach i myślę ze taka reklama nie jest im potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
msadmin Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 26.09.07, 16:38 nie wiem ktory to budynek przy ulicy bodajze Pasaz Europejski (obok Centrum Balbina WBU)ale gratuluje wizji polozenia rynien) Kombud powinien pisac przewodnik jak zeszpecic budynek w 5 minut:)hehe, przez dwie polowki scian biegna po skosie 2 rynny:)ale moze ja nie rozumiem duszy artystycznej tworcy:) Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 28.09.07, 22:57 wydalismy oszczednosci całego zycia - nasze i rodziców.Jesli sie okaze ,ze cos nie bedzie tak jak byc powinno to sprawa znajdzie sie w sadzie,to takie teoretyczne rozwazania!jak narazie budynek 4 stanał,z tego co w zeszłym tygodniu widzialam. bylam w kombudzie,maja oddac w terminie albo w kwietniu...Mam nadzieje ze zle nie bedzie!!!!!!w koncu inwestuja jeszcze w Tychach... Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 29.09.07, 09:07 W terminie lub w kwietniu, no tak. Szkoda tylko, że jeszcze kilka tygodni temu ich wersja mówiła o grudniu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 29.09.07, 23:40 otóż to...mowa była o grudniu a tu kwiecień w opcji sie pojawił. im blizej terminu to wydaje mi sie, ze tak to sie niestety bedzie przesuwało z tym oddaniem...oby nie pozdrawiam sasiadów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.10.07, 12:32 wczoraj dzwoniłam do Kombudu i pani mówiła o styczniu, lutym, moze powinni sie dogadać i mówić jeden termin a nie skakać po m-cach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.10.07, 21:07 Wersje są więc rózne...Ja mam nadzieje ,ze chociaz do marca sie wyrobią... Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.10.07, 22:08 Szkoda jedynie ze nas tak zwodzą nie chce mi sie wierzyć ze nie mają jakiegokolwiek planu budowy i mogliby ustalić jedną wersje a nie kto zadzwoni to mówią inną datę ale myślę ze niech budują nawet do marca byleby tylko wybudowali dobrze żebyśmy sie czasem nie musieli z nimi sądzić itp bo w budynku n7 sytuacja wygląda kiepsko Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 04.10.07, 22:45 dokladnie,niech zrobia dobrze,co by nie bylo takiej sytuacji jak w 7!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 19.10.07, 13:45 hej wiecie, moze coś więcej o mieszaniach,oddaniu czy poogladaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 22.10.07, 22:36 czesc jak tam wiadomo juz cos o budynku nr 4 na jakim etapie sa bo nie mam mozliwosci narazie zobaczenia czy buduja czy spia podrawiam i dajcie jakies info Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 23.10.07, 21:16 zapraszam przyszłych mieszkańców budynku nr 4 na spotkanie wspólnoty budynku nr 7 (jeszcze nie jest oddany do końca), posłuchacie jakie cuda wychodzą, o co będziemy się sądzić, myślę że się wycofacie, pozdrawiam towarzyszy niedoli Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 23.10.07, 22:20 Co jest grane? napisz w skrócie proszę Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 25.10.07, 15:02 przeczytajcie proszę mojego posta z 24.09 tam opisałam w skrócie, posiedzenia ostatnio trwają bardzo długo, pani Ania przestaje być naszym zarządcą (w poniedziałek odbędzie się konkurs na nowego zarządcę) jeśli możecie starajcie się, żeby u Was nie pełnił tej funkcji nikt z Kombudu, bo to co się dzieje woła o pomstę!! Odpowiedz Link Zgłoś
heroe Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 11.11.07, 19:23 Witam!Czy ktoś z Was ma aktualne zdjecia z budowy bunydku nr 4? Prosilbym o kontakt :-) Odwolujac sie do ostatnich postów z tego co mi niedawno powiedziano w Kombudzie oddanie mieszkan ma byc na przelomie grudnia/stycznia...na wejscie i poogladanie mieszkania bedziemy musieli poczekac do grudnia a mialo byc tak pieknie bo w listopadzie... i jeszcze pytanko z innej beczki:czy ktos z obecnych mieszkancow juz zbudowanych (i oddanych) budynkow moze szczerze napisac jak przedstawia sie poziom komfortu mieszkania (czy sciany sa na tyle grube ze nie slychac sasiadow, jak wyglada sprawa z oplata wspolnotowa - duże wahania??, jakiej jakości sa sciany - kladliscie gladzie czy bylo to zbedne) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuso79 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 12.11.07, 19:57 czesc no to widze ze coraz bardziej sie to przeciaga mi kobieta z kombudu mowila ze bedzie mozna zobaczyc w lisotpadzie na bank tzn wczesniej tez mi mowila ze bedzie mozna zobaczyc mieszkanie we wrzesniu a oddane bedzie na bank pod koniec roku teraz jak dzwonilem dowiedziedzialem sie ze zobaczyc moze bedzie mozna w grudniu o ile kierownik budowy sie zgodzi a oddanie bedzie w marcu mi tam za bardzo sie nie spieszy wiec spoko lepiej niech zrobia dokladniej a wolniej hehe a co do wspolnoty podobno ma byc 2 zlote od metra Odpowiedz Link Zgłoś
heroe Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 18.11.07, 19:15 Czesc, byłem dzisiaj zobaczyc jak posuwaja sie prace...budynek jest juz ocieplony - nie ma rusztowan. Okna wiadomo wstawione ;-) wiec prace sa teraz prowadzone w srodku ;-))) babeczka mowila ze oddanie ma byc pod koniec roku/poczatek nowego wiec mam nadzieje ze jednak uda sie to w tym terminie zalatwic Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 20.11.07, 12:50 Powiem wam tak .Mieszkam w pierwszym budynku jaki wybudowali. Zróbcie jak powiedziała Anitaja po pierwsze zrezygnujcie z Kombudu jako zarządca ponieważ jest to porażka totalna.Załatwienie czegokolwiek wołało o pomstę do nieba nie mmówiąc o kosztach utrzymania .stawki za windę , sprzątanie , smieci ,ubezpieczenie wzieli z kosmosu umowy były podpisane na takie stawki że szok. Teraz zarządzami sami i powiem że za mieszkanie 78m płacę 270zł bez funduszu remontowego. I powiem że niesądze by blok oddali w Grudniu/Styczniu. Po pierwsze nie jest cały ocieplony ,wokół i wewnątrz budynku tzn. plac to wielki teren budowy a żaden inspektor nie dopuści ludzi do takiego bloku. Tak jak mówiłem we wcześniejszym poście słyszałem jak rozmawiali w Kombudzie miedzy sobą i mówili o marcu Odpowiedz Link Zgłoś
darekjen Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 20.11.07, 12:54 I przy okazji proponuje zapoznać się z postem który założyem gdy odbierałem od nich mieszkanie rok temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=43262512&a=43262512 Odpowiedz Link Zgłoś
iw0ska Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 23.11.07, 13:32 Witam Nowych sasiadów! Faktycznie budowa się posunęła mocno do przodu...., co do "4" to może nie jest do Końca jeszcze otynkowana od strony zewnętrznej (patrz strona wschodnia bloku) ale cała reszta z zewnatrz wygląda już nawet nawet... co do terminów.... z tego to wiem to raczej nie ma co liczyć na miesiąc grudzień na oddanie... ale raczej powinni dotrzymać terminu z umowy. niestety w części mieszkań nie ma jeszcze porobionych tynków i wylanych posadzek no chyba że coś się zmieniło od jakiegoś tygodnia.... Chyba cieszyć sie mogą osoby które zakupiły mieszkania od strony juz stojącego budynku (chyba nr 2 albo 3) tam mieszkania w zasadzie są już "wykończone" Ja niestety bede musiała jeszcze troche poczekać nawet nie mogę popatrzyć we własne okienka jak przyjeżdzam oglądać - widok mam na "dziedziniec" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sebcio-4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 26.11.07, 14:46 WITAM NOWYCH ZNAJOMYCH Z 4 Budynek OK, mieszkanko super, byłem już w środku ( trochę nielegalnie ale już 2 razy) a więc tak wylewki , tynki ,(parapety wewnętrzne mimo że w umowie miało ich niebyć tak jak płytek na balkonie )ściany super po tych tynkach gipsowych, wylewki równe tylko wiadomo trzeba sprawdzić poziomicą. Tak więc w środku wszystko jest gotowe , może zostało im trochę ścianek działowych do zrobienia+klatka schodowa. Od środka budynek też fajnie wygląda, jak narazie jestem zadowolony z mojej strony to już okna pomyli. Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 27.11.07, 09:43 Witam, może sąsiad zdradzi sekret "trochę nielegalnych" wizyt w budynku nr 4, gdyż z chęcią bym skorzystał. Co do płytek na balkonie i parapetów to rzeczywiście ciekawa sprawa - może mnie też mile zaskoczą (oby nie odwrotnie). Chociaż, nie brzmi optymistycznie to co można na temat budynku nr 7 wyczytać, i mam głęboką nadzieję, że Nas nie bedzie to dotyczyć. W każdym razie na pewno warto wziąć pod uwagę doświadczenia ludzi, którzy odebrali już mieszkania od Kombudu, i raczyli się z nami swoimi doznaniami podzielić w ramach tego forum. A swoją drogą, widziałem dziś "fantastyczne" żółte wstawki na Naszym bloku - niesamowite. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 27.11.07, 15:25 co do żóltych wstawek, sa bardzo ładne i delikatne bardzo mi sie podoba co do wejścia : za niedługo będzie można poogladać na poczatku grudnia więc po co to robić teraz "nielegalnie" ;) oby nas mile zaskoczyli ja już sie boje co to będzie ale te parapety wewn i płytki na balkonie....nononono :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 30.12.07, 20:59 Bylam ostatnio w kombudzie,od 8 stycznia mozna ogladac mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 31.12.07, 18:02 Ja już jestem umówiona, doczekać się nie mogę :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 10.01.08, 19:15 Byłam dzisiaj oglądać mieszkanko i jestem pozytywnie zaskoczona. Wszystko wygląda ok, na balkonie kafelki, w środku parapety wewnętrzne, pełno kontaktów. Oby szybko oddali. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 02.01.08, 20:56 od 8 stycznia bedzie mozna ogladac mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 07.01.08, 21:41 Witam. Mąz byl dzis ogladac mieszkanie i ... jak na pierwszy rzut oka - wszystko ok. Spodziewalismy sie,ze moze byc roznie ale mowi ze pozytywne wrazenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaggie Re: Kombud - Nowy budynek nr 4 !!! 12.01.08, 12:38 Witam wszystkich:) W zeszłym tygodniu oglądałam swoje mieszkanie w budynku nr 4. Są parapety wewnętrzne i wykafelkowany balkon, czego nie było w umowie.W dalszym ciągu układają kafelki na klatkach schodowych.Wewnątrz płyty gipsowe połączone tylko gładzią bez siatki i wg mnie troszkę małe kaloryfery.Nie są wstawione jeszcze drzwi wejściowe.Komórki lokatorskie usytuowane przy wejściu do budynku, przestrzeń poprzedzielana ściankami z metalowej siatki, dla każdego po jednym boxie:) Planowany termin oddania definitywnie w marcu!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewada2003 Re: Kombud - Nowy budynek nr 5 !!! 08.01.08, 09:15 Witam wszystkich Ja kupiłem mieszkanie w budynku nr 5 i wygląda na to że będę musiał jeszcze poczekać przynajmniej do maja (z nieoficjalnego źródła) Chętnie jednak poczytam opinie kolegów i koleżanek z "4" na temat stanu, jakości, odbioru ...itp Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Nowy budynek nr 5 !!! 09.01.08, 22:04 Byliśmy z mężem oglądać dzisiaj mieszkanie na pierwszy rzut oka wszystko ok w kombudzie mówią, ze oddanie mieszkań w lutym a kierownik budowy twierdzi, ze kwiecień :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewada2003 Re: Kombud - Nowy budynek nr 5 !!! 10.01.08, 20:43 hhhhhh.. Z tymi terminami to potrafią w kombudzie naprawdę zakręcić :) Mam umowę do września i coś czuję że poczekamyyyy... Ja tam bym uwierzył kierownikowi budowy - sam wykonuje taki zawód i wiem co mówie....... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Nowy budynek nr 5 !!! 10.01.08, 21:56 budynek numer 4 - męzowi kierownik budowy powiedział, ze oddanie pod koniec marca,czyli tak jak w umowie... Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Nowy budynek nr 5 !!! 11.01.08, 06:16 Mi wspomniano, że na razie czekają na różne odbiory urzędnicze i przy bardzo, ale to bardzo dużym szczęściu zakończą się tak, żeby na przełomie lutego i marca można było odbierać klucze. Najprawdopodobniej będzie to marzec - według umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anialukaas Kombud-Czy ktoś odebrał mieszkanie w budynku 5 ? 04.05.08, 22:08 Tydzień temu dowiedziałam się że czekają jeszcze na drzwi i to ich wstrzymuje. Byłam już oglądać i trochę zawiodłam się tymi podłączeniami w łazience, ale przynajmniej już wiem że nie muszę się tak głowić gdzie co się znajdzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
ewada2003 Re: Kombud-Czy ktoś odebrał mieszkanie w budynku 23.05.08, 20:54 Witajcie, a my pełni nadziei idziemy w czwartek odbierać mieszkanie :) Mamy nadzieję że będzie szybciej i bez większych perypetii niż w 4-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 14.01.08, 15:06 Witam, Mam pytanie, czy na odbiór mieszkania Wybieracie się sami, czy może z jakimś fachowcem, który się na tym zna. Dodam tylko, że na sztuce budowania znam się jak na fizyce kwantowej (o ile coś takiego jest) i z chęcią skozystałbym z czyjejś pomocy w tym zakresie. A swoją drogą to zamieniłem dziś kilka słów z kieronikiem budowy w trakcie oglądania mieszkania, odnośnie odbiorów. Z tego co sie od niego dowiedziałem, to mieszkania będą oddawać lokatorom w okolicach marca, ale dziennie odbywać się będą 3, 4 odbiory, a biorąc pod uwagę, że mamy ok. 90 mieszkań to torchę to potrwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewada2003 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 15.01.08, 19:21 Witam Mimo że na budowlance znam się chyba nieco lepiej niż kolega (zreszta na fizyce też:))) to jednak wolę się "ubezpieczyć" i skorzystać z rad fachowca, w umowie mamy zapisane że po odbiorze nie możemy wnosić żadnych roszczeń.....ale również że w odbiorze może uczestniczyć "...osoba trzecia z głosem doradczym..." więc myslę że nie ma sie nad czym zastanawiać Na codzień pracuje na budowach (w branży elektrycznej) należy również pamiętać że nie możecie sprawdzić instalacji elektrycznej bo nie będziecie mieli prądu (brak licznika) więc należy zapisac to w protokole...wykonawca powinien też pokazac nam protokoły z pomiarów elektrycznych pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anitaja Re: Kombud - Odbiór mieszkania 16.01.08, 15:53 Trochę Wam jednak współczuje, bo to taki fajny czas powinien być.... Nowe mieszkanie. Niestety z Kombudem nie będzie tak różowo. Pamietajcie, jeżeli będą chcieli Wam wcisnąć panią zarządce A.W., to zmieńcie ją jak najszybciej, my przez jej niekompetencje jesteśmy rok w plecy (o pieniądzach nie wspominając). A co do niedoskonałości z którymi my pobrykamy się, to: - kiepska akustyka, przez kominy wentylacyjne słychać co ogląda sąsiad w TV (czasem czuć co ma na obiad:) - domofon, bardzo nowoczesny na pierwszy rzut oka, działa w następujący sposób: słyszę domofon, idę do okna i przez okno pytam/krzyczę: do kogo?, uzyskawszy zadowolającą odpowiedź instruuje "petenta", żeby raz jeszcze zadzwonił wtedy mu otworzę - niezły folklor:) - balkon ciągle zalany - usterki zgłaszane na odbiorze, po 9 miesiącach, nadal nie usunięte - drobnostki jak krzywe ściany sami poprawialiśmy - na klatce schodowej farba sypie się tu i ówdzie - w piwnicach stoi woda - przeboje z zarządcą wyznaczonym przez Kombud, to historia na osobny post pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewada2003 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 21.01.08, 15:59 Mam pytanie do koleżanki z "siódemki" czy jak zrezygnowaliście z zarządcy kombudu to teraz wszystkie sprawy związane z funkcjonowaniem budynku (umowy, przeglądy itp)prowadzicie sami - tzn. zarząd przez was (z was) wybrany czy wzieliscie kogoś z zewnątrz - firmę lub osobę prywatną z licencją? Odpowiedz Link Zgłoś
saipan Re: Kombud - Odbiór mieszkania 30.01.08, 23:34 Zarządcą będzie Lokum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 10.02.08, 11:13 wiecie czy juz zaczynaja oddawać mieszkania do użytku ? Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Odbiór mieszkania 10.02.08, 17:05 jolanta8 napisała: > wiecie czy juz zaczynaja oddawać mieszkania do użytku ? Odbiory mają zacząć się w okolicach 18 lutego. Koło 15 będą znane terminy, kiedy kto ma odbiór. Ma być oddawana klatka po klatce, od pierwszego piętra, po 3 mieszkania dziennie. Zejdzie do końca marca. Tak mi ostatnio powiedziano w Kombudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agabalaj1 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 13.02.08, 10:33 Witam wszystkich mieszkańców "czwórki". Wczoraj dzwoniłam do Kombudu, mam termin odbioru mieszkanka na 10.03... dopiero... no ale wreszcie to jakaś konkretna informacja. (Segment F, drugie piętro) W starszych wpisach na forum można doczytać, co Kombud zawalił przy poprzednich budynkach, więc trzeba się przygotować na co zwrócić szczególną uwagę. Doradzam również wziąć ze sobą "fachowca", żeby nam doradził przy odbiorze, i absolutnie nie podpisywać odbioru przed usunięciem ewentualnuch usterek. Jedno jest pocieszające, że kierownik budowy naszego bloku jest nowy (poprzednie inwestycje nadzorował inny człowiek) i może u nas będzie lepiej to wszystko wyglądało. Ja swoje nowe mieszkanko już widziałam, jak dla mnie jest super, ale fachowca na odbiór wezmę :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agabalaj1 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 13.02.08, 10:43 Doczytałam się, że poprzednie wpisy są zarchiwizowane, trzeba wejść na poniższy link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=43262512&a=43262512 Poniżej skopiowałam dwa wpisy z odbioru poprzednich bloków, włos się jeży ale nadal mam nadzieję, że u nas pójdzie bez problemów. "Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD maksiunio1 13.06.06, 14:39 zarchiwizowany hmm... u mnie odbior mieszkania byl troszke inny. Moje mieszkanie kupowane bylo w 4 ratach. Po wplaceniu 3 mogle sie juz wprowadzic. Wtedy byly prowadzone jeszcze prace wykonczeniowe wokol budynku. Przez ten okres nie mialem jeszcze "odebranego" mieszkania, a mieszkajac wynajdowalem rozne usterki, ktore na bierzaco byly naprawiane. Z podstawowych to: komin wentylacyjny byl zle zrobiony. (wlasciwie kratki wentylacyjne byly w zlych miejscach) Sam wezwalem kominiarza ktory posprawdzal wszystko i stwierdzil, ze trzeba poprawic. Okno bylo zle zamontowane. Glowna rura odprowadzajaca wode z mieszkania przeciekala do sasiada i piwnicy. I to byly te male problemy. :) Z wiekszych to rozpadla sie scianka z cegly rozdzielajaca balkony. Cos sie opierali zeby ja zrobic. /nie wiedziec dlaczego/ Wiec powiedzialem, ze poki to nie bedzie zrobione, poki nie bedzie parkingu, i poki nie uprzatna terenu wokol, to ostatniej raty im nie zaplace.. :) No i zrobili. Nie wiem co moge ci jeszcze poradzic. Mysle, ze na pewno kilka drobiazgow wyjdzie w praniu, ale na pewno bedziesz miec jakis okres "reklamacji", i beda to na biezaco naprawiac. Aha! Nie daj sie wrobic, ze jesli po odebraniu mieszkania beda wychodzic jakies usterki, to ze oni beda je naprawiac z funduszu remontowego. Jesli to beda wady konstrukcyjne to naprawa tylko w ramach gwarancji!! W moim przypadku bylo tak jak zaczely odpadac dachowki z daszku nad klatka schodowa. Oni to naprawia ale z funduszu remontowego. Pogonilem. Zle zrobili, to maja poprawic. Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD darekjen 22.06.06, 21:09 zarchiwizowany Kolega od znajomej odbierał teraz u nich TRAGEDIA!!! Sruby w klamkach okiennych przewiercone na wylot okna, okna uwalone z zaprawy, uszczelki pozgniatane Nie podłączona wentylacja Przewody z wody i odpływy wyciągnięte leżą na podłodze , nie rozprowadzone pod biały montarz , Kaloryfer w łazience zawieszony na otworze z wentylacyji Drzwi wejściowe do mieszkania tak nisko, że prawdopodobnie panel nie wejdzie Gładzie tylko na składaniach płyt Brak balustrad na balkonach Lużne gniazdka Jak powiedział, że nie odbierze klient się na niego wydarł że blokuje im robotę A nadmieniam ,że blok dalej nie odebrany przez Inspektora Tak wiec szlak mnie już trafia jak pomyślę co u mnie zchrzanili, mimo, że blok nie odebrany umówiłem się na wtorek na odbiór żeby zobaczyć co spartolili i niech już naprawiają bo szkoda czasu a odbiorę po zrobieniu i odebraniu przez Insp.Nad.Bud" Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 14.02.08, 21:56 Ja bylam w kombudzie przedwczoraj,mowil mi ze od piatku odbiory mieszkan. Dzis dzwonil zeby sie na odbiór umówil,godziny troche dziwne jak dla mnie bo pracuje do południa - jak pewnie wiekszosc. Ale nic - wazne ze chca oddac. Powiedziano mi ze teraz jest odbior tzw usterkowy,czyli teraz jest czas na wynalezienie usterek...Ale ja i tak nie wiem na co zwrócic uwage...Jakiego fachowca zabrac? Macie pomysły? Odbieram mieszkanie w przyszly wtorek,26.02. Mialam byc pierwsza w ten wtorek - 12.02,podobno pierwszy dokonuje tez ogledzin i odbioru klatki schodowej - tak mi dzis powiedziano,ale na szczescie mi ten wtorek kompletnie nie pasuje!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teeo24 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 15.02.08, 14:09 Witam, Niestety segment B oddają dopiero na końcu, w zaiązku z czym odbiór mieszkania mam w okolicach 25 marca. Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś będzie tak miły i przkaza swoje doświadczenia na temat odbioru jego mieszkania w budynku nr 4. Jesli chodzi o fachowca, to ja myślę nad zabraniem ze sobą inspektora nadzoru budowlanego, ponoć są tacy w Tychach, a biorąc pod uwagę moją znajomość zagadnień budowlanych to jedyne sensowne rozwiązanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Kombud - Odbiór mieszkania 15.02.08, 19:00 teeo24 napisał: > Witam, > > Niestety segment B oddają dopiero na końcu, w zaiązku z czym odbiór > mieszkania mam w okolicach 25 marca. Będę bardzo wdzięczny, jeśli > ktoś będzie tak miły i przkaza swoje doświadczenia na temat odbioru > jego mieszkania w budynku nr 4. No właśnie, ja też na samym końcu. A zna ktoś może namiary na taką osobę/firmę, która świadczy usługi związane z odbiorem mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
mariolak1608 Re: Kombud - Odbiór mieszkania 20.02.08, 13:31 Witam, niestet nie znam firmy która zajmowała by się odbiorem mieszkania-ale wystarczy, że zabierzesz ze sobą osobę która ma pojęcie o budownictwie.Ja miałam gościa który później u nas remontował i On praktycznie we współpracy z nami odbieram z nami to mieszkanie.Mieliśmy ponad 30 usterek.To wpradzie nie jest Wasz blok- ale "Siódemka" czyli ten który stoi obok waszego.Trzeba szczególną uwagę zwracać na drzwi wejściowe (czy mają wszystkie zaczepy) i czy nie podrapane, na ściany czy proste, na okna czy nie podrapane i przypalone na podłączenia wszelakie-czy są tam podłączone gdzie chciałeś i się kłócić poprostu o wszystko.My odbieraliśmy mieszkanie 5x i uwierz mi, nie odbieraj mieszkania z usterkami-bo wtedy kombud już w niczym nie pomoże.Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Kto juz odebral mieszkanie? 20.02.08, 22:24 Moze mogłby sie podzielic swoimi uwagami?Ja mam odbiór za tydzień! Odpowiedz Link Zgłoś
bakm Re: Kto juz odebral mieszkanie? 25.02.08, 16:10 witam wszytkich sąsiadów, dziś byłem odbierać mieszkanie (blok nr 4), towarzyszył mi inżynier (chyba kierownik budowy). Gdy czytałem posty wcześniej to się trochę wystraszyłem ale nie jest tak źle: W mieszkaniu stwierdziłem kilka usterek (przy czym część znalazł sam inżynier kombudu - znalazł i nawet nie pytając sam wpisał do protokołu) Inżynier sam nalegał żebym dokładnie wszystko posprawdzał bo jak mówił ma jeszcze wszystkie ekipy na budowie więc szybko usuną wszystkie usterki. Oto co znaleźliśmy: - drzwi wejściowe - do regulacji bo gdy były zamknięte to szarpiąc za klamkę wyczuwałem lekki luz. A propos drzwi - generalnie sa fajne i wyglądają na solidne ale nie podoba mi się wykończenie na samym dole, ostatnie 10cm jest tak jakby "doklejone" i gdy się człowiek przypatrzy to widać taki poziomy pasek. Jak wyjaśniał inzynier teraz to jest ponoć standard w drzwiach a ten pasek na dole słuzy do obcinania przy dopasowaniu drzwi. Nie bardzo mi się to podobało ale co tam, z zewnątrz nie będzie nic widać bo zamontowany jeszcze będzie próg dębowy "dziś go jeszcze nie było" - okno - w jednem z okien stwierdziliśmy uszczerbienie profilu okna - nie ma wpływu na funkcjonalność, nawet za bardzo nie widać ale co tam, płacę za nowe. Mają wymienić. - w jednym miejscu posadzka była lekko wykriszona (przy ścianie. Mają naprawić. - w innym miejscu na posadzce było pęknięcie długości około metra, niezbyt widoczne, ledwie rysa ale inżynier wpisał (nie bardzo wiem co mogą z tym zrobić ale co tam) - w przedpokoju na podłodze komuś wylało się trochę gipsu albo cementu i są nierówności - będą usunięte. - domofonu nie dało się sprawdzić bo nie było prądu w instalacji (tak samo z dzwonkiem). w jednym z pokoi ze ściany wystawał korek rozporowy... inżynier też się zdziwił. - w piwnicy nie działało światło - na klatce schodowej "boczki" schodów malowane na biało były wybrudzone farbą, którą malowano poręcze, a tak poza tym to wszystko ok - mieszkanie mi się podoba, usterki mają usunąć w dwa tygodnie ale inzynier powiedział że będzie szybciej bo to drobnostki. Bardzo mi się podobała postawa Pana inzyniera który sam nalegał żeby wszystko dokładnie posprawdzać (również w otoczeniu mieszkania). Zobaczymy jak będzie wyglądał odbiór nr dwa ;-) Do zobaczenia pod blokiem ;-) Marek Odpowiedz Link Zgłoś
agabalaj Re: Kto juz odebral mieszkanie? 25.02.08, 21:48 Witam Sąsiadów, Ja odbieram mieszkanko jutro. Cieszę się, że przebiega to bezboleśnie. Na mnie przy pierwszym oglądaniu Szef naszej budowy też zrobił dobre wrażenie :) Jutro napiszę jak poszło u nas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agabalaj Re: Kto juz odebral mieszkanie? 28.02.08, 11:05 Mój odbiór poszedł dosyć sprawnie, rzeczywiście Kierownik budowy, który nam towarzyszył jest bardzo kompetentny i również sprawdza wszystko. Niestety nie obyło się bez drobnych usterek: - nie działał domofon, - okno balkonowe nie domykało sie od dołu, - drzwi wejściowe do wyregolowania (szpara między futryną a skrzydłem) - podłoga na balkonie pochlapana farbą z malowania barierki. To na szczęście naprawdę drobiazgi. Doradzam wziąść ze sobą poziomicę i sprawdzić piony, u nas jedna ściana z pionem nie miała wiele wspólnego - do poprawy :( dobrze,że mamy taką możliwość, aby te wszystkie usterki pousuwać :) Za dwa tygodnie mam nadzieję, że dostanę już klucze. Kierownik powiedział nam, że odbiory idą dość sprawnie i mniej więcej połowa jest bez żadnych usterek. Kaloryfery grzeją, szczelność instalacji wodnej już sprawdzali. Prąd i woda zostaje podłączona po podpisaniu odpowiedniej umowy z dostawcą (każdy oczywiście indywidualnie), więc po pozytywnym odbiorze trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość i swoje w różnych instytucjach odstać (bo bez prądu i wody remontu nie zaczniemy...). Życzę powodzenia. Do zobaczenia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcio-4 Re: Kto juz odebral mieszkanie? 29.02.08, 12:42 Witam Też ostatnio byłem na odbiorze i po za drobnostkami to wszystko ok. Interesuje mnie sprawa na zewnątrz budynku głównie elewacja w miejscach rogowych,w miejscach gdzie łączą się budynki - wiadomo że budynek budowany był segmentowo a nie np : jeden odlew, są już duże szczeliny -pęknięcia . Wiadomo że wtych miejscach są zrobione specjalne dylatacje ale powinny być wykonanej inaczej.W przypadku deszczu , mrozu ,dostanie się wody w te szczeliny pod akryl który jest na elewacji będie powodowało jego niszczenie odpadanie, moim zdaniem powino to być wykonane innym materiałem elastycznym. Poinformowałem o tym kierownika ale stwierdził że to już tak musi być i nic z tym nie zrobią - szkoda. Mam tylko pytanie czy jak za dwa lata to już niebędzie szczelina tylko znacznie większe zniszczenia na elewacji czy uznają reklamację. Pozdrawiam, do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wampajer Re: Kto juz odebral mieszkanie? 29.02.08, 20:23 Witam! Moje wątpliwości budzą natomiast wszelkie miejsca styku ścian budynku z nawierzchnią wykonaną z kostki bauma. Problem mógłby dotyczyć nawet całego obwodu budynku(!). Szczelina pomiędzy kostką a ścianą budynku jest niewielka i nieregularna. Pytanie, co będzie się działo w przypadku, gdy grunt zacznie przemarzać? Czy kostka podniesie się i uszkodzi dolną część elewacji? Czy jest na sali ekspert ds. budowlanych? :) Pozdrawiam, w. Odpowiedz Link Zgłoś