mag-ia1 08.04.09, 21:57 czy naprawdę "ojczyzna-polszczyzna" jest tam uboga,że nie da się tego słowa zamienić jakimś w mowie ojczystej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez69 Re: Zaproponuj coś? :) n/t 08.04.09, 22:06 dobieracz stanika troche kiepsko brzmi;) Odpowiedz Link
kk345 Re: brafiter, czy to nie ma polskiego odpowiednik 08.04.09, 22:08 malagracja rzuciła fajną propozycję: piersiolożka:-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=93841679&a=93846412 Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re:piersiolożka 08.04.09, 23:16 super ;-) a niewtajemniczeni i tak nie zrozumieją kto to stylistka biustu czy brafitterka ;-) Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Mnie się to z pierożkiem kojarzy :D n/t 08.04.09, 23:42 można powiedzieć że bardotka w mniejszym rozmiarze to właśnie takie dwa pierożki ;-) Odpowiedz Link
maheda No dobra, ale elektroniczna biustylistka? :/ 08.04.09, 23:54 Jakoś mi ta "elektroniczna stylistka biustu" nie leży... Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: No dobra, ale elektroniczna biustylistka? :/ 09.04.09, 07:58 Ale na razie nie ma prawdziwego elektronicznego brafittera, który skanowałby sylwetkę w poszczególnych stanikach i doradzał. To co zrobła Mariska to kalkulator dopasowania, biustylistka to osoba ucząca również prawidłowego zakładania stanika, tak jak Ty Maheda (wielbię Twoje włosy na odległość :). Moim zdaniem stylistka biustu, biustylistka to uroczy odpowiednik bra-fitterki. Odpowiedz Link
acjali Re: brafiter, czy to nie ma polskiego odpowiednik 08.04.09, 22:20 -stanikodobieracz(ka) -biustodopasowacz(ka) -biustonoszodobieracz -biustouczyciel Odpowiedz Link
maith Od razu mi się przypomniało 08.04.09, 22:35 Od razu mi się przypomniało, jak w czasach komunizmu starano się używać nowych nazw i jedną z nich było... zwis męski ;) Chodziło o krawat. Wydaje mi się, że nie ma jednego prostego słowa, które byłoby w stanie zastąpić bra-fitterkę. Bo jednak dobrze, że tutaj normą jest rodzaj żeński :) Odpowiedz Link
kk345 Re: Od razu mi się przypomniało 08.04.09, 22:44 wsuwki męskie luzem (kartka z woreczka z kapciami Taty):-) Odpowiedz Link
kaga9 Re: Od razu mi się przypomniało 08.04.09, 23:28 Dorzucam: * łapki damskie (rękawiczki) * perlator z wleką (bateria łazienkowa) * powierzchnia robocza płaska z pomieszczeniami do przechowywania narzędzi (stół z szufladami) Uwielbiam takie kwiatki:) Odpowiedz Link
sheena777 hihi, konserwator powierzchni płaskich ... 09.04.09, 20:01 ... czyli potocznie mówiąc sprzątaczka :) Odpowiedz Link
mag-ia1 Re: a może?... stylistka biustu ;) 08.04.09, 22:40 stylistka biustu to jest całkiem ładne:):):) Odpowiedz Link
maheda Biustylistka 08.04.09, 22:58 Takiej nazwy używa moja Przyjaciółka, która ma awersję do wszelkich anglicyzmów :) Odpowiedz Link
lost-in-time Re: Biustylistka-Świetne;D n/t 09.04.09, 03:45 Biustylistka jest super :) Odpowiedz Link
ewka36jj Re: a może?... stylistka biustu ;) 08.04.09, 23:34 Mnie się podoba - stylistka biustu, brawo dla autorki. Przynajmniej czytelnie i jasno, bra-freterka mnie nie przekonuje, choć już się przyzwyczaiła. A to znacie? - Upiór dzienny - ilość wypranych ubrań w pralni chemicznej w danym dniu. Odpowiedz Link
ariadna007 Biuścikowa !!! :) 09.04.09, 17:07 jak jest Goździkowa od bółu głowy tak też może być swojska Biuścikowa :D <rotfl> Odpowiedz Link
mag-ia1 Re: brafiter, czy to nie ma polskiego odpowiednik 08.04.09, 22:39 specjalista/-stka/ dobierania rozmiaru:) Odpowiedz Link
nieco8 Stanikowa wróżka:) 08.04.09, 22:41 Lubię to określenie, choć może nie brzmi zbyt profesjonalnie Odpowiedz Link
kasica_k Wiedźma! 09.04.09, 04:39 stanikowa oczywiście :) Rzecz jasna wiecie, że wiedźma to taka, która wie :) Odpowiedz Link
a_girl Re: Stanikowa wróżka:) 09.04.09, 10:15 Też lubię stanikową wróżkę, ale biustylistka jest super! Proponuję lobbować na rzecz użycia biustylistki w mowie potocznej ;) Odpowiedz Link
kasica_k Stylistka albo doradczyni 09.04.09, 03:09 Stylistka biustu - podoba mi się :) Przyszło mi jeszcze do głowy "doradca bieliźniany", a jeszcze lepiej "doradczyni", ale zaraz ktoś powie, że to brzmi jak feministyczna nowomowa ;) Odpowiedz Link
klymenystra eee 09.04.09, 11:16 To poszukajmy tez polskich odpowiednikow dla: socjolog, profesor, ekonomista i dyrygent. Bez przesady moze. Brafitter sie powinien w polskim bardzo dobrze przyjac ze wzgledu na forme fonologiczna i morfologiczna, a juz tradycja jest przeciez, ze bardzo wiele nazw zawodow jest obca - i jest to normalne. Odpowiedz Link
anetaw2 Re: brafiter, czy to nie ma polskiego odpowiednik 09.04.09, 11:19 stylistka biustu fajnie brzmi:-) nie dość ze pomaga dobrać odpowiedni rozmiar to przecież tak jak stylista ubrań w zależności od okazji pomoże dobrać odpowiedni biustonosz, model, krój itp. Odpowiedz Link
limonka_01 kalkulator rozmiarowy 09.04.09, 19:26 Brafitter, o ile pamiętam, nazywał się pierwotnie "kalkulator rozmiarowy". Która nazwa lepsza? To kwestia gustu. Odpowiedz Link
slotna Re: brafiter, czy to nie ma polskiego odpowiednik 09.04.09, 20:15 Dla mnie brafiter jest git. Ale mnie nigdy nie przeszkadzaly takie zapozyczenia, juz raczej proby ich wyprztykniecia i zastapienia jakimis kalekimi zbitkami. I wcale nie znaczy to, ze polszczyzna jest uboga, to jest normalny, naturalny proces i - uwaga - nawet jeszcze dodatkowo ja wzbogaca :) -- Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy. Odpowiedz Link