Dodaj do ulubionych

Biblioteka przy Sienkiewicza

12.06.13, 15:22
Pan Burmistrz na stronie miasta mówi, że wydawać trzeba rozsądnie. Nic tylko przyklasnąć. Też jestem za rozsądnym wydawaniem naszych wspólnych pieniążków. Moje wątpliwości, w przypadku Biblioteki, budzi sens budowy w tym obiekcie:
1. mini muszli obok istniejącej muszli koncertowej
2. małego kina, obok kina OKSiR
3. mini parku, obok... parku
o reszcie tego projektu, zwanego potocznie pałacem bibliotecznym, nie wspominając.
Mocno się zdaje, że ten projekt, w tej lokalizacji, nie ma nic wspólnego z racjonalnym i rozsądnym wydawaniem pieniędzy. Po za tym, budowa w tym miejscu wiąże się z likwidacja parkingu, który nie jest potrzebny, jak podaje Burmistrz, dla ludzi robiących zakupy, tylko dla masowych imprez robionych przez OKSiR i Muszlę.
A swoją drogą, dlaczego pan Pogoda nie zrobił konsultacji społecznych odnośnie lokalizacji i oczekiwań społecznych?
Obserwuj wątek
    • slaweek1975 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.06.13, 19:18
      dokładnie też tak myślę,

nasz pałac biblioteczny to drugi Stadion Narodowy w Warszawie. Nie ma kto do niego dopłacać i zapłacić podwykonawcom. Tylko nagrody ogromne dla tych na górze.

szkoda parkingu!!!!!!!!!!!!! i ogromnych milionów z naszych podatków.

Poza tym , po co zmieniać coś co dobrze działa.
      • beno123 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.06.13, 07:45
        Czego się ciągle czepiacie Burmistrza?Wybrał Go Lud i rządzi z jego woli,jak miałby o wszystko pytać mieszkańców to decydowałby o niczym.
        • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.07.13, 13:17
          beno123 napisał:
          > Czego się ciągle czepiacie Burmistrza?Wybrał Go Lud i rządzi z jego woli,jak mi
          > ałby o wszystko pytać mieszkańców to decydowałby o niczym.

Przecież nie ma pytać o każdy pierdołek, tylko o istotne dla ludzi kwestie, a wydawanie milionów chyba się w tym mieści?

I jaki ma sens budowanie/powielanie drugiego Ośrodka Kultury obok istniejącego Ośrodka Kultury (OKSiR)? Czy to naprawdę jest rozsądne wydawanie pieniędzy, czy bajdurzenie wyobcowanego, otoczonego klakierami, urzędnika?
    • leon139 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.06.13, 22:33
      Czy w Swieciu odkryto gaz lupkowy lub inne zloza metali szlachetnych ze nasi Rajcowie tak bezmyslnie wydaja pieniadze ? Budowa nowego basenu , biblioteki , odnowa rynku z tymi fontannai , i te wspaniale Twarze Swiecia . Czy to nie jest oby , chec naszego jasnie panujacego pan Burmistrza zapisania sie w historii ? Przeciez wydawanie podatkow na cele przyziemne nie zostanie zapisana w annalach Swiecia.
      A tak na marginesie , przebudowano ulice Kosciuszki na wysokosci pawilionow handlowach i nikt sie nie zastanowil jak tam maja przejechac niepelnosprawni ? Slalom po schodach czy lepiej glodowka oto jest pytanie?

• nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.07.13, 23:55
        mam pomysł!
        w nastepnych wyborach po prostu kandydujcie na urząd burmistrza!
      • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.06.14, 14:21
        leon139 napisał:
        > Czy w Swieciu odkryto gaz lupkowy lub inne zloza metali szlachetnych ze nasi Ra
        > jcowie tak bezmyslnie wydaja pieniadze ? Budowa nowego basenu , biblioteki , od
        > nowa rynku z tymi fontannai , i te wspaniale Twarze Swiecia . Czy to nie jest o
        > by , chec naszego jasnie panujacego pan Burmistrza zapisania sie w historii ? P

O bezwolnych radnych raczej nikt nie będzie pamiętać, ale w historii miasta tymi bezsensownymi budowlami Burmistrz zapisze się na pewno. Tyle tylko, że ten zapis będzie pewnie negatywny jak za parę lat to wszystko zacznie się sypać i wyjdą prawdziwe koszty utrzymania. Życzę panu Pogodzie, żeby ludzie nie zaczęli go na koniec palcami wytykać.
    • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 07.08.13, 15:15
      Biblioteka przy Sienkiewicza
    • dolna-pa Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.06.14, 05:27
      Racja.
      Już widzę te tłumy ludzi z książkami wypożyczonymi z tej biblioteki.
      Raczej trzy emerytki dziennie...
    • tomahawk40 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 16.06.14, 21:59
      piotr2_pl napisał:

> Pan Burmistrz na stronie miasta mówi, że wydawać trzeba rozsądnie. Nic tylko pr
      > zyklasnąć. Też jestem za rozsądnym wydawaniem naszych wspólnych pieniążków. Moj
      > e wątpliwości, w przypadku Biblioteki, budzi sens budowy w tym obiekcie:
      > 1. mini muszli obok istniejącej muszli koncertowej
      Dlaczego piszesz bzdury? Przecież przy nowej bibliotece nie będzie żadnej muszli koncertowej!

> 2. małego kina, obok kina OKSiR
      Kolejna bzdura - nie będzie tam żadnego kina! Po prostu kłamiesz chłopie.

> 3. mini parku, obok... parku
      I jaki park koło parku? Tych kilka czy kilkanaście drzew i krzewów, które posadzą koło nowej biblioteki nazywasz parkiem? Piszesz człowieku bzdurę za bzdurą!
      > o reszcie tego projektu, zwanego potocznie pałacem bibliotecznym, nie wspominaj
      > ąc.
      > Mocno się zdaje, że ten projekt, w tej lokalizacji, nie ma nic wspólnego z racj
      > onalnym i rozsądnym wydawaniem pieniędzy. Po za tym, budowa w tym miejscu wiąże
      > się z likwidacja parkingu, który nie jest potrzebny, jak podaje Burmistrz, dla
      > ludzi robiących zakupy, tylko dla masowych imprez robionych przez OKSiR i Musz
      > lę.
      > A swoją drogą, dlaczego pan Pogoda nie zrobił konsultacji społecznych odnośnie
      > lokalizacji i oczekiwań społecznych?
      >
      • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.06.14, 15:59
        @tomahawk40, sam kłamiesz, albo ludzi masz za durniów. Z muszli zrezygnowali później, niż post pisałem, a co do minikina nie wiem. Miało być, ale na czym teraz stanęło kto to wie? W każdym razie bezsens tej potwornie drogiej budowli w tym miejscu poraża.
        pozdrawiam
        • tomahawk40 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.06.14, 17:45
          Tak, przeczytali twój post i zrezygnowali hahaha. Prawda jest taka, że muszla i minikino pojawiły się tylko i wyłącznie w pierwotnej wizualizacji architekta. Kiedy opracowywano projekt, miasto w ogóle nie brało tego pod uwagę. Gdy ktoś buduje dom, to architekt też podsuwa różne rozwiązania, a potem się je koryguje do własnych potrzeb, zanim powstanie ostateczny projekt budowlany. I zapewniam cię - ani kina, ani muszli koncertowej tam nie będzie. A swoją drogą... ty masz chłopie fioła na puncie tego burmistrza. Pozdrawiam i uważam dyskusję z tobą za zakończoną.
        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.06.14, 20:26
          daj spokój!!kompromitujesz się coraz bardziej tłuku!!!!!
        • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.06.14, 15:58
          A tak z czystej ciekawości. Ile będzie kosztowało utrzymanie tych przeszklonych powierzchni? Mam na myśli koszty ogrzewania zimą i klimatyzacji latem, bo w tym wszystkim jakoś ten temat został dziwnie pominięty. Wie ktoś?
          Buduje się pałac biblioteczny za miliony. Utrzymanie pałacu kosztuje. Jasne to nawet nawet dla dziecka. Dlaczego o tym utrzymaniu nic się nie mówi? Przecież to podstawowa sprawa.
          I te przeszklone powierzchnie. To potrzebne na wystawie sklepowej, a nie w czytelni. Tam oczekuje się kameralności. Inna sprawa, kto tam będzie coś czytał? Te trzy emerytki, z całym szacunkiem dla emerytek.
          Czy w tym mieście ktoś myśli?
          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.06.14, 18:15
            A tak z czystej ciekawości. Ile będzie kosztowało utrzymanie tych przeszklonych
            > powierzchni? Mam na myśli koszty ogrzewania zimą i klimatyzacji latem, bo w ty
            > m wszystkim jakoś ten temat został dziwnie pominięty. Wie ktoś?
            -idz i się dowiedz-fachowcy ci wszystko wyjaśnią

> Buduje się pałac biblioteczny za miliony. Utrzymanie pałacu kosztuje. Jasne to
            > nawet nawet dla dziecka. Dlaczego o tym utrzymaniu nic się nie mówi? Przecież t
            > o podstawowa sprawa.
            > I te przeszklone powierzchnie. To potrzebne na wystawie sklepowej, a nie w czyt
            > elni. Tam oczekuje się kameralności. Inna sprawa, kto tam będzie coś czytał? Te
            > trzy emerytki, z całym szacunkiem dla emerytek.
            > Czy w tym mieście ktoś myśli?
            -nie no najlepiej wybudować bunkier baz okien ale za to z wąskim wejsciem!Nie uważasz że przeszklone powierzchnię obniżą koszty ogrzewania zimą??mam ci tłumaczyć dalej czy już się zapaliła żaróweczka??W tym mieście akurat w odróznieniu od innych miast włodarze myślą!Ba potrafią wypracować środki na to "myślenie"(nie muszę dodawać że to taka alegoria,czy jednak muszę?)
            >
            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.06.14, 12:13
              nonnel napisał:
              > -idz i się dowiedz-fachowcy ci wszystko wyjaśnią

Mamy tu jakichś fachowców? :lol: Sorki, albo wiesz i mówisz, albo nie zawracasz doopy :)

nonnel napisał:
              > -nie no najlepiej wybudować bunkier baz okien ale za to z wąskim wejsciem!

Bez przesadyzmu. To miejsce jest zbyt cenne, żeby stawiać tam średnio potrzebną budowlę. Dobry gospodarz zrobiłby tam porządny parking miejski, bo w rejonie starówki brakuje go bardziej niż biblioteki dublującej OKSiR. Może wtedy byłaby jakaś szansa na ożywienie upadającego Rynku po niemądrze zrobionej rewitalizacji.
              Podpowiem. Ludzie muszą dojechać i mieć gdzie autko zostawić w jakiejś rozsądnej odległości. Inaczej rynek i okolice pozostaną martwe.

nonnel napisał:
              >Nie uważasz że przeszklone powierzchnię obniżą koszty ogrzewania zimą??mam ci tłu
              > maczyć dalej czy już się zapaliła żaróweczka??

Za to latem podwyższą niesamowicie za klimatyzację, że nie opłaci się skórka za wyprawkę :D

nonnel napisał:
              >W tym mieście akurat w odróznieniu
              > od innych miast włodarze myślą!Ba potrafią wypracować środki na > to "myślenie"

Gołosłowne twierdzenie. Włodarze niczego nie wypracowują. Korzystają z naszych podatków. Przypomina to słynne powiedzenie Urbana: rząd sam się wyżywi. Ten pałac biblioteczny zaczęto realizować bez zapewnienia dofinansowania co oznacza, że zabraknie pieniędzy na bardziej istotne dla miasta potrzeby.
              • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 21.06.14, 07:34
                Biblioteka jest potrzebna i basta.
                Co do parkingu jest na tyłach Hali przy Al.Jana Pawła praktycznie zawsze pusty.
                Wg Ciebie najlepiej zabetonować co się da.
                Mamy już parkingi między blokami,pod nimi, w miejscach,gdzie kiedyś bawiły się dzieci.Każda wolna przestrzeń zaadoptowana jest z myślą o kierowcach.
                Wiadomo demokracja,a posiadaczy aut jest więcej,więc mają przewagę(żartuję oczywiście).
                Obrażasz emerytki,a swoją drogą zapewniam nie tylko one chodzą do biblioteki.
                Może Ciebie to zdziwi,ale są jeszcze ludzie czytający książki.I nie są to trzy emerytki.
                Wbrew Twoim sugestiom ani Burmistrz,ani Radni nie są tak nierozumni,by dla trzech osób budować nowy gmach biblioteki.
                • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.06.14, 09:26
                  Biblioteka jest potrzebna owszem, ale na Mariankach. Tam jest kulturalna pustynia. I tam też przydałaby się i mini muszla i mini kino.

Przy Sienkiewicza bardziej potrzebny jest parking niż biblioteka, zwłaszcza, że obok jest OKSiR. Parkingi za Halą i obok cmentarza i to na stromej górze, są za daleko, żeby zastąpić ten przy Sienkiewicza.

Jak się wcześniej nie pomyślało i nie zrobiło porządnego planu rozwoju miasta, to teraz trzeba zabudowywać każdą wolną przestrzeń, żeby mieszkańcy (nie kierowcy, a mieszkańcy właśnie) mieli gdzie podziać swoje auta.
                  • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.06.14, 14:06
                    Matko kochana,jaki Ty upierdliwy jesteś.
                    Biblioteka potrzebna jest przede wszystkim młodym ludziom,uczniom konkretnie.
                    Jeżeli nie zauważyłeś na Mariankach,oprócz t.zw."ósemki" i "Menadżera" nie ma szkół.
                    Większość uczniów z "czerwonego","białego",ZSP dojeżdża i w swoich miejscowościach zazwyczaj mają ograniczony dostęp do internetu.Pozostaje im biblioteka,która jest niedaleko dworca.
                    Myślisz,że byliby zadowoleni,gdyby musieli ze szkoły "drałować" na Marianki,a potem na dworzec ?
                    Wolny teren na Mariankach jest w okolicy ulicy Piłsudskiego,dla wielu do koniec świata.

• nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.06.14, 21:07
                      Jawanda-nie gadaj z nim.Ten człowiek ma obsesję i powinien się leczyć.Najlepszy sposób to ignorować tą głupotę.Niech sobie siedzi i pisze.Ma prawo.I tak nikt tego nie czyta już.Z głupkami trzeba uważać-dlatego popuść i olej go!
                    • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.06.14, 08:16
                      Dlaczego upierdliwy? Bo ośmielam się mieć własne zdanie i potrafię je uzasadnić?
                      W mieście rzeczywiście brakuje darmowego dostępu do internetu, ale nie jest to powód, żeby w tym celu budować za miliony pałac biblioteczny dublujący pobliski OKSiR. Przecież w OKSiR też można ten internet udostępnić. Chyba nie byłby to wielki problem?

Uczniowie potrzebują jednocześnie dużej ilości lektur, a te mają w swoich bibliotekach szkolnych. W Bibliotece publicznej nigdy tego nie będzie. I po raz kolejny, może wreszcie do kogoś dotrze, że biblioteka jest dla ludzi, a ludzie (większość) są na Mariankach.

PS. @jawanda, sorki, ale zaczynasz wymyślać, niczym ten przysłowiowy koń pod górę :)
                      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.06.14, 09:37
                        ha ha ha!A nie mówiłem!
                      • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.06.14, 21:34
                        Mam pytani,czy Ty w ogóle,kiedykolwiek byłeś w bibliotece?Chyba nie,bo nie masz zielonego i jakiegokolwiek pojęcia,inaczej nie pisałbyś podobnych bzdur,aby tylko ukryć swoją niechęć do niego.Nieudolnie zresztą.
                        Gwoli ścisłości,czasami piszesz z sensem.Tak na marginesie,żeby nie było,że się czepiam,albo co....
                        • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 24.06.14, 07:51
                          Bywałem, bywałem... Teraz informację mam w necie, gazety sam prenumeruję, a książkami wymieniam się ze znajomymi. Nie mam potrzeby chodzić do biblioteki, a mimo to wcale nie jestem przeciwny jej budowie.

Zwróć może uwagę, że krytykuję jedynie bezsens stawiania Biblioteki, pomyślanej jako ośrodek kultury, obok już istniejącego podobnego ośrodka, w miejscu bardziej potrzebnego tu parkingu. I to w sytuacji, kiedy z największego świeckiego osiedla mieszkaniowego zrobiono betonową i kulturalną pustynię. Tam jest potrzebna biblioteka, ośrodek kultury, basen, place zabaw, parki... Prościej tego wyłożyć nie umiem.
                          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 24.06.14, 08:43
                            Osiedla mieszkaniowe jak sama nazwa wskazuje służą do "mieszkania".Od kilkudziesięciu lat ośrodek kultury i biblioteka stały obok siebie i nikomu to nie wadziło.W większych miastach właśnie odchodzi się od tego aby w "centrach" czy tzw.starych miastach budować parkingi,mało tego nawet ogranicza się ruch samochodowy stawiając różnego rodzaju zakazy czy wytyczone strefy parkowania.Marianki czy tego chcesz czy nie chcesz są tak naprawdę sypialnia tego miasta-zresztą po to je budowano.Czy w Warszawie Muzeum Techniki czy Nauki stoi na Ursynowie?Nie!A gdzie?Ano w starszej i centralnej części miasta.Tak samo u nas-urzędy,jego filie ,biblioteka czy muzeum jako izba tradycji też są usytuowane w tzw."centrum".
                            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 25.06.14, 14:16
                              Od kilkuset lat Świecie przenosi się coraz wyżej i za tym powinny podążać instytucje kulturalne. Teraz Marianki to Świecie, a nie jakaś tam sypialnia Świecia. Współczuję bardzo matkom z małymi dziećmi, samym dzieciom i młodzieży, ogólnie mówiąc mieszkańcom, których urzędnicza wygoda skazuje na pobyt w betonach. Mam na Mariankach rodzinę i znajomych i za każdym razem jak tam jestem z przerażeniem patrzę na ich dzieci duszące się w ciasnych mieszkankach. Nie mają gdzie się wybiegać. Nie mogą pójść do parku bo go tam nie ma. Nie ma też ośrodka kultury. Nie ma basenu. Nie ma zieleni. Tylko beton i beton. Co maja robić? Nic, siadają przed komputerem tracąc zdrowie. Jak podrosną zaczną kraść i bić. Przecież muszą gdzieś się wyżyć...
                              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 25.06.14, 15:36
                                piotr2_pl napisał:

> Od kilkuset lat Świecie przenosi się coraz wyżej i za tym powinny podążać insty
                                > tucje kulturalne.
                                -nie od kilkuset,tylko doszło do tego około 150 lat temu.I co to za tok rozumowania-idąc nim znaczy to że muzea,biblioteka powinny być postawione w Sulnówku,czy Sulnowie?

Teraz Marianki to Świecie, a nie jakaś tam sypialnia Świecia.
                                -Świecie mój drogi to także "sypialnia"jakim jest osiedle Marianki.W takim celu zostało wybudowane.

Współczuję bardzo matkom z małymi dziećmi, samym dzieciom i młodzieży, ogólnie
                                > mówiąc mieszkańcom, których urzędnicza wygoda skazuje na pobyt w betonach.
                                -hola hola..jaka urzędnicza wygoda?Marianki jako osiedle blokowe powstały w połowie lat 60-tych,czyli w minionej epoce.Co do tego mają urzędnicy dzisiejsi-nie rozumiem.Po za tym nikt nikogo nie zmusza na "pobyt w betonach".Przykład?Proszę bardzo-sam pisałeś o tym że Świecie się rozbudowuje,prawda?Wszystkie te osiedla domków jednorodzinnych są alternatywą do życia w betonie.
                                Mam na Mariankach rodzinę i znajomych i za każdym razem jak tam jestem z przerażeniem patrzę na ich dzieci duszące się w ciasnych mieszkankach.
                                -no bloki i mieszkanie w nich do przestrzennych nie należą?Ale to nikogo wina.Ewentualnie projektantów.Na pewno nie burmistrza anie urzędników.

Nie mają gdzie się wybiegać
                                -bez przesady.....za mojego dzieciństwa biegaliśmy po polach,między blokami,nad Blankuszem...była masa możliwośći.Nic się nie zmieniło oprócz chęci i wyobrazni młodegom pokolenia.To też nie jest wina ani burmistrza ani urzędników

Nie mogą pójść do parku bo go tam nie ma. Nie ma też ośrodka kultury.
                                -piszesz nie prawdę!!!Jest ośrodek kultury i to prężnie działający!Nie wrowadzaj w błąd potencjalnych czytelników!!

Nie ma basenu. Nie ma zieleni. Tylko beton i beton.
                                -Basenu nie ma też na osiedlu Kościuszki,w centrum,na starym mieście,na nowych wybudowaniach,w Sulnowie i w Wiągu...i wiesz co ludzie z tym robią?Wsiadają w autobus,samochód czy rower i jadą na basen!Proste jak drut i nieskomplikowane!
                                Co maja robić? Nic, siadają przed komputerem tracąc zdrowie. Jak podrosną zaczną kraść i bić. Przecież muszą gdzieś się wyżyć...
                                -a to już jest kwestia wychowania przez rodziców,przez szkołe i otoczenie,oraz samej ich ciekawości świata itp.itp.I to również nie jest ani wina burmistrza anie urzędników!!!
                                • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 27.06.14, 16:02
                                  Bardzo sprytnie to wymyślono. Marianki sypialnią Świecia. Jak sypialnia, to nic nie trzeba tam robić. Wystarczy beton i asfalt.

Dla porównania bloki socjalne w sypialni Hamburga. To nie jest drogie. Potrzebny jest tylko dobry gospodarz miasta.
                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 28.06.14, 09:38
                                    Taki kraj....50lat kominuzmu,socjalizmu zrobiło swoje.Teraz nie trzeba mieć ciągłych pretensji i żali tylko wziąc sie do roboty i zmieniać to.Zmiana nie nastąi w ciągu 2-3 lat.To dłuższy proces.Świecie się zmienia tak jak Polska.Nie wszystko wychodzi tak jak każdy by sobie życzył,ale proces trwa i trwa.Za 50 lat bedzie to już inaczej i lepiej funkcjonowało.
                                    • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 02.07.14, 15:57
                                      No cóż... Zgadzam się z kolegą, że komuna narobiła wielkich szkód, tyle że komuna upadła 25 lat temu, ćwierć wieku temu. Po niej przyszli ludzie z solidarności i... znowu mamy czekać pięćdziesiąt lat? Śmieszne
                                      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 02.07.14, 19:44

> No cóż... Zgadzam się z kolegą, że komuna narobiła wielkich szkód, tyle że komu
                                        > na upadła 25 lat temu, ćwierć wieku temu. Po niej przyszli ludzie z solidarnośc
                                        > i i... znowu mamy czekać pięćdziesiąt lat? Śmieszne
                                        >Zmiana systemu nie trwa ot tak na pstryknięcie palcami.To długotrwały proces.Obejmuje lata albo i dziesiatki lat..niestety.Akurat znalezliśmy się na samym poczatku transformacji.Pośpiech i zniecierpliwienie nic tu nie da.Śmiem twierdzić że nawet za naszego życia nie doczekamy się tzw"normalności".Nasze wnuki może..prędzej prawnuki-niestety....Śmieszne nie śmieszne-nazywać można różnie ale nic to nie zmieni.
                                        • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 06.07.14, 13:59
                                          Jakiś czas temu na forum pytała osoba, która musiała przeprowadzić się do Świecia. Pytała bo nie znała miasta i chciała wiedzieć jakie osiedle jest najlepsze. Wszyscy zgodnie odpowiedzieli, że Kościuszki, albo Hallera. Najlepsze ze względu na przyjazne otoczenie. Marianki odradzano, bo miała dzieci. Ciekawe, bo Kościuszki budowano w latach sześćdziesiątych za głębokiej komuny...
                                          Na Mariankach Polomarket znalazł miejsce dla czterech swoich dużych sklepów. Dlaczego nasi urzędnicy nie potrafili znaleźć miejsca na park, basen, ośrodek kultury z biblioteką? Dziwne o tyle, że sprzedano pod bloki piękny teren, który nadawał się dla tych celów. Na te bloki miejsca obok było dosyć.
                                          Teraz stawia się ośrodek kultury z biblioteką obok ośrodka kultury z kinem. Buduje się centrum rekreacyjne z basenem w zatrutym miejscu ze skażoną wodą. Mieszkańcom każe się tam dojeżdżać. Jeżeli nie jest to arogancja urzędnicza, to nie wiem jak to inaczej nazwać?
                                          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 07.07.14, 07:27
                                            Nie nudz juz....
                                            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 08.07.14, 15:24
                                              nonnel napisał:
                                              > Nie nudz juz....

To nie odpowiadaj, przymusu nie ma. Nadal otwarte pozostaje proste pytanko. Po co stawiać jeden ośrodek kultury obok drugiego?
                          • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 24.06.14, 21:27
                            Zaczynam tracić cierpliwość.Na Mariankach jest biblioteka i raczej pustawa.
                            Książki są piekielnie drogie i nie wszystkie się kupuje,bo po prostu brak funduszy na pozycje,które się tylko raz przeczyta.
                            W internecie owszem można znaleźć wszelkie informacje,ale ja osobiście mimo iż codziennie zaglądam na gazeta.pl to i tak codziennie kupuję Wyborczą.To samo tyczy się książek tak się składa,że nie potrafię ich czytać w necie.
                            Znam wiele osób,które też tak mają.
                            Jak słusznie zauważył kolega najlepszym miejscem na bibliotekę jest obecna lokalizacja.
                            Jednak wiem,że Ciebie to nie przekona z uporem maniaka będziesz trwał przy swoim zdaniu.
                            I tak jak Kaczyński za wszystko wini Premiera,tak Ty Burmistrza.
                            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 08.07.14, 15:31
                              Co ty bredzisz? Przeczytaj może ze zrozumieniem co napisałem.
    • dolna-pa Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 09.07.14, 05:33
      Mam takie pytanie: czy obecna biblioteka jest za mała, żeby pomieścić ogromne kolejki ludzi chcących wypożyczyć książki? Czy jest za mała by pomieścić ogromną liczbę nowych tytułów, na które jest niesamowite zapotrzebowanie?
      • escw Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 09.07.14, 16:05
        Myślę, że nikt tu z wypowiadających się osób nie odpowie na Twoje pytania ,ponieważ dawno nikt tam po prostu nie zaglądał...
        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 09.07.14, 23:05
          escw napisał(a):

> Myślę, że nikt tu z wypowiadających się osób nie odpowie na Twoje pytania ,pon
          > ieważ dawno nikt tam po prostu nie zaglądał

--a niestety-skucha! ja bywam!i odpowiedziałem!
      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 09.07.14, 23:03
        Mam takie pytanie: czy obecna biblioteka jest za mała, żeby pomieścić ogromne kolejki ludzi chcących wypożyczyć książki? Czy jest za mała by pomieścić ogromną liczbę nowych tytułów, na które jest niesamowite zapotrzebowanie?
        --Nie mam naprawdę pojęcia czy bywasz w bibliotece...odpowiadając:tak.jest za mała.I to jest nie tylko moje zdanie.Chyba naprawdę nie bywasz w tym budynku,bo gdybyś bywał/a to wiedziało by się że oprócz wypożyczania ksiażek instytucja ta spełnia o wiele wiecej zadań.Jakich?Proszę przejść chociażby obok i w oknach spojrzeć na plakaty.Plakaty informujące o wydarzeniach w Bibliotece.Po za tym nie fajnie jak będzie np.25 stanowisk komputerowych a nie tylko te marne 4 czy 5??
        Dodam jeszcze że każdego roku, książek i róznego rodzaju tytułów czy to prasowych czy innych,przybywa!Ale nie po 2-3 szt tylko są to dziesiątki jak nie setki.Wyobraz sobie że miejsca na te wszystkie zbiory po prostu już brakuje.A gdzie tu pomieścić archiwum?Sądze że to są ważne argumenty.

• dolna-pa Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 10.07.14, 06:14
          "oprócz wypożyczania ksiażek instytucja ta spełnia o wiele wiecej zadań"

To może jeszcze wkomponować w to bar, dworzec PKS, kręgielnię itd?
          Po co 25 komputerów?
          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 10.07.14, 11:17
            Jak dla mnie-jasne!nie ma sprawy!Nowy dworzec Pks też by się przydał,a i kręgielnią swołocz nie pogardzi...
            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 10.07.14, 13:47
              nonnel napisał:
              > Jak dla mnie-jasne!nie ma sprawy!Nowy dworzec Pks też by się przydał,a i kręgie
              > lnią swołocz nie pogardzi...

Przypadkiem chyba powiedziałeś jaki stosunek do mieszkańców panuje w urzędzie. Też odnoszę czasami wrażenie, że nasz samorząd mieszkańców ma za swołocz.
              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 10.07.14, 16:27
                Jaki jest stosunek nie wiem.Nie mam pojęcia.Tak,napisałem to słowo przypadkiem..-czy teraz przez następne 16 postów będziemy się nad tym "spuszczać" czy damy sobie spokój jednak?
            • dolna-pa Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.07.14, 04:20
              Nie odpowiedziałeś na pytanie po co 25 komputerów.
              To ma być biblioteka, czy kafejka internetowa?
              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.07.14, 07:54
                A co to??Przeszkadza?W każdej bibliotece od lat wprowadza się stanowiska z komputerem...co w tym dziwnego?bo nie rozumiem????
                • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.07.14, 15:05
                  I bardzo dobrze, że będą stanowiska komputerowe. Teraz to normalne. Tylko po co aż dwadzieścia pięć takich stanowisk? Przecież to olbrzymie koszty. Dwadzieścia pięć komputerów z drogą licencją na system operacyjny, tyle samo miejsc do do ich postawienia z jakimś tam umeblowaniem i połączeniem w sieć. W klitce tego nie nie zmieści. Potrzebna sala, czyli znowu koszty, koszty, koszty...

Pytanko nasuwa się samo. Czy w tym miejscu naprawdę potrzeba aż tyle? Przecież tam jest mało mieszkańców. Mają dojeżdżać, czy dochodzić z pobliskich szkół na lekcje komputerowe (na wzór lekcji w-f w bezsensownie zlokalizowanej hali) żeby uzasadnić te stanowiska i przy okazji zrobić radosną księgowość? Chciałbym wierzyć, że nie jest to przerost ambicji nad treścią, ale naprawdę nie mogę.
                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.07.14, 09:12
                    ale czepianie się o byle co,byle się czepiać..Ja nie wiem czy będzie 25 stanowisk,ale lepiej będzie gdy będzie ich więcej niż jest teraz.Aktualnie z tego co obserwuje jest duże zainteresowanie na te stanowiska.-tworzą się wręcz kolejki.Nie każdego stać na internet czy zakup komputera.Więc co w tym złego?nie rozumiem.Dodam jeszcze że biblioteka nie ma tylko służyć okolicznym mieszkańcom-co to za bzdury wypisujesz??To jest miejska biblioteka!!I nic w tym dziwnego że ktoś dojeżdza do niej.Takie zachowania należy tylko pochwalić....Buduje się coś naprawdę fajnego i potrzebnego-źle.Nie budowało by się-też by było źle.Znam składś taką postawę..Żałosne..
                    • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.07.14, 13:19
                      a przerostem nazwałbym raczej np. budowę trzech basenów w takim mieście jak Świecie...Biblioteka,ta nowa,powstaje w prawie w tej samej lokalizacji-1 plus.Będzie większa,wszechstroniejsza,o większych możliwościach,-2 plus.Powstanie parking przy nowym budynku-3 plus.Na miejscu starej biblioteki powstaną lokale mieszkaniowe-4 plus. A że kosztuje??A proszę mi powiedzieć co nie kosztuje?Czy chleb codziennie znajdujesz na wycieraczce?Czy płacisz za niego?
                      • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.07.14, 09:34
                        Trzy baseny w Świeciu też nazwałbym przerostem.
                        Ad1
                        Ta lokalizacja była plusem, jak nie było Marianek. Teraz to błąd. Nowy dom kultury potrzebny jest na największym osiedlu. Tam byłby lepiej wykorzystany. Prosta zasada. Im bliżej wielkiego skupiska ludzi, tym więcej tych ludzi do niego dotrze. Jak mają daleko, dotrą nieliczni.
                        Miejscowi, ze starówki, czy Kościuszki mają OKSiR, więc kolejny dom kultury nie jest tam potrzebny.
                        Ad2.
                        Większa i przestronniejsza to plus oczywiście. Obecna jest za ciasna, to też wiadomo. Wątpliwości budzi jedynie ten bizantyjski przepych. Dla przykładu. Bukowiec zbudował nowoczesną, dopasowaną do otoczenia, bibliotekę o pow. 500m² za 1,36 mln złotych, czyli 2.700 zł za m². Świecie buduje pałac biblioteczny za 4.400 zł za m². Po co tak drogo?
                        Ad3.
                        Parking już tam jest. Biblioteczny dom kultury zmniejszy go istotnie, wiec jaki to plus?
                        Ad4.
                        To jasne, że po przeniesieniu biblioteki zwolni się dotychczasowe pomieszczenie, które można wykorzystać w różny sposób tyle, że niewiele to ma wspólnego z lokalizacją tej biblioteki.
                        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.07.14, 14:50
                          Trzy baseny w Świeciu też nazwałbym przerostem.
                          > Ad1
                          > Ta lokalizacja była plusem, jak nie było Marianek. Teraz to błąd. Nowy dom kultury potrzebny jest na największym osiedlu. Tam byłby lepiej wykorzystany. Prosta zasada. Im bliżej wielkiego skupiska ludzi, tym więcej tych ludzi do niego do trze. Jak mają daleko, dotrą nieliczni.Miejscowi, ze starówki, czy Kościuszki mają OKSiR, więc kolejny dom kultury nie jest tam potrzebny.
                          -Taaa....Marianki pępkiem świata,a dokładniej Świecia...Na "najwiekszym osiedlu"masz już dom kultury,który oprócz zajęć z dzieciakami świeci pustkami.A wiesz dlaczego?Ano dlatego że ten dom kultury albo nie ma oferty albo młodzież i inni się po prostu do "kultury"nie garnie.Chcąc dotrzeć do "kultury" nikomu nie przeszkadza marsz 15 minutowy czy 5 minutowy przejazd autobusem.Proste-dla chcącego nic trudnego.OKSiR nie jest dla mieszkańców osiedla Kościuszki czy "starówki".Jest dla wszystkich.Nie pisz bzdur.

> Ad2.
                          > Większa i przestronniejsza to plus oczywiście. Obecna jest za ciasna, to też wi
                          > adomo. Wątpliwości budzi jedynie ten bizantyjski przepych. Dla przykładu. Bukow
                          > iec zbudował nowoczesną, dopasowaną do otoczenia, bibliotekę o pow. 500m²
                          > za 1,36 mln złotych, czyli 2.700 zł za m². Świecie buduje pałac bibliotecz
                          > ny za 4.400 zł za m². Po co tak drogo?
                          -"bizantyjski"???a skąd Ty to znowu wytrzasnałeś???Wiesz już jak będzie tam w środku wyglądać czy to tylko domysły?Bo jesli domysły to ,znów poproszę-nie pisz bzdur!!
                          Bukowiec a Świecie...hm....Widzisz różnicę?chociażby w powierzchni czy ilośći mieszkańców...świta cos już w główce???

> Ad3.
                          > Parking już tam jest. Biblioteczny dom kultury zmniejszy go istotnie, wiec jaki
                          > to plus?
                          -Ano plus taki że BĘDZIE!Gorzej by było gdyby go jednak nie było,prawda?
                          > Ad4.
                          > To jasne, że po przeniesieniu biblioteki zwolni się dotychczasowe pomieszczenie
                          > , które można wykorzystać w różny sposób tyle, że niewiele to ma wspólnego z lo
                          > kalizacją tej biblioteki.
                          --No jak to nie ma??Ma i to w ścisły sposób!
                          >
                          • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.07.14, 14:45
                            @nonnel, uśmiałem się serdecznie z twoich wywodów :D
                            • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 16.07.14, 22:17
                              piotr2_pl napisał:

> @nonnel, uśmiałem się serdecznie z twoich wywodów :D

--ja sie smieje z twoich od ponad roku...ale smiech to w sumie zdrowie!
                              >
                    • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.07.14, 09:46
                      Nikt się nie czepia. Dzielimy się wątpliwościami i zadajemy proste pytania na które mamy prawo oczekiwać prostych odpowiedzi, a nie demagogicznych ogólników.
                      Dla ścisłości. Buduje się dom kultury z miejską biblioteką publiczną, a nie samą bibliotekę. To jest istotna różnica, która ma decydujący wpływ na lokalizację.
                      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.07.14, 14:56
                        piotr2_pl napisał:

> Nikt się nie czepia. Dzielimy się wątpliwościami i zadajemy proste pytania na k
                        > tóre mamy prawo oczekiwać prostych odpowiedzi, a nie demagogicznych ogólników.
                        -Od ponad roku to robisz.Zadajesz pytania i jeśli odpowiedz Ci nie pasuje czy nie jest po Twojej myśli czepiasz się dalej...po to aby się tylko czepiać.Rozumiem że "proste odpowiedzi"to takie które idą po Twojej myśli,tak?Wyobraz sobie że nie mieszkasz tu sam...Hello!!Są tu też inni,wiesz?

> Dla ścisłości. Buduje się dom kultury z miejską biblioteką publiczną, a nie sam
                        > ą bibliotekę. To jest istotna różnica, która ma decydujący wpływ na lokalizację
                        > .
                        >
                        • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.07.14, 14:53
                          A dlaczego biblioteka w Świeciu kosztuje dwa razy więcej za metr kwadratowy niż biblioteka w Bukowcu?
          • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.07.14, 23:15
            Tak się składa,że z biblioteki korzystają też uczniowie dojeżdżający do szkół ze wsi i oni zazwyczaj mają ograniczony dostęp do internetu,a zazwyczaj go nie mają.Dlatego w bibliotece byłyby mile widziane dodatkowe komputery.
            Obecne pomieszczenia biblioteki są zdecydowanie za małe.
            • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.07.14, 14:57
              jawanda napisała:

> Tak się składa,że z biblioteki korzystają też uczniowie dojeżdżający do szkół z
              > e wsi i oni zazwyczaj mają ograniczony dostęp do internetu,a zazwyczaj go nie m
              > ają.Dlatego w bibliotece byłyby mile widziane dodatkowe komputery.
              > Obecne pomieszczenia biblioteki są zdecydowanie za małe.

-..i teraz Pan Piotr powie że go to nie przekonuje i że na Mariankach powinno to "coś"powstać i że wogóle bez sensu i do dupy:-)
            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.07.14, 14:38
              @jawanda, znowu walnęłaś jak kulą w płot. W OKSiR zrobić darmowy internet i stanowiska. Było wcześniej mówione. Masz problem z pamięcią? Tak tylko pytam :)
              Biedne dzieciaki na największym osiedlu olewane przez samorząd.
              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.07.14, 17:18
                Biedne dzieciaki.Oj biedne!Trzeba im wybudować basen na klatce schodowej aby nie musiały jechać autobusem czy rowerem.Kto to widział aby dzieciaki na basen musiały się przemieszczać?W piwnicy przy okazji zrobić bibliotekę aby miały blisko i po drodze.A na balkonach wybudować park aby miały choć namiastkę zieleni.Biedne dzieciaki...biedne,leniwe,bez wyobraźni i polotu...Pod sam ryj im wszystko podstawić żeby broń Boże się zbyt nie wysilały.Biedactwa!
              • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 16.07.14, 07:44
                W OKSiRze zawsze coś się dzieje jest głośno,hałaśliwie,do nauki raczej potrzebny jest spokój.
                Poza ty zniknął wreszcie te okropny parking i mnie osobiście bardzo to cieszy.
                To takie prywatne odczucia i pewnego rodzaju satysfakcja.
                A ta na marginesie uważam,że na Mariankach budowa biblioteki czy też centrum kultury byłaby moim skromnym zdaniem trafieniem jak kulą w płot.
                Ja wiem,że Ciebie nic nie przekona,bo i tak na wszystko masz swoje zdanie,a Twoim celem jest wieczna krytyka Burmistrza.Mam dla Ciebie radę,poszukaj jakiegoś konkretnego kontr kandydata dla obecnego Burmistrza i może zaczniesz widzieć świat w kolorach,bo teraz masz tylko czarne widzenia.
                • wi_to Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.07.14, 01:23
                  jawanda napisała:

> W OKSiRze zawsze coś się dzieje jest głośno,hałaśliwie,do nauki raczej potrzebn
                  > y jest spokój.
                  > Poza ty zniknął wreszcie te okropny parking i mnie osobiście bardzo to cieszy.
                  > To takie prywatne odczucia i pewnego rodzaju satysfakcja.
                  > A ta na marginesie uważam,że na Mariankach budowa biblioteki czy też centrum ku
                  > ltury byłaby moim skromnym zdaniem trafieniem jak kulą w płot.
                  > Ja wiem,że Ciebie nic nie przekona,bo i tak na wszystko masz swoje zdanie,a Two
                  > im celem jest wieczna krytyka Burmistrza.Mam dla Ciebie radę,poszukaj jakiegoś
                  > konkretnego kontr kandydata dla obecnego Burmistrza i może zaczniesz widzieć św
                  > iat w kolorach,bo teraz masz tylko czarne widzenia.

- zaraz tam na burmistrza !!! a po co wystarczy na radnego !!
                  Masz tak w dniu obrad Rady masz na parterze holu wystawione do kupienia przez radnych przekąski za średnio 5-12zł.
                  A na tym samym poziomie wydają zapomogi matce z dzieckiem np:miesięcznie 20 zł :)DDD
                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.07.14, 15:12
                    wi_to napisał:
                    > - zaraz tam na burmistrza !!! a po co wystarczy na radnego !!
                    > Masz tak w dniu obrad Rady masz na parterze holu wystawione do kupienia przez r
                    > adnych przekąski za średnio 5-12zł.
                    > A na tym samym poziomie wydają zapomogi matce z dzieckiem np:miesięcznie 20 z
                    > ł :)DDD

Parafrazując znaną piosenkę, radny to ma klawe życie no i wyżywienie klawe... Przynajmniej w Świeciu. 250.000 tysięcy rocznie bierze do kieszeni 21 radnych za to, że są radnymi. W swojej naiwności myślałem zawsze, że radny to funkcja społeczna. No cóż... chyba się myliłem...
                    • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.07.14, 16:23
                      nic i nikt nie stoi na przeszkodzie abyś sam osobiście kandydował na radnego.w czym problem?
                    • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.07.14, 17:54
                      Owszem radny to funkcja społeczna.A dlaczego społeczna?A dlatego że wybiera go społeczeństwo w demokratycznych wyborach.I co Cię tak dziwi??Aha że biorą pieniądze za swoją pracę tak?a co w tym nieodpowiedniego?Przecież wszystko regulują ustawy i przepisy.Jest na to sposób-w momencie kiedy np.zostaniesz radnym możesz się zrzec swojego wynagrodzenia na dowolny cel.Daj przykład i kandyduj na radnego a potem zrzeknij się diety.Ja tam bym zagłosował na Ciebie!
                      • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 20.07.14, 13:09
                        @nonnel, sam sobie przeczysz. Albo funkcja społeczna, albo płatna. Za społeczną nie bierze się pieniędzy. Jak bierze się pieniądze, to trzeba być dyspozycyjnym :) I tu mamy następne proste pytanko: Kto tak naprawdę rządzi w Świeciu?
                        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 20.07.14, 15:21
                          Funkcja społeczna bo wybiera SPOŁECZEŃSTWO!Co tu jest niezrozumiałego????A że płatna...?Takie są ustawy i przepisy które to regulują.I zapewniam Cię nie stworzył ich burmistrz ani nasi radni.Jak to kto rządzi w Świeciu??No przecież to jasne.Rządzą władze wybrane przez społeczeństwo naszego miasta w WOLNYCH,DEMOKRATYCZNYCH wyborach powszechnych.Mało tego-takie wybory odbywają się co 4 lata,i co 4 lata można głosować a co za tym idzie-cokolwiek zmienić.Prosta odpowiedź na Twoje wątpliwości...Kolejna sprawa że Ci się nie podoba to co się dzieje.Cóż masz pełne prawo nie akceptować tego.I z niego korzystasz.No i bo teraz?bo nie rozumiem..
                          • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 21.07.14, 15:16
                            Pięknie odwróciłeś kota ogonem :)
                            Ja tam jestem prosta człowieka i wiem, że jak bierze się pieniążki, to trudno o własne zdanie. Najgorzej jak nie wpiszą na listę wyborczą. Mówić dalej?
                            pozdrawiam serdecznie :)
                            • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 21.07.14, 22:59
                              nie wiem,nie znam się,nie bywam w tym towarzystwie,nie znam,nigdy nie widziałem...nie mam pojęcia..
                              • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.07.14, 14:00
                                To po jakiego grzyba zaśmiecasz forum skoro nie wiesz i nie bywasz i pojęcia nie masz? :)
                                Wracając do tematu. Bez sensu jest stawianie bibliotecznego domu kultury na parkingu, który w tym miejscu jest bardziej potrzebny.
                                • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.07.14, 16:47
                                  ha ha ha!buhaha..!!Że kto zaśmieca?Ja?ha ha ha!No nie mogę!Od ponad roku wypisujesz tu swoje farmazony i śmiesz wmawiac że to ja "zaśmiecam"forum...Weź w ten pusty łeb się stuknij.Kolejny dowód na to że zaśmiecasz to forum jest znów Twoje pytanie ostatnie:"dlaczego na miejscu parkingu buduje się bibliotekę?" Ile można w kółko czytać i odpowiadać ciągle na to samo?Jaki w tym ty masz cel?Po co ty to robisz.Nie rozumiesz że niczego to nie zmieni???Obudz się chłopie!Mamy lipiec 2014 a właściwie jego koniec..biblioteka już w połowie jest zbudowana..!hallo!!Jest tam kto w tej łepetynie?? chcesz bibliotekę w innym miejscu zrób głodówkę w urządzie albo przywiąż się łańcuchem do koparki na budowie i protestuj!!A nie zaśmiecaj forum pierdołami.
                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 08.08.14, 23:16
                                    Proste pytanka:
                                    1.Dlaczego świecka biblioteka kosztuje prawie dwa razy drożej za metr kwadratowy od nowoczesnej biblioteki zbudowanej w Bukowcu?

2.Dlaczego ten OKSiR buduje się obok istniejącego OKSiR skoro na kierunkach rozwoju miasta taki obiekt jest bardziej potrzebny?

3.Dlaczego rozpoczęto budowę bez dofinansowania?
                                    • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 09.08.14, 05:58
                                      Wyjedź człowieku na urlop,odpocznij,daj sobie spokój z biblioteką,basenem,wrzuć na luz.Szczęśliwi żyją dłużej....
                                      • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.08.14, 16:08
                                        jawanda napisała:

> Wyjedź człowieku na urlop,odpocznij,daj sobie spokój z biblioteką,basenem,wrzuć
                                        > na luz.Szczęśliwi żyją dłużej....

Idąc Twoim tokiem myślenia powiedziałbym: załóż czerwoną sukienkę, spraw sobie nowego pieska i idź z nim na spacer na parking za Halą Sportową zamiast pisać kolejne bzdury nie mające związku z tematem.

Parking przy Sienkiewicza jest bardziej potrzebny miastu, niż kolejny obiekt kulturalny w tym miejscu. To miejsce jest zbyt cenne, żeby marnować je na średnio potrzebną i drogą budowlę dla zaspokojenia ambicji paru osób.

Nowe obiekty kulturalne i rekreacyjne potrzebne są ludziom w blokowisku Marianek, a nie na zadupiu przy Sienkiewicza.
                                        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.08.14, 20:05
                                          od początku wiedziałem że to Cię właśnie boli.Niestety sypialnia Świecia nie będzie miała nowej biblioteki.Stanie ona w samym centrum naszego miasta-Świecia.I możesz się nawet opluć-nic to nie zmieni.
                                        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 11.08.14, 20:05
                                        • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.08.14, 07:49
                                          Nie rozumiem jednego,komu jest potrzebny parking w miejscu,gdzie teraz powstaje biblioteka?
                                          Nie ma tu ani sklepów,ani urzędów,istniejące parkingi w okolicy zazwyczaj są puste,na hugona jeszcze jeden?
                                          Rozumiem,że Ty chętnie zabetonowałbyś wszystko co się da.
                                          Co do czerwonej sukienki,nie lubię czerwieni.

• piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.08.14, 16:04
                                            Do @jawanda i nie tylko :)
                                            Parking przy Sienkiewicza potrzebny jest dla uczniów dojeżdżających do szkół. Teraz nie maja gdzie zostawiać samochodów. Potrzebny jest dla rodziców odwożących dzieci. Potrzebny jest dla chcących dojechać na imprezki w muszli. Potrzebny jest dla chcących dojechać na ciekawe projekcje filmowe lub kulturalne w OKSiR. To tylko część potrzeb.

Dalej. Zamknięto dla ruchu ulice wokół Rynku robiąc głupawą i niezrozumiałą rewitalizację. Tych ulic w układzie komunikacyjnym Świecia nie ma czym zastąpić, a samochodów przybywa i będzie ich coraz więcej. Alternatywą byłby parking w pobliżu. Niestety nie będzie.

Gdzie ty widzisz w puste parkingi w okolicy Rynku? Mówię o godzinach pracy urzędów, banków i sklepów. Co innego wieczorem. Wieczorem to miasto jest martwe. Ciekawe dla czego?

Nie cierpię betonów, ale przy Sienkiewicza parking potrzebny jest bardziej niż kolejny ośrodek kultury z przechowalnią książek. Taki ośrodek potrzebny jest bardziej w kulturalnej pustyni Marianek.

Widzę tylko jedno uzasadnienie budowy owego pałacu bibliotecznego, niepotrzebnie drogiego zresztą. Uzasadnienie z punktu widzenia urzędniczego. Mamy "nasz" plac, więc odpadnie kłopot z wykupem gruntu. Tam nikt nie mieszka, więc nie będzie problemu z ewentualnymi skargami mieszkańców. Można budować szybko, jeszcze za tej kadencji i zatrzeć wydane miliony na nieudaną rewitalizację z paskudną fontanną, czy basen stawiany w miejscu, gdzie taka budowa powinna być karalna. Proste jak drut, tylko co to ma wspólnego z interesem miasta? Zdaje się, że ktoś ludzi ma za idiotów.
                                        • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.08.14, 08:12

> Idąc Twoim tokiem myślenia powiedziałbym: załóż czerwoną sukienkę, spraw sobie
                                          > nowego pieska i idź z nim na spacer na parking za Halą Sportową zamiast pisać k
                                          > olejne bzdury nie mające związku z tematem.
                                          ---no to za to jest szczyt grafomaństwa niestety..!
                                          >
                                          > Parking przy Sienkiewicza jest bardziej potrzebny miastu, niż kolejny obiekt ku
                                          > lturalny w tym miejscu. To miejsce jest zbyt cenne, żeby marnować je na średnio
                                          > potrzebną i drogą budowlę dla zaspokojenia ambicji paru osób.
                                          --moim zdaniem bardziej warto inwestować w obiekt kulturalny niż w parking...w przeciwnym wypadku skutki braku instytucji kulturalnej mogą być opłakane-przykład?-twoja postawa...
                                          > Nowe obiekty kulturalne i rekreacyjne potrzebne są ludziom w blokowisku Marianek, a nie na zadupiu przy Sienkiewicza.
                                          --To już teraz nie rozumiem...są potrzebne obiekty kulturalne czy nie??bo wyżej piszesz że jednak warto inwestować w parkingi...Rozumiem-chcesz po prostu mieć taki obiekt pod nosem..czyli wygodnictwo..hm...żenada
                                          >
                                          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 12.08.14, 21:27
                                            Szybko i zwięzle:

Na ulicy Sienkiewicza są trzy parkingi!!!!Dodając ten przy cmentarzu to w sumie cztery!Przepraszam ale czy ty masz manie parkingowca i chcesz zamienić tą ulicę w jeden wielki parking????
                                            Jeśli czegoś nie rozumiesz to nie nazywaj tego "głupawym".Odchodzi sie od ruchu ulicznego w centrach i na starym mieście.Tak jest wszędzie:Toruń,Bydgoszcz,Gdańsk czy Warszawa a nawet Londyn i Paryż.
                                            Ulic w układzie komunikacyjnym wręcz przybywa.W 2005 roku było w naszym mieście o 13 ulic mniej,wiec proszę nie wypisuj kolejnych bzdur!
                                            Wiesz dlaczego wieczorem miasto zamiera??To proste.Mieszkańcy kładą sie spać aby rano wstać do pracy.Co cie dziwi?Nie jesteśmy ani Sopotem anie Las Vegas chłopie!
                                            To co nazywasz przechowalnią ksiazek w naszym świecie czyli ludzi normalnych nazywa sie biblioteką.Wyobraz sobie ze ludzie się uczą,piszą matury,prace,dokształacaja się i są ciekawi świata.Taką rolę dla nich spełnia międzyinymi biblioteka.Nie obrażaj tych ludzi-nic ci nie zrobili!
                                            Robiłeś jakieś badania,ankiety że uważasz że taki ośrodek jest bardziej potrzebny na mariankach?może za chwilę zaczniesz wypisywać że nikt opróćz mieszkańców tegoż osiedla nie ma prawa żyć w Świeciu??Puknij sie!
                                            Jeśli masz dowody na "zatarcie wydanych milionów"przy budowie oraz uważasz że budowa basenu w takim miejscu powinna byc karalna biegnij chłopie do prokuratury!Na co czekasz???
                                            Jesli ja bym wiedział o znamionach przestepstwa-nie wachałbym się ani minuty.
                                            Problem w tym że ty piszesz i głupoty i bzdury bo boli cie że te dwa budynki użyteczności publicznej nie budują pod twoim nosem..
                                            ..Wniosek:jesteś wygodnicki i leniwy.I na dodatek nie lubisz ludzi.Straszne.
                                            • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.08.14, 16:13
                                              Każdy z parkingów na Sienkiewicza ma swoje przeznaczenie ale, niestety, żaden z istniejących nie zastąpi tego gdzie teraz buduje się ośrodek kultury zwany biblioteką, bez potrzeby niesamowicie drogi zresztą. Są za daleko.

Prawdą jest, że wyprowadza się ruch samochodowy ze starówek. Taka jest ogólnoświatowa tendencja, żeby chronić zabytki. Tylko że, najpierw trzeba mieć zabytki, a tych w Rynku, poza Ratuszem nie mamy. Jest jeszcze jeden warunek. Zamknięte ulice muszą mieć alternatywę objazdu. Niestety nie mają. Mamy za to "Indie" na sąsiednich ulicach. Przejazd tam to zawsze ekstremalne wyzwania. I po co? Po to, żeby ustawić na dwa miesiące stoliczki na zamkniętych ulicach??? Przecież cała wielka płyta rynku jest wolna.

Bezmyślne powielanie światowych trendów, bez przełożenia ich na lokalne uwarunkowania, uważam za głupotę.

Kol. nonnel, zastanawia mnie dlaczego nie odniosłeś się do wspomnianej przeze mnie urzędniczej wygody budowy owego pałacu bibliotecznego? Dlaczego nie podałeś żadnego merytorycznego argumentu uzasadniającego budowę w tym miejscu?

Ludzie mówią, że Burmistrz pomnik sobie buduje. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zważywszy na historię podejmowania decyzji w tej materii, zaczynam skłaniać się do tej opinii.
                                              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 13.08.14, 16:59

> Każdy z parkingów na Sienkiewicza ma swoje przeznaczenie ale, niestety, żaden z
                                                > istniejących nie zastąpi tego gdzie teraz buduje się ośrodek kultury zwany bib
                                                > lioteką, bez potrzeby niesamowicie drogi zresztą. Są za daleko.
                                                ---No nie można zbudować biblioteki tak aby zachować parking.Jest to n i e m o ż l i w e!!!Dochodzi czy łopatą wytłumaczyć??
                                                Co ty masz z tym ośrodkiem kultury??Nie możesz przyjąć do wiadomości i do swojej łepetyny że buduje się tam b i b l i o t e k ę..!!!???!!!Zrozum to w końcu!!!!!

>
                                                > Prawdą jest, że wyprowadza się ruch samochodowy ze starówek. Taka jest ogólnośw
                                                > iatowa tendencja, żeby chronić zabytki.
                                                ---wow!!!nie wierzę!!Doszło???
                                                Tylko że, najpierw trzeba mieć zabytki,a tych w Rynku, poza Ratuszem nie mamy. Jest jeszcze jeden warunek.
                                                --przedewszystkim nie chodzi o to czy na starówce czy w centrum są zabytki tylko chodzi o wyłączanie tych miejsc w miastach z ruchu!Nikt nic tu nie wspominał o zabytkach..po za tym jak mozna mieć zabytki skoro ten rynek ma około 140 lat?????Ratusz mój drogi został najpóżniej zbudowany i niektóre kamienice są starsze od niego--nie pisz bzdur!

Zamknięte ulice muszą mieć alternatywę objazdu. Niestety nie mają. Mamy za to "Indie" nasąsiednich ulicach. Przejazd tam to zawsze ekstremalne wyzwania. I po co? Po to, żeby ustawić na dwa miesiące stoliczki na zamkniętych ulicach??? Przecież cał a wielka płyta rynku jest wolna.
                                                --nie mają twoim zdaniem??proszę podaj przykład która dokładnie ulica nie ma takiej "alternatywy objazdu"??Jestem ciekaw co wymyślisz tym razem!
                                                Ekstremalne wyzwanie?a z jakiego powodu?że trzeba niby skręcić,czy co???
                                                Już ci tłumaczyłem tłuku że zamyka się ruch w centrach..i bynajmniej nie po to aby "ustawić na dwa miesiące stoliczki"...nie pisz kolejnych bzdur!
                                                ..na razie ja ci odpowiadqam..to ty wymyslasz jakieś farmazony i bzdury!

> Bezmyślne powielanie światowych trendów, bez przełożenia ich na lokalne uwarunkowania, uważam za głupote.
                                                ---oczywiście.nie zdziwiłbym się gdyby było zgoła inaczej.To czego nie rozumiesz i nie chcesz pojąć uważasz za głupotę!!Przywykłem.

Kol. nonnel, zastanawia mnie dlaczego nie odniosłeś się do wspomnianej przeze mnie urzędniczej wygody budowy owego pałacu bibliotecznego? Dlaczego nie podałeś
                                                żadnego merytorycznego argumentu uzasadniającego budowę w tym miejscu?
                                                --bo i tak tego nie zrozumiesz albo nie zajarzysz...powiesz że to i tak "głupota" iże dlaczego nie na mariankach????...no litośći!

Ludzie mówią, że Burmistrz pomnik sobie buduje. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zważywszy na historię podejmowania decyzji w tej materii, zaczynam skłaniać się do tej opinii.

--ludzie tez mówią że na Diabelcach grasuje Diabeł...i co?wierzysz w to?Jacy ludzie to mówią?Ja znam tylko jednego,który spać przez to nie może i wyżywa się anonimowo na forum.Mało tego--sam on na dodatek skłania się do tej opini,którą sam tworzy.Rewelacja!

• piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.08.14, 14:04
                                                  Kol. nonnel, pyskiem faktów nie zmienisz, a fakty są porażające. Dyskwalifikują Burmistrza, jego Obywatelskie Porozumienie Samorządowe i koalicjanta Nasze Świecie, jako dobrych gospodarzy miasta. Wielokrotnie te fakty podawałem, więc nie ma potrzeby ich powtarzać.
                                                  Ogólnie mówiąc, przewalono miliony i coś tam zrobiono, ale te pieniądze można było wydać bardziej racjonalnie. W interesie mieszkańców, a nie jak się zdaje, grupki ludzi przyspawanych do stołków.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 15.08.14, 06:54
                                                    a nie mówiłem...co prawda nie trwało to dwa dni tylko parę godzin.Słuchaj kolego:weź wystaw kontrkandydata na wyborach lub stwórz partie czy organizacje która wygra wybory,potem po dojściu do władzy rozlicz rządząca teraz ekipę łącznie w wsadzaniem ich do więzienia.potem zburz i basen i bibliotekę i wybuduj te obiekty pod swoim blokiem.Daje ci głowę że porządzicie góra pół roku....-nie będę się powtarzał ale jeśli uważasz że dochodzi do "przekrętów"-zgłoś to w prokuraturze..dlaczego tego dotąd nie zrobiłeś?co cię hamuje??przecież wiesz czarno na białym że są "wałki"!no to są czy ich nie ma?
                                              • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.08.14, 07:13
                                                Z łaski swojej powiedz komu miałby służyć ew.parking na miejscu budowanej obecnie biblioteki?
                                                Do śródmieścia za daleko,kierowcy wolą kilkanaście minut jeździć w poszukiwaniu wolnego miejsca parkingowego w pobliżu np."skarbówki" niż przejść pieszo kilkaset metrów.
                                                Zresztą obok biblioteki będzie kilka miejsc i zapewniam czytelnicy ich raczej nie zapełnią.
                                                Na marginesie o tym,że Burmistrz buduje sobie pomnik usłyszałam od Ciebie,więc nie pisz
                                                'ludzie mówią".
                                                Chcesz argumentów na budowę biblioteki w tym miejscu,to Ci podaję:
                                                Obecna jest zdecydowanie za mała.
                                                To jest idealne miejsce,w pobliżu prawie wszystkie szkoły,blisko do PKS-ów dla dojeżdżających.
                                                Prawie ta sama lokalizacja jak stara biblioteka,więc uniknie się dezorientacji.
                                                Uprzedzam Twoje gadki,że bardziej potrzebna na Mariankach,tam już jest biblioteka i jakoś nie zauważyłam,tłumów czytelników,szału nie ma.
                                                Mam kontakty z wieloma,różnymi ludźmi.Nie usłyszałam jakieś zdecydowanej krytyki obecnego Burmistrza jeżeli już to tylko taką,że od lat u władzy są te same osoby,ale o to nie można mieć pretensji do pana Pogody.
                                                Opozycji i oponentom wystarczyłoby wystawić konkretnych i wiarygodnych kontrkandydatów.
                                                Od wielu lat głosuję na p.Pogodę w zasadzie dlatego,że jest jedynym wg mnie rozsądnym człowiekiem do sprawowania tak odpowiedzialnej funkcji.
                                                Widzę pozytywne zmiany zachodzące w Świeciu i dobrze mi się tu mieszka.
                                                Może i miałabym możliwość zmiany miejsca zamieszkania,ale korzenie jakie tu zapuściłam mocno mnie trzymają na tym skrawku ziemi,która jest moją małą ojczyzną,z którą jestem silnie i emocjonalnie związana.
                                                Cieszy mnie każda zmiana jaka tu następuje,radują pozytywne uwagi znajomych i rodziny mnie odwiedzających.
                                                Nie mam kompleksów mieszkańców małego miasta,więc nie wciskaj mi ,że mieszkamy w miejscu,gdzie nic się nie dzieje,a wszystko co do tej pory zrobiono,to delikatnie mówiąc nietrafione decyzje.
                                                • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 14.08.14, 09:51
                                                  Oczywiście pan piotr dostał teraz piany na ustach....zbiera siły żeby Ci do......lić!Poczekaj dwa dni!
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.08.14, 15:54
                                                    ..tak przy okazji:
                                                    www.swiecie24.pl/Od_zabawy_do_czytania,11488.html
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.08.14, 22:38
                                                    nonnel napisał:
                                                    > ..tak przy okazji:
                                                    > www.swiecie24.pl/Od_zabawy_do_czytania,11488.html

Wreszcie sam przyznałeś, że biblioteka to również ośrodek kultury o czym mówiłem od samego początku, czyli wracamy do punktu wyjścia, a więc:
                                                    po co dublować istniejący dom kultury na zadupiu w sytuacji, kiedy największa świecka dzielnica mieszkaniowa jest kulturalną pustynią? Przecież tam byłby lepiej wykorzystany co oczywiste jest nawet dla dziecka ze szkoły podstawowej. Szkoda tylko, że oczywiste nie było dla naszego samorządu.
                                                • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.08.14, 16:42
                                                  jawanda napisała:
                                                  > Z łaski swojej powiedz komu miałby służyć ew.parking na miejscu budowanej obecn
                                                  > ie biblioteki?

Przecież już mówiłem komu miałby służyć, ale powtórzę.

Po pierwsze uczniom i nauczycielom dojeżdżającym do pobliskich szkół. Rodzicom dowożącym/odwożącym dzieci też. Mógłby po prostu pełnić rolę parkingu przyszkolnego.

Po drugie mógłby służyć OKSiR.

Po trzecie mógłby służyć muszli koncertowej.

jawanda napisała:
                                                  > Zresztą obok biblioteki będzie kilka miejsc i zapewniam czytelnicy ich raczej n
                                                  > ie zapełnią.

Przecież to wiadomo. Kto teraz chodzi wypożyczać książki?

jawanda napisała:
                                                  > Na marginesie o tym,że Burmistrz buduje sobie pomnik usłyszałam od Ciebie,więc
                                                  > nie pisz
                                                  > 'ludzie mówią".

Na forach się przewija, poczytaj.

jawanda napisała:
                                                  > Chcesz argumentów na budowę biblioteki w tym miejscu,to Ci podaję:
                                                  > Obecna jest zdecydowanie za mała.

Fakt, obecna za mała, tyle, że buduje się tam dom kultury, w którym biblioteka jest tylko jednym z elementów. Po co, skoro obok już mamy dom kultury?

jawanda napisała:
                                                  > Uprzedzam Twoje gadki,że bardziej potrzebna na Mariankach,tam już jest bibliote
                                                  > ka i jakoś nie zauważyłam,tłumów czytelników,szału nie ma.

Nie ma i nie będzie szału. Potwierdza się tylko, że biblioteka w dotychczasowym kształcie to przeżytek. Na Mariankach potrzebna jest nie biblioteka, a dom kultury i o tym przecież mówię.

jawanda napisała:
                                                  > Mam kontakty z wieloma,różnymi ludźmi.Nie usłyszałam jakieś zdecydowanej krytyk
                                                  > i obecnego Burmistrza...

A ja słyszałem krytykę i to zdecydowaną. Pewnie obracamy się w innych kręgach.

jawanda napisała:
                                                  > Od wielu lat głosuję na p.Pogodę w zasadzie dlatego,że jest jedynym wg mnie roz
                                                  > sądnym człowiekiem do sprawowania tak odpowiedzialnej funkcji.

Ja też głosowałem. Przez lata głosowałem, ale po zagrywkach z basenem i zlekceważeniem głosu mieszkańców zmieniłem zdanie.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.08.14, 22:55
                                                    jak zwykle piszesz bzdury,głupoty,banialuki...nie chce mi się nawet powtarzać kontrargumetow.nie chce mi się dyskutować z tobą gdyż to nie jest dyskusja.trzeba być niezłym głupcem aby sądzić że dyskusja z tobą jest wogóle możliwa..
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.08.14, 09:52
                                                    Po pierwsze są dwa parkingi "przyszkolne"!Na jaką cholere chcesz budować trzeci parking "przyszkolny" i to na siłę??Nie wiem,czy ktoś z twojej rodziny jest parkingowcem i nie ma pracy??OKSiR ma swój parking i skoro Ci jeszcze nie wiadomo to wiedz że będzie on powiększany.Muszli koncertowej?Trzeba ją najpierw mieć.Póki co mamy amfiteatr i na całym świecie trendencja jest taka aby miejsca parkingowe obok takich miejsc ograniczać a nawet eleminować.Wiąże się to z bezpieczeństwem imprez masowych,czyli dojazdu służb medycznych,straży pożarnej etc.
                                                    Odnośnie wypożyczających ksiazki-niestety największy procent wypożyczających to dzieci w wieku szkoły podstawowej.Czy widziałeś żeby te dzieci jezdziły samochodami??Bo ja nie!
                                                    "Na forach się przewija.."-co ta za argument czy raczej postulat?Jakich forach?Gdzie?Jedynym tak piszacym jestes ty,z tego co sie orientuje...
                                                    Co ty masz z tym "domem kultury"???To jakaś manie czy co?Nie dochodzi do twojego łba że buduje się BIBLIOTEKĘ!!??!!Nie rozumiem czemu cały czas twierdzisz że buduje sie nowy dom kultury?Kto ci takich bzdur naopowiadał???
                                                    Kolejny przykład:na mariankach jest już dom kultury!!Po co ci drugi i do czego jest on tak mocno potrzebny?????
                                                    Zdecydowanie obracamy się w innych kręgach niż ty!Np.ja przebywam wśród ludzi czytających i oni chwalą sobie że powstaje u nas w końcu biblioteka z prawdziwego zdarzenia!Jak widać twoje towarzystwo nie pochwala tego przedsięwziecia...wniosek-nie czytacie książek-kolejny wniosek---o czym tu z tobą rozmawiać???
                                                    Lekceważenie głosów mieszkańców??Proszę cie!Petycją 600 gó...arzy zbyt leniwych żeby jechać 2 km na basen nazywasz głosem mieszkańców??Litości!!!
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.08.14, 16:29
                                                    Ech... Odporność na słowo pisane u kolegi jest porażająca. Nie mam zamiaru wdawać się w kolejną polemikę na słówka, bo nie w tym rzecz. Co za różnica, muszla czy amfiteatr? i tak wiadomo o co chodzi.

Istotą problemu jest to co się tam buduje. A buduje się w istocie dom kultury, zwany biblioteką, a dom kultury potrzebny jest bardziej tam gdzie ludzie, czyli na kulturalnej pustyni Marianek. Zaniedbanej niestety pod tym względem przez ostatnie ćwierć wieku. Moja wina, czy samorządu?

Przecież tam też są szkoły, a dzieci z pewnością więcej, niż przy Sienkiewicza. I tam z pewnością bardziej potrzebna jest biblioteka z prawdziwego zdarzenia, będąca ośrodkiem kultury. Zresztą sam przyznałeś, ze biblioteka to ośrodek kultury; podać linka?

Niestety, ten istniejący na Mariankach rachityczny dom kultury, o którym wspominasz, to zdecydowanie za mało na tak wielką dzielnicę mieszkaniową. Proste jak drut, o czym tu więcej gadać?

Petycja 600 gó.wniarzy??? Porażające stwierdzenie świadczące o oderwaniu się niektórych od rzeczywistości. Piękna lekcja demokracji w wydaniu naszego samorządu. Możesz być pewny, że zapamiętają tę lekcję nad kartką wyborczą.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.08.14, 18:58

> Ech... Odporność na słowo pisane u kolegi jest porażająca. Nie mam zamiaru wdawać się w kolejną polemikę na słówka, bo nie w tym rzecz. Co za różnica, muszla czy amfiteatr? i tak wiadomo o co chodzi.
                                                    ---Co za różnica?muszla czy amfiteatr?To są dwa zupełnie inne że tak je nazwę-obiekty
                                                    Amfiteatr--
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 21.08.14, 23:43
                                                    nonnel przeciw ludziom. Tylko taki wniosek wynika z paplaniny tego trolla.
                                                  • jawanda Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.08.14, 06:23
                                                    Konkretnie,w którym miejscu na Mariankach wg Ciebie powinno powstać Centrum Kultury?
                                                    Jest już jedna biblioteka i Ośrodek Kultury Stokrotka w okolicy szkoły podstawowej,więc raczej ta okolica odpada.
                                                    Na t.zw. Górnych Mariankach mieszka co prawda sporo ludzi,ale są to w większości młodzi ludzie,którzy pracują do godzin popołudniowych i raczej nie znajdą czasu na "kulturę".
                                                    Tym z dołu i z "miasta" raczej nie będzie po drodze,a uczniowie ze szkół,czerwonego i ZSP,którzy dojeżdżają byliby zupełnie pozbawieni możliwości skorzystania z tego obiektu.
                                                    Poza tym ostatnio porozmawiałam na ten temat z ludźmi mieszkającymi na Mariankach i jakoś nie czuli się pozbawieni dostępu do wszelakiej kultury,ani nie wyrazili poglądu,że Biblioteka powinna powstać na Mariankach.
                                                    Wręcz jest im to obojętne gdzie powstaje.
                                                    Młodziw zasadzie w internecie znajdują potrzebne im wiadomości.Mieszkańcy wsi internetu są w zasadzie pozbawieni.
                                                    Powiem raz jeszcze,właśnie ze względu na tych dojeżdżających obecna lokalizacja nowego gmach biblioteki jest idealna.
                                                    I wszystko w temacie.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.08.14, 06:30
                                                    ale ma być i już!ma być i koniec!jedyne argumenty pana piotra!
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.08.14, 08:35
                                                    Widzisz @jawanda, sama biblioteka, rozumiana wyłącznie jako magazyn i wypożyczalnia książek, może stać obojętnie gdzie. Jeżeli więc pytasz o taką bibliotekę, to nie ma co się dziwić, że ludziom jej lokalizacja jest obojętna. Mnie też by była. Taka wypożyczalnia jest na Mariankach i nie wzbudza specjalnego zainteresowania bo mało kto teraz wypożycza książki papierowe. Jej wpływ na lokalną społeczność jest znikomy. Tam to widać najlepiej :)

W budowanym obiekcie natomiast biblioteka, czyli magazyn/wypożyczalnia/czytelnia jest tylko jednym z elementów. Pod nazwą biblioteka tak naprawdę buduje się dom kultury, gdzie będą robione fajne imprezki, tak jak robione są w istniejącej. Zwróć uwagę, że pierwotnie w projekcie tego obiektu było też kino i muszla. Zrezygnowano z nich, bo zbyt rażąco dublowały sąsiednie obiekty. W innej lokalizacji mogłyby swobodnie zostać :)

Bardzo ładnie taki "biblioteczny" dom kultury pokazano w artykule Od zabawy do czytania
                                                    Jak widać wcale nie musi być przy szkole, żeby ludzie z niego korzystali. Teraz mamy wakacje i jest dużo chętnych :)

Uczniowie mają swoje biblioteki przyszkolne z potrzebnymi im materiałami edukacyjnymi i internetem. Biblioteka publiczna tego nie zastąpi (nigdy nie będzie miała choćby wystarczającej ilości lektur). Dotychczasowa lokalizacja była idealna, kiedy nie było Marianek, ale miasto się zmienia i trzeba to uwzględniać w planowaniu lokalizacji obiektów kulturalnych. Chyba każdy się zgodzi, że im bliżej, tym więcej ludzi skorzysta, a tego, że najwięcej ludzi obecnie jest na Mariankach też nikomu tłumaczyć nie trzeba.

Jeżeli faktycznie w dotychczasowy miejscu było duże zapotrzebowanie na książki, to przecież nic nie stało na przeszkodzie, żeby urządzić tu jej filię, nawet z internetem :)

Potrzeba parkingu, zbyt wysokich kosztów budowy, dublowania OKSiR-u, to następne kwestie budzące poważne wątpliwości w sens tej lokalizacji, ale o tym już wspominałem.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 22.08.14, 14:29
                                                    piotr2_pl napisał:

> Widzisz @jawanda, sama biblioteka, rozumiana wyłącznie jako magazyn i wypożyczalnia książek, może stać obojętnie gdzie. Jeżeli więc pytasz o taką bibliotekę, to nie ma co się dziwić, że ludziom jej lokalizacja jest obojętna. Mnie też by była. Taka wypożyczalnia jest na Mariankach i nie wzbudza specjalnego zainteresowania bo mało kto teraz wypożycza książki papierowe. Jej wpływ na lokalną społeczność jest znikomy. Tam to widać najlepiej :)
                                                    ---nie może stać obojętnie gdzie!Widziałeś jakieś miasto,w którym główna biblioteka stoi na obrzeżach tego miasta?bo ja nie!Zawsze jest usytuowana w centrum.Dlaczego?To chyba proste i zrozumiałe,prawda??............Wypożyczalnie na mariankach nie wzbudza zainteresowania nie tym że tam stoi tylko tym że ludzie mieszkający na tym osiedlu po prostu nie czytają książek.Mógłbym dalej pisać co za tym idzie...No tak jest znikomy,tylko nie jej wpływ na społeczność a zainteresowanie jakąkolwiek literaturą przez mieszkańców marianek.Proste.Owszem widać-najlepiej wieczorami...

> W budowanym obiekcie natomiast biblioteka, czyli magazyn/wypożyczalnia/czytelnia jest tylko jednym z elementów. Pod nazwą biblioteka tak naprawdę buduje się dom kultury, gdzie będą robione fajne imprezki, tak jak robione są w istniejącej
                                                    ---znów bełkoczesz i piszesz bzdury oraz nieprawdę.To nie będzie dom kultury,taki stoi po drugiej stronie ulicy..to bedzie biblioteka.Imprezki?Przepraszam ale co masz na mysli pisząc słowo "imprezki".Spotkania z autorami?Spotkania z dziennikarzami?felietoniarzamispotkania grupy historycznej KAMUH?czytanie dzieciom baje?,ksiazek?konkursy poetyckie?krasomówcze?etc...Czyli rozumiem że to Ci przeszkadza?tak?Gratuluję!Jeszcze jedno pytanie:czy w naszym domu kultury mogę wejść i wypożyczyć np.:"Nad Niemnem"??

> . Zwróć uwagę, że pierwotnie w projekcie tego obiektu było też kino i muszla. Zrezygnowano z nich, bo zbyt rażąco dublowały sąsiednie obiekty. W innej lokalizacji mogłyby swobodnie zostać.
                                                    ---brednie i jeszcze raz brednie!Skąd masz te bzdurne wiadomosci????!!
                                                    >
                                                    > Bardzo ładnie taki "biblioteczny" dom kultury pokazano w artykule Od zabawy do czytania
                                                    > Jak widać wcale nie musi być przy szkole, żeby ludzie z niego korzystali. Teraz
                                                    > mamy wakacje i jest dużo chętnych :)
                                                    ----wakacje trwają 2 miesiące,Co z pozostałymi 10???
                                                    >
                                                    > Uczniowie mają swoje biblioteki przyszkolne z potrzebnymi im materiałami edukacyjnymi i internetem. Biblioteka publiczna tego nie zastąpi (nigdy nie będzie miała choćby wystarczającej ilości lektur). Dotychczasowa lokalizacja była idealna, kiedy nie było Marianek, ale miasto się zmienia i trzeba to uwzględniać w planowaniu lokalizacji obiektów kulturalnych.
                                                    ---no własnie nie zawsze i nie ze wszystkim!Zauważ że są szkoły które nie mają przyszkolnych bibliotek i internetu.Co z nimi?..Właśnie po to buduję się wiekszą żeby sprostała wymaganiom!Dotychczasowa lokalizacja jest przesunięta o 25 metrów od nowej!Kiedyś ludzie chodzili do biblioteki na pieszo czy jechali autobusem aby wypożyzcyć ksiazke lub skorzytać po prostu z biblioteki.Powiedz w czym problem że nibyu teraz nie mogą tego czynic?

Chyba każdy się zgodzi, że im bliżej, tym więcej ludzi skorzysta, a tego, że najwięcej ludzi obecnie jest na Mariankach też nikomu tłumaczyć nie trzeba.
                                                    ---patrz wyżej-wystarczy się przejśc.Do kina też uczeszczają osoby z marianek i nie ma w tym problemu!

> Jeżeli faktycznie w dotychczasowy miejscu było duże zapotrzebowanie na książki,to przecież nic nie stało na przeszkodzie, żeby urządzić tu jej filię, nawet z internetem :)
                                                    --cały czas piszesz bzdury.To nie jest biblioteka dla ludzi mieszkajacych w promieniu 200 metrów od budynku tylko dla całego miasta i powiatu!Zrozum to wreszcie!

> Potrzeba parkingu, zbyt wysokich kosztów budowy, dublowania OKSiR-u, to następne kwestie budzące poważne wątpliwości w sens tej lokalizacji, ale o tym już wspominałem.
                                                    ---bzdura i jeszcze raz bzdura!Parkingi na tej ulicy mamy cztery!To nie OKSiR drugi się buduje,tylko biblioteka!Co to znaczy zbyt wysokie koszty?Wyjaśnij to!

Prawda jest taka że po wiedzę można nawet pieszo chodzić,tak było przez setki lat.Na całe szczęście twoje "uwagi"są nic nie warte i mało sensowne..i dlatego czy chcesz czy nie chcesz biblioteka stanie tam gdzie się buduje.Owszem niektórzy będą mieli bliżej a niektórzy dalej,ale tak było przez dziesięciolecia w naszym Swieciu.Z tegoż powodu chociażby negowanie miejsca budowy jest pozbawione merytoryki i sensu.Chociaż..mozna by się skłonić do osądu że pisze to osoba na wskroś leniwa i wygodnicka..cóz takie elementy tez mieszkają w naszym mieście i trzeba jakoś z tym żyć.Najważniejsze jest jednak to że nie ma mozliwości aby się od nich "tym czymś" zarazić.I to jest wielki plus!!!
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.08.14, 09:14
                                                    Na Mariankach robi się coraz niebezpieczniej, młodzieńcy się nudzą, a Pogoda stawia obiekty (basen, biblioteka), które mogłyby ich zająć, daaaleko, na odludziu i każe im tam chodzić. Takie coś tylko w Świeciu...
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.08.14, 11:26
                                                    A jak myślisz,dlaczego się nudzą??Nie pomyślałeś że to może kwestia wychowania?Nie przeszło Ci to przez głowę?Ja znam młodzież która czyta książki,uprawia sport,ma swoje pasję i je rozwija.I też Ci młodzi ludzie mieszkają w blokowiskach.Nie uważasz że to dziwne?Pan Pogoda nie stawia tych budynków tylko dlatego że ma taki kaprys.Dodam że te lokalizacje (biblioteka,basen)było zanim ktokolwiek myślał że będzie u nas samorząd i burmistrz.Wtedy jakoś nikomu to nie przeszkadzało,prawda.Ludzie się cieszyli że mają coś takiego,a że trzeba iść czy jechać parę kilometrów..trudno,ale jaka frajda!Teraz takim jak tobie się poprzewracalo w główce i chcą mieć wszystko na pstrykniecię palcem.Bo mi się należy bo jestem obywatelem,bo płace podatki.Się poprzewracało w dupce,co?Siedzą i wymyślają głupie posty:"dlaczego basen i biblioteka nie będzie zbudowana pod moim blokiem.?A co mnie inni obchodzą?Grunt że ja będę miał blisko!"....jest to słabe i poniżej krytyki.Też dlatego się tacy jak ty i ta wspomniana młodzież nudzi-bo nie ma swoich pasji,nie daje nic od siebie.Zdolni są tylko aby brać,brać i brać.Wiesz jak się takie coś nazwa?
                                                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.08.14, 15:15
                                                    Świat się zmienia, Świecie się zmienia, ale nasi samorządowcy nadal tkwią w dawnej epoce.
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.08.14, 19:04
                                                    ...i Ty w kółko masz jeden i ten sam problem!
                                                  • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 23.08.14, 19:11
                                                    ....I żal w dupce swędzi że nie bedziesz miał pod nosem ani bibloteczki anie baseniku!Doprawdy jak ogli Ci to zrobić??Niedobrzy radnie...a fe... niedobry pan burmistrz Pogoda....Płacisz podatki a tu takie świństwo..oj joj joj...biedaczek...
                                                  • piotr2_pl Droga Biblioteka przy Sienkiewicza 15.10.14, 13:34
                                                    Tiaa... miał kol. nonnel szansę na poważną dyskusję. Taką na argumenty, a nie inwektywy i co zrobił? Ano zrobił z siebie jak zwykle idiotę.
                                                    Nas, świeciaków nazwał swołoczą, młodzież występująca z petycją dla niego to gó...arze, a dorośli, którzy ją podpisali, to jacyś bliżej nie określeni przeciwnicy panującego burmistrza Pogody. Żeby ciekawiej było, ten "znawca" Świecia nie wiedział nawet ile ludzi podpisało petycję w sprawie zmiany miejsca budowy basenu, ale jak to mówią, pal go licho...

Nadal otwarte pozostają pytania:
                                                    1.
                                                    Jaki jest sens budowy nowego ośrodka kultury obok istniejącego podobnego ośrodka, skoro największa dzielnica mieszkaniowa to kulturalna pustynia?

2.
                                                    Dlaczego budowany ośrodek z biblioteką kosztuje prawie dwa razy drożej za metr kwadratowy, niż nowoczesna biblioteka zbudowana w sąsiedniej gminie?

3.
                                                    Dlaczego pan Pogoda zdecydował o budowie bez zapewnienia dofinansowania?
                                                  • nonnel Re: Droga Biblioteka przy Sienkiewicza 15.10.14, 14:10
                                                    piotr2_pl napisał:

> Tiaa... miał kol. nonnel szansę na poważną dyskusję. Taką na argumenty, a nie inwektywy i co zrobił? Ano zrobił z siebie jak zwykle idiotę. Nas, świeciaków nazwał swołoczą,
                                                    --nie wciskaj kitu!nie nas świeciaków tylko niektórych jego mieszkańców!kłamiesz!
                                                    młodzież występująca z petycją dla niego to gówarze,
                                                    --no a kto?dosrośli ludzie??
                                                    a dorośli, którzy ją podpisali, to jacyś bliżej nie określeni przeciwnicy panującego burmistrza Pogody.
                                                    --no oczywiście że tak..no czy ty taki głupi czy naiwny jesteś że tego nie jarzysz???
                                                    Żeby ciekawiej było, ten "znawca" Świecia nie wiedział nawet ile ludzi podpisało petycję w sprawie zmiany miejsca budowy basenu, ale jak to mówią, pal go licho..
                                                    --a jakie ma to znaczenie?widocznie była to garstka,która nie zrobiła wrażenia na radnych i po przeanalizowaniu całego zamieszania radni uchwalili że basen będzie w swoim starym miejscu
                                                    Od początku ta petycja nie miała cienia powodzenia więc co cie znów dziwi??

>
                                                    > Nadal otwarte pozostają pytania:
                                                    > 1.
                                                    > Jaki jest sens budowy nowego ośrodka kultury obok istniejącego podobnego ośrodka, skoro największa dzielnica mieszkaniowa to kulturalna pustynia?
                                                    --ale nudzisz..już tyle razy był ten wątek poruszany a ty swoje...

> Dlaczego budowany ośrodek z biblioteką kosztuje prawie dwa razy drożej za metr
                                                    > kwadratowy, niż nowoczesna biblioteka zbudowana w sąsiedniej gminie?
                                                    --znów nudy na pudy..........patrz wyżej

> Dlaczego pan Pogoda zdecydował o budowie bez zapewnienia dofinansowania?
                                                    --kolejna bzdura wyssana chyba już z palca u nogi..

....stary przestań nudzić i zajmij sie czymś pożytecznym..miasto Świecie bedzie miało i fajny basen i bibliotekę z prawdziwego zdarzenie czy tego chcesz czy nie....
                                                    .....możesz sie nawet w d....ę ugryzć-nic nie zrobisz!

• piotr2_pl Re: Droga Biblioteka przy Sienkiewicza 15.10.14, 14:35
                                                    nonnel napisał:
                                                    > ---Rozczaruję cię---mam gdzieś wybory...z reguły w nich nie uczestniczę.
                                                    > Nawet juz nie mieszkam w Świeciu...

Pewnie dla tego brednie nie mające pokrycia w rzeczywistości wypisujesz na naszym forum.
    • nonnel Re: Droga Biblioteka przy Sienkiewicza 15.10.14, 16:37
      biedny piotrze jak mi cie żal biedaku
    • buzz-astral Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 16.10.14, 23:02
      A teraz wszyscy broniący durnego pomysłu budowy czytelni na kilkaset osób niech podadzą numery kart bibliotecznych, bo coś mi się zdaje, że najwięcej mają do powiedzenia Ci, co czytelnię i bibliotekę oglądają tylko jak jadą obok samochodem. 99% ludzi czytających czyta książki w domu. Po co nam tak duża czytelnia. Powodem budowy tak dużego obiektu chyba nie są odbywające się w czytelni pogadanki pisarzy, na które przychodzi ok 10 osób.
      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.10.14, 07:24
        Nie ma obowiązku pamiętania swojego numeru karty bibliotecznej o ile mi wiadomo...
        "99% ludzi czytających czyta ksiazki w domu.."--No właściwie jest w tym duża racja.Jeszcze w podróży autobusem czy pociągiem.Normalna sprawa.
        "Po co nam tak duża czytelnia."---Czytelnia będzie z tego co już wiadomo jednym z pomieszczeń nowej biblioteki i miejmy nadzieję że będzie większa od tej klitki,którą teraz posiada biblioteka.Osiem,dziewięć osób w czytelni i jest tłok..Mym zdaniem jest to dobra informacja że bedzie większa i przestronniejsza czytelnia.
        " Powodem budowy tak dużego obiektu chyba nie są odbywające się w czytelni pogadanki pisarzy, na które przychodzi ok 10 osób."--powodem budowy tak dużego obiektu że ten mały nie wystarcza juz niestety.Pogadanki pisarzy to tylko znikomy procent działalnośc biblioteki i imprez odbywjacych się w niej
        • nn33 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 17.10.14, 18:43
          Ja jestem stałym bywalcem biblioteki i powiem wam , że tłoku w czytelni to ja nie widziałem nigdy a odwiedzam bibliotekę około 30 lat , nie chce mi się dokładnie liczyć , i z czytelni też korzystałem. Ale cieszę się z nowej biblioteki , na pewno nie tylko o czytelnię chodziło gdy zdecydowano się na budowę nowej biblioteki, Choć uważam , że można było zaadoptować istniejące już budynki a które stoją teraz puste np. ten w którym była galeria Kościuszki. Wiem Nasi włodarze tłumaczyli , że taniej wyjdzie budowa nowego niż remont starego budynku i ja się nawet z tym zgadzam ale nie w tym przypadku bo pamiętajmy , że ten akurat budynek galerii Kościuszki wyremontowany był pozostała tylko kwestia zaadoptowania pomieszczeń . Pozdrawiam czytelnik
          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.10.14, 10:04
            Przecież nie bedziemy się teraz licytować kto ile ludzi widział w czytelni...prawda?Jaki ma to sens?
            Poczekajmy aż budowa się skończy i gdy biblioteka,ta nowa,już bedzie działać.Mam nadzieję,ba jestem przekonany że spełni swoje zadanie i będziemy z niej dumni.Oczywiście zawsze ale to zawsze znajdzie się "ktoś" ,żeby nie nazwać go baranem,który bedzie uważał że nowa biblioteka jest bez sensu,że niepotrzebna i że wogóle pieniądze wyrzucone w błoto,i masę jeszcze innych powodów dla których pomysł budowy nowej biblioteki jest chybiony.....no cóz trzeba się z tym liczyć.
            Odnośnie galerii Kościuszki.....hm...trzeba by chyba poznać szczegóły..a ich nie znamy.Myślę jednak że koszta adaptacji tez nie były by małe....Po za tym czy lokalizacja tam była by dobra?nie wiem.....nie oceniam tego bo zaraz "ktoś" tu wywali na mnie wiadro pomyj.
            • nn33 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.10.14, 19:24
              Otóż ja nie uważam , że nowa biblioteka jest bez sensu wręcz odwrotnie. A co do kosztów nowej czy adaptacji galerii Kościuszki to można przeczytać artykuł na samym początku tej dyskusji . Wychodzi na to , że adaptacja galerii byłaby tańsza tak ogólnie ale budowa nowej jest dofinansowana i miasto suma summarum zapłaci mniej za nowe z naszej kasy niż za adaptację bez dofinansowania. A ja się cieszę z nowej biblioteki już się nie mogę doczekać.
              • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 18.10.14, 22:13
              • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.10.14, 09:25
                Ja też uważam, że nowa biblioteka jest potrzebna i nigdy nie twierdziłem inaczej.
                Twierdzę natomiast, że powinna być budowana na Mariankach, bo tam nowy ośrodek kultury jest bardziej potrzebny. Nie widzę sensu stawiania OKSiRu obok OKSiRu i tyle.
                Dofinansowanie miało być, ale nie nie dostali i jeszcze parę innych kwiatków...
                • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 19.10.14, 12:14
                  Po co znowu te bujdy piszesz?Jaki OKSIR obok OKSIR-u???Ten Twój łeb nie może pojąć że budowana jest nowa biblioteka?A nie żaden drugi OKSIR?!I że nie będzie ona jednak wybudowana na osiedlu Marianki ani nigdzie indziej tylko tam gdzie prace już trwają od pół roku...Będziesz chciał książkę wypożyczyć to się przejdziesz na spacer.Korona Ci spadnie z głowy z tego powodu czy co??
                  • piotr2_pl nonnel (nie)godny następca kulfona 19.10.14, 14:05
                    Czytaj ze zrozumieniem co wcześniej napisałem, bo sam bujdy piszesz.
                    • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 19.10.14, 15:39
                      Na Mariankach już jest przecież biblioteka.
                      • buzz-astral Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 19.10.14, 21:02
                        Do nonnel-a
                        Czytając te Twoje wypociny dochodzę do wniosku, że Ty naprawdę nie trybisz na wszystkie gary.
                        Nazwałeś mnie "baranem" a tego nie lubię. Nie obraziłem Cię ,wyraziłem swój pogląd na sprawę. Jeżeli masz do mnie jakiś problem zgłoś się do mnie na priv załatwimy sprawę . Poczytałem trochę Twoich wywodów. Proponuję uważać bo szmacisz ludzi a iInternet nie jest do końca anonimowy.
                        • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 07:38
                          buzz-astral napisał:

> Do nonnel-a
                          > Czytając te Twoje wypociny dochodzę do wniosku, że Ty naprawdę nie trybisz na w
                          > szystkie gary.
                          > Nazwałeś mnie "baranem" a tego nie lubię. Nie obraziłem Cię ,wyraziłem swój pog
                          > ląd na sprawę. Jeżeli masz do mnie jakiś problem zgłoś się do mnie na priv zała
                          > twimy sprawę . Poczytałem trochę Twoich wywodów. Proponuję uważać bo szmacisz l
                          udzi a iInternet nie jest do końca anonimowy.

---chłopie ogarnij się i wyluzuj.Wypluj jad i dyskutuj a jak nie masz nic do powiedzenia to nie jątrz bezsensownie bo to i tak nic to nie daje.
                      • piotr2_pl Re: Biblioteka na Sienkiewicza. 21.10.14, 13:54
                        nn33 napisał(a):
                        > Na Mariankach już jest przecież biblioteka.

Nie tyle biblioteka, co wypożyczalnia książek :)
                        Na Sienkiewicza buduje się z kolei ośrodek kultury z biblioteką, a obok mamy ośrodek kultury z kinem. Po co obok siebie dwa podobne ośrodki? Przy tak małym zaludnieniu? No po co?
                        Porządny, nowoczesny ośrodek kultury potrzebny jest w największej dzielnicy mieszkaniowej, bliżej ludzi. Im bliżej, tym więcej będzie korzystać i oto chodzi. Proste jak drut. Ale nie w Świeciu.
                        • nonnel Re: Biblioteka na Sienkiewicza. 21.10.14, 17:15
                          Pzrepraszam a czymże jest bibloteka jak nie wypożyczalnią,miedzy innymi...??
                          Jak to przy tak małym zaludnienu?Przecież gmina Świecie nie jest aż tak mało zaludniona!!!!
                          Proste jak drut to jest akurat to że nawet jak ktoś mieszka w Sulnówku czy w Wiągu a zechce skorzystać z nowej biblioteki to skorzysta.Z Marianek to masz "trzy kroki".... nie tworzyłbym tragedi z tego powodu!
                    • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 07:39
                      piotr2_pl napisał:

> Czytaj ze zrozumieniem co wcześniej napisałem, bo sam bujdy piszesz.

-a gdzie to to niby?

-korona z głowy ci spadnie czy jednak nie?

>
                      • buzz-astral Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 08:18
                        >---chłopie ogarnij się i wyluzuj.Wypluj jad i dyskutuj a jak nie masz nic do powiedzenia to nie jątrz bezsensownie bo to i tak nic to nie daje.
                        Sam nie masz nic do powiedzenia w temacie. Obrażasz ludzi bo nie masz argumentów a Twoje opinie są niczym nie popartym bełkotem. Dla Ciebie wszystko co buduje i remontuje Pogoda jest wspaniałe. Wlazłeś w d... lokalnej władzy tak głęboko, że przez rurkę oddychasz. Nie możesz zrozumieć jednego. Ludzie chcą basenu i biblioteki ale pieniądze i w dodatku publiczne też trzeba wydawać z głową.
                        • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 11:06
                          No i wreszcie konstruktywna wypowiedź . Zgadzam się nic dodać nic ująć i błagam nonnel nie komentuj już
                        • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 13:37
                          Piszesz bzdury i nieprawdę.Nigdy nie twierdziłem ani nie napisałem że wszystko co remontuje i buduje pan Pogoda jest wspaniałe.Jeśli gdzieś to napisałem to przytocz cytat.Ludzie chcą basenu i biblioteki-zgadzam się całkowicie z tym stwierdzeniem-więc o co chodzi???Publiczne pieniądze trzeba wydawać z głową..też się zgadzam..gdyby nasze miasto tego nie robiło nie mielibyśmy tego co mamy.W życiu byś nie zobaczył hali,nowych dróg,biblioteki czy nowego basenu..no bo w jaki sposób.Już nie wspomnę o tym na jakim miejscu jest gmina Świecie w rankingu gmin w Polsce,jeśli chodzi o wydawanie publicznych pieniędzy czy też,za tak to nazwę "bogactwa".Dlaczego na te fakty nikt z was się nie powołuje?Dlaczego tego akurat nie widzicie?? Dlaczego burmistrz i jego "ekipa"wygrywa wybory od 24 lat??...Co?Pewnie sfałszowane tak??No to już,zapier....ać do prokuratury!Tacy odważni?
                          • buzz-astral Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 18:41
                            O boże widzisz ten bełkot i nie grzmisz.
                            Gmina Świecie jest na 165 miejscu na 2479 gmin (ze względu na dochód z podatków) czyli jest gminą raczej bogatą a ty podniecasz się halą starym remontowanym basenem i biblioteka w budowie. Proponuje pojeździć trochę po Polsce zanim zacznie się opowiadać takie głupoty. Wyremontowane chodniki to naprawdę nie wszystko. Nie wspomnę o dużym rynku i śmiechu wartej fontannie która nie działa od początku tak jak powinna. A co do wyborów to myślę, że gdy młodzi zaczną chodzić na wybory to OPS przestanie rządzić.
                            • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 21:22
                              Ja się podniecam halą??Skąd ty to wziąłeś??Nie starym remontowanym basenem tylko nowym budowanym basenem na miejscu starego.Nuie bełkocz!Tak bibloteka jest w budowie!Nowa,przestronna,bardziej funkcjonalna i większa czyli lepsza!O jeżdzeniu po Polsce i skali porównawczej nawet mi nie wspominaj-nie musisz póki co.
                              Młodzi zaczną chodzić na wybory....??..hm...to jeśli tak sie stanie to i OPS nie będzie i pana Pogody już od dawna również....Tak własnie ludzie młodzi się garną do uczestnictwa w wyborach.
                              • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 23:57
                                Coś mi się zdaje , że nie tylko młodzi nie chodzą na wybory panowie ale starsi też
                                • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 21.10.14, 07:17
                                  Owszem,frekwencja nie zachwyca.
                  • piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 27.10.14, 15:40
                    nonnel napisał:
                    > Po co znowu te bujdy piszesz?Jaki OKSIR obok OKSIR-u???Ten Twój łeb nie może po
                    > jąć że budowana jest nowa biblioteka?A nie żaden drugi OKSIR?!

Skoro sam burmistrz chwali się budowaną biblioteką jako centrum kultury (Czas Świecia z 24.10.2014) to o jakich bujdach piszesz? Zastanów się trochę zanim znowu zaczniesz głupoty wypisywać.
                    A pytanko zostaje nadal aktualne. Po co nam nowe centrum kultury obok istniejącego i dlaczego tak drogo?
                    • nn33 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 27.10.14, 15:58
                      No fakt panie Piotrze na Mariankach faktycznie jest tylko wypożyczalnia. A ty nonnel jak nie wiesz jaka jest różnica między biblioteką a wypożyczalnią to daruj sobie komentarze w tym temacie i nie ośmieszaj się. Już raz pisałem w innym temacie ,że faktycznie władze upchnęły tę bibliotekę bez sensu , wymieńmy , na jednej ulicy w bliskiej odległości od siebie mamy
                      1- Stadion
                      2- Hala widowiskowo sportowa
                      3- Amfiteatr
                      4- Nowo budowana biblioteka
                      5- OKSIR
                      Czy to nie za dużo w jednym miejscu? A na Mariankach co mamy się pytam? Stokrotkie? .
                      Dodam tylko jeszcze , że mamy w Świeciu problem z parkowaniem samochodów a likwiduje się parking , można było tam zrobić normalny parking z parkometrem. Dodam tylko , że sama biblioteka jako taka mi nie przeszkadza , jestem za jej budową ale miejsce trzeba było wybrać z głową.
                      • nn33 Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 27.10.14, 16:02
                        I jeszcze w temacie parkingów ,sami wiecie jak ciężko jest zaparkować samochód jak w amfiteatrze jest jakaś impreza , Chmielnikami nie idzie przejechać
                      • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 27.10.14, 16:33

> No fakt panie Piotrze na Mariankach faktycznie jest tylko wypożyczalnia. A ty n
                        > onnel jak nie wiesz jaka jest różnica między biblioteką a wypożyczalnią to daru
                        > j sobie komentarze w tym temacie i nie ośmieszaj się
                        --proszę powiedz sam jaka jest różnica miedzy biblioteką a wypożyczalnią(mniemam że książek)Proszę powiedz i ośmiesz mnie jeszcze raz!!

. Już raz pisałem w innym temacie ,że faktycznie władze upchnęły tę bibliotekę bez sensu , wymieńmy , na jednej ulicy w bliskiej odległości od siebie mamy
                        > 1- Stadion
                        > 2- Hala widowiskowo sportowa
                        > 3- Amfiteatr
                        > 4- Nowo budowana biblioteka
                        > 5- OKSIR
                        -Przez około 50 lat obok siebie funkcjonowały i biblioteka i dom kultury i stadion i amfiteatr(no może trochę krócej)..i jakoś wtedy nikomu to nie przeszkadzało.Pytanie:dlaczego teraz przeszkadza?????

> Czy to nie za dużo w jednym miejscu? A na Mariankach co mamy się pytam? Stokrotkie?
                        --macie Stokrotkę!
                        .
                        > Dodam tylko jeszcze , że mamy w Świeciu problem z parkowaniem samochodów a likwiduje się parking , można było tam zrobić normalny parking z parkometrem. Dodam tylko , że sama biblioteka jako taka mi nie przeszkadza , jestem za jej budową ale miejsce trzeba było wybrać z głową.
                        ---na ulicy Sienkiewicza,czyli w pobliżu powiedzmy skrzyżowania jej z ulicami Słowackiego i Chmielniki mamy...policzę raz...dwa...trzy..Trzy parkingi i to bez parkometrów!
                        Biblioteka ta nowa będzie stała zaledwie 40 metrów od tej starej...nie słyszałem aby ktoś wczesniej twierdził że lokalizacja tej starej była wybrana "bez głowy"..Czy 40 metrów naprawdę robi taką różnicę??

• piotr2_pl Re: Biblioteka przy Sienkiewicza 28.10.14, 08:57
                          nonnel napisał:
                          > --proszę powiedz sam jaka jest różnica miedzy biblioteką a wypożyczalnią(mni
                          > emam że książek)Proszę powiedz i ośmiesz mnie jeszcze raz!!

Jest i to istotna. Wypożyczalnia jest tylko niewielką częścią biblioteki. Palisz kol. nonnel najzwyczajniej głupa, bo nie tak dawno sam szeroko objaśniałeś co to jest biblioteka. Podać linka?

nonnel napisał:
                          > - Przez około 50 lat obok siebie funkcjonowały i biblioteka i dom kultury i s
                          > tadion i amfiteatr(no może trochę krócej)..i jakoś wtedy nikomu to nie przeszka
                          > dzało.Pytanie:dlaczego teraz przeszkadza?????

Marianek, teraz największej mieszkaniowej dzielnicy Świecia wtedy nie było. I teraz tam potrzebne są nowe obiekty kulturalne, rekreacyjne i sportowe. Dobry gospodarz miasta wiedziałby o tym z pewnością.

nonnel napisał:
                          > ---na ulicy Sienkiewicza,czyli w pobliżu powiedzmy skrzyżowania jej z ulicam
                          > i Słowackiego i Chmielniki mamy...policzę raz...dwa...trzy..Trzy parkingi i to
                          > bez parkometrów!
                          > Biblioteka ta nowa będzie stała zaledwie 40 metrów od tej starej...nie słyszałe
                          > m aby ktoś wczesniej twierdził że lokalizacja tej starej była wybrana "bez głow
                          > y"..Czy 40 metrów naprawdę robi taką różnicę??

Lokalizacja starej była bardzo dobra w czasach kiedy na miejscu Marianek rosło zboże. Teraz biblioteczne centrum kultury bardziej jest tam potrzebne.
                          Wspomniane przez kol. nonnela trzy parkingi są albo za ciasne, albo za daleko i nie są w stanie zastąpić tego gdzie teraz stawia się pałac biblioteczny. Czyżby tak trudno było to pojąć?
                          • nonnel Re: Biblioteka przy Sienkiewicza