Dodaj do ulubionych

Świecie miasto straconych szans.

23.07.14, 14:36
Mogliśmy mieć piękny park na kierunkach rozwoju miasta.
Nie mamy.
Mogliśmy w tym parku mieć basen ze zjeżdżalnią dla dzieci.
Nie mamy.
Mamy za to budujący się za miliony basen w miejscu, które należy omijać z daleka.
Mogliśmy w tym parku mieć piękny dom kultury z biblioteką.
Nie mamy.
Mamy za to budujący się na parkingu,za kolejne miliony, pałac biblioteczny.
Przykłady można mnożyć. A to hala na stoku, droga dla tirów przez osiedle mieszkaniowe, niedolna rewitalizacja rynku, paskudna fontanna z durnym przesłaniem, bezsensowne zamknięcie ulic na starówce, niepotrzebnie wielka, za kolejne miliony, sortownia śmieci. Można jeszcze długo wymieniać.

Zabrakło wizji rozwoju miasta ludziom, którym ufaliśmy przez dwadzieścia pięć lat. Bardzo nad tym boleję.
Obserwuj wątek
    • desspero Re: Świecie miasto straconych szans. 23.07.14, 15:20
      no i ? lepiej ci ,ze sie na forum wypowiedziles/as ?
      • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 15:01
        Łał a ty co? chyba po to istnieje forum aby się wyrażać co? Nie wiedziałeś ?? ojojoj
    • asia_j6 Re: Świecie miasto straconych szans. 23.07.14, 15:44
      Czas zmienić ludzi. ;)
    • lobo-lobo Re: Świecie miasto straconych szans. 24.07.14, 07:40
      Mnożysz te wątki, odświeżasz starsze, wkładasz do innych swoje 5 gr. odpuść sobie. Polepszy Ci się. Musisz być naprawdę bardzo sfrustrowany.
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 24.07.14, 12:23
        stary wypieprzaj z tego miasta!won!nie podoba się?spadaj!proste.A jeśli chcesz coś zmieniać to zmieniaj ale nie durnymi wpisami na forum!
        • hun.ltd Re: Świecie miasto straconych szans. 24.07.14, 21:16
          No to jest argument w dyskusji :stary wypieprzaj z tego miasta!won!nie podoba się?spadaj!-gratuluję elokwencji.Forum jest dla wszystkich nawet niezadowolonych.To nie "Trybuna Ludu"towarzyszu i nie ten system że rękę podniesioną na klasę rządzącą tow.Gomułka odrąbywał.
          Niech pisze co mu leży na wątrobie .Kiedy będzie miał tylko swoje wpisy to sam zrezygnuje a inni jak są zadowoleni to niech też piszą co ich raduje .
          • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 25.07.14, 16:23
            tak.forum jest dla wszystkich,tylko nie dla frustratów i malkontentów. Nie dla zawistnych kolesi dla których liczy się tylko ich zdanie i nie dopuszczają innej argumentacji.nie jest też dla ludzi którzy tak po prostu nienawidzą i nie szanują.dlatego won!!!i gó... mnie obchodzi co o tym ktokolwiek myśli!
            • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 14:49
              Panie nonnel to raczej ty jesteś frustratem i jak nie potrafisz dyskutować to nie wchodź na żadne fora.Masz prawo aby się nie zgadzać ze wszystkimi ale wszyscy mają prawo tu pisać a ty co ?potrafisz tylko obrażać? Wyluzuj może piotr2 nie ze wszystkim ma rację ale ma prawo mu się nie podobać to i owo ,a tobie się wszystko podoba naprawdę wszystko jest cacy? pozdrawiam i nie złość się proszę
    • jawanda Re: Świecie miasto straconych szans. 26.07.14, 07:50
      Jakie zmarnowane szanse?
      Porównaj chociażby Świecie z Chełmnem,poczytaj co piszą na forum Chełmna jego mieszkańcy.
      Świecie się zmienia i to na korzyść.
      Nie mam pojęcia jak sytuacja wyglądałaby,gdyby u nas władze zmieniały się co kilka lat.
      Jednak jest jak jest i uważam,że to co w naszym mieście mamy to zasługa pana Burmistrza i Radnych.
      Mam rodzinę i znajomych z różnych miast Polski tych małych i tych dużych i nie wstydzę się,kiedy mnie odwiedzają.
      Wszyscy oni dostrzegają podczas swoich wizyt zmiany jakie u nas zachodzą i je chwalą,a mnie jest przyjemnie.
      Tak na marginesie jest chociaż jedna rzecz którą łaskawie pochwaliłbyś?
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 26.07.14, 08:53
        www.swiecie.eu/pl/news/jeste%C5%9Bmy-w-czo%C5%82%C3%B3wce

Oczywiście że wyśmiejesz ten news.Normalne.I za chwilę znów zadasz pytanie dlaczego basen nie buduje sie na osiedlu Marianki i dlaczego biblioteka stanie obok Oksir-u???
        Frustrat i malkontent.Zawistny dziad po prostu.WON!!
        • gosciu93 Re: Świecie miasto straconych szans. 01.09.14, 02:37
          sam kiedyś pisałeś że często nie przebywasz w Świeciu, dlatego co się tak irytujesz? Parę lat temu był projekt aby na obrzeżach miasta, naprzeciw cmentarza wybudować halę i aquapark - nasi cudni radni cicho siedzieli i pomysł padł.Wydano kupę kasy na zlikwidowanie parku i wybudowanie hali, tylko hali. Osobiście widziałem 3 inne projekty fontanny,która miała zdobić płytę Dużego Rynku. Władze wybrały ten najbrzydszy wariant. Teraz mamy stale wyśmiewane, często niedziałające "poidła" na środku pustyni.Tak na pustyni, bo ktoś wpadł na pomysł by zdrowe drzewa powycinać. Nikt nas mieszkańców nie pyta o zdanie. Tych przykładów można podać jeszcze więcej tylko czy to coś zmieni? Dopóki będą nami rządzić ci co tyle lat na stołkach siedzą nic się nie zmieni.
          • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 01.09.14, 05:53
            gosciu93 napisał(a):

> sam kiedyś pisałeś że często nie przebywasz w Świeciu, dlatego co się tak irytu
            > jesz?
            --ktoś się irytuje???

Parę lat temu był projekt aby na obrzeżach miasta, naprzeciw cmentarza wy
            > budować halę i aquapark
            --dokładnie to w jakim miejscu???

- nasi cudni radni cicho siedzieli i pomysł padł.Wydano
            > kupę kasy na zlikwidowanie parku i wybudowanie hali, tylko hali
            ---a gdzie byś tam zmieścił jeszcze aquapark????

. Osobiście widziałem 3 inne projekty fontanny,która miała zdobić płytę Dużego Rynku. Władze wybrały ten najbrzydszy wariant
            ---a może najtańszy?nie pomyslałes w ten sposób?

Teraz mamy stale wyśmiewane, często niedziałające "poidła" na środku pustyni.
            --najdziwniejsze że wyśmiewaja je wyłącznie mieszkańcy Świecia....

Tak na pustyni, bo ktoś wpadł na pomysł by zdrowe drzewa powycinać.
            --mówisz o tych rozwalających się po każdej wichurze 70 letnich topolach???

Nikt nas mieszkańców nie pyta o zdanie.
            ---a jak je przedstawiasz i gdzie?tutaj?kiepski pomysł.sa inne sposoby!

Tych przykładów można podać jeszcze więcej tylko czy to coś zmieni?
            --podaj te "więcej przykładów"!

Dopóki będą nami rządzić ci co tyle lat na stołkach siedzą nic się nie zmieni.
            --zmieniaj to!masz prawo!zacznij nad tym pracować!
            • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 01.09.14, 12:43
              Odnośnie dużego rynku to rzeczywiście były inne projekty, nawet w czasie świecia pokazali o wiele ładniejszy projekt niż ten , który przeszedł.Nonnel pewnie masz rację , może wybrali najtańszy ale to nie znaczy , że to był dobry wybór. Uważam , jeśli się coś robi to się powinno robić porządnie a nie byle było , tym bardziej , że to ma służyć na lata .I mylicie się nie tylko świecianie się z tego śmieją , może najczęściej ale to dla tego ,że najczęściej to oglądamy proste nie?. A może wygrał projekt jakiegoś znajomka co? Sprawdź sobie kto zaprojektował fontannę przy pedeku i gdzie pracowała druga połowa ( mam na myśli współmałżonka ) projektanta. Ja wiem a ty się wysil jak chcesz wiedzieć
              • gosciu93 Re: Świecie miasto straconych szans. 02.09.14, 00:16
                dla niektórych kasa i zachłanność przyćmiewają dobry smak. Kumoterstwo przez wielkie K Możemy to zmienić głosując na "nowych" kandydatow inaczej nic się nie zmieni.
              • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 02.09.14, 12:36
                Skoro masz dowody na kumoterstwo i tym podobne-na co jeszcze czekasz??!Wykorzystaj je w kampanii wyborczej!Masz szansę obalić rządy które Ci nie pasują!Nad czym się zastanawiasz?
                • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 02.09.14, 20:07
                  Bo to , że wiemy kto gdzie itp. to jeszcze nie dowód ale daje do myślenia.
                  • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 02.09.14, 20:30
                    hola hola!!dowody!!nie domysły a dowody!!dowód to podstawa!
                  • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 02.09.14, 20:31
      • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 15:04
        Jawanda argument ,że w innych miastach jest gorzej jest taki sam jak ten ,że w innych miastach jest lepiej
    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 26.07.14, 14:04
      Może parę słów wyjaśnień.
      Od kilku lat lobbuję na forum za przekształceniem największej świeckiej dzielnicy mieszkaniowej w miejsce bardziej przyjazne do życia.
      Chociaż tam nie mieszkam, to jest mój interes, to jest Twój interes, to jest interes obu Burmistrzów, Radnych i każdego, kto tam się znajdzie. Z prostej przyczyny.
      Dawno udowodniono, że zbytnie zagęszczenie ludzi rodzi agresję. Tam mamy blok przy bloku, Mieszkania "patrzą" sobie w okna. Ktoś zaprzeczy?
      To jest betonowa i kulturalna pustynia. Wymiana co kilka lat kostki brukowej na chodnikach tego faktu nie zmienia.
      Mieszkają tam tysiące młodych, energicznych i pracowitych ludzi, których nie stać jeszcze na własny domek z widokiem na Wisłę. Mają małe i starsze dzieci. One będą dorastać i będą się nudzić. Już się nudzą.
      W moim interesie, jak i każdego mieszkańca jest, jest żeby wyżyły się w przeznaczonych do tego obiektach, zamiast na moim, czy twoim samochodzie.
      Za chwilę utworzą gangi, a wtedy kradzieże, narkotyki, pobicia, prostytucja. Czarny scenariusz, przesada? Może nie tak bardzo. Tak dzieje się w wielu blokowiskach.
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 26.07.14, 15:12
        piotr2_pl napisał:

> Może parę słów wyjaśnień.
        > Od kilku lat lobbuję na forum za przekształceniem największej świeckiej dzielni
        > cy mieszkaniowej w miejsce bardziej przyjazne do życia.
        --Lobbujesz na forum!Super!Chłopie tyle razy Ci pisałem jak Abel krowie-masz ciekawe pomysły,idz z nimi do osób decyzyjnych tec. Ale nie jajko mądrzejsze od kury musi być.Co Ci da twoje "żalenie" się na forum?Co to komu zmieni?Co się zmieni w "najwiekszej dzielnicy mieszkaniowej????Pomyśl trochę.To nie boli!

> Chociaż tam nie mieszkam, to jest mój interes, to jest Twój interes, to jest in
        > teres obu Burmistrzów, Radnych i każdego, kto tam się znajdzie. Z prostej przyc
        > zyny.
        > Dawno udowodniono, że zbytnie zagęszczenie ludzi rodzi agresję. Tam mamy blok p
        > rzy bloku, Mieszkania "patrzą" sobie w okna. Ktoś zaprzeczy?
        -Nikt nie zaprzeczy gdyż każdy wie co to jest osiedle mieszkaniowe złożone z bloków!Coś Ty uważasz czytelników swoi dywagacji za kompletnych matołów????No ej!!!!!

> To jest betonowa i kulturalna pustynia. Wymiana co kilka lat kostki brukowej na
        > chodnikach tego faktu nie zmienia.
        -Taaa......czyli uważasz że nowe chodniki,parkingi,przystanki na tym osiedlu są wogóle niepotrzebne i nic nie zmieniły w wyglądzie i funkcjonalnośći?Rozumiem że chciałbyś żeby to osiedle wyglądało tak jak wtedy kiedy je wybudowano????G R A T U L U J Ę!!!

> Mieszkają tam tysiące młodych, energicznych i pracowitych ludzi, których nie st
        > ać jeszcze na własny domek z widokiem na Wisłę. Mają małe i starsze dzieci. One
        > będą dorastać i będą się nudzić. Już się nudzą.
        -30 lat temu też mieszkały tam tysiące młodszych i energicznych ludzi,wraz z dziećmi.Zapewniam Cię nikt się wtedy nie nudził!A przypomnę że nie było osiedlowego domu kultury,nie było tylu sklepów,lokali,nie było telefonów komórkowych,playstation czy komputerów i interentu!Nie było a dzieciaki latały po dworzu do 22.00 i się nie nudziły!!Zauważasz coś niepokojącego czy dalej tłumaczyć????

> W moim interesie, jak i każdego mieszkańca jest, jest żeby wyżyły się w przezna
        > czonych do tego obiektach
        -czyli????
        , zamiast na moim, czy twoim samochodzie.
        > Za chwilę utworzą gangi, a wtedy kradzieże, narkotyki, pobicia, prostytucja. Cz
        > arny scenariusz, przesada? Może nie tak bardzo. Tak dzieje się w wielu blokowis
        > kach.
        -kradzieże,narkotyki,pobicia czy prostytucja.........te rzeczy istnieją od dawna...nawet wtedy gdy Świecie było małą mieściną po drugiej stronie Wdy.W blokowiskacch owszem dzieje się "bardziej" ale to każdy wie....To co treaz?Mamy burzyć bloki?Budować na ich miejscu domki z ogródkiem??A może postawić tam z sześć basenów?I z trzy biblioteki oraz pięć domów kultury-wtedy będzie taki spokój że nie do uwierzenia.Stary puknij się w ten łeb.Agresja itd.nie zależy od ilości ludzi,powiedzmy na 1 km2 tylko od ludzi i ich mentalności.Idąć twoim tropem w szpitalu musiało by dochodzić co 15 minut do jakiejś awantury a na osiedlu Kościuszki nie dało by się mieszkać!Bzdury wypisujesz.
        >
        • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 14:58
          Nonnel piszesz ,że jak ma ciekawe pomysły ma iść i je przedstawić hahaha naprawdę sądzisz,że to tak działa? ,że nasze władze słuchają mieszkańców? No mnie się jeszcze nikt nie pytał o nic .A jak wiesz gdzie i jak uderzyć jak się chce swoje zdanie wyrazić naszym władzą to proszę daj znac
      • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 27.07.14, 13:52
        Na Mariankach mieszka też wielu emerytów. Gdzie mają wyjść na spacer? Gdzie posiedzieć? Znam ich wielu. Jak mają siły i środki jadą wypocząć w bardziej przyjazne miejsca, nad wodę, do lasu. Jak nie mają, siedzą w domach, bo dla nich wyjście na te nowe, średniej urody i kosztowne chodniki, w tej temperaturze, to zabójstwo. Nie, żebym był przeciw przeciw nowym chodnikom, stwierdzam po prostu fakt.
        Dlaczego tak się dzieje? Bo przez dwadzieścia pięć lat nie zrobiono praktycznie niczego, żeby dało się żyć tam normalnie.
        Basen, a ściślej mówiąc, budujące się centrum rekreacyjne, pięć kilometrów dalej, to nie to samo, co takie centrum na miejscu. Budujący się dom kultury z biblioteką dwa kilometry dalej, to nie to samo, co taki ośrodek na miejscu.
        Można odnieść wrażenie, że ktoś tu ludziom pokazał środkowy palec.
        • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 28.07.14, 11:20
          piotr2_pl napisał:

> Na Mariankach mieszka też wielu emerytów.
          -pocieszę cię...w całym naszym mieście mieszka bardzo duużo emerytów.Marianki to nie pępek świata i nie wyjątek.
          Gdzie mają wyjść na spacer? Gdzie posiedzieć?
          -naliczyłem na rynku w Świeciu 14 ławek,w drodze na Marianki naliczyłem ich 34,w samym parku obok Oksiru jest ich z 30 spokojnie....Nie mów mi i nie wmawiaj czytelnikom że na Mariankach nie ma gdzie posiedzieć..Nie pisz bzdur!!
          Znam ich wielu. Jak mają siły i środki jadą wypocząć w bardziej przyjzne miejsca, nad wodę, do lasu. Jak nie mają, siedzą w domach, bo dla nich wyjście na te nowe, średniej urody i kosztowne chodniki, w tej temperaturze, to zabójstwo.
          --Jesli emeryt ma siłę i środki to przecież naturalne że jedzie wypocząć w bardziej przyjazne miejsce niż blokowisko-to jest ogólnie znana prawda i ameryki nie odkrywasz tym stwierdzeniem.Nowe chodniki nie podobają się nie im tylko Tobie.Proszę mi przytoczyć jakakolwiek wypowiedz np.grupy emerytów,którym nie podobają się chodniki.Już nie wspomnę o tym że nikt nie ma prawa kogokolwiek obarczać wysoką temperaturą-latem.

Nie, żebym był przeciw przeciw nowym chodnikom, stwierdzam po prostu fakt.
          -Jaki fakt stwierdzasz????Co to za masło-maślane???
          Dlaczego tak się dzieje?
          -ale co się dzieje?????

Bo przez dwadzieścia pięć lat nie zrobiono praktycznie niczego, żeby dało się żyć tam normalnie.
          -Znowu bzdury piszesz.Jesteś za tym aby Marianki wyglądały jak 40,20 lat temu...?Gratuluję!
          Basen, a ściślej mówiąc, budujące się centrum rekreacyjne, pięć kilometrów dalej, to nie to samo, co takie centrum na miejscu. Budujący się dom kultury z biblioteką dwa kilometry dalej, to nie to samo, co taki ośrodek na miejsca.Można odnieść wrażenie, że ktoś tu ludziom pokazał środkowy palec.
          -Oczywiście..przecież od dawna uważasz że basen i biblioteka powinny być wybudowane pod twoim nosem abyś miał właściwie parę kroków.Przecież nie będziesz z książką drałował taaaaki kawał a tym bardziej jechał autobusen czy samochodem na basen.Nie przystoi przecież wygodnisiowi...Żenada..Myślę że jednak ktoś tobie ten palec do dypy włożył i cie się po tym akcie poprzestawiały wartości!
          • wi_to Re: Świecie miasto straconych szans. 29.07.14, 01:54
            pamiętajcie, że kiedyś wszyscy będziemy, starzy i schorowani, a wtedy wyjście z domu na spacer może być kłopotliwe wśród dorastającej młodzieży pozbawione docelowej rozrywki - bo każdy dorastający młody człowiek jest indywidualnością.
            • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 29.07.14, 07:55
              no....ale jaki ma to związek????
              • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 07.08.14, 16:35
                Jak posadzą ciebie nonnel na wózku inwalidzkim, a posadzą i to szybciej jak ci się zdaje, to zrozumiesz ten związek, który teraz uporczywie odrzucasz. Przemyśl to może...
          • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 15:23
            A ja dodam od siebie co mi się nie podoba w Świeciu a zacznę od fontanny koło pedeku moim zdaniem i nie tylko moim nonnel stara fontanna była ładniejsza jeśli jej nie pamiętasz to poszukaj na staruch zdjęciach woda tryskała nie tylko ze środka ale jeszcze z boków ale ją wyburzyli i postawili okrągła mniejszą balie z jedna sikawka ja tam za zmianami jestem ale jak zmieniać to na lepsze i ładniejsze. Następnie te okropne brzydkie twarze z kamienia niedbale wmontowane w kamienice co to jest ile to kosztowało i czy artysta nie potrafi inaczej wyrzeźbić twarzy tylko wszystkie wyglondaja jak ufoludy? Pomysł był ok ale zamiast tych potworów można było wstawiać twarze znanych z historii i Świecian .fontanna na dużym rynku niby ok nie jest brzydka ale dysze z których tryska woda mogły być ustawione równo ale karzda sika w inną stronę no ale tu to pretensje tylko do wykonawców i chyba do osoby , która ze strony miasta robiła odbiór. Ale pomnika na naszym rynku to napewno nie pochwalę i nie chodzi o wygląd ale o wielkość Wielkość pomnika powinna być adekwatna do wielkości rynku , powinien być większy a tak jest krzak udający drzewo. Ale oczywiście moje miasto mi sie ogólnie podoba, wiele się robi i tu należy pochwalić nasze władze Problem jes raczej w jakości a nie w ilości naszych inwestycji to tyle pozdrawiam.
            • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 20:19
              nn33 napisał(a):

> A ja dodam od siebie co mi się nie podoba w Świeciu a zacznę od fontanny koło p
              > edeku moim zdaniem i nie tylko moim nonnel stara fontanna była ładniejsza jeśli
              > jej nie pamiętasz to poszukaj na staruch zdjęciach woda tryskała nie tylko ze
              > środka ale jeszcze z boków ale ją wyburzyli i postawili okrągła mniejszą balie
              > z jedna sikawka ja tam za zmianami jestem ale jak zmieniać to na lepsze i ładni
              > ejsze. Następnie te okropne brzydkie twarze z kamienia niedbale wmontowane w k
              > amienice co to jest ile to kosztowało i czy artysta nie potrafi inaczej wyrzeźb
              > ić twarzy tylko wszystkie wyglondaja jak ufoludy? Pomysł był ok ale zamiast tyc
              > h potworów można było wstawiać twarze znanych z historii i Świecian .fontanna n
              > a dużym rynku niby ok nie jest brzydka ale dysze z których tryska woda mogły by
              > ć ustawione równo ale karzda sika w inną stronę no ale tu to pretensje tylko do
              > wykonawców i chyba do osoby , która ze strony miasta robiła odbiór. Ale pomnik
              > a na naszym rynku to napewno nie pochwalę i nie chodzi o wygląd ale o wielkość
              > Wielkość pomnika powinna być adekwatna do wielkości rynku , powinien być większ
              > y a tak jest krzak udający drzewo. Ale oczywiście moje miasto mi sie ogólnie p
              > odoba, wiele się robi i tu należy pochwalić nasze władze Problem jes raczej w
              > jakości a nie w ilości naszych inwestycji to tyle pozdrawiam.

---Fonntana,ta stara też mi się bardziej podobała.Są dwa powody dla których mimo wszystko wolę tę fontannę
              którą mamy teraz.Fontanna wspomniana działała pręznie jeszcze w latach 70-tych.
              W latach 80-tych raz tak a raz nie.Kompletnie przestała działac w latach 90-tych.Po co nam nie działająca
              fontanna?Po za tym rozpadała sie na kawałki i nie była remontowana,konserwowana ani monitorowana.
              Nie wspomnę o braku filtracji wody,glonach i innych badziewach w wodzie oraz śmieci wrzucanych przez mieszkańców.
              Współczesna fontanna ma filtrację wody,jest konserwowana i monitorowana.
              Czy się "pdooba"?Niektórym tak niektórym nie a jeszcze innym jest to obojetne-rzecz gustu.Jedno jest pewne-spełnia
              swoją rolę.A to jest chyba nade wszystko,prawda?

Odnosnie twarzy...Kto?za ile?Po co i dlaczego?Na te pytanie mozesz w kazdej chwili uzyskać odpowiedz w odpowiedniej
              instytucji.Masz do tego prawo.Jesli chcesz aby były to twarze znanych z historii i Ś‌wiecia proszę przedstaw swój pomysł i projekt
              na radzie miejskiej.Może sie uda zainteresować nim wyżej wspomnianych.Może dadzą twój pomysł pod głosowanie i się uda!
              I bedziesz mógł wyrzezbić te twarze!Życzę ci powodzenia.
              Odnosnie tego czy artysta potrafi czy nie potrafi.....no wiesz,krytykiem sztuki ja nie jestem.A czy ty jesteś?Tu
              znów chodzi o rzecz gustu,a o tym sie nie dyskutuje.

Fontanna na duzym rynku.Zastanów sie do kogo masz pretensje,czy do wykonawcy czy do osoby która robiła odbiór.Musisz sie zdecydować.
              Odnosnie pomnika-idąc twoim tokiem myslenia Grób Nieznanaego Żołnierza w Warszawie powinien być ogromny.Wiekszy
              od hotelu Vistoria....tak??
              Jeśli byłbyś dobrze poinformowany i wyedukowany wiedziałbyś że pomnik ten nie jest krzakiem udajacym drzewo
              tylko własnie krzakiem!Nie wiedziałes o tym??!!

• nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 22:05
                No widzisz i pierwszy raz mnie nie obrażałeś dzięki aż się chce porozmawiać..Odnośnie pomnika krzaka to nie wiedziałem , że to ma być krzak dzięki za info ale sobie sprawdzę. Odnośnie grobu nieznanego żołnierza to sorry ale to jest zupełnie inna sprawa bo jak ci może nie wiadomo grób ten pierwotnie był o wiele większy a to co zostało to przez wojnę zresztą stałem pod grobem w warszawie na wartach to znam dobrze historię grobu. a nasz pomnik jest nowy, ale ok kwestia gustu niech ci będzie ale przyznasz, że nie musi mi się podobać co nie? tzn. nie podoba mi się tylko wielkość a nie sam pomnik. Dzięki za dyskusję
              • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 26.08.14, 22:39
                A tak na marginesie nonnen odpowiedz ale tak szczerze podobają ci się na prawdę te rzeźbione głowy? A co do tego do kogo mam pretensje do wykonawcy czy do odbiorcy no przecież do obu jeden sfuszerował a drugi zamiast odebrać powinien kazać im to poprawić. A starą fontannę przecież można było wyremontować prawda? A właściwie nową zrobić tylko ładniejszą ot tyle pozdrawiam i nie obrażajmy się już na wzajem
                • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 27.08.14, 05:35
                  albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem albo naprawdę to nic nie rozumiesz z tego co czytasz....przerażające..
                  • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 27.08.14, 14:03
                    No cóż przerażające jest to ,że to ty nic nie kumasz ale to zupełnie nic. I co ten ostatni wpis miał znaczyć czego dotyczy co? . Podałem ci kontr argumenty i nie możesz się pogodzić z tym co?? skączmy tę jałową dyskusje może na inny temat kiedyś się dogadamy bo tu ni cholere
                    • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 27.08.14, 14:24
                      nn33 napisał(a):

> No cóż przerażające jest to ,że to ty nic nie kumasz ale to zupełnie nic.
                      ---Mylisz się.Kumam i to bardziej niż się tobie zdaje!Podałem cie moje argumenty,skoro jest to dyskusja.A że nie pokrywają się z twoimi......co ja poradzę??
                      I co ten ostatni wpis miał znaczyć czego dotyczy co?
                      --mój ostatnie wpis tyczył siębezpośrednio twojej osoby i tego że nic ona nie zrozumiała z mojej odpowiedzi.
                      . Podałem ci kontr argumenty i
                      > nie możesz się pogodzić z tym co?? skączmy tę jałową dyskusje może na inny tema
                      > t kiedyś się dogadamy bo tu ni cholere
                      ----mogę się pogodzić i nawet je rozumiem ale wybacz jestem kimś innym i mam inne poglądy i tak samo mam prawo je przedstawiać jak ty swoje.Hallo-tutaj dyskutujemy!Wiesz na czym to polega??
                      • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 28.08.14, 13:45
                        No kuźwa właśnie , że nie kumasz brachu jakie kontr argumenty zapytałem grzecznie czy tobie się podobają te kamienne twarze czy nie ot tak po ludzku się zapytałem bez podtekstów czy sarkazmu i normalny człowiek odpisał by , że tak , nie , lub nie wiem .A ty coś wyskrobał? Że ja nic nie rozumiem o co ci chodzi stary Jest pytanie jest odpowiedz a ty zamiast odpowiedzi mnie atakujesz i to bez sensu
                        • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 28.08.14, 18:11
                          nn33 napisał(a):

> No kuźwa właśnie , że nie kumasz brachu jakie kontr argumenty zapytałem grzecznie czy tobie się podobają te kamienne twarze czy nie ot tak po ludzku się zapytałem bez podtekstów czy sarkazmu i normalny człowiek odpisał by , że tak , nie , lub nie wiem
                          ---przeczytaj jeszcze raz dokładnie ze zrozumieniem co napisałem twarzach i co o nich sądze.Jak już zrozumiesz w końcu to daj znać.powodzenia!

.A ty coś wyskrobał? Że ja nic nie rozumiem o co ci chodzi stary
                          ---a tojuż ja nic nie mogę za to że nie rozumiesz tego co czytasz..nie moja wina przecież

Jest pytanie jest odpowiedz a ty zamiast odpowiedzi mnie atakujesz i to bez sensu
                          ---proszę,wskaż mi w którym miejscu cie zaatakowałem,konkrety-cytat etc....!!!!!
                          • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 29.08.14, 08:39
                            Nonnel do cholery cały poprzedzający twój wpis jest jeśli nie atakiem to co naj miej prowokujący żądasz wciąż cytatów no to ja teraz proszę o cytat z wcześniejszych twych wypowiedzi , gdzie wypowiadasz się konkretnie na temat tych twarzy ,
                            • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 29.08.14, 09:41
                              No żądam cytatów..bo jeśli mi coś zarzucasz to trzeba to udowodnić..dlatego właśnie tego żądam.Co myślę i jaki mam stosunek do twarzy napisałem w temacie który się tyczy twarzy właśnie.
                              • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 29.08.14, 15:09
                                Tak ale po jakim czasie a od tego powinieneś zacząć
                                • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 29.08.14, 20:48
                                  nn33 napisał(a):

> Tak ale po jakim czasie a od tego powinieneś zacząć
                                  ---argumentację i sposób jej wyrażania zostaw jednak "nadawcy"!
                                  • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 09:46
                                    No kuźwa właśnie o to chodzi , o sposób czaisz? A twój wpis pasuje jak ulał dla ciebie argumentacje i sposób jej wyrażania zostaw jednak nadawcy!! Dla czego uważasz , że tylko ty masz prawo do krytyki??!.
                                    • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 12:50
                                      Mógłbyś poprawnie budować zdania?Bo się połapać nie można...
                                      • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 13:13
                                        To idź się doucz ok? Ja poduczę się ortografii a ty czytania ze zrozumieniem ,Bo właśnie zkrytykowałeś coś co sam wyskrobałeś to był cytat z twego wpisu .Ok wiem , że cytaty się odpowiednio zaznacza ale powinieneś się domyśleć
                                        • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 14:16
                                        • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 14:17
                                          pisze się"skrytykowałeś"!przez "s".
                                          • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 31.08.14, 09:51
                                            Ups ale to to z pośpiechu akurat a nie z niedouczenia także to możesz mi wybaczyć .
                                      • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 30.08.14, 13:15
                                        Po prostu nie postawiłem w odpowiednim miejscu kropki
    • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 17.09.14, 08:59
      Ha teraz wychodzi szydło z worka ,mam na myśli niekompetencje władz Świecia od nośnie budowy basenu,olali ludzi i zdecydowali o remoncie starego basenu bo nowego się nie opłaca a w czasie świecia z 5 września wyczytałem , że teraz to będzie się nazywało budową nowego basenu a nie remontem bo na remont nie można się starać o dotacje unijne a do budowy nowego tak.To ja się pytam co tam za urzędnicy siedzą , to oni nie wiedzieli od razu o tym?To są kpiny ,basen będzie de fakto wyremontowany a napiszą , że nowy ha czy unia da się nabrać?Może trzeba było jednak nowy budować tak jak tego chciano?
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 17.09.14, 11:09
        Tak,z pewnością masz rację!
        • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 17.09.14, 12:43
          UUUUUUU!! bolało?
      • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 17.09.14, 16:03
        Budowa nowego zawsze jest tańsza od remontu starego barachła, a z basenem pan Pogoda przygrał sobie niesamowicie, to fakt. Po jaką cholewę potrzebny nam basen w smrodach strefy przemysłowej, położony daleko od miasta???
        Tak sobie myślę, że skoro budowa najzwyklejszej ścieżki rowerowej przerosła możliwości pana Pogody, to po jakie licho pchał się w bardziej ambitne zadania???
        Pojęcia nie mam, co ten człowiek wyrabia i na co marnuje nasze pieniążki... A swoją drogą jak to możliwe, że zaczęto... no właśnie co zaczęto... budowę, modernizację, remont?... basenu bez potwierdzenia dopłat???
        • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 17.09.14, 23:04
          Nie ma się nad czym zastanawiać,po prostu wasza koncepcja jest trafiona.Oczywiście macie rację.
          • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 18.09.14, 10:38
            Spadaj trolu
            • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 18.09.14, 15:08
              A to już było niegrzecznet i obraźliwe...
              • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 19.09.14, 14:15
                Bo miało być obraźliwe! Próbowałem kiedyś z tobą porozmawiać grzecznie i po ludzku to zamiast podjąć wątek toś mi nawtykał, to czego się teraz spodziewasz?
    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 19.09.14, 16:13
      Do tych straconych szans trzeba dopisać jeszcze nieudolnie zrobione ścieżki rowerowe. Poszły kolejne miliony naszych złotówek na drogi dla rowerów, którymi rowerem nie da się jechać.
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 19.09.14, 17:30
        Tak,masz rację!!!tak,tak...
        • oczko43 Re: Świecie miasto straconych szans. 19.09.14, 18:43
          nonnel stuku puku jestem niemal pewny ze gdy sie rodziles lekarz zamiast przez dupke pacnol cie w glowke
          • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 19.09.14, 19:52
            Oczywiście!niech jest jak uważasz!Nie ma problemu!!!!
          • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 20.09.14, 16:33
            Albo mama nonnelowi przy porodzie na główkę usiadła , a dalej może być jak pisałeś
            • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 20.09.14, 16:38
              A co do dróg rowerowych to nie wszystkie są spieprzone , choć mogły być asfaltowe ale widać , że ku temu idzie. A mam małą uwagę co do drogi na Deczno, czy nie lepiej byłoby gdyby przez wiadukt leciała drugą stroną? Rowerzysta nie musiałby się zatrzymywać przed wiaduktem aby zobaczyć czy coś jedzie tylko śmigałby prosto a za wiaduktem już lepiej widać czy droga jest pusta czy nie .
              • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 20.09.14, 16:40
                Mam na myśli kierunek ze Świecia do Sulnówka
              • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 21.09.14, 13:22
                Jeżeli chodzi o drogi rowerowe to mamy dwie różne kwestie. Jedna to nawierzchnia, a druga to prowadzenie tych ścieżek. W krótszych odcinkach mogą być z kostki betonowej, ale naprawdę istotna jest budowa zapewniająca bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu. Niestety tego nasze drogi rowerowe nie zapewniają.
    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 15.10.14, 14:49
      Tak tylko informacyjnie zapodaję wypowiedzi na sąsiednim forum:
      PRZEWALONE INWESTYCJE BURMISTRZA
      Z wieloma można się zgodzić :)
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 15.10.14, 16:35
        Bob budowniczy vel świstak i jego banda!buhahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa.....!!!
        • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 16.10.14, 12:17
          Nie buuuuuhaha tylko to daje do myślenia ale oczywiście według ciebie wszystko jest cacy .
          • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 16.10.14, 12:25
            Nigdy tego nie napisałem.
            • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 16.10.14, 12:33
              Ale negujesz wszystkie ale dosłownie wszystkie krytyki Świecia niezależnie od tematu to znaczy że musisz być zadowolony
              • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 16.10.14, 12:48
                Do nn33. Kolo (nonnel) najbardziej jest z siebie niezadowolony bo pluje jadem na wszystko i wszystkich. Taka natura trolla, szkoda z nim dyskusji, do niczego nie prowadzą, a kolo ma radochę...
                • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 17.10.14, 10:06
                  piotr2_pl napisał:

> Do nn33. Kolo (nonnel) najbardziej jest z siebie niezadowolony bo pluje jadem n
                  > a wszystko i wszystkich. Taka natura trolla, szkoda z nim dyskusji, do niczego
                  > nie prowadzą, a kolo ma radochę...

--kolejny nic nie wnoszący post do dyskusji.....żenujące i nudne....ale pisz pisz -masz prawo
                  >
              • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 17.10.14, 10:04
                nn33 napisał(a):

> Ale negujesz wszystkie ale dosłownie wszystkie krytyki Świecia niezależnie od
                > tematu to znaczy że musisz być zadowolony

-Nie prawda.Nie neguję "wszystkie krytyki" tylko mam swoje zdanie na aktualnie omawiany temat.Tak jak Ty i reszta użytkowników.Chyba mam prawo?Czy nie?
                Krytykuję i krytykować będe głupotę,tępote,kłamstwa i nadużycia oraz chorobliwą nienawiść.Tego nie cierpię.Ale czyjegoś zdania,poglądu czy odczucia zmienić nie mogę przecież....to niemożliwe
                Po za tym nie ma takiego miasta,w którym wszyscy ale to wszyscy jego mieszkańcy byliby zadowoleni...czy to jest Świecie czy New York...to nie możliwe
                ..Ale za to w każdym mieście powinno i sądze że walczy się z głupotą,tepotą,kłamstwami czy chorobliwą nienawiścią:-)
                • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 17.10.14, 18:22
                  Nonnel napisałeś , że -,,Krytykuję i krytykować będe głupotę,tępote,kłamstwa i nadużycia oraz chorobliwą nienawiść.Tego nie cierpię.Ale czyjegoś zdania,poglądu czy odczucia zmienić nie mogę " A jak napisałem, że konkretna droga rowerowa jest spartolona to to też jest głupota czy kłamstwo? A jak mi się nie podoba Pomnik na rynku a właściwie jego rozmiary i te twarze z kamienia to też głupota czy tępota ? A może kłamstwo? A jak wolałbym basen na maryjankach to jestem tępy czy zakłamany głupek? itd. itp. Pozdrawiam
                  • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 18.10.14, 09:56
                    Nie to nie jest ani głupota ani kłamstwo.Bo że droga rowerowa jest gzieś "spartolona" czy ma jekieś wady to jest fakt.....ale pisanie od razu-i nie że akurat ty to robisz-że wszystkiemu jest winny burmistrz jest juz głupotą.
                    Tak samo czy ci się pomnik podoba czy twarze...? co mi do tego,to rzecz gustu..przypomnę ci że chodziło mi o coś innego a nie o twój gust czy upodobania estetyczne.
                    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 19.10.14, 09:38
                      nonnel napisał:
                      > Nie to nie jest ani głupota ani kłamstwo.Bo że droga rowerowa jest gzieś "spart
                      > olona" czy ma jekieś wady to jest fakt.....ale pisanie od razu-i nie że akurat
                      > ty to robisz-że wszystkiemu jest winny burmistrz jest juz głupotą.

Sam wypisujesz głupoty. A kto niby odpowiada za inwestycje, jak nie burmistrz? Turecki może, albo krasnoludki?
                      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 19.10.14, 09:58
                        ...ech..nakręcony jak zegarynka...
                        • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 19.10.14, 10:11
                          A co argumentów zabrakło? Może nieprawdę piszę? Jak fakty nie pasują, tym gorzej dla faktów?
                          Każdy kto mieszka w Świeciu i trochę interesował się tymi sprawami, wie jak było naprawdę i jak sobie burmistrz przygrał z budową biblioteki w kontekście basenu, a że do niektórych niewygodne fakty nie trafiają, nie moja wina.
                          • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 19.10.14, 11:55
                            Będzie i nowy basen i biblioteka.To już fakt.Każdy przeciwnik burmistrza znajdzie nawet "włos na jego marynarce"...to normalne i logiczne,inaczej ciężko by go nazwać przeciwnikiem.Będzie nowy basen i biblioteka.To naprawdę "smutne" że nie staną te dwa obiekty na osiedlu Marianki..naprawdę należy ogłosić żałobę z tego powodu...Żałoba minie a basen i biblioteka będę stały tam gdzie stoją i mniemam że będą dobrze służyły mieszkańcom oraz że będziemy z nich dumni.A te "ujadania" nic nie wnoszą,no oprócz tego że tylko hałas jest....ale i to przeminie.
                            • piotr2_pl nonnel (nie)godny następca kulfona 19.10.14, 13:41
                              nonnel napisał:
                              > Będzie i nowy basen i biblioteka.To już fakt.Każdy przeciwnik burmistrza znajdz
                              > ie nawet "włos na jego marynarce"...to normalne i logiczne,inaczej ciężko by go
                              > nazwać przeciwnikiem.Będzie nowy basen i biblioteka.To naprawdę "smutne" że ni
                              > e staną te dwa obiekty na osiedlu Marianki..naprawdę należy ogłosić żałobę z te
                              > go powodu...Żałoba minie a basen i biblioteka będę stały tam gdzie stoją i mnie
                              > mam że będą dobrze służyły mieszkańcom oraz że będziemy z nich dumni.A te "ujad
                              > ania" nic nie wnoszą,no oprócz tego że tylko hałas jest....ale i to przeminie.

Takie ogólniki każdy głupi może napisać na forum każdego miasta i z tego nic nie wynika.

Tak tylko dla przypomnienia zapodaję wcześniejsze wynurzenia trolla:

nonnel napisał:
                              > kolego-naprawdę mnie nie interesuje ten basen,jego lokalizacja,remont czy jakaś
                              > tam rozbudowa.Zabrałem głos bo uwazam ze autor tegoz postu jest głupkiem.Ot ws
                              > zystko.Reszta juz naprawdę to spływa po mnie...Jakies ordynacje wyborcze?komite
                              > ty?daj mi spokój.....chłopie.Mam to gdzieś!Chcesz sie tym pałować to pisz dalej
                              > .Mnie to nie dotyczy i ni ziębi ni grzeje...

Więc jak? Skoro nie ziębi, ani grzeje, to po co zaśmieca forum?
                              • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 07:23
                                Ogólniki ogólnikami a fakty faktami.Cóż....tego nie zmienisz!
                                Forum nie jest twoją prywatną własnością a gusty i poglądy nie dostaje się w prezencie czy gratisie.

• nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 11:22
                                  A najgorsze jest to , że Pan pogoda wciąż wygrywa wybory więc jak to mam rozumieć ?, czy większość jest zadowolona czy wybory są sfałszowane ? Ta sama tendencja jest w rządzie państwa , bo cały czas dookoła słyszę jak prawie wszyscy narzekają a PO wciąż wygrywa. Po prostu wina narodu nie chce się na wybory chodzić i to są skutki. Uważam , że ludzie , którzy nie chodzą na wybory nie mają prawa narzekać bo i dla czego skoro im wszystko jedno?
                                  • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 20.10.14, 13:13
                                    Żeby stwierdzić że wyniki wyborów są sfałszowane to ..ho ..ho...ale trzeba mieć choć jeden dowód na sfałszowanie.Mało tego-trzeba go udowodnić w sądzie.Fakt... Jak dotąd PO wygrywało prawie wszystkie wybory w ciągu ostatnich 7 lat..ale pewnie się to skończy niedługo gdyż...w demokracji nic nie trwa wiecznie.Pan Pogoda nie jest członkiem PO jeśli chodzi o ścisłośc..ale zapewne też do końca życia nie będzie wygrywał wyborów lokalnych.Mniemam że startuje ostatni raz.Logicznie rzecz ujmując masz rację.Większość głosujących w wyborach jest zadowolona skoro od 24 lat wygrywa tylko Pan Pogoda.
                                    • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 21.10.14, 00:02
                                      A niezadowoleni nie idą na wybory z tego tak wynika
                                      • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 21.10.14, 07:20
                                        W zasadzie tak jest.Potrafią za to świetnie krytykować.
                                        • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 21.10.14, 23:15
                                          O toto to !
                                          • jawanda Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 22.10.14, 22:24
                                            Przykre to,ale taka jest natura Polaków uwielbiają krytykować,ale już dać coś od siebie,to niekoniecznie.
                                            Podejrzewam,że na wybory pójdzie najwyżej 30% wyborców.Pan Pogoda i kandydaci z jego ugrupowania zmobilizują swoich wyborców i ponownie wygrają,a narzekacze będą mieli używanie przez następne cztery lata i może tak naprawdę o to chodzi?
                                            • piotr2_pl Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 23.10.14, 10:03
                                              Krytyka jest nieodłączną częścią demokracji i stawianie z tego powodu komukolwiek zarzutu jest nieuprawnione.

To pewne, że mobilizacja zwolenników Pogody będzie duża. Wszystko zależy, czy do urn zechcą pójść niezadowoleni. Jeżeli zechcą, to Pogoda przegra bo niezadowolenie jest wielkie.
                                              • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 23.10.14, 12:46
                                                Sorry piotrek ale tym razem to tobie zarzucę brak umiejętności czytania ze zrozumieniem . Skoro można krytykować wszystko to można i krytykować samą krytykę. Powtórzę jak się nie chodzi na wybory to nie powinno się mieć prawa krytyki , bo i dla czego ?. Trochę mi to przypomina grę w totolotka. Wielu ludzi po mimo , że nie gra w lotka to jednak narzeka , że ciężko jest trafić szóstkę , że to prawie nie możliwe ale fajnie było by wygrać. No to grać a nie marudzić , są jeszcze mniejsze wygrane co nie? Fakt jest taki , że większość naszego społeczeństwa ma każde wybory głęboko , i tu przepraszam za wyrażenie , w dupie. Bo skoro się nie idzie na wybory to znaczy tylko jedno nie idę na wybory bo mi jest wszystko jedno. Ale potem się zaczyna i jest zdziwienie a dlaczego ci wygrali? A jakim cudem nie tamci? Itd itp.
                                                • nn33 Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 23.10.14, 12:48
                                                  Ha ha ot i zeszliśmy z tematu.
                                                • piotr2_pl Wybory 2014 23.10.14, 13:57
                                                  Ależ ja chodzę na wybory i zawsze chodziłem. Parę razy pisałem o tym, więc nie chciałem się powtarzać :) Do tej pory zawsze głosowałem na pana Pogodę, ale teraz nie będę bo uważam, że postąpił bardzo nieładnie w wielu sprawach, więc tym większe jest moje rozczarowanie.
                                                  Muszę zgodzić się z Tobą, że większość ma wybory głęboko w "rowie" i narzekają ile wlezie, ale jak zapytasz, czemu nie poszli, mówią, to i tak nic nie zmieni...
                                                  Krytykować krytykę... To jest następne ciekawe zjawisko w dyskusji po polsku. Zamiast argumentów inwektywy, albo gołosłowne twierdzenia. Ech... szkoda gadać...
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 25.10.14, 12:28
                                                    To się nonnel zdziwi , że ty na pogodę głosowałeś haha. A ja już na ostatnich wyborach nie głosowałem na Pogodę.I teraz też nie dostanie mego głosu .Nie podoba mi się zbyt wiele z tego co się pozmieniało. Niby się dużo robi ale co z tego skoro byle jak, byle gdzie i byle było mi to nie pasuje jak się coś robi to niech to ma ręce i nogi. Ja na Woźniaka głosuję
                                                  • piotr2_pl Re: Wybory 2014 25.10.14, 14:17
                                                    No cóż, chyba zbłądziłem, ale w tej kadencji Pogoda w moim przekonaniu tak sobie przygrał, że głosu nie dostanie. Teraz będę glosował na program, a nie na osobę, a za najlepszy program uważam ten przedstawiony przez pana Woźniaka, więc ma mój głos :)
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 26.10.14, 10:12
                                                    Żeby tak wszyscy chodzili na wybory i wszyscy głosowali na program to nie jedna niespodzianka by była . Chodzi mi o wyniki wyborów. No ale cóż . Moim zdaniem za mało nowych ludzi idzie w politykę i nie powstają nowe partie to i nie bardzo jest na co głosować bo tam się tylko stołkami wymieniają , zmieniają nazwy partii , że niby nowe ale ryje te same . Krótko mówiąc nie ma alternatywy jeśli chodzi o wybory do sejmu oczywiście. A lokalnie nie wiele lepiej wystarczy za przykład nasz burmistrz tyle lat na tym stanowisku , jeszcze mu Świecie na własność dadzą hehe
                                                  • jawanda Re: Wybory 2014 26.10.14, 10:36
                                                    Z tymi programami jest tak,że zazwyczaj "robione" są pod wyborcę.Zauważ,że przed wyborami, jakie by one nie były,każdy kandydat czy też partia obiecują wiele.Potem są tłumaczenia w rodzaju chcieliśmy,ale poprzednicy zostawili taki bałagan,że nic nie byliśmy w stanie zrobić.
                                                    Zawsze następcy krytykują poprzedników,kandydaci obecnych na stanowiskach.
                                                    Mnie absolutnie Woźniak nie przekonuje mówieniem np.o basenie."Siedzi" w finansach i dobrze wie jakie finansowe skutki przyniesie decyzja o przeniesieniu rzeczonego w inne miejsce,więc moim zdaniem,to wyborcza kiełbasa.
                                                    Poza tym ostatnio ktoś powiedział,że celem Woźniaka jest sejmik i najprawdopodobniej ew.burmistrzowanie jest tylko przystankiem do tego celu.
                                                    Pomyślałam i wyszło mi,że pewnie nie miał do tego sejmiku wsparcia w postaci jakiejś znaczącej partii i pomyślał,że jako były burmistrz w przyszłych wyborach będzie miał większe szanse.
                                                  • piotr2_pl Re: Wybory 2014 27.10.14, 08:36
                                                    Pewnie, że programy są "pod" wyborcę, a że na wyrost to żadna tajemnica :D I jak coś z tego wyjdzie to już dobrze jest. Krytykują jedni drugich, to też bardzo dobrze. Mamy okazję poznać różne punkty widzenia, bo najgorszy jest monopol. Monopol na prawdę, na władzę i na wszystko inne... Za dobre rozwiązanie uważam między innymi kadencyjność stanowisk wybieralnych.
                                                    Pan Woźniak nie mówił, że basen przeniesie tylko, że przyjrzy się, czy taka możliwość jeszcze istnieje. Czy koszty takiej zmiany będą do przyjęcia przez mieszkańców. Zdaje się, że to istotna różnica :)
                                                    Takie były wstępne zapowiedzi, ale chyba z tego nic nie wyszło, bo w programie takowej deklaracji już nie zauważyłem, więc jakieś dalsze zarzuty w tej materii są bezzasadne.
                                                    Z jakich powodów ktoś kandyduje to jego sprawa. O każdym kandydacie można powiedzieć, że ma w tym osobisty interes. Uważam, że nie ma sensu tego wątku rozwijać, bo może okazać się, że innych można podejrzewać o jeszcze gorsze motywy. Stanowisko burmistrza ostatecznie nie jest stanowiskiem dożywotnim :)
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 27.10.14, 16:16
                                                    No nie wiem jak patrzę na pana Pogodę to nie byłbym tego taki pewien hahaha.
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 27.10.14, 16:44
                                                    He he he.....no niestety ale wszystko wygląda na to że kolejne cztery lata będzie też rządził-bez względu na swój wygląd!
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 27.10.14, 20:13
                                                    E wygląd nie jest istotny ma już swoje latka to wiele wymagać nie można , niech tam sobie żyje jak najdłużej ale niech już nie rządzi swoje zrobił i to nie mało teraz niech już odpocznie. Oczywiście wiem , że z tym odpoczywaniem to pobożne życzenie władza uzależnia
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 28.10.14, 07:56
                                                    Niektórzy twierdzą że "władza jest jak narkotyk"...
                                                  • jawanda Re: Wybory 2014 30.10.14, 23:46
                                                    Najbardziej denerwuje mnie bezzasadna krytyka.
                                                    Nie uważam,że pan Pogoda ma monopol na bezbłędność,są pewne niedociągnięcia,ale nie można powiedzieć,że wszystko co do tej pory zrobił jest beznadziejne i do....
                                                    Piszecie,że basen na Mariankach,a dlaczego nie np. na Kościuszki,tam też sporo ludzi mieszka i pewnie też chcieliby mieć taki obiekt pod nosem.
                                                    Czepiacie się lokalizacji biblioteki,a pomyśleliście o tych wszystkich uczniach dojeżdżających,oni po lekcjach wegetują w Biedronce,bo na PKS-ach nie ma niestety poczekalni,nawet światła na przystankach się nie palą.Ciemno jak nie napiszę gdzie.
                                                    Na Mariankach jest już biblioteka,albo wypożyczalnia jak kto woli i uważam,że zupełnie wystarczy.
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 31.10.14, 03:58
                                                    Spóźniłaś się do tego wniosku doszliśmy już wcześniej
                                                  • nn33 Re: Wybory 2014 31.10.14, 04:03
                                                    Co do biblioteki to już wcześniej zgodziłem się z nonnelem , że jest ok i , że na mariankach już jest jedna ,nie czytałaś chyba. Co do basenu to mógł być na Mariankach i tyle a z Kościuszkami toś się wyrwała jak filip z konopii porównywać liczebność mieszkańców Kościuszek do Marianek < nie rozśmieszaj mnie proszę . Trafiłaś jak łysy grzywą o kant kuli.
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 31.10.14, 05:20
                                                    Gdyby nie daj Boże wybudowali basen na osiedlu Kościuszki to pan piotr dostałby po prostu kur......icy..i musieli by go zamknąć gdzieś na oddziale na ul.Sądowej..:-).
                                                  • piotr2_pl nonnel (nie)godny następca kulfona 31.10.14, 15:45
                                                    Kulfonisz jak zwykle kol. nonnel. Lepiej się czujesz po takim bałwanieniu? Pytam, bo nie wiem...
                                                  • nonnel Re: nonnel (nie)godny następca kulfona 31.10.14, 21:22

> Kulfonisz jak zwykle kol. nonnel. Lepiej się czujesz po takim bałwanieniu? Pyta
                                                    > m, bo nie wiem...
                                                    --nie ma takiego słowa jak "kulfonisz" więc nie wysilaj się i nie wymyślaj na siłę czegoś co jest po prostu głupie.
                                                    Stwierdzam tylko fakt ...a taki że: dopiero wtedy byś wypisywał gdyby nie daj Boże wybudowali basen na osiedlu Kościuszki!!Ciekawe jakie argumenty na przeciw byś tym razem wynalazł?
                                                    No ale na szczęście to tylko teoria i nie ma o tym mowy-więc możesz spać spokojnie!

• piotr2_pl Re: Wybory 2014 31.10.14, 15:37
                                                    jawanda napisała:
                                                    > Najbardziej denerwuje mnie bezzasadna krytyka.

Mnie też.

jawanda napisała:
                                                    > Nie uważam,że pan Pogoda ma monopol na bezbłędność,są pewne niedociągnięcia,ale
                                                    > nie można powiedzieć,że wszystko co do tej pory zrobił jest beznadziejne i do.
                                                    > ...
                                                    > Piszecie,że basen na Mariankach,a dlaczego nie np. na Kościuszki,tam też sporo
                                                    > ludzi mieszka i pewnie też chcieliby mieć taki obiekt pod nosem.

Basen wszędzie, byle nie strefie ochronnej zakładów chemicznych i nie w pobliżu oczyszczalni ścieków (szambie). Sto razy o tym pisałem i zdziwiony jestem, że do niektórych, takich niby oczytanych, słowo pisane nie dociera.

Pisz jawanda, pisz, co dobrego zrobił dla miasta pan Pogoda, bo nie wiem, a chciałbym również pochwalić :)

jawanda napisała:
                                                    > Czepiacie się lokalizacji biblioteki,a pomyśleliście o tych wszystkich uczniach
                                                    > dojeżdżających,oni po lekcjach wegetują w Biedronce,bo na PKS-ach nie ma niest
                                                    > ety poczekalni,nawet światła na przystankach się nie palą.Ciemno jak nie napisz
                                                    > ę gdzie.

Nie bardzo rozumiem twój wywód. Niby mają na autobus czekać w bibliotece oddalonej prawie o kilometr od dworca? I co mają tam robić? Siedzieć i patrzeć na zegarek? Dojeżdżałaś kiedyś do szkoły, bo ja tak.
                                                    Pytanko nasuwa się samo.
                                                    Dlaczego w Świeciu nie ma normalnej, porządnej poczekalni, skoro tylu uczniów dojeżdża?

jawanda napisała:
                                                    > Na Mariankach jest już biblioteka,albo wypożyczalnia jak kto woli i uważam,że z
                                                    > upełnie wystarczy.

Na Mariankach od rachitycznej fili biblioteki bardziej potrzebne jest centrum kultury.
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 03.11.14, 07:18
                                                    Dla zainteresowanych i chcących zadać pytania na które oczekują odpowiedzi.....:
                                                    wybory.swiecie24.pl/Debata_z_kandydatami_na_burmistrza_,10554.html
                                                  • piotr2_pl Re: Wybory 2014 25.02.15, 16:07
                                                    Tiaa... biedni uczniowie wegetują w Biedronce, bo zdaje się, że pan Pogoda nie zadbał o interes miasta i odpuścił poczekalnię.
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 25.02.15, 18:22
                                                    piotr2_pl napisał:

> Tiaa... biedni uczniowie wegetują w Biedronce, bo zdaje się, że pan Pogoda nie
                                                    > zadbał o interes miasta i odpuścił poczekalnię.

Hola,hola momencik...mówimy o młodzieży?Wyobraź sobie że to właśnie dzięki młodzieży nikt nie korzysta z jakiejkolwiek poczekalni.Zdemolowali doszczętnie parę razy tę poczekalnię która mieściła się u góry-nawet doprowadzając do podpalenia.W końcu administrator budynku-a nim nie jest ani Pan Pogoda ani gmina czy miasto zamknął ją na cztery spusty!
                                                    Otwarto tą mniejszą poczekalnię na dole.Zdemolowana raz została zamknięta i odnowiona.Ale kwiat młodzieży dostał w swoje łapska je po raz drugi i znów ją zdemolowali.W końcu i ją zamknięto.Wcale nie dziwię się właścicielowi-zrobiłbym to samo.Przypominam że właścicielem nie jest ani miasto ani gmina ani Pan Pogoda tylko PKS w Bydgoszczy!
                                                    Tak to oto dzieki tej biednej młodzieży teraz absolutnie nikt nie może korzystać z poczekalni.
                                                    Wielkie brawa dla biednych uczniów.
                                                    A już pretensję do burmistrza wsadz sobie między te swoje kolejne brednie i bzdury.Czysta demagogia.Nawet nie masz pojęcia kto jest właścicielem budynku i kto odpowiada za zamknięcie poczekalni.
                                                    Mi osobiście nie przeszkadza brak poczekalni-bo nie korzystam-a jeśli juz to raz na ruski rok z autobusu.
                                                    Gdybym ja chciał mieć poczekalnie-zwołałbym kilku kumpli,kupił farbę i zaproponował zarządcy odmalowanie jej.Proste

• piotr2_pl Re: Wybory 2014 26.02.15, 15:28
                                                    Masz rację kol. nonnel, tak było z poczekalnią na dworcu. Wszyscy o tym wiedzą. Tylko że, nawet z tego co podajesz, wynika, moim zdaniem, kompletna bezradność burmistrza z jego urzędnikami.
                                                    Sam powiedz, jak to możliwe, żeby paru niewyżytych osiłków doprowadziło do likwidacji poczekalni?
                                                    Zdaje się też, że burmistrza nikt nie zwolnił z odpowiedzialności za poczekalnię miejską, obojętnie w jakiej formie własnościowej, a skoro jej nie ma, to uważam, że burmistrz Świecia nie potrafi sobie poradzić z istotnymi potrzebami miasta.
                                                    pozdrawiam
                                                  • nonnel Re: Wybory 2014 26.02.15, 15:45
                                                    piotr2_pl napisał:

> Masz rację kol. nonnel, tak było z poczekalnią na dworcu. Wszyscy o tym wiedzą.
                                                    > Tylko że, nawet z tego co podajesz, wynika, moim zdaniem, kompletna bezradność
                                                    > burmistrza z jego urzędnikami.
                                                    > Sam powiedz, jak to możliwe, żeby paru niewyżytych osiłków doprowadziło do likw
                                                    > idacji poczekalni?
                                                    > Zdaje się też, że burmistrza nikt nie zwolnił z odpowiedzialności za poczekalni
                                                    > ę miejską, obojętnie w jakiej formie własnościowej, a skoro jej nie ma, to uważ
                                                    > am, że burmistrz Świecia nie potrafi sobie poradzić z istotnymi potrzebami mias
                                                    > ta.
                                                    > pozdrawiam
                                                    --Jaka bezradność?Odnośnie czego?Poczekalni??
                                                    A kto jest właścicielem i zarzadcą budynku i zarazem poczekalni??No przecież nie burmistrz ani urzędnicy.Czyli nie miasto ani gmina...!!
                                                    Parę niewyżytych osiłków zdemolowało poczekalnię i właściciel po paru remontach zmuszony został do jej zamknięcia.Co nikogo nie powinno dziwić.
                                                    Podobni im rozpierd.......ją kosze na śmieci czy znaki drogowe w prawie każdą noc z soboty na niedzielę wracając z dyskoteki.Szkody te z kolei naprawia "kasa"miasta czy gminy...z prostego powodu-są ich właścicielami!I tu jest różnica!
                                                    Ja też nie odpowiadam i nie naprawiam szkód w mieszkaniu pan "X" czy "Y",prawda?Dlaczego?
                                                    Nie jestem ani upoważniony ani ich właścicielem.
                                                    Jaka odpowiedzialność za poczekalnię?Skąd ta bzdura?
                                                    Nikt nie zwolnił bo i nikt nie powołał do tej odpowiedzialności!
                                                    Poczekalni nie ma i nie zapowiada się żeby była-wszystko zależy od własciciela budynku i instytucji,przecież.Co ma do tego burmistrz,radni???Nie pojmuję...
                                                  • piotr2_pl Poczekalnia PKS 26.02.15, 16:17
                                                    Napisałeś wiele kol. nonnel, ale pytanie nadal pozostaje otwarte. Jak to możliwe, że burmistrz ze służbami miejskimi, mając do dyspozycji policję, nie potrafi poradzić sobie z paroma osiłkami :)
                                                    pozdrawiam
                                                  • nonnel Re: Poczekalnia PKS 26.02.15, 16:55
                                                    piotr2_pl napisał:

> Napisałeś wiele kol. nonnel, ale pytanie nadal pozostaje otwarte. Jak to możliw
                                                    > e, że burmistrz ze służbami miejskimi, mając do dyspozycji policję, nie potrafi
                                                    > poradzić sobie z paroma osiłkami :)
                                                    > pozdrawiam

--Moment!
                                                    Co ma wspólnego burmistrz miasta z policją?Co to za demagogia w ogóle?
                                                    Jak to sobie chłopie wyobrażasz że burmistrz dzwoni do komendanta policji czy straży miejskiej i nakazuje mu pilnowanie czy obstawienie poczekalni w budynku PKS?
                                                    Nadzór nad działalnością straży sprawuje zarząd gminy, a w zakresie fachowym - Komendant Główny Policji poprzez właściwego terytorialnie komendanta wojewódzkiego Policji.Burmistrz nie jest "jednosobowym zarządem gminy"czy miasta a nawte gdyby był to co z tego.Jest prawnie przełozonym ale nie ma takich instrumentów prawnych aby kierować działaniami prewencyjnymi.
                                                    Strażą kieruje Komendant powoływany i odwoływany przez zarząd gminy po zasięgnięciu opinii właściwego terytorialnie komendanta wojewódzkiego Policji.
                                                  • piotr2_pl Re: Poczekalnia PKS 27.02.15, 15:18
                                                    Burmistrz, kol. nonnel, nie ma zastępować komendanta Policji, czy podległem mu komendanta SM. Ma ich rozliczać za bezpieczeństwo miasta i mieszkańców. Ma takie możliwości, w różnej formie zresztą. Jeżeli paru osiłków rozwaliło poczekalnię i Burmistrz z tym nic nie zrobił, to uważam, że nie powinien dalej być Burmistrzem bo nie radzi sobie z zarządzaniem miasta.
                                                    pozdrawiam :)
                                                  • nonnel Re: Poczekalnia PKS 27.02.15, 15:34
                                                    piotr2_pl napisał:

> Burmistrz, kol. nonnel, nie ma zastępować komendanta Policji, czy podległem mu
                                                    > komendanta SM. Ma ich rozliczać za bezpieczeństwo miasta i mieszkańców. Ma taki
                                                    > e możliwości, w różnej formie zresztą. Jeżeli paru osiłków rozwaliło poczekalni
                                                    > ę i Burmistrz z tym nic nie zrobił, to uważam, że nie powinien dalej być Burmis
                                                    > trzem bo nie radzi sobie z zarządzaniem miasta.
                                                    > pozdrawiam :)

-no zaraz zaraz ...myślisz że nie rozlicza?Oczywiście że to robi!!
                                                    Powtarzam jeszcze raz co ma rozwalenie poczekalni do kompetencji burmistrza?Kogo ma ta straż miejska gonić czy schwytać?
                                                    Właściciel jest do tego-jeśli chce mieć porządek na swoim terenie-aby zglosić to na policję czy straż miejską!
                                                    Już nie wspomnę o prostym pomyśle jakim jest zamontowanie monitoringuCzy nawet zatrudnienie ochrony.Wtedy i miałby dowody przekroczenia i wszystkie dane aby egzekwować zapłatę za zniszczenia.
                                                    Co ma do tego burmistrz?Demagogia demagogią podparta!

• piotr2_pl Re: Poczekalnia PKS 27.02.15, 15:41
                                                    Masz rację niewątpliwie, tylko szkoda, że poczekalni PKS Świecie nadal nie ma. Moim zdaniem to wina Burmistrza.
                                                    pozdrawiam
                                                  • nonnel Re: Poczekalnia PKS 27.02.15, 15:44
                                                    piotr2_pl napisał:

> Masz rację niewątpliwie, tylko szkoda, że poczekalni PKS Świecie nadal nie ma.
                                                    > Moim zdaniem to wina Burmistrza.
                                                    > pozdrawiam

-Jak to wina burmistrza?To dlaczego cały czas była a teraz jej nie ma.....przecież wtedy tez był ten sam burmistrz!
    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 08.11.14, 13:50
      Zastawiam się jeszcze dlaczego przez dwadzieścia pięć lat rządów OPS z ich burmistrzem nie powstał żaden park z prawdziwego zdarzenia? Chyba kolejna stracona szansa naszego miasta...
      • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 08.11.14, 14:51
        Faktycznie..Dodałbym jeszcze pytanie o ZOO z prawdziwego zdarzenia i Lunapark,ale taki naprawdę wielki!Taki z pradziwego zdarzenia!Dlaczego takie obiekty nie powstały?Przecież przez 25 lat mozna było spokojnie je wybudować,chociażby na osedlu Marianki!Tam przecież młodzież się nudzi i nie ma co robić!
        Żądam wyjaśnień a winnych tych zaniedbań powinno się karać!!!!!
        • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 09.11.14, 09:55
          nonnel napisał:
          > Faktycznie..Dodałbym jeszcze pytanie o ZOO z prawdziwego zdarzenia i Lunapark,a
          > le taki naprawdę wielki!Taki z pradziwego zdarzenia!Dlaczego takie obiekty nie
          > powstały?Przecież przez 25 lat mozna było spokojnie je wybudować,chociażby na o
          > sedlu Marianki!

A po co? Wystarczyłby park z basenem i biblioteką. I jeszcze place zabaw dla dzieci...

nonnel napisał:
          >Tam przecież młodzież się nudzi i nie ma co robić!

Oj prawda to, prawda...

nonnel napisał:
          > Żądam wyjaśnień a winnych tych zaniedbań powinno się karać!!!!!

Karać, tylko karać. Najlepiej kartką wyborczą.
          • jawanda Re: Świecie miasto straconych szans. 09.11.14, 10:01
            Mamy tyle miejsc spacerowych w okolicy naszego miasta,że w obecnej sytuacji gdy potrzeby są tak duże,parkingi lepsze drogi,reorganizacja ruchu,nowe miejsca pracy,szkoły,et cetera parki to chyba na później nie uważasz?
            • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 09.11.14, 10:23
              Zgadzam się całkowicie, że teraz najbardziej potrzebne są nowe drogi, mądre przeorganizowanie ruchu i duże parkingi, ale parki też. Szkoda tylko, że zmarnowano ćwierć wieku, bo parki mogły już dawno rosnąć.
              • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 10.11.14, 03:18
                TY JAWANDA to się zastanów co piszesz jakie szkoły są nam potrzebne ?.Jakbyś nie wiedziała to w Polsce mamy niż demograficzny i raczej jest tendencja taka , że się szkoły w naszym kraju zamyka. Piszesz byle na złość co?
                • jawanda Re: Świecie miasto straconych szans. 10.11.14, 08:02
                  Nie piszę,że nowe szkoły,ale chodziło mi o to ,że istniejące potrzebują nowych sprzętów,sal,boisk itp.
                  • piotr2_pl Śmietnik 10.11.14, 14:44
                    Te Jawanda, na pierwsze masz nonnel, bo tak samo pierdzielisz.
                    • nonnel Re: Śmietnik 10.11.14, 20:06
                      Te panie Piotr-a pan kim jest?moderatorem że wyznacza kto co ma pisać?won mi stąd!!
                      • piotr2_pl Re: Śmietnik 11.11.14, 08:40
                        A do tego nic nie dociera. Sam spadaj trollować gdzie indziej, bo o sprawach Świecia pojęcia nie masz chory z nienawiści osobniku.
                        • nonnel Re: Śmietnik 11.11.14, 08:54
                          Papuga zawsze druga!Won!!!
                  • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 12:25
                    Właśnie , że napisałaś i to wyraźnie więc sama sobie zaprzeczasz??
              • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 11.11.14, 12:08
                Tiaa... uważam, że zmarnowano dwadzieścia pięć lat, żeby z największej dzielnicy mieszkaniowej Świecia zrobić miejsce bardziej przyjazne jej mieszkańcom. Teraz, przed wyborami, pośpiesznie, moim zdaniem, wyrzuca się w błoto ponad 300.000 zł, żeby zrobić namiastkę parku ze sztuczną trawą...
                Jak podawano w prasie, na szybko chcieli tam kłaść dywaniki trawy z rolki, ale wyszło za drogo, więc wybrali tani wariant z plastikiem.
                Pytanko mam tylko.
                Jak tani, bo sztuczna trawa nie jest wieczna i wymaga drogich zabiegów konserwatorskich. Tym droższych, im tańsza w zakupie. Wystarczy przejrzeć google...
                • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 11.11.14, 12:24
                  WON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • jawanda Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 06:23
                  Byłeś chociaż w miejscu,gdzie ma powstać namiastka,jak piszesz,parku?
                  Tam od zawsze było boisko do kosza i z tego co wiem nadal będzie,tylko niewielki teren wokół zostanie bardziej zagospodarowany na potrzeby mniejszych dzieci.
                  Jak Ty chciałbyś na tym maleńkim skrawku zrobić park?
                  Nie wiem czy zauważyłeś,ale przy bez mała każdym nowo powstającym bloku od razu robi się miejsca zabaw dla dzieci.
                  W takich blokach mieszkają młodzi ludzie,pracujący i nie sądzę,że w zamian placu zabaw pod nosem chcieliby wielkiego parku a dala od swojego mieszkania.Pracując nie mają za dużo wolnego czasu,więc taki plac zabaw pod blokiem dla nich jest wybawieniem.
                  Ty oczywiście wiesz lepiej od nich czego im potrzeba.

• nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 10:52
                    Pan piotr przecież wszystko wie najlepiej....to ogólnie znany fakt.Nawet zna się na rzeczach na których się nie zna!!
                  • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 12:15
                    Javanda, czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem co się pisze, bo znowu coś dziwnego wymyślasz. Namiastka, bo ze sztuczną trawą do licha ciężkiego! Na ostatnią minutę, byle szybko, byle zdążyć przed wyborami...
                    A ja się tylko pytam po co tak? Dlaczego nie można było wcześniej trawy zasiać i drzew nasadzić? Nawiasem mówiąc planują sadzić drzewa, ale dopiero na wiosnę. Wydaje się, że znowu zmarnowano lata.
                    • nonnel Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 13:04
                      O?Sadownictwo też w małym paluszku,widzę..
                    • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 12.11.14, 13:09
                      Jawanda napisała i tu cytat -,, nowe miejsca pracy,szkoły,et cetera " Wyraźnie czytam nowe zaprzeczasz sama sobie?
                      • jawanda Re: Świecie miasto straconych szans. 14.11.14, 07:05
                        Słowo nowe odnosiło się do miejsc pracy.
                        Zapewniam Ciebie,że pod kopułą mam mózg z którego potrafię korzystać.
                        • nn33 Re: Świecie miasto straconych szans. 14.11.14, 18:54
                          Tyle to ja czytać potrafię ale po przecinku masz napisane szkoły więc o co ci z tymi szkołami chodzi?
    • piotr2_pl Re: Świecie miasto straconych szans. 12.01.15, 15:26
      Straciliśmy też w najbliższych latach szansę na budowę rond na głównej ulicy Świecia wybierając na burmistrza jak się zdaje człowieka zastoju zamiast człowieka rozwoju i fachowca od funduszy unijnych. Przeważyły chyba głosy przestraszonych plotką o zwolnieniach urzędników i ich rodzin. Uważam, że szkoda kolejnej straconej szansy i bardzo nad tym boleję.