Dodaj do ulubionych

Fajne pomysły pana Wożniaka

01.12.14, 13:36
Przeglądając program RAZEM DLA ŚWIECIA komitetu pana Woźniaka, zacząłem rozumieć dlaczego te rozsądne i bardzo przyjazne mieszkańcom zamiary, przez niektórych są w bardzo niewybredny sposób atakowane.
Zdaje się, że po prostu niektórym wiedzy o pozyskiwaniu środków unijnych zabrakło, więc najlepiej pokryć własną indolencję wypisywaniem bzdur.
Obserwuj wątek
    • olaboga.ltd Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 14:26
      No Proszę Pana niech sobie Pan jaj nie robi!Kto jak kto ale Pan Woźniak będąc skarbikiem Powiatu właśnie najgorzej został oceniany za pisanie projektów na pozyskiwanie środków unijnych.Dziwne jest też to że już po wyborach dopiero Piotr2_pl czyta programy wyborcze faworyzowanego przez siebie kandydata!Może po prostu populizm i miałkość kandydata tak ciężko się Ci przebija do świadomości?Następnym razem proszę o mniej śmieszne argumenty bo przecież to nie Sprite a Chateaubriand seseusansesuson rocznik 1964:)
      • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 02.01.15, 15:42
        olaboga.ltd napisał:
        > No Proszę Pana niech sobie Pan jaj nie robi!Kto jak kto ale Pan Woźniak będąc s
        > karbikiem Powiatu właśnie najgorzej został oceniany za pisanie projektów na poz
        > yskiwanie środków unijnych.

Tiaa... i najgorzej ocenianego Minister Finansów wybrał sobie na doradcę? A czemu nie wybrał skarbnika Gminy?
        • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 02.01.15, 20:37
          Co trzeci skarbnik gminy czy powiatu w Polsce jest tzw.doradcą Ministra Finansów w Polsce.Kto jest chętny staje do egzaminu na doradztwo,i jeśli go zaliczy zostaje takowym doradcą.Najwidoczniej skarbnik gminy do takiego egzaminu nie stawał.Stąd fakt że nie został doradcą.
          Panimajesz?
          • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 04.01.15, 13:08
            nonnel napisał:
            > Co trzeci skarbnik gminy czy powiatu w Polsce jest tzw.doradcą Ministra Finansó
            > w w Polsce.Kto jest chętny staje do egzaminu na doradztwo,i jeśli go zaliczy zo
            > staje takowym doradcą.Najwidoczniej skarbnik gminy do takiego egzaminu nie staw
            > ał.Stąd fakt że nie został doradcą.
            > Panimajesz?

Tak, tak, masz rację wełniana istoto, ha ha ha... A poważnie, to stek bzdur pisany przez oszołoma.
            Dla zainteresowanych polecam pierwszy z brzegu artykuł DARIUSZ WOŹNIAK ZE ŚWIECIA BĘDZIE DORADZAŁ MINISTROWI FINANSÓW

objaśnienie: "wełniana istoto" - ty baranie
            • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 04.01.15, 17:24
              piotr2_pl napisał:

> nonnel napisał:
              > > Co trzeci skarbnik gminy czy powiatu w Polsce jest tzw.doradcą Ministr
              > a Finansó
              > > w w Polsce.Kto jest chętny staje do egzaminu na doradztwo,i jeśli go zali
              > czy zo
              > > staje takowym doradcą.Najwidoczniej skarbnik gminy do takiego egzaminu ni
              > e staw
              > > ał.Stąd fakt że nie został doradcą.
              > > Panimajesz?

>
              > Tak, tak, masz rację wełniana istoto, ha ha ha... A poważnie, to stek bzdur pis
              > any przez oszołoma.
              > Dla zainteresowanych polecam pierwszy z brzegu artykuł DARIUSZ WOŹNIAK
              > ZE ŚWIECIA BĘDZIE DORADZAŁ MINISTROWI FINANSÓW

>
              -Ależ oczywiście że mam rację.Wcale a wcale nie wątpiłem w nią!
              • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Woźniaka 05.01.15, 14:09
                FAJNE POMYSŁY PANA WOŹNIAKA
    • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 16:07
      piotr2_pl napisał:

> Przeglądając program RAZE
      > M DLA ŚWIECIA
      komitetu pana Woźniaka, zacząłem rozumieć dlaczego te rozsą
      > dne i bardzo przyjazne mieszkańcom zamiary, przez niektórych są w bardzo niewyb
      > redny sposób atakowane.
      > Zdaje się, że po prostu niektórym wiedzy o pozyskiwaniu środków unijnych zabrak
      > ło, więc najlepiej pokryć własną indolencję wypisywaniem bzdur.

--tzn.mowa jest o czytelnikach i użytkownikach tego forum czy o ludziach,którzy się na tym znają?Zdaję się że ta druga grupa wskazała panu Wozniakowi błędy i demagogię....
      • maxym45 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 17:10
        Do wyborów cztery lata a wy już rozpoczynacie propagandę nienawiści .
        • olaboga.ltd Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 18:38
          Widać że nie jesteś w temacie maxym45!Kampania dalej trwa Pan Woźniak w pierwszej turze przegrał z Panem Kułakowskim sromotnie na radnego miejskiego więc kiedy Pan Kułakowski zostanie wiceburmistrzem to Pan Woźniak widzi swoja drugą niezasłużoną szansę na mandat radnego miejskiego.To bardziej skomplikowane, gdyż poprzedni Pan wiceburmistrz zamiast unieść się honorem i odejść po niepowodzeniu w pertraktacjach o fotel wiceburmistrza to czeka 3 miesiące aby jeszcze kasę wypompować z miasta za swoje uposażenie. Po tym czasie ponownie zostaną rozpisane wybory uzupełniające na miejsce po Panu Kułakowskim.Ogary więc już poleciały w las i znów Piotr2_pl orędownik jedynie słusznej sprawy dalej epatuje wszystkich populistycznymi a zarazem utopijnymi obietnicami Pana Woźniaka z kampanii wyborczej.
          • maxym45 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 20:11
            Obiło mi się o uszy ,że namawiano w szkole na Mariankach młodzież aby ta z kolei namawiała rodziców swoich aby głosowali na Pana Kułakowskiego może coś w tym temacie więcej może coś prawdy i wyjdzie kolor wyborów.Widzę a konkretniej czytam ,że Pan Wożniak jest dla niektórych wielkim zagrożeniem w dzień i w nocy. No i przypominam Wygrał Pan Pogoda potem Pan Wożniak a potem przepaść smocza jama i w ciemnościach pozostała dwójka .Gdyby nie kampania oszczerstw zakłamania i gdyby nie to ,że burmistrz ma duży wpływ na media no to......I gdyby nie to sprzedawanie polityczne
            • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 01.12.14, 21:29
              Dobrze że jeszcze Ci rodzice nie namówili swoich rodziców,a tamci jeszcze swoich póki jeszcze żyją..W kampani wyborczej namawianie jest niczym innym jak agitacją i nie jest ona zabroniona więc nie rozumiem po co poruszać ten temat? Czy posiadasz jakieś konkretne przykłady oszczerstw i zakłamania w kampani?Tak?Podziel się tym!Co to znaczy że ma wpływ?Płaci za reklamy i ulotki tak samo jak inni.Jakie sprzedawanie?Mógłbyś byś bardziej sprecyzować swoje wywody?
              • jawanda Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 02.12.14, 07:24
                Pan Woźniak natomiast zabrał młodzież ze szkoły w czasie trwania lekcji na swój wiec wyborczy,na co zaprotestowali rodzice tychże.Pani dyrektor potem nieudolnie się tłumaczyła z tego.
          • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 02.12.14, 13:53
            olaboga.ltd napisał:
            > Widać że nie jesteś w temacie maxym45!Kampania dalej trwa Pan Woźniak w pierw
            > szej turze przegrał z Panem Kułakowskim sromotnie na radnego miejskiego więc ki
            > edy Pan Kułakowski zostanie wiceburmistrzem to Pan Woźniak widzi swoja drugą ni
            > ezasłużoną szansę na mandat radnego miejskiego.To bardziej skomplikowane, gdyż
            > poprzedni Pan wiceburmistrz zamiast unieść się honorem i odejść po niepowodzen
            > iu w pertraktacjach o fotel wiceburmistrza to czeka 3 miesiące aby jeszcze kasę
            > wypompować z miasta za swoje uposażenie. Po tym czasie ponownie zostaną rozpis
            > ane wybory uzupełniające na miejsce po Panu Kułakowskim.Ogary więc już poleciał
            > y w las i znów Piotr2_pl orędownik jedynie słusznej sprawy dalej epatuje wszyst
            > kich populistycznymi a zarazem utopijnymi obietnicami Pana Woźniaka z kampanii
            > wyborczej.

Kolega z lekka przesadza. Różnica 52 głosów to nie jest sromotna przegrana. Dlaczego niezasłużona druga szansa? Przecież pan Woźniak nie miał wpływu na zaskakujące decyzje pana Pogody.
            Skąd kolega wie, że pan Podgórski ma zamiar wykorzystać swoje prawa i odejść dopiero po trzech miesiącach?
            To oznacza, że ewentualne wybory mogą się odbyć dopiero za pół roku, bo pan Kułakowski może łączyć przez 3 m-ce po powołaniu funkcje wiceburmistrza z funkcją radnego, a czas działa na korzyść urzędującego burmistrza. Dlaczego tak jest? Bo urzędujący ma do dyspozycji za darmo wszystkie agendy propagandowe miasta, czyli dział promocji, gazetki podległych instytucji i łamy prasy lokalnej gdzie może szargać do woli konkurentów. Taka jest demokracja w polskim wydaniu.
            • olaboga.ltd Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 02.12.14, 18:14
              Dobra skończ już bo to nawet nie jest już śmieszne.Agendy,agencje,instytucje,łamy,działy itp.Zwyczajnie nawet demokracji nie szanujesz!Ciekawe co robiłeś przed 89`?Pewnie nic więc nie szargaj demokracji,którą dla Ciebie i innych wywalczyłam,bo Ci splunę w twarz kiedykolwiek Cię spotkam!Pojedz sobie na Białoruś lub do Rosji i tam pozostań.Uszanujesz wtedy demokrację!
              • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 05.12.14, 13:56
                olaboga.ltd napisał:
                > Dobra skończ już bo to nawet nie jest już śmieszne.Agendy,agencje,instytucje,ła
                > my,działy itp.Zwyczajnie nawet demokracji nie szanujesz!Ciekawe co robiłeś prze
                > d 89`?Pewnie nic więc nie szargaj demokracji,którą dla Ciebie i innych wywalczy
                > łam,bo Ci splunę w twarz kiedykolwiek Cię spotkam!Pojedz sobie na Białoruś lub
                > do Rosji i tam pozostań.Uszanujesz wtedy demokrację!

Z pluciem komuś w twarz byłbym ostrożny, bo czasem można samemu jeszcze bardziej się opluć. To tylko dobra rada.
                Najgorsze jednak jest to, że błędna ustawa samorządowa tworzy wiecznych wójtów/burmistrzów wybieranych tak naprawdę głosami ludzi obsadzanych przez tych wójtów/burmistrzów. Mamy tu urzędników gminy, spółki gminne, różne podmioty zależne od gminy i wpływy w lokalnym biznesie. Wraz z rodzinami i znajomymi tworzy się z tego potężny elektorat, który boi się zmian, więc w Polsce taki wójt/burmistrz ma z góry wygrane.
                Taka jest demokracja po Polsku.
                • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 05.12.14, 14:01
                  p
                  > Z pluciem komuś w twarz byłbym ostrożny, bo czasem można samemu jeszcze bardzie
                  > j się opluć. To tylko dobra rada.
                  > Najgorsze jednak jest to, że błędna ustawa samorządowa tworzy wiecznych wójtów/
                  > burmistrzów wybieranych tak naprawdę głosami ludzi obsadzanych przez tych wójtó
                  > w/burmistrzów. Mamy tu urzędników gminy, spółki gminne, różne podmioty zależne
                  > od gminy i wpływy w lokalnym biznesie. Wraz z rodzinami i znajomymi tworzy się
                  > z tego potężny elektorat, który boi się zmian, więc w Polsce taki wójt/burmistr
                  > z ma z góry wygrane.
                  > Taka jest demokracja po Polsku.
                  --moi znajomi i tez ja nie mamy nikogo obsadzonego przez burmistrza etc.,anie nikt nie pracuje w żadnym urzędzie...i co?głosowałem na Pogodę.....Czyż nie miałem prawa tak głosować,albo większość moich znajomych??
            • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 03.12.14, 07:17

> Kolega z lekka przesadza. Różnica 52 głosów to nie jest sromotna przegrana. Dla
              > czego niezasłużona druga szansa? Przecież pan Woźniak nie miał wpływu na zaskak
              > ujące decyzje pana Pogody.
              > Skąd kolega wie, że pan Podgórski ma zamiar wykorzystać swoje prawa i odejść do
              > piero po trzech miesiącach?
              > To oznacza, że ewentualne wybory mogą się odbyć dopiero za pół roku, bo pan Kuł
              > akowski może łączyć przez 3 m-ce po powołaniu funkcje wiceburmistrza z funkcją
              > radnego, a czas działa na korzyść urzędującego burmistrza. Dlaczego tak jest? B
              > o urzędujący ma do dyspozycji za darmo wszystkie agendy propagandowe miasta, cz
              > yli dział promocji, gazetki podległych instytucji i łamy prasy lokalnej gdzie m
              > oże szargać do woli konkurentów. Taka jest demokracja w polskim wydaniu.

--jakie to agendy propagandowe ma za darmo do dyspozycji??Myśli kolega że za reklamę i agitacje się nie płaci???Proszę podać choć jeden przykład "szargania" do woli konkurentów.....
              • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 03.12.14, 08:27
                nonnel napisał:
                > --jakie to agendy propagandowe ma za darmo do dyspozycji??Myśli kolega że za
                > reklamę i agitacje się nie płaci???Proszę podać choć jeden przykład "szargania
                > " do woli konkurentów.....

W dużym uproszczeniu wymieniłem je przecież, więc nie widzę potrzeby tego powtarzać. Za reklamę i agitację się płaci, wywiady są za darmo. Nie powiedziałem, że szarga, ale że może to robić. Przeczytaj może wywiad w Czasie Świecia z dnia 28.11.2014r pod tytułem : "Pogoda będzie na fejsie" to sam zobaczysz jakie możliwości autoreklamy i nie tylko, daje darmowy wywiad.
                • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 03.12.14, 11:10
                  no maniak,no.......maniak..
    • piotr2_pl 1. Budżet obywatelski 03.12.14, 15:00
      Bardzo fajna sprawa taki budżet obywatelski. Nie tylko pozwala dzielić się władzą, ale uczciwie i dobrze prowadzony ma szanse zaktywizować społeczeństwo co w samorządzie jest wartością bezcenną.
      Zastanawiam się dlaczego nasz długoletni burmistrz tak broni się przed wprowadzeniem tego rozwiązania? Czyżby bał się współdecydowania mieszkańców o wydatkach gminy? Sam nie wiem...
      • olaboga.ltd Re: 1. Budżet obywatelski 03.12.14, 20:35
        Skoro nie wiesz to się dowiedz!Gdyby każdy przyszedł i strzelił z bata to zamiast umacniania wałów za grube miliony by były inwestycje za kilka tysięcy.Demokracja to nie to samo co władza każdego!Z greki to Demos kreatos czyli tworzenie przez ludzi ale co tam.Tobie nie wszystko jedno..
      • nonnel Re: 1. Budżet obywatelski 03.12.14, 20:56

> Zastanawiam się dlaczego nasz długoletni burmistrz tak broni się przed wprowadz
        > eniem tego rozwiązania? Czyżby bał się współdecydowania mieszkańców o wydatkach
        > gminy? Sam nie wiem...

--Chłopie to idz i sie dowiedz!Masz prawo skoro masz tą demokrację!!!!!
    • piotr2_pl 2. Nowe miejsca pracy 05.12.14, 14:26
      Młodzi ludzie uciekają ze Świecia, bo nie ma tu dla nich nowych miejsc pracy. Nowych miejsc pracy za godną płacę, która pozwoli utrzymać rodzinę i spokojnie patrzeć w przyszłość.
      Bardzo podobał mi się pomysł p. Woźniaka proponującego nową rolę Burmistrza jako otwartego i aktywnie poszukującego nowych inwestorów.
      Teraz mamy dwa parki przemysłowe na które wydano miliony tyle, że zamieniają się w śmietnik i hula po nich wiatr. Tak sobie myślę, że wydać miliony to każdy głupi potrafi, ale sztuką jest mieć z tego efekty. To tylko moje ogólne uwagi :)
      • nonnel Re: 2. Nowe miejsca pracy 05.12.14, 19:16
        To też ucieknij stąd.Będzie spokój!
        • olaboga.ltd Re: 2. Nowe miejsca pracy 05.12.14, 21:17
          Tylko laik uważa że tworzenie miejsc pracy to zależy od gadania w kampanii wyborczej:
          www.pomysloprzyszlosci.org/edukacja/ciekawe-dane/koszt-tworzenia-miejsca-pracy
          Poczytaj sobie bo widać Tobie nie wszystko jedno .
          • piotr2_pl Re: 2. Nowe miejsca pracy 06.12.14, 11:55
            Burmistrz nie jest od tworzenia miejsc pracy. Zadaniem burmistrza jest ściągnąć inwestorów, którzy takie miejsca pracy utworzą. Wydano miliony na strefy, ale efekty wydają się marne. Pan Woźniak wskazał konkretne sposoby przyciągnięcia inwestorów, więc nie uważam tego za czczą gadaninę.
            • nonnel Re: 2. Nowe miejsca pracy 06.12.14, 18:41
              ...i gdzie jest teraz pan Woźniak??
              • olaboga.ltd Re: 2. Nowe miejsca pracy 07.12.14, 11:25
                Zapewne przygotowuje już kampanię wyborczą na Prezydenta RP.Jeśli i w tym się nie uda to na Posła RP z listy rzek polskich .Następnie do Europarlamentu i tak w kółko Macieju.Pan Dariusz bardziej pasuje do Wszechpolaków niż do PSL.Jest takie przysłowie :Kto rozsiewa wiatr ten zbiera burzę!Proszę to zapamiętać ,bo to bardzo mądre i prawdziwe przysłowie.
                • maxym45 Re: 2. Nowe miejsca pracy 08.12.14, 15:41
                  Olaboga Pan Darek jest spokojny myślę i wierzę ,że nie zawiedzie nas ,którzy głosowaliśmy na niego ale przegrał bo propaganda zakłamania i nienawiści pogody była tak agresywna i zakłamana ,że to się nie mieści w głowie zebranie w wodociągach to był popis HAMSTWA i ta gadka że wszystkich pozwalnia ,ręce opadają
                  • tomahawk40 Re: 2. Nowe miejsca pracy 08.12.14, 19:56
                    Po pierwsze maxym45 - jeśli myślimy o tym samym CHAMSTWIE, to ten wyraz pisze się przez CH, a nie przez H... Po drugie - Twoim zdaniem spotkanie Woźniaka z młodzieżą w ośrodku kultury w czasie lekcji było w porządku? I nie mów mi, że opowiadał tam tylko o tym jak działa samorząd, bo była tam moja córka i wiem, ze przez 5 minut mówił wprawdzie o samorządzie, ale przez 30 minut o wyborach i o tym, ze w nich kandyduje. Wiem, co powiesz, że to byli niepełnoletni uczniowie, więc i tak nie mogli głosować. Ale Ci uczniowie mają przecież rodziców i dorosłych znajomych, którym mogli powiedzieć, jaki wspaniały program ma pan Woźniak, prawda? I na koniec, skoro Woźniak miał czyste intencje i spotkanie nie miało związku z wyborami, jak twierdził w mediach, to dlaczego za wynajem sali w OKSiR zapłacił jego komitet wyborczy? Potrafisz wyjaśnić takie CHAMSTWO panie maxym45?
                  • nonnel Re: 2. Nowe miejsca pracy 09.12.14, 08:18
                    maxym45 napisał:

> Olaboga Pan Darek jest spokojny myślę i wierzę ,że nie zawiedzie nas ,którzy g
                    > łosowaliśmy na niego ale przegrał bo propaganda zakłamania i nienawiści pogody
                    > była tak agresywna i zakłamana ,że to się nie mieści w głowie zebranie w wodoci
                    > ągach to był popis HAMSTWA i ta gadka że wszystkich pozwalnia ,ręce opadają

-proszę podaj przykłady propagandy zakłamania i nienawiści!
    • krwawy_marry Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 08.12.14, 16:04
      Rozsądne i przyjazne zamiary - zajady mi sie porobiły ze śmiechu.
      • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 08.12.14, 19:11
        Do Piotra 2. Chcesz porozmawiać o podobno świetnym programie Woźniaka? Proszę bardzo... Skoro uważasz, że jego program był taki świetny, to podyskutujmy... Najpierw pierwsza rzecz. Woźniak chciał przejąc od PKS były dworzec. Czyli namówić władze PKS, by wyłożyły wspólnie z Biedronką setki tysięcy złotych na modernizację dworca. Resztę, czyli kolejne znaczne kwoty, miało wydać miasto. Powiedz mi - wierzysz w to, że Biedronka, nastawiona na maksymalny zysk, wyda grubą kasę na coś takiego? Biedronka, która wyciska pracowników jak gąbki w imię zysku? I PKS, który z dzierżawy ma kupę kasy? Wierzysz w to, że ulegliby nagle urokowi Woźniaka? I dlaczego Woźniak jako świetny skarbnik nie zaproponuje starostwu, aby to powiat przejął były dworzec? Przecież zdecydowana większość ludzi z niego korzystających to mieszkańcy innych gmin powiatu. Odpowiedz mi proszę na to, to potem porozmawiamy o kolejnych punktach programu Woźniaka.
        • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 08:17
          tomahawk40, w programie mowa jest o odnowieniu dworca PKS, a nie przejęciu. Odnowić można na wiele sposobów i nie należy z góry zakładać, że Biedronka odmówi współpracy. W tej chwili już okazuje dobrą wolę udostępniając oczekującym hol sklepu. Może się również zdarzyć, że rozmowy nie dadzą rezultatów, ale kierunek jest dobry i warto spróbować. Porządna poczekalnia jest bardzo potrzebna. To wizytówka miasta, a teraz co mamy? Bardak i tyle. Wstyd dla samorządu.
          • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 08:30
            Nie prawda!Nie mąć!Wyraznie mówił o przejeciu budynku dworca!
            Biedronka nie udostępnia tylko ludzie z braku poczekalni się tam gromadzą i czekają na swoje autobusy.
            Przepraszam bardzo ale w ostatnich 10 latach były dwie poczekalnie.Jedna na piętrze druga na dole.Obie były doszczętnie zdemolowane i zniszczone przez..............biedną,czekajacą na swoje autobusy młodzież.Dzięki tych demolkom zamknięto obie i w tej chwili nikt ale absolutnie nikt nie ma dostępu do poczekalni.W sumie się nie dziwię dzierżawcy-w kółko odmalowywać i remontować zniszczone poczekalnie??W końcu dali sobie spokój i zamkneli te pomieszczenia.Nie ponoszą kosztów ciągłych remontów czy sprzątania po bydlętach czekających na swój autobus.Nie mieszaj do tego samorządu bo nie ma nic wspólnego.Wizytówka miasta?Sorry ale kto dojeżdza PKS-ami?Mieszkańcy naszego miasta??
          • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 09:20
            Bez urazy, ale bajki piszesz. Gmina nie może odnawiać czegoś, co do niej nie należy w żaden sposób, ani bezpośredni, ani pośredni, a tak jest teraz z byłym dworcem PKS. Na to nie pozwala po prostu prawo. Miasto musiałoby więc najpierw wykupić ten obiekt lub co najmniej wydzierżawić, oczywiście najpierw musiałoby przelicytować Biedronkę i skusić dobrą ofertą PKS. I proszę Cię, nie pisz, że Biedronka już wykazuje dobrą wolę, bo udostępnia hol sklepu. Ciekawe czy tak samo byłaby chętna, gdyby miała wydać kilkaset tysięcy na remont gmachu. Poza tym zupełnie nie odniosłeś się do tego, dlaczego to starostwo nie przejmie dworca? Dlaczego skarbnik powiatu pan Woźniak tego nie zaproponuje? Ja Ci powiem dlaczego - bo wie, że to mrzonki, ale na czas kampanii wyborczej musiał coś wymyślić, żeby przyciągnąć uwagę ludzi. Ale ciekaw jestem jaka jest Twoja opinia w tej sprawie, jeśli można wiedzieć?
            • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 09:22
              Mój poprzedni wpis był oczywiście adresowany do pana Piotra2:-)
              • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 12:04
                Oczywiście.Zgadzam się całkowicie.Odnośnie budynku PKS i planów z nim związanych to była oczywiście mrzonka i demagogia pana Wozniaka,skierowana głównie do młodzieży i ludzi dojeżdzających autobusami.Tani chwyt,który miał na celu pozyskanie ileś tam głosów.Już nie wspomnę o spotkaniu z młodzieżą w samej szkole......no cóż można i tak,tylko na ile to się zdało-widać dokładnie.
            • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 09.12.14, 13:17
              tomahawk40 napisał(a):
              > Bez urazy, ale bajki piszesz. Gmina nie może odnawiać czegoś, co do niej nie na
              > leży w żaden sposób, ani bezpośredni, ani pośredni, a tak jest teraz z byłym dw
              > orcem PKS. Na to nie pozwala po prostu prawo.

Możesz mieć rację, że udział gminy w istniejącym stanie prawnym dworca PKS jest niemożliwy, ale czy trzeba zaraz wykupywać cały dworzec? Może wystarczy część ułamkowa, a może dzierżawa wydzielonej części? Nie wiem, ale wiem jedno. Pilnie trzeba poszukiwać rozwiązań problemu poczekalni i estetyki dworca i to właśnie proponuje p.Woźniak.

tomahawk40 napisał(a):
              > I proszę Cię, nie pisz, że Bie
              > dronka już wykazuje dobrą wolę, bo udostępnia hol sklepu
              .

Udostępnianie sklepu na poczekalnie to nie jest dobra wola? Przecież nie musi tego robić.

tomahawk40 napisał(a):
              > Poza tym zu
              > pełnie nie odniosłeś się do tego, dlaczego to starostwo nie przejmie dworca? Dl
              > aczego skarbnik powiatu pan Woźniak tego nie zaproponuje? Ja Ci powiem dlaczego
              > - bo wie, że to mrzonki, ale na czas kampanii wyborczej musiał coś wymyślić, ż
              > eby przyciągnąć uwagę ludzi. Ale ciekaw jestem jaka jest Twoja opinia w tej spr
              > awie, jeśli można wiedzieć?

Z całym szacunkiem, ale teraz dopaliłeś z lekka :) Wiesz czemu? Bo jak starostwo ma zajmować się budynkami i ulicami miasta, to należy zastanowić się do czego gmina z burmistrzem jest potrzebna?
              • zupa-z-trupa Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 10:48
                << Pilnie trzeba poszukiwać rozwiązań problemu poczekalni i estetyki dworca i to właśnie proponuje p.Woźniak. >>

Nie jest ważne, że proponuje coś całkowicie niemożliwego do zrealizowania (chodzi o ten konkretny sposób rozwiązania problemu), ważne tylko że proponuje? Jakby zaproponował, że wybuduje lotnisko międzynarodowe na Vistuli, to też byś uwierzył i piał pod niebiosa nad jego "kreatywnością"? :) Rozumiesz absurd takiego działania? Dociera do ciebie, że to właśnie przejaw populizmu, który łykasz jak naiwny kilkulatek? Nie jest ci wstyd, raz za razem wykładać interlokutorom dowody swojej nieporadności umysłowej?
                Wcale nie dziwie się, że Woźniak dostał aż tyle głosów, skoro ludzie mają tak niesprawne narzędzia rozumowania. To jest prawdziwie smutne, a w obliczu możliwych konsekwencji - wręcz przerażające.
                • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 13:54
                  Do Piotra 2. Piszesz: "Czy trzeba zaraz wykupywać cały dworzec? Może wystarczy część ułamkowa, a może dzierżawa wydzielonej części? Nie wiem, ale wiem jedno. Pilnie trzeba poszukiwać rozwiązań problemu poczekalni i estetyki dworca i to właśnie proponuje p.Woźniak."
                  Odpowiadam: W programie Woźniaka jest napisane: "Odnowienie dworca autobusowego w Świeciu". A zatem mówimy o całym budynku, a nie o jego 1/5 czy 1/6 części. Powiedz mi Piotrze 2, jak chcesz wpłynąć na poprawę estetyki całego budynku przejmując tylko fragment tego obiektu? To tak jakbyś miał mieszkanie w bloku i domagał się od pozostałych 40 czy 40 lokatorów, żeby dali po 500 zł na odnowienie elewacji tej części budynku, gdzie ty mieszkasz....

Dalej piszesz: "Bo jak starostwo ma zajmować się budynkami i ulicami miasta, to należy zastanowić się do czego gmina z burmistrzem jest potrzebna? " I tu Piotrze2 uwaga niespodzianka, pewnie Cię zaskoczę, ale wyobraź sobie, ze powiat ma w mieście swoje ulice, np. Wojska Polskiego, Sienkiewicza, Mostowa i sporo innych. W wielu miastach powiat przeprowadza inwestycje wspólnie z gminą, dlaczego w sprawie dróg pan Woźniak jest taki chętny do współpracy z gminą, bo ta wspiera starostwo finansowo na remonty, ale już przy dworcu nie proponuje takiego układu? Bo wie, że to mrzonki.
                  Tak samo, jak mrzonkami i wprowadzaniem ludzi w błąd jest mówienie, że przebuduje ulicę Wojska Polskiego za unijne pieniądze. To bzdura, bo w perspektywie finansowej na lata 2014-2020 NIE MA FUNDUSZY NA DROGI LOKALNE, A TAKĄ JEST ULICA WOJSKA POLSKIEGO W ŚWIECIU! I PAN WOŹNIAK ŚWIETNIE O TYM WIE! Dlaczego zatem opowiadał bzdury na spotkaniach z wyborcami i w debacie, ze zrobi to za środki z Unii? Po przejęciu tej ulicy od powiatu gmina musiałaby wyłożyć grube pieniądze wyłącznie z własnej kieszeni. I takiego populizmu, jaki uprawia Woźniak właśnie nie cierpię. Po prostu wciska ludziom bajki. A jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie Piotrze2?
                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 14:45
                    Do tomahawk40, wybacz, ale to co piszesz nie trzyma się kupy :) Robisz błędy logiczne i merytoryczne. Przeczytaj może co pisałem, bo nie lubię się powtarzać.
                    Taa... funduszy unijnych na drogi nie ma... Pewnie tak samo jak podobno nie było na basen. Były, tylko trzeba umieć wziąć. To, że ty mówisz, że nie ma na drogi, to wcale nie znaczy, że nie ma tylko, że ty tak mówisz :D
                    pozdrawiam
              • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 13:40
                Najbardziej zadziwia, że udzielający się tu niektórzy mieszkańcy Świecia zamiast szukać rozwiązania problemu dworca PKS, poczekalni, o otoczeniu nie wspominając, na siłę wymyślają powody, dlaczego nie można tego zrobić. Nie rozumiem, wiedzy brakuje, kompetencji, chęci, czy może jeszcze czegoś? Co ciekawe, popierają pomysły p. Pogody, które można uważać za wzięte z księżyca. Żenada.
                • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 13:58
                  Polecam Ci mój wpis powyżej. Nie szukam przeszkód na siłę, po prostu jestem realistą. Jeśli Woźniak zaproponuje budowę metra w Świeciu i powie, ze pozyska na to 100 milionów z Unii to też mam mu przyklasnąć, bo ma fajny pomysł? Jak powiem, że to nierealne to będę tym, któremu brakuje, jak piszesz "wiedzy i kompetencji"? Ale może zechcesz odnieść się do tego co napisałem przed Twoim postem.
                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 16:02
                    Dobrze się czujesz, bo zaczynasz głupotki wypisywać. Metro mu/jej potrzebne ha, ha, ha...
                    • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 18:24
                      Piotrze2. Oczywiście, że nie będzie w programowaniu na lata 2014-2020 unijnych pieniędzy na drogi lokalne. IO nie dlatego, że ja tak piszę, ale taki jest fakt. Jeśli się na tym nie znasz, to nie zarzucaj rozmówcy, że pisze nieprawdę. Po prostu zaczyna ci brakować argumentów i zaczynasz chwytać się w takim momentach swojej wypróbowanej broni - szyderstw :). Słabiutkie to Piotrze2.
                      Co do basenu - oczywiście, ze nie było pieniędzy unijnych na budowę nowego basenu. W naszym województwie dofinansowanie z Unii nas ten cel dostały tylko te samorządy, gdzie nie było żadnego basenu. A u nas już był. Natomiast na remont dotychczasowych basenów Unia nie dawała pieniędzy I to kolejna bzdura powtarzana przez Woźniaka miedzy innymi w jego filmiku wyborczym, który zarzuca gminie, ze nie starała się o pieniądze z Unii na nowy basen.
                      Co do twojej odpowiedzi na mój żart o metrze...Piotrze2, gdybyś nie zauważył, to był dowcip. Myślałem, ze masz poczucie humoru, bo takie śmieszne rzeczy tu często wypisujesz...:-)
                      • jawanda Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 10.12.14, 22:38
                        Nie ma najmniejszego sensu dyskusja z Piotrem2,on przyczepił się do swoich niby argumentów,jak pijany płotu,nikt i nic go nie przekona.
                        • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 05:23
                          Przestańcie wogóle z nim dyskutować!Z braku jakichkolwiek argumentów będzie teraz przeciągał swoje bzdury,potem obrazi i wyzwie was od najgorszych,a na samym końcu gdy już trochę ucichnie jeszcze dwa razy zada te same pytania aby dyskusja jakakolwiek trwała.Ten człowiek jest chory na zawiść i nienawiść.Powinien się leczyć!!(zresztą sami zobaczycie jaki będzie za chwilę jego wpis)Mówię wam dajcie sobie spokój z dyskusją z nim.
                          • nn33 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 08:24
                            Odnośnie basenu, widocznie czytaliśmy inne artykuły , bo sam czytałem w czasie Świecia , że zmieniono remont na budowę nowego basenu ponieważ na remont niebyło dofinansowania z unii a na budowę nowego tak. I nie był to artykuł pana Woźniaka , więc kto kogo wprowadził w błąd? Teraz tomahawk40 pisze , że nie ma dofinansowania na budowę nowego basenu to ja już nic nie wiem .Pozdrawiam
                            • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 09:48
                              W replice na inny artykuł o basenie w Czasie Świecia sam Burmistrz przyznawał, że były środki na baseny przyszkolne, czyli jednak można było taniej i w lepszym miejscu :) A basen jak zwał tak zwał, mnie bez różnicy. Kompletnie nie rozumiem uporu w "modernizacji" starego w tak nieciekawej okolicy z wodą wątpliwej jakości.
                              • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 12:09
                                piotr2_pl napisał:

> W replice na inny artykuł o basenie w Czasie Świecia sam Burmistrz przyznawał,
                                > że były środki na baseny przyszkolne, czyli jednak można było taniej i w lepszy
                                > m miejscu :) A basen jak zwał tak zwał, mnie bez różnicy. Kompletnie nie rozumi
                                > em uporu w "modernizacji" starego w tak nieciekawej okolicy z wodą wątpliwej ja
                                > kości.

O rany, Piotrze2... Ale były tylko środki unijne na inwestycje w tych gminach i powiatach, gdzie nie było dotąd żadnego basenu. Przecież o tym wcześniej pisałem. Ogólnie rzecz ujmując - bez różnicy czy chodziło o baseny przyszkolne czy nie. Podstawowym warunkiem uzyskania dotacji był brak krytej pływalni w danym samorządzie... I przypominam Ci, że cały czas dyskutujemy tu o programie Woźniaka, rzekomo świetnym Twoim zdaniem. A jak się okazuje niekoniecznie, prawda?
                                • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 12:42
                                  tomahawk40 napisał(a):
                                  > O rany, Piotrze2... Ale były tylko środki unijne na inwestycje w tych gminach i
                                  > powiatach, gdzie nie było dotąd żadnego basenu. Przecież o tym wcześniej pisał
                                  > em. Ogólnie rzecz ujmując - bez różnicy czy chodziło o baseny przyszkolne czy n
                                  > ie. Podstawowym warunkiem uzyskania dotacji był brak krytej pływalni w danym sa
                                  > morządzie...

Z repliki i późniejszej odpowiedzi redakcji wynikało, że przyszkolne można budować mimo istnienia basenu. To jedno, a po drugie p.Woźniak podawał też konkretne źródła finansowania budowy nowego basenu w nowym miejscu w drugiej części debaty przedwyborczej Czasu Świecia. Niestety było już za późno, żeby wstrzymywać budowę, bo zdążono wpakować tam zbyt duże środki.

tomahawk40 napisał(a):
                                  > I przypominam Ci, że cały czas dyskutujemy tu o programie Woźniaka
                                  > , rzekomo świetnym Twoim zdaniem. A jak się okazuje niekoniecznie, prawda?

Nadal uważam ten program za świetny. Najbardziej podoba mi się zmiana modelu zarządzania gminą. Poza tym zdaje się że p. Woźniak jest najlepszym specjalistą od funduszy unijnych i do tego doradcą ministra finansów, wiec nie mam powodu wątpić w jego znajomość programów i procedur unijnych :)
                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 12:57
                                    [i]piotr2_pl napisał:

[i]> tomahawk40 napisał(a):
                                    > > O rany, Piotrze2... Ale były tylko środki unijne na inwestycje w tych gm
                                    > inach i
                                    > > powiatach, gdzie nie było dotąd żadnego basenu. Przecież o tym wcześniej
                                    > pisał
                                    > > em. Ogólnie rzecz ujmując - bez różnicy czy chodziło o baseny przyszkolne
                                    > czy n
                                    > > ie. Podstawowym warunkiem uzyskania dotacji był brak krytej pływalni w da
                                    > nym sa
                                    > > morządzie...

> Z repliki i późniejszej odpowiedzi redakcji wynikało, że przyszkolne można budo
                                    > wać mimo istnienia basenu. To jedno, a po drugie p.Woźniak podawał też konkretn
                                    > e źródła finansowania budowy nowego basenu w nowym miejscu w drugiej części deb
                                    > aty przedwyborczej Czasu Świecia. Niestety było już za późno, żeby wstrzymywać
                                    > budowę, bo zdążono wpakować tam zbyt duże środki.

Pamiętam tą replikę redakcji. Niestety, redaktor, która ją pisała pojęcia nie ma o funduszach unijnych i niewiele zrozumiała z wypowiedzi urzędu. Cóż, trudno sie spodziewać w świeciu reaktorów o solidnym przygotowaniu ekonomicznym...

A jakieś to konkretne źródła finansowania nowego basenu podczas debaty podawał pan Woźniak?

> tomahawk40 napisał(a):
                                    > > I przypominam Ci, że cały czas dyskutujemy tu o programie Woźniaka
                                    > > , rzekomo świetnym Twoim zdaniem. A jak się okazuje niekoniecznie, prawda
                                    > ?
                                    >
                                    > Nadal uważam ten program za świetny. Najbardziej podoba mi się zmiana modelu za
                                    > rządzania gminą. Poza tym zdaje się że p. Woźniak jest najlepszym specjalistą o
                                    > d funduszy unijnych i do tego doradcą ministra finansów, wiec nie mam powodu wą
                                    > tpić w jego znajomość programów i procedur unijnych :)

Ale ja nie twierdzę, ze on jest słabym ekonomistą. Twierdzę tylko, że składał obietnice wyborcze bez pokrycia, w które sam chyba nie wierzył, że da je się spełnić, bo były nierealne.

• piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 13:48
                                      tomahawk40 napisał(a):
                                      > Pamiętam tą replikę redakcji. Niestety, redaktor, która ją pisała pojęcia ni
                                      > e ma o funduszach unijnych i niewiele zrozumiała z wypowiedzi urzędu. Cóż, trud
                                      > no sie spodziewać w świeciu reaktorów o solidnym przygotowaniu ekonomicznym...

Bardzo możliwe, tego nie wiem :)

tomahawk40 napisał(a):
                                      > A jakieś to konkretne źródła finansowania nowego basenu podczas debaty podaw
                                      > ał pan Woźniak?

Sorki, kłaniają się tu moje skróty myślowe. Chodziło mi o odpowiedzi na pytania zadane mailowo i na które odpowiadano mailowo. Zamieszczone zostały po drugiej części debaty opisywanej w gazecie w piątek przedwyborczy. Tam właśnie ktoś pytał o źródła finansowania basenu i p.Woźniak odpowiadał na to pytanie. Zdaje się, że ten artykuł jest nawet online...

tomahawk40 napisał(a):
                                      > Ale ja nie twierdzę, ze on jest słabym ekonomistą. Twierdzę tylko, że składa
                                      > ł obietnice wyborcze bez pokrycia, w które sam chyba nie wierzył, że da je się
                                      > spełnić, bo były nierealne.

Bardzo się cieszę, że dochodzimy do porozumienia. A co do obietnic wyborczych... gdyby choć połowę z nich dało się spełnić, bylibyśmy krajem szczęśliwym :D Tego nie ma co brać dosłownie. Najważniejszy jest kierunek działań i ten kierunek właśnie bardzo podobał mi się w programie p.Woźniaka.
                                      pozdrawiam
                                    • mieszkaniec256 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 13.12.14, 14:24
                                      tomahawk40 napisał(a):
                                      > A jakieś to konkretne źródła finansowania nowego basenu podczas debaty podaw
                                      > ał pan Woźniak?

Tak, pan Woźniak podawał konkretne źródła finansowania nowego basenu. Pozwolę sobie zacytować wypowiedź:
                                      DARIUSZ WOŹNIAK:
                                      Basen na Mariankach najprawdopodobniej już nie powstanie, a mieszkańcy zgodnie z programem Tadeusza Pogody będą mieli centrum rozrywki dla rodziny w strefie ochronnej zakładów Mondi. Środki finansowe na budowę nowego basenu można było pozyskać z następujących źródeł:
                                      * Program Lemur Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (lata realizacji 2014-2020). Z programu tego finansowana jest w formie pożyczki budowa nowych obiektów użyteczności publicznej. Przy spełnieniu określonych warunków można uzyskać nawet do 70 proc. jej umorzenia, co w praktyce oznacza, że tak naprawdę mamy do czynienia z dotacją.
                                      * Fundusz Rozwoju Kultury Fizycznej - dotacja w ramach Wieloletniego Programu Rozwoju Bazy Sportowej Województwa Kujawsko-Pomorskiego (dotacja do 33 proc.) itd... "

A teraz zobaczcie co uzyskał Burmistrz Pogoda. Zaledwie 3,7 mln zł od Całbeckiego w dwóch rocznych ratach, czyli ułamek możliwych do uzyskania środków. Resztę jak zwykle zapłacimy my wszyscy, bo chyba wiedzy komuś zabrakło.
                                      • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 18.03.15, 16:07
                                        I co tomahawk40? Dlaczego zamilkłeś? A taki byłeś mądry.
                                        • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 18.03.15, 17:24
                                          A o co ci ogóle chodzi, bo się pogubiłem? Sadziłem, ze to ty zamilkłeś w dyskusji o powiecie i okręgu nr 13. Zabrakło argumentów? A teraz wyskakujesz jak Filip z konopi z wątku sprzed 3 miesięcy z pytaniem, za przeproszeniem, ni z kupy ni z d...y. Znowu szwankuje ci logika chłopie.
                                          • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 20.03.15, 14:44
                                            Dla przypomnienia o co chodziło:
                                            tomahawk40 napisał:
                                            O rany, Piotrze2... Ale były tylko środki unijne na inwestycje w tych gminach i powiatach, gdzie nie było dotąd żadnego basenu. Przecież o tym wcześniej pisałem. Ogólnie rzecz ujmując - bez różnicy czy chodziło o baseny przyszkolne czy nie. Podstawowym warunkiem uzyskania dotacji był brak krytej pływalni w danym samorządzie... I przypominam Ci, że cały czas dyskutujemy tu o programie Woźniaka, rzekomo świetnym Twoim zdaniem. A jak się okazuje niekoniecznie, prawda?

mieszkaniec256 napisał:
                                            DARIUSZ WOŹNIAK: środki finansowe na budowę nowego basenu można było pozyskać z następujących źródeł:
                                            * Program Lemur Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (lata realizacji 2014-2020). Z programu tego finansowana jest w formie pożyczki budowa nowych obiektów użyteczności publicznej. Przy spełnieniu określonych warunków można uzyskać nawet do 70 proc. jej umorzenia, co w praktyce oznacza, że tak naprawdę mamy do czynienia z dotacją.
                                            * Fundusz Rozwoju Kultury Fizycznej - dotacja w ramach Wieloletniego Programu Rozwoju Bazy Sportowej Województwa Kujawsko-Pomorskiego (dotacja do 33 proc.) itd... "

Z tego wynika, że jednak możliwa była budowa nowego basenu w lepszym miejscu i znacznie taniej.
                                            Pozostaje tylko pytanie, czy Burmistrz nie chciał budowy basenu w miejscu lepszym i bardziej przyjaznym mieszkańcom, czy nie potrafił zdobyć środków i poszedł, moim zdaniem, na urzędniczą łatwiznę?
                                            Cała debata wyborcza kandydatów jest tu: MIESZKAŃCY PYTALI...cz.2
                                            • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 20.03.15, 15:18
                                              Nie, z tego jedynie wynika, że tak twierdzi Woźniak, co nie znaczy, ze tak jest naprawdę. Program Lemur nie dofinansowuje budowy obiektu, ale zastosowanie w tym obiekcie energooszczędnych rozwiązań - a to różnica. Jest jeszcze cała masa innych wymogów technologicznych i merytorycznych, które trzeba spełnić korzystając z tego programu i nie jest to wcale taka łatwa kasa, jak twierdzisz. Dziwne, że ty w ciemno przyjmujesz niemal jak prawdę objawioną wszystko co twierdzi Woźniak, a każdy argument przemawiający za Pogodą zbywasz albo lekceważeniem albo zmasowaną krytyką. Nie znaczy to oczywiście, że nie masz w niektórych sprawach racji, bo nie ma władzy, która nie popełnia błędów... Zresztą wybacz, ale w tym temacie dyskusję uważam za zakończoną, bo już nie wnosi ona nic nowego poza zwykłą pyskówką.
                                              • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 20.03.15, 15:41
                                                Kolego, Pogoda rozpoczął modernizację basenu bez żadnej dotacji twierdząc, że takowych nie ma, tylko z kasy miejskiej, więc równie dobrze mógł zacząć budowę w dowolnym, fajnym miejscu, gdzie basen byłby, moim zdaniem, lepiej wykorzystany, więc po jakie licho buduje go w wyziewach szamba i strefy przemysłowej. Moim zdaniem to bez sensu i nie zdziwiłbym się, gdyby ludzie wypominali mu to do końca życia.
                                                Żaden program finansowany z obcych źródeł nie jest łatwą kasą i jakieś tam warunki trzeba spełnić, tylko dlaczego miasto, jak się zdaje, ma płacić za czyjąś niekompetencję?
                                                • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 20.03.15, 16:47
                                                  A to fajne miejsce to gdzie twoim zdaniem? Tam, gdzie teraz jest nowa biblioteka? Bo i takie absurdy czytałem tutaj. Kolego, ja wcale nie twierdzę, że wykorzystano wszystkie możliwości pozyskania kasy z zewnątrz jeśli chodzi o basen. Ale przynajmniej Pogoda nie obiecuje w tym temacie gruszek na wierzbie. W odróżnieniu od niego Woźniak obiecał, że będzie remontował Wojska Polskiego za pieniądze z Unii, mimo że w rozdaniu na lata 2014-2020 nie ma pieniędzy unijnych na drogi lokalne. To dopiero optymista. Przekona Unię, żeby jednak Świeciu dali :-).
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne miejsce na basen 22.03.15, 12:26
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > A to fajne miejsce to gdzie twoim zdaniem? Tam, gdzie teraz jest nowa bibliotek
                                                    > a? Bo i takie absurdy czytałem tutaj. Kolego, ja wcale nie twierdzę, że wykorzy
                                                    > stano wszystkie możliwości pozyskania kasy z zewnątrz jeśli chodzi o basen. Ale
                                                    > przynajmniej Pogoda nie obiecuje w tym temacie gruszek na wierzbie...

Mnie się zdaje, że Pogoda niczego nie obiecuje, tylko zachowanie istniejącego stanu rzeczy, a stare przysłowie powiada: Kto nie idzie naprzód, ten się cofa. Uważam, ze dosyć mamy marazmu i zastoju i że najwyższy czas na zmiany i nowych ludzi.
                                                    PS.
                                                    Poza tym zgadzam się z kolegą, że chyba nie wykorzystano wszystkich możliwości pozyskania kasy z zewnątrz jeżeli chodzi o basen.
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne miejsce na basen 22.03.15, 14:32
                                                    Jak widzę odniosłeś się tylko do części mojego wątku. A co z drugą częścią odnośnie tego, że Woźniak obiecywał, że zrobi za unijne pieniądze remont Wojska Polskiego, chociaż NIE BĘDZIE pieniędzy unijnych w latach 2014-2020 na modernizację dróg lokalnych? Ciekaw jestem jakich tutaj wykrętnych argumentów użyjesz hahaha (bo te twoje o marazmie za Pogody to już wyświechtane są wiesz?). No czekam.
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 29.03.15, 13:09
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Jak widzę odniosłeś się tylko do części mojego wątku. A co z drugą częścią odno
                                                    > śnie tego, że Woźniak obiecywał, że zrobi za unijne pieniądze remont Wojska Pol
                                                    > skiego, chociaż NIE BĘDZIE pieniędzy unijnych w latach 2014-2020 na modernizacj
                                                    > ę dróg lokalnych? Ciekaw jestem jakich tutaj wykrętnych argumentów użyjesz haha
                                                    > ha (bo te twoje o marazmie za Pogody to już wyświechtane są wiesz?). No czekam.

Stary, przestań bredzić. Poczytaj sobie co Woźniak mówił w debacie: Mieszkańcy pytali kandydatów na burmistrza o przyszłość
                                                    cytat:
                                                    DARIUSZ WOŹNIAK: Nie wyobrażam sobie, że miasto będzie mogło funkcjonować bez ingerencji w główną arterię, aż do roku 2020-2022. Powiat szybciej tego nie zrobi, bo ma inne zadania - ma 560 km dróg i priorytetem dla powiatu jest połączenie stolicy z siedzibami gmin. W związku z tym uważam, że moim obowiązkiem jako burmistrza będzie tę drogę przejąć i oczywiście pozyskać środki zewnętrzne. Wszyscy narzekamy na sygnalizację świetlną. Będzie można tam zrobić ronda i nie po 2020 roku, tylko zdecydowanie szybciej. Będzie to służyć naszym mieszkańcom. Ruch jest coraz większy, więc budowa dróg równoległych do Wojska Polskiego to natężenie nieco rozładuje. Ruch jednak w mieście wzrasta i reprezentacyjna, główna ulica w Świeciu, przy której jest wiele instytucji, nie wytrzyma do roku 2021-2022. Uważam, że obowiązkiem burmistrza jest przejąć tę drogę

Wybacz kolego tomahawk40, ale muszę zapytać: debila robisz z siebie, czy z użytkowników forum?
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 29.03.15, 13:35
                                                    Użyłeś wobec mnie określenia "debil?" Czy ty się człowieku dobrze czujesz? Kończę z tobą dyskusję. Powtórzę, to co wielu innych tutaj - lecz się.
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-off topic 30.03.15, 09:58
                                                    I znowu przekręcasz. Po pierwsze pytanie to nie twierdzenie, a po drugie nie wielu, tylko jeden osobnik, który obraźliwymi wpisami, nie mającymi pokrycia w rzeczywistości, dąży tylko do kłótni, więc może nie przesadzaj. No cóż... jak nie masz argumentów, to rzeczywiście lepiej zakończ tą dyskusję.
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły-off topic 30.03.15, 18:46
                                                    piotr2_pl napisał:

> I znowu przekręcasz. Po pierwsze pytanie to nie twierdzenie, a po drugie nie wi
                                                    > elu, tylko jeden osobnik, który obraźliwymi wpisami, nie mającymi pokrycia w rz
                                                    > eczywistości, dąży tylko do kłótni, więc może nie przesadzaj. No cóż... jak nie
                                                    > masz argumentów, to rzeczywiście lepiej zakończ tą dyskusję.

-Przestań głupku jeden bredzić jak zwykle w swoim stylu!Leczyć się i to natychmiast!Mówię Ci to od roku psychopato jeden!
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-off topic 30.03.15, 19:49
                                                    Piotrusiu, czas chyba pokazać jak mały masz móżdżek. Ok. Widzę, że z tobą inaczej nie można, więc schowam swoje zasady i pojadę z tobą ostrzej. Twierdzisz, że Woźniak nie obiecywał, że przebudowę ul. Wojska Polskiego sfinansuje z unijnych pieniędzy... W cytowanej przez ciebie wypowiedzi Woźniaka odnośnie ul. Wojska Polskiego jest taki fragment:

"W związku z tym uważam, że moim obowiązkiem jako burmistrza będzie tę drogę przejąć i oczywiście pozyskać środki zewnętrzne. "

Skoro te środki zewnętrzne nie będą pochodzić z Unii Europejskiej, bo nie będzie ona finansować do 2020 r. dróg lokalnych, nie wiem też o żadnych funduszach rządowych na tak duże inwestycje (a będzie ona kosztowała grube miliony), to z jakich programów miałaby być finansowana przebudowa tej ulicy? Odpowiedz. Ale wprost, bez kręcenia. Słucham? Czy nie masz o tym zielonego pojęcia?
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły-off topic 30.03.15, 21:40

-...i teraz będziesz miał serial pt."Pan Piotr odowiada i ma zawsze rację,a gdy jej nie ma to i tak ma a cała reszta to debile i półgłowki"
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 01.04.15, 08:55
                                                    Kol. Tomahawk40, na jakiej podstawie wnosisz, że Woźniak zamierza przebudować całą ulicę Wojska Polskiego za grube miliony, bo ani z debaty, ani z programu nic takiego nie wynika?
                                                    Przejęcie tej ulicy i z tym się zgadzam, potrzebne jest do zrobienia bardziej spójnego systemu komunikacyjnego miasta, a moim zdaniem, możliwe to jest tylko wtedy kiedy ulice miejskie będą miały jednego gospodarza. I nie przesadzajmy z tymi kosztami. Ta ulica należała dawniej do miasta i miasto jakoś nie splajtowało, a za wykonane wówczas modernizacje można tylko Pogodę pochwalić.
                                                    Zwróć też uwagę, że najpierw trzeba przejąć ulice, potem opracować koncepcję przebudowy, może jeszcze ewentualnie zrobić konsultacje społeczne, zrobić projekt, przetarg... To może trwać kilka lat, więc mówić czy teraz są na to jakieś środki zewnętrzne, czy ich nie ma, wydaje się przedwczesne. W każdym razie uważam, że Woźniak jako fachowiec od pozyskiwania środków na drogi jest najlepszym gwarantem ich uzyskania, a ewentualną modernizację można przecież robić małymi krokami. Zresztą nie wyobrażam sobie totalnego zamknięcia Wojska Polskiego w obecnym układzie komunikacyjnym miasta :)
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 04.04.15, 10:54
                                                    piotr2_pl napisał:

> Kol. Tomahawk40, na jakiej podstawie wnosisz, że Woźniak zamierza przebudować całą ulicę Wojska Polskiego za grube miliony, bo ani z debaty, ani z programu nic takiego nie wynika?

Po pierwsze - pokaż mi, w którym miejscu napisałem, ze Woźniak chce przebudować CAŁĄ ul. Wojska Polskiego?

Po drugie – jeśli to będzie tylko fragment, na przykład od Paderewskiego do Laskowickiej, to zapewniam cię, że będą to grube miliony. Chyba nie jesteś na tyle naiwny, żeby sądzić, ze zrobi się to za kilkaset tysięcy.

> Przejęcie tej ulicy i z tym się zgadzam, potrzebne jest do zrobienia bardziej spójnego systemu komunikacyjnego miasta, a moim zdaniem, możliwe to jest tylko wtedy kiedy ulice miejskie będą miały jednego gospodarza.

To może niech powiat w ogóle odda swoje drogi gminom wiejskim i miastom. Wtedy będzie miał problem z głowy i ograniczy się tylko do wydawania dowodów rejestracyjnych samochodów. Tylko czy wtedy musiałoby tam pracować aż tylu ludzi?

I nie przesadzajmy z tymi kosztami. Ta ulica należała dawniej do miasta i miasto jakoś nie splajtowało, a za wykonane wówczas modernizacje można tylko Pogodę pochwalić.

Ja też za to chwalę Pogodę, ale to były inne czasy. Teraz, biorąc pod uwagę to, ile dodatkowych obowiązków nakłada się na gminy, m.in. przez nasz rząd, to może nie dorzucajmy im kolejnych, bo w końcu zarżniemy te gminy finansowo. Wiele z nich już ledwie zipie.

> Zwróć też uwagę, że najpierw trzeba przejąć ulice, potem opracować koncepcję przebudowy, może jeszcze ewentualnie zrobić konsultacje społeczne, zrobić projekt , przetarg... To może trwać kilka lat, więc mówić czy teraz są na to jakieś środki zewnętrzne, czy ich nie ma, wydaje się przedwczesne.

Chłopie, o czym ty mówisz???? Albo Woźniak ma teraz konkretne źródła finansowania i na tej podstawie obiecuje tę modernizację. Albo ich nie ma i niech nie opowiada głupot. Poza tym chce to zrobić prze 2020 r., a skoro teraz tej kasy nie ma i MOŻE będzie po 2020 r. to niech otwarcie o tym powie, ale robi z ludzi DEBILI (jak to kiedyś napisałeś w odniesieniu do mnie). Przy takim założeniu to ja mogę obiecać teraz, że pobuduję w Świeciu wielki park rozrywki i będę miał na to pieniądze ze środków zewnętrznych, np. unijnych. A że nie ma teraz takich środków? Oj ta, może będą za 5 lat…

W każdym razie uważam,że Woźniak jako fachowiec od pozyskiwania środków na drogi jest najlepszym gwarantem ich uzyskania, a ewentualną modernizację można przecież robić małymi krokami. Zresztą nie wyobrażam sobie totalnego zamknięcia Wojska Polskiego w obecnym układzie komunikacyjnym miasta :)

No właśnie ja też sobie tego nie wyobrażam… I fakt, Woźniak jest fachowcem. Niestety, co mnie najbardziej do niego zraziło, to to, że jako fachowiec obiecywał gruszki na wierzbie, wiedząc, że dużej części tych obietnic nie da się spełnić. Uprawiał po prostu zwykły populizm, a tego nie znoszę. I co mi na to mądrego powiesz Piotrusiu :-)?
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 07.04.15, 13:39
                                                    TU MASZ ODPOWIEDŹ
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 04.04.15, 10:58
                                                    piotr2_pl napisał:

> Kol. Tomahawk40, na jakiej podstawie wnosisz, że Woźniak zamierza przebudować całą ulicę Wojska Polskiego za grube miliony, bo ani z debaty, ani z programu nic takiego nie wynika?

Po pierwsze - pokaż mi, w którym miejscu napisałem, ze Woźniak chce przebudować CAŁĄ ul. Wojska Polskiego?

Po drugie – jeśli to będzie tylko fragment, na przykład od Paderewskiego do Laskowickiej, to zapewniam cię, że będą to grube miliony. Chyba nie jesteś na tyle naiwny, żeby sądzić, ze zrobi się to za kilkaset tysięcy.

> Przejęcie tej ulicy i z tym się zgadzam, potrzebne jest do zrobienia bardziej spójnego systemu komunikacyjnego miasta, a moim zdaniem, możliwe to jest tylko wtedy kiedy ulice miejskie będą miały jednego gospodarza.

To może niech powiat w ogóle odda swoje drogi gminom wiejskim i miastom. Wtedy będzie miał problem z głowy i ograniczy się tylko do wydawania dowodów rejestracyjnych samochodów. Tylko czy wtedy musiałoby tam pracować aż tylu ludzi?

I nie przesadzajmy z tymi kosztami. Ta ulica należała dawniej do miasta i miasto jakoś nie splajtowało, a za wykonane wówczas modernizacje można tylko Pogodę pochwalić.

Ja też za to chwalę Pogodę, ale to były inne czasy. Teraz, biorąc pod uwagę to, ile dodatkowych obowiązków nakłada się na gminy, m.in. przez nasz rząd, to może nie dorzucajmy im kolejnych, bo w końcu zarżniemy te gminy finansowo. Wiele z nich już ledwie zipie.

> Zwróć też uwagę, że najpierw trzeba przejąć ulice, potem opracować koncepcję przebudowy, może jeszcze ewentualnie zrobić konsultacje społeczne, zrobić projekt , przetarg... To może trwać kilka lat, więc mówić czy teraz są na to jakieś środki zewnętrzne, czy ich nie ma, wydaje się przedwczesne.

Chłopie, o czym ty mówisz???? Albo Woźniak ma teraz konkretne źródła finansowania i na tej podstawie obiecuje tę modernizację. Albo ich nie ma i niech nie opowiada głupot. Poza tym chce to zrobić przed 2020 r., a skoro teraz tej kasy nie ma i MOŻE będzie po 2020 r. to niech otwarcie o tym powie, a nie robi z ludzi DEBILI (jak to kiedyś napisałeś w odniesieniu do mnie). Przy takim założeniu to ja mogę obiecać teraz, że pobuduję w Świeciu wielki park rozrywki i będę miał na to pieniądze ze środków zewnętrznych, np. unijnych. A że nie ma teraz takich środków? Oj tam, może będą za 5 lat…

W każdym razie uważam,że Woźniak jako fachowiec od pozyskiwania środków na drogi jest najlepszym gwarantem ich uzyskania, a ewentualną modernizację można przecież robić małymi krokami. Zresztą nie wyobrażam sobie totalnego zamknięcia Wojska Polskiego w obecnym układzie komunikacyjnym miasta :)

No właśnie ja też sobie tego nie wyobrażam… I fakt, Woźniak jest fachowcem. Niestety, co mnie najbardziej do niego zraziło, to to, że jako fachowiec obiecywał gruszki na wierzbie, wiedząc, że dużej części tych obietnic nie da się spełnić. Uprawiał po prostu zwykły populizm, a tego nie znoszę. I co mi na to mądrego powiesz Piotrusiu :-)?
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 07.04.15, 13:31
                                                    Kol. tomahawk40, wybacz ale kręcisz niesamowicie i odnosisz się do zdań wyrwanych z kontekstu, więc może dla przypomnienia przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Woźniaka w tej materii:
                                                    cyt:
                                                    "DARIUSZ WOŹNIAK: Nie wyobrażam sobie, że miasto będzie mogło funkcjonować bez ingerencji w główną arterię, aż do roku 2020-2022. Powiat szybciej tego nie zrobi, bo ma inne zadania - ma 560 km dróg i priorytetem dla powiatu jest połączenie stolicy z siedzibami gmin. W związku z tym uważam, że moim obowiązkiem jako burmistrza będzie tę drogę przejąć i oczywiście pozyskać środki zewnętrzne. Wszyscy narzekamy na sygnalizację świetlną. Będzie można tam zrobić ronda i nie po 2020 roku, tylko zdecydowanie szybciej. Będzie to służyć naszym mieszkańcom. Ruch jest coraz większy, więc budowa dróg równoległych do Wojska Polskiego to natężenie nieco rozładuje. Ruch jednak w mieście wzrasta i reprezentacyjna, główna ulica w Świeciu, przy której jest wiele instytucji, nie wytrzyma do roku 2021-2022. Uważam, że obowiązkiem burmistrza jest przejąć tę drogę"

A teraz powiedz, gdzie w tych rozsądnych i wyważonych słowach fachowca widzisz populizm?

PS. Bardzo proszę przestań używać protekcjonistycznego tonu, bo jakoś do tej pory nie wykazałeś, że masz większy móżdżek od innych.
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły-ulice 07.04.15, 14:54

Piszesz juz to po raz dwudziesty!!Niue jarzysz chłopie że każdy ma cię w dupie???

• piotr2_pl nonnel, czyli troll-prowokator zdemaskowany 07.04.15, 15:42
                                                    nonnel napisał:
                                                    > Piszesz juz to po raz dwudziesty!!Niue jarzysz chłopie że każdy ma cię w dupie?
                                                    > ??

Oto klasyczny tekst trolla nie mający związku z tematem, którego wyłącznym celem, przez wypisywanie obelg i kłamstw, jest sprowokowanie kłótni internetowej. Co robimy? Fałszywego dyskutanta i prowokatora olewamy, zgodnie z zasadą: NIE KARMIĆ TROLLA
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 07.04.15, 15:50
                                                    piotr2_pl napisał:

> Kol. tomahawk40, wybacz ale kręcisz niesamowicie i odnosisz się do zdań wyrwany
                                                    > ch z kontekstu, więc może dla przypomnienia przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Wo
                                                    > źniaka w tej materii:
                                                    > cyt:
                                                    > "DARIUSZ WOŹNIAK: Nie wyobrażam sobie, że miasto będzie mogło funkcjonować bez
                                                    > ingerencji w główną arterię, aż do roku 2020-2022. Powiat szybciej tego nie zro
                                                    > bi, bo ma inne zadania - ma 560 km dróg i priorytetem dla powiatu jest połączen
                                                    > ie stolicy z siedzibami gmin. W związku z tym uważam, że moim obowiązkiem jako
                                                    > burmistrza będzie tę drogę przejąć i oczywiście pozyskać środki zewnętrzne. Wsz
                                                    > yscy narzekamy na sygnalizację świetlną. Będzie można tam zrobić ronda i nie po
                                                    > 2020 roku, tylko zdecydowanie szybciej. Będzie to służyć naszym mieszkańcom. R
                                                    > uch jest coraz większy, więc budowa dróg równoległych do Wojska Polskiego to na
                                                    > tężenie nieco rozładuje. Ruch jednak w mieście wzrasta i reprezentacyjna, główn
                                                    > a ulica w Świeciu, przy której jest wiele instytucji, nie wytrzyma do roku 2021
                                                    > -2022. Uważam, że obowiązkiem burmistrza jest przejąć tę drogę"
                                                    >
                                                    > A teraz powiedz, gdzie w tych rozsądnych i wyważonych słowach fachowca widzisz
                                                    > populizm?
                                                    >
                                                    > PS. Bardzo proszę przestań używać protekcjonistycznego tonu, bo jakoś do tej po
                                                    > ry nie wykazałeś, że masz większy móżdżek od innych.

Ja pitolę, ty chyba nie ogarniasz już o czym piszesz Piotrusiu. Przecież niedawno - 29 marca- wrzuciłeś ten sam fragment swojego guru Woźniaka, a ja Ci na to odpisałem:
                                                    [i]"W cytowanej przez ciebie wypowiedzi Woźniaka odnośnie ul. Wojska Polskiego jest taki fragment: W związku z tym uważam, że moim obowiązkiem jako burmistrza będzie tę drogę przejąć i oczywiście pozyskać środki zewnętrzne.

I moja ówczesna uwaga:
                                                    Skoro te środki zewnętrzne nie będą pochodzić z Unii Europejskiej, bo nie będzie ona finansować do 2020 r. dróg lokalnych, nie wiem też o żadnych funduszach rządowych na tak duże inwestycje (a będzie ona kosztowała grube miliony), to z jakich programów miałaby być finansowana przebudowa tej ulicy? Odpowiedz. Ale wprost, bez kręcenia. Słucham? Czy nie masz o tym zielonego pojęcia?

Koniec cytatu. Odpowiadając na twoje obecne pytanie, gdzie widzę tutaj populizm - otóż w tym co napisałem wtedy, ze obiecuje iż przeprowadzi modernizację ulicy z funduszy, których nie ma. Poza tym to określenie odnosiło się też do tematów poruszonych przez ciebie w poprzednim wątku. Ale ty celowo zaczynasz już ponownie wracać do tego, co było kilka dni temu, nie udzielając sensownej odpowiedzi, bo pojęcia nie masz o czym piszesz Piotrusiu. Słabiutkie te twoje argumenty. Robisz tutaj na tym forum debila z siebie i z innych pisząc takie bzdury nie poparte racjonalną argumentacją? Poducz się Piotrusiu w tych tematach, a potem dopiero potem zabieraj głos. Albo zapytaj ładnie pana Woźniaka, niech ci udzieli kilka porad, nie będziesz przynajmniej się ośmieszał i zaczniesz pisać rzeczowo jak duży Piotr, a nie jak mały Piotruś :-)
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły-ulice 07.04.15, 21:20
                                                    Szkoda czasu.
                                                    Do tego łba nic nie dojdzie.
                                                    Cały czas będzie bredził-taka jego specjalność!
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 08.04.15, 15:34
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > ... Odpowiadając na twoje obecne pytanie, gdzie widzę tutaj populizm
                                                    > - otóż w tym co napisałem wtedy, ze obiecuje iż przeprowadzi modernizację ulic
                                                    > y z funduszy, których nie ma. Poza tym to określenie odnosiło się też do temató
                                                    > w poruszonych przez ciebie w poprzednim wątku. Ale ty celowo zaczynasz już pono
                                                    > wnie wracać do tego, co było kilka dni temu, nie udzielając sensownej odpowiedz
                                                    > i, bo pojęcia nie masz o czym piszesz Piotrusiu. Słabiutkie te twoje argumenty.
                                                    > Robisz tutaj na tym forum debila z siebie i z innych pisząc takie bzdury nie p
                                                    > oparte racjonalną argumentacją? Poducz się Piotrusiu w tych tematach, a potem d
                                                    > opiero potem zabieraj głos. Albo zapytaj ładnie pana Woźniaka, niech ci udziel
                                                    > i kilka porad, nie będziesz przynajmniej się ośmieszał i zaczniesz pisać rzeczo
                                                    > wo jak duży Piotr, a nie jak mały Piotruś :-)

O jakiej modernizacji Wojska Polskiego i to za grube miliony mówisz? Skąd bierzesz takie nieuprawnione wnioski? Woźniak mówi o ingerencji, a nie kompleksowym remoncie ulicy, więc sfolguj może z wymysłami.
                                                    Cytat Woźniaka dałem ponownie z nadzieją, że być może zrozumiesz pisane. Myliłem się, więc dalej ośmieszaj się argumentami opartymi na bezsensownych, wyrwanych z kontekstu zdaniach. Twoja sprawa. I wiesz co Ci powiem. Możesz sobie wymyślać ile chcesz, używać głupawego protekcjonalnego tonu i stosować jeszcze parę innych socjotechnicznych sztuczek, ale nie zmienisz przez to wyglądu,moim zdaniem wstydliwego dla gospodarzy miasta, ulicy Wojska Polskiego, ani nie spowodujesz, że mieszkańcom będzie się lepiej poruszało po Świeciu.
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 08.04.15, 16:28
                                                    piotr2_pl napisał:

> O jakiej modernizacji Wojska Polskiego i to za grube miliony mówisz? Skąd bierz
                                                    > esz takie nieuprawnione wnioski? Woźniak mówi o ingerencji, a nie kompleksowym
                                                    > remoncie ulicy, więc sfolguj może z wymysłami.
                                                    > Cytat Woźniaka dałem ponownie z nadzieją, że być może zrozumiesz pisane. Myliłe
                                                    > m się, więc dalej ośmieszaj się argumentami opartymi na bezsensownych, wyrwanyc
                                                    > h z kontekstu zdaniach. Twoja sprawa. I wiesz co Ci powiem. Możesz sobie wymyśl
                                                    > ać ile chcesz, używać głupawego protekcjonalnego tonu i stosować jeszcze parę i
                                                    > nnych socjotechnicznych sztuczek, ale nie zmienisz przez to wyglądu,moim zdanie
                                                    > m wstydliwego dla gospodarzy miasta, ulicy Wojska Polskiego, ani nie spowodujes
                                                    > z, że mieszkańcom będzie się lepiej poruszało po Świeciu.

Piotrusiu, nie denerwuj się :-). Widzę, ze słowo modernizacja jest ci obce, więc wyjaśnię, za Wikipedią - "modernizacja" to unowocześnienie. Jeśli Woźniak chce na Wojska Polskiego budować ronda, to jest to modernizacja czy nie? Po drugie, budowa jednego ronda to koszt w granicach 600-800 tys. zł, a Wojska Polskiego to jednak nie jest mała uliczka, więc może wyjść nawet koło miliona za jedno rondo. Biorąc pod uwagę, ze rond będzie 4-5, licząc tylko od Żwirki i Wigury do urzędu miasta, a do tego trzeba przygotować dokumentację, być może też trzeba będzie wymienić sieć np. kanalizacyjną, dokonać wymiany części nawierzchni (bo przy budowie rond to normalka), więc widzisz, że kwoty idą tu już w miliony. I nie liczę już nawet remontu chodników (a przy budowie rond przynajmniej częściowo trzeba je będzie wymienić). A WSZYSTKO TO ZA KASĘ MIASTA, BO ŚRODKÓW UNIJNYCH NA TO NIE BĘDZIE. ŻADNYCH RZĄDOWYCH FUNDUSZY TEŻ NA TO NIE MA, WBREW TEMU CO MÓWIŁ WOŹNIAK (ON O TYM DOSKONALE WIE, ALE CO MU SZKODZI OBIECYWAĆ PRAWDA? I TAK NIEWIELU O TYM WIE). PRZYPOMNĘ PO RAZ KOLEJNY - UNIA NIE BĘDZIE FINANSOWAĆ BUDOWY DRÓG LOKALNYCH DO 2020 R., POZA DROGAMI NALEŻĄCYMI DO TZW. TEN-T, CZYLI TRANSEUROPEJSKIEJ SIECI TRANSPORTOWEJ. Zacznij Piotrusiu myśleć, a nie w ciemno powtarzasz to, co mówią inni. Albo skończ tę dyskusję, bo poza papugowaniem haseł Woźniaka, nie potrafisz podać żadnych konkretów, argumentów i cyfr. Pozdrawiam.
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 09.04.15, 15:45
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Piotrusiu, nie denerwuj się :-). Widzę, ze słowo modernizacja jest ci obce, wię
                                                    > c wyjaśnię, za Wikipedią - "modernizacja" to unowocześnienie. Jeśli Woźniak chc
                                                    > e na Wojska Polskiego budować ronda, to jest to modernizacja czy nie?

tomahawciu kochany, mam prawo przypuszczać, że lepiej od innych znam pojęcia budowy, remontu i modernizacji, bom nie raz to robił, więc z całą pewnością nie musisz wykazywać swojej wiedzy swobodnego poruszania się po Wikipedii cytując encyklopedyczne pojęcia, ale nie w tym rzecz.

tomahawk40 napisał(a):
                                                    > budowa jednego ronda to koszt w granicach 600-800 tys. zł, a Wojska Polskiego
                                                    > to jednak nie jest mała uliczka, więc może wyjść nawet koło miliona za jedno r
                                                    > ondo. Biorąc pod uwagę, ze rond będzie 4-5, licząc tylko od Żwirki i Wigury do
                                                    > urzędu miasta, a do tego trzeba przygotować dokumentację, być może też trzeba
                                                    > będzie wymienić sieć np. kanalizacyjną, dokonać wymiany części nawierzchni (bo
                                                    > przy budowie rond to normalka), więc widzisz, że kwoty idą tu już w miliony. I
                                                    > nie liczę już nawet remontu chodników (a przy budowie rond przynajmniej częścio
                                                    > wo trzeba je będzie wymienić).

Podałeś prawidłowo konieczne roboty i w przybliżeniu koszty budowy jednego ronda, tylko skąd wziąłeś 4-5 rond od Żwirki i Wigury do Urzędu Miasta? Sugerujesz zastąpienie każdego skrzyżowania w tamtą stronę rondem? To niepotrzebne. Można by ewentualnie rozważyć jeszcze rondo przy Parkowej lub Cukrowników, ale nie koniecznie i to wszystko.
                                                    Moim zdaniem od zaraz potrzebne jest rondo na skrzyżowaniu Wodnej z WP i planowanej ulicy po byłym torowisku, żeby pieniądze wydane na te ulice miały sens. Mówię z autopsji. Bardzo trudno jest wyjechać z Wodnej na WP w kierunku Przechowa. Wierzyć nie musisz. Sam się przejedź :)

tomahawk40 napisał(a):
                                                    A WSZYSTKO TO ZA KASĘ MIASTA, BO ŚRODKÓW UNIJNYC
                                                    > H NA TO NIE BĘDZIE. ŻADNYCH RZĄDOWYCH FUNDUSZY TEŻ NA TO NIE MA, WBREW TEMU CO
                                                    > MÓWIŁ WOŹNIAK (ON O TYM DOSKONALE WIE, ALE CO MU SZKODZI OBIECYWAĆ PRAWDA? I TA
                                                    > K NIEWIELU O TYM WIE). PRZYPOMNĘ PO RAZ KOLEJNY - UNIA NIE BĘDZIE FINANSOWAĆ BU
                                                    > DOWY DRÓG LOKALNYCH DO 2020 R., POZA DROGAMI NALEŻĄCYMI DO TZW. TEN-T, CZYLI TR
                                                    > ANSEUROPEJSKIEJ SIECI TRANSPORTOWEJ.

Ady nie krzycz chłopie kochany. Zwróć najpierw uwagę, że za kasę miasta chce się robić ścieżkę od Tucholskiej do modernizowanego/remontowanego/budowanego (diabli wiedzą jak to nazwać) basenu. Planowany koszt 1.2 miliona złotych.
                                                    Ostatnio Pogoda wymyślił sobie zakup zabitej dechami rudery za jakieś 700 tysięcy + trudne do oszacowania koszty remontu. Prawdopodobnie wyjdzie jakieś 3-4 miliony, ale nie wiadomo. Też za kasę miasta. Zastanawiam się, czy nie można by lepiej wydać tych milionów? Jak myślisz?
                                                    Po drugie. Spójrz szerzej. Na infrastrukturę miasta były, są i będą środki zewnętrzne, tylko trzeba umieć je pozyskać. Podobnie jak z basenem. Dotacji nie było, ale była bezzwrotna pożyczka, która działała jak dotacja. Moim zdaniem potrzeba fachowca.

tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Zacznij Piotrusiu myśleć, a nie w ciemno p
                                                    > owtarzasz to, co mówią inni. Albo skończ tę dyskusję, bo poza papugowaniem hase
                                                    > ł Woźniaka, nie potrafisz podać żadnych konkretów, argumentów i cyfr. Pozdrawia
                                                    > m.

Ady przestań głupotki wypisywać
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły-ulice 09.04.15, 19:40
                                                    Mówię Ci "tomahawk"daj sobie spokój!
                                                    Przyznaj mu rację i juz...
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły-ulice 09.04.15, 20:14
                                                    piotr2_pl napisał:

> tomahawciu kochany, mam prawo przypuszczać, że lepiej od innych znam pojęcia bu
                                                    > dowy, remontu i modernizacji, bom nie raz to robił, więc z całą pewnością nie m
                                                    > usisz wykazywać swojej wiedzy swobodnego poruszania się po Wikipedii cytując en
                                                    > cyklopedyczne pojęcia, ale nie w tym rzecz.

Krótko - nie chciałbym mieszkać w czymś lub jeździć po czymś co ty pobudowałeś :-)
                                                    >
                                                    > Podałeś prawidłowo konieczne roboty i w przybliżeniu koszty budowy jednego rond
                                                    > a, tylko skąd wziąłeś 4-5 rond od Żwirki i Wigury do Urzędu Miasta? Sugerujesz
                                                    > zastąpienie każdego skrzyżowania w tamtą stronę rondem? To niepotrzebne. Można
                                                    > by ewentualnie rozważyć jeszcze rondo przy Parkowej lub Cukrowników, ale nie ko
                                                    > niecznie i to wszystko.
                                                    > Moim zdaniem od zaraz potrzebne jest rondo na skrzyżowaniu Wodnej z WP i planow
                                                    > anej ulicy po byłym torowisku, żeby pieniądze wydane na te ulice miały sens. Mó
                                                    > wię z autopsji. Bardzo trudno jest wyjechać z Wodnej na WP w kierunku Przechowa
                                                    > . Wierzyć nie musisz. Sam się przejedź :)

Znowu krótko - a skąd wiesz ile Woźniak chce rond postawić? Mówił, że zastąpi światła rondami, wiec wydaje się logiczne, że ile świateł tyle rond prawda? No, ale ty wiesz lepiej :-)

>
                                                    > Ady nie krzycz chłopie kochany. Zwróć najpierw uwagę, że za kasę miasta chce si
                                                    > ę robić ścieżkę od Tucholskiej do modernizowanego/remontowanego/budowanego (dia
                                                    > bli wiedzą jak to nazwać) basenu. Planowany koszt 1.2 miliona złotych.
                                                    > Ostatnio Pogoda wymyślił sobie zakup zabitej dechami rudery za jakieś 700 tysię
                                                    > cy + trudne do oszacowania koszty remontu. Prawdopodobnie wyjdzie jakieś 3-4 mi
                                                    > liony, ale nie wiadomo. Też za kasę miasta. Zastanawiam się, czy nie można by l
                                                    > epiej wydać tych milionów? Jak myślisz?
                                                    > Po drugie. Spójrz szerzej. Na infrastrukturę miasta były, są i będą środki zewn
                                                    > ętrzne, tylko trzeba umieć je pozyskać. Podobnie jak z basenem. Dotacji nie był
                                                    > o, ale była bezzwrotna pożyczka, która działała jak dotacja. Moim zdaniem potrz
                                                    > eba fachowca.

Krótko - Woźniak chciał przejmować dworzec-ruinę w Terespolu i władować tam miliony w remont. To twoim zdaniem byłaby potrzebna inwestycja? A wyremontowanie budynku, żeby przenieść tam m.in. Ośrodek Pomocy Społecznej to bzdura? Piotrusiu, znowu papugujesz po innych. Myślimy Piotrusiu, myślimy...

Znowu krótko - o jakiej dotacji mówisz na basen? O Lemurze? Przecież to bzdura! Z programu Lemur można dostać do 1000 zł na metr inwestycji energooszczędnych. Trzeba więc zastosować specjalne materiały, zwykle droższe od tradycyjnych. A i tak maksymalnie można by dostać na basen 2,7 mln zł, bo będzie miał on 2700 m kw. Tymczasem z ministerstwa sportu, z puli rozdzielanej przez marszałka, miasto dostanie prawie 4 mln zł bezzwrotnej dotacji. I dopiero jesienią było wiadomo, że będzie ta kasa, kiedy ruszono już z inwestycją. Znowu nie odrobiłeś lekcji Piotrusiu.

I przestań papugować mój styl, bo słabiutko ci to wychodzi :-) Czy ty musisz naprawdę wszystko papugować Piotrusiu? NAWET MNIE? Znowu nie odrobiłeś lekcji i twoje argumenty jak zwykle są bez ładu i składu :-). Proszę się ładnie poduczyć i potem dyskutować :-). Wybacz, ale przez najbliższych 10 dni nie będę mógł z tobą prowadzić polemiki, bo będę na urlopie. Pozdrawiam.
                                                    >
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły-ulice 10.04.15, 16:15
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Krótko - nie chciałbym mieszkać w czymś lub jeździć po czymś co ty pobudowałeś
                                                    > :-)

Wybacz tomahawciu, ale znowu głupotki piszesz. Daję ci słowo, że gdybym układał kostki granitowe użyte przy tak zwanej rewitalizacji Rynków, obu rynków, to powierzchnia gdzie je użyto byłaby gładka jak stół :) Co mamy teraz każdy widzi, więc nie ma potrzeby tego omawiać.

tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Znowu krótko - a skąd wiesz ile Woźniak chce rond postawić? Mówił, że zastąpi ś
                                                    > wiatła rondami, wiec wydaje się logiczne, że ile świateł tyle rond prawda? No,
                                                    > ale ty wiesz lepiej :-)

Widać, że jednak znasz program Woźniaka, więc po co wypisywałeś bzdury o rzekomym remoncie całej WP?
                                                    A tak przy okazji. Zwróć uwagę, że ostatnio okazała się zbędna jedna z pierwszych sygnalizacji świetlnych, bo jej awaria poprawiła płynność ruchu, więc może tych rond też potrzeba mniej, niż się wydawało?

tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Krótko - Woźniak chciał przejmować dworzec-ruinę w Terespolu i władować tam mil
                                                    > iony w remont.

Nieprawda, że ewentualne przejęcie dworca w Terespolu to pomysł Woźniaka. Mieszkańcy Terespola to chcieli. Ruina? Być może, nie wiem, ale to nasza historia i w całym kraju reaktywuje się takie zabytkowe dworce. W Świeciu wyśmiewa. Żałosne...
                                                    Zwróć też uwagę,że Woźniak powiedział: będę budował za unijne, a nie za pożyczki... Proste pytanko. Ile pożyczek w najbliższych latach chce brać nasz Burmistrz?
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne miejsce na basen 14.04.15, 15:57
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Jak widzę odniosłeś się tylko do części mojego wątku. A co z drugą częścią odno
                                                    > śnie tego, że Woźniak obiecywał, że zrobi za unijne pieniądze remont Wojska Pol
                                                    > skiego, chociaż NIE BĘDZIE pieniędzy unijnych w latach 2014-2020 na modernizacj
                                                    > ę dróg lokalnych? Ciekaw jestem jakich tutaj wykrętnych argumentów użyjesz haha
                                                    > ha (bo te twoje o marazmie za Pogody to już wyświechtane są wiesz?). No czekam.

Dlaczego kłamiesz?
                                                • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 20.03.15, 16:57
                                                  I jeszcze jedno. Pogoda nigdy nie twierdził, że nie ma żadnych dotacji z zewnątrz na basen. Twierdził natomiast, że w tamtym okresie nie było żadnych dotacji UNIJNYCH. A to różnica. A Lemur to nie program unijny, jakbyś nie wiedział. Bo widzę, że za dużo nie wiesz o tym programie :-). Pozdrawiam kolego.
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 22.03.15, 12:05
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > I jeszcze jedno. Pogoda nigdy nie twierdził, że nie ma żadnych dotacji z zewnąt
                                                    > rz na basen. Twierdził natomiast, że w tamtym okresie nie było żadnych dotacji
                                                    > UNIJNYCH. A to różnica. A Lemur to nie program unijny, jakbyś nie wiedział. Bo
                                                    > widzę, że za dużo nie wiesz o tym programie :-). Pozdrawiam kolego.

Pływasz kolego. Nie pisałem, że Lemur to program unijny, więc bardzo proszę nie zmyślaj. Co za różnica jakie dotacje, byle były a żadnych, zdaje, się Pogoda nie załatwił przed rozpoczęciem budowy basenu. Dopiero przed wyborami od marszałka skapnęło mu parę "groszy", więc uważam, że Woźniak, najlepszy w mieście specjalista od finansów i dotacji miał rację, mówiąc, że basen można było zrobić taniej w lepszym miejscu
                                                    Mnie zastanawia ten, moim zdaniem, wielki upór Burmistrza w forsowaniu budowy basenu w miejscu, które uważam za szkodliwe dla zdrowia. Czy nie jest to przypadkiem działanie na szkodę miasta? sam nie wiem?
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 22.03.15, 14:37
                                                    Chłopie tyle razy ci już pisałem - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! Pokaż mi, w którym miejscu pisałem, że twoim zdaniem Lemur to program unijny? Precyzowałem jedynie, że nim nie jest. Wiem, ze jesteś zasłuchany tylko w siebie i nie trafiają do ciebie argumenty innych, ale proszę, błagam - czasami spróbuj wczytać lub wsłuchać się w to, co piszą lub mówią inni :-). Tak, domyślam się, że to trudne, kiedy ktoś ma ego wielkości Mount Everest, ale postaraj się... Miłej niedzieli.
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 22.03.15, 20:45
                                                    tomahawk40 napisał(a):

> Chłopie tyle razy ci już pisałem - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! Pokaż mi, w którym
                                                    > miejscu pisałem, że twoim zdaniem Lemur to program unijny? Precyzowałem jedyni
                                                    > e, że nim nie jest. Wiem, ze jesteś zasłuchany tylko w siebie i nie trafiają do
                                                    > ciebie argumenty innych, ale proszę, błagam - czasami spróbuj wczytać lub wsłu
                                                    > chać się w to, co piszą lub mówią inni :-). Tak, domyślam się, że to trudne, ki
                                                    > edy ktoś ma ego wielkości Mount Everest, ale postaraj się... Miłej niedzieli.

Tomahawk40-Proszę Cię nie dyskutuj z tym głupkiem..Już dawno go wyczułem...Szkoda czasu i energii.Będziesz tak z nim dtyskutował przez lata..?
                                                    Nawet jak się już wyczerpią jego brednie i bzdurne argumenty on i tak po czasie wróci aby znó dyskutować w kółko o tym samym.
                                                    Dowód? Spójrz wyżej.
                                                    Typowe hejterstwo i teoretyzm.
                                                    Mówię Ci szkoda czasu.
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 22.03.15, 21:13
                                                    Chyba masz rację :-)
                                                  • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 23.03.15, 14:54
                                                    Jak tylko precyzowałeś, to co innego. Musiałem odnieść mylne wrażenie. Argumenty do mnie trafiają, byle były sensowne, ale sęk w tym kol. tomahawk40, że właściwie żadnych argumentów, poza własnymi opinaniami i gołosłownymi twierdzeniami tu nie podałeś :)
                                                    Wiesz co byłoby najlepszym tu argumentem? Otóż najlepszym argumentem byłoby sensowne uzasadnienie celowości budowy nowego basenu na miejscu starego i uzasadnienie, dlaczego budowę rozpoczęto bez dopłat. Tylko bardzo proszę, nie zaczynaj znowu, że nie było żadnej możliwości uzyskania dopłat na nowy w lepszym miejscu :)
                                                  • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 23.03.15, 18:00
                                                    Nadal nie odpowiedziałeś mi na żadne z pytań, które ci zadałem w trzech różnych wątkach. Masz taką dziwaczną taktykę, że jak ci jakieś pytanie nie odpowiada to albo na nie nie odpowiadasz, albo odświeżasz inny stary wątek sprzed paru miesięcy, żeby odwrócić uwagę. Dopóki na nie nie odpowiesz, nie ma sensu kontynuować z tobą dyskusji. Doskonale wiesz jakie to pytania, bo wszystkie pochodzą sprzed paru dni, więc znalezienie ich nie sprawi ci problemu. A hejterstwo mnie nie bawi.
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 23.03.15, 21:27

> Nadal nie odpowiedziałeś mi na żadne z pytań, które ci zadałem w trzech różnych
                                                    > wątkach. Masz taką dziwaczną taktykę, że jak ci jakieś pytanie nie odpowiada t
                                                    > o albo na nie nie odpowiadasz, albo odświeżasz inny stary wątek sprzed paru mie
                                                    > sięcy, żeby odwrócić uwagę. Dopóki na nie nie odpowiesz, nie ma sensu kontynuow
                                                    > ać z tobą dyskusji. Doskonale wiesz jakie to pytania, bo wszystkie pochodzą spr
                                                    > zed paru dni, więc znalezienie ich nie sprawi ci problemu. A hejterstwo mnie ni
                                                    > e bawi.

-A nie mówiłem?!!!
                                                    I tak będzie w kółko!;-)

• piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 29.03.15, 12:25
                                                    tomahawk40 napisał(a):
                                                    > Nadal nie odpowiedziałeś mi na żadne z pytań, które ci zadałem w trzech różnych
                                                    > wątkach. Masz taką dziwaczną taktykę, że jak ci jakieś pytanie nie odpowiada t
                                                    > o albo na nie nie odpowiadasz, albo odświeżasz inny stary wątek sprzed paru mie
                                                    > sięcy, żeby odwrócić uwagę. Dopóki na nie nie odpowiesz, nie ma sensu kontynuow
                                                    > ać z tobą dyskusji. Doskonale wiesz jakie to pytania, bo wszystkie pochodzą spr
                                                    > zed paru dni, więc znalezienie ich nie sprawi ci problemu. A hejterstwo mnie ni
                                                    > e bawi.

Sorki, ale najzwyczajniej zmyślasz. Może zamiast odwracać kota ogonem po prostu napiszesz dlaczego tobie podoba się usytuowanie basenu w strefie ochronnej Mondii, niedaleko oczyszczalni ścieków? Pytanie przecież jest proste i nie rozumiem, dlaczego odpowiedź sprawia ci tyle trudności?
                                                  • nonnel Re: Fajne pomysły pana Woźniaka-basen 29.03.15, 18:34

> Sorki, ale najzwyczajniej zmyślasz. Może zamiast odwracać kota ogonem po prostu
                                                    > napiszesz dlaczego tobie podoba się usytuowanie basenu w strefie ochronnej Mon
                                                    > dii, niedaleko oczyszczalni ścieków? Pytanie przecież jest proste i nie rozumie
                                                    > m, dlaczego odpowiedź sprawia ci tyle trudności?

-Ha ha ha ha...!!!Witamy w kolejnym odcinku niezwykle popularnego serialu!
                            • tomahawk40 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 12:03
                              nn33, nie chodzi o dofinansowanie z Unii, ale z budżetu województwa lub Totalizatora Sportowego, stąd ta zmiana określenia z modernizacji na budowę, o której mówił Pogoda. To dwa różne źródła finansowania. O takim dofinansowaniu dla Świecia (właśnie z totalizatora lub budżetu województwa) mówił również w telewizji marszałek Całbecki. Pozdrawiam.
                              • nn33 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 11.12.14, 12:25
                                A więc coś źle zrozumiałem lub nie doczytałem , dzięki za sprostowanie
                                • mieszkaniec256 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 13.12.14, 14:37
                                  Chyba nie masz za co dziękować. Zdaje się, że w kulki lecą równo, bo nie potrafią ogarnąć systemu dopłat unijnych zawartych w różnych programach i próbują robić z nas durniów.
                                  • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 14.12.14, 22:03
                                    mieszkaniec256 napisał(a):

> Chyba nie masz za co dziękować. Zdaje się, że w kulki lecą równo, bo nie potraf
                                    > ią ogarnąć systemu dopłat unijnych zawartych w różnych programach i próbują rob
                                    > ić z nas durniów.

--zdaje się czy wiesz to na pewno???czy robiąc durniów z nas robią też z ciebie?
                                    • maxym45 Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 14.12.14, 23:15
                                      Cuda to dopiero wyjdą i Du........ będziemy my. Wybory minęły no i co dalej zastraszenie przed wyborami było wielkie wodociągi et cetera a tak miało być super więc po co gmina zaciąga dług Może by tak upublicznić ile i na co się bierze np. na bibliotekę na basen na pierdoły ale mieszkańcy powinni wiedzieć I na zakończenie RZYM
                                      • nonnel Re: Fajne pomysły pana Wożniaka 15.12.14, 07:08
                                        Jakie straszenie masz na myśli i "et cetera"?
                                        Upublicznić?Przecież wszystkie wydatki sa upublicznione!!
                                        Jakie pierdoły masz na myśli?
                                        RZYM?
                                      • piotr2_pl Re: Fajne pomysły pana Woźniaka 15.12.14, 13:30
                                        Maxym45, mnie też się dziwnie wydaje, że zaczną jeszcze różne cuda wychodzić. Najlepsze, to zarzucać konkurentowi wbrew temu co deklarował, chęć zadłużania miasta, a samemu zadłużać miasto na dziesiątki milionów.
    • piotr2_pl 3. Zdrowie 15.12.14, 13:21
      Pan Woźniak proponował otworzyć przychodnię dla ludzi, żeby ludzie nie stali na mrozie w kolejce przed drzwiami. Proponował też takie zmiany organizacyjne, żeby nie było problemu z rejestracją przez telefon, czy internet. Proste sprawy organizacyjne, które przez tyle lat nasz samorząd, z nieznanych mi powodów, nie był w stanie ogarnąć.
      Pan Woźniak proponował więcej programów profilaktycznych finansowanych z budżetu, co uważam za krok w dobrym kierunku, zważywszy na starzenie się społeczeństwa. W sumie bardzo fajne i rozsądne propozycje, które mogły miasto i przychodnię uczynić bardziej przyjaznymi mieszkańcom. Niestety, zostało po staremu...
      • nn33 Re: 3. Zdrowie 15.12.14, 23:52
        Otworzyć przychodnię? Żeby nie stali na mrozie? Sorry ale przychodnia musiałaby wtedy być otwarta całą dobę a ludzie niech przychodzą jak się ją otwiera po cholerę zbierają się tam już o 4 rano?
        • maxym45 Re: 3. Zdrowie 16.12.14, 00:02
          Żal czytać tych bredni w Grudziądzu przychodnia a konkretnie poczekalnie są otwarte 24 godz. czy osoby starsze schorowane mają ponosić karę za to ,że chorują Ta Polska nie jest normalnym krajem gdzie ludzie starsi schorowani są należycie traktowani. mnie także nie jest wszystko jedno Piotrze2_pl masz rację .Poplecznicy i wielbiciele panującego zejdźcie do mieszkańców i porozmawiajcie z nimi Pan Wożniak wygrał bo ma dobry program pan Pogoda wygrał bo strach przed zwolnieniami był tak wielki ,że mieszkańcy głosowali na pana Pogodę nie dlatego ,że jest dobrym gospodarzem bo nim nigdy nie był ale dlatego ,że propaganda oszczerstw wobec konkurenta była tak wielka ,że tylko się uczyć jak nie należy robić
          • nonnel Re: 3. Zdrowie 16.12.14, 19:01
            Przychodnia ma swoje godziny otwarcia,jak sklep czy fryzjer.Co w tym dziwnego i nielogicznego??Bo nie rozumiem...
            Pan Wozniak przegrał bo dostał mniej głosów od chociażby pana Pogody czy tez konkurenta w swoim okręgu.Nie ma tu żadnej wydumanej filozofii.
            Proszę się nie zachowywać jak posłowie PiS,którzy nie godząc się z porażką w wyborach protestują i wymyślają kolejne teorie spiskowe.
            Po raz kolejny proszę o wskazanie czy wręcz zacytowanie przykladów jakiejkolwiek "propagandy oszczerstw wobec konkurenta"!
            • nn33 Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 04:08
              U nas też można iść do lekarza w nocy . A Grudziądza nie porównuj do Świecia. Przychodnia otwarta całą dobę? To miałoby sens gdyby całą dobę tam przyjmowali lekarze.
              PS. Zwolennikiem pana Pogody nie jestem już od lat
              • piotr2_pl Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 12:57
                Nie przychodnia otwarta całą dobę, tylko poczekalnia przychodni otwarta nieco wcześniej niż rejestracja, żeby chorzy ludzie nie musieli kilka godzin czekać na deszczu czy mrozie, żeby mieć pewność zarejestrowania się w tym dniu do lekarza specjalisty, albo stomatologa... Niestety, w Świeciu nie da się inaczej, niż odstać swoje do okienka i to przed otwarciem, bo jak przyjdziesz później to możesz zapomnieć o rejestracji.
                I drobna uwaga. Przychodnia to jednak coś innego niż sklep, czy fryzjer, tylko kogo to w Świeciu obchodzi?...
                • nonnel Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 14:00
                  Uważam że odnosnie godzin otwarcia przychodni czy jej poczekalni-co na jedno wychodzi należy się zwrócić do kierownictwa tejże przychodni......czy może się mylę???
                  • nn33 Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 15:09
                    O czym ty piotrze piszesz? Przychodnia otwierana o 7-mej ludzie przychodzą koło 4-tej , i teraz uważaj , otwieramy jak piszesz poczekalnię o 4-tej i co? ano to , że ludzie przyjdą jeszcze wcześniej. Po drugie ktoś musiałby tam tego wszystkiego pilnować. A i jeszcze jedno uwież mi nie trzeba stać od czwartej rano aby się dostać do lekarza to ludziom coś się pokiełbasiło.
                    • piotr2_pl Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 15:56
                      nn33 napisał(a):
                      > O czym ty piotrze piszesz? Przychodnia otwierana o 7-mej ludzie przychodzą koło
                      > 4-tej , i teraz uważaj , otwieramy jak piszesz poczekalnię o 4-tej i co? ano t
                      > o , że ludzie przyjdą jeszcze wcześniej. Po drugie ktoś musiałby tam tego wszys
                      > tkiego pilnować. A i jeszcze jedno uwież mi nie trzeba stać od czwartej rano ab
                      > y się dostać do lekarza to ludziom coś się pokiełbasiło
                      .

Uwierz mi, że czasem trzeba stać od 4-tej rano do rejestracji. Lecz zęby na przykład, to pogadamy :)
                      Ktoś musi pilnować? Przecież tam jest ochrona.
                      • jawanda Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 20:44
                        Jeżeli przy przychodni otworzy się poczekalnię całodobową,to idę o zakład,że zaroi się tam od bezdomnych.Chętni do rejestracji będą i tak stać na dworze,bo nikt normalny nie wytrzyma fetoru jaki rozsiewają panowie t.zw, bezdomni.

'
                        • nonnel Re: 3. Zdrowie 17.12.14, 21:27
                          Po drugie....co ma do tego pan Wozniak czy burmistrz miasta??bo nie rozumiem...??
                          Czy niedlugo głośne ćwierkanie ptaków z rana też będzie z winy burmistrza?Albo to że woda w Struchawie zbyt głośno szumi w nocy???!!No proszę się opanować troszeczkę!
                        • piotr2_pl Re: 3. Zdrowie 18.12.14, 15:01
                          W Świeciu nie jest potrzebna poczekalnia całodobowa. Potrzebny jest tylko szacunek do schorowanych ludzi w Miejsko-Gminnej przychodni, podległej Burmistrzowi.
                          • nonnel Re: 3. Zdrowie 18.12.14, 15:08
                            A kto to nie ma szacunku w przychodni do schorowanych ludzi,niby??
                            • piotr2_pl Re: 3. Zdrowie 18.12.14, 15:17
                              ZDROWIE
                              • nn33 Re: 3. Zdrowie 20.12.14, 07:34
                                Ochroniarz przyjeżdża rano piotrze
                            • mieszkaniec256 Re: 3. Zdrowie 21.11.16, 16:22
                              nonnel napisał:

> A kto to nie ma szacunku w przychodni do schorowanych ludzi,niby??

Ty nie masz szacunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka