Dodaj do ulubionych

Geofizyka w geologii?

26.05.15, 23:16
Znalazłam nowy kierunek na Uniwerku w Wawie. Kto wiec coś więcej o tym?
Czy daje praktyczne wykształcenie?

Czy chłopak po klasie mat-fiz + infor bedzie zadowolony?
A jak nie będzie, to trudno byłoby przenieść się na inny kierunek? Czy przedmioty przydadzą się na innym kierunku?

Jest tam coś o rakietach, przemyśle kosmicznym i kopalniach. Wyglada niby OK, ale może ktos wie coś więcej. Czym to się różni od geologii?

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • zwyczajny Re: Geofizyka w geologii, hmmm 28.05.15, 01:18
      Widze kilka twoich wpisów na ten sam temat, wiec tutaj tez dodam swoje uwagi:
      jest strona gwg.uw.edu.pl (przystępna)

A tak próbując odpowiedzieć na pytania, to:
      -wygląda na to, ze to jest kierunek jakiego brakowało w Polsce. Na Zachodzie nie było problemu, bo takie kierunki istnieją jako "nauki o Ziemi". W Polsce geolog ma średnie pojęcie o matematyce i fizyce,
      -z pracą po lkierunku nie powinno byc problemów i to z kilku powodów. jeden to to co wyżej - brak takiego kierunku w Polsce. Dwa - prawo budowlane narzuca konieczność rozpoznania terenu i tutaj pewnie absolwenci przez cale lata będą poszukiwani,
      -oczywiście kosmos, planety itp.... jak dobrze pójdzie. Polska jest w ESA, więc jakieś pieniądze pójdą i na badania kosmiczne.
      Na pewno rezygnacja po 1-2 roku, nie będzie oznaczała straty czasu. Zajęcia z matematyki i fizyki na Fizyce UW są jedne z najlepszych w Polsce, więc wiedza przyda się na każdym technicznym i ścisłym kierunku.

Oczywiście ten młody człowiek sam musi zdecydować, ale rad warto wysłuchać
      :-)
      K.
      P.S. Szkoda, ze za moich czasów nie bylo czegoś takiego. Wiem ile musialem się dokształcać.
    • zwyczajny Re: Geofizyka w geologii? 30.05.15, 03:51
      dodatkowe uwagi na podstawie dyskuji w innym wątku:

Nie wiem, jaki jest popyt na geofizyków. Natomiast moje dotychczasowe doświadczenie wskazuje, że "czysta" geofizyka i "czysta" geologia są obecnie mniej pożądane na rynku pracy niż geofizyka uzupełniona o geologię.
      Wydaje się, że same wydziały na uniwerku tez doszły tego samego zdania skoro otwierają ten nowy kierunek.
      Dla kandydatów nie do końca zdecydowanych nowy kierunek jest szczególnie atrakcyjny, bo zajęcia z matmy i fizy i info będą pewnie akceptowane zarówno na polibudzie jak i uniwerku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka