Dodaj do ulubionych

Zupełnie z innej beczki...........................

22.02.04, 12:37
tak się Was zapytam z czego byście zrezygnowali w zyciu?
co dla Was jest najniezbedniejsze?
rzecz jasna chodzi mi o rzeczy materialne!

dla mnie na
1 miejscu z telewizji
2 miejscu z prasy brukowo-regionalnej
3 miejscu z telefonu

tak myslę z czego jeszcze??:-))
Obserwuj wątek
    • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 14:46
      soter_mlodszy napisał:

> tak się Was zapytam z czego byście zrezygnowali w zyciu?
      > co dla Was jest najniezbedniejsze?
      > rzecz jasna chodzi mi o rzeczy materialne!
      >
      > dla mnie na
      > 1 miejscu z telewizji

faktycznie, też nie jest mi szczególnie do szczęścia potrzebna

> 2 miejscu z prasy brukowo-regionalnej

a oprócz tego z tzw. "prasy kobiecej", nie kupuję żadnych kolorówek!

> 3 miejscu z telefonu

z telefonem to myślę, że trudniej by było, ale bez internetu to chyba bym
      umarła! :-)
      (z rozpaczy, że nie mogę pisać na forum :-)

anaiss

P.S. też będę jeszcze myśleć :-)
      • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 14:50
        wlasnie ten internet...niepomyslalem...i ten telefon, ktory wymienilem, to
        rzecz jak najbardziej potrzebna w niektorych wypadkach ale czy az tak
        niezbedna?...wydaje mi sie ze chyba ograniczone dawkowanie:-)

mysle intensywniej:-)
        • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 15:42
          mogłabym radia się pozbyć, czasami takie głupoty wygadują, że aż ciarki mnie
          przechodzą...
          • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 15:55
            wiec sluchaj takiego, ktore nie wypuszcza z głosnikow bzdur...a ja radio
            uwielbiam...i jestem pod wrazeniem filmu Wood-iego Allena "Złote czasy radia"
            (Radio Deys) z 1987
            • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 16:00
              hmm... nie widziałam, za to wczoraj miałam okazję zobaczyć "25 godzin"
              przejmujące...

anaiss
              • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 16:01
                a Allena to widziałam ostatnio "Koniec z Hollywood"
                przezabawne

a.
                • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 16:37
                  lubie Allena za jego humor...
                  czyzby kinomaniaczka?:-)
                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 18:37
                    soter_mlodszy napisał:

> lubie Allena za jego humor...
                    > czyzby kinomaniaczka?:-)
                    >
                    >
                    soter, jak najbardziej!!
                    uwielbiam kino :-), choć rzadko trafia się coś ciekawego

a.
                    • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 18:52
                      no proszę...to pewnie w Multikinie często przesiadujesz?
                      • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki...................... 22.02.04, 19:11
                        Teraz w Bydgoszcz nie mamy zbyt dużego wyboru w kinach, ale przyznam, że jestem
                        starej daty i klimat Multikina nieszczególnie mi odpowiada. Pamiętam "Bałtyk" -
                        małe kino, ze swoim specyficznym klimatem i zapachem starego drewna, kurzu, z
                        panią bileterką, którą się znało, ze skrzypiącymi fotelami... byłam tam kiedyś
                        na "Siedem", na sali zaledwie pięć osób, ale seans się odbył. Klimat kina
                        pasował do filmu, miałam wrażenie, że ten deszcz, który padał prawie przez cały
                        film zaraz przemoczy i mnie...
                        szkoda, że je zlikwidowali.
                        a "Siedem" to jeden z moich ulubionych filmów

anaiss
                        • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki...................... 23.02.04, 10:08
                          rzeczywiscie szkoda tego kina;-(

a moj ulubiony film, tzn. jeden z ulubionych to "Leon Zawodowiec":-)
                          • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 23.02.04, 16:32
                            też go oglądałam kilka razy. Natalie Portman jako Matylda jest genialna :-)

a.
                            • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 23.02.04, 17:44
                              kolejny film to "Żywot Briana" - ale to juz zupelnie z innej beczki:-)))
                              • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 23.02.04, 19:43
                                tego nie widziałam...
                                ale poproszę o kolejne :-)

anaiss
                                • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 20:51
                                  mam służyc jako podręczny repertuar...i co ja z tego bede mial:-)))

kolejny film z grupa Monty Python to ... "Sens życia wg Monty Pythona"
                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 21:16
                                    boisz się zdradzać swoje preferencje filmowe

nie widziałam "Sensu życia...", ale wiem, że dużo osób jest zachwyconych tym
                                    filmikiem
                                    • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 21:17
                                      a zapomniałam dodać znaku "?", to miało być pytanie, nie twierdzenie
                                      • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 21:25
                                        wiesz anaiss, nie są konkretne gatunkowo filmy...powiedziałbym i użyłbym tu
                                        terminu synkretyzm gatunkowy...co mnie poruszy i ruszy, staje sie wtedy dopiero
                                        czymś znaczącym dla mnie...wiec moze to być równie komedia, musical, western...
                                        mało patrzę na telewizję...bardziej ogladam film życia z moim udziałem...lub
                                        raczej gram:-)...a to co polecam Tobie, to rzeczy, ktore obejrzalem za
                                        mlodu..., teraz jestem stary i pracuje duzo, nie ma czasu:-(

zreszta po moich preferencjach nic o mnie nie wyczytasz:-)))
                                        • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 21:28
                                          nie było moją intencją naruszanie Twojej prywatności

• anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 24.02.04, 21:37
                                            a, jesli chodzi o grę... mam nadzieję, że na forum rzadko pogrywasz
                                            dla rewanżu, bo myślę, że czasami chodzi jednak o coś za coś
                                            kilka przykładowych filmów, które coś po sobie zostawiły:
                                            "Wszystko o mojej matce"
                                            "Requiem dla snu"
                                            "Pokój syna"
                                            "Piano bar"
                                            "Porozmawiaj z nią"
                                            "Godziny"
                                            "Ziemia niczyja"
                                            "Bez skazy"
                                            "Midnight Express"
                                            "Iris"
                                            "Buntownik z wyboru"

kolejność przypadkowa

anaiss
                                            • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 07:47
                                              bede szczery...chodzi o coś więcej:-)
                                              a tak co do tych filmow-to niewidzialem ani jednego...:-(
                                              • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 10:07
                                                soter_mlodszy napisał:

> bede szczery...chodzi o coś więcej:-)

nie rozumiem

> a tak co do tych filmow-to niewidzialem ani jednego...:-(

szkoda, widać mamy różne gusta filmowe

anaiss
                                                • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 16:12
                                                  chcę przekazać Wam coś wiecej niż tekst...ale to trzeba czytac miedzy
                                                  wierszami:-)

a co do filmow anaiss, ja niemam czasu na ogladanie wiec mowiac inaczej mam
                                                  zaleglosci...:-(
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 16:40
                                                    soter_mlodszy napisał:

> chcę przekazać Wam coś wiecej niż tekst...ale to trzeba czytac miedzy
                                                    > wierszami:-)
                                                    >

Zabrzmiało to trochę jakbyś wszystkich forumowiczów traktował z góry, a nie
                                                    jako partnerów do rozmowy. Jeśli chcesz aby Twoje przesłanie było skuteczne, to
                                                    proponuję abyś wyrażał się jasno, niektóre osoby nie umieją czytać między
                                                    wierszami, nie wykluczam tu siebie. Wątpię jednak, żeby forum było dobrym
                                                    miejscem na jakieś nauczanie, bo z zasady wszyscy są tu równi, niezależnie od
                                                    tego ile mają lat, jakie jest ich wykształcenie, czym się zajmują i ile
                                                    zarabiają.
                                                    Ja w każdym razie chyba nie będę ryzykować próby odszukania prawdziwego
                                                    znaczenia, tego co piszesz na forum, bowiem, jak już wspomniałam nie najlepiej
                                                    wychodzi mi czytanie między wierszami.
                                                    Pozdrawiam
                                                    anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 18:39
                                                    jeden tekst a jak wiele interpretacji:-D

dziekuje za mini-wyklad forumowy!
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 20:28
                                                    soter, nie doszukuj się w moim poście cienia złośliwości, bo go tam nie było.
                                                    Starałam sie możliwie jak najlepiej przekazać swoje wrażenia dotyczące Twojej
                                                    aktywności na forum. Jeśli uważasz, że źle coś zrozumiałam, to proszę o korektę.
                                                    serdeczności
                                                    anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 21:33
                                                    anaiss napisała:

> soter, nie doszukuj się w moim poście cienia złośliwości, bo go tam nie było.

ależ, ja anaiss - poszukiwacż?:-)

> Starałam sie możliwie jak najlepiej przekazać swoje wrażenia dotyczące Twojej
                                                    > aktywności na forum.

dziekuję, za słowa uznania...budują:-)

>Jeśli uważasz, że źle coś zrozumiałam, to proszę o korektę

niektorzy twierdzą że wyrażam się mgliście, że w swych słowach jestem złośliwy,
                                                    kąsam, prowokuję, obnażam coś (siebie bądź kogoś:-)), sieję zamęt, destukcję...
                                                    czasmi uwgai są mimo chodem, wydawane czy pisane czy mowione przezemnie w
                                                    biegu, w biegu zycia...nie powiem sa przemyslane:-) ale juz takie sa i beda!:-)

pamietam jak kiedys ktoś zapytał mnie...
                                                    - słuchaj (imię znane tylko soterowi) dlaczego tak mowisz, nie wiem co o tym
                                                    sadzic, co myslec...czuje sie zle jak tak mowisz, jak traktujesz mnie w swych
                                                    slowach lub innych...

znalazlem jedno wytlumaczenie kiedys dawno na to...

po prostu...mowie, tak "zachowuje się tak, tylko wobec ludzi, ktorych bardzo
                                                    lubie i kocham" :-)...

wiem, ze słowa mogą zbudować wiele...z niczego, ale i moga wiele
                                                    zburzyc...wiele zniszczyc:-)...

ale ja juz....ach...powtorzylbym sie znowu...!

myśle ze wiele to Ci powie...czasmi patrz na moje posty własnie z tej
                                                    perspektywy

• anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 21:37
                                                    hmm... to trochę mi rozjaśnia
                                                    miałam ostatnio wrażenie, że traktujesz mnie...(nie wiem jakiego słowa użyć)
                                                    muszę pomyśleć...
                                                    jak idiotkę (wiem, że to mało eleganckie stwierdznie)

anaiss
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 21:42
                                                    chyba mam ostatnio zaczepny humor i możliwe, że szukam tzw. dziury w całym :-)

anaiss

p.s. wiem, że faceci mają na to, jeszcze mniej wybredne określenia
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 21:48
                                                    lubię zaczepki:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 22:29
                                                    ja też czasami lubię kogoś po-drażnić ;-)

anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 22:34
                                                    wiem ze juz pozno ale powiedz, wolisz

przed-drażnić czy po-draznic:-)))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 22:50
                                                    chyba jednak raczej po-drażnić ;-)

• hrabia_potocki Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 22:58
                                                    przyzwalam:-)))
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:00
                                                    ej, hrabia...na co przywalasz?

to nasze dyskusje...czysto wewnetrzne:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:15
                                                    witam panie hrabio!

anaiss

p.s. jeszcze jak widać nie zamknęłam kompika...
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:18
                                                    hahaha jest na forum...nocny marek:-)))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:18
                                                    p.s. był do sotera, bo już się z nim żegnałam.
                                                    Teraz to już naprawdę będę musiała powiedzieć Wam panowie dobranoc, bo niewiele
                                                    już na oczy widzę ;-)
                                                    Miłego wieczoru/nocy
                                                    anaiss
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:21
                                                    eee, co to za nocny marek...
                                                    w młodości to potrafiłam markować :-)
                                                    a teraz to już szybko śpiąca jestem, praca przy kompie szybko pozbawia energii

anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:23
                                                    fakt, a przedemna skroty LM...i rano praca az do 17...ech...byle do piatku:-)))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:25
                                                    co to "LM"?
                                                    nie kojarzę
                                                    chyba już faktycznie mój mózg śpi
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:26
                                                    Liga Mistrzów?? teraz na to wpadłam!!
                                                    pisać w wątku sportowym :-)
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:29
                                                    rzeczywiście mieszamy tematyke i watki...:-)))

dobrze kojarzysz...zamieszam teraz zupelnie...chce zdrobnienie uslyszec-nau!:-))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:30
                                                    eee, wstydzę się trochę...
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:34
                                                    prosze ładnie Ciebie:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:37
                                                    jeszcze byś się obraził,

soterik :-)
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:40
                                                    ładnie...:-)

myslałem o soterix...bo lubie Asterix-a i Obelix-a :-))))

p.s.
                                                    nie obrazam sie bo duzy ze mnie chlop...a chlopy ne obrazaja sie i tyle:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:42
                                                    o, soterix jeszcze lepiej !!
                                                    mogę czasami tak Cię nazywać?
                                                    "soter" jest takie złowrogie
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:44
                                                    pewnie ze mozesz...ale tylko Ty!:-)))

p.s.
                                                    dlaczego złowrogie?:-(
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:47
                                                    poważne, złowrogie, niedostępne, zimne, jak szafot, jak topór - tak odbieram,
                                                    nie umiem Ci tego wytłumaczyć...
                                                    może coś się za tym kryje
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 25.02.04, 23:49
                                                    aaaaa...o jeja ale rozbior mojego nicku na czynniki pierwsze i myslisz ze taki
                                                    jestem?:-)

p.s.
                                                    dobranoc ruszaja skroty LM
                                                    pa
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 13:16
                                                    soter, ja nie wiem jaki Ty jesteś!
                                                    ale skoro po krótce naświetliłeś genezę Twojego nicku, to znaczy, że nie jest
                                                    on przypadkowy
                                                    więcej w "Nowy wątek - dla porządku"
                                                    pozdrówka
                                                    anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 20:33
                                                    chyba kobieca ręka zapanuje i wprowadzi porządek:-)
                                                    jestem za!
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 20:55
                                                    eee, nie jestem specjalnie pedantyczna, ale lepiej nie ciągnąć wątków w
                                                    nieskończoność, gdy posty nie mają już nic wspólnego z pierwotnym tematem, ale
                                                    za dużo wątków, to też nie dobrze, bo nie można się połapać
                                                    a ten nowy wątek to na przybycie marowita, żeby nie marudził, że bałagan na
                                                    forum ;-)

a.
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 21:08
                                                    hm...wielość i mnogość - ja to lubie...ale i też porządek...:-)))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 21:11
                                                    wielość nie zawsze jest dobra
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 21:58
                                                    to prawda...wiele czynności robiłem dziś i co ...zrypany jestem jak pies...ale
                                                    monotonia moze chyba szybciej zabić...coś?:-)

p.s.
                                                    idę lulu...saluto!
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 26.02.04, 22:27
                                                    coś? nie wiem za bardzo soterix o czym mówisz...
                                                    skoro już padasz, to dobranoc :-)

anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 27.02.04, 17:27
                                                    indywidualność
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 27.02.04, 18:41
                                                    soter_mlodszy napisał:

> indywidualność
                                                    >
                                                    >

hm... nic dodać nic ująć :-)

anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 27.02.04, 20:04
                                                    wiec...na bogów:-) wiecej tematów...
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 27.02.04, 20:33
                                                    a czy Twoim zdaniem na forum jest monotonnie?
                                                    właściwie to piszemy reguralnie Tylko my dwoje, wątpię, żebyśmy byli w stanie
                                                    ciągnąć sami wiele wątków
                                                    umówmy się tak: Ty zakładasz wątek, bo pomysłów masz z pewnością dużo, a ja
                                                    staram się według moich możliwości pisać, ok?

anaiss
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 27.02.04, 20:50
                                                    anaiss napisała:

> wątpię, żebyśmy byli w stanie ciągnąć sami wiele wątków

uuu, wątpliwości wkradły się w młode kobiece serce:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 28.02.04, 17:20
                                                    soter, skąd wiesz, że młode? ;-)

a.
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 29.02.04, 10:08
                                                    wnoszę tak po Twoich lekkich i zwiewnuch postach...przeciez tego nie moze pisac
                                                    kobieta 90-letnia:-)
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 01.03.04, 22:25
                                                    Myślę, że gdybym miała 90 lat, to pewnie z klawiaturą nienajlepiej bym sobie
                                                    radziła.
                                                    Natomiast określenie moich postów jako "lekkich" pozwalam sobie poczytywać jako
                                                    komplement ;-) Staram się choć przez chwilkę pomyśleć, zanim coś napiszę, żeby
                                                    nie być źle zrozumianą, o co na forum nie trudno.
                                                    Przyzwyczaiłam się do pisania tutaj i doskonale już rozumiem, że można się
                                                    uzależnić od internetu :-) Mam jednak, że mnie to nie dotknie...
                                                    Zajrzałam do grudziądza, świecia i wąbrzeźna - widzę, że rozpuściłeś wici :-)
                                                    to sympatyczne (co za okropne słowo!), że komuś chce się starać,

anaiss

p.s. 1 Zamiast słowa "sympatyczne" myślę, że bardziej odpowiednie
                                                    byłoby "budujące" - właśnie teraz przyszło mi ono na myśl.

p.s. 2 Jeszcze coś przyszło mi na myśl, ale nie będę tego pisać tutaj. Zajrzyj
                                                    do skrzynki.
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 02.03.04, 18:51
                                                    bo duch ochoczy anaiss, napedza mnie do dzialania:-)))
                                                    lubie to miejsce, lubie Was, lubie tez i tu pisac, nie dla popisu czy słownego
                                                    wygibasu, lubie to robic od czasu do czasu:-) a sympatyczni ludzie widac tez sa
                                                    i w Grudziadzu, w Swieciu, w Wabrzeznie-wielkie im za to dzieki...

a Tobie tez cos puscilem w skrzynke:-)

p.s.
                                                    bardzo dziekuje za docenienie i uznanie, a jesli ono jeszcze pochodzi od damy
                                                    to wogole...ach...rosne rosne i unosze sie:-)))
                                                  • anaiss Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 02.03.04, 18:57
                                                    dookoła jest tyle bezgranicznej głupoty, nienawiści i obojętności, że takie
                                                    miejsca jak to forum pozwalają mieć nadzieję, że świat nie zmierza jeszcze ku
                                                    upadkowi

anaiss_pompatyczna :-)
                                                  • soter_mlodszy Re: Zupełnie z innej beczki -filmowej już chyba 03.03.04, 19:49
                                                    a zrodzi sie z tego wiele dobrego
                                                    a nasze dzieci beda dziećmi nowej ery:-)
                                                    bez wojny, terroru, samochodów pułapek,
                                                    beda zyly posrod usmiechu, porannego deszczu i pieknego lasu:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka