Dodaj do ulubionych

a mnie podoba się...

02.05.04, 15:03
Budowa nowego supermarketu. Blisko PKS-u = wygoda dla przyjezdnych.
Architwkci też wkomponowali elementy architektoniczne nawiązujące do
brodnickiego gotyku. Dalej - niska zabudowa. Nie koliduje z widokiem wieży
krzyżackiej. Sprawdzałem osobiście - z każdej strony wygląda to dobrze. Kupcy
z Hildebrandtem na czele moga teraz ugryżc sie w d...
Obserwuj wątek
    • Gość: jaandi Re: a mnie podoba się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 18:10
      a mnie jednak zal i samych drobnych sprzedawców i pana marka. Ciekaw jestem
      jakie ten caly kauffmann czy jak tam tej foirmie jest, dostal znizki i ulgi
      podatkowe................
      • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 03.05.04, 15:33
        zniżki i ulgi ... w tym wypadku nie ma żadnej uznaniowości, jest (mam taką
        nadzieję) - twarda litera prawa.
        • Gość: jaandi Re: a mnie podoba się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:58
          wiesz, jak było z edeką (e-discount), tej co była na sikorskiego. Jak sie
          skończył okres ulg, to zlikwidowali firmę, a na jej miejsce powstał rojal
          market (a właśnie, w brodnicy chyba nie ma rojal marketu). W każdym razie w
          innych miastach na miejscu dawnych edek są teraz rojal markety. towar
          identyczny tylko logo się zmieniło. Na szczęście ceny zostały te same;)
    • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 07.05.04, 14:42
      carrissimus1 napisał:

> Budowa nowego supermarketu. Blisko PKS-u = wygoda dla przyjezdnych.
      > Architwkci też wkomponowali elementy architektoniczne nawiązujące do
      > brodnickiego gotyku. Dalej - niska zabudowa. Nie koliduje z widokiem wieży
      > krzyżackiej. Sprawdzałem osobiście - z każdej strony wygląda to dobrze. Kupcy
      > z Hildebrandtem na czele moga teraz ugryżc sie w d...

mnie też się wydaje, iż budynek będzie ładny i nic nie zasłoni!;-)))
      a inni oczywidna mogą się ugryżć w piętę!
    • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 09.05.04, 19:00
      ...podobalo mi się do czasu. Zauważyłem, że budowlańcy do ścian zewnętrznych
      dobudowali jakieś niebieskie "coś tam". I juz podoba mi się mniej.
      • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 09.05.04, 19:05
        carrissimus1 napisał:

> ...podobalo mi się do czasu. Zauważyłem, że budowlańcy do ścian zewnętrznych
        > dobudowali jakieś niebieskie "coś tam". I juz podoba mi się mniej.

jakiś taki współcześnie niebiesko-plastikowy?
        car...poczekajmy na koniec i wtedy wyjdzie na jaw ta cała kompozycja!;-)))
        • anaiss Re: a mnie podoba się... 09.05.04, 19:13
          w Bydgoszczy też nie popisali się z jednym hipermarketem, paskudny kolor -
          jaskrawo-różowo-łososiowy i w dodatku nic dokoła, co mogłoby go zasłonić :-(
          • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 09.05.04, 19:15
            oby nie zapomnieli o zieleni to ważne, ale czy zmieszczą ją tam, czy upchną
            gdzieś te pare drzewek, krzewów i trawy!!!
            • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 11.05.04, 21:06
              soter_mlodszy napisał:

> oby nie zapomnieli o zieleni to ważne, ale czy zmieszczą ją tam, czy upchną
              > gdzieś te pare drzewek, krzewów i trawy!!!
              >
              > nie zapomną. O zieleni. Ale te niebieskie tafle ! Zgłupieli ?
              • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 11.05.04, 21:19
                to prawda!
                pojawiły się ładne te wnęki z łukami w strukturze cegły i nagle na rogu budynku
                wyrosły tafle niebieskie!

nie wiem car1!, a może tak się buduje?;-)))
                ale to prawda, że psuje harmonię w łączności z zastanym krajobrazem wieży! - bo
                pewnie o to nam chodzi...

• carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 12.05.04, 15:29
                  jakoś trudno przychodzi zrozumieć decydentom miejskim i niemiejskim, że
                  zabudowa w historycznym środowisku powinna podlegac pewnym regułom czy zasadom.
                  Do tej pory nie mogę zrozumieć, jak to się stało, że obok wieży krzyżackiej
                  zbudowano gmach bankowy na Zamkowej i ohydę architektoniczną, gdzie mieści
                  Urząd Gminy Brodnica.
                  Najgorsze wyzwiska cisną się na usta, gdy widzi się parking przy Urzędzie Gminy
                  na Zamkowej. Klepisko jak w sowchozie pod Smoleńskiem !
                  ps do ohydy architektonicznej jakiś geniusz inżynieryjny dobudował podjazd dla
                  niepełnosprawnych. Zgroza.
                  • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 12.05.04, 19:35
                    carrissimus1 napisał:

> jakoś trudno przychodzi zrozumieć decydentom miejskim i niemiejskim, że
                    > zabudowa w historycznym środowisku powinna podlegac pewnym regułom czy
                    > zasadom.

to kwestia...może dobrej woli? albo i wiedzy? albo jednego i drugiego!?

> Do tej pory nie mogę zrozumieć, jak to się stało, że obok wieży krzyżackiej
                    > zbudowano gmach bankowy na Zamkowej i ohydę architektoniczną, gdzie mieści
                    > Urząd Gminy Brodnica.
                    > Najgorsze wyzwiska cisną się na usta, gdy widzi się parking przy Urzędzie
                    Gminy
                    >
                    > na Zamkowej. Klepisko jak w sowchozie pod Smoleńskiem !
                    > ps do ohydy architektonicznej jakiś geniusz inżynieryjny dobudował podjazd
                    dla
                    > niepełnosprawnych. Zgroza.

i budynek i ten parking i podjazd wyglada jak relikt minionej przyszłości!!!

p.s.
                    czy na Wieże można wejść, bo ja się boję, bo są tam anteny??? i może mnie głowa
                    rozboleć...car1! wiesz coś o tym?
                    • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 13.05.04, 00:18
                      ...jesli chcesz wejść na wieżę, pogadaj z kimś z brodnickiego muzeum. Chyba oni
                      mają klucze. Co do anten - to bujda na resorach. Histeryczne reakcje pewnej
                      zamoznej rodzinki w związku z antenami na wieży farnej zasiały w prostodusznym
                      brodnickim ludku sfery podejrzliwosci i wątpliwości.
                      • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 13.05.04, 19:14
                        carrissimus1 napisał:

> ...jesli chcesz wejść na wieżę, pogadaj z kimś z brodnickiego muzeum. Chyba
                        > oni mają klucze.

dzięki. ale tam jakieś nadajniki są?

> Co do anten - to bujda na resorach. Histeryczne reakcje pewnej
                        > zamoznej rodzinki w związku z antenami na wieży farnej zasiały w
                        > prostodusznym brodnickim ludku sfery podejrzliwosci i wątpliwości.

chorzy Ci ludzie z urojenia są niestety!!!
                        mnie anteny nie przeszkadzały...nie czułem w sobie ani jednej elektro-fali!
                        głowa w kosciele mnie nie bolała, chyba ze uswiadomiłem sobie swoją małość we
                        wszechświecie!;-)))
                        • anaiss Re: a mnie podoba się... 13.05.04, 20:26
                          może nadajniki nieszkodliwe, ale na pewno nieestetyczne :-(
                          • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 10:41
                            anaiss napisała:

> może nadajniki nieszkodliwe, ale na pewno nieestetyczne :-(

w tym sęk an!;-), że one są ładnie schowane po herbami wokół wieży.
                            ale mi jak i innym mieszkańcom Brodnicy udzieliła się histeria jednej z kasy
                            brodnickiej, ktora walczyła z ks. prałatem jakoby anteny, ktore on umiescil na
                            kosciele farnym szkodzily, walczyli z nim chyba rok albo i dwa po czym
                            biedaczysko zrezygnowal, ( oflagowali swe domy czarnymi flagami z czaszkami,
                            wywieszali hasla proszac o uwolnienie od zlego ducha pralata!!!-uwierz ta
                            rodzinak byla chora i miala zlego duch.! albo miala malo jeszcze napchane
                            kieszenie szmalem i chciala na swoim terenie tych anten (to byla jedna z teorii
                            czemu walcza!)) i zawiesili je na zamkowej wiezy! mi to nie przeszkadzalo ani
                            na farze ani teraz. przynajmniej mial wielebny pare groszy na remonty fary,
                            gdzie dokonal naprawde wiele!

• anaiss Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 11:48
                              z antenami wszędzie rozkrywają się histerie, w mojej dzielnicy też miał być
                              postawiony jakiś nadajnik, ale z powodu żywego protestu społeczności lokalnej
                              jednak go nie postawili
                              w końcu jednak gdzieś te wszystkie anteny muszą stać, skoro chcemy korzystać ze
                              zdobyczy techniki
                              pozdrawiam
                              anaiss
                              • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 11:56
                                oczywiście an!;-)

tak naprawdę, to wszystkie rzeczy emitują energię nawet te martwe, np,. stół,
                                krzesło...
                                w przyrodzie jest nieustanny ruch cząstek i przemieszczanie energii!

a Ci co krzyczą są chorzy z urojenie;-(
                                • anaiss Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 12:17
                                  mimo wszystko nie chciałabym mieć w swoim ogródku jakiegoś nadajnika
                                  • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 14:02
                                    ...w ogródku ? Czy ktoś wstawia antenę do Twojego ogródka ?
                                    • anaiss Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 17:45
                                      carrissimus1 napisał:

> ...w ogródku ? Czy ktoś wstawia antenę do Twojego ogródka ?

tylko by spróbował!!!
                                      • carrissimus1 Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 18:09
                                        ...no, ja myślę. Pif - paf i wroga "niet" !
                                        • anaiss Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 18:54
                                          e, car, ja zawsze daleka jestem od pif-paf
                                          nie jakoś fanatycznie, ale mam raczej pokojowe usposobienie...
                                          pozdrawiam
                                          anaiss
                                          • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 20:21
                                            teraz są kablówki, ale przecież były kiedyś pajęczyny z anten telewizyjnych!;-))
                                            • anaiss Re: a mnie podoba się... 15.05.04, 20:25
                                              soterix, teraz za to są nadajniki sieci komórkowych
                                              • soter_mlodszy Re: a mnie podoba się... 16.05.04, 08:48
                                                albo maszty radiowe w każdej wsi!;-)

oj!, pamietam te czasy, kiedy wchodziło się na dach i poprawiało antenę!;-)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka