Dodaj do ulubionych

Pomocy: zapis windykacyjny w testamencie

25.09.13, 19:50
Witam i bardzo proszę o jak najszybszą pomoc, w miarę możliwości.
Mam dwoje dzieci, jestem po rozwodzie, nie chciałabym aby po mojej śmierci były jakieś nieporozumienia co i kto odziedziczy a jedno z dzieci jest humorzaste, trochę roszczeniowe i mogłyby powstać niesnaski.
Od pewnego czasu chodziło mi pogłowie aby sporządzić testament windykacyjny , jak to w życiu bywa, odkładałam z dnia na dzień. Nagle okazało się, że szybko muszę iść na b. poważną operację. Efekt może być różny.
Po załatwieniu innych spraw pobiegłam do notariusza, w odpowiedzi usłyszałam, że takiego testament on nie spisuje , dziwne dla mnie. No to szybko do drugiego. Zgodził się. Chcę podzielić 4 składniki, mieszkanie dla jednego dziecka, które mieszkania nie ma. Samochód, działka z domkiem letniskowym oraz udział w gruncie, który nabyłam w spadku i stoi odłogiem, bo na razie nie ma chętnych na zakup dla drugiego dziecka, które mieszkanie ma. Wartość rozdysponowanego majątku jest tu mniej więcej podzielona po 50%.
Notariusz chce napisać testament tak mniej więcej:Całość dziedziczy starsze dziecko z wyłączeniem mieszkania i tu opisze dokładnie na podstawie aktu notarialnego dziedziczone mieszkanie, które zapisuję na dziecko młodsze.
Po przyjściu do domu zaczęłam trochę czytać o zapisie windykacyjnym i wpadłam w panikę, że młodsze dostanie opisane mieszkanie a resztą, jako nie oznaczoną w testamencie co do tożsamości będą się musieli podzielić. To byłoby krzywdzące dla starszego.
Bardzo proszę o opinie na cito, bo nieźle się wystraszyłam.
Obserwuj wątek
    • martalik Re: Pomocy: zapis windykacyjny w testamencie 26.09.13, 12:03
      Już wiem, że wersja notariusza jest prawidłowa. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka