Dodaj do ulubionych

Umowa zlecenie a zwolnienie z pracy

28.10.14, 16:13
Od dwóch lat pracuję na umowę zlecenie. Szef już kiedyś obiecywał mi że da mi umowę o pracę ale skończyło się tylko na obietnicach. Wiem, że kilka osób, które robią to samo co ja ma umowę o pracę. Ponoć szykują się zwolnienia, a on może ze mną rozwiązać umowę w każdej chwili, że na drugi dzień już nie przyjdę do pracy. Wkurza mnie to, bo człowiek sobie żyły wyrywa, a tu w każdej chwili może dostać kopa i tak się pewnie ze mną stanie. Czy mogę się jakoś przed tym ochronić?
Pzdr,
Karolina
Obserwuj wątek
    • fraczyk-partnerzy Re: Umowa zlecenie a zwolnienie z pracy 31.10.14, 14:04
      Kodeks pracy wyraźnie zakazuje zastępowania umowy o pracę umową cywilnoprawną (np. umową o dzieło, umową zlecenie) w przypadku, gdy kryteria zatrudnienia na umowie o pracę są spełnione oraz przeważają nad elementami umowy cywilnoprawnej danego typu. Takie kryteria określono w art. 22 § 1 Kodeksu pracy i są nimi przede wszystkim:
      1) zobowiązanie pracownika do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz i ryzyko pracodawcy;
      2) praca pod kierownictwem,
      3) praca w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę,
      4) praca świadczona w sposób ciągły,
      5) obowiązek osobistego wykonania pracy,
      6) odpłatne świadczenie pracy.
      W przypadku, gdy powyższe kryteria są spełnione, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy, mamy do czynienia z zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy.
      W większości przypadków motywacją do wniesienia pozwu o ustalenie istnienia stosunku pracy są oczywiście pieniądze. Zdarzyć się bowiem może, że umowa cywilnoprawna łącząca de facto pracownika i pracodawcę, która powinna być umową o pracę, opiewa na kwotę mniejszą, niż płaca minimalna określona w odrębnych przepisach. W 2014 roku wynosi ona 1680 złotych brutto.
      Dodatkowo korzystnie przemawiającym za Panią dowodem jest okoliczność, że poza sporadycznymi przypadkami osób pracujących w danym zakładzie pracy na podstawie umowy o pracę, pozostali związani są ze swoim pracodawcą umową cywilnoprawną. W takim przypadku, gdy zadania i warunki łączącego strony stosunku pracy porównywanych pracowników i zleceniobiorców są niemal tożsame oraz oczywiście wypełniają kryteria zatrudnienia wskazane wyżej, można uznać, że każdy z nich jest związany stosunkiem pracy, zaś pracodawca bezprawnie pozbawia zleceniobiorców wielu uprawnień pracowniczych przewidzianych w Kodeksie pracy.
      W Pani przypadku, gdy dojdzie do zakończenia współpracy z obecnym pracodawcą, warto skontaktować się z prawnikiem w celu omówienia możliwości złożenia pozwu o ustalenie istnienia stosunku pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka