nobody63 24.08.16, 12:02 Dzień dobry. Czy można w jakiś prawny sposób udowodnić prawnikom, że 0.3 ha to nie to samo co 0.3000 ha?. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobody63 Re: Różnica pomiędzy 0.3 ha a 0.3000 ha 06.09.16, 12:55 Widzę, że temat nikogo nie zainteresował, tzn., że jest nierozwiązywalny lub nudny. Dla wielu ludzi to jednak jest problem. Po wejściu w życie ustawy o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego nie mogą sprzedać działek rolnych komu chcą, chyba, że te działki są mniejsze od 0.3 ha. Z drugiej strony na terenach rolnych (mówiąc w skrócie) nie można wydzielać działek mniejszych od 0.3000 ha. Moim zdaniem (i nie tylko moim) tylko pozornie jedno wyklucza drugie. Tak jak słowniki języka polskiego nie są załącznikami do ustaw (chyba, że są, a ja o tym nie wiem), a jednak ich zawartość jest podstawą pisania, czytania i interpretacji prawa, tak zasady zapisu liczb i ich znaczenie powinny być powszechnie stosowane i właściwie interpretowane w prawie. Skoro ustawodawca wie (bo powinien), że powierzchnię nieruchomości zapisuje się w hektarach z dokładnością do 0.0001, to używając w ustawie powierzchni zapisanej jako 0.3 ha jasno wykazuje, że pozostałe cyfry nie mają znaczenia. Zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglania liczb 0.3400 ha to 0.3 ha (to nie jest jeszcze skrajna wartość, ale tak jest prościej). Notariusze nie uznają tego i chcą, żeby im wskazać przepis prawa, z którego wynika, że tak jest. Odpowiedz Link
nobody63 Re: Różnica pomiędzy 0.3 ha a 0.3000 ha 09.09.16, 12:54 Podstawa to czytanie ze zrozumieniem :) . Cały ten mój wywód okazał się akademicki, bo w przypadku, o którym piszę nie ma zastosowania. W ustawie jest napisane "mniejszej niż 0.3", a nie równej lub mniejszej. Piszę tylko dlatego, żeby ktoś nie pastwił się nade mną, że zawracam niepotrzebnie głowę. Sam już o tym wiem :). Odpowiedz Link