Dodaj do ulubionych

Przepisy dla Taty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 08:05
Grzanki.
20dkg bułki pszennej(ja robię na bagietkach lub "paluchach"),20dkg pieczarek, żółtko.sól pieprz.
Bagietkę przekroić na pół, rozciąć,posmarować z jednej strony masłem.Pieczarki oczyścić,opłukać,pokrajać w paseczki,usmażyć,przestudzić,wymieszać z żółtkiem,doprawić do smaku.Nałożyć na grzanki i zapiec.

@0 dgk bułki pszennej masło lub marg.,15 dkg pieczarek,10 dkg szynkilub innej wędliny,50 ml śmietany(niekoniecznie),5 dkg sera żółtego,sół .pieprz.Robić podobnie.Szynkę drobno pokroić ,wymieszać wszystkie składniki i zapiec.Można dodać paprykę pokrojoną w małe paski.Dobre są zapiekanki z dodatkiem papryki.Mozna ją poddusić z pieczarkami lub bez duszenia.

20dkg bułki pszennej,masło lub marg. 25 dkg pieczarek ,5 dkg keczupu,5 dkg sera żółtego,sól,pieprz

Bułkę pokrajać.Usmażone pieczarki połączyć z keczupem,obłożyć grzanki ,posypać startym serem i zapiec.Jeśli lubi cebulę ,to może dodać do pieczarek do duszenia jedną małą drobno pokrojoną.Ja zawsze daje cebulę ,ale dzieci lubią .

Grzanki z parówkami.
@0dkg długiej pszennej bułki,4 dkg masła lub marg. 20 dkg parówek cienkich,6 dkg keczupu,4 dkg sera żółtego.
Bułkę pokrajać na kromki w poprzek,posmarować masłem,ułożyć na blasze.Parówki obrać z osłonki,przekrajać wzdłuż na pół,potem na kawałki wielkości grzanki,ułożyć na grzankach,skropić keczupem,posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku.

Na razie tyle. Ja to dodaję do zapiekanek ,to co mam w lodówce(oprócz dżemu!:)Resztki wędliny,pomidora ,papryki, sera ,jak jest przysuszony,to wkladam go do ciepłej wody ,później trę na tarce lub drobno pokroję i dodaję do pieczarek pod koniec duszenia-tylko zeschnięty,żeby zmiękł. Jak raz zrobi,to później sobie poradzi.Zróbcie zapiekanki jeszcze w domu przed jej wyjazdem. Lubi dania z ryżem? Np.rizotto?,ryż zapiekany?
Obserwuj wątek
    • Gość: tata Re: Przepisy dla Taty IP: *.smsiarkowiec.pl 23.09.10, 10:12
      Dziękuję bardzo bardzo:)Dzisiaj zaproponowałem jej zrobienie pierogów ruskich i z początku była ogromnie chętna,lecz jak żona zaczęła jej wyjaśniać jak zrobić ciasto,farsz to entuzjazm przygasł.I skończyło się na tym,że ciasto i farsz zrobiła mama.Za to klejenie jej się bardzo spodobało,chociaż tyle...
      • Gość: Do Taty Re: Przepisy dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 11:01
        Musi zrobić coś sama ,inaczej się nie nauczy. Niech np.sama obierze ziemniaki,opłucze ,nastawi ,posoli, sprawdzi,czy się ugotowały ,odcedzi wodę utłucze.
        Niech też np.zrobi naleśniki od podstaw.żona niech stoi przy niej i cierpliwie tłumaczy.Weź 2 jajka,umyj, wybij (najlepiej nad miseczką albo niech jedno wybije żona a ona drugie.Niech dsprawdzi,czy skorupka nie wpadła i dopiero później do garnka czy miski. Potem wlej mleko,mąkę itp.Musi robić wszystko sama pod waszą kontrolą i wskazówkami. To samo jest z kisielem. Niech zacznie od prostych rzeczy.Wbrew pozorom za parę dni możecie ją czegoś nauczyć. Np.jak się smaży kotleta ,robi surówkę, gotuje ryż czy makaron. Wykorzystajcie te parę dni.Nie krzyczcie na nią , tylko cierpliwie tłumaczcie, żeby się kiedyś nie poparzyła przy odcedzaniu np.makaronu czy ziemniaków. Z plackami później.Powodzenia. znajoma
        Nie zgadaliśmy się ,trzeba było ją dać do mnie na wakacje na tydzień,u mnie nauczyłaby się wszystkiego.Moje córki dały koleżance "najgorsze" ciuchy poplamione i drylowały wiśnie jak trza! Mają takie specjalne "dyżurne" ubrania do drylowania. Szkoda,że nie widziałeś ,jak wyglądały, ręce czerwone, buzie całe w soku z wiśni, ale wydrylowały 40 kg! U mnie nie ma to tamto, goście też pracują!
      • Gość: Dla Ani Re: Przepisy dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 20:15
        Szybkie paczki
        3 całe jajka
        Półtorej szklanki mąki
        poł łyżeczki proszku do pieczenia
        1 serek homogenizowany-prostokątny duży- były kiedyś takie w czasach studenckich.
        Wymieszać wszystko.
        Piec na tłuszczu jak pączki (kłaść małą łyżeczką).Na rozgrzanym tłuszczu,wychodzą trochę nie wymiarowe, posypać ciepłe cukrem pudrem. Mają mieć kolor pomarańczowy,piec z dwóch stron.Smacznego
        • Gość: znajoma Re: Przepisy dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.11, 15:17
          Miałam zamówienie na przepis na gołąbki i przy okazji Wam wstawię . Pozdrawiam.

          Z mięsem i ryżem
          Główka kapusty białej, 40 dkg karkówki wieprzowej bez kości, 2 łyżki tłuszczu, szklanka ryżu, 2 cebule ,sól, pieprz.
          Główkę kapusty z dość głęboko wydrążonym głąbem włożyć do osolonej, wrzącej wody i gotować 15-20 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie oddzielać poszczególne liście. Ryż ugotować na półsypko, mięso zemleć z dodatkiem cebuli, doprawic solą i pieprzem, wymieszać z ryżem(ja dodaje jeszcze kilka ząbkow czosnku-5-6)Na dno rondla włożyć tłuszcz oraz kilka zewnętrznych liści kapusty. Gotowe gołąbki układać zawiniętą stroną do dołu ścisło obok siebie. Podlać niewielką ilością wody i przez godzinę dusić lub piec w piekarniku.Podawać polane sosem pomidorowym.

          Robię jeszcze w inny sposób, np.z suszonymi grzybami, z pieczarkami i marchewką, ale na razie ten wystarczy. Pozdrawiam.

        • Gość: znajoma Re: Przepis dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 19:37
          1
          Polać masłem ,posypać startym serem i zapiec (po królewsku)
          2
          150ml śmietany,1,2 żółtka,doprawic pieprzem i solą, wymieszać polać uszka i zapiec(po wawelsku)
          3
          ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem,skropic keczupem,posypać serem i zapiec (po amatorsku)
          Można też zjeść z barszczem białym, moje córy tak jedzą, bo "nie cierpią" barszczu czerwonego.
          Albo z jakąs surówką (np. z czerwonej kapusty)
          Pozdrawiam.
            • Gość: znajoma Re: Przepis dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 10:13
              Róbcie gołąbki! (znów Ktoś sobie zamówił,pozdro!)

              główka świeżej kapusty-ok.półtora kg
              30 dkg pęczaku,dwa razy tyle wody,ile wynosi objętość peczaku,sól,3 dkg tłuszczu,3 dkg grzybów suszonych,5 dkg cebuli,3 dkg tłuszczu do smażenia cebuli,2 dkg mąki,1/8 litry śmietany,sól,pieprz.

              Kapustę ugotować jak na gołąbki(poprzedni przepis)Ja też tak robię ,że gotuję po 10 minut z każdej strony ,delikatnie ściągam liście(nie wyciągając kapusty z wody)i gotuję dalej chwilę i ściągam znowu liście ale trzeba uważać ,aby się nie poparzyć.Póżniej ścinam gruby nerw z kapusty lub rozbić tłuczkiem.
              Pęczak przebierz ,opłucz w dużej ilości zimnej wody,ugotuj na półmiękko w dużej ilości wody jak makaron,odcedź ,dodaj obraną pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulę ,ugotowane grzyby i pokrojone-namocz na noc , lub mięso-20 dkg wieprzowiny bez kości-kark-zmielone).sól, ,pieprz do smaku.

              Resztę podobnie jak w poprzednim przepisie. Na spód i wierzch liście z kapusty. zalać szklanką wody lekko osolonej.Dusić godzinę ,miękkie zalać śmietaną zmieszaną z mąką,przyprawić do smaku solą i rozpuszczoną kostką przyprawy do zup i zapiekać jeszcze 10 minut.Można je podać bez śmietany okraszone słoniną(tak robiła babcia)Zamiast mięsa można dodać kiełbasę zwyczajną, lub serdelową,mięso pieczone ,duszone lub rybę wędzoną.Może być do nich sos grzybowy lub pomidorowy.Ale namieszałam!

      • Gość: znajoma Re: Przepisy dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 21:45
        na 4 porcje

        1.5 l wody
        pół kg kapusty kwaszonej
        25dkg żeberek, włoszczyzny
        1 dkg grzybów suszonych
        cebula
        tłuszcz,2dkg mąki,sól,pieprz,liść laurowy,ziele ang. przyprawa do zup.

        Kapustę pokrój,zalej częścią wrzącej wody i ugotuj.Umyte żeberka włóż do pozostałej wody ,posól i gotuj.Umyte warzywa (i obrane) pokrój w paski i dodaj pod koniec gotowania do żeberek(oprócz cebuli).Wyjmij ugotowane żeberka,(kości dla pieska) a mięsko pokrój. Jeśli nie masz pieska, to weź od E-ftalo:-). Spać mi się chce, następnym razem poproś wcześniej:-)Namocz wcześniej grzyby, ugotuj i posiekaj. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na tłuszczu, dodaj mąkę,zrumień,połącz z zupą,grzybami i wywarem z grzybów oraz przyprawami.Chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Ja daję ze 2,3 ziemniaki,które gotuję z żeberkami,oczywiście obrane i pokrojone w kostkę. Ja mam swoją kapustę a tę kupną to chyba trzeba przepłukać,albo przynajmniej porządnie odcisnąć.(Tylko nie idź na łatwiznę i nie gotuj ziemniaków z kapustą,bo będą kamienie) Jak przesolisz, to dolej przegotowanej wody:-) Smacznego. Dobranoc.

          • Gość: znajoma Re: Przepisy dla Taty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 09:26
            Dzięki za piosenkę i różę. Mój piesek też jest mądry:-)

            Mięsko wrzuć do zupki, a grzyby to w sumie można gotować z żeberkami, ja nie kroję ,bo są grobno pokrojone przed suszeniem. Kupowane są duże, te miałam na myśli. Jeszcze dodam(bo nie wiem, czy się orientujesz), że do tej podsmażonej mąki z cebulą dodać trochę wody(nawet z zupy lub innej, najlepiej przegotowanej),energicznie rozmieszać ,żeby się nie zrobiły kluchy i dopiero później dodać do zupy. Robię dzisiaj kapuśniak, naszła mnie ochota. Miłej soboty.
      • Gość: znajoma Keks dla Jurka:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 15:56
        Keks
        25 dkg maki, 5 jaj, 25 dkg cukru pudru( może być kryształ), 25 dkg margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dkg bakalii( rodzynki, żurawina, orzechy), łyżeczka spirytusu.

        Ucieram margarynę z cukrem i żółtkami w makutrze. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszam ciasto delikatnie z pianą ubitą z białek, bakalie wcześniej sparzone, osuszone i obtoczone w mące i orzechy. Wkładam do ciepłego piekarnika w keksówce wyłożonej papierem i piekę 50 minut w temp. 170 stopni, jest wyśmienity:-)
    • wislocki12 Bezglutek 26.02.14, 20:53
      We wszystkich twoich przepisach wszechobecny jest gluten!
      Czy wiesz, że "Należy pamiętać, że spożywanie pszenicy powoduje ponad 200 negatywnych skutków dla zdrowia i przyrost masy ciała jest tylko jednym z nich. Chociaż wzrost wagi często jest czymś, co najczęściej zauważamy, rzeczywistość jest taka, że ​​choroby układu krążenia, zaburzenia psychiczne, autyzm, choroby jelita grubego, i wiele innych wspólnych dolegliwości są bezpośrednio związane z "królową zbóż". Czy nadszedł czas, aby zrezygnować całkowicie z pszenicy i glutenu? Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na to pytanie."
      PS. Ile ważysz?
      • Gość: znajoma bułeczki z pieczarkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 21:11
        Kto ma ochotę? Są pyszne, mięciutkie, jak bułeczki śniadaniowe, ponadto w środku mają mnóstwo pieczarek! Naprawdę, nie można im się oprzeć :-). Zjedliśmy je ze smakiem na dzisiejszy obiad, choć doskonale smakują również zimne.. Polecam!

        Składniki na 11 dużych bułek z nadzieniem:

        500 g mąki pszennej chlebowej
        1/2 szklanki letniego mleka
        1/2 szklanki letniej wody
        2 łyżki oleju słonecznikowego
        1 jajko
        1 łyżeczka soli
        12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
        Ponadto:

        1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
        Nadzienie:

        500 g pieczarek
        2 średnie cebule
        olej, do smażenia
        sól, pieprz do smaku
        Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

        Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

        Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

        Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.

        Metoda dla maszynistów:

        Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

        Smacznego :)

        Skopiowałam z netu, bo nie dało się wstawić linka, są przepyszne, polecam.
            • Gość: znajoma Babka puchowa dla Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.14, 14:29
              Wysadziłam przed chwilą, forma o średnicy 23 cm ale powinna być ciut większa lub zmniejszyć proporcje.

              6 jaj, 25 dag margaryny lub masła, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu.

              Masło utrzeć z cukrem w makutrze, po czym wbijać kolejno jajka. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 40 minut. Jeszcze ciepłą można posypać cukrem pudrem i udekorować.

              Smacznego:-)
      • palacz67 Re: Przepisy dla Taty 08.07.15, 12:15
        Witam, mam pytanko. czy byliście w tym barze? Jakie tam jedzonko? Nie byłam tam nigdy a ostatnio w barze Smak za 2 obiady: kotlet z kurczaka, frytki i surówkę z selera zapłaciliśmy prawie 25 złotych. Rzadko jemy obiady na mieście. Pytam, bo czasem mnie głód dopada w mieście i może watro tam wdepnąć na obiadek? Pozdrawiam, dziś serwuję pierogi ruskie, zapraszam:-)
        www.ogloszenia.tarnobrzeg.info/danie_dniabar_domowe_jadotarnobrzeg_roda,20150708110224.html
                  • palacz67 Re: Bułki drożdzowe z jagodami 17.07.15, 21:06
                    Witam, robiłam je dziś z tego przepisu, polecam, są naprawdę smaczne:-)

                    Przepis ze strony: moje wypieki, po skopiowaniu i wklejeniu linku pojawia się napis: wykryto spam i nie da się wysłać wiadomości.

                    "Jeden z najstarszych przepisów na drożdżowe bułeczki, który mam w domowych zbiorach. Bułeczki najchętniej wyrabiam w maszynie (im lepiej wyrobione ciasto, tym bułeczki bardziej miękkie), ciasto jest lekkie, przyjemne do formowania. Przygotowuję je z różnorodnym nadzieniem: z twarożkiem, dżemem, świetnie smakują również jako jagodzianki. Koniecznie z kruszonką - ona nadaje im i słodyczy i uroku..

                    Składniki na około 15 drożdżówek:

                    550 g mąki pszennej
                    15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
                    2 - 3 łyżki roztopionego masła
                    1 szklanka letniego mleka
                    1 jajko
                    2 żółtka
                    3 łyżki cukru
                    pół łyżeczki soli
                    Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).

                    Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.

                    Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

                    Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

                    Kruszonka:

                    120 g mąki pszennej
                    4 czubate łyżki cukru
                    60 g masła (miękkiego lub roztopionego)
                    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.

                    Metoda dla maszynistów:

                    Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

                    Smacznego :-).

                    * drożdże suche wymieszać z mąką"

                    Ja rozciągnęłam ciasto na stolnicy rękami, wykrawałam szklanką, 2 łyżeczki jagód do każdej bułeczki zlepiałam jak pączki, kładłam zlepioną częścią do dołu, wyszło mi 22 sztuki, są przepyszne, smacznego:-) Kruszonki wyszło za dużo, wystarczy spokojnie połowa porcji.
                      • palacz67 Lody z owocami 18.08.15, 20:24
                        Lody śmietankowe algida
                        Owoce: maliny, borówka amerykańska, sok z jednej pomarańczy, łyżka miodu akacjowego. Owoce umyć, wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać do soku łyżkę miodu, zamieszać. Polać lody sokiem z owocami, jadłam po raz pierwszy w życiu zapodane w ogrodzie przyjaciółki i już za nimi tęsknię, polecam, smacznego. Życzę przyjemnego wieczoru:-)
                        Dobre są też z innymi owocami, np. truskawkami.
                        • palacz67 Pomidory koktajlowe 30.08.15, 20:42
                          Witam, może macie jakiś sprawdzony przepis na pomidory koktajlowe w zalewie? Dostałam dziś ponad 6 kg pomidorków i nie mam co z nimi zrobić, chyba, że przyjedziecie i zjecie:-) Szukam w necie przepisu ale wolałabym sprawdzony, może jakaś dobra sałatka? Chętnie posłucham Waszych porad, dziękuję i pozdrawiam.
                          • palacz67 Re: Pomidory koktajlowe 02.02.16, 17:21
                            Szybkie pączki
                            3 całe jajka
                            półtorej szklanki mąki
                            pół łyżeczki proszku do pieczenia
                            jeden serek homogenizowany

                            wszystko wymieszać mikserem , piec na tłuszczu jak pączki( kłaść małą łyżeczką) Taki mam przepis ale ja kładę dużą łyżką)

                            Druga wersja( tez wypróbowana przeze mnie)
                            Pół kg sera waniliowego w wiadereczku z Biedronki
                            łyżeczka proszku do pieczenia
                            2 szklanki mąki
                            3 całe jajka
                            wymieszać, itp

                            Ja za każdym razem wkladam wcześniej łyżkę do gorącej wody, by ciasto nie przywierało do łyżki, czasem wyjdzie nieregularny kształt pączka ale są przepyszne, polecam dla małych dzieci, moje córy się nimi dawniej zajadały bo za tradycyjnymi pączkami nie przepadają.
                            Piec na pomarańczowy kolor z dwóch stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

                            Polecam tez inny przepis na pączki, rosną w lodówce:-)

                            Pączki z lodówki
                            Pół kostki margaryny
                            10dkg drożdży
                            pół szklanki cukru kryształu, cukier waniliowy
                            łyżka spirytusu lub octu
                            2 szklanki mleka
                            szczypta soli
                            1 kg mąki tortowej lub innej
                            4 jajka całe
                            Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać mleko, mąkę, jaja, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę i łyżkę spirytusu. Wynieść na zimno lub do lodówki( w lecie) na 2 godziny do wyrośnięcia. Wykrawać szklanką, smażyć na oleju.

                            Smacznego:-)

                            Ps. Mar, zapodaj przepis na Twój kapuśniak:-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka