Dodaj do ulubionych

Pisze o naszym forum

IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.12, 14:31
"Ale inwigilacja to tylko jeden z przejawów ubeckiej aktywności. Mimo transformacji ustrojowej jedno się nie zmieniło; bezpieka, podobnie jak za komuny, za swojego głównego wroga po staremu uważa Kościół katolicki. Prawdopodobnie wchodzi tu w grę mechanizm dziedziczenia sympatii i wrogości. Ponieważ znaczna część, być może nawet większość bezpieczniaków, to potomstwo ubeckich dynastii, których początki często giną jeszcze w mrokach okupacji sowieckiej i niemieckiej, to nic dziwnego, że nienawiść do Kościoła katolickiego i religii wysysają z mlekiem matek, a następnie utwierdza ich w tej postawie wrogość do prawdy i wolności. Niekiedy, pod wpływem mądrości etapu, uczucia te są wytłumiane, a bezpieczniacy nawet przymilnie łaszą się do Kościoła - ale wystarczy przejrzeć fora internetowe, na których wymiotują zadaniowani przez oficerów prowadzących konfidenci, żeby przekonać się nie tylko o nieprzejednanej nienawiści, ale i o istnieniu centrali sprawiającej, że cała ta ubecka swołocz śpiewa nie tylko z jednego klucza, ale często tymi samymi tekstami."

www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=2702
Obserwuj wątek
    • Gość: DJK Re: Pisze o naszym forum IP: *.smsiarkowiec.pl 23.12.12, 14:52
      leczenie rokuje
      • Gość: @DJK Re: Pisze o naszym forum IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.12.12, 08:31
        Dobra wiadomość DJK, może w końcu coś do ciebie trafi.
    • Gość: Syndrom Re: Pisze o naszym forum IP: *.rzeszow.hypnet.pl 24.12.12, 11:22
      A może to zwykła paranoja? Prof. W. Łukaszewski pisze:

"…na syndrom paranoi politycznej składa się podejrzliwość, nieufność, pewność, że światem rządzą wrogie siły, lęk dotyczący przyszłości i przekonanie o swojej wyższości.”
      • lechowski51 Re: Pisze o naszym forum 24.12.12, 11:49
        ...i że za wszystkie niepowodzenia na "zielonej wyspie" odpowiada Kaczor i PiS.
        • Gość: Syndrom Re: Pisze o naszym forum IP: *.rzeszow.hypnet.pl 24.12.12, 13:19
          Pisałem o paranoi, a nie, jak piszesz, o "Kaczorze i PiSie". Skąd Ci się to wzięło. Ciekawe, co na to Freud?
    • ja-tarzan Re: Pisze o naszym forum 24.12.12, 12:04
      > "Ale inwigilacja to tylko jeden z przejawów ubeckiej aktywności. Mimo transform
      > acji ustrojowej jedno się nie zmieniło; bezpieka, podobnie jak za komuny, za sw
      > ojego głównego wroga po staremu uważa Kościół katolicki.

Obserwując nie tylko nasze forum widzę większy problem w tym, że Prawdziwi Polacy w każdej odmienności poglądów widzą ubecję i za takie mordercze lewactwo uważają każdego, kto nie "śpiewa unisono" z wieszczami zagłady polskości, zamachu, zdrady Tuska i czego tam jeszcze.

Obserwując aktywność i inwencję w zakładaniu wątków, czy inicjatywę w wypowiedziach to 90% dyskusji zaczyna się od oskarżeń tej właśnie strony, która po "drugiej stronie barykady" stawia wszystkich innych, nawet jeśli oni sami na barykadę wychodzić nie chcą.
      Na chorobę psychiczną zakrawa doszukiwanie się genu komuszego, lustrowanie rodziny na 3 pokolenia wstecz, nurzanie w błocie nawet swoich dawnych przyjaciół, tylko dlatego, że dziś prezentują nieco odmienne poglądy. Dziś już są zdrajcami, ubeckimi sprzedawczykami.

To ocenianie, sprowadzanie do dna jest męczące, odechciewa się dyskusji wszelkich, które wiadomo, że sprowadzą się do ignorowania wypowiedzi i bezmyślnego atakowania.
      Można nawet zacytować czyjąś wypowiedź, niesłusznie oskarżającą, ale i to będzie zignorowane.
      Bo liczy się tylko walka...

Wrogiem Kościoła nie musi być z automatu każdy, kto krytykuje tego, czy owego księdza, mówi głośno o przypadkach nieprawidłowości wśród kleru.

> ale wystarczy przejrzeć fora interne
      > towe, na których wymiotują zadaniowani przez oficerów prowadzących konfidenci,
      > żeby przekonać się nie tylko o nieprzejednanej nienawiści, ale i o istnieniu ce
      > ntrali sprawiającej, że cała ta ubecka swołocz śpiewa nie tylko z jednego klucz
      > a, ale często tymi samymi tekstami."

Zgadzam się w 100%, to właśnie na taką technikę działania wygląda i pasuje jak ulał do tego co napisałem wcześniej.

Dodałbym jeszcze, że rozmowę z aktywista odczuwa sie jako dialog z robotem, który potrafi na 100 tysięcy różnych wypowiedzi reagować na kilka ledwie sposobów.

Pozdrawiam:)

• Gość: fiś Re: Pisze o naszym forum IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.12, 16:35
        Ibidem:

"Panie Biberglanz, pan aby na pewno dobrze się czujesz? Jak ja bym nie wiedział, że pan jesteś dobry kupiec, to ja bym panu zapytał, od kiedy pan masz tych objawów. Co mnie pan zawracasz głowę tym całym Niesiołowskim z Olejnikówną? Pan rozumisz - te bezpieczniaki, to ony się nudzą i ony dla rozrywki każą urządzać w telewizorze takie walki kogutów; biorą Niesiołowskiego pokazują mu, dajmy na to, Terlikowskiego i on zaraz się na niego rzuca, gdacze, pióra lecą we wszystkie strony - ale co ja mam z tego za interes? A pan? Pan też nie masz z tego żaden interes. To co mnie pan zawracasz głowę, że pan nie możesz słuchać takie rzeczy? Jak pan nie możesz, to po co pan słuchasz? Pan słuchasz, jakbyś pan nie wiedział, że to są takie makagigi dla głupich gojów. Goje - ony patrzą, ony słuchają, ony potem nawet dzwonią, albo w gazecie u Michnika głosują, który wygrał - ale żeby pan, taki poważny człowiek, bawił się w takie rzeczy? Ja panu nie poznaję!"

• Gość: Ibidem Re: Pisze o naszym forum IP: *.rzeszow.hypnet.pl 27.12.12, 21:21
          Ale co o tym sądzisz, to zapewne nie napiszesz...
          Z panem Michalkiewiczem polemizuję na jego stronie. Czy uważasz, ze powinienem to robić za twoim pośrednictwem?
          Pisz raczej w swoim imieniu, swoimi słowami, o swoich myślach, ale możesz tez wesprzeć się autorytetem, lepiej jednak nie poprzestawać na zrzynaniu z niego.
          • Gość: fiś Re: Pisze o naszym forum IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 22:15
            "Gość portalu: Ibidem napisał(a):

> Z panem Michalkiewiczem polemizuję na jego stronie."

Zupełnie jak w żydowskim dowcipie:

Ja dzisiaj rano rozmawiałem z samym gubernatorem, grafem Ignatiewem.

- Aj, aj, aj! Z samym grafem Ignatiewem! I co on ci powiedział?

- A co miał powiedzieć? "Paszoł won, jewrej!"
            • Gość: Ibidem Re: Pisze o naszym forum IP: *.rzeszow.hypnet.pl 27.12.12, 23:17
              No tak, bardzo, uprzejmie, kulturalnie i... merytorycznie!?
              Wyobraź sobie, p. Michalkiewicz odpowiada na każdy post internauty. Sprawdziłem! Działa! Ale on z tego żyje! A Ty?
              Pozdrawiam i życzę dalszych "sukcesów", fisiu!
              • Gość: fiś Re: Pisze o naszym forum IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.12, 09:35
                Wyobraź sobie, p. Michalkiewicz odpowiada na każdy post internauty. Sprawdziłem
                > ! Działa! Ale on z tego żyje! A Ty?

Podaj jeszcze link na świadectwo...

Też pozdrawiam
                • Gość: Ibidem Re: Pisze o naszym forum IP: *.rzeszow.hypnet.pl 28.12.12, 10:25
                  Jaki link? Wystarczy wejść na stronę Michalkiewicza, skomentować któryś z jego tekstów, wysłać komentarz i czekać na odpowiedź.
                  • Gość: fiś Re: Pisze o naszym forum IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.12, 12:48
                    Gość portalu: Ibidem napisał(a):

> Jaki link?

Ano, ten pod którym Ty polemizujesz z Michalkiewiczem.
                    • Gość: fiś Re: Pisze o naszym forum IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.12, 13:12
                      ps.

Albo , jak nie ma link, zapodaj chociaż treść Twojej interpelacji i odpowiedź Mistrza. (Zachowałeś to zapewne w archiwach?)
                      A wszystko ku nauce pożzytecznej, po to aby i nam , prostaczkom, radość z tego intelektualnego zwarcia obcą nie była i pokrzepieniu serc naszych , służyła.
                      Czego Tobie, sobie i Wam zacni Czytelnicy,życzę
                      • ja-tarzan Re: Pisze o naszym forum 28.12.12, 15:28
                        Jesteś nieźle fiśnięty ... w pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywiście ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka