Dodaj do ulubionych

policealne - no własnie dla kogo?

14.10.10, 12:48
hey
mam pewien dylemat
mianowicie od jakiegoś czasu wiele słyszę, od znajomych, ze jak jestem w szkole policealnej- to są w szoku bo przecież te szkoły to tylko dla ludzi, którym w życiu coś nie wyszło : wpadli, musieli szybko zacząć prace a na naukę mogli sobie pozwolić tylko w weekendy, albo nie mają kasy. Trochę mnie to podejście zdziwiło, bo cholercia po prostu chciałam dowiedzieć się czegoś nowego z totalnie innej dla mnie działki - to jak to w końcu jest? Idąc do policealnej przykleja się łatkę?? Nie uważacie, ze to dziecinada, tym bardziej- ze teraz coraz więcej studentów łączy policealne ze studiami.
Obserwuj wątek
    • tibarngirl Re: policealne - no własnie dla kogo? 17.10.10, 16:16
      sama mam zamiar isc do takiego studium, moze kiedys i uwazano to za obciach, ale obecnie, przy takim tempie rynku pracy... chyba nie ma nic zlego w tym, ze ktos chcialby zdobyc kwalifikacje w jakims zawodzie, szczegolnie jesli nie wybral konkretnego kierunku stidoiw. Poza tym, czasem studia policealne maja wiecej opcji wyboru niz studia tradycyjne, a kurs trwa krocej (o rok mniej niz opcja licencjatu).
    • kasiak37 Re: policealne - no własnie dla kogo? 17.10.10, 18:53
      policealnych nie da sie laczyc ze studiami.Pomaturalne tak.Policealne nie wymagaja posiadania matury.
      • gdabski Re: policealne - no własnie dla kogo? 17.10.10, 19:19
        To, że nie wymagają posiadania matury, nie oznacza, że mając maturę nie można do nich chodzić, nie?

/Gdabski
        • kasiak37 Re: policealne - no własnie dla kogo? 17.10.10, 21:57
          a czy ja napisalam ze jedno przeczy drugiemu?Chodzi o to ze nie da sie tego polaczyc w jedno ze studiami,do ktorych wymagana jest matura.Do szkoly policealnej NIE.
          • gdabski Re: policealne - no własnie dla kogo? 18.10.10, 21:10
            Więc osoba mająca maturę może jednocześnie być zarówno na studiach, jak i w szkole policealnej.

/Gdabski
            • makowalscy Re: policealne - no własnie dla kogo? 19.10.10, 22:12
              dokładnie jak piszecie, ja właśnie tak zrobiłam studiujac na polibudzie chodzilam do cosinusa. I tak mialam mature ;) ale w niektorych policealnych maja dodatkowe kursy przygotowyjace tych ktorym nie poszlo na maturze- u nas przynajmniej cos takiego bylo, bo widzialam info w gablocie :>
              • radomianin79 Re: policealne - no własnie dla kogo? 31.07.11, 01:14
                Piszecie dziwne rzeczy! Ludzie łączą studia z policealnymi, mam znajomych, pokończyli studia, a potem nie mając pracy po tych studiach wyzszych, jak politologia, pedagogika, sporo moich przyjaciół zaczęło chodzić na policealne/pomaturalne studium szkoły zawodowe, medyczne, zawodowe, kosmetyczne fryzjerskie itp. Podobno, wiem to z relacji, to normalne jest ze ludzie sie przekwalifikowują , albo konczą po studiam studium policealne, albo ciągną studia i szkołę policealną / pomaturalną jednoczesnie. PS zam zamierzam zmienić zawód na fryzjerstwo, niestety, straciłem pracę swietną, ale teraz mi trudno znaleść nową, i postanowiłem iść na fryzjerswo, od tak, twórczy zawód, i pracy w brud, a to czego mnie w szkole nie nauczą, zawsze mozna dokształcić się na kursach w zdz, zawodowych itp. Zawsze po tym mozna otworzyc praktyke w domu
    • puenta7 Re: policealne - no własnie dla kogo? 23.06.11, 00:12
      Dla mnie szkoła policealna nie jest tylko dla biedaków, osób, które muszą szybko się usamodzielnić czy coś jeszcze innego. Może po prostu kogoś interesuje zawód wyuczony w szkole policealnej? Przykładowo jak jest jakaś dziewczyna, która lubi układać fryzury, ma talent do obcinania włosów, pomaga koleżankom przy farbowaniu włosów i dobrze jej idzie itp. i myśli o szkole fryzjerskiej (chociaż zdała dobrze maturę i mogłaby dostać się na studia, może pozwolić sobie finansowo, nie wpadła itp.), więc dla takiej osoby lepsza jest szkoła fryzjerska niż np. studia ekonomiczne, prawnicze czy medyczne. Kogoś może interesować szkoła samochodowa, elektryczna, fryzjerska, handlowa, kosmetyczna czy jeszcze jakaś inna i człowiek może się widzieć w zawodzie wyuczonym w szkole policealnej, chociaż teoretycznie mógłby bez problemu zrobić studia. Poza tym młodzież coraz częściej zaczyna myśleć-jest za dużo magistrów, a za mało osób po zawodówkach, technikach i szkołach policealnych. Mam koleżanki po studiach i po zawodówkach, szkołach policealnych. Koleżanki po studiach przez wiele miesięcy siedzą na bezrobociu, później popracują w hipermarkecie na kasie (a to mogą robić osoby po zawodówce handlowej), zrobią cięcia i wylecą, później po wielu tygodniach czy miesiącach znowu znajdą fuchę w call center (co mogą robić osoby ze średnim wykształceniem, ale wiem od znajomych, że siedzi się po 10 godzin i nie wolno nawet wyjść do toalety). Normy ,,do wydzwonienia" są coraz bardziej wyśrubowane, mówią, że jest kryzys, robią zwolnienia, znowu bezrobocie itp, a koleżanki po zawodówkach i szkołach policealnych ledwo skończą szkołę i mają pracę w wyuczonym zawodzie. Mam nawet sąsiadkę, która ma ponad 40 lat, jest po zawodówce fryzjerskiej i od skończenia szkoły pracuje w tym samym salonie, nie była na bezrobociu, więc wiecie-po zawodówce, technikum, szkole policealnej ma się pewniejszą pracę, bo brakuje zwykłych pracowników fizycznych po zawodówce i osób po technikum/szkole policealnej stojących trochę wyżej niż zwykły robol, a niżej niż magister. Nie znam osoby po zawodówce, technikum czy szkole policealnej, którzy miesiącami siedzieliby na bezrobociu-ledwo skończy się szkołę i ma się pewny etat, a magistrzy miesiącami są bez pracy i później nieraz wykonują pracę jak zwykli robole za małą kasę. Dlatego policealne szkoły są dobre. Teraz jest masa magistrów i jak ktoś nie ma magistra, to myśli, że jest gorszy, a takie technikum i praca w zawodzie też są dobre, bo tacy pracownicy też są potrzebni, przecież osoba z tytułem technika nie są gorsze niż magistrzy.
      • ann_nnka Re: policealne - no własnie dla kogo? 07.07.11, 10:25
        szkoły policealne są często jedyną alternatywą dla ludzi, którzy marzą o tym by swoją przyszłość związać z filmem i chcą się w tym kierunku kształcić... na studia do Katowic czy Łodzi dostaje się rocznie, łącznie 20 osób, a co z resztą? Reszta ma do wyboru szkoły policealne- typu Warszawska Szkoła Filmowa czy Krakowska Szkoła Filmowa.
    • mifel Re: policealne - no własnie dla kogo? 01.08.11, 14:53
      Dla niewielu, idź na studia
    • tessora Re: policealne - no własnie dla kogo? 06.03.12, 19:37
      Jestem nauczycielem w szkole policealnej. Spora część słuchaczy to osoby, które łączą szkołę policealną ze studiami wyższymi. Jest to wygodne dla osób, które studiują w systemie stacjonarnym ponieważ mogą chodzić do szkoły policealnej zaocznie. Zdobywają dobry zawód jeszcze przed ukończeniem studiów. Wśród swoich słuchaczy mam również osoby z tytułem magistra. Była też osoba po dwóch kierunkach uniwersyteckich.
    • ka-sia12 Re: policealne - no własnie dla kogo? 23.07.14, 13:24
      Sytuacja na rynku pracy jest dziś trudna jak nigdy dotąd. Znalezienie dobrze płatnej posady często graniczy z cudem. Chcesz zwiększyć swoje szanse w walce o wymarzony etat? Interesuje cię uatrakcyjnienie CV? Masz ochotę podnieść swoje kompetencje?
      Jeśli na powyższe pytania odpowiedziałeś twierdząco, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Szkoła Policealna Wektor www.wektor.bydgoszcz.pl to nowy podmiot na rynku bydgoskim, który szturmem podbija rynek edukacyjny. Jako pierwsi w mieście, wyszliśmy przed szereg oferując naszym słuchaczom nie tylko darmową naukę, lecz także szeroki pakiet darmowych szkoleń i innych udogodnień.

Za darmo to za mało! Sprawdź co dajemy Ci więcej:
      Całkowity brak kosztów – bez gwiazdek i ukrytych opłat
      Legitymacje uprawniające do wielu zniżek u naszych partnerów
      Woda mineralna na każdym zjeździe na poprawę koncentracji
      Wysoka jakość nauczania
      Nagroda rzeczowa dla najlepszego słuchacza
      Bezpłatne wydruki i kserokopie materiałów na zajęcia
      Strefa WiFi w sekretariacie szkoły
      Przyjemna atmosfera na zajęciach

Zapisz się na jeden z kierunków:
      Technik BHP
      Technik informatyk
      Technik administracji
      Technik rachunkowości
      Technik turystyki wiejskiej
      Techniki eksploatacji portów i terminali

www.wektor.bydgoszcz.pl/szkoly-policealne/
      Tel.52 524 38 03, 732 789 089
      Email – sekretariat@wektor.bydgoszcz.pl
    • joanisia Re: policealne - no własnie dla kogo? 13.10.20, 10:38
      Dla mnie to głupota, ludzie mają wpojone, że liczą się tylko studia. Sama skończyłam cosinusa (kosmetykę) i szybko znalazłam pracę, kiedy dużo znajomych robiło jeszcze studia. Nie ma co się przejmować komentarzami, kiedy robi sie co się lubi
    • klara1994 Re: policealne - no własnie dla kogo? 14.12.20, 13:37
      Szkoły policealne to super opcja dla osób, które chcą zdobyć zawód, nabyć nowe kwalifikacj elub uzupełnić dotychczas zdobyte doświadczenie, Uczysz się tylko i wyłącznie przedmiotów kierunkowych, dużo zajęć praktycznych, nauka kończy się egzaminem zawodowym. Zachęcam do zapoznania się z ofertą Cosinusa- mają naprawdę duży wybór kierunków i szkoła jest zupełnie bezpłatna
    • ag.miszczynska Re: policealne - no własnie dla kogo? 03.01.21, 19:03
      Oczywiście, że dziecinada. Po szkole policealnej czasami więcej wiesz niż ludzie po studiach. Ja w cosinusie nauczyłam się bardzo dużo praktyki czego na studiach nie ma. Szkoły policealne są super. Więc nie słuchaj tych co gadają jakieś bzdury. Każdy może chcieć się doszkolić. U mnie są ludzie nawet po studiach więc nie ma to znaczenia
    • kamilamrozz Re: policealne - no własnie dla kogo? 25.02.21, 11:56
      Moim zdaniem dla każdego kto chce podnieść swoje kwalifikacje. Wiek jest zupełnie nieważny. Każdy może podnosić kwalifikacje kiedy chce. Nie ma czegoś takiego że komuś coś nie wyszło ja mam w grupie osoby które mają wykształcenie wyższe więc nie ma znaczenia. Ja polecam szkołę cosinus w Olsztynie
    • dominikak90 Re: policealne - no własnie dla kogo? 01.03.21, 13:41
      Minimalnie się to zmienia, ale i tak nasz kraj ma jeszcze zacofane podejście niestety, zdziwią się ci którzy nie będą pracować w zawodzie bo będzie brak im praktyki czy już ochoty :) ja jestem po masażyście i pracuje już drugi raz w SPA, kocham swoją pracę a zawód zdobyłam w cosinusie. Chyba powinniśmy się cieszyć, że są szkoły darmowe które ucza o niebo lepiej niż studia i konkretnie by móc prawidłowo pracować niż przyklejać jakieś" łatki "
    • wikitr99 Re: policealne - no własnie dla kogo? 03.03.21, 15:57
      Moim zdaniem im wiecej tym lepiej żeby sprawdzić siebie. Ja bym poszła do cosinusa wybrała kierunek który lubisz i próbowała swoich sił
    • juliakonar Re: policealne - no własnie dla kogo? 05.03.21, 14:35
      Liczy się to co się osiągnie, ja poszłam juz 5 lat temu do policealnej i teraz wróciłam na drugi kierunek, daje mi to ogromne możliwości, tym bardziej że wybrałam cosinusa jako sprawdzoną szkołę i darmową i nie obciąża to budżetu mojego ani nie przeszkadza mi z pracą bo zajęcia są online i weekendy
    • artoabc Re: policealne - no własnie dla kogo? 07.03.21, 11:03
      Nie warto się przejmować, w policealnych można zrobić szybko tytuł, wypróbować dany kierunek żeby się w nim np sprawdzić, zyskać umiejętności i papier :d do tego można to zrobić za darmo np. w cosinusie. Moim zdaniem to się opłaca
    • karolakot Re: policealne - no własnie dla kogo? 09.03.21, 11:42
      Myśle że opinia innych jest najmniej ważna a to co ty osiągniesz, tam masz taką wiedzę że zrealizujesz zawód a nie jak na studiach gadanie filozoficzne i zero konkretów.
    • karolakot Re: policealne - no własnie dla kogo? 09.03.21, 15:57
      No masz dwa wykształcenia jeśli np studia i policealna to chyba fajnie ? pozatym nawet sama policealna już daje ci przecież do zawodu przygotowanie pełne a np w cosinusie masz za free
    • aniadomanska3 Re: policealne - no własnie dla kogo? 12.03.21, 12:57
      Lepiej spróbować i uwierzyć w siebie niż myśleć jak to wygląda. Ja jestem po cosinusie i jestem w zawodzie od roku dzięki właśnie tej szkole.
    • kamilamrozz Re: policealne - no własnie dla kogo? 16.03.21, 08:41
      Co za bzdura. Szkoły policealne to możliwość zdobycia wykształcenia, a czasami masz więcej praktyki niż na studiach. Ja miałam w grupie osoby po studiach które chcą zrobić dodatkowe kwalifikacje
    • alastasiak Re: policealne - no własnie dla kogo? 16.03.21, 16:24
      W policealnej to nauczysz się zawodu i zdobędziesz swój cel zawodowy. Np w cosinusie masz darmową taką opcje.
    • alastasiak Re: policealne - no własnie dla kogo? 17.03.21, 15:05
      Ważne to co ty chcesz zrobić i co osiągniesz. Cosinus jest na bardzo wysokim poziomie. A tam masz papier że masz zawód a chyba to jest najważniejsze.
    • dariamalczewska20 Re: policealne - no własnie dla kogo? 19.03.21, 14:01
      Policealna to dobry wybór dla zdobycia zawodu. Nie płacisz nic, sale też są zawsze wyposażone w materiały, nic tylko się uczyć.
    • monikasojka Re: policealne - no własnie dla kogo? 24.03.21, 16:58
      Policealna to dla kogoś kto wie że chce się przygotować solidnie do zawodu. W cosinusie jest opcja darmowa i wszelkie materiały też po stronie szkoły.
    • marysiaw12 Re: policealne - no własnie dla kogo? 26.03.21, 15:03
      Masz wykształcenie, zawód, wiedzę a potem prace to chyba najważniejsze. W cosinusie masz darmową nauke a nauczyciele pracują w zawodzie.
    • roksana12k Re: policealne - no własnie dla kogo? 30.03.21, 17:00
      Myślę, że szkoła policealna jest o wiele lepsze niż jak się nie ma zawodu. W cosinusie jest bardzo dużo kierunków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka