GoĹÄ: spalic pokomune IP: *.client.comcast.net 03.11.04, 01:31 kolejny debilizm polakow. pan urzednik nie widzi jawnej dyskryminacjii? pan urzednik powinien byc zwolniony. czy polska to kraj nienormalnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: zgnoic ministra to pan minister jest debilem IP: *.client.comcast.net 03.11.04, 01:34 ktory to minister wydal to rozporzadzenie? publicznie napietnowc polgowka. i zwolnic, wywalic polglowka na zbity ryj! to pewnie sld. trzeba tych bydlakow eksterminowac! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: to pan minister jest debilem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:08 Debil to dla tego GŁĄBA za delikatne określenie. Pewnie mu gorzała zniszczyła komórki we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bianca > chodzić na świetlicę < IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.04, 07:12 Czy jest w tej redakcji ktoś kto podpisuje gazetę do druku?!? Autora posłać do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan chcę wyć na debilizm urzędników, ale sił już brak. IP: 195.20.110.* 03.11.04, 09:25 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Katarzyna Racja Racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 10:40 Niestety znowu widzimy za biednemy wiatr w oczy... W artykule jest napisane , ze czesto sa to dzieci z rodzin patologicznych. Wlasnie co z nimi?? Czy szkola wlasnie nie powinna sie nimi zajac?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fritz Zaklad 10:1 to jest ustawa SLD, rasistowskich IP: *.adsl.solnet.ch 03.11.04, 13:36 komuchow, ktorzy w bardzo sympatyczny sposob pokazuja, jak przystalo na mentalnosc czerwonej burzuazji jak bardzo dbaja o tych w ...potrzebie: jest za malo nauczycieli w swietlicy dla wszystkich dzieci, a wiec nalezy dobic tych, ktorzy malo albo nic nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wygnać_żydokomunę! Re: ŻYDOKOMUNA U WŁADZY - TO PRAWDZIWA PATOLOGIA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:29 Odpowiedz Link Zgłoś
seikyl Rzecznik Praw Dziecka - prawo tego nie dopuszcza ! 04.11.04, 12:29 Ta sprawa ciągnie się od stycznia 2004 roku. Całość dokumentacji jest na stronie: republika.pl/swietlica_lodz/. Poniżej przytaczam jedynie fragmenty listu, który otrzymałem od pana Mirosława Kaczmarka (Dyrektor Zespołu Badań i Analiz Biura Rzecznika Praw Dziecka, pismo nr: ZBA/430-27/04/KB z 8 lipca 2004 roku): "Pozbawienie części uczniów szkoły publicznej prawa do korzystania ze świetlicy szkolnej byłoby złamaniem jednej z najważniejszych zasad reformy systemu edukacji - zasady wyrównywania szans edukacyjnych. Zasadnicze znaczenie dla omawianego problemu posiada treść art. 67.1 pkt 3 Ustawy z dnia 7 września 1991 r. O systemie oświaty (Dz. U. 1996 Nr 67, póz. 329 z późń. zm.) — „Do realizacji zadań statutowych szkolą publiczna powinna zapewnić uczniom możliwość korzystania ze świetlicy". Także przepis §7.1 Załącznika Nr 2 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. z 2001 r. Nr 61, póz. 624 z późń. zm.) - „Dla uczniów, którzy muszą dłużej przebywać w szkołę ze względu na czas pracy ich rodziców (prawnych opiekunów) lub organizację dojazdu do szkoły, szkoła organizuje świetlicę" - nie zezwala na zakaz dostępu do świetlicy dzieciom, których obydwoje rodzice nie pracują. Przecież ww. rodzice (prawni opiekunowie), w tym czasie gdy ich dzieci przebywają w świetlicy, mogą zajmować się poszukiwaniem pracy. Reasumując uważam, że Dyrektorka opisywanej szkoły po prostu złamała prawo, a informacje z kuratorium i od rzecznika MENiS świadczą o ich nieznajomości tegoż prawa. A właściwą interpretację MENiS powinien wydać już dawno. Pozdrawiam. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SW PRAWDA RADIOMARYJA TO JEST PRAWDZIWA PATOLOGIA IP: *.dynamic.mts.net 04.11.04, 00:09 Zamiast na zbytki ,moze troche na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uosiu Zanim się wymądrzysz/wygłupisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 15:05 ...zajrzyj np. do "Nowego słownika poprawnej polszczyzny". Nie do wydania z 1973 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman Re: to pan minister jest debilem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:08 I po co te emocje? Ta sprawa to zaszłość z czasów tzw. pełnego zatrudnienia. Ministra będzie można ocenić dopiero teraz - po tym jak szybko zmieni ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kkk Czy to znów ta wrażliwa społecznie sld-owska Łódź? IP: *.wrozamet.pl 03.11.04, 09:31 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dfgcnbq Re..Ewuś pocytaj to wsystko co napisane to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 14:24 to zobacys ilu kretynów napisało posty, nie mając bladego a nawet zielonego pojęcia o temacie. Skąd tylu głupków w Polsce się bieże. Spadam stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: matka oswiecona Re: to pan minister jest debilem IP: *.chello.pl 03.11.04, 09:00 1. Po pierwsze, nigdzie na swiecie nie klasyfikuje sie otrzymywania jakiegoś dobra według faktu, czy rodzic jest pracujacy czy nie. Albo go stać albo nie, a jesli panstwo jest zainteresowane w uzyskaniu odpowiednich zachowań wporwadza system stypendiów. Najlepszym przykładem były akademiki w tym roku, jak studenci uzyskali pieniadze do reki to przestały się cieszyć powodzeniem, jka rodzice będą płacić chocby symboliczną kwotę, to niektórzy z nich pomyślą, że w inny sposób zapewnią opiekę nad dzieckiem, zwłaszcza Ci pracujący. 2. świetlica spełnia również inne zadania poza przechowalnią i wyrzucjąc te dzieci od razu daje im sie do zrozumienia ze sa niepotrzebne, (artykuł GW, Ludzie niepotrzebni), gdyz symbolicznie pomniejsza im się szanse zyciowe, 3. Skoro rodzice są w domu to moze jeszcze powinni po prostu uczyć, też wyjdzie taniej a przeciez to panstwo jest zainteresowane aby obywatel został wykształcony na odpowiednim poziomie, dotyczy to również kształcenia poza lekcyjnego, 4. Problemy z podatkami i tak dalej sa wynikiem fikcji i hiprozyzji uprawianej przez obywateli tego państwa, nie ma żadnego darmowego szkolnictwa, tak jak i służby zdrowia. Bezrobotni też placą podatki, nawet jeśli bilans dla budzetu jest ujemny, swietlica powinna być płatna a dzieci, których na to nie stać dostawać stypendium na jego opłatę,wówczas rodzic mógłby zadecydować, czy chce aby dziecko posżło na świetlicę czy sam mu zapewni opiekę. W koncu za przedszkole też się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Sam jestes debilem! IP: *.190.80.67.mad.wi.charter.com 03.11.04, 01:37 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ur Mylisz sie,debilem jestes wlasnie ty. IP: *.48.194.203.acc01-dryb-mel.comindico.com.au 03.11.04, 02:16 Dzieki takim jak ty,niedlugo zostanie wprowadzony podatek od zuzytego powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bella Re: Mylisz sie,debilem jestes wlasnie ty. IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 03.11.04, 09:43 Już jest. Nazywa się opłata klimatyzacyjna ... P. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normalny wszyscy sie mylicie IP: *.katowice.pik-net.pl 03.11.04, 12:27 to ja jestem debilem, że dałem się "urodzić" wśród takich lidzi w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artsl Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: 209.139.130.* 03.11.04, 01:42 Az mi sie lza kreci w oku, po przeczytaniu tego strasznego artykulu!!! Sam jestem nauczycielem w biednej Alternative High School w stanie Nowy Jork. W naszej szkole nie ma swietlicy ani zadnego programu poza szkolnego. Niemniej kazdy z nauczycieli finansowo wspomaga uczniow- pomoce naukowe, ksiazki, bilety do muzeum... W skali roku sa to juz tysiace dolarow. I kazdy to robi z wlasnego serca. Nie wyobrazam sobie, jak dyrektor szkoly moze domagac sie i ograniczac dostep do swietlicy, tylko dzieciom rodzicow pracujacych. To jest skandal!!!! Czy Pani Dyrektor zapomniala juz o pedagogicznym podejsciu do biedy i nedzy? A moze Pani potrzebne jest szkolenie w 'humanizmie'??? A tak na marginesie- uwazam, ze Pani dyrektor powinna byc zwolniona z pracy!! Postawa Pani dyrektor nie jest zgodna z postawa pedagoga!! Jezeli Pani Dyrektor ma dzieci, w momencie gdy straci prace, na wlasnej skorze przekona sie jak to jest dohbrze dyskryminowac!!! A zreszta, Pania Dyrektor powinien zajac sie sad!! Dzieki temu artykulowi mam noc z glowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lilka skandal IP: *.mn.rr.com 03.11.04, 04:50 to juz sie w glowie nie miesci, az mi po prostu serce sciska! CO ZA IDIOTYZM SEGREGOWAC DZIECI?!! Trzeba byc zupelnie pozbawionym uczuc i fantazji, aby taka decyzje podjac. A w odp. do J.G. - z naszych podatkow rowniez placone sa uposarzenia w wiekszosci nierobow z administracji publicznej, ich samochody, komorki etc, TO JA WYBIERAM WSPOMAGAC SZKOLE! I bez tekstow, ze to Rodzice sa odpowiedzialni. Oczywiscie, ze sa, ALE MOZE NIE KAZDEGO RODZICA STAC NA ZAJECIA POZALEKCYJNE, A SWIETLICA JEST DOSKONALYM MIEJSCEM INTEGRACJI I BEZSTRESOWEJ ZABAWY MALUCHOW.Tylko ktos, kto njgdy nie byl dzieckiem, nigdy tego nie pojmie. Lacze sie w szoku z moim przedmowca, mnie po przeczytaniu tego artykulu rowniez trudno bedzie zasnac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: USA Te dwie panie niech sie zatrudnia w tej swietlic IP: 66.52.245.* 03.11.04, 08:57 bo jak wynika z artykulu to tam brak personelu. Drugim wyjsciem jest zamknac swietlice. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qba Re: Te dwie panie niech sie zatrudnia w tej swiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 09:27 Trzecie wyjscie - wytruc dzieciaki - bedzie spokoj.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grzegorz Re: Te dwie panie niech sie zatrudnia w tej swiet IP: 195.136.120.* 03.11.04, 11:24 Wreszcie ktoś zrozumiał. Nie chodzi o to, że ktoś chce segregować dzieci. Po prostu świetlice są przepełnione i nie ma miejsca dla dzieci rodziców, którzy pracują i nie mają komu powierzyć opieki nad dzieckiem. Oczywicie rozwiązanie jest kontrowersyjne. Dużo lepiej otwierać nowe przedzkola. Może wśród tych, tak zaciekle broniących praw dzieci osób niepracujących znajdą się chętni sfinansować przedsięwzięcie? Na marginesie - dla tych co nie wiedzą - przedszkola też są tylko dla dzieci rodziców pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Molina B Re: Te dwie panie niech sie zatrudnia w tej swiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:30 Nie, pzredszkola sa dla dzieci rodziców płacących. Askad rodzic ma pieniądz - nikt nie pyta. Zaświadczenia o zatrudneiniu rzeczywiście niektóre przedskzola się domagają, ale nie jest to kryterium przyjęcia pzredskzolaka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: doc Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.clv.wideopenwest.com 03.11.04, 06:26 Swietlica spelnia role biblioteki w wielu szkolach podstawowych. Ograniczanie dostepu do miejsca, w ktorym mozna sie skupic i popracowac jest zenujace w kraju o takich aspiracjach jak Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bogusław Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.pila.dialup.inetia.pl 03.11.04, 07:24 Gość portalu: artsl napisał(a): > Az mi sie lza kreci w oku, po przeczytaniu tego strasznego artykulu!!! Sam > jestem nauczycielem w biednej Alternative High School w stanie Nowy Jork. W > naszej szkole nie ma swietlicy ani zadnego programu poza szkolnego. Niemniej > kazdy z nauczycieli finansowo wspomaga uczniow- pomoce naukowe, ksiazki, bilety > > do muzeum... W skali roku sa to juz tysiace dolarow. I kazdy to robi z wlasnego > > serca Taka potęga gospodarcza i militarna a opowiadasz,że tam jest taka bieda. Wymyślasz chyba bzdury,przypatrz się na kolejki po wizy do kraju mlekiem i miodem płynącego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: roman Re: Do Boguslawa IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 03.11.04, 07:57 Niestety Boguslawie arstal nie klamie. Rowniez w krajach bogatych nie brakuje biedy. Tu w Niemczech spotykam ja takze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joj Re: Do Boguslawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 09:29 Bieda jest wszedzie ale to nie znaczy, ze administracyjnie trzeba robic wszystko aby ja powiekszac! To zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.2slo.waw.pl 03.11.04, 11:11 bogus, bogus, dziecko drogie, byles kiedys w usa? czy tylko widziales jak sie zyje na filmach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qba Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 09:26 Masz racje. Ta "pani dyrektor" - powinna pojsc na bruk za samo takie stwierdzenie. Niech posmakuje bezrobocia ... To samo dla urzedasow ministerialnych. Niestety w szkolach nie pracuja juz pedagodzy tylko jakies mutanty (ptrzepraszam przy tym resztki prawdziwych nauczycieli z powolaniem - nikniecie w tlumie miernoty niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mk Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.p.lodz.pl 03.11.04, 10:20 Tyle sie pisze o dzieciach, ale nikt nie zwraca uwagi na nauczycieli. Pani dyrektor poinformowała, że ma tylko dwa etety dla wychowawców, którzy muszą opiekować się ponad setką dzieci. Nikt nie pomyśli o tym jaka to ciężka i odpowiedzialna praca. Brakuje pieniędzy na wszystko, ale jeśli świetlica faktycznie ma spełniać funkcje wychowacze (a nie być tylko "przechowalnią") to nauczyciel-wychowawca musi mieć możliwość zapanowania nad dziećmi, przeprowadzenia z nimi ciekawych zajęć i przede wszystkim zapewnienia im bezpieczeństwa. A jak osoby oburzone postępkiem pani dyrektor wyobrażają sobie aby dwie osoby (najczęściej kobiety) mogły uspokoić ponad 100 dzieci? A gdy jedna z nich musi wyjśc do toalety, albo chciałaby zjeść drugie śniadanie? Pani dyrektor postępuje słusznie, bo władze (nie wiem dokładnie kto - wojewoda, czy marszałek) nie dają dość pieniędzy aby zatrudnić tylu wychowawców ilu wynika z liczby dzieci chcących uczęszcz.. do świetlicy. Państwu zależy na wychowaniu dzieci i ich edukacji, ale przecież godne wychowanie dzieci to OBOWIĄZEK rodziców. A ci często spychają tę powinność na nauczycieli-wychowawców pracujących w świetlicy. Pozdrawiam. Nauczyciele też mają swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mona Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.npo.gdansk.sint.pl 03.11.04, 12:44 w końcu ktoś mądry zabrał głos , najłatwiej wysłać dzieci do szkoły a potem na swietlicę a gdzie kochani rodzice . w końcu to oni powołali małego człowieka na ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bogna Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: 217.113.224.* 04.11.04, 14:08 U nas jest trochę inna rzeczywistość. Ogólny marazm i wysokie bezrobocie. Jednocześnie są osoby, które przyzwyczaiły się do państwa opiekuńczego , więc nie pójdą pracować za najniższą stawkę, bo im się nie opłaca, lepiej być bezrobotnym. Sama jestem po studiach, ale jak nie miałam innej pracy zasuwałam fizycznie za marne pieniądze. Jestem nauczycielem i długo pracowałam w świetlicy szkolnej. Serce mi się krajało na widok dzieci zaczynających i kończących dzień na świetlicy, rzeczywiście niestety były to dzieci rodziców bezrobotnych, którzy "nie mieli" dla nich czasu. Wiem, że szukanie pracy zajmuje dużo czasu,ale naprawdę nie wszyscy jej szukają.Dlatego byłabym ostrożna z wyrzucaniem dyrektorki, może to takie przypadki?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szymon Wywalic ta babe z roboty na zbity pysk! IP: 216.46.68.* 03.11.04, 01:51 Przeciez to sie w glowie nie miesci- sankcjonowanie dyskryminacji i segregacji...powiedz 8letniemu dziecku- 'nie mozesz tu wejsc bo Twoi rodzice sa tacy a nie inni'...jak tak mozna. Jak nie umiesz babo tak ulozyc rozkladu zajec zeby miec wiecej niz 2 nauczycieli w swietlicy to sie zwolnij z roboty, bo sie do niej nie nadajesz, a nie wyrzadzaj krzwywdy dzieciom, ktore nie dosc, ze maja ciezko w ubogim domu, to jeszcze przez ciebie (celowo z malej litery) musza w szkole doznawac upokorzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mk Re: Wywalic ta babe z roboty na zbity pysk! IP: *.p.lodz.pl 03.11.04, 10:30 Drogi Szymonie! To że są dwie panie w świetlicy to nie jest sprawa ułożenia planu przez panią dyrektor. Po prostu są pieniądze przyznane "z góry" tylko na dwa etaty. Jeden nauczyciel-wychowawca w świetlicy może się opiekować grupą do 25 dzieci. Z tego wynika, że świetlica w tej szkole powinna przyjąć "tylko" 50 dzieci. To że jest przyjętych więcej to jest DOBRA WOLA p. dyrektor i wychowawców - bo to oni ponoszą odpowiedzialność jeśli któremuś z dzieci coś się stanie. Spróbuj opiekować się choćby 30 dzieci przez kilka godzin bez przerwy na drugie śniadanie, czy wyjście do toalety. Zobaczymy czy podołasz temu zadaniu przez 5 dni w tygodniu, przez cały rok. Dlatego rozumiem postępowanie p. dyrektor, że jakoś musiała ograniczyć liczbę dzieci zapisanych do świetlicy. A to jaką metodę wybrała to już inna kwestia. Mogła powiedzieć kto pierwszy ten lepszy, albo kto da więcej. Za każdym razem znalazłby się ktoś niezadowolony. Popieram p.dyrektor, bo znam przypadki że osoby bez pracy przeisiadują całe dnie w domu, nichcąc wychowaywać swoich dzieci. To przykre, ale prawdziwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elgut Re: Wywalic ta babe z roboty na zbity pysk! IP: *.zelter.de / 62.157.202.* 03.11.04, 12:57 Ograniczac i zamykac swietlice, pozniej trzeba bedzie wiezienia otwierac. Do MK, twoja argumentacja o dobrej pani dyrektor jest na poziomie slodkiej idiotki ktora chce sie komus przypodobac. O przyjeciu do swietlicy i wogule decyduja inne argumenty miedzyinnymi pieniadze, a nie czy ktos jest bezrobotny czy nie. Jest przeciez konstytucja ktora cos tam glosi o rownouprawnieniu i rzecznik praw obywatelskich oraz EU i tam trzeba uderzyc. Co mnie bardzo zastanawia znowu ta Lodz, tam chyba najwieksze kanalie mieszkaja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lykos Wywalic rząd na zbity pysk! IP: 150.254.85.* 03.11.04, 13:52 Nie wiem, czy tak jest wszędzie, ale u nas w Poznaniu też tak jest - i nie sądzę, że tylko w szkole mojego syna. Na początku roku szkolnego rodzice zainteresowani posłaniem dziecka do swietlicy muszą wypełnić druczek o zatrudnieniu i potwierdzić go w zakładzie pracy (pieczątka!). Druczek nie wygląda na prywatną inicjatywę pani dyrektor, raczej na wytwór Kuratorium albo Rady Miasta. A pragmatyka jest taka, bo brakuje pieniędzy. A pieniędzy brakuje, bo mamy kolejne rządy dyktatury ciemniaków. To nie panie dyrektor są winne ograniczaniu przyjęć do świetlicy. Winny jest rząd, który na szkolnictwo przeznacza za mało pieniędzy. Prawdą jest, że pieniędzy w budżecie jest zawsze za mało. Ale wiadomo, że gdy brakuje pieniędzy, najłatwiej je oszczędzać na pensjach niemundurowej sfery budżetowej, na emeryturach, na oświacie, zdrowiu publicznym i kulturze. Komuna ma to przećwiczone od 60 lat, ale i rządy tzw. prawicowe również postępowały podobnie. Drodzy PT Dyskutanci, nie trzeba mieć pretensji do Bogu ducha winnych dyrektorek i nauczycielek, proszę kierować gorzkie żale pod właściwy adres. Odpowiedz Link Zgłoś
mabi621 Re: Wywalic ta babe z roboty na zbity pysk! 03.11.04, 17:04 Popieram w calej rozciaglosci. Przy wiejskich szkolach utworzono tzw.swietlice terapeutyczne, wlasnie dla takich dzieci z patologicznych czy nawet bezrobotnych rodzin, i wszystko gra. Jednakze, kiedy Pani z miasta nie dojedzie, te dzieci przychodza do normalnej szkolnej swietlicy wtedy jest "kosmos". 36 uczniow w wieku od 7 do 11 lat w jednym pomieszczeniu przez 2 godziny i jeden nauczyciel.A w statucie dopuszczalna norma 25.Potem dziwimy sie, ze uczniowie sa jacy sa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kraj idiotow glupia dyrektorka glupie przepisy IP: *.client.comcast.net 03.11.04, 17:10 dyrektor to nie milicjant ktory ma slepo wypelniac przepisy tylko walczyc o dobro dzieci. kazdy idiota potrafi zaslonic sie przepisem ustawa i innym komunistycznym gownem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bolo Re: Wywalic ta babe z roboty na zbity pysk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 14:58 Jak nie umiesz babo tak ulozyc rozkladu zajec > > zeby miec wiecej niz 2 nauczycieli w swietlicy to sie zwolnij z roboty, bo sie > do niej nie nadajesz, a nie wyrzadzaj krzwywdy dzieciom, Nie wszystko w tej pożałowania historii jest tak do końca jasne. Wiadomo, ze to obowiązek rodziców wychowywać dzieci i zapewnić im podstawowe potrzeby, ale jest tu jedna sprawa: co zrobić jeśli rodziców na to nie stać , albo pracują 24 h na dobę..Szkoła powinna w tym zakresie pomóc, ale co może szkoła zrobić jeżeli banda urzędasów od szczebla ministra do zwykłego gryzipiórka oszczędzają na każdym dziecku i etacie w szkole. Taki dyrektor może się pociąć i nic nie zyska. To właśnie przez takie podejście urzędników mamy to co mamy... na szkołę może zabraknąć, ale dla urzędnika na premię broń Boże, jak nie ma to zabiera się środki szkole, wiem coś na ten temat (mojej szkole z dnia na dzień zabrano 25.000zł - bo tak wyszło burmistrzowi) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J.G. Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.11.04, 01:54 Nie wiem,czy jest to tak oczywiste.Świetlica szkolna to opłacana z budżetu pomoc dzieciom,których rodzice są nieobecni w domu,bo są w pracy.Ale opieka nad dziećmi to przede wszystkim obowiązek rodziców.Dlaczego zdejmować go z barków rodziców,którzy są w domu?A argument całodziennego szukania pracy to włóżmy między bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ur PO CO PRACUJA? IP: *.48.194.203.acc01-dryb-mel.comindico.com.au 03.11.04, 02:30 Przeciez na beazrobociu beda mieli czas zajmowac sie swoimi dziecmi.TY TO MUSISZ BYC INTELIGENT W STOPNIU KAPRALA DAWNEJ MILICJI. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tuman... debil Re: PO CO PRACUJA? IP: *.dyn.optonline.net 03.11.04, 05:30 WLasnie dlatego ze pracy nie moga sobie znalesc, bo sie nie chce albo cos w tym stylu, to tym bardziej dzieciakami sie nie beda zajomowac tylko sie na nich wyzywac ze pracy nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkopek Re: PO CO PRACUJA? IP: *.ericsson.net 03.11.04, 11:20 Nie dziwie sie, ze w wyborach ciagle SLD zbiera takie zniwo. Spoleczenstwo nasze takie komunistyczne i socjalistyczne, ze niepredko sie to zmieni. Nauczyly was te komuchy, ze za was podejmuja decyzje, ze oni wam planuja zycie, ze biora na siebie cala odpowiedzialnosc. Jak rodzice nie potrafia sie zajac dziecmi to trzeba im prawa rodzicielskie zabrac, a nie swietlice tworzyc. Jak ktos pracuje caly dzien, to rozumiem, ze moze oczekiwac, ze za jego pieniadze ktos sie zajmie jego dzieckiem. Ale nie mozemy tak robic, ze jak rodzic sobie nie radzi to my sie za niego wszystkim zajmiemy, bo wychowamy sobie spoleczenstwo nieporadnych nieudacznikow. Trzeba sobie radzic, a nie tylko wyciagc reke do panstwa, zeby panstwo dalo. Co za roszczeniowa postawa. Nic wlasnej inicjatywy. Moze by tak bezrobotni rodzice sie zorganizowali i zaczeli na zmiane przychodzic pomagac paniom w swietlicy jako wolontariusze. Mogliby tez zorganiozwac sobie wlasna switlice, tzn miejsce gdzie na zmiane zajmowali by sie dziecmi pozostalych rodzicow. Jak bylem w podstawowce (I, II klasa) to rodzice na zmiane z sasiadami prowadzali nas do szkoly, bo trzea bylo przejsc przez ruchliwa ulice. I wtedy wszyscy byli pracujacy i jakos nie bylo problemu. Problem jest tytlko wtedy jak sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Do MKopka Re: PO CO PRACUJA? IP: 217.173.203.* 03.11.04, 11:51 Nie mieszaj kilku spraw w jednym worku: polityki, postaw życiowych i praw dziecka.Chcesz karać rodziców, ktorym brak przedsiębiorczości poprzez ich dzieci? A one co Ci zawiniły- chcesz je karać za grzechy ich rodziców ?. Dla mnie ten debilny przepis jest bezapelacyjną dyskryminacją i grzechem głównym "szanownych" komisji legislacyjnych, które mają obowiązek badać zgodność rozporządzeń z konstytucją i innymi ustawami. Nie jest to pierwszy i n ie ostatni wybryk temidy. I jeszcze jedno - nie ma odpowiedzialności zbiorowej: nie mogą bezrobotni prawdziwi ponosić kary za bezrobotnych ukrytych a już na pewno nie mogą odpowiadać za patologie rodziców niewinne dzieci. To one są tu najważniejsze i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
otwornica Re: PO CO PRACUJA? 03.11.04, 13:44 Gość portalu: Do MKopka napisał(a): > Nie mieszaj kilku spraw w jednym worku: polityki, postaw życiowych i praw > dziecka.Chcesz karać rodziców, ktorym brak przedsiębiorczości poprzez ich > dzieci? A one co Ci zawiniły- chcesz je karać za grzechy ich rodziców ?. Dla > mnie ten debilny przepis jest bezapelacyjną dyskryminacją i grzechem > głównym "szanownych" komisji legislacyjnych, które mają obowiązek badać > zgodność rozporządzeń z konstytucją i innymi ustawami. No jasne. to moze placenie pensji tylko pracujacym tez jest sprzeczna z konstytucja dyskryminacja bezrobotnych? bo niby w czym oni gorsi od pracujacych, ze pieniedzy nie dostaja? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LMB Re: PO CO PRACUJA? IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 07:54 > Przeciez na beazrobociu beda mieli czas zajmowac sie swoimi dziecmi.TY TO > MUSISZ BYC INTELIGENT W STOPNIU KAPRALA DAWNEJ MILICJI. Mam wrażenie, że jest odwrotnie. To ty sugerujesz jakieś idiotyzmy, nie twój poprzednik. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.11.04, 09:18 Zgadzam sie w calej rozciaglosci.Opieka nad dzieckiem nalezy w glownej mierze do rodzicow.Nie przesadzajmy!W ten sposob wszystko mozna nazwac dyskryminacja-np. to,ze dzieci rodzicow pracujacych nie dostaja wsparcia z osrodka pomocy spolecznej itp.No juz naprawde nie przesadzajmy.Rodzice trzymaja dzieci w swietlicy, bo maja je z glowy.Moze trzeba pomyslec o jakichs klubach osiedlowych, przy parafiach, ktore wybudowaly ogromne domy parafialne i wynajmuja sale szkolom jezykowym itp.To jakas bzdura ten artykul.Gazeta ostatnio sie specjalizuje w takich nagonkach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bernard Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: *.uni.wroc.pl 03.11.04, 09:44 Jeśli jednak dziecko nie ma w domu normalnych warunków aby pouczyć się i zadań domowych odrobić, to wywalać je z świetlicy tylko za to, że biedne jest niemoralne. Skoro już takie coś jak świetlica funkcjonuje, to nie powinno się tam "rasizmów" uprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.11.04, 10:22 Od tego sa swietlice srodowiskowe.Zamiast dawac pieniadze do reki rodzicom, ktorzy nie potrafia sie zajac dziecmi, mozna je wydac na opieke nad dziecmi w takich swietlicach, gdzie opieka powinna miec o wiele wiekszy zakres niz w zwyklej swietlicy. M.in. pomoc w nauce, profilaktyka narkotykowa, alkoholowa, wstepna opieka "medyczna" - zauwazenie wad zgryzu, wzroku i wyslanie dziecka do przychodni, drobne posilki itp. To bedzie pomoc dla tych dzieci, a nie tloczenie sie w swietlicy szkolnej. One nie potrzebuja przechowania na 2 godziny, jak dzieci normalnych pracujacych rodzicow, tylko prawdziwej pomocy. Trzymajac je na zwyklej swietlicy "robi sie dobrze" ich patologicznym rodzicom.Dzieci nic z tego nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cs Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: 195.215.5.* 03.11.04, 10:42 bezrobocie to jeszcze nie patologia poczekaj, az ciebie kiedys wypie.. na ulice, to ci rura zmieknie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.11.04, 10:50 Przeczytal pan dokladnie co napisalam?? Napisalam wlasnie o roznicy miedzy rodzinami bezrobotnych a patologicznymi. Bo wszyscy na forum je zrownuja. Prosze sprobowac jeszcze raz przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miop Re: z rodzin patologicznych nie chodza doswiewtl IP: 195.136.193.* 04.11.04, 04:09 bo rodzica to nie obchodzi glowny problem to problem segregacji ze wzgledu na poziom dochodu okazuje sie ze bogatszym panstwo doplaca a biednym utrudnia dostep do pomocy i to jest wlasnie model panstwa lansowany przez gw ciekawe skad takie oburzenie :-Pp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przechodzień Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.04, 13:13 Proponowałbym jeszcze raz przeczytać artykuł oraz wypowiedź przedmówczyni, tym razem może ze zrozumieniem dla odmiany - będzie łatwiej komentować z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Re: Po co świetlica,gdy rodzic/e/ w domu? IP: *.eti.pg.gda.pl 03.11.04, 15:39 Jak dziecko nie ma w domu "odpowiednich warunków" (np. rodzice pijani + awantury) to powinno się pomyśleć raczej o znalezieniu dziecku odpowiednich warunków (np. rodzina zastępcza), a nie o przechowalnich w stylu świetlicy. Nie widze powodu dlaczego dziecko ma siedzieć w świetlicy, gdy rodzice są w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.ne.client2.attbi.com 03.11.04, 02:23 Kolejny przyklad niewyobrazalnej glupoty urzedniczego dranstwa! Ten kto podjal taka decyzje od jutra powinien byc bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m2 Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:56 przecież to napewno te przepisy wymyślił momot który dostał sie po transformacji systemu co dorwał się do władzy przy pomocy kolesiów i wymyśla bzdurne przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thankful Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.04, 03:27 Ja juz sie o tym dowiedzialem w 1986 dlatego z tego kraju wyjechalem. Dobrze trafiles bo tak wiekszosc Polnocnej Ameryki mysli o polskiej ludnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ALLALLALLA Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.tele2.pl 03.11.04, 08:47 Większośc mieszkańców Północnej Ameryki nie mysli, a poza tym nie wie nawet gdzie lezy Polska i Europa (nie mówiąc o tym, że więszośc to nawet Ameryki nie umie pokazać na mapie). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dzieckobyle Bog, honor, ojczyzna!!! A kogo tam dzieci obchodza IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 03.11.04, 03:53 W takiej kolejnosci. Sludzy Boga dzieci nie majato co ich to obchodzi. Honor to wlasciwie nic nie znaczy i z dziecmi sie nie wiaze. Ojczyzna, na trzecim miejscu w zasadzie ma tez w nosie dzieci tak jak i rodzicow. O co wiec ten krzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: next Re: Bog, honor, ojczyzna!!! A kogo tam dzieci obc IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.11.04, 07:20 zauważ, że rzecz dotyczy łodzi - to miasto, w którym o Bogu i Honorze raczej mało kto słyszał. A Ojczyzna dla nich to "postaw czerwonego... itd.", zatem twoje argumenty to zachowaj sobie dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wkurzony Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.dyn.optonline.net 03.11.04, 05:28 Suk..... ebane... zeby dzieciakom co to chca a nie maja jak, zabronic przesiadywania w swietlicy.Pies osral tych naszych madrali od polityki, ale ze jakies #$%^#&*() z dyrekcji szkoly tak zarzadzili???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: CCCPolska Kraj Idiotow IP: *.narlington.nj.comcast.net 03.11.04, 06:00 Jak mozna dzieci wygnac ze swietlicy gdzie moga w szkolnej atmosferze odrobic lekcje...a jak matka lub ojciec jest pijakiem i awanturnikiem to jak do cholery te dziecko moze spokojnie odrobic lekcje? Tu sie mowi o panstwowych pieniadzach ktore tak czesto sa kradzione przez urzednikow. Polacy, wescie sie za swoj zasrany kraj bo on smierdzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zając poziomka Re: Kraj Idiotow IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 03.11.04, 08:53 Jak matka i ojciec piją wódę codziennie to co z tego, że dzieciak zostanie w świetlicy? Odrobi lekcje w spokoju? No jasne, ale kiedyś do tego domu jednak musi wrócić. Jacy tu wszyscy są wielkoduszni ale szkoda, że na krótką metę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bernard Re: Kraj Idiotow IP: *.uni.wroc.pl 03.11.04, 10:26 No to przynajmniej te lekcje będzie mieć odrobione i nauczy się przy okazji więcej niż gdyby od razu wywalono go na ulicę. Nieraz odrobina może o całym życiu zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkopek Re: Kraj Idiotow IP: *.ericsson.net 03.11.04, 12:08 Swietlica nie jest zadnym rozwiazaniem dla takich dzieci. Tym nalezy zajac sie systemowo. Jak dzieci beda chodzic na swietlice to wszystkim sie bedzie wydawac ze wszystko jest ok. bo swietlica zajmuje sie dziecmi zamiast rodzicow. TSwietlica nie jest do tego i nie podola takim zadaniom. Jesli dzeici te nie beda mogly chodzic na swietlice trzeba bedzie znalezc inne lepsze rozwiazanie. Moze np rodzina zastepcza. Zas swietlica jest tu tylko uspieniem czujnosci/sumienia (do wyboru). Panstwo powinno przedw wszystkim pilnowac by rodzice wlasciwie zajmowali sie dziecmi, a nie robic to za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Re: Kraj Idiotow IP: *.eti.pg.gda.pl 03.11.04, 15:47 A w jakim to niby kraju szkoła zastępuje rodziców? Bo w normalnym kraju dzieci z rodzin patologicznych trafiają do rodzin zastępczych, a rola państwa sprowadza się do sprawdzania czy rodzice są wstanie zapewnić dzieciom tzw "warunki bytowe". A kolei świetlica jest dla rodziców którzy pracują i nie mogą o czasie odebrać dzieci ze szkoły, a nie po to żeby mamusia mogła w spokoju pochlać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ana Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.wszia.opole.pl / *.wszia.opole.pl 03.11.04, 06:37 Jak można narażać dzieci na takie upokorzenie? segregacja-podobno się ja potepia...to bardzo przykre...dzieciństwo powinno być radosne,a ci młodzi ludzie staneli juz twarza w twarz z okrutną rzeczywistoscią... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stan Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.levels.unisa.edu.au 03.11.04, 06:53 No coz taka jest ta Polska jaruzelskich, Urbanow, michnikow, Gudzowatych i innych typow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rom Re: Polska Jaruzelskich, Michnikow, itd IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 03.11.04, 08:05 Zapomniales o Rydzyku, Glempie, Jankowskim i calej tej masie uwielbiajacej glaszczacego po glowkach dzieciaczki Jana Pawla II. Mozna by tak wyliczac bez konca rowniez i ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miop Re: LPR i samoobrona jeszcze nie rzadzila IP: 195.136.193.* 04.11.04, 04:15 wiec nie przypisuj im rezultatow rzadow kumpli gazety wyborczej z okraglego stolu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: an Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 10:09 Stan! Jesteś inteligentny inaczej. A gazeta celem utrzymania się na rynku sięga bruku. Podejrzewam, że wielkość świetlic pozwala na przechowanie kilkudziesięciu uczni. W takim razie władze szkoły zmuszone okolicznosciami decydują, i słusznie, ze po lekcjach prawo do przebywania w świetlicy mają dzieci, których rodzice siedzą w pracy. I to pewnie cała dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miop Re: jak pracuja to stac ich na opiekunke IP: 195.136.193.* 04.11.04, 04:23 a tych dwoje nauczycieli ze swietlicy to do douczania i wyrownywania zaleglosci w nauce :-PPPPPP np. dla an ale chyba bylaby to strata pieniedzy :-) on/ona lubi koryto jak wielu milosnikom gw i to jemu/jej wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sonia Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: 212.51.203.* 03.11.04, 06:59 PANU MINISTROWI SZAJBA ODBIŁA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SABAŁA POLACTWO GNOI SAMO SIEBIE, SWOIMI RĘKAMI !!! IP: *.cg.shawcable.net 03.11.04, 07:00 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gniewek SLD i SDPL won! Do roboty a nie do sejmu gamonie! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 07:14 Ladna mi LEWICA(?!).. Zamiast pomagac najubozszym, wbijaja im noz w plecy przy kazdej okazji. Z drugiej strony bardzo dobrze.. juz nikt na nich nie bedzie glosowac. Niebawem komuchami zajmie sie zweryfikowana prokuratura. Juz widze te tlumy.. rodzinki czerwoncow uciekajace do hameryki pd. i do Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rom Re: SLD i SDPL won! Do roboty a nie do sejmu gamo IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 03.11.04, 08:08 Sprawdziles czy to napewno wymysl tego rzadu? Podaj mi ustawe (uchwale, zarzadzenie) na ktore sie powolujesz zanim zaczniesz w rydzykowa propagande. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gniewek Re: SLD i SDPL won! Do roboty a nie do sejmu gamo IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 08:28 To nie jest istotne czyj to wymysl. Wladze od ladnych kilku lat sprawuja komuchy i to oni odpowiadaja za to, co sie dzieje. Skonczmy juz z oklepana przepychanka "to nie my, to poprzednia ekipa rzadzaca".. Gdy do firmy przychodzi nowy prezes i zastaje funkcjonujace juz rozporzadzenie poprzednika gwarantujace mu comiesieczna wyplate premii w wys. 10000%, to ten nowy prezes jest OK? "To nie ja, to ten poprzedni takie pazerny byl.."?? To kurcze takie polskie, ze az bolesne. Sprawa jest prosta jak Lepper: kto ma wladze, ten bierze odpowiedzialnosc (po to w koncu oficjanie ubiegaja sie o wladze partie polityczne.. zeby wziac odpowiedzialnosc). Wylecz sie ze sposobu myslenia narzucanego nam w TV przez politykow (prawicowych i lewicowych.. zeby nie bylo, ze nie jestem obiektywny). Polske z BAGNA moze wyciagnac tylko odpowiedzialnosc politykow i urzednikow za podejmowane decyzje, badz zaniechania (zeby nie bylo niedomowien - odpowiedzialnosc prawna). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anty-stereotyp Krzywda dzieci IP: 80.51.27.* 03.11.04, 07:15 Cóż, być może pani dyrektor nie wie co czyni. Więc może ją oświecę. Szanowna Pani To co Pani robi jest sprzeczne z dotychczasową praktyką, aby obejmować opieką dzieci ze środowisk pokrzywdzonych czy nawet patologicznych. Zabiera Pani tym dzieciom bezpieczne dla nich miejsce oraz działa Pani na niekorzyść dzieciaków bo wpływa na obiniżenie ich samooceny. Takie dziecko zacznie się zastanawiać, dlaczego nie może przebywać z innymi dziećmi i do jakich dojdzie wniosków? Że jest gorsze od nich. I wtedy się zacznie ta słynna spirala. Proszę się więc nie dziwić szanowna Pani, gdy w Pani szkole zwiększy się agresja. To będzie Pani wina. Nie wspominam już o tym, że odbiera Pani dzieciakom ich szansę edukacyjną. To jest niedopuszczalne. Te słowa odnoszą się także do urzędników Ministerstwa Edukacji. Co wy robicie? Złe prawo należy zmienić! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lolek Re: Krzywda dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 09:30 Wystarczy raz takiemu dziecku powiedziec, ze jest "niepotrzebne" a w jego osobowosci zostanie rana na zawsze. To zbrodnia dokonywana przez..... "pedagogow"! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkopek Re: Krzywda dzieci IP: *.ericsson.net 03.11.04, 13:37 Pozostaje pytanie do jakich celow ma sluzyc swietlica szkolna. Czy zostala ona stworzona dla przechowywania dzieci rodzin biednych i patologicznych. Czy jest to zadanie dla szkoly. Przeciez idac tym tropem, moge powiedziec: "dlaczego dozywianie w szkolach jest organizowane tylko dla najbiedniejszych dzieci, czy inne maja gorsze zoladki? Dzieci pewnie tak sobie pomysla, ze za nieco lepsze starania ich rodzicow o to, by w domu niczego nie brakowalo, spotyka je kara". Przeciez nikt nie ogranicza liczby dzieci dozywianych dlatego, ze chce, ale daltego ze nie ma na to pieniedzy. Dostaja to najbardziej potrzebujacy. Swietlica szkolna jest stworzona dla tych dzieci, ktorymi nie ma kto sie w domu zajac bo oboje rodzice pracuja. Miejsc w swietlicy nie starcza dla wszystkich i pani dyrektor musi jakos wybrac te najbardziej potrzebujace swietlicy. Wybiera te, ktorymi rzeczywiscie nikt nie moze sie zajac. Czy to wina szkoly, ze niepracujacy rodzice nie chca sie zajac swoimi dziecmi? Przeciez moga, maja taka mozliwosc w przeciwienstwie do rodzicow pracujacych przez caly dzien. Czy mozna odmowic dziecku, po ktore nie ma kto przyjsc, wejscia na swietlice, bo nie ma miajsca, a wazniejsze sa dzieci bezrobotnych? Przeciez te dzieci tym bardziej beda sie czuly zostawione same sobie, bez opieki, moze nawet porzucone i niechciane. Przypominaja mi sie czasy opakowan zastepczych. Przeciez dzieci rodzin biednych, patologicznych czy z bezrobotnymi rodzicami na swietlicy szkolnej to wlasnie takie opakowanie zastepcze. Tymi dziecmi powinna zajac sie opieka spoleczna, a moze nawet sady rodzinne, a nie swietlica. Wam jednak odpowiada takie opakowanie zastepcze i udajecie, ze jest wszystko cacy. Szkola nie jest od tego zeby rodzicow zastepowac tylko z nimi wspolpracowac. jesli zas rodzice nie staja na wysokosci zadania to nie wina szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miop Re: zarabiaja to niech placa za swietlice :-PP IP: 195.136.193.* 04.11.04, 04:28 wszak musza ponosic odpowiedzialnosc skora babka dziadek nie chca pilnowac wnuka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: weronika Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:31 można by użyć słów mocnych, jak skandal, oburzające przepisy, nieludzkie, odwoływać się do zatraconych wartości /dzieci to skarb każdego kraju!!!/, ale to niczego nie zmieni. Potrzebne są działania, nie słowa /a już napewno nie takie, których wiele przeczytałam w dyskusji, słowa jadowite, wulgarne, dyktowane nienawiścią, żenujący poziom zabierających głos /komentujących w/w artykuł/, zniechęca. Jakim językiem rozmawiamy ? Wypowiadam się pierwszy raz i zapewne ostatni, bo polemiki z pewnością nie zdołam "unieść". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rom Re: Do Weroniki IP: *.hamberger / *.hamberger-m.Hamberger-cc.de 03.11.04, 08:12 W pelni cie popieram Weroniko. I nie rezygnuj z dyskusji. To dobrze przeczytac w tej masie idiotyzmow rowniez rozsadny glos. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bezrobotny Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:32 Taka jest Polska o wartościach chrześcijańskich z kapitalizmem o bandycko- zlodziejskiej twarzy.I znów przyjdzie taki czas............ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kat Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 03.11.04, 07:34 To jest nasza Polska opieka nad dziećmi, matkami i całym biednym ludem.A ci którzy zamiast otoczyc opieką wyrzucają to bandyci i właśnie takich nam nie potrzeba w szkolnictwie.A przepisy sa z lat 70-tych i tak narzekali na komunę ale przepisy zostały.Co do dzisiejszych realiów ni jak sie nia mają.Oj biada temu narodowi, bo daje sie rządzic oszołomom i psychopatom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nieznany Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:36 Pani dyrektor powinna się dobrze po łbie popukać nie mówię głowie bo ją najpierw musi mieć, nie wspominając już o rozumie. Ży czę pani dyrektor aby ona była bezrobotna wtedy zobaczymy czy dalej takie durnoty do łba jej będą przychodzić. Ta pani dyrektor to skończony D E B I L. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nieznany Kraj najbardziej DEBILNYCH urzędasów na planecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:40 takich urzędasów to do wora i na Marsa z nimi niech uczą marsjan !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: CT Te Dzieci segregacji nie zapomna! Getto pracy! IP: *.adsl.tele2.no 03.11.04, 07:48 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:51 Jak można krzywdzić to co już i tak skrzywdzono . Brak pracy rozdiców to wystarczauąca kara . Odpowiedz Link Zgłoś
jme1 kompletna bzdura 03.11.04, 08:03 Pisanie , że świetlica jest dla dzieci rodziców pracujących też mija się z prawdą . W moim miescie (40 tyś. mieszkańców, 9 szkół podstawowych) nie ma szkoły w której świetlica byłaby czynna od godziny 7 . W szkole do której uczeszcza córka ( 700 uczniów) otwierają świetlicę o godzinie 8. I co mam zrobić z dzieckiem kiedy oboje z mężem zaczynamy pracę o 7.30 i to w innym mieście ? Muszę znależć opiekę i po prostu nie korzystam ze świetlicy w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rasz Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:05 Pani Dyrektor życzę rychłej utraty pracy!!! Może wtedy i jej dzieci (o ile modliszka może mieć dzieci) zasmakują tej segregacji... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zzz Re: Dzieci bezrobotnych - wynocha ze świetlicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:07 Decyzja dyrektorki oczywiście błędna choć zgodna z prawem niezgodna z jego duchem i sensem oświaty. Ale prawdą jest także, że bezrobotne kobiety często faktycznie pracują tyle, że na czarno - na targowiskach, przy sprzataniu. Jest tez spora grupa kobiet, które po prostu chca mieć spokój od dziecka. Kto nie wierzy nich porozmawia z nauczycielkami przedszkoli i szkół podstawoych, które maja na co dzień do czynienia z pijanymi mamusiami Odpowiedz Link Zgłoś