rex88 08.10.03, 20:04 Wiecie może skąd Stefan Żeromski zaczerpnął ten tytuł do swojego opowiadania? Wiem, że jest to jakiś cytat i nic więcej. Za dobrą odpowiedź grozi mi ocena celująca z polskiego Z góry dzięki Pozdrawiam Rexer Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: belfer Re: Rozdziobią nas kruki, wrony. IP: *.visp.energis.pl 08.10.03, 21:58 rex88 napisał: > Wiecie może skąd Stefan Żeromski zaczerpnął ten tytuł do swojego opowiadania? > Wiem, że jest to jakiś cytat i nic więcej. Za dobrą odpowiedź grozi mi ocena > celująca z polskiego > Z góry dzięki > Pozdrawiam > Rexer To są słowa ze straj żołnierskiej pieśni (stąd wielokropek na końcu) - ale 6 za informację o tytule? Ja bym nie postawiła :) Odpowiedz Link Zgłoś
rex88 Re: Rozdziobią nas kruki, wrony. 09.10.03, 09:28 Hmmm, a mógłbym prosić o jakieś bliższe szczegóły?:) Na przykład stronkę na której jest ta pieśń. Odpowiedz Link Zgłoś
rex88 Re: Rozdziobią nas kruki, wrony. 09.10.03, 09:37 Może to? Bożena Brzoza: ,,Optymizm Narodowy'' Nim rozdziobią nas kruki, wrony, sami sobie głosem puszczyka zgotujemy na Zachód odloty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yaga Re: Rozdziobią nas kruki, wrony. IP: *.chello.pl 21.10.03, 17:38 Po pierwsze nie "rozdziobią", tylko "rozdzióbią". Ucz się cytować poprawnie, ale skoro w "Kujonie polskim" belfer Staszek (polonista!) omawiał opowiadanie pt. "RozdziObią nas kruki I wrony", to czegóż chcieć od biednego ucznia? Odpowiedz Link Zgłoś