baqet 26.11.08, 11:52 ja już jestem po polskim :) Banalny był, podczas pisania wypracowania o Makbecie ze dwa razy usnąłem :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinka2911 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 12:02 No, taki to ma dobrze... Tematy na podastawowym były banalne... A rozszerzony? Masakra!!! :/ Ciekawe, kto przeczytał "Faraona"... Odpowiedz Link Zgłoś
1tina Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 20:18 Tez pisałam i musze przyznac ze porażka totalna:(( Odpowiedz Link Zgłoś
kamzik90 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 17:04 Ja przeczytałem, ale szewców nie więc pisałem temat 1 Odpowiedz Link Zgłoś
as-18 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 12:31 nie powiedzialabym, ze byla banalna..rozwiązywalam latwiejsze, jak i trudniejsze arkusze więc ta maturka byla taka srednia. Za to część II nie byla taka zła :) Odpowiedz Link Zgłoś
coone Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 13:05 o boshe ja tam 0 pojecia o lalce i magbecie nic nie pamietalem :D lalem wode ;p Odpowiedz Link Zgłoś
zawias1990 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 13:27 Gdybym nie wiedziała nic o Izie to pewnie II czesc matury bylaby dla mnie trudniejsza, ale jak dla mnie gorszy był tenm tekst..a własciwie pytania do niego. O leckiej pisalam wsyztsko na podstawie fragmentów, od siebie chyba tylko to ze wokulski byl hazardzista choc nawet nie wiem czy to prawda.;/ ogolnie nie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
meg900018 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 13:42 Domyślam się, że musisz mieć mnóstwo informacji na temat Izabieli Łęckiej skoro twierdzisz, ze Stanisław Wokulski był hazardzistą. Od dawna byłam przekonana, że był nim ojciec Izabeli- Tomasz, ale może ja czytałam inną wersję "Lalki". I na przyszlosc- jesli nie jest się czegoś pewnym, lepiej tego nie pisac, bo to sa juz punkty ujemne za nieznajomość utworu. Odpowiedz Link Zgłoś
yorghi Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 13:47 Tylko powiedz dlaczego w ogole pisalas o Wokulskim, skoro wypracowanie mialo byc na temat Izabeli? :) Oczywiscie mozna bylo zaznaczyc, iz portret Izabeli kreuje w swoich myslach rowniez Wokulski, co mozna konfrontowac z relacja narratora wszechwiedzącego. Ale pisanie o tym, że Wokulski byl hazardzista kompletnie mija sie z celem :D To tak jakbys napisała nagle w pracy, ze za oknem jest nieladna pogoda, bo tak Cie nagle naszło... Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 12:38 Ja też trochę o nim pisałam. A po co? A po to, żeby nawiązać do postaci Izabeli Łęckiej trzeba najpierw zarysować całą powieść, żeby było wiadomo skąd ona się tam wzięła. Poza tym postępowanie Izabeli miało wielki wpływ na głównego bohatera ;] Odpowiedz Link Zgłoś
anies10 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:05 dokładnie !! ja równiez odwołałam sie oczywiscie do wokulskiego bo na tym polega aby min. ukazac znajomosc lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
pmacczak Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 13:51 Pisałem rozszerzoną, średnia była. Tekst U. Eco mnie zaskoczył :) Odpowiedz Link Zgłoś
aloneindec Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 14:36 mi sie bardzo podobal u. eco (; a rozszerz nie byl zly. lektur nie tzreba czytac, zeby cos o nich napisac na podstawie fragmentu (; Odpowiedz Link Zgłoś
mzetka3 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 14:31 Witam chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozumiem czyli matura z Polskiego z odpowiedziami pojawi się jutro po 16? Odpowiedz Link Zgłoś
kapciaczek1990 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 14:47 Nie badzcie tacy pewni,że matura podstawowa z polaka byla latwa,tak wszyscy sie chwala a pozniej to po 30% maja,teraz myslicie, ze mieliscie prosta to pewnie w maju bedzie trudna i wszyscy sie wyloza! Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 15:36 Wiadomo, że ta matura w porównaniu z majową, ma poziom wybitnie niski. Nauczyciele mówią w szkole tak: listopadowa matura - poziom przedszkola, styczniowa - poziom gimnazjum, majowa - poziom licealny. Pisałem rozszerzoną. Zastosowałem totalne lanie wody, podobno wiersz Herberta był prosty do interpretacji, ale ja poruszyłem drugi temat. Na szczęście to tylko próbna matura, i tylko Operonu, po styczniowej się zobaczy, czy zostaję na poziomie rozszerzonym, czy też przenoszę się na podstawę (chociaż przyjemnie by było pisać w dwie osoby na sali). Odpowiedz Link Zgłoś
baqet Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 11:16 Nie zgodzę się- z maturą jest tak samo jak z egzaminami w podstawówce i w gimnazjum: próbne są dużo trudniejsze od wersji właściwej (co nie zmienia faktu, że również one nie są specjalnie trudne). Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 12:36 kurcze, a nam nauczyciele mówią, że matura Operonu jest zwykle trudniejsza od tej prawdziwej.. :| Odpowiedz Link Zgłoś
wecia90 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 16:13 mam pytanko...jaka funkcja literacka dominowala w tekscie czytania ze zrozumienie??:)..ja napisalam ze ekspresywna, ale to byl strzal:( Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 12:38 też tak napisałam, ale to chyba będzie impresywna... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra595 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 16:14 Pisałam rozszerzoną tekst U. Eco i mnie zaskoczył a tematy do pisania były stosunkowo łatwe, ja wybrałam interpretację wiersza, lepiej się w tym czułam, więcej miałam do napisania na ten temat... No właśnie, teraz wydaje się, że łatwe a i tak wiadomo że wyniki nie będą jakieś górnolotne ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
happysadna Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 16:22 Oczywiście, chwalić się przed samym sobą i przed anonimowymi ludźmi na forum to nie jest taka trudna rzecz. Jednak łatwo się można przeliczyć. Procenty powiedzą same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
erotis18 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 16:51 Wiec kiedy odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
martushka5 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 16:54 Cóż... tekst U. Eco faktycznie był zaskakujący,trzeba było się dobrze wczytać,a tematy wypracowań możliwe do napisania. Wybrałam drugi - porównanie władców. Ciekawe tylko czy klucz nie okaże się mimo to wielką (negatywną) niespodzianką... Odpowiedz Link Zgłoś
fejri.princzes Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:25 hmmm, pytanie do ludzi piszacych rozszerzenie: czy pytanie na rozumienie tekstu, nt podejscia zwyklych ludzi do sztuki bylo dla was proste? jak dla mnie bezsens, bo nie dalo sie tego wyczytac z tekstu u.eco, probowalam cos tam kombinowac ale nie napisalam trzech przykladow. a co do wypracowania, pisalam o wierszu herberta, calkiem przyjemny temat : ) Odpowiedz Link Zgłoś
alemik Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 19:32 mnie tylko zastanawia dlaczego dali nam współczesność której jeszcze nie mieliśmy szansy przerobić na lekcjach :/ na ostatnim polskim skończyłam proces i zdążyliśmy powiedzieć dwa słowa o Witkacym.. a tekst i pytania do niego..jak dla mnie był mało zrozumiały no ale to tylko próbna próbnej ;p Odpowiedz Link Zgłoś
feless Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 26.11.08, 20:02 czytanie ze zrozumieniem Umberto Eco do najłatwiejszych nie należało, chociaż pytania od 1-6 sprawiały wrażenie prostych. Jeśli chodzi o drugą część to wybrałem drugi temat. "Faraon" wydawał się strasznie banalny i nie wiem czy to dobrze wróży. Z kolei tekst Witkacego był o tyle trudny, że jeśli ktoś nie zna pojęcia i wyznaczników groteski to straci kilka cennych punktów (obstawiam, że będzie to za jakieś 7/8) Odpowiedz Link Zgłoś
ndrus Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 26.11.08, 20:51 vil.pl/a/Matura_2009_rozw.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
lansikkkkk Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:48 masz pytania albo odpowiedzi na geografie podstawową? Odpowiedz Link Zgłoś
esder Re: testy do poszczegolnych przedmiotow !! 26.11.08, 23:26 Jest tu jakiś moderator?! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
malinka2911 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 11:46 A jak dzisiaj wam poszło? Ja pisałam niemiecki... Nie był nawet taki zły, tylko jedno ćwiczenie z słuchania było takie sobie to o patriotyzmie), ale ogólnie wszystko do przeżycia :) Odpowiedz Link Zgłoś
muri_inc Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 12:23 Ja pisałam niemiecki rozszerzony i był tak sobie :/ (przynajmniej dla mnie) szczególnie ta część leksykalna. W wypowiedzi pisemnej wybrałam rozprawkę bo najlepiej sie w tym czuje. A jak poszło wam? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5222 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 12:45 Ja pisałam angielski podstawowy i nie jestem ogólnie zadowolona o dziwo większość znajomych ma tak samo kurcze chciałabym sobie chociaż wyniki sprawdzić a to dopiero jutro będzie możliwe:( Odpowiedz Link Zgłoś
famed1 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 13:20 kasiu jak mozesz to podaj mi pytania z jezyka angielskiego-poziom podstawowy,bardzo prosze-pilne i z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5222 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 13:26 Dokładnie nie pamiętam ale wiem że pierwsze było dopasować rodzaje sportów do nagrania,drugie historia origami i dać prawda czy fałsz trzecie coś o matkach które straciły kontakt ze swoimi dziećmii a,b,c,d(to ze słuchu)a czytanie to jeden tekst był o zmianie imienia i nazwiska,drugi dopasować zdania do sztuk teatralnych które były opisane a ostatnie to tekst o jakiejś parze lubiącej podróze notatka do kolegi na temat koncertu i list nieformalny na temat nowego hobby które znalazłeś Odpowiedz Link Zgłoś
karina290 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:59 pisałas niemiecki podstawowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
22222martusia22222 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 09.01.09, 01:16 jakie byly tematy z polskiego na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
maturzystka-90 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 12:48 Moim zdaniem układający tę maturę próbną, najpierw powinni sami ją rozwiązać, a później ją rozesłać do szkół. Mam tu na myśli przykład zadania 12 z poziomu podstawowego z języka polskiego. Być może nie dorosłam jeszcze do poziomu tegorocznej maturzystki, ale mnie przez całe życie uczono, że zdanie pojedyncze zawiera jedno orzeczenie, co jest sprzeczne z modelem odpowiedzi wydrukowanym w Gazecie Wyborczej... Może nie dowiedziałam się jeszcze o zmianach w składni o.O ..? Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjakusztal Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 13:12 wiesz, jak zajrzałam do tej gazety też sie zastnawiałam czy stworzyłam nową gramatyke czy państwu z Operony i Wyborczej coś sie popierdzieliło za przeproszeniem, ale wygląda na to ze to nie z nami jest źle tylko z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 14:35 Jak to? A więc zdania z jednym orzeczeniem są błędne..? :| Odpowiedz Link Zgłoś
zahir1407 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 13:26 W maju znalabym odpowiedzi na te wszystkie pytania;) Teraz zostalo jeszcze troche czasu. Ahoj przygodo! Damy rade. Jutro biola i dosc mocno obawiam sie,ze wczorajszo-dzisiejsze lanie h2o moze juz nie wystarczyc;)A znalezliscie juz gdzies odp..;>? Pozdrawiam tegorocznych matÓÓÓÓrczykuf;) Odpowiedz Link Zgłoś
zuz3 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 13:26 Uważam ze listenig z angielskiego na poziomie podstawowym był straszny. Większość strzelałam a nie jestem zła z angielskiego. Bardziej się obawiałam polskiego a chyba lepiej napsialam polski niż angielski. Jedynie co mnie ratuje to writing i reading :) a Wam jak poszło :)? Odpowiedz Link Zgłoś
camajla Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 13:40 ja pisałam roz. francuski. Wypracowanie było banalne, ale reszta nadrabiała :| praktycznie wszędzie strzelałam... trudne na maxa! Odpowiedz Link Zgłoś
icyicy Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 14:24 jednym słowem-porażka:| ten listening był okropny mówili za szybko i niewyraźnie :/w ogole ta matura wydała mi sie trudna ....a z angielskiego jestem dobra na lekcjach azwyczaj miałam max ilość pktów a teraz licze na jakies max 50% z całości :/ tak samo na polskim matura była naprawde łatwa ale ja jak zwykle dałam plame-.- a jutro wos z którego ebde miała 0 procent.... Odpowiedz Link Zgłoś
nataliaaa_0802 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 21:08 Rozszerzony angielski też był beznadziejny, zwłaszcza słuchanie to jeden wielki bełkot, no i gramatyka. Niby nie od dzisiaj było wiadomo, że będzie słowotwórstwo i parafraza, ale i tak było trudne. Czytanie i wypracowania banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
camajla Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 13:46 macie może odpowiedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka18-2 :( 27.11.08, 13:52 Ja pisalam angielski na poziomie rozszerzonym i masakra jakaś;/ jedyne co było proste to wypracowania, a rozprawka najfajniejsza;) ale reszta, te listeningi..porażka. a jak u was? pozdrawiammaturzystów Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka18-2 Re: :( 27.11.08, 14:07 Rozprawka była na temat wady i zalety zawierania znajomosci w internecie, opis osoby która wpłyneła na innych(cos w podobie) a opowiadania nie pamietma w tej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
jowi-7 Re: :( 27.11.08, 14:09 No to rozprawka rzeczywiscie bardzo ciekawa w sensie prosta hehe. Inne teaciki tez :) Oby jutro podobny poziom :) Odpowiedz Link Zgłoś
viviusek Re: :( 27.11.08, 14:09 rozprawka na temat: zawierania i podtrzymywania znajomości przez internet. Napisać dobre i złe strony? opowiadanie na temat przygotowań do uroczystości rodzinnej z "final countdown" konkurs na opisanie bohatera "our hero". Bohater który wprowadził zmiany w życiu przyjaciół coś takiego :D nie pamiętam całego :P heh co do listeningu to był straszny ;/ nie wiem jak u Was ale u mnie płyta sie strasznie zacinała i nie dało sie słuchac;/ do tego ten lektor był straszny... no ale później już było łatwiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
chanel_ka Re: :( 27.11.08, 14:14 jz też pisałam rozszerzony angielski, a w writingu opowiadanie...... Gdyby tak napsiac na maksymalna ilość punktów to matura już zdana:) (18/50). Troszeczke gorzej było z 2 częścią struktur gramatyczno-leksykalnych...w sumie nie troszeczke;) a co to listeningu to nie ma sie co łudzić, w maju łatwiej nie będzie. Trzeba sie tylko cieszyć, że rozszerzoną pisze mniej osób i sale są mniejsze:) i tak lest lepsza akustyka niż na podstawach. A polski rozszerzony...... nie trzeba było odwoływać się do całęj lektury tylko skupić na fragmentach więc.... nie jest tak źle:) A można znaleźć gdzies te wyniki poza g. wyborczą? Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: :( 27.11.08, 14:37 a no, w listeningach strzelałam dużo, zbyt dużo :( i te struktury.. jakieś z kosmosu. Chociaż możę powinnam się jeszcze douczyć :P Odpowiedz Link Zgłoś
3martynka7 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 14:30 Witam! A co sądzicie o dzisiejszej próbnej maturze z angielskiego ? Chodzi głownie mi o poziom podstawowy. Jakie są Wasze odczucia? Wydała sie Wam łatwa, trudna...? Odpowiedz Link Zgłoś
olga6967 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 14:44 mój angielski to było w większości zgadywnie, słuchanie było trudne :/ na lekcjach nie miałam z tym problemu a dziś-masakra, reszta taka sobie...chociaż czytanie też nie było za fajne... ale może udało mi się zgadnać byle by zaliczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
niepozorna18 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 14:46 myślałam ze będzie coś łatwiejszego niestety zawiodłam się, słuchanie było straszne,ta matura dzisiejsza poszła mi cala nie tak jak powinna. wczorajszy polski tez niby był ŁATWY jak dziś zobaczyłam niektóre odpowiedzi w gazecie wyborcze to zmieniłam zdanie co do moich wyników Odpowiedz Link Zgłoś
martushka5 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 14:52 Ja pisałam angielski rozszerzony. Zadania z gramatyki nie bardzo mi poszły, mam tylko nadzieję,ze dłuższa praca mnie uratuje - rozprawka,oczywiście ;) Co do listeningu,to był faktycznie koszmarny, najwięcej problemów miałam chyba z tym ostatnim, wywiadem. Naprawdę zaczynam się zastanawiać co ja robię na rozszerzeniu,ale jednocześnie nie chcę pisać podstawy... Odpowiedz Link Zgłoś
3martynka7 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:00 Szczerze mówiąc mam podobne odczucia. Zastanawiałam się tylko ,czy to ja mam taki mały zasób wiedzy,czy matura była aż tak trudna. Zgadzam się co do słuchania,był bardzo trudny dla mnie, też musiałam strzelać.A co do zadań do tekstu, to wydaje mi się ,że najtrudniejsze było ze spektaklami w teatrze. Rozszerzony też podobno wcale łatwy nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
meg900018 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:10 ja mam takie same odczucia. Poczatkowo siedzac na sali zastanawialam sie czy tylko ja malo z tego rozumiem ( i jestem jakas tępa), ale po wyjsciu z zsali i rozmowie z innymi uczniami stwierdzilam, ze kazdy mial problem. Na lekcjach przewaznie z listingow i readingow max lub 1 pomylka, a tu nie rozumialam prawie nic. facet na nagraniu mowil szybko, niewyraznie i co to w ogole byla za konstrukcja. Reading tez nie byl moim zdaniem na poziomie podstawowym, bo rozwiązywalam duzo prostrze testy z oke. beznadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliaaa_0802 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 21:11 Racja, ten wywiad o Federerze, jego mieszkaniu w Dubaju i grach video był totalnie zwalony. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia34 Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 14:58 a pisał ktoś biologie rozszerzoną już?? Odpowiedz Link Zgłoś
3martynka7 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:03 Wczoraj był polski ,dziś język obcy ,a jutro pozostałe przedmioty,więc biologia dopiero jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5222 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:20 Kto jutro pisze historię podstawową?uczycie się coś?:)stresik jest czy raczej nie? Odpowiedz Link Zgłoś
specnaz16 Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:29 Ja jutro zdaje roz hist :( a jestem w klasie mat-fiz będzie maskara.... raczej się nie uczę ;/ chce zobaczyć jak mi pójdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
sssandi Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacja.pl 27.11.08, 15:27 ma ktos moze konto na tej stronce z ktorej mozna pobrac odpowiedzi i moze moglby sie podzielic?? Odpowiedz Link Zgłoś
fejri.princzes Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:40 co do dzisiejszego angielskiego podst, listening byl okropny, przynajmniej w tym pierwszym zadaniu : 1 i 5 sport strzelalam, pewna bylam jedynie koszykowki i boksu, bo wylapywalo sie slowka : ) ogolnie to pierwsze bylo straszne ^^" ciekawe jak pojdzie reszta, niestety niepotrzebnie sie rozpisalam w liscie, ale moze zalapie sie na to 10% ktore mozna wyjsc poza norme (150) ; ) jutro rozszerzony WOS, jestem o niego spokojna bo operonowe matury z tego przedmiotu sa BANALNE, wystarczy sobie przejrzec ich arkusze w repetytorium ; ) pozdrawiam i nie przejmujcie się! przynajmniej bedziecie mieli jeszce jedna probna w styczniu, ja nie mam takiej mozliwosci bo nauczycielom w mojej szkole nie chce sie drukowac matur : )))) : *** Odpowiedz Link Zgłoś
ellis_m Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 15:55 no coś Ty, a to nie jest obowiązkiem szkoły? ;o Odpowiedz Link Zgłoś
dor-aa Re: Próbna matura 2009 z Operonem i GazetaEdukacj 27.11.08, 21:04 Może mi ktoś powiedzieć jaki był temat z angielskiego tego listu i tej wypowiedzi czy czegoś?? Odpowiedz Link Zgłoś