marmag77 04.01.09, 00:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliak78 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 11.01.09, 13:45 Czy nauczyciele mogą stawiac za te testy oceny? Odpowiedz Link Zgłoś
lucynare Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 13.01.09, 08:12 Nie moga. To jest bezprawne. W skład testów wchodzą pytania z kilku przedmiotów, jak więc wydzielić je pojedynczo. Nawet gdyby ktoś się mocno postarał, w każdym teście jest kilka pytań tzw. ponadprzedmiotowych, czyli z zakresu kilku przedmiotów. I co z nimi? Poza tym na teście jest materiał z całego gimnazjum, a nie z ostatnich tematów. Pozdrawiam Lucyna Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak78 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 13.01.09, 12:13 Witam! Bardzo ucieszyła mnie Pani odpowiedź, ale czy mogłaby mi Pani udzielic więcej informacji na temat tego, dlaczego nauczyciele nie mogą stawiac za te testy ocen. Czy to jest gdzies np. unormowane? Wrcając jeszcze do Pani wypowiedzi, niektórzy nauczyciele wybierają sobie po prostu kilka pytań, które ich zdaniem należą do zakresu np. pytań z fizyki i na tej podstawie chcą wystawic za ten próbny test ocenę. Z góry dziękuję za Pani odpowiedź, ja również pozdrawiam Natalia:) Odpowiedz Link Zgłoś
lucynare Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 13.01.09, 17:42 Unormowane nigdzie nie jest. Przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Jednak takie są zasady. Jeżeli Wasi nauczyciele tego nie przestrzegają, jesteście zdani na siebie. Macie samorząd szkolny, rodziców, wychowawców, w ostateczności dyrektora. Oceny szkolne, z danego przedmiotu są wystawiane zgodnie z PSO - przedmiotowym systemem oceniania, w którym powinny znaleźć się informacje, jakie obszary Waszej, uczniowskiej aktywności podlegają ocenianiu. Z całą pewnoscią nie znajdziecie tam informacji o testach egzaminacyjnych, nawet próbnych. Znam przypadki, że uczeń słabo napisał próbny mat.-przyr. I dostał dwóje z kilku przedmiotów. Zastanawia mnie jednak co innego – gdzie są rodzice? Gdzie mądry wychowawca? Gdzie wreszcie dyrektor tej szkoły? Bo jakby nie było, ten uczeń został ukarany kilkakrotnie za to samo przewinienie. A przecież prawo tego nie przewiduje. PS Po tym jednak jak sprawnie i bezbłędnie redagujesz wypowiedź, wnoszę, że problem ten Ciebie nie dotyczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
freyjkell Rozwiązanie spadającego jabłka 15.01.09, 14:59 Jabłko zrobiłem tak (użyte symbole: ~ przybliżenie, ^ potęga, sqrt pierwiastek): s(t) - droga od czasu g - przyspieszenie ziemskie g = ~10 s(t) = gt^2/2 = 5t^2 Podstawiamy pod s(t) 3, bo na takiej wysokości jest jabłko: 3 = 5t^2 t = sqrt(3/5) = sqrt(0,6) Przybliżamy do części dziesiątej: sqrt(0,49) = 0,7 < sqrt(0,6) < 0,8 = sqrt(0,64) Bliższe wartości dokładnej jest 0,8: t = ~0,8 v(t) - prędkość od czasu v(t) = ds(t)/dt = d5t^2/dt = 2*5t^2/t = 10t Te dziwne symbole to rachunek różniczkowy, na lekcjach się to pomija stosując wzór dla szczególnego przypadku v(t) = at. Podstawiamy pod t wyliczone przybliżenie czasu: v(0,8) = 10*0,8 = 8 A więc jabłko spadało przez 0,8 sekundy i uderzyło w ziemię z prędkością 8 metra na sekundę. Odpowiedz Link Zgłoś
freyjkell Re: z Ep=Ek 20.01.09, 16:08 Nie, tu nie chodziło o zasadę zachowania energii. To się dało wyłącznie zależnościami w ruchu jednostajnie przyspieszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazalska_b Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 18:33 a u mnie właśnie będą wstawiać oceny. ostatnio też miałam test wewnętrzny i z tego także dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
buntowniczka1619 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 18:02 U nas w szkole mówiła nauczycielka, że będzie to oceniała;/ Wcale mi się to nie podoba;/ Egzamin był w miarę nie za trudny nie za łatwy;/ Chociaż przeraził mnie ten mit ;( Kompletnie nie wiedziałam co mam tam napisać a jak się rozpisałam to mi miejsca nie starczyło;/ jak będę miała chociaż połowę punktów to będzie dobrze :/ Wysłałm również meila na tej stronce o wyniki i jeszcze ich nie dostałam i kto wie czy dostane;/ Pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
xxdomka93xx Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 20:07 no na moje to nie... Odpowiedz Link Zgłoś
xxdomka93xx Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 20:42 noo na moje to nauczyciele nie powinni stawiac ocen za próbne egzaminy.... Odpowiedz Link Zgłoś
anecz-ka64 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 15.01.09, 16:26 NAuczyciele moga postawić oceny. u nas w szkole stawiaja. JA uważam, że nie powinnni. u nas chcą jeszcze aby z tego prwdiwego egzaminu były oceny, które będą rozstrzygać co ci wystawią na koniec roku, więc jak np. z polskiego będzie ci wychodziło między 4 a 5 a z egzaminu dostaniesz np.4 to ci postwia na koniec roku 4. ja uważam ze to nie sprawiedliw, bo ktos może wtrafic na taki temat, że nic nie opisze i jeden egzamin bedzie decydował o twoej ocenie a nie praca przez cały rok. A jak jest u was?? Odpowiedz Link Zgłoś
pedzel1993 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 15.01.09, 22:04 u mnie jest tak ze nuczyciele wstawiaja oceny zeby zmotywowac uczniow zeby sie postarali...wedlug mnie nie ma w tym zadnej motywacji bo jesli ktos ma gdzies te testy to nie zmieni nastawienia przez nauczycieli i tylko jeszcze bardziej to bedzie mial gdzies... Pozdr, Pedzel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaw19 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 16.01.09, 16:54 mogą a u mnie nawet stawiają i to troche dobijające Odpowiedz Link Zgłoś
malwa131 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 13.01.09, 15:47 no właśnie.. bo u nas będą stawiać.. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
uczen002 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 13.01.09, 20:42 Wszystko się jutro okaże!Jak operon przygotował część humanistyczną! Jak myślicie czy pytania będą na poziomie tzn. nie pytające o szczegóły??????/ Odpowiedz Link Zgłoś
agasz456 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 10:08 hej i co tam byo na testach ?? trudne jaka forma wypowiedzi do napisania ?? byly srodki stylistyczne ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 11:01 my już po teście :P byłdonapisaniawłasnymitna temat jak powstała książa Odpowiedz Link Zgłoś
gnom93 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 12:52 dla mnie był trudny... wszystko było związane z książką 1 zadanie ze środkami stylistycznymi na koniec zadanie ,, napisz mit jak powstała książka " Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 11:16 test nie był taki trudny, myślę, że będę miał 31 punktów (wersja pesymistyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinucha29 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 12:07 Egzamin nie byl trudny, ale to ostatnie zadanie mnie szczerze mowiac wystraszylo. Cos tam wykombinowalam, ale w prawdzie nigdy na zajeciach j. polskeigo nie mielismy omowionej formy wypowiedzi- mit. Wiec kazdy pisal jak mu szlo. Jedni maja tylko jednen akapit inni trzy. Takze zobaczymy... ale ogolnie trudny nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
paqu1992 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 13:02 Egzamin nie taki zly byl, do probnego podchodzilem z luzem. Z glowy mi wypadlo co to jest rownowaznik zdania, KEN i zdanie zlozone. Najgorzej bylo z mitem i tekstem promocyjnym. Facetka wogole nie omawiala tych form pisemnych na lekcjach. Wiec napisalem co mialem w glowie. Strzelalem odpowiedzi w ostatnim tekscie gdyz zabraklo juz czasu na czytanie z zrozumieniem z powodu pisania wypracowania. Mam nadzieje ze przez to nie postawi ocen za probne egzaminy. Licze gdzies na okolo 30pkt. Jutro mat-przyrodniczy, mam nadzieje ze bedzie lepiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika1312 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 13:47 Co to jest KEN dowiedziałam się po testach - nigdy nie mówiliśmy o czymś takim. Wystraszył mnie też tekst promocyjny, bo także nie mieliśmy go na lekcji. Co do mitu - byłam pozytywnie zaskoczona. Bałam się, że będziemy mieli napisać rozprawkę czego nienawidzę .. A tak tylko sobie szybko przypomniałam cechy charakterystyczne dla mitu i coś tam naskrobałam ;) Co do jutrzejszego testu - aż mnie ciarki przechodzą po plechach ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
dusssianna15 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 14:12 Uważam, że test był trudny. Ja osobiscie i jak sie domyslam wiekszosc z was nie mialo na lekcjach jak napisac mit. Dla mnie jest to denne zeby dawac na egzaminie w sumie reczy ktorych w wiekszosci na lekcjach nie bylo. A nie oni sobie wymyslili w tym roku jakis mit. żal;// P.S ja napisalam ze KEN to Komisja Edukacji Narodowej i wzystkich co sie w szkole pytalam mieli tak samo. aA jak macie gdzies spisane odp. z egzaminu to piszcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdus.jedyna Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 20:43 Oczywiście test był trudny. Wszyscy moi znajomi tak uważają.. a co do KEN to masz racje, bo nawet pani nam powiedziała po teście:) a co lepsze w mojej szkole dużo osób w skrócie napisało BN - Bank Narodowy :P a co ma bank do biblioteki? ;p hehe.. a odpowiedzi jutro dopiero będą w internecie:) pozdrawiam:* i życzę powodzenia w jutrzejszym;) Odpowiedz Link Zgłoś
pedzel1993 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 15.01.09, 22:12 wez nic nie mow... u mnie w szkole jeden koles napisal ze BN to Boże Narodzenie....jak to uslyszalem to myslalem ze padne ze smiechu... jak napisalem fakt w tym ostatnim zadaniu to bedzie zle?? u nas powiedzieli ze jesli nie ma twierdzenia w tym wypracowaniu Bog to bedzie zle;/;/ ogolnie kiepsko mi poszly ,,, Pozdro,,, Pedzel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bluedisturbia trudne;( 14.01.09, 14:30 wg mnie bylo trudne...nastawiałam sie na łatwiejszy..po 1. mit i ta promocyjna cos tam mnie zasdkoczyło;O potem tych równoważników nie umiałam... a co napisaliście co to jest Bn ja napisalam ze to biblioteka narodowaxD a ken to komisja edukacji narodowej... jutro majca brrr.boje sie ;( ale moze nie bedzie źle ..oby... mam pytanie..kiedy bd odpowiedzi tutaj????? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaxii Re: trudne;( 14.01.09, 14:50 Mam mieszane uczucia co to tego testu. Sama nie wiem. Najbardziej boję się jak będą oceniać ten mit. Do tej pory nie wiem jak go trzeba było napisać. Co do promocji książki to nie zrozumiałam drugiej części zadania:]O tym opisie graficznym...trzeba to było napisać tak jakby w kolumnie? Jejku mam nadzieje, że na oficjalnym teście będzie rozprawka albo jakiś list. Nie chcę nic z lektur, bo chociaż je czytałam to niewiele z nich pamiętam:/ Z tego testu liczę tak na około 35pkt. Mam nadzieje, że oficjalny pójdzie mi lepiej:) Jutro matma...to dopiero będzie tragedia;) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
synoptykimg Re: trudne;( 14.01.09, 15:00 Mnie również bardzo zaskoczyła dłuższa forma wypowiedzi, chyba nikt nie spodziewał się, że będzie to mit. Tekst promujący potraktowałem jako reklamę + opis wyglądu rubryki w gazecie(układ tekstu i grafika). Nie zapominajmy, że test jest z Operonu, a nie z kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
tajgeer Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 14:51 Jak dla mnie to ten test był taki średnio-trudny. Najbardziej zastanowiło mnie zadanie, w którym trzeba było zamienić temat tekstu i napisać go w formie równoważnika no i oczywiście zadanie ostatnie, czyli napisanie własnego mitu. Uważam jednak, że będzie dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milenka_5 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 14:55 Według mnie i moich kolegów i koleżanek egzamin był tragiczny! Mega trudny + dużo pisania. Ciężko było się wyrobić (szczególnie z tym mitem). Plusem było to, że nie było bardzo dużo historii, ale mimo wszystko.. Teksty były ciężkie do zrozumienia trzeba było je kilka razy czytać aby cokolwiek zrozumieć. Jak będę miała 30 punktów to będzie dobrze! Mam nadzieję, że mat-przyr będzie łatwiejszy, zresztą z matmy liczę na nadrobienie tego humana! Tragedia! Nawet boję się sprawdzać w odp! :PP Odpowiedz Link Zgłoś
karolinucha29 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 15:11 Nie no test naprawde byl prosty. KEN to osrazu weidziam. powinniscie meic w szkole, na historii to bylo przy omawianiu reformy szkolnictwa. Godzej bylo z BN bo tu mialam kilka typow ale napisalam Bank Narodowy poczym u mnie wiekszosc ma Biblioteka Narodowa- skojarzyla sobie z tematem. Tak weic chyba oni maja dobrze. Zdanie, rownowaznik i promocja tez byly proste. Najgorszy by ten mit.:/ Szerze mowiac nauczyciele zawsze przygotowuja pod katem rozprawki. Tak weic wydaje mi sie ze nas tak wysraszyli na probnych mitem, a na konei ci tak dadza rozprawke :) generalnie byl latwy. Odpowiedz Link Zgłoś
dusssianna15 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 15:18 A czy ktoś wie kiedy beda wyniki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
anecz-ka64 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 15.01.09, 16:32 te skróty były łatwe. Z mitem też nie było większego problemu, lepsze to niż np. charakterystyka jakiegoś bohatera literackiego albo coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula9332 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:06 Również moim zdaniem test był dość trudny, ale czasu było wystarczająco dużo, żeby się wyrobić. W mojej szkole nawet najlepsi uczniowie oddawali po godzinie pisania lub pół godziny przed końcem. Jeżeli ktoś mądrze rozplanował sobie pracę to mógł się spokojnie wyrobić. Teksty były najłatwiejszą częścią dzisiejszego testu. Jednak według mnie i większości osób z mojej szkoły za dużo było pytań historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
satu7 trudny 14.01.09, 15:19 Uważam, ze egzamin był trudny, ale szczerze mówiąc troche sie na to nastawiłam... Niestety sporo historii, ale na szczęscie dosyc znane wydarzenia. Mit - zaskoczenie, ale mogło byc gorzej (np. coś związanego z lekturami). Chociaż przyznam, że kiedy zobaczyłam ostatnią stronę, to nie mogłam się skupic na czytaniu tekstu, bo już myślałam, o czym napisac (troche spanikowałam). Ale jak już przyszło co do czego i zabrałam sie za wypracowanie, to zajeło mi całe miejsce. Nie rozumiałam trochę polecenia z reklamą ksiązki... Mam nadzieję, że właściwy bedzie prostszy... Odpowiedz Link Zgłoś
anusiekkk3 Re: trudny 14.01.09, 15:44 Ja też się zastanawiałam co napisać i mi wyszło tak głupie :P Na początku pisałam o Afrodycie, która żyla nad Nilem xD Dopiero potem się zorientowałam że to inne całkiem cywilizacje ;) Głupie, głupie, głupie. Ja jeszcze epok nie miałam na polskim, niby powinnam znać, ale nie powtarzalam i mi się całkiem pokićkały ^^ Pierwsza myśl to w ogóle, że renesans=oświecenie -.- ;p Ale nie mogłam skojarzyć które było po którym... A układ graficzny to co to jest? U mnie dużo osób nie wiedziało, ja nic nie napisałam... Układ na stronie w gazecie, wygląd okładki czy bóg wie co... Co, w nawiasie napisać: "Czcionka Times new roman, rozmiar 12, nagłówek - 15, złoty"? ;/ Z zamkniętych mam źle to z łaciny, coś tam o rozwoju ksiązki mam źle któres i oczywiście nie trafiłam w epoki ;p a były dwa pytania takie... ;p Mit też mi słabo poszedł... Szcerze mówiąc liczyłam początkowo na co najmniej 40p., a tu przykra niespodzianka :( A dłuższa forma wypowiedzi - każda w sumie taka sama. Tylko list i rozprawka mają nieco inną formę, reszta to to samo... Jak niektórzy mówią, że nie mieli tej formy na lekcji - ja też nie, ale przecież mit to właściwie to samo co opowiadanie. Mam nadzieję, że jutro będzie sama matma i chemia ;p Powodzeniaaa :D Odpowiedz Link Zgłoś
paulla10 Re: trudny 14.01.09, 15:59 wytlumaczycie mi o co chodzi z tym operonem? dlaczego testu nie ulozylo kuratorium? i jak bedzie na prawdziwym egzaminie? Odpowiedz Link Zgłoś
yay-aya Re: trudny 15.01.09, 12:36 paulla10 napisała: > wytlumaczycie mi o co chodzi z tym operonem? dlaczego testu nie ulozylo > kuratorium? i jak bedzie na prawdziwym egzaminie? Z tego co wiem operon układa testy za darmo, a za tamte trzeba było płacić. Szkoła decydowała, kto ma układać testy, więc chyba decyzja jest jasna xD Odpowiedz Link Zgłoś
migotka106 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 15:56 egzamin taki sobie... najgorszy mit i zadanie za 6 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
serka2309 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 15.01.09, 14:29 gdzie sa odpowiedzi do tych testów....???? Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 16:12 Hej ja mam takie pytanie dotyczące ostatniego pytania ,,napisz mit o powistaniu książki,, tam trzeba było napisać coś historycznego np. o Bogach? Bo ja myslałam że tu mit znaczyło coś wymyślonego i napisałam normalna historie współczesną. Jeśli to jest źle to wszystko zepsułam:( Odpowiedz Link Zgłoś
paula9332 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:15 Hmmm... Po teście z całą klasą byliśmy u naszej polonistki i powiedziała, że jak w micie będzie coś realnego i współczesnego to nic się nie stało. Ale jednak dobrze byłoby, gdyby znalazło się tam coś wymyślonego i fajntastycznego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lainfiela Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:50 Agatko:)powiem ci tak,ze mit faktycznie charakteryzuje sie rzeczami o Bogach, strozytnoscia,ale jesli napisalas opowiadanie wspolczesne to to nie jest zle:)Polecenie bylo napisac mit,ale o jakies treci,czy do czegos nawiazac nie,wiec wlasne wymyslone,wiec nie sadze abys wszystko zepsula:)glowa do gory:*bedzie dobrze:)ja sama to nie zbyt dobrze napisalam,ale zobazcymy:)powdzenia jutro,buziaki:* Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak78 Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:16 Test był ogólnie dosc trudny, szczególnie jeśli chodzi o własny mit oraz promocję książki. Ale czy u Was też stawiają za te próbne oceny? P.S. u mnie nawet za 5 pytań z historii facet chce postawic ocene:/ Odpowiedz Link Zgłoś
paula9332 Re: Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:18 u mnie w szkole zawsze stawiają oceny z próbnych... od początku roku nam to powtarzają.... Odpowiedz Link Zgłoś
paqu1992 Re: Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:26 ale w tym problem ze nie omawiala z polaka tekst promocyjny i mit. W micie przepisalem to, co bylo w tekscie drugim, tylko wlasnymi slowami. Nie wiem czy jest dobrze:/ Jak oceny wstawi za te probne to nie wiem co zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaxii Re: Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:24 U nas chyba tylko będą stawiać oceny z języka angielskiego. No i właśnie nie wiem jak z polskim... Kurczę, ten mit był okropny:/ Ja pisałam tak jakby współcześnie o jakiejś dziewczynce i takie pierdoły;)a tu na polskim pani nam mówi, że powinni być jacyś bogowie itd. Więc po prostu straciłam nadzieje na dobry wynik:/ Na szczęście to tylko próbne:) Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak78 Re: Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:26 U nas stawiają za wszystko. Nawet za 5 pytań z historii:/ a co do mitu no to nie wiem jak u was, ale ja czegoś takiego nawet nie miałam na polskim, podobnie jak pisania tekstu promocyjnego, np. książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lainfiela Re: Egzamin gimnazjalny 14.01.09, 16:56 e tam,promocje ksiazki napisalam w 2 minuty:):P, proste to bylo:)ale ten mit...ku...,pisalam to w jakies 10 minut,bo mi sie czas konczyl i zakonczenie ogolnie zjebalam:/ale zobaczymy... mnie generalnie wku...ly skroty:/i rownoważnik zdania:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mon93 Nie było tak źle. 14.01.09, 16:32 Już byście nie przesadzali, że takie trudne, niemożliwe do napisania. Choć z mitem miałam trochę problemów, bo nie pamiętałam charakterystycznych elementów tego gatunku (czy co to jest?), to jakoś sobie poradziłam. Wkręciłam do akcji Zeusa i mam nadzieję, że jakoś to zapunktuje. Nie mogłam zrozumieć tego zadania za 6pkt. o co chodziło z tą grafiką, więc napisałam pod spodem w nawiasie, w jednym zdaniu. Ale ogólnie muszę przyznać, że się spodziewałam czegoś o wieeele trudniejszego, jak rozwiązywałam przykładowe testy. A kolejność epok? Prostszego zadania chyba nie było. Dobrze, że o gramatyce prawie zapomnieli... Ktoś tutaj wspomniał, że dużo pytań z historii było. Przepraszam bardzo, ale 3 czy 4 zadania to tak wiele? ;) No... Liczę na ponad 40pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
maaarcin15 Humanistyczny i Mat-przyr. 14.01.09, 16:35 Fakt, test dość trudny... Jednak fantazja w zadaniach typu mit, myślę, że się przydaje. Jutro matematyczno-przyrodnicza część, ma może ktoś, jakieś pomoce, materiały (zasób internetu)? Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 16:42 fuck ja w ogole nie pomyślałam o tych Bogach i w ogóle. Napisał o dziewczynie która dużo w życiu przeżyła, kontakt z narkotykami, śmierć chłopaka i to ją natchneło do napisania książki. Więc czuje że nie uznają mi za to punktu, jak myślicie?:( Odpowiedz Link Zgłoś
olusiek1088 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:51 A ja najbardziej śmaiłam się z tego skrótu BN, bo wszyscy pisali Bank Narodowy lub Biblioteka Narodowa, a to chyba jest Boże Narodzenie. xD Pytania zamknięte były proste. Promocja książki poszła mi nieźle, ale też nie skumałam o co chodzi z tą grafiką. :/ Jak się zabierałam za mit to na początku miałam kompletną pustkę w głowie, bo w ogóle nie miałam pomysłu na fabułę, ale coś tam wymyśliłam. Podejrzewam, że jutro będą trudniejsze. :P Odpowiedz Link Zgłoś
triss1173 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:55 a widzisz, tu Cie zaskocze bo raczej Biblioteka Narodowa bo co ma Boze Naodzenie do literatury?! Odpowiedz Link Zgłoś
olusiek1088 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:57 Ja tylko piszę co słyszałam. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:56 wybacz, ale to z ciebie nalezy się śmiać, bo nawiązując do tematu testu, BN to na pewno Biblioteka Narodowa, a nie Boże Narodzenie jak napisała też jedna moja koleżanka. (nie wspominając o koledze, który do KEN napisał "mąż Barbie" xD Odpowiedz Link Zgłoś
olusiek1088 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:58 Kurczę, co tak na mnie naskoczyliście? Ja napisałam Biblioteka Narodowa. :P Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1239 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 17:24 Wydaje mi się, że to bd źle.. Bo przecież książka powstała dawno dawano temu i nie było wtedy narkotyków..:) Odpowiedz Link Zgłoś
triss1173 przecietny 14.01.09, 16:49 byl dosyc trudny ale moglo byc gorzej, bardziej obawiam sie matematyki bo nigdy mi dobrze z matmy nie szlo. co do humanistycznej czesci to po godz. zaczelo mi sie nudzic i opuscilam sale. mit byl prosty ale my nie bralismy nawet czegos takiego jak aliteracja. heh, u nas w kl. jedna kolezanka(niezbyt ambitna) napisala: KEN-komisja energetyczna narodowa;p pytania byly zle srofmulowane.trzeba bylo czytac po pare razy ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
olusiek1088 Re: przecietny 14.01.09, 16:53 My musieliśmy siedzieć do 11 i nikt nie mógł wyjść. :/ Mi jak się zaczęło nudzić to liczyłam ile jest liter na pierwszej stronie (coś ok. 500-600, może więcej). ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
pannaines Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 16:50 U mnie generalnie nawaliła organizacja, bo pisaliśmy w klasach, pilnował nas wychowawca, a nasza wychowawczyni jest młoda i niedoświadczona, tuż po studiach. Chodziła po klasie, stukając swoimi obcasami, przy okazji odwracając wszystkim kartki w trakcie czytania, by upewnić się, że wszyscy napisali kod. Poza tym, nie upilnowała porządku, więc non stop ktoś nas rozpraszał. JAk zobaczyłam ten mit, to się przeraziłam, bo nigdy w życiu nie pisałam mitu, ale cóż - trzeba przyznać, że lepsze to, niż pisanie rozprawki na jakiś wymyślny temat i szukanie na siły lektur, potwierdzających daną tezę. Napisałam to właściwie w formie opowiadania - wstęp, rozwinięcie, zakończenie, z elementami fantastycznymi. Tak jak już wcześniej wspomniałam, nigdy nie pisałam mitu, dlatego nie wiem, czy moja całkiem niezła opowieść zostanie uznana. Jeśli zaś chodzi o tekst promocyjny, to w zasadzie - co tu omawiać? Stykamy się na co dzień z reklamami książek/filmów/czegokolwiek innego - zachęcić potencjalnego czytelnika do kupna i pokrótce opisać, o czym owa lektura opowiada. Ups, chyba zapomniałam tytułu, właśnie sobie to uświadomiłam. ;D Zaskakuję się codziennie od nowa. Generalnie egzamin utwierdził mnie w przekonaniu, że jestem durna jak but, strzelałam w pytaniach typu "czytam, więc jestem", rozwiń skrót BN (pod koniec mnie oświeciło i napisałam dobrze). Bogu dzięki, że nie było opisywania obrazu, niestety pytania o to, co sprawia, iż wiersz jest dynamiczny (czy coś w ten deseń) też nie były mi na rękę, ale poważnie - mogło być znacznie, znacznie gorzej. Ponadto, strzelałam w prawie wszystkich pytaniach dotyczących historii - nawet nie wiedziałam, kiedy był trzeci rozbiór Polski, o epokach również mam małe pojęcie - oczywiście oficjalnie się do tego nie przyznam, bo wstyd! ;D Aha, i u nas też oczywiście te egzaminy będą brane pod uwagę. Nie łudźmy się - na każdego patrzy się przez pryzmat tego, co tam wypisał, nawet, jeśli się o tym nie mówi. Proste. Podsumowując - za dużo historii, mit był okej, generalnie było okej. Jutro będzie gorzej. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
olusiek1088 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 16:56 Wcale nie było dużo historii. Mogło być gorzej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paqu1992 Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 17:03 ja wyczytalem ze to ma byc mit na temat historii ksiazki wiec sciagnelem z tekstu 2 a napisalem wlasnymi slowami, nie wiem czy jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tusiakowaaa Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i GazetaE... 14.01.09, 16:58 O KTÓREJ BĘDĄ WYNIKI ? Dopiero jutro po 16 z humanistycznego ? ;/// Kurde.. Test był dość trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: Próbny egzamin gimnazjalny z Operonem i Gazet 14.01.09, 17:15 wyniki mają być jutro w necie i w Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:04 ja w ogole nie pomyślałam o tych Bogach i w ogóle. Napisał o dziewczynie która dużo w życiu przeżyła, kontakt z narkotykami, śmierć chłopaka i to ją natchneło do napisania książki. Więc czuje że nie uznają mi za to punktu, jak myślicie?:( Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:06 cóż, niezbyt mitologiczne no i niezbyt o powstaniu książek, tylko jakiejś konkretnej książki. Ale parę punktów powinno być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pannaines Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:11 serplesniowy napisał: > cóż, niezbyt mitologiczne no i niezbyt o powstaniu książek, tylko jakiejś > konkretnej książki. Ale parę punktów powinno być ;) Nie czaje, jak trzeba napisac niby wg Ciebie o "powstaniu ksiazek"? Przeciez historia ludzkosci [tzn. mam na mysli o Adamie i Ewie np.] tez jest o dwojce konkretnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:13 teraz ja ciebie nie rozumiem. Trzeba było napisać mit o tym, jak powstały książki. Kto wymyslił taki sposób zapisu mysli, dlaczego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pannaines Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:20 serplesniowy napisał: > teraz ja ciebie nie rozumiem. Trzeba było napisać mit o tym, jak powstały > książki. Kto wymyslił taki sposób zapisu mysli, dlaczego itp. Jejku, nie strasz mnie. Wydawalo mi sie, ze wystarczajaco trafnie opisalam temat, ale teraz mam watpliwosci. Napisalam historie, ktora opowiada o powstaniu jednej, konkretnej, ewidentnie pierwszej ksiazki - czyli mam zle? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
serplesniowy Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:27 Nie ewidentnie pierwszej, bo chyba nie pierwszej na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
pannaines Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:08 Ja też nie napisałam o żadnych bogach, boginiach - nie widziałam takiej potrzeby. Napisałam o dziewczynce, która mieszkała gdzieśtam bardzo dawno temu, cośtam, cośtam i dobiegła do tęczy, która sprawiła, że spełniły się jej marzenia - ulotne myśli zostały przelane na papier. I że tak zapaczatkowala sie historia ksiazek, ktore sa z nami do dzis i maja wplyw na costam, costam. Mialas COKOLWIEK fanastycznego w tej swojej historii? Pisalas o terazniejszosci? Zobacz sobie jutro klucz i w zasadzie duzo zalezy od Twojego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
jastine111 Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 19:08 uważam że nie zaliczą gdyż mit odnosi się do przeszłości tam gdzie są bogowie wszystko się może zdarzyć. ja pytałam polonistki i tak mi własnie po tescie powiedziała... Odpowiedz Link Zgłoś
yay-aya Re: odpiscie mi prosze!!! 15.01.09, 12:45 ja tez nie pomyslalam o bogach, skojarzylo mi sie to z innym znaczeniem slowa mit ale mysle ze jakies punkty za jezyk i kompozycje beda Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasik93 Re: odpiscie mi prosze!!! 15.01.09, 13:02 Jezeli chodzi o mit to ja napisalam o jakiejs ksiezniczce ktora kogos tam poznala i ten ktos byl pisarzem i ze ona go zainspirowala i postanowil napisac o niej kasiazke... ale to chyba zle bedzie :( to z tym rownowaznikiem to nie mialam pojecia jak to ma byc ;/ a ta zapromowanie ksiazki to nawet latwe bylo tylko to z ta grafika to nie wiedzialam o co be... a tak ogolnie to taki sredni chociaz zamiast mitu wolalabym list albo cos w tym stylu :D czekam z niecierpliwoscia na wyniki Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:14 właśnie nie miałam nic fantastycznego tylko realia. I napisalam historie ktora natchnela ja do napisania ksiazki. wiec juz nie mam nadzieji:( moze dostane jeden punkt za to ze w ogole cos napisalam .. ehh Odpowiedz Link Zgłoś
pannaines Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:16 agatak155 napisała: > właśnie nie miałam nic fantastycznego tylko realia. I napisalam > historie ktora natchnela ja do napisania ksiazki. wiec juz nie mam > nadzieji:( moze dostane jeden punkt za to ze w ogole cos > napisalam .. ehh Nie przejmuj sie, bo po pierwsze to probny, po drugie jutro (jeeeej, dopiero jutro) zobaczysz klucz - oprocz tych elementow charakterystycznych dla mitu na pewno beda punkty za interpunkcje/ortografie/styl itp. ;) ;* Odpowiedz Link Zgłoś
aniaxii Re: odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:39 Nadzieja zawsze jest;) Jak już ktoś wyżej napisał to wszystko zależy od Twojego nauczyciela. Sama nie wiem jaki miał być ten mit...ja nie miałam tam słowa o żadnym bogu ani bogini. Było coś tam niecodziennego ale tak nie za bardzo. Nie wiem jak to ocenią. No ale jak jest mit no to myślę, że powinno być coś tam takiego nadzwyczajnego, jakieś gadające drzewa na przykład albo coś takiego innego, równie magicznego. Ty chyba napisałaś, jak powstała jedna konkretna książka, tak?A nawet jak będziesz mieć mało punktów to się nie przejmuj, to tylko próbny, a poza tym człowiek uczy się na błędach, więc jakby był mit na oficjalnym to nikt nie będzie miał wątpliwości jakie są jego cechy;) A tak odbiegając od tematu to jakie szkoły planujecie wybrać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:16 właśnie było napisz mit o powtaniu książki. myślałam ze chodzilo o to ze trzeba wymyslec historie taka że została napisana jakaś książka. Odpowiedz Link Zgłoś
pest-ka7 test 14.01.09, 17:17 mogę cie pocieszyc, też nie napisałam o żadnych bogach. w trakcie pisania pracy w połowie się skapłam że to zapewne miało być o napisaniu jak powstała pierwsza książka. a pisałam o małej dziewczynce, która spotkała syrene i opowiedziała o tym babci a babcia napisała o tym książkę i tez nie wiem czy mam dobrze :( Odpowiedz Link Zgłoś
agatak155 odpiscie mi prosze!!! 14.01.09, 17:18 no w sumie racje nie warto się tak bardzo przejmowac, ale zrypałam i to nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś