nyryly 22.04.09, 14:43 pytania zamknięte 19/20 - pomyłka z powstaniem. Ogólnie plan wydarzeń zdecydowanie miał więcej rozwiązań więc nie wiem jak to ocenią. Podanie też trochę zepsułam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
otherme Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 14:46 Czy w zadaniu 17 nie ma błędu? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 14:58 Nie, w zadaniu 17. nie ma błędu ;). Nawet jedna nauczycielka u mnie w szkole mówiła, że chodzi o ten podział na "kraj" i "emigrację", ale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ladykina Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:04 No mi facet od histy tez tak powiedział,ale może chodziło o całokształt?Że poza granicami oprócz krzewienia kultury to tez sprawy polityczne załatwiali...nie wiem sama ale mam tam bez pk według tego arkusza ;/pzdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
madaa12345 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:13 Również mam wątpliwości, co do zadania 17. Przecież w tekście zostało dwa razy nadmienione, że chodzi o ten podział. No ale nic, poczekajmy do czerwca : Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:57 Ja napisałem wcześniej, że nie chodzi o ten podział. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech przeczyta ten cytat: "Wielkość wynikała raczej z owego wzoru wzorów emigracji politycznych, jaki stworzyli. W ich odpowiedzialności za kraj, za wierność hasłow, dla których podjęli walkę z Rosją, za hojne obdarowywanie Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:59 Ja napisałem wcześniej, że nie chodzi o ten podział. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech przeczyta ten cytat: "Wielkość wynikała raczej z owego wzoru wzorów emigracji politycznych, jaki stworzyli. W ich odpowiedzialności za kraj, za wierność hasłom, dla których podjęli walkę z Rosją, za hojne obdarowywanie własnym życiem uwielbianej wówczas - wszak połowę wieku rozłamała Wiosna Ludów - skrzydlatej bogini wolności. Wielkość tkwiła także w szczegółach, w umiejętności organizowania instytucji życia społecznego, w trosce o szkolnictwo i kulturę, czego widoczne ślady pozostały do dziś na przykład w postaci Biblioteki Polskiej". Moim zdaniem to by było na tyle ;). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 19:01 madaa12345 napisała: > Również mam wątpliwości, co do zadania 17. Przecież w tekście zostało dwa razy > nadmienione, że chodzi o ten podział. to prawda, że w tekście zostało to nadmienione. ale w tekście zostały też nadmienione inne rzeczy (w tym odpowiedź na pytanie 17). a tego pytania dotyczyła właśnie ta odpowiedź. więc jest poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
areddd Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:19 otherme napisała: > Czy w zadaniu 17 nie ma błędu? Nie ma błędu Odpowiedz Link Zgłoś
karolina8912 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 15:05 w zadaniu 27 w ostatnim podpunkcie nie może być napisane : kolacja z Jerzym Dudkiem ponieważ w tekście wydarzenie to zostało przedstawione jako nieuwzględnione w planie wycieczki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ladykina Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:09 Ja tam wpisałam,że powrót do domu bo jesli to plan wycieczki to chyba o niespodziankach się nie wiem xD pzdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
paralele007 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:09 ale miało miejsce, a o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:18 w zad.27 może być "kolacja z Jerzym Dudkiem", a nawet musi, bo polecnie nie brzmiało : "napisz plan wycieczki" tylko "odtwórz program", czyli zadanie polegało napisać co zrobili, a nie co było w planie. a fakt faktem na kolacji byli.;) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: zadanie 27 22.04.09, 18:55 paralele007 napisał: > ale miało miejsce, a o to chodziło. owszem, miało miejsce. ale nie chodziło o to. doczytaj może treść polecenia. jeśli nic z tego nie wyniesiesz, przeczytaj znaczenie słowa program (ze sjp.pwn.pl): 1. «plan zamierzonych czynności, przedsięwzięć itp.» evv16 napisała: > w zad.27 może być "kolacja z Jerzym Dudkiem", a nawet musi, bo > polecnie nie brzmiało : "napisz plan wycieczki" tylko "odtwórz > program", czyli zadanie polegało napisać co zrobili, a nie co było w > planie. a fakt faktem na kolacji byli.;) dokładnie odwrotnie. program jest właśnie czymś, co było w planie. w razie wątpliwości przeczytajcie sobie polecenie (zwracając uwagę na zwrot odtwórz program) a później fragment tekstu (Jerzy Dudek zrobił coś, czego nie było w programie). sorry Winnetou. evv16 napisała: > a w tekście pisano o kolacji.;) no pisano. ale przyjrzyj się jeszcze, co o niej pisano. evv16 napisała: > paulinaap napisała: >> Czy ostatni podpunkt w programie wycieczki Karoliny i Marcina, nie powinienminaczej wyglądać? Przecież kolacja z Jerzym Dudkiem NIE była planowana. > należało napisać program a nie plan. czyli napisać to jak ta > wycieczka wyglądała. a przecież z Dudkiem się spotkali. i znowu: kłania się znajomość słowa program. program to coś, co było w planie. kisiel_bb napisał: > idąc twoim tokiem rozumowania nie powinnaś wcześnie pisać o przejażdżce Marcina, bo był zaskoczony widokiem ferrari pod hotelem! co za brednie. to, że Marcin o tym nie wiedział, nie oznacza jeszcze, że nie było tego w programie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajimu Re: zadanie 27 22.04.09, 19:01 Ten ostatni post, który skomentowałeś/aś, to był raczej sarkazm. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: zadanie 27 22.04.09, 19:04 no wiem że był to sarkazm. ale kisiel_bb swoją sarkastyczną odpowiedzią zasugerował, że odpowiedź z kolacją jest dobra. a nie jest:] Odpowiedz Link Zgłoś
paralele007 Re: zadanie 27 22.04.09, 19:15 czerwona_chmurka napisała: > no wiem że był to sarkazm. ale kisiel_bb swoją sarkastyczną odpowiedzią > zasugerował, że odpowiedź z kolacją jest dobra. a nie jest:] Chmurko, myślę, że złe odpowiedzi nie byłyby zamieszczane na stronie Gazety Wyborczej, bo współpracuje ona (podobno) z CKE, więc szanse, że odpowiedź jest błędna, są nikłe ;] Odpowiedz Link Zgłoś
spoxik_x Re: zadanie 27 22.04.09, 19:38 bzdura! Na samym początku było parę odpowiedzi błędnych, które Gazeta.pl zmieniła po komentarzu pewnej nauczycielki. Redaktorzy to też ludzie. Zresztą, błąd był nawet kiedyś w odpowiedziach egzaminu humanistycznego 2008 w GAZECIE WYBORCZEJ, to co dopiero w nieoficjalnych publikacjach w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hbdzk Re: zadanie 27 22.04.09, 20:41 Zrobilem ten sam bład zamiast kolacji napisałem wylot do lublina samolotem bo tego nie było w planie wycieczki!! :(( I mam źle.. myślałem ze tak podchwitliwie zrobili a tu jednak ja jestem do tułu... żalowy ten plan!!!!!!!!!!:/ Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: zadanie 27 22.04.09, 21:18 nic się nie martw. odpowiedź w Gazecie wcale nie musi być zgodna z CKE, poza tym jeśli CKE uzna że "kolacja(...)" jest dobrze, to myślę, że znajdą się osoby, które zaprotestują. jakoś to będzie. paralele, nikt nie jest nieomylny, tym bardziej dziennikarze. a w ostateczności nawet autorzy tekstów mogli się pomylić;D ale w sumie przecież gdyby nie chcieli złapać w tę pułapkę nieuważnych uczniów, sformułowaliby inaczej pytanie. choćby "napisz plan". ;) ale swoją drogą, hbdzk, wylot do Lublina samolotem? przecież oni lecieli z Warszawy;D Odpowiedz Link Zgłoś
kabana39 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 21:43 Odtwórz program wycieczki oznacza odtwórz na podstawie podanego tekstu "program" (program wycieczki a nie plan). Plan robiliśmy zawsze na polaku PO przeczytaniu o jakiś wydarzeniach, czyż nie??? A więc ODTWARZAJĄC PROGRAM wycieczki powinniśmy napisać to, co najprawdopodobniej było w programie napisanym przez pracowników fundacji. bo to co mieliśmy rzekomo wykonać w zadaniu było PLANEM nie programem. Kolacja z Jerzym Dudkiem zrodziła się dopiero w ostatni dzień pobytu dzieci, a więc nie mogła znajdować się w programie, który mieliśmy zrekonstruować. Polecenie w zadaniu powinno brzmieć: "Napisz plan odbytej wycieczki" - czy coś w tym rodzaju Polecenie "odtwórz program wycieczki" robi wodę z mózgu i zbija z tropu ucznia, który dokładniej analizuje tekst i polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kabana39 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 21:45 acha i jeszcze jedno. Planu byśmy nie odtwarzali lecz sporządzali. Słowo "odtwórz" wskazuje nam na to, że mamy napisać coś, co było już napisane wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 23.04.09, 16:28 no właśnie. dlatego się łudzę że CKE napisało takie polecenie rozmyślnie, i to gazeta się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia2425 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:21 jejku.. nawet mnie nie strasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:27 przynajmniej ja to tak zrozumiałam. z początku też miałam wątpliwości i nie mogłam zczaić co tam jeszcze można wpisać. przeczytałam jescze raz polecenie i chyba teraz mam dobrze.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
areddd Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:49 Może ponieważ pisze abyś sporządził plan na podstawie tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:52 a w tekście pisano o kolacji.;) Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:21 a tam.;p kupi się jutro wyborcza i zobaczy.;) Odpowiedz Link Zgłoś
czakula333 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:08 zamknięte 13/20 -->masakra! plan wycieczki parwie że identycznie..uff podanie mam inaczej i raczej mam źle... myśle że rozprawka mnie uratuje..oby.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
guildgu Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:08 Myślicie że dostanę 3 pkt jeżeli w zadaniu 27 napisałem. Zamiast: Przejażdżka Marcina ferrari po mieście i zwiedzanie przez Karolinę muzeum figur woskowych. Przejażdżka Ferrari/Zwiedzanie muzeum Madame Tussauds. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
happyslip Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:10 NO JASNE ŻE TAK... ale 3 pkt było za całe zadanie;] Odpowiedz Link Zgłoś
ladykina Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:11 Myśle że tak bo ja tez tak mam xD pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zua24 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 20:04 Jeśli napisałeś z tym ukośnikiem to nie jestem pewna czy ci zaliczą. a myślicie czy jeśli ja napisałam: zaproszenie jerzego dudka na kolację, zamiast: kolacja z jerzym dudkiem - to też mi zaliczą? Odpowiedz Link Zgłoś
madaa12345 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 15:08 Również mam wątpliwości, co do zadania 17. Przecież w tekście zostało dwa razy nadmienione, że chodzi o ten podział. No ale nic, poczekajmy do czerwca :) Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:24 w tekście jest nadmienione : "wielkość tkwiła także w szczegółach, w umiejętności organizowania instytucji życia społecznego, w trosce o szkolnictwo i kulturę czego widoczne ślady pozostały(...)" więc ta zaznaczona odpowiedź jest raczej prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaap Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 15:11 Czy ostatni podpunkt w programie wycieczki Karoliny i Marcina, nie powinien inaczej wyglądać? Przecież kolacja z Jerzym Dudkiem NIE była planowana. Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:20 paulinaap napisała: > Czy ostatni podpunkt w programie wycieczki Karoliny i Marcina, nie powinien > inaczej wyglądać? Przecież kolacja z Jerzym Dudkiem NIE była planowana. należało napisać program a nie plan. czyli napisać to jak ta wycieczka wyglądała. a przecież z Dudkiem się spotkali. Odpowiedz Link Zgłoś
manacc Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:45 Ja tam w ostatnim podpunkcie napisałem : rozmowa przy kolacji z Jerzym Dudkiem... / Cosik tam pisało, ze zaprosił ich na kolacje i rozmawiali ^^ Mam nadzieje ze jutro z matmy bedzie troszke większy luzik =D<br /> <br /> Pzdro =) Odpowiedz Link Zgłoś
kisiel_bb Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:58 idąc twoim tokiem rozumowania nie powinnaś wcześnie pisać o przejażdżce Marcina, bo był zaskoczony widokiem ferrari pod hotelem! Odpowiedz Link Zgłoś
guildgu Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:12 Wszystko inne w zad 27 mam tak samo jak w kluczu odpowiedzi tylko myślałem nad tym podpunktem. Dzięki :D Odpowiedz Link Zgłoś
natalia2425 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:19 zadania zamknięte 17..:( w otwartych też troche pomyłek w planie wycieczki i ogólnie.. ale podanie i rozprawka na szczęście nienajgorzej poszły i chyba dobrze:) jutro dopiero będzie żle.. Odpowiedz Link Zgłoś
eva1993 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:19 z zamkniętych mam 19/20,plan prawie identyczny,w podaniu zamiast adresu swojego dałam adres dyrektora ;/ a temat rozprawki tydzień temu miałam taki na polskim,więc napisałam raczej bardzo dobrze...myślę,że będzie ponad 45,ale lepiej poczekać do czerwca z wynikami.ciekawe jaka będzie matma...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hassanka Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:24 Nie wiem jak Wy,ale ja osobiście twierdz,że ten egzamin był o wiele łatwiejszy niż próbny... I nawet temat rozprawki nie był zbyt głupi można było się rozwinąc na wiele tematów nie było podanego żadnego konkretu :D Teraz pozostało nam tylko czekać na wyniki... Miejmy nadzieję,że komisja nie będzie,aż tak surowa. Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia jutro na matmie :** Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_007 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:06 ten test był rzeczywiście prosty jedyne co sprawiło mi kłopot to oczywiście powstanie listopadowe podobno temat rozprawki był najprostszy od 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
virusman Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 15:38 Ja sądzę że w zadaniu 21 jest błąd... Nie wiem czy w kuratorium uznają to jako dobrze albo nie ale to jest nieprawda... W tekście jest napisane: Karolina: "...byłabym zaszczycona rozmową z Jerzym Dudkiem..." Marcin: "...obejrzenie meczu na żywo z udziałem Jerzego Dudka..." Jeśli obejrzenie meczu = spotkanie z tą osobą, to fajnie mają... Powinno być tylko wyjazd do Anglii, bo obejrzenie meczu to żadne spotkanie. To powinien być błąd ale te stare parchy z kuratorium pewnie sądzą że to jest ok... Czego jeszcze ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
madaa12345 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:40 Ale te odpowiedzi nie były pisane przez nikogo z kuratorium, tylko przez nauczyciela z jakiegoś gimnazjum :> Odpowiedz Link Zgłoś
xxxdarcia-1993xxx1 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:42 W zamkniętych miałam 3 źle,a w otwartych to chyba jeno czy dwa źle. Ciekawa jestem podania i rozprawki,ale rozprawka nie za bardzo mi poszła...:/ Już się jutra boję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maras190393 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:43 1) W zadaniu 21 nie powinno byc: "Dzieci marzyły o wyjeździe do Anglii i spotkaniu z Jerzym Dudkiem" tylko: "Dzieci marzyły o wyjeździe do Anglii", ponieważ tylko Karolina marzyła o spotkaniu z Jerzym Dudkiem a Marcin chciał tylko obejrzec mecz na żywo z Jerzym Dudkiem a nie spotkac sie z nim 2)Cos mi nie pasuje w zadaniu 27 (planie wycieczki). W dniu 4 w 1 punkcie powinno byc: "Wyjazd z Londynu do Liverpoolu". Dzieci jakos dziwnym trafem nagle z Londynu trafiają do Liverpol. Teleportowali sie czy Harry Potter im pomógł??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mikeymause Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:02 Ja własnie też zastanawiam sie z tym Liverpoolem, bo też tak napisałam w ostatnim dniu.. przecież tam jest wyraźnie napisane, że przylecieli do Londynu, zakwaterowali ich w hotelu i ruszyli na zwiedzanie miasta. Potem, jest wspomniane, że policjantki odebrały ich z hotelu W LIVERPOOLU i zawiozły do stajni... Hm, rzeczywiscie, musieli jakos przeniesc sie do Liverpoolu z Londynu.. Myślę,że bedzie kilka wersji dopuszczalnych w tym zadaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:03 prawdopodobnie tak.;) Odpowiedz Link Zgłoś
mis456 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:43 Napisałem w zadaniu z narratorem: Narrator w 3 osobie liczby mnogiej, zaliczą mi? Odpowiedz Link Zgłoś
greywer Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:44 Najbardziej zwaliłem podanie(miedzy kodem pocztowym a miejscowoscia doalem przecinki) 18/20 z zamkietych. Według mnie w 17 nie ma bledu, wszystko w nim jest ok i trzeba bylo podac "kolacja z Jerzym Dudkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:48 a mnie się w ogóle pochrzaniło i nie napisałam adresu w podaniu. w zadaniach zamkniętych też miałam 18. jedno zadanie otwarte przy tej narracji też mam źle.;/ no cóż. będzie co ma być.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek1212 Błąd w teście? 22.04.09, 15:48 Ja też się nie zgadzam z odpowiedzią do ostatniego punktu planu. W tekście jest napisane: "Dudek zrobił coś, czego nie było w programie wycieczki: zaprosił ich na kolację." Polecenie brzmi: "Na podstawie tekstu IV odtwórz program wycieczki Karoliny i Marcina." W słowniku języka polskiego definicja wyrazu odtworzyć brzmi: "przywrócić czemuś dawny wygląd lub stan " Wynika z tego, że mamy odtworzyć (przywrócić dawny wygląd) program wycieczki, w którym kolacja z Dudkiem nie była uwzględniona. Nie można więc w tym programie umieścić tej kolacji, wiec odpowiedź jest błędna. Powrót do kraju też nie jest do końca poprawną odpowiedzią, ponieważ nie ma o tym nic w tekście, a to na jego podstawie mamy odtworzyć ten program. Według mnie w teście został więc popełniony błąd. Ja wybrałem powrót do kraju, ponieważ ta odpowiedź jest bardziej prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Błąd w teście? 22.04.09, 17:38 ja napisałam powrót do hotelu. najsensowniejsze jest samo "powrót", i zastanawiałam się, czy tak nie napisać. ale wtedy byłoby mało precyzyjne. bardzo ciekawi mnie, czy cdn uzna odpowiedź "kolacja z Jerzym Dudkiem" za poprawną... bo jeśli tak, to się troszkę wkurzę:] ale bardzo możliwe, że nie - przecież mogło to być zwyczajne polecenie "napisz plan" a nie "odtwórz program", więc jestem dobrej myśli, może po coś to było :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Błąd w teście? 22.04.09, 18:30 Mnie też to trochę zastanawia, moim zdaniem powinni uznać obie odpowiedzi. Po pierwsze, o powrocie nie ma w tekście ani słowa. Po drugie, o kolacji z Jerzym Dudkiem jest napisane, że nie było jej w planie. W sumie to 1:1, więc powinni uznać obie odpowiedzi. Tak naprawdę, to po punkcie "Spotkanie z piłkarzami Liverpoolu" powinien być koniec zadania. Co innego, gdyby w poleceniu pisało, aby odtworzyć przebieg wycieczki, ale oni proszą o program. Martwi mnie to trochę, gdyż nie wiem, czy liczyć sobie ten punkt, czy nie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Błąd w teście? 22.04.09, 18:38 ale dlaczego? już prędzej 0:0 niż 1:1. bo obie są błędne. prawdę mówiąc punkt powinna dostać tylko osoba, która napisała, że tego podpunktu nie powinno być, albo wstawiła jakąś kreskę, albo cokolwiek o tym świadczącego (puste pole się nie liczy bo mogło świadczyć o niewiedzy:P). nikomu innemu się nie należy. a jeśli już komuś, to najprędzej osobom, które napisały powrót - do hotelu, do kraju. wiem, że nic o nim nie było, ale jest to poniekąd logiczne. a przynajmniej znacznie logiczniejsze niż ta nieszczęsna kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Błąd w teście? 22.04.09, 20:45 No niby tak, ale w poleceniu pisało wyraźnie, że należy oprzeć się na tekście, a nie na własnych pomysłach. Więc raczej ta wersja z kolacją jest już bardziej poprawna, choć tak naprawdę obydwie odpowiedzi powinny być niezaliczone. Zobaczymy, co z tym zrobią ;). Odpowiedz Link Zgłoś
ajimu Re: Błąd w teście? 22.04.09, 18:41 I ja przy tym zadaniu trochę się zastanawiałam. Pisało wyraźnie, że kolacja z Dudkiem nie była planowaną częścią wycieczki, dlatego postanowiłam napisać: powrót do Polski. Jednak nie wiadomo, czy podróż ta skończyła się na czwartym dniu. Nad tym tematem jeszcze będę polemizować z moją wychowawczynią - nie ma bata. Za to zadanie były 2 punkty, czy 3? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Błąd w teście? 22.04.09, 18:58 dlatego napisałam "powrót do hotelu", bo ta odpowiedź wydała mi się optymalna. też na pewno zwrócę na to uwagę mojej nauczycielce, choć całkiem możliwe, że sama już to zauważyła ;) za to zadanie były 3 punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek1212 Re: Błąd w teście? 22.04.09, 20:45 "powrót do hotelu" to raczej nie jest optymalna odpowiedź. Do hotelu musieli wracać codziennie, ale w poprzednich programie, w poprzednich dniach nic o tym nie ma. To jakie odpowiedzi uznają okaże się dopiero po ogłoszeniu wyników. Prawie zawsze są jakieś błędy i niejasności na tych testach. Mogliby się bardziej do tego przykładać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Błąd w teście? 22.04.09, 21:22 w sumie racja... ee oni to ogłoszą jak już będzie po wszystkim? z tego co wiem podanie o obejrzenie swojej pracy (i co za tym idzie - o odwołanie) trzeba napisać duuużo wcześniej. trochę mnie to nie urządza, bo nie wiem czy bawić się w to wszystko dla jednego punktu, ale jeśli to ma mi zaważyć... :| Odpowiedz Link Zgłoś
tomek98765 Re: Błąd w teście? 22.04.09, 21:33 Gwarantuję Ci, ten jeden punkt na pewno nie zaważy na Twoim przyjęciu do szkoły ;). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_chmurka Re: Błąd w teście? 23.04.09, 16:35 wierz mi, zdarzały się już takie przypadki. a nawet o pół punktu - np. ktoś miał 74,5 a od 75 był próg. z lekka nieprzyjemna sytuacja. wszystko zależy od tego, jak wysoko mierzysz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzessasa Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 15:49 elo ja mam taki problem i ciagle o nim mysle.<br /> napisalam w rozprawce argumenty o:<br /> 1. kaminskim - jako z arkusza<br /> 2. o wielkiej emigracji - jako historia 3. i o tyłaczce Oduseusza - jaki literatura; Homer<br /> <br /> A wielka emigracja byla w arkuszu, a bylo trzeba 1 z arkusza i 2 z lit, lub hist. Zalicza mi ten argument czy nie i uznaja go za argument z arkusza? Odpowiedz Link Zgłoś
poziomapoziomka Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:51 wydaje mi sie niestety ze moga uznac to za drugi arg z arkusza, u mnie 16/20 z zamknietych no i pomieszalam z ta narracja :) powodzenia jutro wszystkim zycze -- Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:51 ja napisałam: o Kamińskim jako to z arkusza. o Latarniku jako z literatury. i tez o wielkiej emigracji. później jednak stwierdziłam, że lepiej będzie jeszcze coś dodać i napisałam o "przypadkach Robinsona Cruzoe", żeby nie było że mam 2 z arkusza a 1 z literatury. Nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy uznają bo komisja też nieraz ma jakieś odchyły.;/ poczekamy- zobaczymy.;) nie ma co się nazbyt stresować.;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzessasa Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:56 ja nie chcialam nic dodawac bo tylko 3 bylo trzeba i nie chcialam bledow jakis zrobic wiec zostawilam.<br /> a jak nie zalicza to mi 0 pkt postawia albo co bo mam za malo wiec wiecie wszystko w rekach egzaminatora jak sie jakas szuja trafi to moze z arkusza uznac ale przeciez w arkuszu jest a w histori tez jest, nie napisali ze nie moze byc w arkuszu:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:59 więc nie stresuj się tak tylko poczekaj cierpliwie na wyniki. zresztą nawet jeśli nie uzna Ci tego argumentu, to za styl rozprawki, za brak błędów ortograficznych i interpunkcyjnych coś dostaniesz.;-) no i nawet chyba powinnaś dostać jakieś punkty za pisanie na temat.;) nie jest źle.;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzessasa Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 15:59 jak sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
grzessasa Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:01 hmm ale mi zalezy na dobrej szkole jak by mi zaliczyli argument to moze bym miala i 15/15 a tak jak nie zalicza to mi moze by 10 a nawet 3 Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:02 ej, czemu podchodzisz do tego tak pesymistycznie. liczą się też punkty z cześci mat.-przyr. ;) no i oceny.;) Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:01 będzie dobrze.;** Odpowiedz Link Zgłoś
malunia0908 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 16:02 mi sie wydaje ze odpowiedz do 17 zadania to z Krajami i emigracja. Ja z zamknietych mam 14/20 a bez rozprawki mam 25/30, sadze ze za rozprawke bede miała wiecej niz 5 punktów( troche z rozprawka mi nie poszło)..:( Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:04 odpowiedz w zadaniu 17 ma być taka jaką zaznaczono w arkuszu z odpowiedziami. Odpowiedz Link Zgłoś
mikeymause Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 16:06 ja mam z zamkniętych wszystko dobrze z wyjątkiem pytania o datę (podałam powstanie styczniowe!- 1863). otwarte - super! plan- zaczynają się schody... mam nadzieję, że będzie kilka dopuszczalnych wersji. podanie - jest OK, ale nie napisałam "uprzejmie proszę o szybkie rozpatrzenie mojej prośby" rozprawka - nawiązanie do motywu homo viator, do wiersza L.Staffa pt. 'Itaka' albo 'do Itaki' jakoś tak, do Odyseusza, do Kapuścińskiego, a z arkusza - do dzieci i Kamińskiego. Sama literatura.. ale w arkuszu wyraźnie było napisane dwa z literatury LUB historii, ewentualnie jeden z tego, jeden z tego, więc jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
grzessasa Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:13 Uzasadnij trafność podanego stwierdzenia, odwołując się do jednego przykładu z arkusza i co najmniej dwóch przykładów z literatury lub historii, ewentualnie z obu tych dziedzin.<br /> <br /> takie pytanie<br /> <br /> odwołując się do jednego przykładu z arkusza i co najmniej dwóch przykładów z literatury lub historii<br /> ja to zrozumialam tak; hmm z arkusza to wezme kamisnkiego bo najlatwiej, z literatury najprosciej maly ksiaze, i nawet sie nie zastanawialam czy z histori wielka emigracje.<br /> <br /> a ten kto ukladam pytania i by przeczytal moja prace mogl mogl uwzglednic tylko kaminskiego jako arkusz, maly ksiaze jako literatura i wielka emigracje jako akrusz. Ale nie napisali ze nie moze byc z arkusza historyczny, ale za to napisali ze jeden z arkusza. Ale nie napisali tez i co najmniej dwóch przykładów z literatury lub historii z poza arkusza<br /> <br /> co sadzicie Odpowiedz Link Zgłoś
darek109 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 16:09 Jak nie napisałem jednego argumentu??? Proszę o szybką odpowiedź.. Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:11 mogą Ci wogóle nie uznać argumentów. ale kurcze. wiesz. wszystko zależy od egzaminatora.;/ pozostaje czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
maras190393 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 16:09 1) W zadaniu 21 nie powinno byc: "Dzieci marzyły o wyjeździe do Anglii i spotkaniu z Jerzym Dudkiem" tylko: "Dzieci marzyły o wyjeździe do Anglii", ponieważ tylko Karolina marzyła o spotkaniu z Jerzym Dudkiem a Marcin chciał tylko obejrzec mecz na żywo z Jerzym Dudkiem a nie spotkac sie z nim 2)Cos mi nie pasuje w zadaniu 27 (planie wycieczki). W dniu 4 w 1 punkcie powinno byc: "Wyjazd z Londynu do Liverpoolu". Dzieci jakos dziwnym trafem nagle z Londynu trafiają do Liverpol. Teleportowali sie czy Harry Potter im pomógł??????????????????? CO O TYM MYŚLICIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
malunia0908 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 16:09 ja w rozprawce mam o Kamińskim,Latarniku i jedno z historii.Mam nadzieje, że będe miała dużo punktów za rozprawke, bo inaczej to bedzie masakra..:( Odpowiedz Link Zgłoś
darek109 Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,... 22.04.09, 16:11 Jeśli nie napisałem jednego argumentu...? Odpowiedz Link Zgłoś
piesyuki Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczna,.. 22.04.09, 16:12 Co jeśli nie napisałam adresu w podaniu? Wydawało mi się, że dam go osobiście... Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:13 ja też nie napisałam. i tak się zastanawiam czy w ogóle w podaniu musi być adres. Odpowiedz Link Zgłoś
piesyuki Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:15 Musi, ale chyba jak się wysyła oO' W sumie nie wiem... Mam nadizeje, że dużo pkt za to nie odejmą *albo i w ogóle* Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:15 eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2720/ osz.. chyba wogóle podanie mam źle.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
piesyuki Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:17 ... 'PODANIE' A ja mam 'Szanowany panie Dyrektorze' Odpowiedz Link Zgłoś
evv16 Re: Egzamin gimnazjalny 2009 - część humanistyczn 22.04.09, 16:19 ja też. nie mam ani Adresu swojego ani dyrektora. macabra.;/ Odpowiedz Link Zgłoś