Dodaj do ulubionych

System edukacji na świecie

28.04.09, 23:58
Stwierdzenie, że "Edukacja w Kenii jest nieobowiązkowa i płatna" jest mylne, bo nie dotyczy szkół podstawowych. W grudniu 2002 r. rząd Kibakiego wprowadził bezpłatne, obowiązkowe nauczanie na poziomie podstawowym. Więc teoretycznie każde kenijskie dziecko powinno chodzić do szkoły podstawowej za darmo.
Obserwuj wątek
    • dorotask Re: System edukacji na świecie 29.04.09, 11:13
      "Wcięło" mi kawałek ostatniego zdania. Miało być:

Więc teoretycznie każde kenijskie dziecko powinno chodzić do szkoły podstawowej, w której nauka jest za darmo.
    • gobi05 mam uczucie niedosytu 29.04.09, 12:06
      szkoda że zabrakło Danii i USA
    • pawel_zielinski80 System edukacji na świecie 29.04.09, 14:49
      Fajny artykul. System edukacji na roznych kontynentach. Zabraklo tylko polkuli
      zachodniej.

Wychodzi stad, ze w Polsce jest system mieszany jesli chodzi o odplatnosc i o
      nauke pamieciowa.

Akurat polski system ma wady i to powazne, chodz mieszcza sie one w innych
      zakresach niz opisane w artykule. Sa to: slabo oplacana kadra nauczycielska bez
      systemu zachecajacego do samoksztalcenia nauczycieli (moja siostra-uczennica
      gimnazjum uczy sie danych statystycznych sprzed 10-15 lat gdy jej nauczycielka
      chodzila na studia). O wysokosci zarobkow pedagogow swiadczy wysluga lat a nie
      jakosc nauczania (z rzadkimi wyjatkami).
      Podejscie nauczycieli do uczniow ksztaltowane przez "chodzenie po opinii".
      Premiuje sie bezkrytycznosc uczniow a wychylanie sie poza przecietnosc jest
      widziane niechetnie. Sam pamietam, ze za wypracowania na polskim, gdy w pracy
      zgadzalem sie z nauczycielem dostawalem lepsze stopnie niz gdy probowalem szukac
      wlasnego zdania. Nauczycielka znajdywala wtedy o wiele wiecej bledow w mojej
      pracy i ocena byla nizsza.
      Do tego tolerancja dla sciagania od najmlodszych klas az po studenckie pisanie
      magisterki na zasadzie "kopiuj-wklej".

I tak ciesze sie, ze skonczylem szkole zanim nadeszla IV RP i to dziwne
      odrodzenie narodowo-patriotyczne promujace wszystko to, co archaiczne i
      odnoszace sie bardziej do swiata jakichs roznych symboli i wartosci niz
      promujace zyciowa zaradnosc, niezaleznosc, chec poszukiwania, zainteresowania
      ludzmi odmiennymi od nas i szacunku dla nich, poszukiwania wlasnej drogi zyciowej.

Ciesze sie przynajmniej, ze urodzilem sie na tyle wczesnie, by przynajmniej to
      ostatnie mnie ominelo ale boli mnie, ze moglem zawsze trafic lepiej. Lata leca a
      nowe pokolenie walczy z tymi samymi nierozwiazanymi problemami z ktorymi ja
      musialem. I nic a nic nie maja latwiej.
    • angrusz1 Jak słyszę " dostosowanie do ucznia " 02.05.09, 19:40
      i brak wymagań , nie ma kucia na pamięć , to już wiem , że poziom
      jest niski .
      Wiedza wymaga dużej pracy a pewne minimum trzeba mieć w głowie :
      wykute .
      To sprawia trudności .
      I dobre szkoły wymagają wkucia i egzekwują te wiedzę .

Słabe " rozwijają zdolności " - zdolności np do robótek ręcznych i
      tp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka