Dodaj do ulubionych

Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK

28.03.11, 21:01
Mam pytanie czy wyjezdzajac na Kube z UK zlatwialiscie wize sami czy przez biuro podrozy ?
Ja lece z Virgin i powiedziano ze poniewaz nie mam brytujskiego obywatelstwa
wszystkie formalnosci zalatwic musze sama.
Macie jakies doswiadczenia w tej sprawie ?
Wie ktos moze jaki jest czas oczekiwania ?
Bede wdzieczna za odpowiedzi

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • damian2323 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 29.03.11, 00:20
      jeżeli mieszkasz w UK to nie muszę Ci tłumaczyc jaką znajomością przepisów mogą pochwalic się "wyspiarze". Jeżeli nie znajdziesz nikogo, kto z polskim paszportem leciał z UK na Kubę proponuję zapytac w kilku biurach podróży, sprawdzic w internecie ewentualnie kontakt z ambasadą lub konsulatem kubańskim w PL lub UK ( nie wiem gdzie jakie są). Znam osobiście Słowaczkę, która była na Kubie ze słowackim paszportem - zapytam jak załatwiała wizę, ale wiesz, na słowacki paszport to nawet do USA bez problemu się dostaniesz - nie to co nasza czerwona książeczka!
      • monhann2 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 29.03.11, 19:03
        A o co chodzi z ta wiza? Czy chodzi o karte turysty, ktora sie po prostu kupuje w konsulacie lub dostaje z biura podrozy? Troche to dla mnie dziwne, bo w 2004 roku zabralam moja mame z Kanady (z polskim paszportem,) na Kube, wyjazd zorganizowany z biura i okazala sie karta turysty, ktora i my, posiadacze kanadyjskich paszportow musielismy sie rowniez okazac. Tak, ze nie rozumiem jaka roznica miedzy paszportem brytyjskim a polskim? Moze cos ominelam i nie jestem na biezaco?
    • damian2323 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 29.03.11, 20:07
      z tego co widzę, to onyx212 chodzi o kartę turysty kupowaną po przylocie na lotnisku. znajoma Słowaczka, która była 2 lata temu na Kubie bez problemu tę sprawę załatwiła na lotnisku. Więc pani z Virgin nie ma zielonego pojęcia o tym czym się zajmuje! Zupełnie inaczej wygląda sprawa wizy turystycznej potrzebnej do indywidualnego wjazdu na Kubę. Tu nie obejdzie się bez wizyty w ambasadzie czy konsulacie. Ala jak pisze onyx212 wybiera się z biurem podróży więc wszystko załatwi na miejscu na Kubie.
      • onyx212 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 30.03.11, 20:19
        Dzieki za odpowiedzi.Chodzilo mi oczywiscie o karte turustyczna a nie wize.
        Virgin ma na stronie internetowej ze karty turystyczne dostaja wszyscy z paszportem brytyjskim
        pozostali odsylani sa do konsulatu kubanskiego. Wiadomo ze powinnam te karte uzyskac bez problemu po zaplaceniu ale co jesli personel nie bedzie wiedzial co ze mna zrobic tylko dlatego ze mam polski paszport a roznie z nimi bywa. Dwa razy dzwonilam do Virgin i odsylali mnie do konsulatu bo widocznie nie mieli pojecia. Z drugiej zas strony dostalam dzisiaj bilety wiec domyslam sie ze pewnie zalatwiaja karty dla grup zorganizowanych bo nie brali odemne danych paszportu. Stad moj dylemat.Troche niechce mi sie brac dnia wolnego w pracy i jechac na Holborn zeby zalatwic papierek, ktory moze dostane w dwie minuty na lotnisku.
        Dlatego pytam jak to bylo u Was

Pozdrawiam
        d
        • damian2323 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 30.03.11, 20:55
          moja znajoma kupiła kartę turystyczną na lotnisku po przylocie na Kubę. nie miała z tym żadnego problemu a przyleciała z UK ze słowackim paszportem i kupowała tak samo jak reszta turystów w brytyjskimi paszportami. na wszelki wypadek skontaktuj się może telefonicznie z placówką dyplomatyczną Kuby w UK lub PL i wyjaśnij sprawę. Może byłoby dobrze zadzwonic do Tomasa Cooka, Thomsona i First Choise'a i zapytac co oni wiedza na ten temat. Czy wiesz, że połączenia telefoniczne na Kubę i z są najdroższe na świecie? Nawet przez tanią linię kosztuje 1GBP/min!
          Odpisz czego się dowiedziałaś w tej sprawie. I miłych wakacji!
        • monhann2 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 31.03.11, 16:11
          Co to za biuro podrozy ten Virgin skoro nie maja zielonego pojecia. Kto jak kto ale biuro turystyczne powinno miec te sprawy obcykane w malym paluszku a nie odsylac ludzi do konsulatu. W koncu polskich turystow wyjezdzajacych na Kube z Anglii jest cala masa, nie Ty jedna przeciez!!! Powinni te karty dawac kazdemu, nie wazne z jakim paszportem, bo kazdy je potrzebuje aby wjechac na Kube. Tak, jak bylo tutaj, w Kanadzie. Zalatwilam wyjazd i karty z biletami otrzymalismy wszyscy, zarowno moja najblizsza rodzina z paszportami kanadyjskimi jak i moja mama z polskim. Powodzenia.
          • damian2323 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 31.03.11, 18:34
            monhann2, gdybyś zobaczył jaką wiedzą dysponują co niektórzy Brytyjczycy, to może byś i dostał zawału!!! ale robi się nam off topic!
            • onyx212 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 02.04.11, 16:00
              Dzieki za podpowiedzi.
              Mniej mnie martwi ten swistek na te chwile a bardziej to na ile bezpiecznie jest
              tam jechac i wylegiwac sie w sloncu albo kapac w oceanie przy tym co obecnie wyprawia sie w Japoni. Wiem, wiem niby tysiace mil ale jednak. Sama na codzien pracuje w onkologii wiec co nieco wiem. Kolega malzonek twierdzi jednak ze po Czarnobylu zahartowani jestesmy i
              bardziej nam nic nie zaszkodzi

Pozdrawiam
              • jacinda Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 03.06.11, 12:14
                Lecialam na Kube 3 razy z UK (Thomas Cook i Thomson/First Choice). Za kazdym razem 'papiery' czekaly na nas do wypelnienia na lotnisku Gatwick. Nic wiecej nie musielismy zalatwiac. Aha, pracownicy tych biur bardzo podkreslali, ze nie mozna zrobic bledu, bo za kolejny druk trzeba bedzie zaplacic (£20 z tego, co pamietam).
                PS. Mam polski paszport.
                • luckynyc Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 03.06.11, 17:36
                  Dziś byłem w Ambasadzie Kuby w Warszawie i załatwiłem na poczekaniu kartę turysty, choć Pani bardzo upierała się abym do przyszedł za kilka godzin.
                  • jacinda Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 06.06.11, 22:35
                    Ale onyx leci z UK i do Warszawy chyba mu troche za daleko...
                • kruella9 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 19.02.13, 23:03
                  czyli na pewno nie ma z tym problemu?
                  lece z Thomas Cook
                  Gdy pytalam w buirze, to kazali mi dzwonic do ambasady.
                  Napomknelam,ze czytalam,ze na lotnisku mozna ja dosstac--odp...na lotnisku mozesz sobie wymieniz tylko walutesmile
                  • casiopeja11 Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 06.03.13, 20:18
                    Nie powinno byc problemu.
                    Bylismy na Kubie w 2011 z TC i z tego co pamietam to te wspomniane juz karty turystyczne dostalismy od Thomasa razem ze wszystkimi dokumentami i biletami, nie musielismy juz nic sami zalatwiac.
                    • kamilshka Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 26.04.15, 18:47
                      Kruella9, ja tez lece za miesiac z Thomas Cook na Kube( z Manchester, mam polski paszport a narzeczony belgijski)i jak probuje sie dowiedziec cos o vise/ karte turysty na infolinii thomas cook to odsylaja do ambasady... Wiedza w tym zakresie ludzi pracujacych na infolinii jest przerazajaca.

Jak w rezultacie sprawa wygladala u Ciebie? Pojechaliscie na lotnisko i tam rpzedstawiciel Thomas Cook dal Wam bilety i karty turysty do wypelnienia? Juz nigdzie wiecej nic nie placiliscie i nie zalatwialiscie w zwiazku z karta pobytu na Kubie?
                      • dag_dag Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 28.04.15, 10:56
                        Wróciłam trzy tygodnie temu z Kuby, my dorośli mamy polskie paszporty, dzieci angielskie, byliśmy z Thomas Cook i lecieliśmy z Manchester. Karty turystyczne do wypełnienia dają ci w samolocie. Nic nie płacisz i nic więcej nie załatwiasz.
                        Takiej informacji udzielili nam wcześniej w biurze podróży, my @ zadawaliśmy pytania. Nie mieliśmy zupełnie żadnych problemów.
                        • max-bax Re: Wiza na Kube przy wyjezdzie z UK 02.05.15, 16:09
                          Różnie z tym bywa - dwa lata temu leciałem z Manchesteru z Thomasem Cookiem na Kubę (mam polski paszport). Najpierw TC twierdził, że muszę sam sobie wykupić kartę turysty, co uczyniłem za pośrednictwem jednego z wrocławskich biur. Potem okazało się, że karta była przesłana do mnie przez TC razem ze wszystkimi dokumentami podróży - tak więc w sumie miałem dwie smile)) Jednak znając różnej maści dziwactwa Anglików proponuję zaopatrzyć się samodzielnie w kartę, bo może się okazać, że jej nie dostaniesz od TC, a wtedy klops, bo Kuba nie przewiduje VOA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka