Dodaj do ulubionych

wyspa Saona wycieczka z PC

24.06.15, 13:48
Cześć

Na połowę listopada planuję z narzeczonym pierwszą wycieczkę na Dominikane, okolice Punta Cana.Bardzo zalezy mi na zobaczeniu wyspy Saona, zastanawiam się czy jest możliwośc wykupienia wycieczki w lokalnych biurach, czy to bezpieczenie i jaki jest to koszt.Bedę leciała z Tui i z tego co widzę iu nich koszt wycieczki na wyspię to 189 dolarów, nie wiem czy aby nie przepłace w takim wypadku.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 24.06.15, 15:39
      Jeśli szukasz informacji o wycieczkach na Saonę to tu wakacjedominikana.pl/wyspa-saona/ znajdziesz dość dokładną informację. Co do cen to info może nie być całkiem aktualne bo i tam ceny na usługi turystyczne rosną. Oczywiście turoperator TUI ma najwyższą z możliwych cen na wycieczki ale z powodzeniem znajdziesz firmę wycieczkową która tą samą wycieczkę oferuje dużo taniej.
      Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania dotyczące planowanych wakacji, zapraszam. Chętnie na każde odpowiem.
    • kag73 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 13.07.15, 14:12
      gosiakowa5 napisał(a):
      > Na połowę listopada planuję z narzeczonym pierwszą wycieczkę na Dominikane, oko
      > lice Punta Cana.Bardzo zalezy mi na zobaczeniu wyspy Saona, zastanawiam się czy
      > jest możliwośc wykupienia wycieczki w lokalnych biurach, czy to bezpieczenie i
      > jaki jest to koszt.Bedę leciała z Tui i z tego co widzę iu nich koszt wycieczk
      > i na wyspię to 189 dolarów, nie wiem czy aby nie przepłace w takim wypadku.
      >
      Jasne zapewne mozna wykupic wycieczke w lokalnych biurach, w hotelu. Mozna tez podjechac do wioski Bayahibe i tam tez oferuja, moza sie nawet targowacsmile stamtad odplywaja lodki i wieksze lodzie na Saone.
      • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 16.07.15, 23:01
        Dziękuję Wam bardzo za informacjęsmile Zastanawiam się tylko jak odróżnić biuro które faktycznie może organizować wycieczki od tych "lewych".Tak,żeby nie dać się oszukać? Orientujecie się może jak z hotelu riu Naiboa można dostać się miejscowości Bayahibe? Czy w ogolę można korzystać z busów-o ile tam są- czy to niebezpieczne? Pierwszy raz wybieram się tak daleko, z góry przepraszam za głupie pytaniasmileCiekawi mnie czy w tamtejszych biurach uda mi się dogadać po angielsku?
        • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 17.07.15, 20:58
          Zacznę od końca. W resortach hotelowych bez problemu porozumiesz się po angielsku, ale tu uwaga: sprzątaczki mówią wyłącznie po hiszpańsku więc wszelkie próby dogadania się z nimi nie ważne słownie czy na piśmie mija się z celem. Oczywiście możesz trafić na taką ktora zna angielski ale będzie to raczej wyjątek potwierdzający regułę. To samo tyczy się większości obsługi hotelowej. Kelnerzy owszem znają angielski ale głównie w zakresie potrzebnym im do obsługi gości. Zwykle najlepiej po angielsku mówią pracownicy recepcji ale i tu reguły nie ma żadnej. Hiszpański to łatwy język więc warto nauczyć się paru podstawowych zwrotów dla własnej wygody.
          Niestety transport publiczny i drogi to nie jest coś co na Dominikanie działa jak u nas. Owszem są autobusy i to bardzo tanie ale ich zasięg i częstotliwość to raczej czarna magia. Taksówki takie jakie znamy są bardzo drogie a z cennikiem (w dolarach) można zapoznać się w hotelach czy na postojach. Szczegóły transportu publicznego na Dominikanie znajdziesz tu dominicana.blox.pl/strony/transportpubliczny.html
          i jeszcze tu: www.wakacjeipodroze.com/dominikana-informacje-praktyczne-ceny/
          Nie jestem specjalistką od rejonu Punta Cana ale blogerzy świetnie mnie wspomagają.
          Na teren hotelu (nie ważne od frontu czy od strony plaży) może wejść jedynie licencjonowana firma. Dominikańczycy bardzo dbają o bezpieczeństwo turystów, ale to jednak trochę inny świat dlatego jeśli nie znacie hiszpańskiego i tamtejszych realiów lepiej darować sobie samodzielne eskapady.
          A na pytania chętnie odpowiem każde nawet te najprostsze bo diabeł zawsze tkwi w szczegółach.
          • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 01:04
            Bardzo dziękuję za odpowiedzsmilezaraz przejże informację na stronach które wkleiłaś.Wylatuję 27 listopada i właśnie noszę się z zamiarem zapisania na szybki wakacyjny kurs hiszpańkiego,zawsze chciałam się nauczyć tego języka a teraz mam ku temu powód. Mam jeszcze kilka pytań , będę wdzięczna za odpowiedzi:
            1.natknełam się w internecie na biuro villapolonia, widziałam że mają tańsze wycieczki fakultatywne niż tui.Wiesz może coś o tym biurze?
            2.Na jednym z forum czytałam,że najlepiej samemu nie wychodzić poza teren hotelu, czy faktycznie jest aż tak niebezpiecznie?
            3.Chciałam wykupić też wycieczkę objazdową po Dominikanię, w programie widziałam zwiedzanie wiejskiej szkoły i również na jakimś forum natknęłam się na informację że warto zabrać cukierki bo dzieci o nie proszą.Czy faktycznie tak jest?
            • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 01:11
              właśnie czytam o bezpieczeństwo na poleconym przez Ciebie blogusmile W sumie mogłam się spodziewać,że to trochę naciągane historię z niewychodzeniem poza teren hotelu..
            • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 20:41
              Pomysł z wakacyjnym kursem hiszpańskiego jest świetny ale pamiętaj będziesz takim "ceprem na Bukowinie". Karaiby mówią odmianą hiszpańskiego - karbik espaniol. Po hiszpańsku (w wersji kontynentalnej) mówią w Meksyku. Ale sam pomysł uważam za świetny.

Biuro Villapolonia faktycznie działa na Punta Cana. Jest popularne wśród polskich turystów z racji tego że mówią po polsku (prowadzi ją Marcin, Polak z którym trochę spięłam się swego czasu tu na forum bo nie lubię reklam na forum). Co do jakości usług świadczonych przez Villapolonia nie mnie oceniać bo nie korzystałam z ich usług. Czytałam różne opinie jedni byli zachwyceni inni nie.

Potwierdzam to co piszą na forach. Jeśli nie jest się dobrze zadomowionym na Dominikanie i jeśli nie ma się dużego doświadczenia w samodzielnym podróżowaniu po świecie lepiej samodzielnie nie wypuszczać się poza resort. Nie jest problemem samo bezpieczeństwo ale fakt że nie zna się tamtejszych realiów, to jest naprawdę inny świat od tego który znamy. Po resortach można poruszać się bez problemu.

Owszem są takie wycieczki wgłąb Dominikany (ale tylko troszeczkę wgłąb). Można tam zobaczy prawdziwą dominikańską biedę na użytek turystów. A z cukierków dzieci z pewnością bardzo się ucieszą tak samo jak cieszą się z kolorowych kredek. Dominikana jest naprawdę krajem ogromnych kontrastów od luksusowego centrum Santo Domingo, przez prawdziwe slumsy gdzie "domy" buduje się z tego co się znajdzie aż po ubogie górskie wioski gdzie często nie ma ani prądu ani bieżącej wody.
    • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 01:38
      I czy dobrze zrozumiałam,że na terenie hotelu mogą być lokalne biura podróży?Rozumiem,że te w hotelu są pewnie i nie muszę się obawiać?
      • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 01:49
        Przepraszam,że tak Cię zasypuję pytaniami ale im więcej czytam tym więcej pytań rodzi mi się w głowie.
        Czy w hotelu należy dawać napiwki?Jeżeli tak to w jakiej wysokości?
        • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 21:04
          Przejęłam to forum właśnie po to żeby dzielić się z innymi moją wiedzą i doświadczeniami więc możesz pytać o co tylko zechcesz.

Hm. Napiwki. To rzecz bardzo indywidualna. Można tak jak Amerykanie czy Kanadyjczycy zostawiać na stole "dolarka". Można również na zakończenie pobytu wyróżnić wybrane osoby wyższym napiwkiem (10-15 U$). To Twoje pieniądze i Ty o tym decydujesz. Dobrze widziane są napiwki w restauracjach tematycznych na terenie hotelu.
          Napiwki które naprawdę warto dawać i o nich pamiętać to te dla sprzątaczek. Najlepiej w lokalnej walucie (peso dominikańskie). Taki napiwek (max 100 peso jednorazowo) zostawiamy raz na 3-4 dni na łóżku. I tu mała uwaga. To co na łóżku "należy" do sprzątaczki. Więc nie pozostawiamy na nim nic oprócz napiwku i ewentualnie torby z rzeczami do pralni (należy brudne rzeczy włożyć do specjalnej torby i dodać wypełnioną listę). Do podanych cen zostanie doliczony podatek. Za pralnię płaci się w recepcji. Sprzątaczka nie ukradnie tego co "zwinęła" razem z brudną pościelą ale nie jest jej zadanie pamiętanie w którym to pokoju mieszkali bałaganiarze którzy rzeczy zamiast w szafie trzymają na łóżku wink

Planując wycieczki radzę nie przesadzać. Nawet w listopadzie jest tam bardzo gorąco a spędzanie całych wakacji nawet w klimatyzowanym autokarze do najprzyjemniejszych nie należy. Najwyżej polecicie tam jeszcze raz, a wtedy polecam region Puerto Plata jakże inny od białych plaż i tylko palm na Punta Cana.
      • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.07.15, 20:47
        Owszem zarówno na terenie hotelu jak i resortu działają lokalne licencjonowane biura. Turoperatorzy (tacy jak TUI) wiedzą że ich oferta jest znacznie droższa od tej lokalnej ale rezydent (opiekun) z czegoś musi mieć prowizję wink
        Nie spotkałam się jeszcze z sytuacją aby ktoś został oszukany przez lokalne biuro podróży. Dominikańczycy żyją z turystyki i ewentualny naciągacz szybko trafiłby za kratki.
    • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 16.08.15, 20:57
      Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi,zastanawiam się ostatnio czy są wycieczki kilku godzinne, spotkałam się z czymś takim na wyspach kanaryskich, takie 3 godzine wycieczki gdzie jedzie się w jedno miejsce.Narazie znalazłam same całodniowe wycieczki a zdecydowanie nie nadaje się na zwiedzanie w 30 stopniowym upale przez 10 godzin.Może Ty albo ktoś z obecnych tutaj forumowiczów spotkał się z czymś takim?
      • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 17.08.15, 10:47
        Nie wiem co rozumiesz pod terminem "zwiedzanie". Na Dominikanie owszem wycieczka to dojazd klimatyzowanym autokarem, atrakcje na miejscu 3-4 godziny, powrót klimatyzowanym autokarem. Może to razem zająć cały dzień ale bez przesady. Lecąc na Dominikanę możesz założyć że nie ma tam zabytków do typowego zwiedzania, są ładne miejsca które warto zobaczyć, wioski jako "atrakcje" turystyczne, aquaparki żeby popływać z delfinami, rejsy katamaranami, dla chętnym wyprawy na połów dużych ryb w oceanie czy w kwietniu rejsy aby obserwować wieloryby z młodymi, są wodospady, wyprawy ciężarówkami do "dżungli", czy jazda na baggy.
        • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 24.08.15, 23:37
          Może źle to ujełam, poprzez zwiedzenia miałam na myśli zobaczenie właśnie jednej takiej wioski, albo stolicy itp. z tym,że narazie znalazłam oferty wycieczek całodniowych np na stronie jednego z biur znalazłam oferte wycieczki o nazwie Tipo Domingo, wycieczka trwa od 7:30 do 18 30 w programie jest wioska La Seiba, Przejazd u podnóża Koldyriery Wschodniej,małym rancho z dziko rosnącymi drzewami owoców cytrusowych,Higuey i tam zwiedzanie: Bazyliki, typowy targ dominikański.,Miejscowość Boca de Yuma,Miejscowość Boca de Yuma i kilka innych"atrakcji".Z doświadczenia wiem,że nie dla mnie jest wycieczka całodniowa, chciałabym zobaczyć np tylko tą wioskę albo tylko ranczo i zastanawiałam się czy na miejscu jest szansa na wykupienie takiej np 4 godzinnej wycieczki w jedno z tych miejsc?Z jednej strony chciałabym coś zobaczyć wewnątrz wyspy, ale z drugiej nie koniecznie chce na to poświęcać cały dzień..
          • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 25.08.15, 10:24
            W takim wypadku zawsze możesz wynająć taksówkę która zawiezie Cię w to jedno wybrane miejsce. Tyle tylko że taksówka to zwykle droga impreza.
          • kasia2890 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 05.10.15, 10:07
            Cześć ! smile
            gosiakowa5 lecę z mężem na Dominikanę 13 listopada. Tak jak Ty jest to mój pierwszy raz, dlatego szukam wszelakich informacji jak, gdzie i dlaczego tongue_out
            Jeśli chodzi o wycieczki to zrobilam rozeznanie i biuro TropicalSun ma najtańsze oferty. Mają biuro na Dominikanie ale jak do nich zadzwonisz, czy napiszesz to przyjadą spotkać się z Wami do waszego hotelu smile tutaj link do ich wycieczek tropicalsun.pl/dominikana/wycieczki_fakultatywne
            zamierzam skorzystać właśnie z ich oferty bo TUI ma ceny bardzo z kosmosu tongue_out
            • eliotto Re: wyspa Saona wycieczka z PC 13.10.15, 20:17
              Hej smile
              Ja też lecę 13 listopada do Punta Cana smile Mam w planie Saonę i Catalinę z lokalnego biura, ale niekoniecznie z polskiego. Tak mi poradzili w moim biurze podróży wink
              • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 13.10.15, 23:47
                Hejsmile też się zastanawiam nad tamtejszym biurem smile Jak wrócisz daj proszę znać z jakiego biura korzystałeś i czy się opłaca, lecę dopiero 27 listopadasmile
                • kasia2890 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 14.10.15, 09:00
                  eliotto w jakim hotelu będziesz ??? smile patrzcie co wygrzebałam www.rico-travel.com/ ktoś wie coś więcej na ich temat ? sprawdzeni ??
                  • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 14.10.15, 10:05
                    Witam
                    Ponieważ opiekuję się tym forum więc wszelkie informacje zbieram skrzętnie. Już wcześniej dotarłam na tą stronę. Udało mi się również nawiązać bezpośredni kontakt e-mailowy z tą firmą. Odpowiadają szybko i chętnie. Jeśli też zechcecie do nich napisać weźcie pod uwagę różnicę czasu pomiędzy nami i Dominikaną (obecnie 6 godzin).
                    Z drugiej strony będę wdzięczna za wszelkie opinie na temat tego biura wycieczkowego. Mają wszelkie dominikańskie certyfikaty i pewne doświadczenie na tamtym rynku. Dla polskich turystów którzy nie czują się zbyt pewnie w kontaktach i zwiedzaniu po angielsku czy hiszpańsku to z pewnością duże ułatwienie.
                    • eliotto Re: wyspa Saona wycieczka z PC 14.10.15, 20:17
                      Kasia, będziemy w Grand Palladium Bavaro, lecimy z Berlina smile A Ty?W sumie nie zależy nam na wycieczce w języku polskim wink Znalazłam coś takiego bo zależy mi, żeby w jednym pakiecie była Saona i Catalina, aczkolwiek decyzję podejmiemy na miejscu.
                      www.santodomingovacationdelite.com/catalinita-and-saona-islands/
                      • velveti0 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 22.10.15, 22:39
                        Hej, my też lecimy na Dominikanę 13 listopada z Warszawy do Hotelu Royalton smile
                        Również zastanawiamy się z jakiego biura skorzytac w spr. wycieczek fakultatywnych. Fajnie wygląda oferta rico-travel..
                        • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 23.10.15, 14:13
                          coś ostatnio dużo sie można na forach natknąć na biuro rico travel ktoś tu się chyba wziął za reklamęsmile
                          znajomi teraz są na dominikanie mają mi po powrocie dać namiary na biuro "tubylców".Płacą mniej niż z naszych biur, mi w sumie nie zależy jakoś szczególnie na polskim przewodniku.Jeżeli moderator nie ma nic przeciwko to mogę wrzucić namiasry na biuro( jak już je będe miałasmile )
                          • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 23.10.15, 15:43
                            Jako moderatorka mogę odpowiedzieć że jeżeli będę miała kontakt do miejscowej firmy wycieczkowej chętnie po sprawdzeniu i otrzymaniu opinii skorzystam z takiego kontaktu i będę polecać użytkownikom forum. Akurat rico travel udało mi się zweryfikować. Niestety wielu turystów z Polski preferuje przewodników mówiących po polsku (dotyczy to zwłaszcza starszych turystów).
                • eliotto Re: wyspa Saona wycieczka z PC 22.11.15, 20:30
                  Hej.
                  Wróciłam, zatem kilka info na świeżo smile Wycieczka wykupiona w lokalnym biurze, które należy do Kanadyjczyków. Rejs katamaranem, łącznie około 30 osób. Trafiliśmy na grupę francuską, ale specjalnie dla naszej czwórki popłynął anglojęzyczny przewodnik, który opowiadał o historii, zwyczajach i przyrodzie. Łącznie wyszło 124$ za osobę, w co wliczona jest langusta. Link do tej wycieczki:
                  www.proexcursionsbayahibe.com/snorkling-tours/tours/saona-privilege-canto--mano-juan.aspx
                  Byliśmy też na parasailngu, po 30$ za osobę. Z ciekawostek, to poprosiliśmy w hotelu o zamówienie taxi, żeby pojechać do manufaktury cygar. Doradzono nam Don Lucas cigars - oferują darmowy transport tam i z powrotem. Na miejscu jest wytwórnia cygar,później można spróbować różnych odmian rumu, następnie mamy budynek, z kawą a na końcu muzeum czekolady. Wszędzie jest degustacja a warunkiem bezpłatnego transportu jest zrobienie zakupów na miejscu (niestety nie wiem czy jest jakaś konkretna kwota).Orientacyjne ceny: cygara za 5 szt 55$, rum od 20$za butelkę, czekolada 4-5$, kawa 0,5 kg 8$. Na miejscu są też pamiątki. Wiem, że to wątek o Saonie, ale jeszcze dwa zdania: lotnisko - ceny z kosmosu, drożej niż w Paryżu na Charles de Gaulle. Pogoda live tutaj: www.trstbypalladium.com/index.html

• basia699 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 02.01.16, 23:15
            Czesc Gosiu widze ze bylas w hotelu Riu Naiboa w zeszlym roku jestem bardzo ciekawa jak minal Ci pobyt i jakiego biura korzystalas przy zakupie wycieczek prosze odp na maila 70bg@wp.pl
            • borabora77 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 03.01.16, 18:24
              Bardzo polecam Tropical Sun Tours. My byliśmy z nimi na Saonie. Mają swój cudowny katamaran. Najpiękniejsza łódź jaka w ogóle pływa w tamtych okolicach. Świetna zabawa. Pilotka Dominika super dziewczyna, merytoryczna i zabawna. Znajomi z hotelu opowiadali też, że byli z nimi na wycieczce objazdowej po Dominikanie, chyba Vida Dominikana. Byli również zachwyceni. Dobrze polewają rumu i swietnie wprowadzają w karaibski nastrój.
              • mcx3 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 04.01.16, 22:22
                Jadę z TUI. Czy bez problemu mogę wykupić wycieczki w Tropical Sun. Jak ich znaleźć w Punta Cana? Mają rezydentów w hotelach?
                • basia699 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 04.01.16, 23:23
                  czesc ja lece z mezem 08/01 czyli za trzy dni .na stronie internetowej maja namiary na tel na Dominikanie ,ktory dziala w Viber .dzisiaj dzwonilam i mam spotkanie w hotelu zaraz po przyloocie.jest tez nr w Polsce i obsluga bardzo fajnie pomaga .pozdrawiam
                • basia699 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 04.01.16, 23:26
                  trzeba sie z nimi umowic najlepiej z Polski jeszcze przez ich biuro.wszystko jest na stronie Tropical Sun
                • cafe50 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 06.01.16, 13:37
                  w hotelu IFA Bavaro jestem z nimi umówiony na 09.01 na godz 9.00
                • mcx3 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 10.01.16, 21:00
                  A jakbyście mieli wybierać między Rico a Tropical? Na kogo padnie wybór? Kogo polecacie bardziej?
                • zajac124 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 14.01.16, 16:18
                  My nic nie słyszeliśmy o tropical sun wczesniej,ale spotkaliśmy rezydentke w hotelu,słabo się reklamują chyba,ale tutaj widziałam kogoś od nich w hotelu prawiie codziennie
                  • sanderka111 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.01.16, 11:29
                    tropical sun to vila polonia zmiana nazwy
                    • basia699 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.01.16, 22:50
                      nie wydaje mi sie bo wlasnie wrocilam i byla z tropical sun a villa polonia deptala po pietach
                    • basia699 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 18.01.16, 22:56
                      ja polecam Krzyska ktory jest z trawl servis ale trudno znalezc ich w necie bo to biuro miedzynarodowe pisze sie do nich maile i oni szybko odpisuja .Chetnie odp.na ptpytania dotyczace samych wycieczek,bo sa roznice a kazdy oszukuje na swoja korzysc bylam z tropical sun i nie polecam
    • jacktraveler Re: wyspa Saona wycieczka z PC 23.10.15, 18:00
      gosiakowa5 napisał(a):

> Cześć
      >
      > Na połowę listopada planuję z narzeczonym pierwszą wycieczkę na Dominikane, oko
      > lice Punta Cana.Bardzo zalezy mi na zobaczeniu wyspy Saona, zastanawiam się czy
      > jest możliwośc wykupienia wycieczki w lokalnych biurach, czy to bezpieczenie i
      > jaki jest to koszt.Bedę leciała z Tui i z tego co widzę iu nich koszt wycieczk
      > i na wyspię to 189 dolarów, nie wiem czy aby nie przepłace w takim wypadku.
      >
      > Pozdrawiam

Z Punta Cana do Boca de Yuma czy La Romana? Generalnie 189 USD na dwie osoby to przyzwoity koszt aczkolwiek płaciłem trzy lata temu 120 USD z La Romana oczywiscie pisze o rejsie katamaranaem z La Romana na Saonę.
      Filmy z Saony :
      travelwithdrone.com/playa-abanico-de-isla-saona/
      travelwithdrone.com/playa-catuano-de-isla-saona/
      • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 24.10.15, 00:24
        189 jest za jednąwink
        • 1turcja1 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 25.10.15, 10:53
          Mam pytanie może nie w temacie odnośnie plaży na Punta Cana. Od lipca było mnóstwo glonów jaka jest teraz sytuacja.
          • jacolok Re: wyspa Saona wycieczka z PC 31.10.15, 13:48
            Jesteśmy z żoną świeżo po powrocie z Dominikany. Byliśmy tam w dniach 13 - 27.10 w hotelu VIK Arena Blanca w Bavaro. Organizatorem wszystkich naszych wycieczek było biuro Rico-Travel. Mieliśmy u nich wykupione następujące wycieczki: helikopter, Samana, Aventura Dominikana, nurkowanie, Santo Domingo oraz terracross. Wszystkie nasze wycieczki były przygotowane w sposób bardzo profesjonalny, a dzięki temu iż mieliśmy wykupione wyłącznie pakiety VIP-owskie, pozwoliło nam to nawet dodawać interesujące nas punkty do zwiedzanych miejsc. Odwiedziliśmy w ten sposób dominikański cmentarz w trakcie Aventury, którego normalnie w pakiecie nie ma. Pokazali nam także wyjątkowy hotel, gdzie młode dominikańskie pary mają okazję na odrobinę prywatności, bowiem realia mieszkaniowe ich rodzin im to uniemożliwiają. Odwiedziliśmy również dziką plażę, gdzie swój posterunek mieli dominikańscy marines. Ogromnym atutem naszych wycieczek był absolutny brak ich komercyjności. Byliśmy bowiem w miejscach nie wypaczonych przez turystów. Takim przykładem jest odwiedzona przez nas szkoła (w jednym poście było napisane, że dzieci chcą - oczekują cukierków). Tutaj dzieci widząc nas, nie wiedziały o co chodzi i były naprawdę słodko zawstydzone. Musieliśmy im na ławki kłaść kupione przez nas lizaki bo w całym swym zakłopotaniu same nic nie chciały brać. Wszystkie trasy przejazdu oczywiście te dłuższe także (podróż z Bavaro na Samanę to 4 godziny) pokonywaliśmy nowym klimatyzowanym samochodem osobowym co czyniło taką podróż o wiele przyjemniejszą przy ponad 30 stopniowym upale panującym na zewnątrz. Wszyscy z Rico-Travel są naprawdę zafascynowani tym krajem, można się o tym przekonać, jak wiele serca i ogromnego entuzjazmu jest w tym jak opowiadają i przedstawiają Dominikanę. Nie ma w nich ani krzty rutyny bądź znudzenia tym co robią. Ich pragnieniem jest rozkochać każdego w tym cudownym kraju. Mógłbym jeszcze tak długo pisać, jak choćby nurkowanie w fantastycznym, profesjonalnym centrum nurkowym w zamkniętym dla zwykłego, przeciętnego turysty. My ze swojej strony nie możemy się wypowiadać na temat innych biur oferujących podobne wycieczki na terenie Dominikany, ponieważ z ich usług nie korzystaliśmy. Postawiliśmy na Rico-Travel i byliśmy zachwyceni. Wszystkie nasze oczekiwania zostały w 100% spełnione. Na wszelkie wasze pytania związane bądź z wycieczkami (oczywiście tymi na których byłem) lub dotyczące samego pobytu postaram się na bieżąco odpowiadać.
            • inna57 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 31.10.15, 14:55
              Witam
              Bardzo dziękuję za Wasz wpis mam nadzieję że będzie on pomocny dla tych którzy szukają dobrej firmy organizującej wycieczki fakultatywne w rejonie Punta Cana.
            • velveti0 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 02.11.15, 10:12
              Witam

Hej jacolok, mam pytanie odnośnie pogody na punta cana, jaką pogodę mieliście przez czas pobytu, dużo padało i ile było słońca ?, my lecimy 13 listopada i w pogodzie na ten okres zapowiadają przewagę chmur sad
    • gosiakowa5 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 25.11.15, 09:23
      Olasmile !
      ja wylatuję w piątek zastanawiałam się nad tym biurem , ale po tym co napisałeś chyba dam sobie spokój, dzięki za ostrzeżenie!Czy możesz zdradzić jaka była pogoda, bo prognozy były dość średnie, czy faktycznie tyle padało?
    • szy.der Re: wyspa Saona wycieczka z PC 26.12.15, 00:09
      Polecam bardzo polskie biuro Rico Travel fajna młoda ekipa a szczególnie Krzysiek pilot smile Właśnie byliśmy z nimi na Saonie - świetna zabawa jak i sama wyspa smile
    • zajac124 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 14.01.16, 16:15
      A ja zaliczyłam z mężem 3 wycieczki i każde z innym biuremtongue_out.W Santo Domingo byliśmy z Rico Travel,wycieczka była troche męcząca i jedzenie średnie,ale poza tym można polecić,pilot mial wiedzę.Na tipico dominikana byliśmy z villapolonia,a na saonie z tropical sun.Na saonie spotkaliśmy ludzi,ktorzy byli na tipico z tropical sun i mieli jakis rejs w programie ktorego my nie mielismy chociaz rezydentka villapolonia przekonywala ze programy wycieczek tych biur sa identyczne i naciskala zeby wybrac ich bo taniej.Sama wycieczka nie byla zla,ale pilotka nam nie podeszla.Na saonie bylo super,zebrala sie dobra grupa,bylo imprezowo,fajny statek czy tam katamaran jak oni to nazywali.Chyba tylko oni maja katamaranem,a nie chcialo nam sie obijac na tych motorowkach.
    • cafe50 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 01.02.16, 17:48
      Na Saone wybraliśmy się z Villapolonia w opcji VIP ( dali dobrą cene 790 ś za 4 osoby) mieliśmy łódż dla siebie i cały program włąśćiwie mogliśmy sobie modyfikować według własnych upodobań . Wycieczka bardzo udana luz na łodzi tylko nas 4 i przewodnik z fotografem na zyczenie można było zamówić sobie sesje zdjęciową .My z żoną sie zdecydowaliśmy i mamy piękne zdjęcia. Przy zakupie drugiej wycieczki dostaliśmy jeszcze rabat . Pozostałe wycieczki brałem z lokalnych biur , jak ktoś zainteresowany to podaje mojego meila jacek1009@vp.pl
    • mcx3 Re: wyspa Saona wycieczka z PC 10.02.16, 21:42
      Hej,
      Wróciłam w sobotę 06 lutego z uroczej Dominikany. Zaryzykowałam wycieczki z RICO TRAVEL. I nie żałuję. Polecam każdemu kto ma dosyć szablonowych wycieczek oferowanych przez rezydentów biur ze sztywnymi i mało wiedzącymi (w większości) przewodnikami. Oferta RICO to przede wszystkim kameralna atmosfera, humor i wspólna zabawa przez całą wycieczkę. Mnie i moją rodzinę zabawiał Krzysiek - fenomenalny gość (przy okazji pozdrawiamy Jego i wszystkich uczestników z Saony i Aventura Dominicana - rum w Waszym towarzystwie - BEZCENNE).
      Co do RICO - punktualnie, profesjonalnie, bezpiecznie, przystępnie cenowo.
      Polecam i nic za to nie mam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka