Dodaj do ulubionych

Dominikana - z biurem czy indywidualnie

02.05.16, 08:18
Czy ktoś z Was organizował samodzielny wyjazd? Czy jest szansą ze będzie taniej niż z biura. Wyjazd planowany lipiec/sierpień
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 02.05.16, 13:46
      Jeżeli masz duże doświadczenie w indywidualnym organizowaniu wyjazdu to możesz się pokusić o podjęcie takiej próby. Jeżeli jest to Twój pierwszy wyjazd na Dominikanę lub jeśli masz małe doświadczenie w organizacji wyjazdu zdecydowanie polecam biuro.

Znam bardzo doświadczonych "tramperów" którzy akurat Dominikanę traktują odmiennie i spędzają czas w hotelach.
      • lieu Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 02.05.16, 14:19
        ostatnie kilka lat to były samodzielne wyjazdy, podczas których podróżowaliśmy, co noc inny hotel.
        W tym roku chcemy zalec w jakimś miłym hotelu i wybór padł na Dominikanę.

Chodziło mi o indywidualny przelot i rezerwacje hotelu z pominięciem biura, czy taka opcja może wyjść taniej? czy ktoś tak wyjeżdża w tamte rejony? ja póki co zatrzymałam się na przelocie, tanio nie jestsad biuro może mieć czartery i tańsze hotele.
        • inna57 Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 03.05.16, 15:52
          Rzeczywiście tak jest że trudno znaleźć tani przelot. O tanim hotelu trzeba zapomnieć jeżeli mamy choćby minimalne wymagania. Dominikana to słabe miejsce do zwiedzania więc lepiej w tym wypadku wybrać wersję wycieczka z biura. Jeśli kupisz ją w Niemczech to wyjdzie jeszcze taniej bo mają niższy VAT, ale jakoś trzeba się do Niemiec dostać żeby wylecieć. Dużo tych jednak ale taka jest Dominikana. Nie ma w terminie lipiec, sierpień opcji polskie biuro. Do wyboru masz regiony Punta Cana, czyli białe plaże, z roślinności tylko palmy chylące się do oceanu i wielkie resorty po 1000 - 2000 pokoi. Wybieraj minimum 4 gwiazdki.
          Druga opcja północne wybrzeże, okolice Cabarete, Puerto Plata. Złote plaże i bogactwo zieleni.
    • radgalez Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 20.05.16, 17:41
      Ja bylem z rodzina w sierpniu 2015.
      Sam znalazlem resort i przelot,
      przelot kupilem sam, Southwest z Chicago Midway.
      Resort przez biuro (polecone wczesniej), polska agentka Apple Vacations, byla w stanie zalatwic z Apple taka sama cene jak ja znalazlem na priceline.com plus gratis transfery z/na lotnisko.
      Resort Bahia Principe Esmeralda. Goraco polecam.
    • lech2011 Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 20.05.16, 17:48
      niejaki Wesołowski
      • lieu Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 20.05.16, 21:31
        A mozesz jaśniej? Co to znaczy Wesołowski?
        • radgalez Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 21.05.16, 03:59
          polski ksiadz pedofil, molestowal chlopcow na Dominikanie
    • bombonc Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 21.05.16, 10:32
      mieszkam w wakacje na Dominikanie. Zorganizowanie wyjazdu indywidualnego nie jest problemem, zwłaszcza, że Dominikana w lecie- to w tym rejonie świata nie jest sezon. Turyści to tylko amerykanie i kanadyjczycy plus turyści all inklusiv. Ceny takie jak w Polsce za przyzwoity standard. Wyspa oszałamiająca. Infrastruktura w ośrodkach turystyczny znakominta, w innych miejscach też idzie przezyć. Domów do wynajęcia pełno, tak samo jak apartamentów. Ale polecam domy z basenem na zamkniętych osiedlach. Ceny od tysiąca do tysiąca pięciuset dolarów za dwa tygodnie pobytu. Im dłużej tym taniej.
    • radoslavek3 Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 21.05.16, 10:36
      my pojechaliśmy z żoną dwa lata temu na własną rękę. wykupiliśmy bilety lotnicze w promocji pol roku wcześniej. Hotele i noclegi szukalismy z przewodnika lonely planet bo takie znalezione samodzielnie na booking to naprawde pozostawialy sporo do zyczenia. transport na wyspie lokalnymi busikami i autokarami, dalo rade to zorganizowac samemu na miejscu. w sumie spalismy 10 nocy w 5 roznych miejscach i bylismy bardzo zadowoloeni. tylko boca chica nie polecamy, to byl nasz blad ze tam trafilismy.
    • lidki Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 21.05.16, 18:25
      Dominikana nie brzmi jakoś przerażająco, jeśli chodzi o trudności organizacyjne wink Na pewno sobie poradzisz jeśli wszystko z głową rozplanujesz. Co do cen, to niestety trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi ponieważ nie znamy standardu wyjazdu. Musisz podliczyć wszystkie koszty i po prostu porównać do oferty biura podróży, która Cię interesuje wink

Jesli chodzi o samo organizowanie, to najwięcej kosztuje przelot. Skorzystaj z wyszukiwarki skyscanner - tam możesz ustawić bardzo szeroki filtr. Wskazujesz na cały miesiąc, który Cię interesuje + na cały kraj (a nie na wylot czy przylot do konkretnego miasta). Np. szukasz na cały lipiec wylotów z całej Polski na całą Dominikanę. Po drugie rozważ, czy nie opłaci Ci się lecieć z innego kraju. Ja na przykład w listopadzie lecę do Iranu ze Lwowa, bo dojazd mam w miarę łatwy i szybki, a bilety lotnicze są trzy razy tańsze niż z Warszawy i ponad cztery razy tańsze niż z mojego Krakowa. Kilka razy widziałam bilety Wenecja-Rio de Janeiro - Wenecja za 800zł - taka okazja cenowa wydaje się być warta nawet dodania kosztów przejazdu z Polski do Włoch.

Do tego musisz doliczyć orientacyjne koszty noclegu. Porównaj je w 2-3 wyszukiwarkach hoteli (booking, hrs...). Sprawdź też airbnb, które może okazać się bardzo fajną opcją.

Do tego trzeba oszacować takie wydatki jak ubezpieczenie, jedzenie, wypożyczenie auta czy jakieś atrakcje (bilety wstępu itd) - wszystko wedle upodobań.

Wtedy możesz porównać z upatrzoną opcją z biura podróży co się bardziej opłaca smile
      Dobrym pomysłem jest zrobienie takiego porównania i ustalenie jaka kwota za bilet lotniczy byłaby dobrą okazją - wtedy (jesli planujesz wyjazd na kilka miesięcy przed) możesz codziennie poświęcać 10min i sprawdzać, czy nie pojawiły się nowe oferty lub jakieś zniżki i tym samym wytropić świetną okazję. Akurat w przypadku wyjazdu w lipcu/sierpniu chyba tego czasu masz za mało i takie zwlekanie na ostatnią chwilę może być nieco ryzykowne - albo nic Ci się nie trafi, albo super okazja tongue_out Z drugiej strony nawet i na tydzień przed wylotem można pójść do biura podróży i pytać o last minute, gdyby opcja samodzielnego organizowania się posypała (tylko wtedy ciężej zaplanować urlop w pracy jeśli do ostatniej chwili nie zna sie dokładnych dat). Wszystko wedle upodobań, dobrze jednak znać swoje opcje wink

Podpowiem też, żeby sprawdzać loty z Francji na Martynikę, bo często są poniżej 2000zł czyli bardzo ładna cena jak na Karaiby big_grin
    • lieu Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 22.05.16, 13:15
      decyzja zapadła, lecimy z biurem podróży.
      i tu zaczęły się schody, bo teraz trzeba wybrać hotel, a wybierać jest w czym.
      Może doradzicie, hotel 5* z piękną plażą, dużo zielieni, z przyjemnymi pokojami, w których nie pachnie stęchlizną, ponieważ lecimy w trzy osoby dorosłe, więc może być tylko dla dorosłych, no i oczywiście w rozsądnej cenie, nie przekraczającej 8000 zł/os, da się?
      • caesar_pl Re: Dominikana - z biurem czy indywidualnie 26.05.16, 02:45
        hotel 5* kosztuje grubo ponad 2 tys euro na osobe za 14 dni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka