Dodaj do ulubionych

Gdzie na Karaiby na pierwszy raz?

13.05.17, 17:42
Witam.
Gdzie najlepiej lecieć na pierwszy raz? Dominikana, Meksyk, Jamajka czy Kuba?
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 13.05.17, 18:58
      Zależy czego oczekujesz i jaki sposób odpoczynku preferujesz. Każde z tych miejsc jest dobre ale każde inne i co innego oferuje turystom.
    • witux Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 14.05.17, 12:50
      W jakiej kwocie można się zmieścić we dwoje na takie wczasy przez biuro podróży z uwagi, że będzie to pierwszy wyjazd.
      • inna57 Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 14.05.17, 13:54
        Musisz przeszukać oferty biur podróży. Określ standard którego oczekujesz, destynację i zobaczysz jakie są oferty. Trochę taniej (bo niższy VAT) będzie kupić wycieczkę w niemieckim biurze podróży (przez internet) ale wtedy musisz doliczyć koszt dotarcia do niemieckiego lotniska. Na miejscu dodatkowym kosztem (radzę wybierać oferty allinclusive) będą wycieczki fakultatywne i ewentualny zakup pamiątek. Ich cenę można poznać wcześniej. Na Dominikanie działają również polskie firmy oferujące wycieczki fakultatywne. Najdroższe są wycieczki kupowane u rezydenta najtańsze te kupowane u lokalnych turoperatorów ale trzeba uważać bo niektórzy działają na granicy legalności. Nie znając uwarunkowań lokalnych trudno będzie zorientować się która firma jest 100% legalna.
        Na pierwszy raz gdy nie znasz perfekcyjnie języka tam obowiązującego (w Meksyku hiszpański kontynentalny, na Kubie i Dominikanie "caribic espaniol" - hiszpański karaibski, na Jamajce angielski ale też odmiana lokalna) odradzam stanowczo wynajem samochodu i samodzielne zwiedzanie. Karaiby to trochę inny świat, ten w hotelu jest nam znany, karaibska ulica może nas zaskoczyć a momentami być niebezpieczna. Łatwo, nawet nieświadomie, można napytać sobie biedy.
        Z żadnego z tych krajów raczej nie należy wysyłać klasycznych kartek. W 99% nie trafią do adresatów. Znaczek pocztowy to pieniądz a nieostemplowany można sprzedawać po wielokroć.
        Musisz mieć świadomość że w większości mieszkańcy Karaibów są biedni więc ich postrzeganie turystów czy to z Europy czy Ameryki Północnej jest zupełnie inne. Skoro stać nas na to żeby przelecieć ocean i zamieszkać w hotelu to musimy być bogaci. W trakcie ostatnich 4-5 lat mieszkańcy Dominikany zaczęli się gwałtownie bogacić, to widać, ale reguła pozostaje niezmienna, frak będzie pasował dopiero w czwartym pokoleniu.

Generalnie żeby godnie odpocząć na Karaibach musisz przygotować się na wydatek od 8 tysięcy za dwie osoby. Oczywiście można polować na super lasty, trafiają się czasem super oferty w ostatniej chwili ale te najpewniejsze są w dużych biurach podróży. Kupowanie takich "okazji" w małych biurach podróży może być katastrofą za własne pieniądze.
        • witux Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 15.05.17, 22:01
          Dziękuję za wyczerpuj ącą odpowiedz. Chciałem przeznaczyć 12 tys. na taka wycieczkę w sumie. Koszt w biurze podróży + zaskórniaki. Boję się lecieć przez np. Niemcy z uwagi że nie będzie polaków, a pewnie będę leciał sam z żoną więc kogoś muszę poznać żeby się nie nudzić.
          • inna57 Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 16.05.17, 00:28
            Nie ma za co dziękować. Dla mnie Dominikana (ale i inne kraje Karaibów też) to taki drugi dom. Latamy tam już od prawie 20 lat.
            W okresie letnim na Dominikanie z polskimi biurami podróży masz tylko region Punta Cana (to taka plastikowa Dominikana dla turystów), w okresie zimowym (od listopada) Rainbow będzie miał do wyboru jeszcze region Puerto Plata (starsza baza hotelowa ale za to zieleń i karaibski koloryt taki jakiego nie znajdziesz na Punta Cana).
            Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytanie zapraszam tu na forum lub na mojego gazetowego priva inna57@gazeta.pl
            • mala_podrozniczka85 Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 26.06.17, 21:31
              Inna, a z hoteli na Puerto Plata/ półwyspie Samana to jakie mogłabyś polecić? Chodzi o to aby hotel był w miarę "świeży" to znaczy po remoncie w ostatnim czasie (tak wiem stara baza hotelowa, ale chciałabym uniknąć sytuacji, że jedziemy do hotelu z PRL). Zwykle w hotelu tylko śpię, a tym razem będziemy spędzać tam więcej czasu i nie chciałabym być rozczarowana wakacjami w raju.
              Rozważam hotele Sunscape Puerto Plata, Iberostar Costa Dorada, Be Live Collection Marien, Grand Paradise Playa Dorada, a na Samanie Grand Paradise Samana lub Grand Bahia Principe Cayacoa.
              Czy kotwicząc się na Samanie jesteśmy skazani tylko Samanę czy jest opcja jakiś wycieczek (patrząc na odległości)?
      • l-a Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 14.05.17, 15:13
        witux napisał:

> W jakiej kwocie można się zmieścić we dwoje na takie wczasy przez biuro podróży
        > z uwagi, że będzie to pierwszy wyjazd.

Najtańsze są oferty na Dominikanę, np. w TUI (latają własnym samolotem) 2 tygodnie w najtańszym hotelu z all inclusie na I połowę czerwca (wylot 31.05) za 2 osoby kosztuje niecałe 8 tys. lepsze hotele są w cenie ok. 10-11 tys.
        • kama1978k Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 11:29
          Tak z ciekawości - podaj link do tych ofert za niecałe 8 tys od osoby na 2 tygodnie i tez do tych "lepszych" hoteli za dychę bo jakoś nie moge znaleść takich ofertsmile.
          • l-a Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 12:18
            Nic dziwnego, że teraz nie możesz znaleźć, bo to były oferty z wylotem 31 maja, na I połowę czerwca (szkoda, że tego nie doczytałaś). Teraz jest już szczyt sezonu (najbliższy wylot 4 lipca), więc i ceny wyższe.
            teraz najtańsza oferta to 10700, najtańszy hotel 4* to koszt prawie 12 tys. Jeżeli chcesz znaleźć atrakcyjną cenę w TUI na egzotykę to warto rezerwować w first minute. Moja oferta na II połowę lipca (Meksyk) jest teraz droższa o ok. 4600 w stosunku do ceny z FM).
            www.tui.pl/wypoczynek/wyniki-wyszukiwania-samolot?q=:price:byPlane:T:departureFromCode:WAW:durationFrom:13:durationTo:15:startDate:28.06.2017:endDate:31.08.2017:ctAdult:2:ctChild:0:destinationCodebig_grinO:destinationCodetongue_outUJ:board:GT06-AI:amountRange:defaultAmountRange:minHotelCategory:defaultHotelCategory:tripAdvisorRating:defaultTripAdvisorRating:beach_distance:defaultBeachDistance&fullPrice=true&page=0
            • kama1978k Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 12:38
              Doczytałam, doczytałam. Chodzi mi o to, że ja nawet w first minute na taki termin nie widziałam w TUI nigdy takich niskich ofert. Nawet teraz wyszukując takie opcje na przyszły rok (marzec czy kwiecień) a wiec mega First Minute - nie znajduję takich ofert. Byłam na Dominikanie w maju, ofert na ten wyjazd szukałam w listopadzie poprzedniego roku również w TUI. I nie widziałam takich cen. Dlatego pytam - bo może coś żle szukam. W efekcie pojechaliśmy z niemieckiego biura. Tui wychodziło wówczas ok. 30 % drożej.
              • l-a Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 13:18
                Jak piszę o first minute, to nie teraz (koniec czerwca) na zimę, tylko w styczniu 2017 na zimę 2017/2018.
                Za chwilę w TUI będą oferty na lato 2018 (w ubiegłym roku sprzedaż oferty letniej zaczęli na początku sierpnia).
                Ja w ubiegłe lato byłam w doskonałym hotelu Royalton Punta Cana i tylko cena we wczesnym FM była dla mnie do przełknięcia, potem ceny poszybowały w górę o ok 8 tysięcy na rezerwacji (2 osoby) i to już byłaby dla mnie cena zaporowa.
                A jeżeli chodzi o ceny z wylotem na 31 maja to były one dokładnie takie jak podałam, przynajmniej w dniu kiedy pisałam tamten post.
                • kama1978k Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 13:29
                  No to rzeczywiście FIRST - rok wcześniej. Dla mnie pół roku wydaje się dość długim okresem, więc rezerwacji z rocznym wyprzedzeniem nigdy nie brałam pod uwagę. Ale może rzeczywiście wtedy ceny są lepsze. Tak czy inaczej myślę że fajna alternatywą cenową okazują się wyloty z Niemiec bo nie ma potrzeby na tak odległą rezerwację. Ale chętnie przejrzę oferty w TUI w sierpniu na przyszłe lato. Może rzeczywiście uda się wyhaczyć jakąś perełkę.
                  • l-a Re: Gdzie na Karaiby na pierwszy raz? 28.06.17, 14:04
                    Ja mieszkam a Warszawie, więc wyloty z Niemiec to dla mnie słaba alternatywa. Musiałabym tracić czas na dojazd w obie strony no i ponosić dodatkowe koszt, o wygodzie nie wspomnę. A z TUI mam 20 minut na lotnisko i bezpośredni lot na Dominikanę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka