Dodaj do ulubionych

Kuba z Niemiec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:33
Witam,

Czy ktos z forumowiczow lecial na Kube po zakupie last minute na lotniskach
niemieckich? Interesuje mnie jak rozwiazywana jest kwestia wymogu wizowego
wzgledem Polakow, a moze wystarcza zwykla karta turystyczna ktora dostaja
rozniez Niemcy, czy moze raczej powininem zalatwic wize w Polsce??

-------
Pozdrowienia

Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Kuba z Niemiec IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.05, 22:59
      Byłem na Kubie i Dominikanie z Niemiec (i to jeszcze przed Unią) i nie ma
      jakichkolwiek problemów. Niemieccy piloci prowadzą Cię za rączkę wink
    • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 12:15
      Też miałem ten problem, jednak nie ma takiego wymogu wizowego dla Polaków,
      wystarczy karta turystyczna.
    • jszafranski nie nabijajcie kabzy Castro 27.06.05, 14:58
      ludzie, tam jest rezim a wy im dajecie zarobic? to juz nie ma innych krajow
      karaibskich ? Meksyk, wenezuela , jamajka, dominikana ...
      • invicta1 Re: nie nabijajcie kabzy Castro 27.06.05, 15:01
        czy na tym forum odradzany jest każdy kierunek??? o co by nie zapytać-wszystko źle
        • jszafranski Re: nie nabijajcie kabzy Castro 27.06.05, 16:12
          Kuba to nie jest Kazdy Kierunek.
          Karaiby TAK Kuba NIE
          • Gość: cuba libre Udar slonca czy co? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 27.06.05, 18:23
            Facet sorry ale jestes pier....ty,sledzac twoje rozumowanie nie smialoby byc do
            1989 roku zadnych odwiedzin krewnych z usa albo innych krajow w Polsce!!!Czy ty
            oddawales twoje dolce gomulce, gierkowi czy jaruzelskiemu? Tak sam smiem
            watpic ze obsluga hoteli, taksowkarze czy inni oddaja bezposrednio dewizy
            kommukolwiek, gdybys mial tylko troche rozumu doszedlbys do przekonania ze
            prawie turystyka doprowadza do destabilizacji systemu komunistycznego przez
            pobudzanie zyczen i marzen u ludnosci miejsowej ktorych system castro nie moze
            spelnic.
            Viva cuba libre !!
    • Gość: Costus Re: Kuba z Niemiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.06.05, 11:10
      Witam serdecznie
      Właśnie świeżo wróciłem z Kuby - wiz oczywiście nie ma wypełniasz tylko przy
      wjeżdzie kartę turystyczną.Przy wylocie natomiast jest pobierana opłata
      lotniskowa w wysokosci 25 CUC (1 CUC około 1 EUR) - niektóre biura już mają to
      w cenie wycieczki.
      Generalnie Kubę gorąco -(nie tylko z uwagi na pogodę wink) - polecam.
      • Gość: zenek Re: Kuba z Niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.05, 10:06
        costusiu, jak to z tymi usd?? wyczytalem, ze pobieraja prowizje 10% przy
        wymianie. to prawda? w sklepach nie mozna juz placic usd tak jak kiedys w usd?
        byles 1 raz? napisz cos wiecej, z gory dzięki
        • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:48
          Przy wymianie USD na Peso jest 18% prowizji (zwiększyli, bo było 10%), zaś na
          EUR nanieśli 8% (było 0%). Osobiście nie próbowałem płacić w sklepach USD, więc
          nie wiem jak to traktują.
          • Gość: waszka Re: Kuba z Niemiec IP: *.nyc.res.rr.com 03.07.05, 19:45
            No a jak z kosztami panowie i panie? Jest duzo taniej lecac z Niemiec? No i z
            jakiego biura najlepiej?
            Pozdrawiam goraco
            • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:31
              To zależy od miejsca, tam gdzie ja chciałem (na Cayo Guillermo) to tylko z
              Niemiec, z Warszawy nie było możliwości. Leciałem z Neckermannem. Z Wawy mieli
              tylko Varadero.

Generalnie myślę, że nie ma reguły, trzeba sprawdzać, na pewno jeśli chodzi o
              typowe last minute to taniej z Niemiec, ale planując na miesiąc-dwa wcześniej
              to różnie bywa, zwłaszcza często jak się policzy dodatkowe koszta takie jak
              dolot + ewentualna konieczność noclegu w Niemczech.

Niezłe oferty lastminute trafiają się na www.wakacjeonline.pl - z
              wylotami z Berlina, a więc nie ma tragedii na 2-3dni przed, pociąg z Wawy 6h do
              Berlina.
            • Gość: Costus Re: Kuba z Niemiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.07.05, 10:25
              Lecieliśmy na Kubę z niemieckiego biura FTI - oferta last minute-
              (pośrednikiem jest biuro Gestor z Wrocławia).Wylot z Berlina (linie LTU) Po raz
              któryś mogę napisać o biurze jedynie same superlatywy - wszystko zorganizowane
              i dopięte "do bólu".
          • Gość: ;-) Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 00:32
            Przy wymianie EUR na CUC pobierana jest 3% prowizja w hotelu natomiast w banku
            nie pobierają prowizji. 1EUR=1,07CUC
        • Gość: Costus Re: Kuba z Niemiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.07.05, 10:24
          Najbardziej opłaca się płacić na Kubie ... kartami kredytowymi (uwaga nie
          akceptują kart amerykańskich). Przy zapłacie przeliczają w ten sposób że do
          kwoty doliczają nieco ponad 11% podatku - w ten sposób np. wycieczka która
          kosztuje powiedzmy 100 CUC (waluta Kubańska-przelicznik 1 CUC = prawie 1 EUR)
          kosztuje Cię nieco powyżej 111 USD.Gdybyś płacił w EUR to wyszłoby to znacznie
          drożej.
          Przy wymianie USD na CUC pobierają około 18% prowizji. Przy wymianie na EUR
          uwzględniając to, że EUR jest nieco droższe od CUC (kurs około 1,08)+prowizja
          banku,hotelu(około 5%) otzymujesz około 1,04 CUC za każde EUR.W praktyce jak
          wymieniałem 50 EUR to było to w okolicach 52 z małym ogonkiem CUC.
          W sklepach nie mozna płacić USD natomiast znakomicie się przydają na tzw.
          dowody wdzięczności wink) (pokojówki, barmani itd.).
          A Kuba - no cóż to odrębny temat - wróciliśmy zachwyceni ...
          • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:33
            Widać to zależy też od biura. Jak ja wykupywałem wycieczki w Neckermannie to
            nikt mi żadnej prowizji nie doliczył jak płaciłem kartą i wyszło to
            najefektywniej, zwłaszcza że płaciłem Visa Classic walutową bezpośrednio
            rozliczaną w USD i wyszło dosłownie 1 CUC = 1 USD.
            • Gość: mi Re: Kuba z Niemiec IP: *.nyc.res.rr.com 05.07.05, 01:51
              Dorzuc konkrety finansowe tej wycieczki na Kuba, prosze
              • Gość: Darek Re: Kuba z Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 18:57
                No właśnie,coś o finansach.Ile to kosztuje?Ile trzeba mieć na miejscu?
                • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:07
                  Wszystko zależy od tego jaką formę przybiera nasza podróż, czy jedziemy na
                  własną rękę czy z biurem podróży. Z biurem podróży między grudniem a kwietniem
                  (zatem wysoki sezon) trzeba liczyć za 4* hotel All Inklusiv minimum
                  1500euro/osoba za 2 tygodnie, w czerwcu były niezłe oferty last minute na 3-
                  4dni przed wylotem po ok 800-900 euro/osoba 2tyg 4* AI z wylotami z Berlina
                  (www.wakacjeonline.pl).

A jeśli na własną rękę, to polecam poczytać tutaj:
                  tinyurl.com/d488b
                • Gość: Costus Re: Kuba z Niemiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.07.05, 11:51
                  Witam serdecznie
                  To co pisał Stiwi - w czerwcu można było złapać oferty na naprawdę bardzo
                  atrakcyjnym poziomie(jak na Kubę). My byliśmy właśnie w czerwcu w hotelu 4*
                  (all incl.) za kwotę niewiele przekarczającą 900 EUR/osobę/2 tygodnie (przecena
                  z 1.500 EUR). Wylot z Berlina ale była taka dosłownie jedna okazja w jednym
                  terminie. Hotel naprawdę bardzo wysokiej klasy - przepieknie zadbany, przy
                  samej plazy itd. W tej chwili z tego co widzę (kupiliśmy ofertę z Gestora ale
                  niemieckiego FTI-link podaje Stiwi)najniższe oferty to kwoty rzędu 1200-1300
                  EUR.
                  Na miejscu jeżeli chcesz coś pozwiedzać to musisz się liczyć z bardzo wysokimi
                  opłatami - praktycznie wycieczki zaczynają się od około 60-70 CUC (1 CUC prawie
                  tyle co 1 EUR) i kończą na wielkosciach rzędu 200-300 CUC (lotnicze).
                  Nurkowanie - 1 zejście pod wodę 40 CUC, podwójne (w tym samym dniu)60 CUC.
                  W sklepach jest wszystko koszmarnie drogie - dla przykładu najlesze cygara to
                  wydatek rzędu 18-19 CUC ZA SZTUKĘ! sic!, koszulka bawełniana 10-20 CUC, rum 0,7
                  l - od około 4 CUC w górę, pamiątki kazdy drobiazg to wydatek rzędu 1-2 CUC,
                  kartki pocztowe - około 2 CUC za sztukę + 0,5 CUC za znaczek itd.
                  Ale pojechać na Kubę NAPRAWDĘ WARTO!!! Byliśmy w wielu miejscach ale stąd
                  wróciliśmy zachwyceni
                  • Gość: Stiwi Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:42
                    Wszystko zależy, na Kubie zauważyłem nie ma znaczenia czy kupujemy w hotelu,
                    czy w sklepie na mieście, bo nie ma reguły gdzie jest taniej, często porównując
                    ceny ze sklepami w Hawanie, to w hotelowych było taniej smile

Co do cygar, rozpiętość cenowa jest naprawdę różna, najdroższe cygaro Cohiba
                    Esplendidos placilem 17.5 CUC, no ale u nas w Polsce to takie ok 150pln
                    kosztuje. Cohiba ma cygara najlepszego sortu już od 5 CUC, najlepszego sortu
                    mam to na myśli, że mają linie cygar które są tej samej jakości, a różnią się
                    jedynie grubością i długoscią. Esplendidos to naprwdę potężne cygaro, ledwo mi
                    się w ustach mieściło.

Costus, ciekawy jestem ile będą szły do Ciebie kartki pocztowe... U mnie to
                    normalnie tragedia, jedne doszły po 3 tygodniach, drugie po ok 2 miesiącach, a
                    trzecie to w ogóle po trzech miesiącach (!) kiedy już w ogóle zwątpiłem że do
                    tego kogoś jeszcze dojdzie. Rozpiętość cenowa znaczków też jest różna, jedne są
                    po 0,45 CUC, drugie po 0,65, trzecie po 0,75, ale nie ma tak że wybierasz jakie
                    chcesz kupić, kupujesz te jakie są dostępne, a więc myślę że to nie ma
                    znaczenia.
                    • Gość: Costus Re: Kuba z Niemiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.07.05, 14:28
                      Witam ponownie
                      Całe szczęście kartki wszystkie doszły po około 3 tygodniach (na Kubie
                      opisaliśmy kraj docelowy tj. Polskę po hiszpańsku, angielsku i dodatkowo
                      dodaliśmy PL smile))Może to przyśpieszyło smile)Kiedyś z Dominikany wysłałem ze 20
                      kartek (również ksozmarnie drogich) i przy tym tzw. przesyłką kurierską i ...
                      żadna nie doszła sad(
                      Ceny są faktycznie absolutnie takie same wszędzie - minimalnie jedynie rózniły
                      się wyroby rękodzieła w Hawanie na targowisku (nieco taniej) od cen na naszej
                      plaży.
                    • Gość: romek-ww Re: Kuba z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:18
                      bez przesady , w polsce w internecie kupisz juz esplendidos za 99 zl, widać
                      wychodzi taniej dalej na kubie ale już takiej przebitki nie ma jak kiedyś a
                      szkoda.
                      • Gość: netka Re: Kuba z Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.05, 16:50
                        My bylismy w listopadzie z neckermanem-koszt dwutygodniowego pobytu cena 1500€
                        od osoby obejmujaca -wycieczka objazdowa od Hawany przez Vinales-Trinidad-Santa
                        Clara-Sancti Spiritus plus wycieczka do lasu tropikalnego i tygodniowy pobyt w
                        Cayo Guillermo w przepieknym hotelu Iberostar Daiquiri all inclusive. Goroca
                        polecam-szczegolnie trinidadi las tropikalny oraz Cayo Guillermo. Nie jest tak
                        przeludnione jak Varadero.
                      • Gość: zenek Re: Kuba z Niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.07.05, 23:41
                        na i jadesmile)))))))))) wylatuje 28.08 z niemiec czy moze ktos sie wybiera do
                        kraju fidela???? dolarow nie biore.
                        moze ktos sie jeszcze skusi na niemieckie oferty???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka