Dodaj do ulubionych

Kuba-wiza (?)

23.06.08, 12:02
Przed chwilą, kobieta z biura tur. poinformowała mnie, ze Polacy potrzebują wiz na Kubę. Czy to prawda? Pierwszy raz o tym słyszę.
I możliwość załatwienia tylko w Warszawie.
Prawda to?

M.
Obserwuj wątek
    • michata Re: Kuba-wiza (?) 23.06.08, 12:53
      Orbis pomóc nie zdązysad
      Triada pośredniczyć nie chcesad
      Biuro podróży, w którym wykupowana jest wycieczka również nie załatwia tego typu sprawsad
      Jak to załatwić jak najszybciej?
      • mamutravel Re: Kuba-wiza (?) 23.06.08, 16:46
        w Pascalu piszą, że można na lotnisku wykupić tzw. kartę turystyczną
        (cena ok 22 euro); a jeżeli chcesz, to polecam pośrednictwo
        www.serwiskonsularny.pl
        • squoo Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 24.06.08, 15:19
          proponuje nie byc leniwym i poczytac troche postow na tym forum.
          kwestia wiz byla poruszana dziesiatki razy, jak nie wiecej.
          wize kupujesz na lotnisku.
          • michata Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 25.06.08, 12:01
            nie byłam leniwa i poczytałam.
            kupowanie wizy na lotnisku wcale nie jest sprawą oczywistą (tak wynika z postów). przedstawiciel biura tez twierdzi, ze nie gwarantuje iż kupno wizy na niemieckim lotnisku się uda.
            • squoo Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 25.06.08, 20:32
              pewnie i sie nie uda.

kupujesz ja na lotnisku.
              w havanie.
              • beataolejniczak Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 26.06.08, 13:12
                w konsulacie twierdzą co innego.
                • alikatena Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 26.06.08, 13:43
                  Jak ja lecialam w maju (z triada), to byla taka 'uwaga', ze nalezy
                  miesiac przed wylotem wyslac faksem do warszawy swoj paszport i
                  umowe, wtedy oni wyrabiaja karte turysty w konsulacie, ktora
                  umozliwia Ci wjazd na Kubie. Pozniej okazalo sie, ze wystracza
                  ksera. W Polsce te papiery nie sa Ci potrzebne, ale dostajesz je od
                  biura przy wydawaniu biletow. Potem na Kubie musisz tego pilnowac,
                  zeby wrocic. W zasadzie od razu po przylocie udajesz sie do okienka
                  z odprawa, i pokazuje te kartki, wiec nie wiem czy jest mozliwosc
                  kupienia tego wczesniej. Przy wylocie dodatkowo musisz zaplacic 25
                  euro jako oplata wylotowa!
                  • alikatena Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 26.06.08, 13:46
                    Aha. Mysle, ze biuro powinno samo to zorganizowac. Jest mozliwosc
                    zrobienia tej karty turysty nawet kilka dni przed wylotem, bo
                    przeciez ludzie leca na kube z last minute. Wtedy, gdy ja tam bylam
                    rowniez lecieli i nie bylo zadnych problemow. Mysle, ze jednak
                    musisz to rozwiazac przez posrednictwo biura. (u mnie to byla
                    triada).
            • squoo Re: Kuba-wiza (?) (czytamy posty?) 26.06.08, 16:03
              przepraszam, pomylilem sie.
              caly czas mialem na mysli oplate wiazdowa, nie wize.

tak, wize zalatwia Ci biuro, agencja lub konsulat.

czy jest mozliwosc zalatwienia tego na lotnisku, nie wiem.

ja lecialem sam (przeczytaj moj opis) .. by na lotnisku sie Ciebie
              nie czepili, musisz miec zarezerwowana przynajmniej jedna, pierwsza
              noc na Kubie. CUBANA AIRLINES ma promocje, ze w momencie jak kupisz
              od nich bilet, daja Ci hotel prawie za darmo. Posredniczyla w tym
              ukladzie jedna agencja, stad, lokalna, ktora: potwierdzila moj
              bilet, zarezerwowala noc w hotelu, zalatwila wize. Sam musialem
              tylko placic oplate wiazdowa, a to na lotnisku w Havanie.

m.
    • kt2007 Re: Kuba-wiza (?) 02.07.08, 09:28
      Wizy na podróż zorganizowaną przez biuro powinno Ci załatwić
      biuro.Na indywidualną trzeba załatwić samemu ( ale można przez
      pośredniczące biura jeśli się jest spoza W-wy- koszt ok. 150 zł za
      paszport).W w-wie możesz to zrobic jedynie we wtorek lub czwartek -
      swoją drogą bardzo inteligentne dni dla osób dojeżdżających z daleka.
      • igi.wr Re: Kuba-wiza (?) 12.08.08, 19:55
        Tyle postów a wciąż nie wiadomo, czy potrzebujemy wizę, kartę turystyczną, jak
        ja załatwić. Ja lecę z Anglii, dzwoniłem do Ambasady Kuby w Wielkiej Brytanii,
        powiedzeli mi że wystarczy mi karta turystyczna, którą mam wliczoną w cenę wakacji.
        Upewniłem się, powiedziałem że nie jestem Brytyjczykiem, mam polski paszport i
        ponoć jest wszystko git, więc nie rozmiem skąd głosy ludzi którzy jeżdżą
        załatwiać wizy do Warszawy?
        • bzawadzki75 Re: Kuba-wiza (?) 19.08.08, 13:29
          Hej
          Jadąc turystycznie nie potrzebujesz wizy, pewnie nawet byłby problem z jej
          dostaniem. Wizy są np. dla dziennikarzy, jeśli jedziesz do pracy itp. Jako
          turysta potrzebujesz kartę turysty którą kupiliśmy w ambasadzie w Warszawie.
          Konsul wypełnił druczek na podstawie biletu i rezerwacji hotelu i skasował po 22
          euro. Na lotnisku w Varadero (lecieliśmy z Frankfurtu liniami Condor) widziałem
          jak cześć ludzi wypełnia karty turystyczne na miejscu ale nie widziałem czy je
          gdzieś tam kupili. My woleliśmy mieć pewność i załatwiliśmy karty w Warszawie.
          • almahler Re: Kuba-wiza (?) 19.08.08, 13:59
            hm, w ktoryms poscie przeczytalam, ze oplate wjazdowa zalatwia sie na lotnisku w
            havanie...
            bylam na kubie juz kilka razy i nigdy nic nie placilam przy wjezdzie.... a karte
            turysty wydaja w ciagu jednego dnia, ale niestety tylko we wtorki i czwartki.
            Pozdrawiam
            • igi.wr Re: Kuba-wiza (?) 19.08.08, 19:11
              Musi być dobrze, dowiedziałem się od osoby, która podróżowała w ten sposób co ja
              że kartę turstyczną mieli wliczoną w koszt wakacji i że nie mieli problemu z
              wjazdem.
    • outoftheblue Re: Kuba-wiza (?) 25.08.08, 13:35
      ja lece z Berlina i wszystko mam w cenie smile a poza tym oferta prawie
      1000 euro tansza jak z polskiego biura.
      • miss_paradox Re: Kuba-wiza (?) 27.08.08, 22:25
        o a jakiego biura lecisz? I kiedy?

dzieki
    • justi_m Re: Kuba-wiza (?) 31.08.08, 13:00
      Potrzebuesz karty turysty a nie wizy. Zalatwia sie ja w ambasadzie w
      wawie. Kosztuje 22 euro. Zadzwon do ambasady to Ci wszystko wyjasnią.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka