balbi100 24.10.05, 22:13 dziewczyny może macie pomysł jak uszyć pokrowiec na kanapę. Wszelkie pomysły i wykroje mile widziane Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_thy Re: pokrowiec na kanapę 25.10.05, 08:49 Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nie szyj pokrowca z polaru. Odpowiedz Link
abebe5 Re: pokrowiec na kanapę 25.10.05, 10:57 Czemu? A ja własnie już miałam się zabrać za polar! Odpowiedz Link
madic Re: pokrowiec na kanapę 25.10.05, 11:30 gdzieś czytałam, że trzeba nakryć mebel materiałem, pofastrygować żeby śię ładnie ułożył, zdjąć całośc i przeszyć/poodcinać zbędne kawałki. Można taki próbny uszyć np. ze starego prześcieradła i zobzcayć jak wyjdzie/ew. nanieśc poprawki. No ale wszystko zalezy od "skomplikowania" mebla. Odpowiedz Link
ka_thy Re: pokrowiec na kanapę 25.10.05, 12:12 abebe5 napisała: > Czemu? A ja własnie już miałam się zabrać za polar! Pokazałabym Ci moja polarową narzutę na wersalkę - paskudztwo!!! Ładne to było jak kupiłam i położyłam. Szybko się zmechaciło, poza tym czepia się tego wszystko, kazdy paproszek, nitka (a możesz się domyślić ile jest nitek gdy się szyje i robi na drutach), okruch, i nie da się tego strząsnąć, odkurzyć, praktycznie każdy taki drobiazg trzeba zbierać palcami. :( Odpowiedz Link
annaka tak jest 26.10.05, 09:41 święta prawda z tym polarem... na narzutę nie nadaje się zupełnie. Dodam jeszcze, że idealnie zbiera kurz i jak masz w domu alergika, to w ogóle nie myśl o polarze. Odpowiedz Link
invicta1 Re: tak jest 26.10.05, 13:04 takie paprochy to sie dobrze sprząta taśmą klejąca-i np włoski na aksamicie itp szeroka taśma wygodniejsza oczywiscie niż wąska Odpowiedz Link
emiilka Re: pokrowiec na kanapę 25.10.05, 16:30 Ja właśnie próbuje uszyć narzutę na dziecinne łózeczko. Wydaje mi się, że powinno sie udać, w końcu dla początkujacej krawcowej to chyba nie powinno być trudne... Odpowiedz Link
plavusa Re: pokrowiec na kanapę 26.10.05, 10:46 A czy ktoś szył pokrowiec ze sztruksu? Marzy mi się taki z bardzo grubego sztruksu. Czy on też będzie zbierał wszystkie paprochy? Odpowiedz Link
balbi100 Re: pokrowiec na kanapę 26.10.05, 13:37 Ja już kupiłam takie grube płotno i nawet zdekatyzowałam. Marzy mi sie biała kanapa i dla tego potrzebuje pokrowca, żeby można było prać. Chyba rzeczywiście najpierw uszyje z jakiegoś prześcieradła starego a potem dopiero z płotna. Próbowałam zamówić u tapiecera taki pokrowiec, ale w Szczecinie tapicerzy maja takie zlecenia w nosie. Trzech mi odmówiło. Może znacie jakiegoś? Odpowiedz Link
madic Re: pokrowiec na kanapę 26.10.05, 19:39 Ikea ma pokrowce z grubego sztruksu, więc chyba się nadaje. Piekne są ,ale drogie jak... Odpowiedz Link
plavusa Re: pokrowiec na kanapę 26.10.05, 19:48 A na jakie kanapy ma te pokrowwce? Bo jakoś nie widziałam, a kanapę mam właśnie z Ikea. Masz może linka? Podeślij proszę. A drogo to znaczy ile? Odpowiedz Link
madic Re: pokrowiec na kanapę 26.10.05, 21:12 plavusa napisała: > A na jakie kanapy ma te pokrowwce? Bo jakoś nie widziałam, a kanapę mam właśnie > z Ikea. Masz może linka? Podeślij proszę. A drogo to znaczy ile? Widziałam w Ikea w Gdańsku, bodajże KLIPPANA w takim obiciu i nie tylko, myszkowałam na stronie i znaleźć nie mogę- jak mi się uda to zeskanuję z katalogu. W każdym razie pokrycie było z mięsistego, grubego sztruksu. Ten sztruks można było chyba też kupić na metry, na pewno sa z niego też dostępne zasłony. Przypuszczam,że w Ikea spokojnie uszyliby Ci pokrowiec. jak coś znajde to podeslę. Odpowiedz Link
lalhuna Re: pokrowiec na kanapę 14.02.06, 19:50 o, z pokrowcami w ikei jest tak, że musisz spytać o nie pana z obsługi, on szuka w komputerze i mówi ci, jakie są dostępne ( nie sugeruj się tym, co jest na stojakach , bo się akurat może nie zgadzać). a potem drukuje ci taką kartkę, z którą idzie się do kasy, płaci, i dopiero potem odbiera pokrowiec z jakiegoś tajemniczego magazynu. nie żartuję. ja bardzo lubię ikeę, ale ta procedura (przynajmniej we wrocławiu) kupowania pokrowca jest niesamowicie głupia. dodam jeszcze, że kilkakrotnie próbowałam znależć pokrowce w sklepie , i całe szczęście,że spytałam za którymś razem obsługę, bo chyba nigdy bym go nie kupiła.. pozdrawiam Odpowiedz Link
gosiulka258 Re: pokrowiec na kanapę 28.10.05, 19:13 hej Ja proponuję patchwork czyli narzuta zszyta z małych kawałków materiału.Jeżeli szyjesz sama to na pewno masz tego w domu trochę.Ja uszyłam taką już dosyć dawno, i się sprawdziła Odpowiedz Link
ggoska Re: udało się? 23.01.06, 09:10 Witam, właśnie planuję uszycie takiego pokrowca i nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Mam w związku z tym pytanie, jak szycie? Udało się? Mogę liczyć na jakieś wskazówki? Pozdrawiam Odpowiedz Link