Dodaj do ulubionych

cennik-jakie cany za projekt i uszycie

18.04.06, 09:25
Projektowaniem i szyciem ubrań zajmuję się od niedawna, jednak ku mojemu
zaskoczeniu zaczynam mieć pierwszych klientów:D Zupełnie nie wiem jak
powinien wygladać cennik za np.: zaprojektowani i uszycie spódnicy, spodni
ect. Pomóżcie, na pewno macie większe doświadczenie:)Z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • emilka30 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 18.04.06, 11:52
      oszukaj sobie, we wcześniejszym wątku było na forum jakie sa ceny za uszycie
      pośzczwególnych elementów ubrania.Natomiast co jedynie,jeżeli projektujesz do
      tego te ubrania, to powinnaś od ceny podstawowej dodać ileś tam za to
      projektowanie.....
      • aska_1501 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 18.04.06, 12:46
        no właśnie...tylko ile to jest to ileś tam:)?
        • emilka30 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 18.04.06, 16:22
          kurcze, nie wiem.....nie szyłam nigdy w tej kategorii,że plus projekt....to
          musisz sama ocenić.Albo proponuje ci tak,eżelimasz zdjęcia swoich projektów,czy
          mogłabyć mi wysłać na mojego maila-npz kilka zdjęć. Ocenie i ci podpowiem ile
          ja bym wzięła,albo chociaż cie postaram sie ukierunkować....Trudno mi mówić tak
          na sucho, bo projektowanie samo w sobie zawsze było-nie wiadomo dlaczego-wyżej
          oceniane niż samo krawiectwo i szycie,więc jeżeli są to indywidualne i nie
          powatarzalne projekty.....
    • marylalysiak Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 19.04.06, 10:35
      Projektowaniem i szyciem ubrań zajmuję się od niedawna.....
      No właśnie projekt projektem nie zajmujesz się tym jak myślę zawodowo chyba
      mylisz pojęcia z konstrukcją odziezy na dany rozmiar za to peniędzy sie nie
      bierze,bo to jest wkalkulowane w cenę.Nie jesteś Ewą Minge,Zieniem czy znanym
      innym projektantem oni swoim nazwiskiem gwarantuja ci niepowtarzalnym projektem
      z pod ich igły maja swoje logo na metce.A po za tym wykonanie.moja propozycja
      podzwon sobie po punktach usługowych i wyposrodkoj ceny to jest najlepsze
      rozwiazanie w twojej sytuacji,inne ceny są w Warszawie inne w Krakowie ,a
      jeszcze inne w Pcimiu Dolnym.Pozdrawiam.
      • emilka30 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 19.04.06, 14:36
        uuu,chłodem powiało.A od kiedy to projektowaniem zajmują sie tylko słynni?
        Maluczkich juz nie ma.....Konstukcja odzieży ja się też zajmuje,od kilkunastu
        lat np.Aprojektowaniem nie,ale sa tacy co projektują!!!i wcale nie muszą z
        przodu mieć 'minge"Pare lat temu o minge też nikt nie słyszał i nie wiedział
        kto to jest.Dlaczego Marylalysiak z góry zakładasz iż koleżanka nie projektuje?
        ludzie trochę więcej optymizmu i wiary w to co robi ktoś inny.Ja nie widziałam
        projektów koleżanki, więc nie będe od razu komentować że nie jest
        projektantką.Akurat trochę siedze w modzie i się nią interesuje,może mam zacząć
        polemizować na temat nazwisk projektantów, o których nawet podejrzewam nie
        słyszałaś?!Bo nie mieli tyle szczęścia dotąd i np niestety nie mieli okazji dla
        byłej pani prezydent projektować......Zastanów się zanim kogoś ocenisz tak
        ostro.
        • marylalysiak Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 19.04.06, 16:27
          Może i ostro potraktowałam,ale pracuje właśnie dla projektanta ceny ma nie złe
          od 250 do ponad 100 000zł,więc ceny na forum kolezanka się nie dowie.Ja tylko
          robię konstrukcję pierwszej sztuki i wykonuje ją samodzielnie czasami trwa to
          długo.Czasami kubeł zimnej wody się przydaje i nie chciałam nikogo obrazić.
          • emilka30 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 19.04.06, 20:59
            ja też przepraszam.troche mnie poniosło.....natomiast tym bardziej powinnaś coś
            powiedzieć konkretnego na temat takiej pracy w takim razie.Sama jestem ciekawa,
            jak to jest być pracowniekiem kogoś takiego.Zazwyczaj projektanci, to ludzie z
            dziwnymi wizjami- tak mi się wydaje przynajmniej.....Ja osobiście podziwiam
            ludzi, którzy potrafią projektować.Ja potrafie świetnie tylko szyć.Nie
            przesadzam, wiem,że to robie bardzo dobrze,natomiast tylko szyje,troche
            ewentualnie zmnieniam pod siebie pewne fasony, nigdy nie projektowałam, i chyba
            nie miałabym odwagi.....No i mam jeszcze-troche samokrytyki....
            • aska_1501 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 08:41
              a ja dziękuję Wam obu za to co napisałyście...Za ciepłe słowa jak i krytykę:)
              Może faktycznie to co robię nie jest pojektowaniem, użyłam zbyt szumnego
              określenia.... Robię projekt tego co powstanie w mojej głowie, a później
              przenoszę to na materiał. Nie jest to jakaś wielka sztuka, ale pomysły sa
              moje:) nie uważam sie za projektantkę, absolutnie....
              swoją drogą to zawsze zastanawiałam się jak zaczynają projektanci? bo przeciez
              każdy ma jakieś początki...
            • marylalysiak Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 10:46
              Bardzo ciężko, ale ja mam przewagę, bo lubię to robić.Najbardziej wkurza mnie
              jak są farbowane tkaniny ręce mam różnego koloru.Oczywiście ,że mają wizje nie
              z tej ziemi,ale myślę sobie ja w tym chodzić nie będę, ale z kolei miło jest
              zobaczyć jego dzieła w moim wykonaniu w internecie.Ja na przykład też bym
              chciała projektowac nawet mam wizje ,ale raczej takie do chodzenia,ale jednego
              z drugim nie pogodzisz zabiera dużo czasu,a bez nazwiska nie przebijesz sie w
              tym gaszczu po za tym oni wszyscy sa zazdrośni o siebie.Narazie w moich
              projektach jak by je nazwać chodzi moja córka czasami sie buntuje,ale jak idzie
              na impreze to zakłada,bo chce być inna.A tak przy okazji nadmienie moze dam
              niektórym pomysł-moje rzeczy sa ręcznie haftowane szczególnie
              szmizjerki,spódnice pracuje równiesz na szydełku robie koronki klockowe
              wszystko ręcznie ,maluje na jedwabiu.Moje klienki czasami sobie zamawiaja coś
              tam zapłatę biorę po kosztach,mam za to satysfakcję trochę to głupie ale taka
              już jestem.
              • marylalysiak Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 11:12
                wklejam stronkę
                www.olafkasperski.webpark.pl/
                • aska_1501 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 11:29
                  jej, ale masz fantastyczną pracę...tylko pozazdrościć:)jesteś "dyplomowaną
                  krawcową" czy jak to nazwać:)?
                  a co d nazwiska to większość projektantów na początku nie ma nazwiska....
    • marylalysiak Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 11:52
      ZAczełam z nudów jak bylam na urlopie wychowawczym ,przed stanem wojennym
      wyjechałam do Francji do mojej starszej siostry która zwiała z Polski w
      1974.Nie bardzo mogłam znaleść prace tym bardziej ,że dziecko miało 1,5
      roku.Zaczełam szydełkować,a tego uczyłam sie na lekcjach w szkole podstawowej
      były takie zajecia praktyczno techniczne noi sie przydały.Z poczatku szło jak
      po grudzie po niecałym roku nie mogłam obrobic sie z zamówieniami,troche mnie
      to zaczeło nudzic zaczełam się uczyc splotów koronek klockowych,byłam młoda
      miałam marzenia,chciałam zrobić coś wielkiego pomogła mi Pani Weissweler wzieła
      kilka próbek pokazała Pani Torente i się zaczeło u niej uczyłam sie krawiectwa
      była otwarta na moje pomysły nie podcinała mi skrzydeł nigdy nie zrobiłam
      dyplomu,bo i po co?Nie zawsze dyplom otwiera drzwi,ale referencje.Po 10 latach
      musiałam wrócic mama chorowała trzeba było sie nia zajac.Oto krótka historia.
      • aska_1501 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 14:18
        To piękna historia:)
        Zazdroszczę Ci, naprawdę...Ja w pracy nie realizuję się wcale...Szyję
        hobbystycznie dla siebie, znajomych, znajomych znajomych:)Mam 25 lat, więc
        myślę że moze dostanę jeszcze szansę od losu i uda mi się przekwalifikować:)
      • aska_1501 Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 20.04.06, 14:18
        super, że znalazałs kogoś kto uwierzył w Twoje marzenia:)
        • lajtmam Re: cennik-jakie cany za projekt i uszycie 29.04.06, 23:01
          Witam! eśli Twoja praca nie przynosi ci spełnienia a masz coś, co cię pociąga (
          szycie), myślę, że w końcu dojrzeje w tobie moc do zmiany swojego życia. Tak
          było ze mną. Skończyłam resosjalizację, przez 6 lat pracowałam z dziećmi w
          świetlicy środowiskowej, cały czas szyjąc, realizując swoje artystyczne wizje
          moja pasja to m. in patchwork) i cały ten czas czułam coraz mocniej, że tylko
          to tak naprawde mnie uszczęśliwia i daje skrzydła. Dziś mogę powiedzieć, ze
          zaczynam od nowa..życie zaczyna się po 30-tce:) Zwolniłam sie z pracy i
          zamierzam założyć własną firmę. Będę projektować i szyć dziecięcą odzież
          artystyczną . Mam już pierwszą kolekcje z lnów i bawełnianych koronek. I teraz
          właśnie czuję ogromną moc, bo wierzę, ze chcieć to móc! Zyczę ci więc
          samozaparcia, wiary w siebie a masz szansę na spełnienie marzeń naet jeśli
          drogą do tego jest przekwalifikowanie się. Pozdrawiam!
          www.narzuty.com/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka