Dodaj do ulubionych

jakie leczenie przy endometriozie?

25.10.10, 20:30
jestem po laparotomii, endoIV st., byłam na wizycie kontrolnej, lekarz przepisał mi orgametril na poczatek, mowił tez o zoladexie, żebym sie zastanowiła bo jest drogi.
Czy ktoś z was też brał te leki przy endo?, czy są skuteczne?
Obserwuj wątek
    • mariola19761 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 26.10.10, 21:32
      Zoladex to najlepszy lek na endo
      warto w niego zainwestowac
      mnie uchronił przed drugą operacją , miałam 6 cm torbiel po 4 zastrzykach zoladexu torbiel wchłonęła się , to było około 3 lat temu do dzisiaj jest ok ...
      obecnie biorę zwykłe tabletki anty normalnie z 7 dniowymi przerwami moja choroba jest w remisji (uspiona) ale gdyby kiedys jeszcze (nie daj Boze ) zaatakowała napewno sięgnę po zoladex .
      Pozdrawiam
    • olka981 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 05.11.10, 12:36
      JA BIORE naturalny progeterone dopochwowo juz 10 miesiecy najlepiej sie czuje a juz bylo ze mna zle i bol okropny ,biore tez witamine E i dobra bardzo na endo i takze biore jod kropelki lugola i ktore tez pomagaja na endo mozna poczytac na goole
      co do zoladex narescie znalazlam lekarza ktory mi je moze dac i poniewaz mam zdiagnozowana endometrioze dostane je za darmo ale jak narazie dobrze sie czuje i nie bedziemy babrac
      • ala_38 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 21.11.10, 22:51
        dzięki za odpowiedz, mam pytanie czy zoladex, jest refundowany, bo mój lekarz mówił ,ze kosztuje 1 dawka ok.340zł, to bardzo dużo
        • endopech Re: jakie leczenie przy endometriozie? 26.11.10, 12:44
          Cześć dziewczyny mam pytanie czy leczył się ktoś danazolem bo ja jestem po operacji wypalenia ognisk endometriozy oraz zrostów i lekarz zaproponował mi ten lek na 3 mies po 2 tab dziennie a potem starania a jak nie wyjdzie to in vitro :( ...strasznie boje się skutków ubocznych i nie rozumiem czemu mam ten lek a nie zastrzyki ? nie wiem co mam robić ...czy te skutki uboczne mijają po odstawieniu leku chodzi mi np. o zmniejszenie piersi, nadmierne owłosienie :( i inne.
          • jula1232 Re:do endopech 26.11.10, 21:21
            Witaj
            Ja tez tak jak ty przechodziłam kurację 3 m-czną danazolem, wczesniej też miałam laparoskopię. Nie miałam żadnych skutków ubocznych i czułam się rewelacyjnie. :-)
            Poza tym samo branie tabletek antykoncepcyjnych zapobiega rozwojowi choroby. Ja obecnie czuje sie dobrze. Swoją drogą że hormony zasiały inne spustoszenie w organizmie-porobiły mi sie torbiele np. na piersiach i musze co roku chodzić na biopsję, ale najwazniejsze ze enodmetrioza jest w uspieniu:-)
            • endopech Re:do endopech 28.11.10, 13:48
              Torbiele na piersiach masz od Danazolu czy od tabletek anty ? jeśli chodzi o tab anty to brałam je przez 5 lat i było wtedy ok :) ale jeszcze nie wiedziałam że mam endo dopiero jak odstawiłam bo myślałam nad ciążą to się okazało że mam pod górkę i właściwie od 3 lat nie biorę tabletek anty bo staram się o dziecko, no ale teraz mam ten danazol przepisany 2 razy dziennie i się boje ale może nie będzie źle ? Pozdrawiam
    • jula1232 Re:do endopech 28.11.10, 22:07
      Ja mysle ze od anty... bo danazol brałam 3 miechy a anty chyba z kilka lat.
      • monika790 Re:do endopech 02.12.10, 15:36
        Bralam danazol przez 4 i pol miesiaca po 2 tabletki dziennie, ja leczenie wspominam zle, bylam nerwowa bardzo, mialam bole glowy i zaburzenia widzenia, co mam do dzis, poza tym 7 kg do przodu,spadlam 4 tylko,no i tradzik, ktory dalej lecze, owlosienie troszke wieksze, ale zniklo, mi danazol nic nie pomogl,narobil wiecej szkody,oczywiscie bolal mnie tez zoladek w czasie brania, ja zaluje,ze go bralam, to jest sprawa indywidualna, 2 tabletki dziennie przez 3 miesiace to duzo nie jest, teraz od 4 mies. kleje plastry evra, nie mam wyjscia, niestety wiele nie pomagaja, bole dalej sa, choc mniejsze, bo mam zahamowana miesiaczke,oj ciezka to choroba, tym bardziej,ze ja tabletek anty brac nie moge.Pozdrawiam, nie boj sie dazazolu, na kazdego dziala inaczej, ja widac taki pechowiec.
    • endopech Re: jakie leczenie przy endometriozie? 28.11.10, 23:19
      dzięki za odp. bo ja jestem panikara i mimo że endo mi dokucza :( to i tak się boje brać Danazol ale skoro mówisz, że w sumie nie miałaś skutków ubocznych no i 3 mies to nie dużo to wykupie sobie tą receptę i zobaczymy ... zawsze mogę odstawić jak coś będzie nie tak !
      • jula1232 Re: do endopech 29.11.10, 15:19
        każdy lek ma na recepcie dużo skutków ubocznych, trzeba do tego podchodzić z dystansem. Poza tym każdy organizm jest inny:-) Więc głowa do góry!
      • monika790 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 02.12.10, 15:38
        Danazol mozesz w kazdej chiwli odstawic, a taki zastrzyk kosztuje duzo i siedzi w organizmie dluzej, jak tylko cos bedzie nie tak, to odstawiasz i juz, ja bralam za dlugo.
    • olka981 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 30.11.10, 11:40
      a jakie bralas te tabletki ?
      • endopech Re: jakie leczenie przy endometriozie? 30.11.10, 18:55
        Nie wiem czy to pytanie do mnie czy do Julii :) ale jeśli chodzi o tab anty to przez 2 lata novynette potem rigevidon....a potem dopadła mnie endometrioza...6 miesięcy bez potem operacja 2007 r wycięcie torbieli, 6 miesięcy starań, duphaston, potem 3 m clo na owulacje potem odpuszczam bo mam dość bunt ! zmiana lekarza październik 2010 wypalenie ognisk endo z więzadeł krzyżowo- macicznych, usunięcie zrostów ...sprawdzenie drożności wszytko ok w tej kwestii ....i zaczynam od jutra Danazol 3 miesiące potem znów staranka z 6 miesięcy a potem sam Bóg wie co !!
        • olka981 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 01.12.10, 10:58
          ale dopadla cie podczas brania tabletek ? jesli dobrze rozumie to i tak tabletki nie zatrzymaly rozwoju endo . trzymam kciuki napewno sie tobie uda jesli chodzi o mnie to zaszlam w piersza ciaze po 2 latach staran a druga niespodzianka po 3 latach
          • endopech Re: jakie leczenie przy endometriozie? 02.12.10, 11:22
            podczas brania tab anty na samym początku było wszystko ok potem zrobiłam sobie przerwę bo miałam podwyższoną próbę wątrobową bo długo brałam te tabletki jak wątroba wróciła do normy zaczęłam brać inne tab anty ale po kilku miesiącach zaczęłam mieć bolesne @, lekarz nke podejrzewał że to endo tylko że taki mój urok, że to wina tab anty i chciał mi zmienić na inne ale międzyczasie zrobiłam USG i Ca125 i wyszło że mam torbiel - 2007 usuniętą operacyjnie - od tego czasu zaczełam starania ale bez skutku nie miałam już torbieli ale w 2010 zaczęły się strasznie boleści podczas miesiączki ze skrzepami bardzo obfite - masakra - więc zmieniłam lekarza który bezskutecznie przepisywał mi leki na owulacje i inne - w listopadzie 2010 kolejna operacja na ogniska endo ...więc w sumie to endo pojawiło się podczas kilkumiesięcznej przerwy w tab.anty potem zaczeły się bolesne miesiączki zmiana tych tabletek ale to nie pomogło...
            • jula1232 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 02.12.10, 20:57
              Ja brałam głownie mercilon, dobrze się po nich czułam. Miałam dobre próby watrobowe i przy ich braniu endometrioza stała w miejscu. teraz jestem na kilkumiesiecznej przerwie. 13.12.2010 ide do gina, nadal bolesne mam @ ale ketonal mi pomaga.
      • dominika.k555 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 24.01.11, 16:17
        Ja skończyłam skuteczną kurecję Zoladexem. Zostało mi 1 opakowanie. Gdyby, ktoś był zainteresowany odkupieniem prosze o kontakt.795 641 928. Odbiór osobisty w Warszawie bądź przesyłka po przedpłacie.
    • biedronka11 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 25.01.11, 12:46
      ala_38, ja tez mam endo IV stopnia : 11 lat temu usunięto mi laparotomia torbiel czekoladową z całym jajnikiem, potem 6 lat leczenie ( dwa ICSI), o dziwo ciąża naturalna bliźniacza (po drugim nieudanym ICSI-chyba hormony szalały jeszcze)...jeden zarodek poroniłam, a drugi ma 5 lat :)), po 3 latach od porodu nagle bol niesamowity i tak już zostało. Dwa lata temu przeszłam laparo-endo cieżkie, rozsiane IV stopnia, potem dipherelina w zastrzykach na 6 m-cy i w międzyczaise laparo second-look.....endo nie stwierdzono. Po zastrzykach biorę Yazz, ale miałam kilkimiesięczna przerwę w braniu, bo łudziłam sie że się uda naturalnie. Nic z tego i myślę że w tym czasie endo wróciło. Pomino, ze jestem na Yazz-boli mnie krzyz i podbrzusze szczególnie od miesiączki do jajeczkowania, mdli mnie i chyba zrobiła mi sie torbiel, bo boli cały bok ( i to na hormonach)....beznadzieja jednym słowem. Ciekawa jestem, czy wszystkie dziewczyny z IV stopniem maja takie bólowe dolegliwości i czy w ich przypadku tez tak szybko to powraca, czy to jest niezależne od stopnia?
      pozdrawiam i zycze duzo zdrowia
      • monika790 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 10.03.11, 18:06
        Ja mam endo 4 stopnia,dotychczas mialam laparoskopie, 2 torbiele usuniete, no i te magiczne slowa, edno 4 stopnia i ciaza jak najszybciej,dotytchczas leczylam sie danazolem,4 i pol miesiaca, nic nie pomogl,a wrecz zaszkodzil, pozniej pol roku hormony, ktore odstawilam, gdyz ich nie toleruje, od stycznia bez lekow i niestety powoli wraca, miesiaczki moze nie byly bardzo bolesne, ale bardzo obfite,do tego bol plecow itp.Bede probowala znowu podejsc do hormonow,ta choroba wraca jak bumerang, a ciaza, jak widac, nie leczy.Mysle o jakichs ziolach.
        • olka981 Re: jakie leczenie przy endometriozie? 14.03.11, 13:01
          sprubuj moze luteine od 8 dnia miesiaczki albo dufhaston progesteron
          kup witanine E i cynk oraz magnez z witanina B6 ja biore wszystko w jednym oprocz witaniny E to biore oddzielnie i do tego jod tez pomoga ja biore w kropelki lugola. to tylko co ja moge poradzic dawno mnie tu nie bylo na forum przez to ze endonetrioza mi nie dokucza wogole odkupac !!!!! tabletki mi tez nie pomagaly wogole i mialam 2 laporoskopie
          poczytaj o witaninach na google jak pomagaja przy endo szczegolnie E i B6
          zycze zdrowia
          unikaj make
          • usunelamkonto Re: jakie leczenie przy endometriozie? 15.03.11, 14:15
            Mnie 4 dni temu usuneli torbiele czekoladowe przez laparatomie. Dr potwierdzil ze podlozem moze byc choroba ale musze czekac na wyniki. Dzieci nie planuje z tz. Na sile ich tez nie bedziemy robic gdyby co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka