Dodaj do ulubionych

Endometrioza a łysienie plackowate

25.08.13, 19:30
Witajcie,
Znalazłam to forum szukając pomocnych informacji. Mam 24 lata i ginekolog zdiagnozował u mnie endometriozę. W ubiegłym tygodniu miałam operację, laparoskopowo usunięto torbiele z obydwu jajników i wycięto zmiany endometrialne rozsiane w jamie brzusznej. Lekarz poinformował mnie, że choroba jest w moim przypadku zaawansowana i powinnam poddać się leczeniu hormonalnemu. Tabletki które mi zapisał mają wprawić mnie w stan „wczesnej menopauzy”. Boję się takiego leczenia, i chciałabym się dowiedzieć, czy któraś z Was przeszła podobną kurację. Boję się jakie to może mieć skutki w moim wieku. Dowiedziałam się też, że mogę mieć duże problemy z zajściem w ciążę i że nie powinnam tej decyzji odkładać za bardzo w czasie.
Dodatkowo, co sprawę komplikuje, od kilkunastu lat choruję na łysienie plackowate. Kiedy ginekolog znalazł pierwszą torbiel na jednym jajniku zapisał mi tabletki hormonalne (duphaston), przy których wypadła mi połowa włosów. Wtedy zrobiłam dodatkowe badania, które potwierdziły endometriozę i zostałam skierowana na operację. Czy są tutaj obecne Panie, które mają podobny problem? Jakie są Wasze reakcje na kurację hormonalną? Czy leczenie jednej i drugiej przypadłości da się pogodzić? Czy może kuracja hormonalna stabilizująca endometriozę ustabilizuje łysienie? Czy endometrioza może mieć niekorzystny wpływ na łysienie plackowate i potęgować jego objawy?
Wiem, zadaję mnóstwo pytań, ale chwilowo jestem zagubiona w tym wszystkim i nie wiem co robić. Umówiłam się na wizytę u ginekologa specjalizującego się w prowadzeniu endometriozy, jest też endokrynologiem. Mam nadzieję, że jest bezpieczne wyjście z tej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • maniekpi Re: Endometrioza a łysienie plackowate 11.12.13, 13:36
      Witam.
      Endometrioza i łysienie plackowate ma swoje źródła w błędnym żywieniu,i są to rzeczy do wyleczenia.
      Jako bioterapeuta wyleczyłem już kilka Pań z łysienia plackowatego.
      maniekpi@interia.pl
      tel.533 919 695
    • amazonka1985 Re: Endometrioza a łysienie plackowate 01.10.18, 21:12
      Witam. Mam podobny problem od 10 lat choruje na lysienie plackowate, obecnie leczone metoda DCP. Dodatkowe zdiagnozowano u mnie rok temu endometrioze, jestem po operacji usunięcia guzkow. Lekarze maja problem by to ogarnac poniewaz wiekszosc hormonow nasila wypadabie wlosow a bieleczona endonetrioza moze skonczyc sie tragicznie. Natoniast niechcialabym tajze zostac lysa a w tym momencie nie mam wlosow na 1/4 czesci glowy. Czy ktos walczy moze z tyni dwoma chorobami jednoczesnie?
    • krystynapiatek1 Re: Endometrioza a łysienie plackowate 16.04.20, 11:16
      Spróbuj czegos ziołowego Krople kobiece ojca grzegorza Sroki a dodatkowo Prostatobon w tabletkach ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka