Dodaj do ulubionych

Endometrioza na jelicie

05.02.06, 18:02
Nie bylam u lekarza , wyslunelam ta diagnoze sama po swoich objawach.Czy ma ktos cos takiego ?Czy moja endometrioza musi byc tez potraktowana hormonami albo operacja?Czy torbiele o ktorych tutaj sie pisze moga mi sie tam tez tworzyc?Czy moge to zostawic i nie leczyc ?
Prosze o pomoc bo nie znam sie za bardzo na tym.Przeczytalam troche tego forum ale rzadko pisze ktos o jelitowej endometriozie.
Pierwszego dnia jak dostaje okres mam rozwolnienia i bola mnie jelita juz okolo dziesiec lat co miesiac.Stad wysunelam ta diagnoze.
Obserwuj wątek
    • spczolka Re: Endometrioza na jelicie 07.02.06, 10:12
      Ja mam podejrzenie o endometriozie na jelitach bo miewam problemy z
      wypróżnianiem. Jednak dowiem się tego na pewno po laparoskopii, która mnie czeka
      niebawem. U ciebie dolegliwości są dość nasilone. Jeśli miałaś wcześniej
      zdjagnozowaną przez badanie histopatologicze endometriozę to jest podejrzenie,
      że twoje dolegliwości są wywołane przez nowe ogniska właśnie na jelitach. Tego
      typu dolegliwości mogą być podyktowane nie tylko torbielami ale np. zrostami po
      pęknięciu jakiejś toribieli, którą mogłaś mieć wcześniej. Takich hiopotez można
      wysuwać mnóstwo. Jedno jest pewne. Nie można tego zlekceważyć. Powinnaś zgłosić
      problem lekarzowi i udać się na badania. Podejdź do problemu poważnie, gdyż
      nieleczona endometrioza potrafi być groźna. Jeśli twoje bóle są spowodowane
      endometriozą to musisz sobie zdać sprawę, że ta choroba może niszczyć ci jelita
      i trzeba to powstrzymać. Zła praca jelit wpływa ujemnie na wchłanianie z jelita
      co prowadzi do ogólnego pogorszenia kondycji.

Odwlekanie słusznej decyzji o zmierzeniu się z problemem może mieć dla ciebie
      przykre konsekwencje. Weź byka za rogi. Po co się męczyć, skoro się można wyleczyć.
    • sylwia_a_s Re: Endometrioza na jelicie 07.02.06, 13:19
      Teoretycznie nie musi to byc od razu endometrioza, chyba, ze ktos Ci
      zdiagnozowal kiedys endometrioze i tylko sama wysunelas wniosek, ze teraz
      rozprzestrzenilo sie na jelita ??
      Rozwolenienia w czasie okresu sa podobno norma i wiele dziewczyn na to cierpi.
      A czy leczylas sie na zespol jelita drazliwego? ono tez moze dawac takie
      dramatyczne objawy jak rozwolnienia, zatwardzenia, mdlosci, bole brzucha, klucia
      itp.
      Dziwne te nasze organizmy. W sumie nic nie wiadomo, co sie moze dziac. W kazdym
      badz razie, warto sie skonsultowac z lekarzem.
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 10.02.06, 16:02
        Dziekuje Wam serdecznie za odpowiedz.Z pojsciem do lekarza jest rudno poniewaz mieszkam w Londynie.Do Polski to tez narazie nie planuje jechac.
        Zostaje mi wiec probowac cos zrobic samej.
        Jestem przekonana ze mam endometrioze na jelicie.Wlasciwie jak mam okres mozna powiedziec ze mnie bola jelita a nie jajniki.Odczuwam tam daleko bole i stad ruchy jelitowe.Jak wezme przeciwbolowe to przechodzi krwawienie i przechodza rychy.Zespol jelita wrazliwego nie biore pod uwage bo parcia wystepuja w zbyt specyficznym momencie.
        Szukam naturalnych metod i mysle ze znajde mimo ze mowia ze to nie da rady inzcej jak operacja czy hormony.Poradzilam sobie z grzybica pochwy(szesc lat)wiec wymysle cos i teraz.Mozem naiwna ale coz...Narazie biore evening primose oil ale slyszalam o MSM ktore usowa nablonek.
        Pozdrawiam was kobitki i trzymajcie sie wszystkie :-)
        • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 10.02.06, 18:44
          Spszczolka napisala:
          Odwlekanie słusznej decyzji o zmierzeniu się z problemem może mieć dla ciebie
          przykre konsekwencje. Weź byka za rogi. Po co się męczyć, skoro się można
          wyleczyć.

Mam jak twoim zdaneim mzna wyleczyc endo na jeliatach? Bardzo mnei to
          interesuje. Laparoskopia? Potem i tak odrasta...
          Pamietajcie, ze nawet po takim extermum jak usuniecie macicy i
          jajniko,endometrizoa wciaz pozostaje aktywna!
          Dla nas nie ma ratunku! Jak mowi moj lekarz musimy nauczyc sie z tym zyc! (na
          prochach)
          • endo71 Re: Endometrioza na jelicie 10.02.06, 20:43
            U mnie stwierdzono endometrioze w jelitach (między innymi...)podczas
            laparotomii. Lekarze powiedzieli mi, ze takich zmian się nie operuje, bo
            musieliby uszkodzić jelita. Potem dostałam Dipherelinę na kilka miesięcy i przy
            braku miesiączki organizm ma sam zlikwidowac ogniska endometriozy. One ulegają
            zwłóknieniu. Choroba oczywiście może wrócić... Mnie tłumaczono, że leczenie
            polega najpierw na operacji, która po pierwsze potwierdza diagnozę , no i robi
            się generalny "porządek", np. usuwa torbiele czy zrosty. Potem jest leczenie
            farmakologiczne, kiedy organizm sam "porzadkuje" resztę np. właśnie zmiany w
            jelitach.
            • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 11.02.06, 11:30
              No tak, tylko wlasnie te implanty eno. siedza gleboko i potem znowu atakuja, i
              tak wkolko:(
              • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 11.02.06, 12:34
                Zgadzam sie z opinia ap77.Operacja to nie wyjscie z sytuacji , to tylko z ust lekarzy slyszymy te teorie lecznicze.W praktyce podejrzewam ze jest inaczej.
                Nie ufam lekarzom i nie dam sie im poki nie bede zmuszona.
                Hormonow nie bede brac poniewaz tego typu ingerowanie w organiz ma swoje skutki.
                Jestem ciekawa jak podziala na mnie permise evening oil .Czy ktos probowal?
                • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 11.02.06, 18:36
                  A co to jest ten "oil"? Gdzie go kupisz? Jestes w UK?
                  • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 11.02.06, 21:40
                    Evening primrose oil pomaga przy dyskomforcie przedmiesiaczkowym, miesiaczce, endometriozie.Zawarty GLA zmniejsza objawy towarzyszace miesiaczce, zmniejsza wrazliwosc piersi , pomaga przy IBS , powoduje rebalans hormonow zwlaszcza estrogenu itd.Mysle ze mozna kupic go i w Polsce tak jak inne ziola.
                    U nas w UK kupuje w Sklepie ze zdrowa zywnoscia .
                    Pozdrawiam
                    • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 12.02.06, 14:29
                      dziex jak to bedzie po polsku tlumaczone?
                      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 12.02.06, 15:01
                        To olej z wiesiolka dwuletniego.Chyba tylko jednak dostepny w necie.
                        Pozdrawiam
                        • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 12.02.06, 16:32
                          A wiesiolek, to znam,on jets etz dobry na sluz plodny :)

A na problemy jelitow epolecam siemie lniane!
                          • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 13.02.06, 08:58
                            Licze na wiesiolka bo reguluje hormony i moze bedzie miec wplyw wiec na endo.
                            Problemy jelitowe mam zwiazane z endo wiec jak sie cos naprawi to i bole jelitowe sie zatrzymaja.Nie liczena na cuda od razu... :-))
                    • olka981 Re: Endometrioza a preparaty naturalne 29.12.06, 04:53
                      dziewczyny co bierzecie naturalne preparaty jak sie czujecie macie juz
                      rezultaty ????
      • justka_k Re: Endometrioza na jelicie 06.06.06, 19:19
        Czy endo jelita może się objawiać podobnie jak np. wrzody?? nie no nie
        straszcie mnie!! Jeszcze tam??!!!!??!!?!?!?!? oooooo jaaaaaaa!!!!
    • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 15.02.06, 20:12
      Czy jest ktos kto probuje leczyc sie naturalnie??
      • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 15.02.06, 20:48
        Zaczelaa pic rano siemie!
        • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 16.02.06, 18:18
          A co robic ma te siemie??
    • mpalka6 Re: Endometrioza na jelicie 16.02.06, 00:09
      ja biore ten evening primose oil, ale jakos bardzo mi nie pomogl.
      W stanach bardzo polecaja vitex, na endo musze sprobowac.
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 16.02.06, 18:23
        Ja biore ten evening primrose od pierwszego dnia miesiaczki i mam brazowe plamienia.Nie wiem co to znaczy , moze to cos pozytywnego?Moze cos tam mi sie oczyszcza?Okres tez sie przedluzyl , plamilam jeszcze osmego dnia-nigdy tak nie bylo.Jescze bylam u chinczyka a akupunkturzei dostalam ziola wiec moze jescze to od tych ziol ale raczej stawiam na evening primrose.Biore codziennie po trzy albo wiecej tabletek.
        Vitex znalazlam i mowia ze to jest zalecane na endo ale jak przeczytalam polska notatke na temat tego to wywnioskowalam ze dosc nmieszane.Pisali raz o tym ze zwieksza estrogen potem ze zmiejsza prostregon.Zobacze jeszcze na angielskich stronach
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 17.02.06, 09:15
      ja bralam ten evening primrose oil i mialam miesiaczke obfita od tego a tak
      naprawde przy endo to nie wskazane
      witaminy z grupy b sa wskazane bo obnizaja eostrogeny i olej rybny takze nie
      wiem czy ten primrose oil ci pomoze z endometrioza
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 17.02.06, 10:19
      ten artykol moze tez ci pomoc
      Hi there. I have had endo for over 10yrs. I have had some ups and downs over
      those years. I have read several books, and over the last few months I have
      done alot of searching within myself to not only help myself but others who
      have this condition. I have noticed several things that help me personally and
      I like to share what has helped in hoping to help others with this as well.
      I'm not sure if alot of people with this condition actually understand that we
      are considered "Estrogen dominant". What this means is that we produce too
      much estrogen and not enough progesterone and this can cause so many problems.
      We must balance that estrogen with natural progesterone to keep us in balance.
      High amounts of estrogen can cause cancer so we are all at risk! Not only do
      our ovaries produce too much estrogen, but we also use products on a daily
      basis that mimic estrogen and our bodies do not know the difference. If you
      look in your bathroom at any product you put on your skin such as shampoo,
      cond, soap, lotion, even your make-up you will find that these products contain
      preservatives called parabens. ( methyl, ethyl, butyl, or propyl ) Usually
      they are listed towards the end of the list. Our bodies think this is estrogen
      and our liver stores it as such. When we use these products on a daily basis
      over and over again it starts to build up. I have read that if someone who is
      pregnant uses a product containing parabens that their offspring will become
      infertile!!!!!!!! Yet the FDA considers them safe! We have to stop using
      these products! There are many alternatives in most healthfood stores. I'd be
      happy to give you a list of them if you need them. Also if you are not eating
      organic meats and poultry the food industry puts parabens in them to preserve
      the shelf life!!! It is also in mincemeats and jellies. Do a google search on
      parabens for yourself. The best thing we can do for ourselves is first to stop
      using products we know that have these parabens in them and to start using
      progesterone cream. If you can get your Dr. to prescribe a cream make sure it
      is compounded by a pharmacist who uses a glycerin base or egg base instead of a
      paraben base. If you can't get your Dr. to presribe you a cream you can get
      some at your local healthfood store. Two safe companies I would recommend
      would be Life-flo ( Progesta-Care ) and Pure Essence Labs ( FemCreme )
      Generally you begin taking them on day 7 of your period twice daily until day
      28. It will sometimes take a couple of months to "retrain" those receptor
      sites, but generally you will start to feel better very quickly. Acupuncture
      is also fantastic because you are increasing blood flow that can become
      stagnant. Eating healthy is key. If you can eliminate or at least reduce your
      intake of meats and poultry ( even organic ) and try to eliminate dairy you
      will notice your pain will start to subside. I hope this is helpful. If you
      are planning on getting pregnant please please consider the use of parabens.
      We women have to educate others to this danger for the future is in our hands.
      Good luck to you. Besides the acupunture you are doing there are some fertlity
      teas to drink that will help you. If you have any more questions please feel
      free to contact me at solshyn@yahoo.com Heather ^j^
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 18.02.06, 12:13
        dzieki olka za artykol.Bardzo pomocny, dobrze jest slyszec ze ktos sie wyleczyl naturalnie.Slyszalam o tym kremie i slyszalam dobre opinie.Zamierzam sprobowac.
        Rowniez slyszalam o MSM , ponoc jest w stanie usunac nieproszony nablonek gdziekolwiek sie podziewa.Musi to byc duza dawka czystego MSM.
        Kto nie probuje ten nie ma wiec co zostaje.
        Pozdrawiam
    • mpalka6 Re: Endometrioza na jelicie 17.02.06, 20:26
      ja biore ten krem Progesta-care, byl nawet tani..chyba zaplacilam 11$a mam go
      bardzo dlugo. Nie zgadzam sie natomiast , ze nalezy go brac od 7 dc, lekarz
      powiedzial mi, ze zaraz po ovu, bo inaczej nie dojdzie do ovulacji, chyba, ze
      nie starasz sie o dziecko to mozna.
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 18.02.06, 12:14
        Tylko gdzie sie ten krem smaruje?
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 19.02.06, 02:31
      krem sie smaruje chyba w rece
      te dziewczyny co biora ten krem czy bierzecie cos jeszcze np.tabletki anty
      tylko z progestronem + krem czy to by pomoglo lepiej
      i co to jest MSM????
    • mpalka6 Re: Endometrioza na jelicie 19.02.06, 11:56
      krem mozna smarowac w miejsca ciala z delikatna skora, aby sie dobrze
      wchlanialo: dlonie, klatka piersiowa, piersi, lydki, ramiona. Najepiej zmieniac
      miejsca. Nie wiem co to jest MSM niestety ..Ja po przeczytaniu tony artykulow i
      ksiazki zdecydowlalam sie stosowac:
      siemie na czco na jelita, krem z progesteronem, primose evening oil { bo bardzo
      duzo zrodel poleca } wit a i c , complex b jak i zasotosowac diete przy
      endo...pozyjemy zobaczymy ...
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 19.02.06, 12:32
      ja mam ogniska endo i jezeli nie bede brala czegos typu tabletek anty albo depo
      provera to napewno sytuacja bedzie u mnie sie pogarszac i teraz co tu stosowac
      zeby bylo jak najlepiej i nie dopuscic do operacji (usuniecie macicy) i boje
      sie zeby czasem sie nie przezucily np.pluca
      dzieci juz nie zamierzam miec bo mam dwojke tylko szczesliwie bez boli i innych
      problemow dobic do menopauzy dlatego zastanawiam sie czy ten krem mozna
      np.stosowac razem z tabletkami typu cerezette wtedy wiecej progesteron ???
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 19.02.06, 12:54
      czytajac inne forum widze ze naturalne kremy sa popularne
      I would definately suggest using a natural progesterone cream rather than a
      pill. There are way too many negative side effects by taking the pill rather
      than the cream. Don't take my word for it - go to the library or book store
      and pick up a copy of What your Dr. may not tell you about Premenopause. There
      is a section on endo and also how to use the progesterone cream - what doses
      and side effects from being estrogen dominant - which all women with endo are!
      I have had endo for almost 11 yrs. and I am always searching for natural ways
      to help myself besides surgery. You might want to ask your Dr. to do a saliva
      hormone test - it is far more accurate than a blood test. As for being
      overweight - your cortisol ( stress hormone ) might be high and this causes
      weight gain and having trouble losing it. An herb called Holy Basil can help
      this as well as an amino acid called L-theanine. I work in a health food store
      and I organize hormonal balancing seminars. There are so many things to help.
      If you need more answers feel free to email me. Thanks for listening - Heather
      • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 19.02.06, 14:12
        Czy w POlsce sa te kemy?
    • mpalka6 Re: Endometrioza na jelicie 20.02.06, 11:46
      moja mama nie mogla dostac. W ksiaze o endo doczytalam, ze krem ten pomaaga,
      zabopiegac torbielom, polipom piersi, miesniakom macicy, PMS, jak i rowniez
      zapobiega tworzeniu sie ognisk endometrilanych, nad czym jeszcza trwaja
      badania, nie jest potwierdzone. Ja ososbie chcialabym sprobowac diety,
      podobniez robi cuda. Poznalam kobiete, ktora stosowala diete na endo i przez
      wiele lat nie mogla zajsc w ciaze, az 6 razy poronila . PO pol roku stosowania
      diety zaszla , teraz obecnie ma trojke dzieci...
      • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 20.02.06, 12:53
        to dowiedz sie jesli mozesz dokladnie co to za dieta i jak ja stosowac
        z chcecia sprobuje
        • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 20.02.06, 17:58
          ja tez
        • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 20.02.06, 18:06
          Ja stosuje primrose evenink i zamierzam kupic MSM.tO JEST METHYL-SULFonyl-methane.Jst obecny w kazdej komorce, we wlosach ,skorze ,paznokciach.
          Polecono mi go po powiedziano mi ze jestw stanie wyszyscic ten nablonek.Dociera tam gdzie jest potrzbna korakcja.

Do diety to mowia angielskie zrodla ze dieta powinna zawierac selen, kwas foliowy, witamina C , B complex, fatty acids, iodine, calcium magnez.
          Najwazniejsze to selenium i kwas foliowy.
          Robilam sobie badania pierwiastkowe wlosow i selenium mi wyszlo ok.

Szukalam tego vitex i znalazlam sposob na robienie go samemu.Starcza na bardzo dlugo i jest extraktem.Potrzeba tylko swiezego vitexu.Nie wiem jaka to ma nazwe polska wiec nie wiem gdzie mozna to by bylo dostac.Znane jest tez pod nazwa Chasteberry i Monk's pepper.Moze ktos wie co to jest?
          • ap77 Re: Endometrioza na jelicie 20.02.06, 18:23
            Vitex to lek ziolowy stosowany przy PSM, tak jak Castagnus (zreszt ato chyba to
            samo). Niestety sa rozne opinie na jego temat
            • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 14.04.06, 06:54
              dziewczyny co stosuja vitex jak sie czujecie po tym ?ja poszlam do zielarki i
              miedzy innymi te mi go dala mowi ze musi moje hormony wyregulowac
              • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 27.04.06, 15:52
                dziewczyny co sie leczycie naturalnie jak wam idzie?
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 21.02.06, 09:02
      dziewczyny wyczytalam o takim ziolo -ja pojde do sklepu dowiedziec sie wiecej i
      gotowa jest brac to czy slyszalyscie o tym ???
      Lady’s mantle (Alchemilla vulgaris)

Traditional uses
      • Reduces heavy menstrual bleeding
      • Relieves menstrual cramps
      • Improves menstrual regularity
      • Helpful with fibroid cysts
      • Removes endometriosis
      • A useful liver decongestant
      • Useful in treating diarrhoea and gastroenteritis

• misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 22.02.06, 17:20
        Czytalam na temat tej Ladys mantle ale nie znalazlam stwierdzenia ze usowa endo.To tak samo jak z MSM, tez nie jest napisane ze dziala na endo.
        Mozez podac strone skad ten text ,please?
        Czy zamierzasz go wziasc.
    • olka981 Re: Endometrioza na jelicie 21.02.06, 09:19
      Natural Therapies
      Natural therapies, including nutrition, herbal medicine, homeopathy and
      acupuncture may help to manage the symptoms of medical treatments, although
      some herbs may be taken at the same time as some of the hormone therapies. At
      least 3 – 6 months of treatment is usually needed before deciding whether
      natural therapies will work for you.

Nutrition tips
      Eat plenty of soluble fibre, such as 2-3 dessert spoons of a mix of sunflower
      seeds & pepitas (pumpkin seeds) added to breakfast or in yoghurt.

Increase good fats and oils to help with pain, like olive and flaxseed oils,
      avocados, pine nuts, pistachio nuts, peanuts and sesame seeds.

Have fish, such as sardines and salmon at least 3 times per week.

Include raw seeds and nuts.

Decrease 'bad fats' by trimming meat and skin; avoid hidden fats in cakes,
      pastries, milk chocolate & coconut milk.

Consume low-fat dairy.

Eat vegetables from the 'cabbage family' (broccoli, cauliflower, bok choy,
      brussel sprouts, cabbage).

• olka981 Re: Endometrioza na jelicie 30.04.06, 13:43
      zaczelam brac vitex i inne ziola jedno ma thuja co ponoc jest dobra na cysty i
      czekam na rezultaty a jak wy po vitex???/
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 26.05.06, 16:01
        Co do naturalnych metod na endo to mam nadzieje ze u mnie sie cos rusza.
        Leczylam grzybice ANRY i teraz biore profilaktycznie.Lek jest znany z naprawiania wilu schorzen, czasem tych nie widocznych jeszcze.
        Moze u mnie cos zaczyna to dzialac, ale bardzo powoli.
        Pozdarwiam
    • aire1 Re: Endometrioza na jelicie 06.05.06, 23:06
      Dopiero znalazłam to forum i zainteresował mnie twój post misiaczku. Od kliku
      lat odczuwam dziwne dolegliwości jelitowe przed i w trakcie okresu. Mam
      okropnie bolesne skurcze jelita, wrażenie takie jakby przez jelito przesuwały
      się ostre kamienie. Czasem zwijam się z bólu, skurcz trwa kilka sekund i potem
      jest ulga. Tak jak pisałam często jest to pierwszy symptom zbliżającego się
      okresu, ból trwa nawet do kilku dni, znacznie dłużej niż normalne skurcze
      macicy. Pomaga No-Spa ale tylko na jakiś czas. Byłam u gastrologa stwierdził że
      to syndrom jelita drażliwego. W USG narządów rodnych i jamy brzusznej nic nie
      stwierdzono. Teraz zastanawiam się czy to nie endo, moje dolegliwości nasilają
      się :(
      • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 26.05.06, 15:58
        do aire1

Oj dawno nei zagladalam tutaj.
        Wiesz z opisu wyglada to podobnie jak u mnie i wychodziloby na to ze to endometrioza.Ja jestem bardzo mocno w tym utwierdzona ze u mnie tak jest.
        Uwazam ze nie potrzebuje nawet sprawdzac tego u lekarza.
        W kazdym razie co sie u mnie troszke zmienilo jest to ze teraz moj poczatek okresu jest calkowicie zalezny od ruchu jelitowego.
        Poprostu jak zaczynam czuc okres, krew nie leci od razu, wiem ze cos tam w jelitach zaczyna sie dziac i doslownie w momencie toalety zaraz zaczyna leciec krew.Jest to juz za kazdym razem jak mam okres.
        Kiedys potrafilam sie obudzic z okresem a teraz najczesciej dostaje go w dzien a nawet wieczorem co tez ma zwiazek z jeliatmi i poczatkiem okresu.

Jak biore leki to w czasie czekania na dzialanie czuje jak bol sie zmniejsza i wtedy zaczyna byc bardziej widoczny skorcz.Lapie i puszcza bo w samym poczatkowym bolu to daje czadu caly czas.

Bralam nospe i pomagala a teraz jestem na ketonal forte ktore juz nie dziala jak kiedys.

Daj znac jak co u Ciebie.
        • misiaczekmoj Re: Endometrioza na jelicie 07.06.06, 16:30
          Endo na jelicie jest najlatwiejsze do wykrycia nawet samemu.
          Poprostu podczas okresu przy ruchach jelitowych mnie bardzo boli, od tego zreszta zaczyna sie teraz kazdy okres.
          To nie jest uczucie jak przy wrzodach wiec sie nie martw.
          Przy wrzodach boli brzuch to calkiem inaczej jak na jelicie a do tego wrzody lapia cie kiedy chca a endo na jelicie zawsze przy poczatku okresu wiec nie mozna tego pomylic z wrzodami.
          Pozdrawiam
          • justka_k Re: Endometrioza na jelicie 07.06.06, 17:58
            dzieki!!! o jeden problem mniej
            • ju_sty_na Re: Endometrioza na jelicie 20.04.07, 21:17
              Przy usunięciu jajnika usunieto mi przy okazji zrosty na jelitach, które
              związane były właśnie z endomertiozą. Powodowały straszny ból przed miesiączką
              oraz pod koniec samej miesiączki. po kilku miesiącach po operacji ból znowu sie
              pojawił czyli znowu są zrosty. Brałam nawet czopki na rozpuszczenie zrostów,
              które nie bardzo pomogły. Teraz podczas bóli ratuje sie jedynie ketonalem.
      • dotta5 Re: Endometrioza na jelicie 28.04.07, 19:56
        witaj aire1 nie mam dla ciebie dobrych wiesci mialam dokladnie te same
        dolegliwosci jelitowe w czasie okresu ,dokladnie nie pamietam jak dlugo to
        trwalo ale pol roku temu dowiedzialam sie ze mam endo teraz tez mysle ze
        dotyczy ona takze jelit.to straszne mam juz dosc.pozdrawiam
    • claudiak Endometrioza na jelicie-też tak miała 20.04.07, 22:21
    • claudiak Endometrioza na jelicie-też tak miałam 20.04.07, 22:23
      Witam ! Podczas laparoskopii okazało sie, ze oprócz jajnika enometrioze mam na jelitach. wszystk mi powycinali i zobaczymy co bedzie dalej. Dodam, że nic mnie nie bolało.

Pozdr
      • misiaczekmoj Re: W ciazy :-) 08.05.07, 13:37
        Od ponad dziesieciu lat mialam okropne bole okresowe w okolicach jelit.W pierwszy dzien okresu jak nie zareagowalam lekiem przeciwbolowym to konczylo sie totalnym odwodnieniem.Endo na jelicie podraznialo jelita, nikomu nie zycze.

Nie bylam z tym u lekarza ani nie robilam zadnych badan.Prze dziesiec lat wygladalo jakby nic sie nie pogarszalo .Dopiero jak zaczelam dwa miesiace temu starac sie o baby to wzielam sie za leczenie tego naturalne.

Bralam Thistle Milk na oczyszczanie watroby ale nie wiedzialam ze zawiera estrogen i mialam pare tygodni problemy z estrogenem
        Wzielam witamine b17 ktora jest lekiem antynowotworowym.
        Po tym wzielam leki na pasozyty:wormwood, clover,walnut w plynie
        Nie robilam badan na robaki ale jak wiadomo prawie kazdy je nosi.
        Okropne samopoczucie po tych ziolach, symptomy przeziebienia,ale robaki zdychaly z pewnoscia.Dlugo dochodzilam do siebie.
        Jak doszlam do siebie to nigdy sie wczesniej tak dobrze sie nie czulam.Wiecej energi, lepsze spanie, lepsze samopoczucie psychiczne.
        Dr Clark mowi ze wszystkie choroby sa zwiazane z robalami.

Zamierzalam powtorzyc to jeszcze raz ale staralam sie o ciaze.Jakbym nie zaszla mialam wziasc chinease bitters i coptis.To sa leki na oczyszczanie watroby, sledziony,zolodek, jelito etc
        Wiadomo ze kazdy problem zdrowotny trzeba leczyc i oczyszczac wszystkie organy.
        Mysle ze by zadzialalo ale zaszlam w ciaze i nie sprawdze:-))
        Staralam sie tylko dwa cykle, wiem ze trafilam na dokladny dzien plodny po zaobserwowaniu sluzu.
        Czuje jak endo czasem boli , czuje bol na jelicie.Jestem w szostym tygodniu ciazy,mam nadzieje ze wszystko dalej pojdzie dobrze.

Ach wydaje mi sie ze Anry pomogl mi uregulowac estrogen ale to bylo sporo czasu temu bo na anry jestem jakos trzy lata.
        pozdrawiam
        zycze zdrowka
        • adela27 Re: W ciazy :-) 26.06.07, 09:16
          Hej Dziewczyny.
          Mam pytanie odnośnie endo jelitowego...
          Kto powinien leczyć? Ginekolog czy gastrolog? Czy powinnam najpierw wybrać się
          do gastrologa żeby wykluczył inne dolegliwości? Jestem po laparotomii endo spod
          blizny po cc i jest podejrzenie że endo przerzuciło mi się na brzuch...
          Jak wy się leczycie?
          • calama Re: W ciazy :-) 26.06.07, 15:01
            hej Adela
            Byłam u gina, bo mam krwawienie a odbytu w czasie miesiączki, podejrzewałam
            endo, bo miałam już wycinana torbiel endometralną w 2005.
            Gin zalecił chirurga jak najszybciej. Powiedział, że trzeba wykluczyć wszystkie
            inne choroby. Z tych na jelicie grubym endometrioza jest najbardziej
            upierdliwa, ale najbezpieczniejsza....
            Byłam wczoraj u chirurga i w przyszłym tygodniu mam kolonoskopię.
            Wtedy będzie wiadomo co siedzi w jelicie grubym.
            A to na bank coś w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, bo krew jest mocno
            czerwona.
            Także jestem na początku drogi i nie wiem co dalej...
            • adela27 Re: W ciazy :-) 26.06.07, 15:18
              hej
              Dzięki że tak szybciutko odpisałaś-) mi się jak narazie przytrafiło 2 razy
              krwawienie z odbytu ale nie mówiłam o tym dla gina bo parę znajomych mówiło mi
              że to hemoroidy mogą być...hmm...chociaż szczerze to hemoroidów nigdy nie
              miałam.
              Calama a ty dostałaś skierowanie do chirurga od swojego gina? ja mam jeszcze
              jedną przypadłość...przed okresem mam jakby taką gulę w gardle że aż mi
              niedobrze...czy może też tak miałaś?
              a nie wiesz przypadkiem czy do gastrologa trzeba mieć skierowanie?
              Bosze trzymam za ciebie kciuki...miejmy nadzieję ze u ciebie to hemoroid.
              buziaki
              • insommnia jelito 26.06.07, 16:05
                Tez mialam endo na jelicie grubym i niestety identyczne objawy. Bol pojawial
                sie przed okresem i po zjedzeniu czegokolwiek mialam bolesne skurcze i uczucie
                ze zaraz zwymiotuje. Zreszta w koncowej fazie, juz przed operacja wymiotowalam
                bo okluzja jelita przez endo byla prawie calkowita i zanikalo swiatlo jelita.
                Tresc pokarmowa po prostu nie miala sie jak przesuwac. Mialam endo IV stopnia,
                dwa duze guzy ktorych nie dalo sie usunac juz z jelita i w zwiazku z tym
                uunieto mi 12 cm jelita razem z guzami. Przy mojej operacji byl i ginekolog
                specjalizujacy sie w endoskopii i chirurg gastrolog. Lezalam potem na oddziale
                ginekologicznym, ale diete mialam jak po operacji jelita...wkurzajac tym
                pielegniarki, ktore nigdy do konca nie wiedzialy jak kierowac moje leczenie :).
                Przed zabiegiem, aby dobrze poznac polozenie guzow endo mialam i kolonoskopie i
                resonans magnetyczny i rentgen miednicy i brzucha. Zabieg mialam w grudniu,
                second look (juz przez samego ginekologa) w marcu. Czuje sie super, moge znowu
                wszystko jesc bez zadnych boli...ale oczywiscie boje sie nawrotu :((((. W
                kazdym razie polecam wszelkie dostepne badania, aby Wam endo nie zaroslo calego
                jelita....
                • calama Re: jelito 27.06.07, 08:50
                  insommnia napisała:

> Tez mialam endo na jelicie grubym i niestety identyczne objawy. Bol pojawial
                  > sie przed okresem i po zjedzeniu czegokolwiek mialam bolesne skurcze i
                  uczucie
                  > ze zaraz zwymiotuje. Zreszta w koncowej fazie, juz przed operacja
                  wymiotowalam
                  > bo okluzja jelita przez endo byla prawie calkowita i zanikalo swiatlo jelita.
                  > Tresc pokarmowa po prostu nie miala sie jak przesuwac. Mialam endo IV
                  stopnia,
                  > dwa duze guzy ktorych nie dalo sie usunac juz z jelita i w zwiazku z tym
                  > uunieto mi 12 cm jelita razem z guzami. Przy mojej operacji byl i ginekolog
                  > specjalizujacy sie w endoskopii i chirurg gastrolog. Lezalam potem na
                  oddziale
                  > ginekologicznym, ale diete mialam jak po operacji jelita...wkurzajac tym
                  > pielegniarki, ktore nigdy do konca nie wiedzialy jak kierowac moje
                  leczenie :).
                  >
                  > Przed zabiegiem, aby dobrze poznac polozenie guzow endo mialam i kolonoskopie
                  i
                  >
                  > resonans magnetyczny i rentgen miednicy i brzucha. Zabieg mialam w grudniu,
                  > second look (juz przez samego ginekologa) w marcu. Czuje sie super, moge
                  znowu
                  > wszystko jesc bez zadnych boli...ale oczywiscie boje sie nawrotu :((((. W
                  > kazdym razie polecam wszelkie dostepne badania, aby Wam endo nie zaroslo
                  calego
                  >
                  > jelita....
                  Dzięki Insommnia!
                  Za opisanie swojej walki. Mój gin nigdy nie widział endo w jelicie grubym.
                  Jak do niego poszłam i powiedziałam - podejrzewam endo to spojrzał sie jak na
                  zjawę. Jak powiedziałam objawy już się nie uśmiechał pod nosem...
                  WYmiotów nie mam, ani mdłości, ale ruchy robaczkowe jelit podczas miesiączki
                  bolą. I to właśnie już w końcowym odcinku przewodu pokarmowego.
                  Trzymam kciuki, żeby cholerstwo opuściło Cię na zawsze.
                  No i zbadam co tylko będzie możliwe...
                • adela27 Re: jelito 27.06.07, 10:12
                  Insommnia jestem w szoku!!! Ja przed okresem jak coś zjem to mam wrażenie
                  jakbym połknęła kilo gwoździ...wszystko mnie kłuje,boli...
                  Ja jestem ciekawa w takim razie jak to będzie ze mną...pójdę u siebie do
                  chirurga,gastrologa ale w życiu nie skorzystam już z ginekologa w swoim
                  mieście!!! do gina jeżdżę ponad 200km...
                  Cieszę się że już wszystko u Ciebie w porządku...Trafiłaś chyba na dobrych
                  lekarzy albo wszystko robiłaś prywatnie...
                  u mnie nikt nie proponował mi żadnych badań,usg sama zrobiłam prywatnie żeby im
                  pokazać że coś mam a oni i tak nic nie widzieli...ehh..szkoda gadać...
                  Pozdrawiam Cię serdecznie.
              • calama Re: W ciazy :-) 27.06.07, 08:46
                hejka
                w gardle guli nie mam
                w ogóle mam mało objawów
                tylko krew z odbytu w czasie miesiączki
                no i rozwolnienie wtedy
                zreszta od dwóch lat ... do toalety sprintem
                kiedys mialam zatwardzenia, teraz mam odwrotny problem
                hemoroidy chyba by wybadał palcem... sama nie wiem
                w zasięgu palca nic nie ma
                za tydzien kolanoskopia i bede wiedziala co i jak

skierowanie do chirurga daje chyba rodzinny
                nie wiem - ja poszłam prywatnie, jestem z Gorzowa i tu szpital pada
                jakby mi dali termin wizyty za rok to bym sie nie zdziwiła...
                na kardiologa i rehabilitację czeka sie ponad pół roku...

znajomych się nie słuchaj! krwawienie z odbytu jest niebezpieczne - znaczy, ze
                coś się dzieje w przewodzie pokarmowym i TRZEBA wiedzieć co
                jesli jest ono żywo czerwone ( świeża krew) to z koncowego odcinka
                jesli brązowa ( zhemolizowana, taka stara ;) ) to gdzies wyżej

ja mam świeżą to dlatego jest badane jelito grube

Trzymam kciuki za Ciebie!
                No i obiecaj mi, że pójdziesz do chirurga.
                • adela27 Re: W ciazy :-) 27.06.07, 10:05
                  hej
                  Pójdę do chirurga ale mam taki lęk przed lekarzami...oni zawsze patrzą się na
                  mnie jak na histeryczkę,hipochondryczkę i wariata...prawie 2,5 roku chodziłam i
                  wyłam z bólu bo bolało mnie z prawej strony przy bliźnie po cc i nikt sobie z
                  tego nic nie robił...byłam chyba u wszystkich najlepszych specjalistów w swoim
                  mieście oczywiście wszędzie prywatnie...wszyscy mówili że taka mja uroda
                  hehe...ale to,że ze swoim dzieckiem nie daję rady chodzić na spacery i że moje
                  dziecko widzi ciągle matkę która leży wiecznie nie ma humoru nikogo nie
                  obchodziło.
                  dopiero na początku maja trafiłam do Białegostoku i już 25 maja zrobili mi
                  operację i wyciągnęli mi to cholerstwo...musieli mi wyciąć ścięgno bo endo
                  zaatakowało mi ścięgna i stąd ten ból...
                  powiedz mi Kochana jak poszłaś prywatnie do chirurga to on ci dał skierowania
                  na nfz czy też będziesz miała robione wszystko prywatnie?
                  ile kosztuje kolonoskopia?
                  Ja mam rozwolnienie od dwóch lat codziennie rano i tak jak ty do toalety
                  sprintem-) a tydzień przed okresem mam bóle z prawej str.(chyba wątroba) i z
                  lewej(nie wiem co to) i w nocy tradycyjnie nie mogę spać bo czuję się tak
                  jakbym miała zatrucie pokarmowe i mega rozwolnienie...
                  ach...zmęczona jestem psychicznie już tym wszystkim...
                  Dzięki ze odpisałaś,pójdę do chirurga,teraz wiem ze nie będę robiła z siebie
                  durnia...
                  Pozdrawiam i ściskam cię mocno.
                  • calama Re: W ciazy :-) 27.06.07, 11:15
                    adela27 napisała:

> Dzięki ze odpisałaś,pójdę do chirurga,teraz wiem ze nie będę robiła z siebie
                    > durnia...
                    > Pozdrawiam i ściskam cię mocno.

tez juz się czułam hipochondryczką. ;) Żebyś wiedziała jak patrzył na mnie gin
                    jak powiedziałam mu, żeby mnie zbadał, bo czuję, że mam endo jelita... On
                    zaczął, ze endo diagnozuje się laparoskopią. :) Ale potem już wiedział, że
                    sobie nie wymyśliłam. Trzeba wykluczyć raka jelita grubego i inne cholerstwa,
                    by zacząć brać leki na endometriozę.
                    Kolonoskopię robię też prywatnie. Nie wiem czy bym się doczekałą na NFZ... I
                    kto dałby mi skierowanie? Przeciez nie gin...
                    Jest jakiś program Ministerstwa Finansów i od 40 roku życia do 55 robią gratis,
                    ale się nie łapię. Za młoda jestem.
                    Kosztuje 360 zł. To jest ze znieczuleniem ogólnym. I dobrez, bo ból niejeden
                    wytrzymam, ale psychicznie byłoby ciężko...

Zbadaj się dokładnie i pogoń endo. Jakoś damy radę do menopauzy. ;)
                    • insommnia Re: jelito 27.06.07, 11:30
                      Trzymam za Was kciuki, i pewno ze strasznie jest miec endo, ale jeszcze gorzej
                      nie wiedziec co to jest i jak sie rozwija. Mnie tez ginekolodzy wysmiewali
                      przez 5 lat (a to jelito nadwrazliwe, hemoroidy, potem szczelina odbytu..na
                      ktora zreszta zrobili mi operacje!!!!, ciaza pozamaciczna, HORROR!!!), a
                      rozpoznanie i skierowanie na kolonoskopie dala mi moja lekarka ogolna i wynik
                      sama przeanalizowala ze swoja siostra, ktora nota bene jest ginekologiem (tyle
                      ze, pracuje za granica). Tak wiec w sumie i do ginekologa i do gastrologa
                      trafilam juz z rozpoznaniem endo i dowodem w rece. Fakt ze, trafilam na super
                      lekarzy i bede im do konca zycia wdzieczna, ale prawda jest tez ze rozpoznanie
                      to nie ich zasluga...tylko mojej lekarki, ktora twierdzi ze, nie wolno
                      bagatelizowac boli brzucha u mlodych kobiet!!!
                      Pozdrawim i trzymam kciuki za trafna diagnoze...potem juz z gorki!!
                      • calama Re: jelito 27.06.07, 12:41
                        insommnia napisała:

> Trzymam za Was kciuki, i pewno ze strasznie jest miec endo, ale jeszcze
                        gorzej
                        > nie wiedziec co to jest i jak sie rozwija. Mnie tez ginekolodzy wysmiewali
                        > przez 5 lat
                        łomatko! to się nacierpiałaś...
                        dobrze, że w końcu trafiłaś na odpowiednia lekarkę
                        zdrowia życzę!
                      • adela27 Re: jelito 27.06.07, 13:04
                        Dzięki za dobre słowo-) z tego co czytam to też "swoje" przeszłaś(5lat)...u
                        mnie już najgorzej jest chyba na psychice...mam problemy ze snem i w ogóle
                        jestem do niczego...fajnie jest poczytac ze ktoś z tym wygrywa jakos mnie to
                        mobilizuje...
                        buziaczki i dziękuję
                    • adela27 Re: W ciazy :-) 27.06.07, 12:34
                      Calama powiedz mi kochana znieczulenie ogólne tzn.narkoza,tak? a nie będziesz
                      musiała dopłacać za znieczulenie? czy to już jest cena ze znieczuleniem?
                      Napisz proszę jak już będziesz po...Bardzo Cię proszę-)
                      • calama Re: W ciazy :-) 27.06.07, 12:40
                        adela27 napisała:

> Calama powiedz mi kochana znieczulenie ogólne tzn.narkoza,tak? a nie będziesz
                        > musiała dopłacać za znieczulenie? czy to już jest cena ze znieczuleniem?
                        > Napisz proszę jak już będziesz po...Bardzo Cię proszę-)
                        to już jest cena ze znieczuleniem
                        narkoza...fajna jest ;)
                        miłam dwie laparotomie i raz histeroskopię to najmilej wspominam narkozę ;)
                        Po prostu odlot ;)
                        badanie mam 4 lipca, jak będę po - opiszę.

• adela27 Re: W ciazy :-) 27.06.07, 13:11
                          hehe ja też laparotomię miałam pod narkozą i baaardzo dobrze się po niej czułam-
                          )
                          • calama Re: W ciazy :-) 29.06.07, 13:51
                            adela27 napisała:

> hehe ja też laparotomię miałam pod narkozą i baaardzo dobrze się po niej
                            czułam

całą noc śniła mi sie jakas operacja, ja na stole, lekko przytomna, bólu nie
                            czuję, jakaś rurka w odbycie ( to kolonoskopia?) i tną mi jelita.....
                            brrrrrrrrrrrr
                            okropność!
                            nie chcę juz takich snów!
                            • adela27 Re: W ciazy :-) 29.06.07, 14:24
                              łoo matko!!! Calama jesteś pewna że to tylko sen? -)
                              • calama Re: W ciazy :-) 29.06.07, 14:27
                                adela27 napisała:

> łoo matko!!! Calama jesteś pewna że to tylko sen? -)
                                heh
                                jestem
                                stresuję się i stąd takie sny...
                                w dzień jest ok, nie myślę o tym nic
                                a w nocy podświadomość sobie zarządziła ;)
                                pozdrawiam
                                • adela27 Re: W ciazy :-) 29.06.07, 14:37
                                  hehe ja laparotomię miałam mieć 24 maja i wdzięcznie przyjęłam lewatywkę na
                                  wieczór i z rana-) a w dzień operacji dowiedzialam się że niestety ale jutro
                                  mogą mi zrobić...i znów na wieczór lewatywka i z rana hehe
                                  zresztą było mi wszystko obojętne, bo dostałam tabletkę na sen taką z wyższej
                                  półki nie jakieś tam relanium czy ziołowe...ja w życiu się tak nie wyspałam jak
                                  w szpitalu-) rano przed operacją totalny luuuzik-) czego i tobie życzę
                                  a lewatywę będą ci przed robić?
                                  • calama Re: W ciazy :-) 29.06.07, 14:59
                                    adela27 napisała:

> rano przed operacją totalny luuuzik-)
                                    skąś to znam - dlatego mile wspominam narkozy i tabletki "przed"

> czego i tobie życzę
                                    dzięki

> a lewatywę będą ci przed robić?
                                    Chyba nie, bo poprzedniego dnia mam wypić 3 litry ze srodkiem przeczyszczającym
                                    jelita beda puściutkie
                                    ale pewnosci nie mam...
                                    dam radę!
                                    • adela27 Re: W ciazy :-) 29.06.07, 15:04
                                      ło matko!!! współczuję!!! ja po lewatywie myślałam że w kiblu umrę!!! dostałam
                                      zimnych potów i jelita myślałam że mi rozerwie...ogólnie miałam wrażenie,że
                                      żywa z tego kibla nie wyjdę...
                                      3 litry płynów przeczyszczających?! uszyj kochana sobie jakąś poduszeczkę na
                                      kibelek:) teraz się śmieję ale niedługo nie będzie mi też do śmiechu,heh
                                      • adela27 Re: W ciazy :-) 29.06.07, 15:15
                                        generalnie to dzisiaj mam niezłą głupawkę...ale to chyba z
                                        bezsilności...strasznie mnie boli od wczoraj kręgosłup,jelita i wątroba a
                                        przecież @ dopiero co się skończył...
                                        i tak się zastanawiam...hmm...iść do lekarza? a jak iść to do jakiego? zrobię z
                                        siebie znów głupka? do rodzinnego? ehh... szkoda gadać
                                        póki co to trzymam za ciebie kciuki!!! dasz radę!!!
                                        • calama Re: W ciazy :-) 29.06.07, 15:25
                                          adela27 napisała:

> i tak się zastanawiam...hmm...iść do lekarza? a jak iść to do jakiego? zrobię
                                          z
                                          >
                                          > siebie znów głupka? do rodzinnego? ehh... szkoda gadać
                                          Idź do lekarza! Rodzinnego, chirurga, wszystko jedno.
                                          Od czegoś tzreba zacząć! A że na nieznających się można trafić - trudno. Trzeba
                                          szukac dalej.

> póki co to trzymam za ciebie kciuki!!! dasz radę!!!
                                          dzięki!
                                          • adela27 Re: W ciazy :-) 29.06.07, 15:56
                                            tej rodzinnej to mi aż szkoda hehh...kobitka jak mnie widzi to az jej pewnie
                                            gorąco się robi,hehh. jestem miesiąc po operacj,wydaje mi sie,że chyba za
                                            wcześnie na wędrówki po lekarzach...zresztą z kręgosłupem i bólami to cały czas
                                            łaziłam i nic...neurolog stwierdziła u mnie migrenę hahaha to było najlepsze!!!
                                            czy też miałaś takie śmieszne diagnozy? typu migrena albo nerwiak pooperacyjny
                                            hehe? aby tylko zbyć pacjenta...mam takie czasem wrażenie,że gdyby mogli to z
                                            chęcia powiedzieliby mi s...laj.
                                            ehh szkoda gadać../
                                            • adela27 Re: W ciazy :-) 04.07.07, 08:27
                                              Calama to już dzisiaj...Trzymaj się!!! Dasz radę!!! Będzie dobrze!!!
                                              • calama Re: W ciazy :-) 04.07.07, 11:23
                                                adela27 napisała:

> Calama to już dzisiaj...Trzymaj się!!! Dasz radę!!! Będzie dobrze!!!

Dzięki! Mam pietra. O 15:40 trzymaj kciuki, proszę.
                                                Wczoraj wypiłam 3 litry preparatu fortrans, by oczyscic jelita.
                                                Można przeżyć. Wędrówki na kibelek do 4 w nocy, potem spanie i od 10 znów. :)
                                                No i mam pietra... ale to normalne. :)
                                                Po wszystko opiszę.

• adela27 Re: W ciazy :-) 04.07.07, 11:29
                                                  Trzymam,trzymam!!!
                                                  ja byłam wczoraj u gastrologa i mam na 20 lipca gastroskopie. teraz musze
                                                  zrobic badanie kału na krew utajnioną i po tym badaniu zadecyduje co z
                                                  kolonoskopią...do tego mam brac leki controloc i jakies tam jeszcze...
                                                  ale narazie jakoś dziś żyję Twoją kolonoskopią już wczoraj o Tobie myślałam
                                                  chciałam napisać...
                                                  • calama Re: W ciazy :-) 04.07.07, 11:41
                                                    Dzięki bardzo!!!!!!!!!
                                                    Ciesze się, że też już masz plan badań. Najważniejsze to zdiagnozować. I nie
                                                    przejmować się lekarzami, bo w koncu nie mamy globusa tylko wredną chorobę!
                                                    A badania wszystkie są do przejścia.
                                                    jak czytałam, ze ludzie nie mogli wypic tego preparatu na oczyszczenie jelit,
                                                    bo obrzydliwy to stwierdzilam,ze mało w życiu przeszli.
                                                    oki - 3 litry i niedobry, ale innego wyjścia nie miałam. Maja mi jelito
                                                    oglądać, nie kupę. ;)
                                                    Dzięki ogromne za pamięć. :) Bardzo mi miło. :)))))))))

• adela27 Re: W ciazy :-) 04.07.07, 12:10
                                                    ale dzisiaj cię wypuszczą,tak?
                                                    jak będziesz miała siłę to napisz jak się czujesz.
                                                    ło matko!!! to juz dzisiaj!!!
                                                  • adela27 Re: W ciazy :-) 04.07.07, 16:59
                                                    czekam...czekam...mam nadzieję,że już jesteś po...
                                                  • calama Re: W ciazy :-) 04.07.07, 19:32
                                                    Jestem po.
                                                    Wszystko dobrze. Jelito piękne. Nic na nim nie ma. Będę miałą jeszcze
                                                    rektoskopię podczas okresu, bo jelitko ok.
                                                    Samo badanie - spokojnie mozna przejść. Środek przeciwbólowy i na uspokojenie w
                                                    żyłę. Nie czułam nic. Widziałam na monitorze jelito. Rozmawiałam w trakcie z
                                                    lekarzem. Powiem,ze było ciekawie. Po miałam zagazowane flaki. Okropne. Jak
                                                    ogromne wzdęcie. I ból. Ale jak już wiadomo dlaczego boli, i że po bąkach
                                                    przestanie to taki ból nie straszny. Ale pozwijałam się troszkę, wypiłam dwa
                                                    koperki i cała nowa jestem.
                                                    Wsio OK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                    Dzięki za kciuki!
                                                  • adela27 Re: W ciazy :-) 05.07.07, 09:42
                                                    No to świetnie!!! Najważniejsze,że nie ma tam nic!!! Super!!!
                                                    a miałaś robioną gastroskopię? Rektoskopia to na co? z tego co czytam to nie
                                                    miałaś narkozy. buziaki!!! dzielne dziewczę z ciebie:-)
                                                  • calama Re: W ciazy :-) 05.07.07, 21:39
                                                    adela27 napisała:

> No to świetnie!!! Najważniejsze,że nie ma tam nic!!! Super!!!
                                                    Super. ALe skąd ta krew?
                                                    > a miałaś robioną gastroskopię?
                                                    Nie miałam,bo jak krew jest jasna to z końcówki przewodu pokarmowego musi iść.
                                                    > Rektoskopia to na co?
                                                    Podczas rektoskopii widać tylko odbytnicę. I mam byc podczas okresu, bo ogniska
                                                    endo mogą być widoczne tylko wtedy. A kolanoskopii nie można wykonywać podczas
                                                    okresu. Wypatrywał solidnie i nic nie znaalazł...

> z tego co czytam to nie
                                                    > miałaś narkozy. buziaki!!! dzielne dziewczę z ciebie:-)
                                                    Nie miałam. A tak mówili wcześniej. To nie ja jestem dzielna, to trafiłam na
                                                    fachowców.
                                                    Dziwię się , bo myślałam,że to badanie wyjątkowo obdziera człowieka z godności.
                                                    Nic z tych rzeczy. Dostałam majtki ze szpara na pupie, sprzętu nie widziałam.
                                                    Wiadomo,że to nie leżak i plaża, ale jestem bardzo zaskoczona. Po tym, co się
                                                    naczytałam wręcz zdziwiona. Luzik.
                                                    Gorąco pozdraiwam i życzę zdrowia.
                                                  • adela27 Re: W ciazy :-) 21.07.07, 09:39
                                                    hej Calama mam nadzieję że jeszcze tu zaglądasz...przed gastroskopią robiłam
                                                    badanie na krew utajnioną w kale i nic nie wyszło.
                                                    wczoraj miałam robioną gastroskopię dla mnie to był horror!!! 4 razy próbowali
                                                    wejść mi do gardla az w końcu pani wyciągnęła mi ustnik i wsadziła "łapy" do
                                                    mojego gardła i w końcu się udało...
                                                    mam pytanie czy ty miałaś robioną gastroskopię? czy normalne jest że "po"
                                                    wyplułam sporo krwi? myślę że ta krew była wynikiem ostro podrażnionego gardła
                                                    ale dziś nie czuję się najlepiej...niepokoi mnie to że dziś miałam krew na
                                                    papierze toaletowym po podtarciu się... sorki za opisy.
                                                    pozdrawiam
                                                  • adela27 Re: W ciazy :-) 21.07.07, 09:42
                                                    acha i jeszcze wynik gastro:część przedodźwiernikowa żołądka-błona śluzowa z
                                                    rumieniem i obrzękiem oraz kilkoma grudkami aftowymi.
                                                    reszta ok.
                                                    pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka