Dodaj do ulubionych

wypis szpitalny i histopatogiczny

06.09.06, 10:36
strasznie jestem ciekawa jak to u was wyglada, bo ja jestem bardzo
rozczarowana. Moj wypis brzmi: cysta usunieta, zrosty usuniete. Wynik histo;
torbiel cialka zoltecznego krwotocznego . I tyle, a endo mam III stopnia?
Nie pisze gdzie te zrosty, czy mialam ogniska ...
Obserwuj wątek
    • 35kaska Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 06.09.06, 11:21
      Hej!To i tak dużo miałaś napisane.Ja w wypisie tylko miałam,że usunięto-guzy
      były dwa,o tym nic nie było.Wynik histopatologii:potwierdzenie endo..
    • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 06.09.06, 13:16
      dziewczyny! ja tez mialam bardzo krotki wypis, doslownie 4 zdania. Ale gdy
      odnowila mi sie torbiel zaczelam sie leczyc u innego gine i on kazal mi isc do
      szpitala po DOKŁADNY wypis bo z mojego NIC nie wynikalo, napisali mi ze torbiel
      mi "ewakuowali" - a z tego nie wynika czy ją wycięli czy odessali, nie napisali
      nic o drugim jajniku itd..Wiec ja tam poszlam w bojowym nastroju i pan doktor
      najpierw wpieral mi ze nie ma innego opisu, po czym , gdy nalegałam ze
      skruszoną miną przyniósł mi zupełnie INNY opis zabiegu! To znaczy: badziej
      szczegółowy i opisujący postępowanie, i okazalo się że torbiel odessana i tak
      dalej, lekarz glupio sie tlumaczyl ze on nie byl przy moim wypisie i ze kto inny
      mi dawal tamten wypis bla bla bla, dla mnie to jest podejrzane to całe
      postępowanie.......
      • ap77 Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 06.09.06, 19:49
        ja wlsnie die odebrac ze spzotala moj opis opaeracji tam jest szczeglowiej niz
        na wypisie-mozna to zrobic za darmoe (tzn chyba za cene ksero)
        • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 06.09.06, 22:30
          no wypis to chyba właśnie jest tylko i wyłącznie ze szpitala, nie zabardzo
          rozumiem co masz na myśli..
          • ewa.sz3 Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 07.09.06, 08:20
            ...ja właśnie po laparo dostałam opis zabiegu, w którym dokładnie opisali co mi
            zrobili. A w wypisie ogólnie, że był wykonywany zabieg i kiedy ... itp - mało
            szczegółowo; ale ja komplet dokumentów dostałam od razu. Koniecznie muszą wam
            to wydać - łaski nie robią!!!!
            • justka_k Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 07.09.06, 09:32
              Witam! Na moim były jeszcze wyniki badań jakie miałam robione, moze ze dwa
              zdania opisu choroby i zabiegu, plus wynik badania histo, gdzie było dwa
              słowa ;)
    • mpalka6 Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 07.09.06, 23:22
      troche chyba mnie nie zrozumilayscie....zastanawialam sie czy wasze wypisy
      zawieraly jakies informacje o tym, gdzie sa ogniska endometriozy itd...bo ja
      mialam okreslona endo III stopnia , ognisk nie mialam a jedynie pare zrostow
      i torbiel. Po histo okazalo sie, ze torbiel nie jest endometrialna. niektorzy
      lekarze twierdza, ze endo nie mam, bo zrosty moga byc zapalne a inni, ze mam
      ale nie potwierdzona histopatologicznie . Bardzo mnie to meczy ..
      • 35kaska Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 09:14
        Hej!nie było wyszczególnione,gdzie i czy wszystko,po prostu,że wycieli.Nie ma
        wzmianki o zrostach czy ogniskach,u mnie nawet nie było zawarte,że wycieli dwa
        guzy a nie jeden,dowiedziałam się od lekarza,który operował.
    • smilodona Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 09:43
      Ze szpitala dostałam wypis p_o ł_a_c_i_n_i_e. Na szczescie kolezanka uczyla
      sie łaciny w szkole. Na wypisie było tylko jedno zdanie - ze usunięto torbiel
      jajnika prawego i torbiel jajnika lewego, ktora byla rozlana.
      Hist-pat było juz na szczescie po polsku. Zawierało tez jedno zdanie,
      potwierdzajace diagnoze, ze jest to endometrioza.

W szpitalu poprosiłam o dokładniejszy opis i zwrot wydrukow USG na ktorym byly
      cysty. Usłyszalam tylko "po co to pani, przeciez ma pani wszystko wycięte".

Lokalizacje, rozmiar, sposob przyrosniecia do macicy - to wszystko wyciagnelam
      z lakarza i nie mam tego na pismie.
      • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 11:06
        same widzicie ze te wypisy są jakieś dziwne. Ja na twoim miejscu nalegałabym
        jednak o opis zabiegu na piśmie, to jest bardzo ważna rzecz w takim przypadku,
        zawsze może ci się to przydać w dalszym leczeniu ! Oni nie robią ci łaski....
        • smilodona Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 12:29
          Masz racje. Teraz tez mysle ze powinnam wtedy nalegac. Wtedy jednak ledwo sie
          trzymałam; nie było pewności ze to endometrioza, lekarz podejrzewał cos
          złośliwego; myslalam ze nie dozyje nastepnego roku.
          Zastanawiam sie czy wydadza mi opis zabiegu 3 lata po laparoskopii. Moja
          przygoda z endo bedie przeciez trwala nadal, przydalby sie taki opis.
          • ap77 Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 14:10
            ja tez po lacinie kilka zdan. Nawet nie mam okreslonego stopnia endo. Ale od
            tego stopniowania podobno sie odchodzi
          • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 08.09.06, 20:37
            zawsze można zadzwonić do rzecznika praw pacjenta i się wypytać jak to jest z
            tym wypisem po 3 latach. No i maszeruj po wypis;-)
            • smilodona Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 09.09.06, 10:17
              Tak jest:)

Napisze potem czy sie udało
              • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 14.09.06, 14:40
                i jak tam;-) ???
    • 3agula Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 16.09.06, 13:29
      Ja jestem bardzo wściekła również.Liczyłam że po tej laparo będę wiedziala co
      mi w końcu jest,ale nadal nie jest to do końca określone.Mój lekarz podejrzewał
      endom i stąd ta laparo pomimo że nie mialam typowych objawów.Podczas zabiegu
      stwierdzono jednak nieznaczną endo i powiedzieli że usunęli mi male jej
      ogniska.Na wypisie ze szpitala bylo coś napisane o endometriozie,ale nie wiem
      co dokladnie bo bylo po łacinie.Po wynik histopatologiczny mialam zglosić się
      po 4 tyg od laparo.Nie czekając na wynik histop poszlam więc do lekarza tylko i
      wyłacznie z wypisem szpitalnym.On przytaknął że to endo i nie czekając na wynik
      histop zalecił leczenie Diphereliną.Nawet nie kazał zglosić się do niego z
      wynikiem histopa.Oto mój wynik histo:

jajnik prawy- fragment kory jajnika z cechami włóknienia z licznymi częściowo
      szkliwiejącymi pęcherzykami pierwotnymi bez pęcherzyków wtórnych

jajnik lewy- liczne pęcherzyki pierwotne i wtórne torbiele pęcherzykowe oraz
      ciałko żółte przetrwałe.

Pytam gdzie tu jest coś wspomniane o endometriozie?????!!!!
      Niestety nie byłam z tym wynikiem u mojego lekarza gdzyż zaraz po laparoskopii
      musiałam wyjechać za granicę.Wynik odebrała mi mama.Wzięłam już pierwszy
      zastrzyk Diphereliny,ale wiem czy słusznie.Co oznacza mój wynik oprócz tego że
      mam torbiele?To wszystko jest do d.....
    • 3agula Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 16.09.06, 13:34
      Ja jestem bardzo wściekła również.Liczyłam że po tej laparo będę wiedziala co
      mi w końcu jest,ale nadal nie jest to do końca określone.Mój lekarz podejrzewał
      endom i stąd ta laparo pomimo że nie mialam typowych objawów.Podczas zabiegu
      stwierdzono jednak nieznaczną endo i powiedzieli że usunęli mi male jej
      ogniska.Na wypisie ze szpitala bylo coś napisane o endometriozie,ale nie wiem
      co dokladnie bo bylo po łacinie.Po wynik histopatologiczny mialam zglosić się
      po 4 tyg od laparo.Nie czekając na wynik histop poszlam więc do lekarza tylko i
      wyłacznie z wypisem szpitalnym.On przytaknął że to endo i nie czekając na wynik
      histop zalecił leczenie Diphereliną.Nawet nie kazał zglosić się do niego z
      wynikiem histopa.Oto mój wynik histo:

jajnik prawy- fragment kory jajnika z cechami włóknienia z licznymi częściowo
      szkliwiejącymi pęcherzykami pierwotnymi bez pęcherzyków wtórnych

jajnik lewy- liczne pęcherzyki pierwotne i wtórne torbiele pęcherzykowe oraz
      ciałko żółte przetrwałe.

Pytam gdzie tu jest coś wspomniane o endometriozie?????!!!!
      Niestety nie byłam z tym wynikiem u mojego lekarza gdzyż zaraz po laparoskopii
      musiałam wyjechać za granicę.Wynik odebrała mi mama.Wzięłam już pierwszy
      zastrzyk Diphereliny,ale nie wiem czy słusznie.Co oznacza mój wynik oprócz tego
      że mam torbiele?To wszystko jest do d.....
      • buschi Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 16.09.06, 15:57
        no sytuacja nieciekawa....chyba musisz to wyjasnic, najlepiej idz z tym
        wszystkim do jakiegos innego gine, moim zdaniem wiekszosc lekarzy sie nie zna na
        tej chorobie i juz!
    • sollaris Re: wypis szpitalny i histopatogiczny 22.09.06, 13:28
      Ja mam bardzo dlugi wypis, dokladnie jest tam napisane co jak lekarze robili,
      gdzie mialam zrosty i gdzie je usuneli a gdzie bylo to niemozliwe. Czesc jest po
      lacinie, czesc (wieksza czesc) po Polsku. Operacje mialam tydzien temu wiec na
      wynik hist-pat czekam, ale w moim przypadku to formalnosc, bo po pierwszej
      operacji w hist-pat wyszlo, ze to cysty endometriotyczne, a to sie raczej nie
      zmienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka