Dodaj do ulubionych

Endometrioza a zapalenie pecherza?

11.07.07, 22:19
Hej! Zapomnialam wziac dwoch pigulek anty, trzecia wzielam z opoznieniem, w
zwiazku z czym dostalam @ (dokladnie nastepnego dnia po stosunku). Mam
podejrzenie endometriozy (marker 85 przy 35 normy). Dzisiaj przy oddawaniu
moczu caly czas odczuwam straszny bol, jak przy zapaleniu pecherza. Nie wiem,
co robic, bo wlasnie jestem zagranica i kontakt z moja ginekolog mam nieco
utrudniony :( Czy moze miec to zwiazek z endometrioza, czy tez cos
uszkodzilismy?! :(((
Obserwuj wątek
    • ka2323 Re: Endometrioza a zapalenie pecherza? 14.07.07, 12:51
      Witam,
      koniecznie zrób posiew moczu. Trzeba sprawdzić, czy to nie jest stan zapalny.
      Stwierdzenie endo pęcherza to nie jest taka oczywista sprawa. Wymaga dłużej
      oberwacji i wielu badań, łącznie z laparo.
      • novinka1 Boje sie.... 14.07.07, 16:56
        Bylam wczoraj na ostrym dyzurze. Wzieli mocz na posiew. Nic nie wykazalo oprocz
        krwi (ale tutaj nie wiemy, czy to krew z pecherza, czy po prostu z @). Zbadali
        mnie tez ginekologicznie, ale i tu nic nie zobaczyli. Poki co zazywam jakies
        lekarstwo na zlikwidowanie bolu - sikam na pomaranczowo, troche mniej boli.
        Gdyby objawy nie ustapily , albo dostalabym goraczki, mam kupic antybiotyk.
        Bardzo sie boje, po pierwsze tym pecherzem, a po drugie tym, ze zaczyna mnie
        swedziec przy pochwie, jak przy drozdzycy - nie wiem, czy to skutek innego ph
        moczu , czy jeszcze cos mi sie przyplatalo - clou wszystkiego: jestem na
        miesiacu miodowym, wiec sobie wyobrazcie... :(((
        • ka2323 Re: Boje sie.... 14.07.07, 19:21
          moje pierwsze zapalenie pęcherza rozpoczęło się od krwi w moczu. Wynik z
          posiewu może być za 3 lub 4 dni. Przy infekcjach bakteryjnych może zmieniać się
          ph moczu na zasadowe. Infekcje w pęcherzu mogą występować równocześnie z
          infekcjami w pochwie, ale nie koniecznie. Poczas osłabienia orgaizmu można mieć
          infekcję i w pęcherzu i w pochwie.
          Doraźnie:
          dużo witaminy C (do 2g dziennie), lub żurawiny (6-7 kapsułek) - zkwaszają mocz
          i obniżając namnażanie się bakterii, dodatkowo żurawina ma właściwości
          uturniające w czepianiu się bakterii do ścianek śluzówki.
          Doraźnie witamina C w dużych ilościach nie jest szkodliwa, czasami bywa jednak,
          że oczuwa się większe podrażnienie. Jeśli wyjdzie wzrost bakterii będzie 10 do
          5 to będziesz musiała wziąć antybiotyk. Przy mniejszych wzrostach wystarczą
          zioła lub żurawina.
          Pij bardzo dużo wody, min. 3 litry dziennie.

Ednometriza w pęcherzu jest poważniejszym problemem i diagnozy nie otrzymasz od
          ręki (napierw trzeba zrobić serię badań/zabiegów: urograifa, cystoskopia,
          laparoskopia i przy tym udowodnić, że problem się powtarza i nie jest to zwykły
          stan zapalny). Przy endometrioze, u niektórych kobiet łatwo dochodzi do stanów
          zapalnych pęcherza, ponieważ krew pojawiająca się w pęcherzu sprzyja wzrostowi
          bakterii, a poza tym błona śluzowa pęcherza jest słabsza i łatwiej przyjmuje
          bakterie.
          Na wzmocnienie błony otrzymałam glukozaminę (tą do odbudowy kości) 500mg x 3
          dziennie. Muszę przyzanć, że po jakimś czasie poczułam ulgę, jednocześnie
          musiałam zażywać żurawinę bez przerw, a stanach wystąpienia infekcji furagin,
          jako najmniej obciążający.

Częste zażywanie antybiotyków może spowodować grzybicę pochwy i nie tylko.
          Uważaj więć ile razy będziesz musiała je wziąć i radzę bierz zawsze z osłoną.

Jeśli obawiasz się zapalenia pochwy, możesz doraźnie wziąć lactovaginal
          (zawierający Lactobacilius - 1 opakowanie u nas wydają bez recepty)na
          utrzymanie prawidłowego ph w pochwie. Zawiera on te same bakterie, które
          występują w pochwie i zapobiega wzrostowi ph.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka