Dodaj do ulubionych

Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas....

15.03.09, 21:51
Już kiedyś tu pisałam byłam wtedy jeszcze pełna optymizmu....
Mam endo w mięśniu prostym brzucha tuż nad blizną po cc endo jest ogromne
składa się z czterech torbieli w tym jedna 10cm (pomijam walory estetyczne,
normalnie widać jak mam zniekształcony brzuch) najgorszy jest jednak ten
koszmarny ból. Zwiedziłam masę lekarzy, większość z nich rozbrajająco mówiła
zajdź w ciążę problem minie, nikt nie chciał operować sugerując iż operacja
sensu nie ma a po niej będę kaleką bo muszą usunąć cały mięsień prosty, na
jego miejsce wstawić implant itd, itp. Zaczęliśmy z mężem starania, które
spełzły na niczym, ( w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu) w tej bezsilności
polazłam do zielarza ( tonący brzytwy się chwyta ) piłam jakieś obrzydliwe
ziółka ( robiłam to w konsultacji z lekarzem) miałam robione wlewy z uryny
które miały złagodzić objawy endo. Pierwszy miesiąc tych eksperymentów
przyniósł zamierzone efekty przestało boleć byłam w siódmym niebie pierwszy od
wielu miesięcy cykl bez ketonalu Forte, niestety moja radość nie trwała długo
kolejny miesiąc był koszmarny. Nie wiem co mam robić w ciążę nie mogę zajść,
operować nie chcą leków mi żaden lekarz nie zapisał ( prócz ketanolu) zaczynam
łapać mega doła. Myślałam o anty ( żeby je brać kilka miesięcy bez przerwy)
może to by pomogło choć trochę? Co ja mam robić jak dalej żyć zaczyna mi
brakować sił....
Obserwuj wątek
    • acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 22.03.09, 19:24
      Witaj! Cierpię na tę samą przypadłość już 12 lat jestem po 4 operacjach,3
      ciążach i mam dwoje dzieci ale było bardzo ciężko. Teraz mój stan jest raczej
      ciężki moje mięśnie brzucha są w kiepskim stanie ale jakoś żyje choć ciągle
      odczuwam dyskomfort to się nie poddaje. Moim lekarzem jest Dr. Hoppe z Olsztyna
      wspiera mnie , prowadził moje ciąże i nigdy nie obiecywał że będzie dobrze.
      Dobry diagnosta i specjalista bardzo polecam tego lekarza, tylko ta choroba jest
      ciężka do leczenia mam już dość hormonów,bólu i swej niemocy. Bóg jeden wie jak
      będzie dalej. Trzymaj się i walcz o siebie i swoje szczęście.
      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 22.03.09, 21:15

• acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 22.03.09, 21:26
          Niestety niczym innym to rośnie niekontrolowanie oczywiście wspomagałam się i
          wspomagam antykoncepcją yasminelle ostatnio stosowane ale bardzo ciężko znoszę
          hormony. Pozdrawiam Jola
          • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 30.03.09, 23:00
            czesc
            mam guza jak to ginekolog określił w powłokach brzusznych, nad blizną po cc tak
            ze 3, 4 cm , boli jak cholera ale o bólu nie musze pisac bo same wiecie co to za
            ból, ketonal pomaga ale chyba zaczyna mi wysiadac wątroba wiec poszłam do innego
            ginekologa, który odrazu dal mi skierowanie do szpitala na usuniecie tego i
            powiedzial, ze w ciaze to z tym nie zajde .....nie ma szans, potem mam dostac
            leki na menopauze na 6mies i po tych 6 mies mam szybko zajsc w ciaze ..... no
            zobaczymy czy sie uda ....

jaskowa dlaczego nie chcą Ci zrobic operacji ? skad jestes?
            • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 31.03.09, 19:07
              Jestem z Warszawy :) operację odradzają bo podobno w moim przypadku jest bardzo
              inwazyjna mam te torbiele endo przyczepione do mięśnia prostego brzucha...
            • acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 02.04.09, 19:09
              Witam Chcę Ci napisać że zaszłam w ciążę mając ogromne guzy w powłokach udało
              się i operacje wycięcia miałam przy cięciu cesarskim ( dwa w jednym)w ten sposób
              urodziłam dwoje dzieci i za każdum razem zrobiono mi to samo. Trzeba próbować
              zajść w ciążę bo to jest możliwe.Powodzenia
              • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 03.04.09, 20:13
                Rany balsam na moje oczy czytać to co piszesz:))) Dziękuję Ci za słowa otuchy
                :)) Mam pytanie jesteś może z Warszawy? Jeżeli tak to kto prowadził Ci ciążę i
                gdzie rodziłaś jeśli nie chcesz pisać na forum podaje maila monzeb@wp.pl z góry
                bardzo dziękuję za odpowiedź :)
                • acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 03.04.09, 21:25
                  Witam ! Jestem z Mrągowa ale ciążę prowadziłam u lekarza z Olsztyna już 12 lat
                  jestem pod jego opieką i są efekty. To dr Hoppe naprawdę dobry lekarz i tak mi
                  doradzał abym zachodziła w ciążę a potem cięcie i operacja. Jezeli jakieś
                  pytania to pytaj pozdrawiam.
                  • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 04.04.09, 21:35

• acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 06.04.09, 19:26
                      Znam prof Baranowskiego byłam u niego na konsultacji potwierdził opinię mojego
                      lekarza i było ok. Na tą chorobę choruje również moja siostra która leczy się u
                      prof. obie byłyśmy operowane w warszawie sistra w maju ja w sierpniu.Dobra
                      decyzja. Życzę zdrowia!
                      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 06.04.09, 20:06
                        Dziękuję jeszcze raz bardzo mnie uspokoiłaś swoją pozytywną opinią na temat
                        prof. napiszę po wizycie co i jak :)
                        • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 08.04.09, 23:55

• acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 09.04.09, 20:09
                            We wrześniu miałam właśnie taką operacje wycieli mi z powłok guza wielkości jaja
                            i teraz mam zapadniętą dziurę ale nie założyli mi drena i po powrocie do domu
                            miałam potężnego krwiaka i znowu pod nóz i wycięli mi jeszcze jednego guza,ale
                            tym razem wszystko się dobrze skończyło. Narkoza była płytka taka jaką ci
                            proponuje doktor. Poleżysz 3-4 dni i do domu. a potem gojenie zrosty, ciągnienie
                            i ból.... a potem znowu to samo i co tu zrobić?Nic tak już musi być ale nalęży
                            się uśmiechnąć i do przodu ( to nie rak) żyjemy dalej i realizujemy swoje
                            życiowe marzenia i plany a dobry Bóg nam będzie błogosławil Pozdrawiam Jola
                            • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 19.04.09, 23:34

• acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 22.04.09, 16:01
                                Napisałam ci o zrostach i bólu bo tak jest u mnie ja już jestem po trzech
                                cięciach cesarskich i dwóch dodatkowych operacjach z usuwaniem endo przez
                                bliznę po cieciu ostatni guz miałam z lewej strony blizny był wielkości kurzego
                                jaja po jego usunięciu została zapadnięta dziura która wypełniła się krwią 10
                                dni po operacji i następna operacja gdzie przy okazji wycięto mi jeszcze jeden
                                guz taki obraz noszę w sobie dlatego ciągle odczuwam dyskomfort oczywiście życzę
                                ci abyś miała więcej szczęścia i miej bólu.Pozdrawiam Jola
                                • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 23.04.09, 00:24

Rany Boskie jak to wycięto Ci kolejny guz przy okazji to co wcześniej go nie
                                  zauważono???? Strasznie mi przykro, że się tyle wycierpiałaś KOSZMAR!!!!
                                  Pozdrawiam Monika z rodzinką :)
                                  • acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 19:47
                                    Hej to ja poczytałam trochę komentarzy i widzę że ci mącą w głowie napisaę w
                                    punktach kilka spraw organizacyjnych co do operacji
                                    1.na Szaserów są bardzo dobre warunki(łóżka itp
                                    2.obsługa miła
                                    3.brać dodatkowej pielęgniarki nie warto bo i tak opieka jest bardzo dobra
                                    4.Prof Baranowski obiecał mi że będzie operował ale wyszło inaczej operacje
                                    robił inny lekarz
                                    5.nasza endometrioza to małe piwo w stosunku do tego co oni tam operują
                                    6. szybko wypuszczają do domu
                                    7. takie są terminy dla przypadków, które mogą czekać (endometrioza to nie rak )
                                    8. Miałam wrażenie że jestem w "fabryce" operacyjnej ale wrażenie ogólne POZYTYWNE
                                    Nie bój się czekaj spokojnie i napisz gdy będziesz już po operacji.Pozdrawiam Jola
                                    • patsik Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 22:24
                                      ackowa, dla mnie termin byłby wyznacznikiem, gdybym w innym szpitalu miała
                                      zapewnioną szybszą operację przy specjalistach o podobnych kwalifikacjach a
                                      gdybym miała uciążliwe objawy.....

Moim zdaniem Szaserów nie można porównywać z Karową....Karowa jest kameralna,
                                      nie ma się wrażenia, że jest się kolejnym "przypadkiem" - miał mnie operować
                                      profesor Roszkowski - i tak było.

Ja będę polecała Karową i prof. Roszkowskiego :))
                                      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 23:59

• jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 23:54
                                      acka17 czy pisałam już, że Cię kocham kobieto!!!! dziękuję
                                      • acka17 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 27.04.09, 16:52
                                        Dzięki za miłe słowa jeżeli mogę ci coś poradzić to przed operacją pojedź na
                                        fajny urlop (ja była w Szkocji) a po operacji zafunduj sobie SPA ( ja jadę do
                                        Druskiennik na Litwę )i żyj dalej jak najnormalniej potrafisz realizuj swoje
                                        plany ciążowe i życiowe. Trzymaj się dzielnie.
                                        • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 27.04.09, 19:59
                                          No urlop fajny właśnie planuję przed operację no bo potem to cholera wie jak to
                                          wszystko będzie i choć jestem jakoś optymistycznie nastawiona to jednak wolę
                                          przed się zrelaksować....
                                          co do SPA to zaliczę pewnie Nałęczów .... Buziaki i baw się dobrze na Litwie !!!
    • olka981 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 31.03.09, 01:10
      dziewczyny jakie sa te wasze bole mozecie okreslic i kiedy
      ja mam problem i prubuje powiedziec lekarzowi ze to endo w skorze
      mam ale nic nie wychodzi na usg ani na MRI a bol jest tali piekocy
      jakby goroco tam bylo nawet mnie swedzi ta skora jak u was to jest ?
      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 07.04.09, 15:59
        olka981 mnie skóra nie boli gdyż mam endo w mięsniu prostym brzucha ból bywa
        piekący nawet bardzo, skóra mnie raczej nie swędzi nie zaobserwowałam tego
        przynajmniej, co do bólu to palący bywa a tak to po prostu boli jak cholera
        ciężko to określić mnie ten ból promieniuje aż do nogi KOSZMAR i bez Ketonalu
        forte nie da się żyć.
        • olka981 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 09.04.09, 00:54
          tak mnie tez wlasnie tak piecze ale ze mam to chyba w skorze od
          srodka i jak biore tabletki to i swedzi ale dla pewnosci lekarze
          chca zrobic gastroskopie i kolonoskopie i jak to bedzie norma to juz
          bede pewna ze to endo mam w skorze tylko czemu tak wysko bo kolo
          watroby i napewno to mi porobilo zrosty ze mialam kolo zalodka i
          jelit paprawa jest ale dalej jest problem i najogorsze ze te zrosty
          moga wrocic co tu robic czasami mnie koszmary dopadaja i nie moge
          spac wszsytko mi wysiada po malu
          • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 09.04.09, 12:37
            a miałaś operację? dostałaś przy niej płyn anty zrostowy ??
            • olka981 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 09.04.09, 13:58
              mialam laparoskopie 11 lutego i chyba nie dali mi zadnego plynu sami
              nie wiedzieli ze mam tam takie zrosty a ponoc zrosty w 70% sie
              nawracaja ale moje nie byly z krwi tylko jak klej takie bialo
              przezroczyste teraz mysle o acupuncture moze to by pomoglo na bol
              • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 23.04.09, 14:48
                ja juz jestem po operacji :-) 7 kwietnia mnie cięli. Tną po starej bliźnie,
                troche sie źle goiło w jednym miejscu ale jest juz prawie ok. Ciągnęło mnie
                mocno w pachwinach i dopiero od 2 dni jest ok, narkozę miałam pełną, męczyli
                sie ze mna ok.4 godzin, guz naciekał juz na jame otrzewną .... jaskowa kiedy
                idziesz na operację ? i gdzie? ja byłam na Karowej.
                • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 23.04.09, 21:28
                  Ja idę na Szaserów 27 lipca termin mnie zabił myślałam, że szybciej będzie boję
                  się, że do tego czasu to będę miała tam piłkę futbolową tak mi te guzy urosną!!!
                  Jakiej wielkości miałaś te zmiany??
                  • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 24.04.09, 10:05
                    a nie chcesz na Karowej? ja sie zapisywałam telefonicznie i od razu chcieli mnie
                    kroić za dwa tygodnie, ale ze mi nie pasowało to przesunęłam termin o tydzien
                    poźniej. Potrzeba mieć morfologie, cytologie, usg brzucha, grupe krwi, i mocz.
                    Jak juz Ciebie przyjma to na miejscu robia EKG i RTG płuc ( no chyba ze masz
                    wazne swoje takie badania ), a jak nie masz zadnych badan to mozna sie umowic ,
                    w jednym dniu robią wszystko i potem zapisuja Ciebie na jakis termin operacji.
                    Wszystkiego mozesz sie dowiedziec dzwoniac pod 022-5966131
                    moj guz byl jeden o wielkosc 3,5cm x3cm x2,5cm
                    • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 24.04.09, 10:11
                      www.szpitalkarowa.pl/
                      zobacz sobie :-) odział ginekologiczny i sale operacyjną

warunki są super, łózka takie , ze mozesz z nich wstać po operacji ;-) sterowane
                      są .... lekarze fajni , pielęgniarki również :-)
                      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 24.04.09, 15:25

• patsik Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 25.04.09, 12:29
                          jaskowa - co do szczepionki: nie, nie wymagają bezwzględnie, ale szczepionka
                          jest zabezpieczeniem dla Ciebie, nie dla lekarzy - to Ty się możesz podczas
                          zabiegu zarazić żółtaczką. Szczególnie polecałabym zaszczepienie się, jeśli
                          planujesz operację w takim molochu, jak szpital przy Szaserów......

Ja rozumiem, że dobry lekarz może zrobić magiczne wrażenie - podobnie działa na
                          mnie profesor Roszkowski z Karowej. Rozumiem strach przed operacją - sama byłam
                          w niezłej panice. Tylko nie rozumiem, jak można odwlekać, kiedy wiadomo, że jest
                          ona konieczna i wiadomo, że to paskudztwo może jeszcze urosnąć. Poza tym szpital
                          na Karowej to SPA w porównaniu z Szaserów.....

Wystarczy pooglądać zdjęcia na stronie, do której prowadzi załączony link. Do
                          tego supermiłe pielęgniarki i nawet salowe!!!!
                          Naprawdę, jaskowa, zastanów się, czy dobrze robisz.....
                          • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 00:34
                            Ja nie odwlekam takie tam są terminy niestety :(( co do prof Baranowskiego nim
                            trafiłam do niego odwiedziłam 6 mega specjalistów od endo mieli milion pomysłów
                            na leczenie, żaden nie wypalił :(( dopiero prof.coś postanowił reszta gdybała
                            doprowadzając mnie do obecnego stanu:(( Co do warunków w szpitalu, rodziłam syna
                            przez cc w Damianie więc wiem jak powinien wyglądać szpital i miłe
                            położne:))Chętnie zrobiłabym sobie właśnie w Damianie tą operację, ale prof
                            niestety tam nie przyjmuje a szkoda ;)) na Szaserów oddział
                            ginekologiczno-onkologiczny jest odnowiony więc na warunki ciężko narzekać a
                            zapisująca mnie położna - oddziałowa była urocza więc jestem dobrej
                            myśli:)))Nigdy niczego nie leczyłam państwowo mam zamiar miło się rozczarować
                            hihihi Przeraża mnie jedynie ten termin jest odległy to raz, dwa środek wakacji,
                            trzy boli mnie jak diabli to endo więc najchętniej poszłabym pod nóż jutro.
                            Niestety nie ma możliwości zrobienia tego odpłatnie szybciej !
                          • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 00:37

• jasmeen Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 14:25
                              chyba nie o tym profesorze Roszkowskim mowa - jest ich kilku, to lekarska rodzina ;)

lekarz od usg ma na imię Tomasz, ginekolog to Piotr ;)
                              • dilmun Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 17:44
                                Hej Dziewczyny...
                                Pomóżcie mi postawić diagnozę, bo mój ginekolog nic nie widzi - a boli jak
                                diabli. Jestem po dwóch cesarkach a od jakiegoś pół roku boli mnie mniej więcej
                                w okolicach prawego jajnika. Początkowo bolało rzadko, tylko podczas okresu lub
                                owulacji. Teraz boli prawie ciągle. Ból jest kłujący, piekący, przeszywający.
                                Jak myślicie, czy może być spowodowany endometriozą??? Za dwa tygodnie mam
                                wizytę u innego ginekologa a do tego czasu chciałabym wiedzieć na czym stoję.
                                Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Monika
                                • patsik Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 26.04.09, 22:28
                                  potwierdzam: Roszkowscy to duża, lekarska rodzina - co i rusz trafia się na to
                                  nazwisko wśród lekarzy różnych specjalności.

"Ten" Roszkowski to profesor Piotr Ireneusz. Polecam z całego serca.

dilmun - tu Ci nikt diagnozy raczej nie postawi....ja - na przykład - nie miałam
                                  ŻADNYCH objawów, dopiero na usg wyszła torbiel 10x6cm, a podczas operacji
                                  jeszcze wodniak na drugim jajowodzie......Robiłaś USG? Skąd jesteś? Jak z
                                  Warszawy to polecam wspomnianego już profesora....
                                • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 27.04.09, 00:07
                                  dilmun śmigaj jak najszybciej na usg ciężko jest nie będąc lekarzem i w dodatku
                                  wirtualnie stawiać diagnozę...

Co do Roszkowskich to miło czytać, że wszyscy oni tacy dobrzy specjaliści :)
                                  Jednym słowem, do którego by się nie trafiło to jest się w dobrych rękach :)))
                                • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 27.04.09, 11:44
                                  ok jaskowa :-) oby szybko zleciało Tobie do tego odległego terminu ;-) , ja
                                  dopiero w czerwcu ide do swojego lekarza ( niestety takie odległe terminy i on
                                  ma mi coś przepisać na "menopauzę" półroczną ) , no chyba , ze inny lekarz do
                                  którego ide na kontrole po operacji za tydzień coś szybciej wymyśli to napisze
                                  co i jak :-)

dilmun !!!!!!!!!!! usg zrób i zobaczysz czy są jakieś zmiany na jajniku ...
                                  • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 27.04.09, 13:08

• mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 28.04.09, 14:29
                                      mi też mówili, ze macicę mam czystą i jajniki a ta endometrioza w powłokach
                                      brzusznych tylko...ale przez tyle lat się nie udało zajść w ciążę, ze teraz wolę
                                      drugą opcję ( u innego lekarza), ze komórki endometriozy są w całym naszym ciele
                                      ;-) i one powodują bezpłodność. A jak to ma się naprawdę to czas pokaże .....
                                      pozdrowionka :-)
                                      • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 28.04.09, 21:42
                                        no tak prawda.... ja mam dziecko w ciążę zaszłam bez problemu i tak na prawdę
                                        to endo ujawniło się w trzy lata po porodzie ....
                                        • mgurniak Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 29.04.09, 16:41
                                          jaskowa, wiesz co Ci napiszę :-)

dostałam 1 okres po operacji i nie boli mnie brzuch ( tzn boli tak jak kiedys
                                          ...jak zwykła miesiaczka ) hehe i sie cieszę z tego bo nie muszę brać leków :-)
                                          • jaskowa1 Re: Duże endo w bliźnie po cc, ciąża?-bez sznas.. 29.04.09, 17:15

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka