GoĹÄ: ZAGŁĘBIAK IP: *.ostroda.vectranet.pl 05.12.13, 09:05 PIEKIEŁKO ,JAK WSZĘDZIE NIE BRAK GO RÓWNIEŻ W ZAGŁĘBIU ,KŁÓTNIE O BYLE CO BO TYLKO JA MAM RACJĘ,KUPA IDIOTÓW I NIC WIĘCEJ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: realista Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.cable.smsnet.pl 05.12.13, 09:15 dyskusja na poziomie szkółki w której się odbywa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: historyk ? :):):) Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.via.zamek.net.pl 05.12.13, 09:49 No to sobie profesorek walnął samobuja. Bo akurat pomijając tu sprawę wyglądu samego herbu kwestia zachodniej granicy Zagłębia jest prosta jak drut i jasna dla wszystkich. Miejsca postawienia tych witaczy w żaden sposób nie można zatem zakwestionować mówiąc o niejasnej granicy. Dla każdej osoby logicznie myślącej jest jasne dlaczego Matuszczyk nie jest zwolennikiem tych witaczy ale tym samym dla własnej prywaty po prostu się ośmiesza i szkodzi regionalnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pytek Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.play-internet.pl 05.12.13, 10:28 A witacze nie stoją też przypadkiem od strony północnej na DK86? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anty sralesia Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.13, 10:44 no to młotkowy pojechał! znaczy popłynął Brynicą! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hultajhohla Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.advicom.pl 05.12.13, 11:13 A politycy znowu dyskutują o sobie. Czym się różni PO (Libera) od SLD (Podraza) czy Ruchu Palikota ( Borkowski) ? Niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mihu Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.13, 11:15 KOALICJA ANTYŚLĄSKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sqro Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 12:28 @Mihu Ja (hanys) tak tego nie postrzegam i serio cieszy mnie że w Zagłębiu budzi tożsamość regionalna, bo poprzez kontrast z niezwykle rozbudzoną tożsamością śląską to ona praktycznie nie istniała. Nie uważam że posiadanie tożsamości (bycie jakimś, a nie takim jak wszyscy) jest skierowane przeciwko komuś. Ja czuję sie ślązakiem i patrze sie jak najbardziej życzliwie na wszelakie inicjatywy Zagłębioków budujące ich tożsamość regionalną, nie czując że są skierowane przeciwko mnie. Niestety ale jest w Polsce sporo ludzi o mentalności którą oddaje modlitwa "i spraw panie boże żeby sąsiadowi krowa zdechła" - takich trzeba pacyfikować i neutralizować w przestrzeni publicznej Natomiast fakt budzenia się regionalizmów uwiera nacjonalistycznych warszawskich polityków,... no coż wcale mi ich nie żal Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi 05.12.13, 13:04 wszystko zależy od tego, jak tożsamość regionalna odnosi się do tożsamości państwowej. Wielkopolanie mówią o sobie jako o Poznaniakach ale czują się Polakami, podobnie Kaszubi czy górale. Niestety na Śląsku rozwija się kierunek, który neguje bycie Polakiem gdy ktoś uważa się za Ślązaka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.play-internet.pl 05.12.13, 12:57 Panie Matuszczyku walnij pan sobie lepiej w łeb a nie siej zamętu,bo stwarzasz niepotrzebne problemy,już nawet ślązacy śmieją się z Ciebie! Było Jest i Będzie zawsze Zagłębie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciekawski Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.13, 13:28 A po co komu to godło, witacze i cała ta zabawa rodem z piaskownicy? Czy ta dyskusja pasuje do realiów 21. wieku? A cóż to jest Zagłębie i zagłębiacy? Nazwa wymyślona "na potrzebę chwili" w 19. wieku w odniesieniu do terytorium nieograniczonego od wschodu i północy, a ludność napływowa (w kilku "rzutach") z prawie wszystkich możliwych stron. Potomków ludności autochtonicznej - o ile w ogóle można o takiej mówić - jest nie więcej niż 10%. Więc kto tu się wypowiada i w czyim imieniu? Czy to przypadkiem nie wojna domowa w domu wczasowym? Panowie! Pora wdziać długie spodnie i klupnonć sie bes tyn gupi łeb. P.S. Jestem "zagłębiakiem" od czterech pokoleń i ta zabawa mi zupełnie zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: malkontent Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: 195.42.249.* 05.12.13, 13:37 Do sqro Brawo za postawę. Cieszy mnie to... Bo właśnie tożsamość zagłębiowska ma być wyrazem odrębności kulturowej, a nie symbolem wyższości czy jakiś tam innych śmiesznych spraw... Nas w Zagłębiu drażni jedno, że nazywa nas się Śląskiem, ale nie mamy nic przeciwko gdy mówią "w woj. śląskim"... Sami też bylibyście wkurzeni gdyby np. woj. nazywało się zagłębiowskie i padały by teksty "w Katowicach na Zagłębiu"... Co do herbu - pan Matuszczyk od wielu lat miesza i miesza... oczernia to całe FdZD, ale sam nie podejmuje żadnych działań... Zawsze odzywa się gdy jego "konkurenci" coś zadziałają i krytykuje w niebogłosy... Goście z FdZD mają też ten plus, że jeśli się dobrze orientuję to nie są związani z żadną partią... A Pan Matuszczyk i jego kompan Jaszczura to Kongres Nowej Prawicy, a skoro wybory blisko to trzeba się trochę powymądrzać, zbić punkty... Tylko traci na tym Zagłębie... Poza tym jeśli dobrze wyczytałem to herby mogą mieć jednostki samorządowe... Zagłębie nie jest taką jednostką, zatem o co ten cały lament Pana ZM, że heraldyka itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JFK Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 13:44 Z tego co się orientuję to w 90% ten herb był propagowany nie przez FdZD ale przez bardzo różne osoby i różne środowiska, które same zaczęły używać tego herbu bo się po prostu podoba., rozeszło się to drogą naturalną. Nie rozumiem jak ktoś może w ten sposób się zachowywać jak dr Matuszczyk, który tylko wprowadza podziały i chyba chce zburzyć to co do tej pory zbudowano. Nagle się obudził jak zobaczył, nie wiem jakiś interes w tym dla siebie? a gdzie był kiedy trzeba było walczyć o Zagłębie 10 lat temu kiedy autentycznie byliśmy w kryzysie, dlaczego tak zaciekle nie protestuje przeciwko herbowi wojewodztwa śląskiego ,który jest nieheraldyczny, polityka przecz od herbu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wirtualne Zagłębie Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 13:58 Wirtualne Zagłębie czyli dwie kanapy kłócą się o herb, zresztą brzydki, źle dobrane barwy, i kłócą się a nie widzą że w sali obrad rady miejskiej w Dąbrowie wisi żółto-niebieski śląski herb. Wirtualne Zagłębie tyle zostało z Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wirtualne Zagłębie Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 14:04 @malkontent "Nas w Zagłębiu drażni jedno, że nazywa nas się Śląskiem, ale nie mamy nic przeciwko gdy mówią "w woj. śląskim"...Eeee możesz to wyjaśnić? To co Zagłębie to jakaś Palestyna w ramach Izraela? Strefa Gazy? Nas Polaków drażni jedno że nazywa się nas Rosjanami ale nie mamy nic przeciwko gdy mówią "w carstwie Rosjii" tak byś chyba mówił w okresie zaborów. To ja już wolę żeby tego Zagłębia w ogóle nie było jak ma być jakąś Strefa Gazy koło Śląska. Wszyscy jesteśmy hanysami i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wirtualne Zagłębie Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 14:09 @ciekawski masz rację, 10%, w Zabrzu pewnie z 2% ale swoim postem pokazujesz jak Zagłębiacy patrzą pogardliwie na swój region i miasta. Nie ma Zagłębia bo nikomu na nim nie zależy, jesteśmy wszyscy jak ten @ciekawski i wszystko nam jedno, nie mówię złośliwe znam ludzi i wiem że tak jest, osób którym nie jest wszystko jedno to promil i nic ten promil nie zdziała w morzu obojętności i bierności. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sqro Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 14:12 @polsz Widzidz ja np słabo sie czuje polakiem, jakoś tak wtórnie, ale nie odnosze sie z wrogością do polskości jako takiej. Natomiast wodzy mi sa całkowicie nacjonaliści pokroju np pisiaków (bez wzgledu z reszta na kolor flagi jaką wymachują), którzy moje szczatkowe sympatie propolskie dodatkowo jeszcze osłabiaja, bo jesli taka ma być wzorcowa polskość to ja sie zna nia nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @malkontent Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.13, 14:35 We nie pier.. l. FdZD jest przecież związane z Adamcem. Wystarczy popatrzeć na skład ich zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miejscowy Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 15:36 historycznie, czytając przedwojenna prasę, zagłebie było kojarzone z Sosnowcem - reszta jest tylko dodatkiem. I tak powinno zostać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nio Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: 93.175.75.* 05.12.13, 17:20 skoro zagłębie jest jedno to i flaga powinna byc jedna dla wszystkich miast regjonu a kazde miasto moze miec swój herb i wszystko w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciekawski Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.13, 17:45 @Wirtualne Zagłębie W latach 1885-86 roku niejaki Oskar Kolberg wydał kolejne dwa tomy swego wiekopomnego dzieła, zatytułowanego "Lud. Jego zwyczaje, sposób życia, mowa, podania, przysłowia, obrzędy, gusła, zabawy, pieśni, muzyka i tańce". Były to tomy XVIII i XIX i nosiły tę samą nazwę: "Kieleckie", a co zawierały - dokładnie jest wyłuszczone w tytule dzieła. Dlaczego o tym wspominam? Bo właśnie w tych tomach Kolberg opisuje zwyczaje ludu zamieszkującego obszary ograniczone od zachodu i południa rzekami Przemsza i Brynica. To samo, wydane w latach 1888-89, opisuje Michał Fedorowski - ale w odniesieniu do ludności zamieszkującej okolice Żarek, Siewierza i Pilicy. W tym samym czasie przybył na teren Zagłębia pierwszy z moich przodków - pochodził z okolic Radomska, choć jego z kolei przodkowie przybyli pół wieku wcześniej z okolic Kluczborka. A wkrótce później przybywali do Zagłębia kolejni moi przodkowie: z okolic Warszawy, Żarek, Proszowic, Miechowa. Podobnie było z przodkami moich sąsiadów i znajomych - choć działo się to w różnych okresach, aż po okres "twórczości" tow. Gierka. Pytanie pierwsze do @Wirtualne Zagłębie: jaki procent ludności, obecnie zamieszkującej Zagłębie, stanowią potomkowie tych, o których pisali Kolberg i Fedorowski? Pytanie drugie do @Wirtualne Zagłębie: gdzie właściwie kończy się to Zagłębie? - w Strzemieszycach i Ząbkowicach - jak chcą jedni? - w Łazach i Sławkowie - jak upierają się inni? - w Zawierciu i Olkuszu - jak twierdzą następni? - w Żarkach i Wolbromiu - bo tak komuś się podoba? A może Zagłębie obejmuje dodatkowo Częstochowę, Pilicę i Miechów? - takie zdanie też gdzieś wyczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciekawski Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.13, 17:46 @Wirtualne Zagłębie "Zagłębie" a "województwo śląskie". O co ten spór? Jednostkę administracyjną państwa należy jakoś nazwać. Było już "katowickie", "stalinogrodzkie", "kieleckie" (przed wojną), a teraz jest "śląskie". Taka była wola przedstawicieli narodu, wybranych jego głosami (na których @Wirtualne Zagłębie, któremu nie są obojętne sprawy państwa, zapewne głosował), więc nie rozumiem skąd ten sprzeciw. A "Zagłębie"? "Zagłębie" to skrót od "Zagłębie Dąbrowskie". Terminu tego (podobno) po raz pierwszy użył w połowie 19. wieku niejaki Józef Cieszkowski. Rozumiem, że lokalnemu patriocie, za jakiego można niewątpliwie uznać osobę @Wirtualne Zagłębie, postać Cieszkowskiego jest niezwykle bliska - a przynajmniej powinna taka być. I Cieszkowski zrobił to (tzn. tak nazwał) z konieczności, by dla celów po części "naukowych" a po części administracyjnych, odróżnić ten obszar od innego obszaru, który już od dawna był nazywany "Zagłębiem Staropolskim". Bo termin "zagłębie", proszę @Wirtualnej Polski, służy (i służył) do określenia pewnego obszaru, na którym dominuje pewien rodzaj działalności gospodarczej (tu dominowało górnictwo i metalurgia). Podobnie jak słowem "spodnie" określamy pewną część garderoby, a terminem "stół" określony rodzaj mebla - i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Więc skąd, u licha, jakiś inny termin miałby mieć moc talizmanu. Czy nie jest to następna odmiana jakiegoś dziwacznego kultu? O godzinie 13:58 @Wirtualne Zagłębie napisał coś o kanapach, barwach i jest mu przykro - tak zrozumiałem. Wydaje mi się, że znacznie pożyteczniej byłoby bliżej przyjrzeć się temu, co się w opisanej scenerii rozgrywa - niż zwracać uwagę na szyld. Bo to - niby papierek był złoty, a w środku cukierek (miał być). I czy wtedy nie okaże się, że to "przykro" ma jeszcze bardziej przykry odcień? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciekawski Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.13, 17:47 @Miejscowy sugeruje uczenie się historii poprzez czytanie prasy. I słusznie, bo autorzy artykułów tam zamieszczonych byli niejako bezpośrednimi świadkami dziejących się wtedy wydarzeń - tylko czy aby na pewno? Czy @Miejscowy byłby skłonny zawierzyć takim "historykom" jak redaktorzy "gazeta.pl"? A czy sądzi, że przedwojenni dziennikarze przewyższali wiedzą, rzetelnością itd. tych, wcześniej wspomnianych? Gdyby @Miejscowemu się chciało - w co nie wierzę - to mógłby poczytać, choćby w internecie, zastanowić się, a potem dojść do wiedzy, że w momencie powstania określenia "Zagłębie Dąbrowskie" o Sosnowcu nikomu się nie marzyło, a w jego miejscu było kilka wsi i przysiółków o dziwnych nazwach: Pogonia, Zagorze, Józefów, Porombka, Radocha, Niwka i innych. A gdyby @Miejscowy nadal upierał się przy studiach gazetowych, polecam mu zamiast przedwojennych sosnowieckich szmatławców takie tygodniki, jak: - wychodzący w gubernialnym mieście Piotkowie "Tydzień", czy - wychodzący w "stolicy" "Tygodnik Ilustrowany" - obydwa czasopisma dostępne w internecie (Federacja Bibliotek Cyfrowych). I tak powinno zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @historyk? Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.kg.net.pl 05.12.13, 18:04 Prawda jest taka że Pan Matuszczyk ma rację . Nie interesują mnie jego przekonania polityczne, lecz skomponował on świetne symbole Zagłębia Dąbrowskiego, które są zgodne z zasadami heraldyki. To co zaproponowało FdZD jest kpiną z heraldyki. To że ten beznadziejny "herb" wciska się nam na siłę nie oznacza że jest to nasz symbol. To jest raczej powód do wstydu dla całego regionu. To że wiele osób go zaakceptowało świadczy niestety o poziomie (nie)wiedzy wśród mieszkańców Zagłębia. Jeśli ktoś pisze że "herb" się przyjął wśród kibiców, że jest "fajny" i został zaakceptowany, to świadczy o wskaźniku inteligencji, a właściwie jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: def Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.free.aero2.net.pl 05.12.13, 18:28 Typowe Zagłębie - o wszystko się kłócą, negują co się da, jednej prostej rzeczy nie mogą uzgodnić. Nic tu się nie na załatwić, bo od razu ktoś to storpeduje, obrzuci błotem i tyle z tego będzie. Zamiast być silnym półmilionowym regionem, który się rozwija , jest jedno wielkie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KONTE Re: Było, jest i będzie podzielone herbem Zagłębi IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.13, 19:22 Po komentarzach obrażających Matuszczyka doskonale widać, z jaką elitą Zagłębia mamy do czynienia. Towarzystwo bez wykształcenia i kultury wzięło się za regionalizm. Poznałem niektórych z nich kilka lat temu i zapewniam wszystkich że spora część tej ekipy zupełnie wtedy nie wiedziała co to jest Zagłębie Dąbrowskie. Odpowiedz Link Zgłoś