Dodaj do ulubionych

parkowanie - przeszkadzające pieszym

29.04.08, 23:39
Jestem ciekawa czy wolno parkować na 3-go maja?
Ostatnio idąc do centrum (przed 12) musiałam robić różne dziwne kombinacje
żeby jakoś dojść w okolice fontanny "piramidy". Całe przejście tzn całe schody
były zastawione samochodami! Ja wiem, że nie ma gdzie parkować ale prawdę
mówiąc g***o mnie to obchodzi - ja chce jakoś normalnie iść tym głównym
deptakiem! Aż mnie "swędziało" żeby zadzwonić po straż miejska, ale tak się
zaczęłam zastanawiać może im tak wolno...
Obserwuj wątek
    • eduro Dąbrowskiego 29.04.08, 23:46
      Kolejne takie miejsce to zejście z górki koło szpitala ulicą Dąbrowskiego, na
      całej długości chodnika tak na 2/3 szerokości tego chodnika stoją zaparkowane
      samochody. Kiedyś widziałam jak kobietka z wózkiem musiała jechać ulicą, bo na
      tym chodniku się po prostu nie zmieściła!
      • le_szek Re: Dąbrowskiego 29.04.08, 23:54
        Nie zwróciłem uwagi czy na 3 Maja jest zakaz zatrzymywania czy nie, jeśli nie ma
        - zależy w jakiej odległości od pasa ruchu stoją te samochody:

Prawo o ruchu drogowym:
        Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku
        lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej
        nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
        1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
        2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni
        im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
        3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na
        jezdni.
        2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2,
        zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu
        osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie
        całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku
        tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

To odpowiada też na Twoje drugie pytanie.

Dzwonić po SM czy policję by należało, pytanie tylko, czy raczą się zjawić
        (analogiczny wątek jest na drugim dąbrowskim forum).
        • kelo Re: Dąbrowskiego 29.04.08, 23:59
          Nie dzwoń, nie ma sensu. I tak się nie dowiesz o konsekwencjach.
        • baja88 Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 06:32
          o dzięki Ci Leszku za przedruk z kodeksu drogowego :)
          już wiem ,że moje pretensje nt "obklejania" autami mojego balkonu, jak również innych okien mają podstawę do weta i roszczeń,będę w takim razie dzwoniła do Straży. Mieszkam akuratnie przy ulicy Dabrowskiego i wszystkich próbujących przykleić sie do mojego balkonu wysyłam na wspomniany chodnik zaraz za szpitalem, bo tam akuratnie nie ma domostw i okien.
          Wkurza mnie do bólu i histerii zachowanie akuratnie odwrotne posiadaczy aut, którzy mieszkają w bloku obok, a nie zmieścili sie na parkingu, który tuż, tuż, manierycznie, podświadomie ustawiają auta najbliżej, jak można do własnego bloku,by je z okna widzieć (może?) by jak najbliżej do niego było z klatki schodowej,na moje pretensje nie reagują, tracę w ten sposób na sympatii u okolicznych sąsiadów , bo sie na mnie obrażają i dziendobry przestają mówić
          • kelo Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 09:25
            Zażądaj w administracji postawienia uchylnych barierek, jeśli jest tam ew. podjazd dla straży pożarnej, lub stałych jeśli takowego nie ma. Nie zaczynaj od straży mieskiej bo nie tędy droga. Przyjadą wlepią mandaty i nic się nie zmieni. Zadzwonisz znowu i tak w kółko. To administracja powinna stworzyć warunki do parkowania między blokami a przynajmniej zrobić wszystko, żeby zmniejszyć dolegliwości z tym związane.
            • baja88 Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 10:25
              to jest ulica o nazwie, jak w tytule wątku, nie międzyosiedlowa,wiec nie wiem do kogo po te słupki
              • kelo Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 10:34
                Na Kasprzaka wspólnoty odnawiają chodniki i wkopują barierki, żeby ich nie niszczono. Przed balkonami również można to zrobić.
                • baja88 Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 11:57
                  no to w takim razie udam sie do swej administracji, już widzę znudzonych , zniecierpliwionych moją wizyta urzędników, a po wyjściu: czego ona znów chce!!!!!
                  • kelo Re: Dąbrowskiego 30.04.08, 13:08
                    Zapewne są jeszcze inni, którym taka sytuacja przeszkadza. W kupie siła. Choć to może być jak atak na Bastylię. Raz się udało i tyle.
                  • eduro Re: Dąbrowskiego 01.05.08, 19:48
                    baja88 napisała:

> no to w takim razie udam sie do swej administracji, już widzę znudzonych , znie
                    > cierpliwionych moją wizyta urzędników, a po wyjściu: czego ona znów chce!!!!!

To i ja przejdę i jeszcze ojca w tej samej sprawie podeśle ;)
                    • eduro Re: Dąbrowskiego 01.05.08, 19:51
                      A tak jeszcze dzisiaj myślałam, że może warto by napisać do tego pisemka SM
                      Lokator, dołączyć im jakieś zdjęcia - ciekawe czy by w ogóle zareagowali...
                      P.S.Ta ulica przy szpitalu to jeszcze "pal sześć", ale to zejście w dół koło
                      placu zabaw to jest wyczyn :)
        • baja88 Re: Dąbrowskiego 03.05.08, 21:20
          < szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni
          im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;>

dziś pomierzyłam, niestety , po ulokowaniu się sąsiada ze swą fura, pozostaje
          równo 1,5m chodnika!!! Zatem do balkonu mojego niecałe 5 m, lecz pofatyguję się
          z tym nagminnym garażowaniem do administracji
          • baja88 Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 05.05.08, 20:26
            Wszystkie drzewa- głogowce, które w czerwcu kwitną ciemno bordowym kwieciem, rosnące wzdłuż ulicy, od ul.Kościuszki do skrętu w ul.Struga, będą.........W Y C I E T E !!!!!!!!!!
            Urząd Miejski czeka tylko na pozwolenie wycięcia, pytam Wydz, Gospod,.Komunalnej dlaczego? nie dostałam odpowiedzi, pytam, co w zamian, dowiedziałam sie,że będą ustawione betonowe misy-klomby !!!!!!!

wg mnie nie będą,stworzy sie dogodne miejsce dla garażowania kolejnych aut, bo wtedy rzeczone 1,5 m dla pieszych będzie z naddatkiem :(((((
            o w morde!!! Zatem gdzie robota w myśl hasła Zielona Dąbrowa ????????
            • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 08:56
              kelo 11.04.08, 22:36 napisal:Te betonowe donice z iglakami, które, może i
              pasowały do dużego placu, ustawili na Kasprzaka w zatokach przy sklepach.
              Koszmar. Pomijam efekt estetyczny, ale wreszcie będzie gdzie przysiąść pod
              drzewkiem, żeby rozpić tanią flaszkę z Plusa

może i obok mnie to-to ustawią ??? może koło Rei ???
              • le_szek Re: epidemia donic???? 06.05.08, 08:58
                Widać jakiś producent betonowych donic ma dobre układy w administracjach ;)
                • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 09:02
                  .......zmieniamy Dąbrowę, rewitalizacja, zielona Dąbrowa, przyjazne miasto.........po kiego te hasła?????
                  • le_szek Re: epidemia donic???? 06.05.08, 09:05
                    Donice pomalują na zielono ;)
                    • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 09:09
                      Tej, uśmiałam się, ba, nawet zapluty trochę monitor :))))
                      • reivena Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:09
                        Ale co Wam się niepodoba w tych donicach? :)
                        Nie pochwalam wycinania drzew, ale zobaczcie co było na Okrzei. Przy
                        ulicy były takie małe deptaki i każdy po nich łaził, jak rok temu
                        postawili tam donice i posadzili yyyyy chyba pelargonie to nawet
                        jakoś tako to wyglądało. Przynajmniej nikt ich nie zdeptał.

No i wolę te doniczki od np. dyndających reklamówek zaczepionych na
                        drzewach. Można takie podziwiać koło ZUSu, jak się francki uczepiły
                        to wiszą do tej pory. :)
                        • le_szek Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:13
                          > Ale co Wam się niepodoba w tych donicach? :)

No jak to co, zaparkować spokojnie nie można ;p

> No i wolę te doniczki od np. dyndających reklamówek zaczepionych na
                          > drzewach. Można takie podziwiać koło ZUSu, jak się francki uczepiły
                          > to wiszą do tej pory. :)

Czyli sposobem na reklamówki wiszące na drzewach jest tychże drzew wycięcie? o_O
                          A co zrobisz, jak we włosy Ci się muszka jakaś zaplącze - włosy zetniesz czy
                          całą głowę? ;p
                          • reivena Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:28
                            > Czyli sposobem na reklamówki wiszące na drzewach jest tychże drzew
                            wycięcie? o_O
                            > A co zrobisz, jak we włosy Ci się muszka jakaś zaplącze - włosy
                            zetniesz czy całą głowę? ;p

No coś Ty, mnie chodziło tylko o sam wygląd nie o zcinanie. Bo ja do
                            drzew nic nie mam i też nie chce żeby ktoś je wycinał. Tak jak dawno
                            temu gruszkę, która stała w miejscu ZUSu.
                            • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:32
                              gruszka lub ZUS
                              no rzeczywiście, trudny wybor ;)
                        • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:23
                          Rei?? no co Ty??? drzewa stoją i rosną cały czas,pomijam aspekt oczyszczania powietrza przez nie,poczekaj do czerwca, jak głogowce kwieciem bordowo-czerwonym się okryją, a czy widziałaś,że teraz donice stoją??? a widziałaś, jak w tamtym roku to szkaradnie wyglądało, szczególnie jesienią??? donice w pewnych miejscach nawet piętrowo ustawiali,a w nich poszczególne anemiczne kfiotki ,okropieństwo, szkaradność do kwadratu !!!!
                          Obecnie po miejscach, jak je zwiesz "deptaki" mam na myśli pas ziemi ogrodzonej krawężnikami tuz przy jezdni, dalej chodzą, nawet jak owe twory ustawili,pieszym nie przeszkadzały i wokół nich sobie skracali drogę
                          • baja88 Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:30
                            le_szek 06.05.08, 10:13 Odpowiedz> Ale co Wam się niepodoba w tych donicach? :)
                            No jak to co, zaparkować spokojnie nie można ;p
                            własnie, ot to, to to, w pierwszym roku od "rewitalizacji miasta" będą istnieć betonowe korytka, a w drugim już nie, bo w czasie od jesieni do wiosny kierowcy sie będą tam lokować furami, kiedy przyjdzie ponowna wiosna i stawianie koryt, kierowcy sie sprzeciwią, bo miejsce potraktują jako należne im z tzw. zasiedzenia i wygody przez ostatnie pól roku, tak to sobie wykoncypowałam, a jest to moim zdaniem znakomite podebranie, zrobienie na szaro lokatorów takich jak ja, którym oblepienia domostw autami przeszkadza..
                            • reivena Re: epidemia donic???? 06.05.08, 10:52
                              Nie ma tego złego, przez pół roku będziesz miała spokój :)
                              Swoją drogą to dziwne, że nie powiedzieli Ci jaki będzie powód
                              wycięcia drzew. Od tak sobie ktoś zadecydował?

Z tym parkowaniem jest tak jak z gołębiami. Ostatnio koło mnie gdzie
                              jest kebab na Kościuszki zaczęto dokarmiać te paskudztwa. Ja bym je
                              przegoniła, a ktoś im rzuca chleb.
                              Musiałabyś chodzić ciemną nocą i przebijać opony od czasu do czasu
                              może wtedy coś poskutkuje.
                              • zawilecgajowy Re: epidemia donic???? 07.05.08, 19:43
                                Te parkujące przy blokach auta to wielka tragedia, obchodząc je
                                niechybnie wejdziemy w ukryte w trawie psie gówna.
                                • kelo Re: epidemia donic???? 07.05.08, 20:14
                                  A masz jakiś pomysł na psie gówna? Ja mam, ale nie będę nosił psiego gówna mojego psa po całym osiedlu w poszukiwaniu kosza na psie gówna.
                                  • baja88 Re: epidemia donic???? 07.05.08, 21:03
                                    ha, całej logistyki w temacie nam przecież trzeba, nie????
                                    lokalne fora uginają sie od tematu psich kup, a to gadanie dziada do obrazu
                              • baja88 Re: epidemia donic???? 07.05.08, 21:08
                                reivena 06.05.08, 10:52 napisała:
                                Nie ma tego złego, przez pół roku będziesz miała spokój :)
                                Swoją drogą to dziwne, że nie powiedzieli Ci jaki będzie powód
                                wycięcia drzew. Od tak sobie ktoś zadecydował?

dzwoniłam w sprawie wycięcia drzewa, które jest suche i martwe, a oni mi na to ,że poczekają z wycięciem tegoż,bo wszystkie wzdłuż tej ulicy będą wycięte, decyzja o usunięciu wyszła od Urzędu Miejskiego, który czeka na pozwolenie ...stąd wiem :(((((
                                • zawilecgajowy Re: dot. psich kup. 08.05.08, 08:50
                                  No i narobiło się, podpadłem właścicielom psów. Nie będę podpowiadał
                                  co robić z kupkami bo to nie temat dyskusji.
                                  • baja88 Re: dot. psich kup. 08.05.08, 09:02
                                    psich kup nie można wrzucać do ogólnie dostępnych koszy , to tak w sprawie zbierania po piesku , przez jego właściciela :))
                                    wcale sie nie narobiło,ja tez ich nie lubię, ba, nienawidzę, staram sie w rozmowie z takim nie mysleć ,ze posiada psa. Dla tychże to przyjemność wielka, lecz dla pozostałych???
                                    Pies w bloku to : hałas ujadania, wycia , skomlenia, psie ekstramety wokół, nierzadko i na klatce schodowej,sierść na posadzce korytarza i w moim mieszkaniu, także i na talerzach, meblach (psy na balkonach wyżej), a także ciągłe baczenie , czy jakaś bestia luźno bez smyczy, czy kagańca nie bezy ku mnie
                                    5 kondygnacji, 15 rodzin i 12 "ukochanych" psiaczków !!!!!!!
                                    • le_szek Re: dot. psich kup. 08.05.08, 09:09
                                      > psich kup nie można wrzucać do ogólnie dostępnych koszy , to tak w
                                      > sprawie zbierania po piesku , przez jego właściciela :))

Można, z tego, co wiem (kiedyś czytałem wypowiedź kogoś z sanepidu).
                                      • baja88 Re: dot. psich kup. 08.05.08, 09:12
                                        też czytałam, jednak nie osoby stamtąd :)
                                        • reivena Re: dot. psich kup. 08.05.08, 11:22
                                          Baja, ty masz normalnie pecha do tego bloku, co nie znaczy, że gdzie
                                          indziej jest lepiej :)
                                          • zawilecgajowy Re: dot. psich kup. 08.05.08, 12:02
                                            Generalnie podsumowując osiedla zaprojektowane w latach 70-tych i 80-
                                            tych nie potrzebowały aż tylu miejsc parkingowych bo ileż osób miało
                                            wtedy samochód. Obecnie zdarzają sie rodziny mające swój pojazd i
                                            nawet dwa służbowe, wszystko to stoi pod blokiem. Policzcie na oko
                                            ile mieszkań jest na ul. Dąbrowskiego, Żeromskiego i Łukasińskiego -
                                            pewnie z parę tysięcy, niech 3/4 tych osób ma po jednym samochodzie.
                                            A ile jest miejsc parkingowych przy Dabrowskiego 30?
                                            • le_szek Miejsca parkingowe 08.05.08, 12:05
                                              Osiedla z lat 70. i 80. to pikuś - zobacz, ile miejsc jest na osiedlach z lat
                                              50. i 60.
                                              W Gołonogu tak mniej więcej 3-4 miejsca na blok :<
                                              • reivena Re: Miejsca parkingowe 08.05.08, 12:23
                                                Kto pierwszy ten lepszy he,he, u mnie tak jest :) Nikt nie lubi stać
                                                na chodniku, bądź koło śmietnika.
              • magdalenaka Re: epidemia donic???? 11.06.08, 10:20
                Te "cudne" betony "ozdobiły" rownież Mydlice. Najpierw staly na
                środku deptaka (deptaku?) po czym przestawiono je na klomby. Wygląda
                to idiotycznie.
                Zgodnie ze spiskową teorią dziejów afera donicowa pachnie mi
                korupcją. Kto i ile wziął za takie upiększanie miasta??
                • kelo Re: epidemia donic???? 11.06.08, 10:58
                  Do kosztów należy doliczyć koszt paliwa do traktorka, opłatę kierowcy i koszt wody. To wyjdą naprawdę spore kwoty.
                  • kelo To już nie epidemia to już paranoja !!!!! 14.06.08, 11:49
                    Jakiś "esteta" z bożej łaski ustawił trzy donice z liściastymi drzewkami na trawniku, na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Kasprzaka. Zamiast posadzić drzewka to wstawili donice. Brak słów. Ręce i nogi opadają.
            • baja88 Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 19.05.08, 14:04
              wysłałam dzisiaj do Prezydenta Podrazy mail z zapytaniem, czym sie Urząd
              sugerował, kiedy wydawał wyrok na 29 drzew, głogowców, rosnących wzdłuż ulicy
              Dąbrowskiego
              • le_szek Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 19.05.08, 14:44
                Ciekawe czy Ci odpowie przed wyborami ;>
                • baja88 Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 19.05.08, 15:36
                  powinien, ma w zapasie jeszcze drugą kadencję
                  • le_szek Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 19.05.08, 16:23
                    Miałem na myśli przed kampanią wyborczą, trochę za szybko pisałem.
              • le_szek Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 10.06.08, 14:52
                baja88 napisała:

> wysłałam dzisiaj do Prezydenta Podrazy mail z zapytaniem, czym sie
                > Urząd sugerował, kiedy wydawał wyrok na 29 drzew, głogowców,
                > rosnących wzdłuż ulicy Dąbrowskiego

I co, dostałaś odpowiedź?
                • kelo Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 11.06.08, 00:56
                  Wysłałem kiedyś dwa majle do UM. Jeden dotyczący propozycji udziału Farben Lehre na dniach Dąbrowy i bardziej poważny, dotyczący kolein przed wiaduktem w Strzemieszycach grożących wypadkiem podobnym jak Ziętarskiego. Na żaden nie dostałem nawet zdawkowej odpowiedzi. Jakiegoś rytualnego " dziękujemy, rozważymy" Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej ma w ... uwagi swoich mieszkańców, jeżeli występują w pojedynkę. Pisz Pan na Berdyczów......
                • baja88 Re: do mieszkajacych przy ul.Dabrowskiego 11.06.08, 09:04
                  tiiiaaaaaa, dostałam, nooooo

jak minie napięcie związane z dzisiejszym dniem (napisze wkrotce), pofatyguję sie osobiście, a co!!!!
              • baja88 Re: pytalam Pana Prezydenta w dniu 19.06.2008 18.06.08, 19:51
                takimi słowy:
                Szanowny Panie Prezydencie!
                Ulica Dąbrowskiego,zaczynając od ul.Kościuszki do skrętu w lewo, w ul.Struga, wysadzona jest drzewami, tzw.głogami, które teraz przepięknie kwitną, korona drzew cała w bordowym kwieciu.
                Drzew tych, zdrowych, o wysokości ok.15 metrów, średnicy pnia około 30 cm naliczyłam 29 sztuk.
                Te drzewa skazane są na niechybną śmierć, czyli wycięcie, jak mnie poinformował P.Górski z Wydz.Gospodarki Komunalnej naszego Urzędu.Oczekuje sie tylko wydania decyzji w sprawie ścięcia.
                Czy taka polityka to w ramach Strategii 2012?, czy w imię hasła Dębowy Świat? bądź Zielona Dąbrowa ? Czy na tym polega integracja, edukacja, ekologia? Czy to jest początek owej rewitalizacji miasta i ustawienie donic kwiatowych??
                Pomysł donic jakoś marny, ulica Okrzei pusta, deptaki puste, kwiecia tam sie nie oświadczy, a drzewa zielonością swoja radują nasze oczy bez mała, cały rok, nie wspomnę to już o walorach wymiany i wentylacji powietrza przez obecny drzewostan.
                Przykre to i nie do pogodzenia się, że znikną niebawem, bo taka jest decyzja i wniosek w sprawie likwidacji 29 drzew!!!!
                • baja88 Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 18.06.08, 19:54
                  Witam

W odpowiedzi na Pani obawy zawarte w mailu dotyczącym tzw. głogów wzdłuż ulicy Dąbrowskiego pragnę Panią uspokoić - głogi zostaną na swoim miejscu. Nie był to pomysł wynikający z realizacji Strategii Rozwoju Miasta do roku 2020 ani też element programu Dębowy Świat. Co prawda pojawił się pomysł, aby je wyciąć i zastąpić betonowymi donicami upodobniając stylistycznie ul. Dąbrowskiego do ul. 3-go Maja, ale jedna nie został on przyjęty zbyt euforycznie, o czym świadczy choćby Pani wiadomość.

Podjęta została decyzja o tym, że głogi nie zostaną wycięte i dalej to one będą ozdobą ulicę Dąbrowskiego, natomiast donice, których ustawienie było planowane wzdłuż ulicy Dąbrowskiego zostaną zagospodarowane w inny sposób. Z 29 drzew, które się tam znajdują zostanie wycięte tylko 5 drzew. 3 z nich są już całkowicie obumarłe, natomiast 2 kolejne są martwe w prawie 100 procentach.

Pozdrawiam i serdecznie przepraszam za czas oczekiwania na odpowiedź.
                  W imieniu Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza Zbigniewa Podrazy
                  • le_szek Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 19.06.08, 08:43
                    Uaa, no to jestem zaskoczony o_O
                    • kelo Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 20.06.08, 15:10
                      Rozumiem, że to wałaśnie te obrzydliwe donice przywieźli na skrzyzowanie w Gołonogu.
                      • le_szek Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 20.06.08, 17:24
                        No tak, wszystko przez Baję ;p

A donic chyba jest już koło 10, nie?
                        • baja88 Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 20.06.08, 19:59
                          nie podoba sie, nie zadowoleni??? macie adres mailowy, piszcie, protestujcie :))))
                      • baja88 Re: dzisiejsza (po monitach) logiczna odpowiedż 20.06.08, 19:58
                        Olek, nie wiem jakimi Twe oczy uraczono,może betonowymi kręgami,do których teraz
                        specjalna polewaczka przyjeżdża, wzdłuż Dąbrowskiego zamierzali ustawić takie
                        jak przy Okrzei, koloru cegły,małe formy, w których zieleń i kwiaty nie
                        wymagające wody (nie widzialam polewaczki, a w donicach /dziwne kształty jak na
                        donice/ sucho na pieprz!!!!!
    • eduro d o n i c e ! ! ! 13.05.08, 21:51
      Widzieliście te donice na placyku między Dąbrowskiego a Żeromskiego? Te to
      postawili chyba tylko po to żeby dzieciaki już nie miały gdzie w piłkę grać :]
      A może ktoś z radnych ma firmę produkującą betonowe doniczki... ;)
      • baja88 Re: d o n i c e ! ! ! 13.05.08, 22:34
        Już Leszek snuł podobne przypuszczenia, pier...ny, Urząd ,"przyjazny
        mieszkańcom" !!!!!!
        Jutro na nie popatrzę :(
        • le_szek Re: d o n i c e ! ! ! 13.05.08, 23:03
          Nic nie poradzę na to, że zawsze takie wyjaśnienie przychodzi mi do głowy w
          podobnych sytuacjach. Z drugiej strony Oscar Wilde mówił "Nigdy nie tłumacz
          ludzką podłością tego, co możesz wytłumaczyć głupotą". Ale on nie mieszkał w
          Polsce :(
      • mamkube Re: d o n i c e ! ! ! 14.05.08, 16:24
        tak ...podobne donice (chyba ) pojawiły sie na placu rowerowym dla
        dzieci, w środku wielkie drzewo;-) ale ktoś miał koncepcje....hehehe
        • mamkube Re: d o n i c e ! ! ! 14.05.08, 16:24
          chodziło mi o kasprzaka.
          • baja88 Re: betonowe kręgi !!!! 14.05.08, 19:03
            ha, żeby donice to jeszcze, lecz to takie kolubryny, niczym kręgi betonowe do kanalizacji na metr wysokie, a na gorze wystaje faktycznie miniaturowe drzewko, czy krzaczek
            zaleją nas tymi kolubrynami :((((
            • baja88 Re: betonowe kręgi !!!! 15.05.08, 15:35
              betonowe kręgi alias donice , ruchome klomby, stanęły także przed PKZ !!!!!!
              Czy aż tak bardzo zdegustowana jestem obecną estetyką?? czy może się mylę???
              • mamkube Re: betonowe kręgi !!!! 15.05.08, 20:26
                są okropne...a mój syn mówi do mnie dziś zobacz mamusiu jak ładnie
                przystroili nam plac rowerowy;-)
                • reivena Re: betonowe kręgi !!!! 04.06.08, 19:07
                  Jako, że jeżdżę juz jako pasażer, rzuciły mi się w oczy ogromne
                  donice z drzewkami w centrum koło PKZ. Niestety macie racje są
                  straszne! Jeszcze te małe czerwone, jakoś ujdą w tłumie, ale te
                  wielkie są okropne.
                  Praktycznie tylko jedna firma (OFI/EMKA) zajmuje się, hm...
                  powiedzmy, otoczeniem w naszym mieście, więc może też w tym maczali
                  palce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka