siostra_pelagia Cegielski Tadeusz-Morderstwo w Alei Róż 01.12.10, 13:46 Warszawa 1954, śledztwo prowadzi milicjant Ryszard Wirski. Ofiarą jest sekretarz partii. Czy są na sali warszawiacy? Powinni to przeczytać Odpowiedz Link
beatanu Mizuro & Ostaszewski "Kogo kocham, kogo lubię" 01.12.10, 15:03 Skończyłam. Jeżeli poprzednią powieść, według Siostry Pelagii powinni przeczytać warszawiacy, to tę - krakowiacy, czyli między innymi ja, i chyba ze względu na sentyment do miasta rodzinnego (oraz autorów) kupiłam sobie tę książeczkę i przeczytałam. Trochę do śmiechu, ale tak ogólnie... jakoś mnie nie przekonała. Odpowiedz Link
januanio Dziewczyna, która chciała się zemścić 01.12.10, 16:35 Anders Roslund, Börge Hellström tak jakoś bez przekonania się zabrałem, zobaczymy Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Mizuro & Ostaszewski "Kogo kocham, kogo lubię 02.12.10, 08:54 Zaprzyjaźnieni krakowiacy też nie wypowiadali się o tej książce z entuzjazmem Odpowiedz Link
malgorzataka Aleksandra Marinina - Płotki giną pierwsze 01.12.10, 19:35 W październiku przeczytałam w oryginale i teraz sprawdzam, czy wszystko zrozumiałam Odpowiedz Link
linka.raz Mankell 01.12.10, 20:10 Dziś wieczorem zacznę czytać "Niespokojnego człowieka". Odpowiedz Link
anetapzn Re: Mankell 02.12.10, 14:03 linka.raz napisała: > Dziś wieczorem zacznę czytać "Niespokojnego człowieka". Daj proszę znac, jaki ten nowy Mankell. Ja planuję na początek przyszłego tygodnia. Odpowiedz Link
pavvka Re: Mankell 02.12.10, 15:03 anetapzn napisała: > Daj proszę znac, jaki ten nowy Mankell. Ja planuję na początek przyszłego tygo > dnia. Ja przeczytałem, bez wielkich zachwytów, ale to głównie kwestia tematyki - wolę fabułę tradycyjnie kryminalną, w której Wallander łapie mordercę, niż taką historyczno-szpiegowską. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Mankell 02.12.10, 15:15 pavvka napisał: > anetapzn napisała: > > > Daj proszę znac, jaki ten nowy Mankell. Ja planuję na początek przyszłego > tygo > > dnia. > > Ja przeczytałem, bez wielkich zachwytów, ale to głównie kwestia tematyki - wolę > fabułę tradycyjnie kryminalną, w której Wallander łapie mordercę, niż taką his > toryczno-szpiegowską. Dzieki za informację. Ale masz tempo. Odpowiedz Link
linka.raz Re: Mankell 02.12.10, 21:15 anetapzn napisała: > pavvka napisał: > > > anetapzn napisała: > > > > > Daj proszę znac, jaki ten nowy Mankell. Ja planuję na początek przy > szłego > > tygo > > > dnia. > > > > Ja przeczytałem, bez wielkich zachwytów, ale to głównie kwestia tematyki > - wolę > > fabułę tradycyjnie kryminalną, w której Wallander łapie mordercę, niż ta > ką his > > toryczno-szpiegowską. > > Dzieki za informację. Ale masz tempo. Ale ja nadal jestem na samym początku - napiszę za kilka dni Odpowiedz Link
pavvka Re: Mankell 03.12.10, 16:59 anetapzn napisała: > > Ja przeczytałem, bez wielkich zachwytów, ale to głównie kwestia tematyki > - wolę > > fabułę tradycyjnie kryminalną, w której Wallander łapie mordercę, niż ta > ką his > > toryczno-szpiegowską. > > Dzieki za informację. Ale masz tempo Bez przesady z tym tempem, książka jest dostępna już od ponad tygodnia (ale faktycznie przeczytałem ją w ciągu pierwszych 3 czy 4 dni) Odpowiedz Link
jarka63 No i jaki ten Mankell????n/t 23.12.10, 19:59 linka.raz napisała: > Dziś wieczorem zacznę czytać "Niespokojnego człowieka". Odpowiedz Link
anetapzn Godzina śmierci- Catherine Coulter 02.12.10, 14:02 Sympatyczna seria o parze agentów FBI Odpowiedz Link
januanio Lee Child - Reacher 04 - Podejrzany 02.12.10, 15:46 spodobał mi się ten autor, zamierzam czytać nadal w miarę po kolei Odpowiedz Link
opty2 Skrawek mego serca - Robinson 03.12.10, 09:06 nastepna nie po kolei ksiązka o inspektorze Banksie, tym razem w przeplocie z morderstwem sprzed lat, caly czas mamy rozdwojone śledztwa, trzeba się szybko przestawiać, ciekawe do czego to doprowadzi ) Odpowiedz Link
negev56 Re: Skrawek mego serca - Robinson 03.12.10, 21:28 opty2 napisała: > caly czas mamy rozdwojone śledztwa, trzeba się szybko przestawiać, > ciekawe do czego to doprowadzi ) ho ho, do wykrycia sprawcy , a tak w ogóle bardzo dobra powieść. Odpowiedz Link
negev56 Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 05.12.10, 09:39 No to się porobiło z tym Kurtem Odpowiedz Link
opty2 Re: Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 05.12.10, 11:00 zatracił się na tej emeryturze, tak? chyba jakoś nieszczególnie bedzie się czytać o takim Walanderze? Odpowiedz Link
negev56 Re: Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 05.12.10, 12:20 Żeby jeszcze emerytura, jest jeszcze gorzej . Odpowiedz Link
anetapzn Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 06.12.10, 09:26 negev56 napisała: > Żeby jeszcze emerytura, jest jeszcze gorzej . > Cicho bądżcie, ani slowa, zanim przeczytam- dziś zaczynam Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 11.12.10, 21:57 Zaraz zaczynam. Niestety, wiem jak sie skonczy, wiem co bedzie w srodku... Ale biore głęboki oddech i zaczynam. Odpowiedz Link
sineloco Re: Henning Mankell- - Niespokojny człowiek 21.12.10, 13:09 Książka w naturalny sposób spinająca i podsumowująca "przygody" Wallandera, stąd dużo odwołań do jego wcześniejszych śledztw. Książka z dość wyraźną "dołującą" atmosferą z uwagi na wątek rozliczenia życia, także w wymiarze uniwersalnym. Wątek kryminalny nie jest tu najważniejszy. W skali 1-5 wszystkich Wallanderów, dla mnie 4 W skali innych kryminałów,lub kryminałopodobnych 4+ Odpowiedz Link
zorija Re: Tess Gerritsen Skalpel 06.12.10, 08:16 No to zobaczymy, jak wyglądał początek znajomości Jane i Gabriela Odpowiedz Link
opty2 Makabryczna gra - S. Fitzek 07.12.10, 07:27 dopiero zaczęlam ale jest trillerowato Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Makabryczna gra - S. Fitzek 07.12.10, 08:44 A co Ty od rana takie straszne rzeczy czytasz? Odpowiedz Link
opty2 Re: Makabryczna gra - S. Fitzek 07.12.10, 11:40 A co, boisz się nie od rana, tylko z wieczora, coby lepiej zasnąć a raczej odwrotnie Odpowiedz Link
phangorn Re: Makabryczna gra - S. Fitzek 08.12.16, 19:48 Witam, jest ktoś w posiadaniu książki makabryczna gra S. fitzka? Odpowiedz Link
siostra_pelagia M.R.Hall-Koroner 07.12.10, 08:50 Pani Koroner Jenny Cooper prowadzi śledztwo w sprawie tajemniczych zgonów w więzieniu stanowym. Sama cierpi na depresję, załamanie nerwowe po rozwodzie i ataki paniki. Lubimy takich bohaterów Odpowiedz Link
bunulla Re: Co teraz czytacie-grudzień 08.12.10, 10:37 Ja właśnie skończyłem 'Gulasz z turula' Krzysztofa Vargi, polecam gorąco, bo jest wyjątkowo wspaniała książka dokumentalna o Węgrach i o Węgrzech. (Mam trochę sentymentalnie, bo często bywałem na Węgrzech u krewniaków, tata też dużo jeździł, a mama pół Węgierka, więc no... A teraz chyba będzie Zafóna Cień wiatru, ale nie wiadomo, bo sesja będzie, będzie tyle innych musowych książek do czytania. Odpowiedz Link
siostra_pelagia H. Mankell-Biała lwica 09.12.10, 21:44 Powtarzam sobie serię z Wallanderem. Akurat Biała lwica kompletnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link
anetapzn Re: H. Mankell-Biała lwica 10.12.10, 09:05 siostra_pelagia napisała: > Powtarzam sobie serię z Wallanderem. Akurat Biała lwica kompletnie mi się nie p > odoba. A mnie się podobała. Ale ja mam lekki odchył na punkcie Wallandera i wszystkie części mi sie podobają- mniej lub bardziej, ale podobają, takie lekkie schorzenie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: H. Mankell-Biała lwica 10.12.10, 17:28 Lubię Wallandera również i dlatego jestem w stanie te wynurzenia polityczno-społeczne jakoś przetrawić. Ale z trudem, zaznaczam Odpowiedz Link
chiara76 Re: H. Mankell-Biała lwica 13.12.10, 12:27 c\y to była szpiegowska książka? Albo jakaś z mocno politycznym wątkiem? Bo to chyba też jedyna, której ja nie zmogłam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: H. Mankell-Biała lwica 13.12.10, 20:00 To był Chiaro mocno polityczny wątek o RPA, bardzo szlachetny w wymowie i w związku z tym trudny do strawienia. Jak dla mnie najgorszy Wallander Odpowiedz Link
chiara76 Re: H. Mankell-Biała lwica 13.12.10, 21:19 siostra_pelagia napisała: > To był Chiaro mocno polityczny wątek o RPA, bardzo szlachetny w wymowie i w zwi > ązku z tym trudny do strawienia. Jak dla mnie najgorszy Wallander to ta w takim razie Też nie strawiłam. Odpowiedz Link
anetapzn Neron- Richard Holland 10.12.10, 09:15 Na weekend planuję. Podobno zupełnie inna biografia cesarza- zobaczymy, obadamy. Jego życie i działania to też tak trochę podchodzace pod kryminał i sensację. Odpowiedz Link
kamkap Księżniczka z lodu Camilla Läckberg 10.12.10, 13:42 Wiem, że na tym forum pani ma zarówno zwolenników jak i przeciwników. Mnie na razie się podoba. Odpowiedz Link
anetapzn Zawiśc nieznajomego- Caroline Graham 13.12.10, 09:33 To ta Caroline od Morderstw w Midsomer. Odpowiedz Link
opty2 L. Lehtolainen - Pod wiatr 13.12.10, 10:03 przeczytalam, choc musialam przypomniec sobie jej poprzednie ksiązki, żeby zalapać Odpowiedz Link
chiara76 "Sztylet wenecki". Jacek Joachim. 13.12.10, 12:29 już się doczytałam ze zarchiwizowanych wątków, kim był ów pan. Dla mnie to pierwsze spotkanie z tym autorem, i od razu "Sztylet wenecki". Mój Mąż sobie nabył, na półce czekało na zmiłowania to się ulitowałam, tym bardziej, że potrzebuję czegoś właśnie kryminalnego. Jak wczoraj do mojej drugiej Połowy powiedziałam, zabawnie będzie czytać kryminał, w którym bohaterowie nie będą wysyłać do siebie emaili czy dzwonić przez komórkę. Ciekawe, jak mi się spodoba. Odpowiedz Link
zorija Re: Peter Robinson Skrawek Mego Serca 14.12.10, 08:35 Mamy tu dwa morderstwa: jedno w roku 1969, a drugie w 2005. Co je łączy? Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Leena Lehtolainen - Pod wiatr 23.12.10, 18:43 Paczka z tą ksiązka własnie dotarła do mnie wiec dziś zaczynam. Wasze recenzje mnie zmartwily, bo bardzo na nia czekałam. Ale ciekawa jestem co tam słychac u Marii Kallo i postaram sie czytac, jakbym nie znala watku o tym, ze to kiepska ksiazka Odpowiedz Link
malgorzataka Doncowa 17.12.10, 10:27 Teraz kolejną Doncową - "Naduwnaja żenszczina dla Casanovy" - szósta część przygód Iwana Poduszkina. Odpowiedz Link
januanio Scott Turow - Uznany za niewinnego 17.12.10, 12:59 jakaś taka dziwna... czytam trochę po łebkach, mniej więcej w połowie jest coś ciekawego. Mam jeszcze sequel Niewinny z tego roku... mam nadzieję że będzie lepszy Odpowiedz Link
chiara76 Re: Doncowa 17.12.10, 13:01 malgorzataka napisała: > Teraz kolejną Doncową - "Naduwnaja żenszczina dla Casanovy" - szósta część przy > gód Iwana Poduszkina. jak rozumiem, czytasz w oryginale? Szczęściara ten cykl u nas nieznany i ciekawe, czy kiedyś go wydadzą. Na razie co jakiś czas dostajemy coś z cyklu o Lampce. Odpowiedz Link
malgorzataka Re: Doncowa 28.12.10, 15:23 Szczęściara, powiadasz? Tyś młoda, to nie pamiętasz, ale moje pokolenie uczyło się obowiązkowo rosyjskiego. Fakt, że wyglądała ta nauka, jak wyglądała, ale coś tam jednak się zapamietało - jak się okazało po 30 latach, gdy zachęcona czyjąć wypowiedzią właśnie tu na tym forum (że Doncowa ma niezwykle żywy i barwny język w oryginale) pożyczyłam pierwszy egzemplarz w bibliotece i postanowiłam sobie przypomnieć... na początku literki, bo też się w pamięci zatarły. Pierwszą stronę czytałam cały wieczór )) ale potem już poszło. Od tej pory przerobiłam 24 sztuki, bo od 2 lat mam za punkt honoru (i wielką przyjemność) przeczytać jedną książkę po rosyjsku miesięcznie. Allegro dostawcą jest tanim - mam już zapas lektur na 5 lat! Doncową czyta się bardzo lekko i przyjemnie, ale z prawdziwym uniesieniem "zaliczyłam" Mistrza i Małgorzatę, wreszcie w oryginale! Odpowiedz Link
chiara76 do malgorzatataka;) 28.12.10, 16:10 malgorzataka napisała: > Szczęściara, powiadasz? Tyś młoda, to nie pamiętasz, ale moje pokolenie uczyło > się obowiązkowo rosyjskiego. dzięki wielkie za komplement i poprawę nastroju. Ja czuję się młoda duchem, ale akurat rosyjski w szkole mnie nie ominął, ba, nawet w liceum się go uczyłam. Podejrzewam, że gdybym sięgnęła po książkę, kto wie, może bym i się wdrożyła. Mnie akurat bukwy nie przeszkadzają, boję się raczej, że zapomniałam słownictwa. Może i kiedyś sięgnę po książkę, kto wie;0) Odpowiedz Link
chiara76 "Zimne wybrzeża". Szczepan Twardoch. 17.12.10, 17:34 Jak na razie całkiem całkiem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia R.Ostaszewski/M. Mizuro-Kogo kocham, kogo lubię 19.12.10, 11:16 Błyskotliwe dialogi, miejsce akcji Kraków, niby jest żwawo i dowcipnie ale tak do końca nie przekonuje. Ale dla mnie i tak o niebo lepsze niż te te kryminały nominowane do wielkokalibrowej nagrody Odpowiedz Link
negev56 Wiktor Hagen - Granatowa krew 19.12.10, 12:53 Jeszcze nie wiem, czy mi się podoba, ale jak do strony co teraz jestem, nie jest źle. Odpowiedz Link
beatanu Re: Wiktor Hagen - Granatowa krew 19.12.10, 15:15 negev56 napisała: > Jeszcze nie wiem, czy mi się podoba, ale jak do strony co teraz jestem, nie jest źle. Czekam więc na Twoją opinię, bo trochę ostrzę sobie zęby na tę powieść... Odpowiedz Link
negev56 Re: Wiktor Hagen - Granatowa krew 19.12.10, 15:40 Po tych wszystkich niemożliwych do wymówienia fińskich nazwiskach i imionach, jaka ulga, czytając nasze swojskie . Odpowiedz Link
chiara76 Re: Wiktor Hagen - Granatowa krew 19.12.10, 19:13 mnie się bardzo podobała. Najmniej z książki podobała mi się za wysoka cena;/ Odpowiedz Link
chiara76 Re: Wiktor Hagen - Granatowa krew 19.12.10, 19:14 a o książce pisałam tu, jakbyś miała ochotę poznać po lekturze moje zdanie: forum.gazeta.pl/forum/w,33434,118278826,118278826,Wiktor_Hagen_Granatowa_krew_.html Odpowiedz Link
zorija Re: Tess Gerritsen Autopsja 20.12.10, 08:30 Fajnie, że tyle Gabriela jest - lubię go. Odpowiedz Link
opty2 L.Marklund - Prime time 20.12.10, 09:40 dokańczam historię Anniki B. i podobnie jak Maria Kallio, Annika wraca do pracy po urlopie macierzyńskim ale nie jest slodko, o nie z miejsca ma trupa prawie znanego ale czy będzie porządny to się okaże Odpowiedz Link
negev56 Re: L.Marklund - Prime time 20.12.10, 18:38 Jak przeczytasz, powiedz o tym Prime time coś i czekam na sprawozdanie z Perssona - Między tęsknota lata a chłodem zimy . Odpowiedz Link
opty2 Re: L.Marklund - Prime time 21.12.10, 08:22 negev56 napisała: > Jak przeczytasz, powiedz o tym Prime time coś i czekam na sprawozdanie z > Perssona - Między tęsknota lata a chłodem zimy . na razie nie za bardzo mogę się wciągnąć w książkę Marklund, bo przed świętami mam malo czasu ale może zdążę przed otrzymaniem prezentów książkowych (m.in. Perssona) Odpowiedz Link
chiara76 "Pająk z Góry Katsuragi". Bujko. Dziak. 20.12.10, 18:51 Kolejna sensacja, znowu podebrana z Mężowskiej półki. Ale tematyka jak najbardziej mnie interesuje, bo Korea Północna w tle i porwania obywateli japońskich ( i nie tylko). Jak na razie dobrze się czyta. Odpowiedz Link
nzuri Caroll O'Connell - Trzy kubki 21.12.10, 07:46 bardziej mi się podoba niż Judaszowe dziecko. No i wreszcie zaczęli kontynuować serię z Kathy Mallory, z której wydali 3 książki w latach 90, a która mi bardzo przypadła do gustu. Iluzjoniści i socjopatka po dobrej stronie. Odpowiedz Link
zorija Re: Caroll O'Connell - Trzy kubki 21.12.10, 08:37 Ja przeczytałam jej Mord w galerii i nie mam ochoty na więcej. Strasznie dołujące to było... Ale skoro zaczęli ją wydawać po tylu latach to może i dla Gregory jest szansa Odpowiedz Link
zorija Re: J. Tristante Sprawa "Czarnej wdowy" 22.12.10, 08:26 Drugie spotkanie z Victorem Rosem, ongiś złodziejem a teraz inspektorem madryckiej policji. Odpowiedz Link