opty2 R. Crais - Osaczony 01.04.11, 10:11 pierwsze spotkanie z Craisem, zobaczymy czy udane Odpowiedz Link
nchyb Donna Leon - Dziewczyna z jego snów 01.04.11, 20:18 Oczywiście komisarz Brunetti z Wenecją w tle... Odpowiedz Link
malgorzataka Simenon - Le charretier de la "Providence" 04.04.11, 10:55 Zaczynam kwiecień zgodnie z zamierzeniem przeczytania co miesiąc jednego Simenona Odpowiedz Link
chiara76 H.Mankell, "Cios. Szczelina". 04.04.11, 21:10 zaczęłam dopiero porzuciwszy coś co zaczęłam czytać, ale nie szło. Odpowiedz Link
chiara76 "Mężczyzna na plaży. Śmierć fotografa". H. Mankell 06.04.11, 14:39 "Cios. Szczelina" bardzo mi się podobały, czas więc na następne dwa opowiadania o młodziutkim Kurcie i jego początkach w policji. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hakan Nesser-Borkman`s Point 06.04.11, 18:43 Śledztwo w sprawie dwóch morderstw prowadzone przez Van Veeterena. Odpowiedz Link
negev56 Kołysanka dla mordercy – Mariusz Czubaj 06.04.11, 19:39 Część druga przygód profilera Rudolfa Heinza. Odpowiedz Link
cynamoon6 Peter Poehl- Tysiąc kulek 07.04.11, 00:17 Wpadło mi to w ręce w jakimś Tesco, w koszu, za 4,90zł. A że na skandynawską literaturę zawsze strzygę oczami wziełam w ciemno. A jeszcze jak zobaczyłąm kto tłumaczył, to już całkiem się ucieszyłam Z opisu wygląda ciekawie. Pomijając, że to mroczny thriller dla młodziezy. Nie jestem już młodzieżą ale przeczytam chętnie. Odpowiedz Link
opty2 M.Chattam - W ciemnościach strachu 07.04.11, 07:55 to moje pierwsze spotkanie z tym autorem, czy bedzie udane, się okaże na razie jestem na poczatku, gdzie groza ogarnia policjantów z 78 posterunku NY kiedy odkrywają to i owo, bo to jest triller Odpowiedz Link
spinka.s To, co się nigdy nie zdarza, Anne Holt 07.04.11, 09:51 Całkiem nieżle się czyta. Notatnik Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Zorija :-) 09.04.11, 18:36 I tom serii thrillerów dla młodzieży (mam nadzieję, że załapiesz się hehe) „Dolina”. Krótko i na temat „po”. W prostocie tkwi siła tej powieści. Niewydumana z niewątpliwym atutem w postaci plastycznych opisów - lekka lektura - wciągająca i tylko pozornie przewidywalna… Ciekawa propozycja, również dla pragnących odpoczynku od detektywów/ inspektorów/ policjantów itp. prowadzących żmudne śledztwa w sprawach morderstw. Oczekuję na II tom pt. „Katastrofa”, tymczasem serdecznie polecam. Odpowiedz Link
opty2 Re: "Piramida". H. Mankell. 08.04.11, 08:35 najlepsza wg mnie ale poprzednie też są fajne, prawda? Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Piramida". H. Mankell. 08.04.11, 09:29 prawda, aczkolwiek oceniłam dwie poprzednie w mojej osobistej ocenie tak na 4.5 na 6 (co jest niezłe). Widać, że faktycznie w "Piramidzie" się rozkręca, chociaż mnie osobiście mocno przybija jego wątek złego kontaktu z ojcem. Odpowiedz Link
opty2 L. Child - Jutro możesz zniknąć 11.04.11, 13:37 Jack urzęduje w NY, no no w samym centrum intryg politycznych, Odpowiedz Link
cynamoon6 M. Pessl-Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof 11.04.11, 21:32 To moje drugie podejście. Kupiłam tą książkę ze 3 lata temu i porzuciłam po przeczytaniu kilkudziesięciu stron. Wyrafinowanie intelektualne i maniera głównej bohaterki okrutnie mnie irytowały. Książka odleżała swoje i teraz się za nią wzięłam. Nie do wiary, ale bardzo mi się podoba i fajnie się czyta Odpowiedz Link
negev56 Kjell Ola Dahl - Mały złoty pierścionek 11.04.11, 22:24 Doczytałam do 160 str. i jest jeden trup, oraz trwa śledztwo w tej sprawie. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Pieter Aspe "Kwadrat zemsty" 12.04.11, 20:05 Nowości ciąg dalszy... A po "Złej krwi", tym bardziej mało mi Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Pieter Aspe "Kwadrat zemsty" 13.04.11, 18:50 Na razie faceta trudno wyczuć, ale podstaw do oceny brakuje mi z powodu niewielkiej liczby stron na liczniku. Nadrobię to i dam cynk, jak tylko wyrobię sobie opinię. Odpowiedz Link
januanio Jacek Rebacz - Zakopane: Luftkurort 1940 14.04.11, 14:21 a potem jeszcze Spinalonga tego pana, i będzie full Odpowiedz Link
negev56 Dennis Lehane - Mila księżycowego światła 14.04.11, 18:52 Podobno dalsze dzieje Amandy McCready, znanej z książki "Gdzie jesteś, Amando?" Odpowiedz Link
anetapzn Donna Leon-Mętne szkło 15.04.11, 09:32 Uwielbiam Brunettiego, Wenecję-Paolę też lubię Odpowiedz Link
malgorzataka Daria Doncowa - Obied u ludojeda 15.04.11, 09:42 Piąta część przygód Lampy Romanowej. Na urodzinach u nuworyszki Ani zostaje otruta za pomocą likieru Irish Cream Żanna, kochanka jej męża. Oczywiście Ania wędruje do aresztu, a jej córka angażuje Lampkę do przeprowadzenia śledztwa i znalezienia prawdziwego winnego. Jednocześnie Lampka ma zwidy: prawie codziennie widuje na balkonie... kangura... który znika, gdy pojawia się reszta rodziny. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Daria Doncowa - Obied u ludojeda 15.04.11, 11:05 o to znaczy, że rodzinka Lampki wróciła już z USA? A czy młoda osoba, którą zaopiekowała się Lampka w poprzedniej części (pasierbica oskarżonej o morderstwo żony pisarza) mieszka z nimi w tej nowej części? Odpowiedz Link
malgorzataka Re: Daria Doncowa - Obied u ludojeda 15.04.11, 12:27 Rodzina jest reprezentowana przez młodzież: Kiriuszę, który nie wytrzymał w Ameryce, bo "oni idioty i pridurki" i wrócił wraz z liczną menażerią i przez Lizę czyli tę zaopiekowaną pasierbicę. Na chatę wbija się też córka podejrzanej o morderstwo Ani, na czas, zanim matka wróci z aresztu, tak że mieszkają teraz w czwórkę. Odpowiedz Link
opty2 Millennium, Stieg i ja - Eva Gabrielsson 17.04.11, 07:57 wprawdzie to nie kryminał ale jakoś przynależy do forum książka tłumaczona z francuskiego (drugą autorką jest Francuzka), Eva wspomina lata spędzone ze Stiegem, jak na razie ciekawe to jest, nie ma tu żadnych plotek, za to tęsknota wyziera z każdej kartki... Odpowiedz Link
zorija Re: David Baldacci Kolekcjonerzy Tajemnic 17.04.11, 08:41 Zabrałam się za książke i dopiero potem doczytałam, że pierwszy jest Klub Wielbłąda Odpowiedz Link
siostra_pelagia P. Aspe-Kwadrat zemsty 17.04.11, 14:22 Brugia jest piękna, czy ta książka jest jej warta to się okaże Odpowiedz Link