carollcat 01.04.12, 00:14 Witajcie w nowym miesiącu. Dzisiaj prima aprilis Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romy_sznajder Hakan Nesser "Drugie zycie pana Rossa" 01.04.12, 00:54 Zaleglosci... Skonczylam. Choc dobrze sie czytalo, to kryminalu w tym moze z 5% . Szokujacy byl dla mnie oglad imigrantow, zblizajacy sie do faszyzujacego. Jesli sam imigrant nie byl zly/a (i robila kariere na kasie w malej miejscowosci), albo pijaczka lub kryminalista, to juz jego dzieci byly narkomanami, dilerami i zupelnie nie umialy sie odnalezc w zyciu. Dobrze, ze glowny rodowicie szwedzki bohater tez, bo inaczej odradzalabym wszystkim Nessera. (plus duuuzy minus za jeden bijacy po oczach blad ORTOGRAFICZNY - nie literowka, czy interpunkcja) Tak czy owak, skoro mam czytac powiesci we wprowadzajacej w blad kategorii "kryminal", to chwilowo sie buntuje i robie przerwe od pseudokryminalow. Zaczelam "Ostatnia noc w Twisted River" Johna Irvinga (Proszynski i S-ka 2010) i czeka mnie 570 stron niezlej literatury, ale takiej do czytania wolniejszego, wiec nie wiem, czy w kwietniu zdaze sie tu jeszcze wpisac. ps. Milego strojenia [udanych] zartow! Odpowiedz Link
opty2 Smuga krwi - J. Theorin 01.04.12, 09:28 po prostu świetne, własnie skończyłam )) Odpowiedz Link
negev56 Re: Smuga krwi - J. Theorin 01.04.12, 12:33 O matko, jakie ja mam zaległości, jeszcze nawet nie zamówiłam, a nie wiem, czy jest juz w empiku. Ale cieszę się, że Theorin nie zawodzi. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Smuga krwi - J. Theorin 01.04.12, 13:12 W Empiku "Smuga krwi" jest teraz po 34.49 (w środę była promocja i udało mi się wtedy zamówić po 25.99). W Bonito widzę, że jest wystawione po 30.38 (i opcja odbioru osobistego gratis w Warszawie i Krakowie). Tę "Smugę krwi" będę czytał, kiedy dotrze, a na razie kończę jeszcze "Zastygłe życie" Karin Wahlberg (niezłe, ale chyba trochę przegadane - przeczytałem ponad 300 stron i akcja w zasadzie jest w tym samym miejscu, co 200 stron wstecz). Odpowiedz Link
beatanu Re: Smuga krwi - J. Theorin 01.04.12, 17:47 Rany, a ja jakiś rok temu odpadłam po kilkunastu stronach... Ale dam trzeciej powieści Theorina jeszcze jedną szansę, chociaż druga nie zachwyciła mnie tak jak pierwsza... Odpowiedz Link
opty2 widzę dyskusję :)) 01.04.12, 18:35 he he : prima aprilis! spokojnie! jeszcze nie zamówiłam i nie przeczytałam Odpowiedz Link
beatanu Re: widzę dyskusję :)) 01.04.12, 18:53 Ha! Opty, jesteś pierwszą osobą, której dzisiaj dałam się nabrać Pozdrawiam z kwietniowej zadymki i to nie jest żaden żart... Odpowiedz Link
negev56 Re: widzę dyskusję :)) 01.04.12, 19:07 Trzy razy zostałam oszukana i to na te najbardziej prostackie numery, a teraz Opty). Odpowiedz Link
linka.raz Edwardson, Niech to się nigdy nie kończy 01.04.12, 19:11 A jednak zbliżam się do końca i to nie jest żart. Już za kilka dni, zdaje się, nowy Edwardson Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: widzę dyskusję :)) 01.04.12, 19:40 A to figlarka I wszystkie stare kryminalne wygi dały się nabrać Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: widzę dyskusję :)) 01.04.12, 19:41 Te stare proszę nie rozumieć dosłownie Odpowiedz Link
opty2 Re: widzę dyskusję :)) 02.04.12, 08:26 chciałam napisać o innej książce, którą akurat czytam ale jak zobaczyłam wpis Carollcat, to nie mogłam się powstrzymać przecież wiem, że wszyscy czekają w blokach startowych he he Odpowiedz Link
dachauka Nowa Marklund "Du gamla, du fria" 01.04.12, 19:57 Właśnie skończyłam czytać dziewiątą Annikę Bengtzon i to nie jest żart primaaprilisowy. Książka jest rewelacyjna, i to też nie jest żart Dla mnie kandydatka na książkę roku. Odpowiedz Link
opty2 Re: Nowa Marklund "Du gamla, du fria" 02.04.12, 08:32 jaki to jest mniej więcej tytuł polski? w kwietniu ma wyjść w Polsce "Dożywocie", czy to to? Odpowiedz Link
dachauka Re: Nowa Marklund "Du gamla, du fria" 02.04.12, 10:54 Nie to nie to. "Dożywocie" (Livstid) to siódma część z Anniką, ósma to "En plats i solen" ("Miejsce w słońcu") - ma się ukazać w tym roku, a dopiero dziewiąta to "Du gamla, du fria" (to jest początek hymnu szwedzkiego i znaczy coś w tym stylu "Ty stara, ty wolna..." ale podejrzewam, że wydawca zmieni tytuł. Niemcy nazwali swój przekład "Biała śmierć" Hm. Moim zdaniem mogliby równie dobrze dać tytuł "Niebieski taboret", tak samo trafnie....). Odpowiedz Link
opty2 Hakan Nesser - Samotni 02.04.12, 08:30 no cóż, jest to książka wybitnie nesserowska, duzo psychologii, zastanawiania się na sensem tego i owego, oczywiście watek kryminalny jest i trupy całkiem porządne też, ale generalnie jest to o winie i karze i oczywiście Przypadku, który jest rozdającym życiowe karty Odpowiedz Link
dachauka Kotowski "Krew na placu lalek" 02.04.12, 10:56 Zaczyna się dość tajemniczo i już jestem ciekawa, jak autorowi uda się zgrabnie i wiarygodnie rozplątać ten węzeł... Odpowiedz Link
chiara76 Theorin, "Smuga krwi". 04.04.12, 11:23 jeden z najlepszych Skandynawów u nas wydawanych, niestety, bardzo rzadko, szkoda. Okładka znów brzydka, ale do tego w tej serii zdążyłam się przyzwyczaić. Dobrze, że treść na ogół to wynagradza Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Theorin, "Smuga krwi" (okładka) 04.04.12, 12:39 Faktycznie te okładki "Serii ze Strachem" koszmarne. Pamiętam, że jak zaniosłem do biblioteki obie książki Kangera, to pani w bibliotece spojrzała na mnie sceptycznie i powiedziała: "widziałam te książki na przeglądzie, ale nie zamawiałam, bo te okładki takie brzydkie". A przy kolejnej wizycie dodała: "wie pan co, przeczytałam tego Kangera, bardzo dobry!". I chyba rzeczywiście te okładki działają odstarszająco na panie bibliotekarki (i pewnie nie tylko na nie...), bo gdyby nie moje podarki, to ani Kangera by nie było w mojej sieci bibliotecznej, ani Larsa Keplera, ani Theorina właśnie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Theorin, "Smuga krwi" (okładka) 04.04.12, 12:47 nie jestem panią bibliotekarką ale i tak mi się nie podobają. Na szczęście, okładka gra dla mnie najmniejszą rolę podczas wyboru lektury, chociaż nie ukrywam, jest kilka książek, których okładki oglądało się z dodatkową po prostu przyjemnością. Nawet czytałam kiedyś wywiad z autorem tychże, ale niestety, jego opinie i zdanie na temat okładek mnie nie przekonały nijak Odpowiedz Link
matt.cobosco Miłoszewski "Ziarno prawdy" 04.04.12, 12:54 Czyli nadrabianie konkursowych zaległości. Skoro to pierwsza trójka naszego konkursu, to nie mogło być lepszej zachęty do przeczytania tej książki Odpowiedz Link
judytta E. S.Gardner "Lodowate dłonie" 04.04.12, 20:20 Ciekawe że tytuł nie brzmi w polskim przekładzie: "Sprawa lodowatych dłoni" Odpowiedz Link
opty2 Smuga krwi - J. Theorin 05.04.12, 08:15 i tym razem to nie prima aprilis znowu Olandia, znowu alvaret, znowu tajemnica, czy jeszcze czegoś trzeba? Odpowiedz Link
negev56 Rosamund Lupton - Potem 05.04.12, 09:33 Zostawiłam Theorina, zostawiłam Nessera i rzuciłam się na Lupton. No mówię Wam, co za książka... Odpowiedz Link
opty2 Re: Rosamund Lupton - Potem 05.04.12, 09:46 chyba żartujesz? zostawiłaś Theorina ??? ps. Lupton zarezerwowałam w bibliotece, oj, będzie testowana Odpowiedz Link
negev56 Re: Rosamund Lupton - Potem 05.04.12, 10:53 A tak, Theorin tym razem ustępuje pola Angielce. Odpowiedz Link
judytta King "Dallas 63" 07.04.12, 13:12 W czwartek wieczorem zaczęłam i już prawie jestem w połowie tejże jakże grubej książki. Bardzo ale to bardzo się podoba wręcz jak się zacznie to nie można się od niej oderwać. Jest Ameryka końca lat 50-tych i początek lat 60-tych ( coś co bardzo lubię w dodatku niezwykle szczegółowo przedstawiona),. Jest też coafanie się w czasie. Odpowiedz Link
negev56 Johan Theorin - Smuga krwi 08.04.12, 08:29 Mocny prolog, kolejnym rozdziałom też niczego nie brakuje. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Johan Theorin - Smuga krwi 08.04.12, 15:54 mimo, że uważam, że "Nocna zamieć" jednak lepsza, to ta książka jego oczywiście też mi się bardzo podobała. Szkoda, że tak rzadko go u nas wydają. Odpowiedz Link
negev56 Re: Johan Theorin - Smuga krwi 08.04.12, 17:17 Nie wiem, ile napisał książek, ale w 2013 Czarne wyda "Sankta Psyko", a zapewne dopiero w planach ma napisanie 4 części olandzkiej. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Joanna Bujak "Bilbord" 08.04.12, 12:43 Na razie sporo ofiar, tyle mogę powiedzieć.... Odpowiedz Link
malgorzataka Georges Simenon - Maigret et la vieille dame 08.04.12, 18:16 Czyli Maigret i stara dama. Staroć z 1950 roku. Tytułowa dama o mało nie została otruta, kieliszek z odpowiednią dozą cyjanku trafił w ręce wiernej służącej, która nie pożałowała sobie domniemanego lekarstwa i golnęła w całości. W kilka godzin później zeszła była z tego świata, a stara dama zjawiła się u komisarza Maigreta prosząc go o wyjaśnienie tej sprawy. Odpowiedz Link
andaba Alicia Gimenez-Bartlett "Statek pełen ryżu" 09.04.12, 18:57 Już dawno nie czytałam nic tej autorki i zaomniałam, jak bardzo lubię jej książki. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Alicia Gimenez-Bartlett "Statek pełen ryżu" 09.04.12, 18:58 o, ja ją bardzo bardzo lubię i też żałuję, że tak niewiele się jej u nas ukazuje. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Hakan Nesser "Samotni" 09.04.12, 19:27 Tak wypada, że co druga z przeczytanych (jego autorstwa) jest według mnie dobra. Według powyższej zasady, po tej powinno być już tylko lepiej uhahahahah Odpowiedz Link
opty2 Sjowall/Wahloo - Zabójca policjanta 10.04.12, 08:17 dalszy ciąg serii z Martinem Beckiem, czyli jak znaleźć mordercę, kiedy nikt niczego nie widział i brak motywu Odpowiedz Link
agridulce Arne Dahl: Misterioso 11.04.12, 01:07 Niezłe, stężenie kryminału w kryminale duże, dużo policjantów itp., i tylko te sceny erotyczne... chyba staroświecka jestem Odpowiedz Link
negev56 Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 11.04.12, 11:03 Dobrze się wstrzeliłam, w Linköping zaczyna się wiosna i u nas też. Odpowiedz Link
el_la Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 11.04.12, 14:56 W kwietniu: Bielszy odcień śmierci Miniera Granatowa Krew Hagena Nim nadejdzie mróz Mankella a teraz dla rozrywki Dom nad kanałem Christie W międzyczasie jeszcze przeczytałam produkcyjniaka dla dzieci z 1959: Karolinkę z Diamentowych Gór ) Odpowiedz Link
judytta Gardner "Blondynka z podbitym okiem" 11.04.12, 15:44 Kolejny Gardner na tapecie Odpowiedz Link
opty2 Asa Lantz-Co się przydarzyło tej małej dziewczynce 13.04.12, 11:19 nie doczekawszy recenzji Cynamoon wzięłam sprawy w swoje ręce, grube to strasznie (630 str.), jakby kto pytał, ksiązka nowa (z 2010 r.) od nowej autorki na naszym rynku wydawniczym, ciekawe co ma do powiedzenia, czy mnie czymś zaskoczy Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Lantz-Co się przydarzyło tej małej dziewc 13.04.12, 13:41 Tylko zdaj relację po lekturze . Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Asa Lantz-Co się przydarzyło tej małej dziewc 13.04.12, 15:23 Ja również czekam, ale delikatnie proszę, bo kniga już u mnie leżakuje i szkoda byłoby na tym poprzestać uhahahah Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Lantz-Co się przydarzyło tej małej dziewc 13.04.12, 15:50 Tym razem byłam przezorna, oraz mądra i nie kupiłam. Czekam na werdykt Opty. Odpowiedz Link
dachauka Stephanie Fey "Die Gesichtslosen" 13.04.12, 14:59 Po dwóch skokach w bok na fantastyczną łączkę trafiłam na świetny kryminał nieznanej dotychczas Niemki. Rzecz dzieje się w Monachium (co już samo w sobie nastraja mnie wyjątkowo przychylnie), ale i cała reszta taka, jak powinna być. Młoda pani doktor medycyny sądowej, hobbystycznie zajmująca się rekonstrukcjami twarzy, na tropie ciekawej sprawy. Dobrze kombinuje, ta mała. Odpowiedz Link
nchyb Evanovicz - Po pierwsze, po drugie... 14.04.12, 13:56 Po filmie wypożyczyłam w bibliotece 5 tomów o Stefci. Nic nie poradzę, juz mnie tak nie bawią jak przed laty... Odpowiedz Link
elmar43 C.C.Fischer: i nie wódź nas na pokuszenie 14.04.12, 14:05 Książka bardzo dobra, ale praca redaktora (a właściwie redaktorki) woła o pomstę do nieba. Czytanie niektórych kawałków sprawia mi autentyczną przykrość. Szkoda, że nie znam niemieckiego na tyle, żebym mogła czytać w oryginale. Odpowiedz Link
agridulce Pod szlachetnym koniem 14.04.12, 21:58 Doborowe towarzystwo: Joe Alex, Noel Randon, Maurice S. Andrews Odpowiedz Link
maniaczytania "Ksiezniczka z lodu" C Lackberg - nadrabiam 15.04.12, 11:11 zaleglosci ze skandynawskich kryminalow, ktore sa ogromne Na poczatek probuje z Lackberg - zobaczymy Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Mika Waltari "Tak mówią gwiazdy, panie komisarzu" 16.04.12, 07:56 Lubię, lubię autora Odpowiedz Link
negev56 Hakan Nesser - Samotni 16.04.12, 14:36 Po rzuceniu książki w kąt, gdzie już półmetek był za mną, powracam skruszona. Ale Lupton i Theorin mieli pierwszeństwo. Odpowiedz Link