echtom H. Mankell - Zapora 01.07.13, 10:32 Wróciłam do Mankella w oczekiwaniu na zamówione nowości. Odpowiedz Link
echtom Re: H. Mankell - Zapora 04.07.13, 11:41 Skończyłam, bardzo dobre - końcówka trochę w klimacie "Terrorystów" vel "Ludzi przemocy" S&W. Przy okazji odkryłam, że Larsson wcale nie wymyślił postaci genialnego młodego hakera Odpowiedz Link
jenny98 Re: Co teraz czytacie? - lipiec 01.07.13, 15:06 "Prymuska" Ewa Bagłaj. Dopiero zaczynam, więc nie mogę się jeszcze od siebie wypowiedzieć czy warto. Jest raczej "babska", młodzieżowa i dla lubiących konie. Są jeszcze dwie inne części z tą samą bohaterką Broszką. Odpowiedz Link
michaln890 Re: Co teraz czytacie? - lipiec 02.07.13, 19:25 www.bookmaster.pl/hipnotyzer/lars,kepler/ksiazka/759296.xhtml jestem w połowie i bardzo mnie wciągnęła Odpowiedz Link
chiara76 "Poszukiwany", Lee Child. 02.07.13, 20:46 jak zwykle wciąga od pierwszej strony Odpowiedz Link
taka_prawda500 Z.Miłoszewski - Domofon 03.07.13, 16:16 Aaaaaaa! Mieszkam na Bródnie całkiem niedaleko bohaterów (na szczęście w niskim bloku bez windy) i ciarki mnie przechodzą w trakcie czytania tej książki! Większość forumowiczów która książkę przeczytała, na pewno się ze mną zgodzi, a ci którzy nie czytali niech się prędko za nią zabierają! Warszawskie Bródno. Do paskudnego bloku wprowadza się dwójka młodych – świeżo poślubieni Agnieszka i Robert, którzy przyjechali do stolicy, by zacząć tu nowe, lepsze i pełne świetlanych planów życie. Ich pierwszy dzień w nowym domu nie zaczyna się jednak zbyt zachęcająco – na zalanej krwią klatce schodowej leży człowiek bez głowy... Mroczny i groteskowy thriller Zygmunta Miłoszewskiego, rozgrywający się w żyjącym własnym życiem ponurym wieżowcu, pełen jest demonicznych postaci, przyprawiających o obłęd wydarzeń i grozy czającej się tuż pod powierzchnią pozornie banalnej rzeczywistości. Przewrotny niczym u Bułhakowa czarny humor, starannie budowana atmosfera, żywe tempo, doskonałe obserwacje z życia osiedlowej społeczności sprawiają, że Domofon łączy w sobie najlepsze cechy horroru, nastrojowej opowieści grozy i barwnej powieści obyczajowej. Jaką tajemnicę kryje straszny blok? Jak zakończy się historia, która zaczyna się niczym koszmar senny, a potem jest tylko gorzej? I jak tu wsiąść po takiej lekturze do windy? A z innego gatunku - właśnie skończyłam książkę Ireny Matuszkiewicz "Modliszka" - miła, lekka i przyjemna Odpowiedz Link
chiara76 Re: Z.Miłoszewski - Domofon 05.07.13, 11:01 ja kiedyś tam jeździłam do znajomych, więc...mniej więcej też wiedziałam gdzie to jest i czułam klimat;0)) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Yrsa Sigurdardottir "Statek śmierci" 05.07.13, 11:01 mam nadzieję, że dobre bo skorzystałam z fajnej promocji na ebooka. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Yrsa Sigurdardottir "Statek śmierci" 09.07.13, 14:41 Oby Wam spodobała się bardziej niż mnie Pomysł super, pomiomo tego tylko 6,5/10 Odpowiedz Link
beatanu Joanna Jodełka, "Kamyk" 05.07.13, 09:40 Strasznie dawno nie byłam w gównej bibliotece miejskiej i przegapiłam, że na półkach z literaturą po polsku mają sporo nowości, między innymi wyżej wymienioną. Dopiero zaczęłam, więc trudno coś więcej powiedzieć, ale świetnie się czyta, choć czasami uwiera mnie nadmiar przymiotników Odpowiedz Link
echtom H. Mankell - Powrót nauczyciela tańca 05.07.13, 16:14 Przeczytałam 200 stron i jak dotąd spełnia oczekiwania. Odpowiedz Link
eo_wina Re: "Grób w górach" Hjorth&Rosenfeldt - mniam! nt 08.07.13, 15:53 Oooo, dziękuję za info, że trzecia część z Sebastianem już jest I to nawet w czytnikowej formie w przystępnej cenie Już nabywam! Odpowiedz Link
lunatica Re: "Grób w górach" Hjorth&Rosenfeldt - mniam! nt 08.07.13, 18:07 eo_wina napisała: > Oooo, dziękuję za info, że trzecia część z Sebastianem już jest I to nawet > w czytnikowej formie w przystępnej cenie Już nabywam! Wahałam się, co wybrać... ale w związku z tym, że poprzednie części mam "w papierze" to i tym razem wybrałam wersję papierową Odpowiedz Link
zorija Steve Berry "Grobowiec cesarza" 06.07.13, 08:38 Kiedy wyeliminuje się niemożliwe wówczas to, co zostanie, bez względu na to, jak byłoby nieprawdopodobne, musi być prawdą. Odpowiedz Link
cynamoon6 Zjazd szkolny Simone van der Vlugt 07.07.13, 15:30 Holenderski "mroczny thriller psychologiczny". Zaczyna się jak powieśc i klimatem bardzo przypomina mi Sztukę bycia Elą Johanny Nillson. Bardzo mi się podoba, ale na razie niewiele przeczytałam. Odpowiedz Link
aga-foto The Redbreast - Jo Nesbo 08.07.13, 01:53 Wreeeszcie zabralam sie za Jo Nesbo, podoba mi sie i pewnie szybko przeczytam. Czeka juz na mnie Snowman, podobno tez dobry. Odpowiedz Link
blankaz "Grób w górach" Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth 08.07.13, 11:06 Trzyma poziom poprzednich części. Odpowiedz Link
egmond Kjell Eriksson "Okrutne gwiazdy nocy" 09.07.13, 08:01 Boję się, że to będzie niewypał, strona 60 a tu nadal smętnie. Odpowiedz Link
es_zet_pe Powrót do kryminałów :-) Mankell i Indridason 09.07.13, 11:25 Właśnie skończyłem Mankella "Zanim nadejdzie mróz". Mimo krytycznych opinii na tym forum, mi się bardzo podobało - mocna, trzymająca w napięciu narracja, Wallander z innej strony, bardzo ciekawe wątki relacji Linda - ojciec i Linda - Anna, mistrzowskie epizody np. ten z geografką kultury przemierzającą ścieżki. Lektura zachęciła mnie też by dowiedzieć się więcej o sekcie Jonesa. Teraz zaś zabrałem się za Indridasona "Grobową ciszę". Odpowiedz Link
egmond Re: Powrót do kryminałów :-) Mankell i Indridaso 09.07.13, 11:53 Mnie Indridason dobijał. Jest tak dołujący w klimacie, że tylko sięgnąć po nóż i się pociąć. Co nie zmienia faktu, że książki są dobre... Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Powrót do kryminałów :-) Mankell i Indridaso 10.07.13, 11:29 Z jednej strony tak, to prawda, jest dołujący: studium wieloletniej i wielopokoleniowej przemocy w rodzinie, córka bohatera - narkomanka szprycująca się w ciąży i rodząca martwe dziecko itd., w tle mroczny i ponury pejzaż, niemal czuje się z kart wyjące północnoatlantyckie wichry i mgły. Jednak z drugiej strony, zbrodnie opisywane u Indridasona są jednak w pewien sposób "normalne", mniej perwersyjne niż wyrafinowany sadyzm seksualny występujący w wielu współczesnych powieściach skandynawskich, chociażby u Larssona. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Jacek Roy - Czarny koń zabija nocą 09.07.13, 15:26 Przy okazji porządków związanych z remontem znalazłam te książkę w jakimś zakamarku. To nic, że okładka urwana i dwóch kartek w środku brak (książka została wydana przez Krajową Agencję Wydawniczą w roku 1977!), ale jak przyjemnie przypomnieć sobie świetną książkę z lat dzieciństwa Odpowiedz Link
negev56 Ann Cleeves - Ukryta głębia 09.07.13, 17:56 Mieściny zawsze miały "rękę" do wzbudzania niepokoju i zbrodni. Odpowiedz Link
opty2 Re: Ann Cleeves - Ukryta głębia 10.07.13, 08:21 o! już zaczęłaś? ja jeszcze nie kupiłam, w takim razie zaczekam na recenzję Odpowiedz Link
grebor Krąg Śmierci - Tomasz Biedrzycki 09.07.13, 20:40 Sensacja - w dodatku niezła. Polecona przez znajomego i czyta się świetnie, zwłaszcza po wypocinach z Amazona, które dostałem razem z kindlem Odpowiedz Link
taka_prawda500 Agnieszka Krawczyk - Morderstwo niedoskonałe 09.07.13, 22:36 Ktoś tu polecił tę książkę na forum i faktycznie sympatyczna i lekka Akcja toczy się w małym wydawnictwie, publikującym wszystko: od kolorowanek dla dzieci po słowniki gwary więziennej. Bohaterami jest czwórka przyjaciół. Koledzy każdego dnia na nowo muszą stawiać czoła różnym śmiesznym i absurdalnym sytuacjom w pracy. Pewnego dnia okazuje się, że w redakcji zginął rękopis powieści z gatunku SF, którą właściciel firmy postanowił wydać jak najszybciej, gdyż uzyskano na nią dotację. Cóż pozostaje biednym bohaterom, którym udało się odzyskać jedynie 100 stron tego "arcydzieła", absolutnie nienadającego się do publikacji? Muszą napisać książkę od nowa. W trakcie, okazuje się, że pierwotny autor zaginął bez wieści, a naszymi bohaterami zaczyna interesować się policja. Koledzy podejmują śledztwo na własną reką, ponieważ bardzo interesuje ich, czy autor żyje, czy też został przez kogoś zamordowany... Książka nie jest typowym kryminałem. Jest to lekka i zabawna powieść obyczajowa, z absurdalnym wątkiem kryminalnym, podobnym do tego w "Lesiu" Chmielewskiej. Jak napisała Autorka - jest to jak na razie jej najśmieszniejsza książka. Odpowiedz Link
opty2 Grób w górach - Hjorth/Rosenfeldt 11.07.13, 08:06 Bergman wraca do zdrowia ale jego tajemnica jest zagrożona, na razie wiele wątków zaczętych ale zmierzają powoli do splotu Odpowiedz Link
taka_prawda500 Ryszard Ćwirlej - Upiory spacerują nas Wartą 11.07.13, 21:45 PRL i Milicja Obywatelska przedstawiona w sposób nieco pastiszowy. Świetnie się czyta i czy rzeczywiście milicjanci tyle chlali? Wielbicielom PRL-u i mieszkańcom Poznania polecam Poznań, 1985. Na brzegu Warty wędkarze znajdują zwłoki kobiety bez głowy. Dla Milicji Obywatelskiej to poważny problem, zwłaszcza, gdy odnaleziona później głowa okazuje się nie pasować do ciała. Na mieszkańców miasta pada strach. Czyżby w spokojnym społeczeństwie równości pojawił się seryjny morderca? Zespół śledczych z Komendy Wojewódzkiej MO pod kierunkiem kapitana Marcinkowskiego ma ręce pełne roboty. Milicjanci dochodzą do wniosku, że inspiracją dla okrutnej zbrodni mogły być brutalne horrory sprowadzane ze zgniłych krajów kapitalistycznych. Inwigilacja środowiska wielbicieli filmów na kasetach video nie będzie łatwa, a władze oczekują szybkich rezultatów. Czy elita poznańskiej Milicji Obywatelskiej ujmie brutalnego mordercę, zanim polecą kolejne głowy? Odpowiedz Link