taka_prawda500 01.03.14, 00:28 Jaką lekturą umilacie sobie oczekiwanie na wiosnę, która jest już niedaleko? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dachauka Mo Hayder "Poppet" 02.03.14, 09:27 ... czyli szósty tom cyklu z Jackiem Cafferym (i sierżant Fleą). Historia kołem się toczy, a przeszłość zaczyna doganiać panią sierżant... Znakomicie rozgrywa to Hayder, chapeau bas! Do tego mamy oczywiście nowy wątek, rzecz się dzieje w klinice psychiatrycznej, jest znowu upiornie, psychodelicznie, niesamowicie. Coś mi się zdanie, że Mo Hayder wróciła do wielkiej formy. Odpowiedz Link
joandm Re: Co czytacie? - MARZEC 2014 02.03.14, 10:17 dzięki poleconym mi tutaj książkom czytam Tanę French "Zdążyć przed zmrokiem ". Jak dla mnie świetne Odpowiedz Link
taka_prawda500 Arne Dahl - Misterioso 02.03.14, 11:35 W końcu któregoś autora zaczynam czytać po kolei, a nie od końca zwłaszcza, że ze zdobyciem czterech pierwszych tomów nie będę mieć problemu, kombinować zacznę później Coś mi się zdaje, że Arne trafi na listę moich ulubionych, bo Drużyna A mnie baaardzo wciągnęła Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Misterioso 05.03.14, 14:24 Rozbawiło mnie do łez określenie "małej trzypokojowej kawalerki" (str.137), w której mieszkał Nyberg. Chętnie zamienię swoją klitkę na taką "kawalerkę"! I znów przyczepię się do błędu tłumaczki (bądź drukarni) w zdaniu: ...w słuchawce zatrzeszczał głos Holma (str.99) - Kerstin Holm jest kobietą i nazwisko się w tym wypadku nie odmienia. A książka jest świetna, żałuję że dopiero teraz odkryłam Arne Dahla. Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Misterioso 05.03.14, 14:45 > A książka jest świetna, żałuję że dopiero teraz odkryłam Arne Dahla. Zamiast się cieszyć, że jeszcze wszystko przed Tobą Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Misterioso 05.03.14, 15:47 Ależ oczywiste że się cieszę! Odpowiedz Link
nchyb Coben - Sześć lat później 03.03.14, 13:01 i byle do wiosny, a raczej wręcz do lata Odpowiedz Link
freekani Obserwator - C. Link 03.03.14, 16:09 Właśnie zmęczyłam Rzeźniczkę z Małej Birmy - wiem, że książka ma wielu zwolenników, mi się ciężko czytało. Teraz zacznę Obserwatora. Odpowiedz Link
agridulce Rzeźniczka z Małej Birmy 06.03.14, 13:54 Ja zdecydowanie byłam rozczarowana tą książką, zmęczyła mnie, a zakończenie nie przekonało. Odpowiedz Link
freekani Re: Obserwator - C. Link 10.03.14, 18:37 To była moja druga książka tej autorki. Chyba ostatnia. No, może jak trochę czasu upłynie, to jeszcze podejmę jakąś próbę. Odpowiedz Link
echtom Nele Neuhaus - Przyjaciele po grób (z lutego) 04.03.14, 00:23 Właśnie skończyłam. Zakończenie jak zwykle przekombinowane, ale książka na tyle wciągająca, że gdyby się ukazała parę miesięcy wcześniej, Nele pewnie miałaby w naszym głosowaniu hat-tricka Odpowiedz Link
echtom Asa Larsson - Aż gniew Twój przeminie 04.03.14, 17:26 Nie po kolei, ale złapałam okazję z bibliotecznej półki. Odpowiedz Link
echtom Re: Asa Larsson - Aż gniew Twój przeminie 10.03.14, 17:10 Pod koniec prawie się popłakałam. Lubię te dziwne i smutne opowieści Larsson z dalekiej Północy. Chwilami przypominają mi olandzkie klimaty Theorina, ale są bardziej surowe i biblijne. Odpowiedz Link
cynamoon6 Głowa Niobe- Marta Guzowska 05.03.14, 08:20 Mam nadzieje iż to, że nie czytałam Ofiary Polikseny, nie popsuje mi zabawy... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Głowa Niobe- Marta Guzowska 05.03.14, 14:37 Nie popsuje, a zabawa jest przednia, dawno nie czytałam tak wciągającego kryminału gdzie bez dwóch zdań zabójca jest wśród nas... Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Głowa Niobe- Marta Guzowska 05.03.14, 15:13 To sie ciesze, ze nie popsuje. Czyta sie rewelacyjnie, bylam przeszczesliwa ze stalam ponad pol godziny w korku rano Wciagnelo mnie od pierwszej kartki, nie moge sie doczekac wieczora az bede mogla czytac dalej. Odpowiedz Link
yrsulla Re: Głowa Niobe- Marta Guzowska 08.03.14, 09:14 Też jestem w trakcie. Na razie nie pieję z zachwytu, "Ofiara" bardziej mnie wciągnęła, ale dopiero 30% za mną. Ybl mi się nieodmiennie z doktorem Housem kojarzy. Odpowiedz Link
nchyb Ciemna jaskinia - Kazimierz Kwaśniewski 05.03.14, 08:47 wątek o Słomczyńskim sprawił, że po nią sięgnęłam. Czytałam tylko raz przed laty i o dziwo - do wiecej niż połowy - nie pamiętałam kto był zbrodniarzem... siegnę teraz po inne Kwaśniewskiego... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Ciemna jaskinia - Kazimierz Kwaśniewski 05.03.14, 14:50 Szczęściara z Ciebie, że masz tak dobrze zaopatrzoną bibliotekę bądź domowe zbiory. W moich bibliotekach Kwaśniewskiego ani widu ani słychu... Odpowiedz Link
nchyb Re: Ciemna jaskinia - Kazimierz Kwaśniewski 06.03.14, 10:06 przed kilku laty kupowałam to na allegro, teraz też bywa. Tam też kupiłam wszystkie Jacki Joachimy bo takie Polowanie na szczupaka lub wizyta u mordercy nigdzie indziej nie do dostania... Odpowiedz Link
bunia_kania Tarquin Hall, The Case of Missing Servant 05.03.14, 12:48 Pierwsza ksiazka o hinduskim prywatnym detektywie, Vish Puri - dobrze napisany, lekki kryminal przyblizajacy zycie w Delhi. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Robert Galbraith - Wołanie kukułki 05.03.14, 15:17 Dopiero zaczęłam, ale już pierwsze 50 stron mi się podoba Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Robert Galbraith - Wołanie kukułki 13.03.14, 17:52 Książka dobra, do końca nie domyśliłam się zabójcy, natomiast mam sprzeczne odczucia co do tłumaczenia. Z jednej strony tłumaczka zrobiła z polskiej (dlaczego?) sprzątaczki półmózga wkładając w jej usta słowa, których nie mogła napisać w oryginale autorka (do swój brat, ja sprzątać w mieszkanie dwa, za dużo pieniądza itd.), ponieważ w angielskim rzeczowniki się nie odmieniają i ich taka interpretacja to ewidentna inwencja tłumaczki. Z drugiej zaś strony genialnie przetłumaczyła co mówił pijany Strike Odpowiedz Link
taka_prawda500 Lee Child - Nigdy nie wracaj 05.03.14, 22:30 Po prostu musiałam ją zacząć czytać w dniu premiery, a nie za 3 miesiące, kiedy będzie dostępna w bibliotece. Empik jest mi w takich przypadkach bardzo pomocny, tylko 4 litery trochę bolą po półtorej godziny siedzenia w niezbyt wygodnej pozycji Książka super, Jacka Reachera znowu powołano po 16 latach do wojska... więcej nie zdradzę, na razie 1/3 książki przeczytana. Odpowiedz Link
nchyb Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 06.03.14, 10:06 o, jeszcze nie widziałam, dziś idę na łowy do empiku Odpowiedz Link
nchyb Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 14.03.14, 08:55 właśnie wczoraj zaczęłam i byłam zła na świat, ze dziś trzeba było iść do pracy, a nie przy Reacherze zostać Odpowiedz Link
nchyb Śmierć i Kowalski - Kazimierz Kwaśniewski 06.03.14, 10:08 swego czasu (jeszcze przed moim urodzeniem) sfilmowana, chyba jako Ostatni kurs, w roli taksówkarza Mikulski. Oglądałam przed laty w kinie plenerowym w Pałacu Młodzieży w Sz-nie (latem doskonały pomysł na wieczorne seanse, szkoda, ze już chyba nie ma), podziwiałam Mikulskiego bez munduru Odpowiedz Link
cynamoon6 Uśpienie- Marta Zaborowska 07.03.14, 21:10 Czystym przypadkiem trzeci polski kryminał pod rzad i z forumowej dziesiątki, z której w zasadzie prawie nic nie czytałam wczesniej Odpowiedz Link
negev56 John le Carre - Ludzie Smileya 08.03.14, 09:03 Szpiegowskie gry w czasach zimnej wojny, świetne. Teraz jak znalazł będzie. Odpowiedz Link
matt.cobosco Unni Lindell - "Człowiek mroku" 11.03.14, 11:04 Początek był dość ciężki, ale teraz zaczyna się rozkręcać. Odpowiedz Link
echtom Asa Larsson - Krew, którą nasiąkła 11.03.14, 12:38 Trafiłam na biblioteczne źródełko książek Larsson, wiec korzystam. Odpowiedz Link
echtom Lepiej czytać Larsson po kolei 17.03.14, 21:57 W późniejszych tomach ciągle nawiązuje do wcześniejszych i już po kilkudziesięciu stronach wiedziałam, która to historia i jak się skończy. I tak świetnie się czytało, ale zawsze trochę szkoda. Odpowiedz Link
agridulce Tana French: Zdążyć przed zmrokiem 11.03.14, 13:52 Podoba mi się. Zdarzają się jednak zdania, których nie rozumiem. I zastanawiam się, czyj to błąd. Odpowiedz Link
nchyb Lee Child - Nigdy nie wracaj 14.03.14, 08:51 też czytam, dostałam wczoraj od męża i niech się schowają wszyscy Skandynawowie przy tym pełnokrwistym żandarmie ze 110tej... Odpowiedz Link
yrsulla Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 19.03.14, 17:26 Jestem w połowie. Oj, się dzieje... Odpowiedz Link
agridulce Kristina Ohlsson- Odwet 12.03.14, 23:22 Jak na razie bardziej mi się podoba niż "Na skraju ciszy". Odpowiedz Link