Dodaj do ulubionych

Co czytacie - listopad 2014 ?

01.11.14, 07:48
zaległości, nowości ?
Obserwuj wątek
    • chiara76 "Pożegnaj się". L. Gardner. 01.11.14, 13:27
      korzystając z tego, że książkę nabyłam w świetnej cenie , zapoznaję się tą częścią z książkami tej autorki.
    • taka_prawda500 Robert Galbraith - Jedwabnik 01.11.14, 17:04
      Zdecydowanie nowość, z listy polecanych smile
      Udało mi się ją upolować jako pierwsza klientka w bibliotece big_grin
      Dopiero zaczęłam i pewnie sporo czasu mi zajmie (wczoraj świetna impreza halloweenowa, dziś odsypianie i wizyta na cmentarzu, a jutro jeszcze więcej takich wizyt), bo tomiszcze słusznych rozmiarów wink Wołanie kukułki podobało mi się, mam nadzieję, że kolejna będzie równie dobra smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/215000/215583/291228-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Robert Galbraith - Jedwabnik 09.11.14, 01:05
        Przykro mi, ale nie podobała mi się.
        • freekani Re: Robert Galbraith - Jedwabnik 09.11.14, 09:12
          Mi też się nie podobała.
    • freekani Tess Gerritsen - Dawca 01.11.14, 19:30
      Podoba mi się, dobrze się czyta.
    • siostra_pelagia David Hewson-Dochodzenie 01.11.14, 20:21
      Obejrzałam serial produkcji duńskiej i amerykańskiej i już nie za bardzo mnie książka wciąga.
    • matt.cobosco Tove Alsterdal - "Kobiety na plaży" 01.11.14, 22:55
      Skończone przed chwilą. W skali szkolnej czwórka z plusem.
      • andaba P.D. James - Śmierć każdego dnia 02.11.14, 21:01

Delektuję się, nie czytam, bo czytałam już wcześniej...
    • echtom Jo Nesbo - Trzeci klucz 03.11.14, 10:07
      Zaległość, ale "Piaskun" już czeka na półce.
      • echtom Re: Jo Nesbo - Trzeci klucz 10.11.14, 15:20
        Skończyłam. Bardzo dobry ten Nesbo, ale nie rzuca mnie na kolana tak, jak powinien. Może po prostu czytam za dużo kryminałów i mam przesyt.
    • chiara76 "Obserwator". Ch. Link. 03.11.14, 16:47
      Jak ta mi nie pójdzie, to już nie wiem. W każdym razie panią Gardner pożegnałam i raczej nie sądzę abym do niej wróciła.
    • opty2 Do zobaczenia w zaświatach _ P. Lemaitre 04.11.14, 08:07
      zdecydowanie nowość smile
      tym razem Francuz umieścił akcję w czasach pierwszej wojny światowej i tuż po,
      jestem w połowie i nic nie wskazuje, że to ma być kryminał
      ale może się rozkręci
      • dachauka Re: Do zobaczenia w zaświatach _ P. Lemaitre 04.11.14, 08:34
        Wczoraj zaczęłam słuchać tej książki smile
    • dachauka Minier "Nie gaś światła" 04.11.14, 08:35
      Miałam już nie czytać o Servazie. Ale skoro mówicie, że taka znakomita, to próbuję.
      • lunatica Re: Minier "Nie gaś światła" 04.11.14, 09:53
        dachauka napisała:

> Miałam już nie czytać o Servazie. Ale skoro mówicie, że taka znakomita, to prób
        > uję.

Właśnie kończę. I sobie dawkuję, bo skończyć nie chcę…
        • nchyb Re: Minier "Nie gaś światła" 04.11.14, 21:08
          ja też to jeszcze czytam
          podoba mi sie ale...
          nie czytać jeżeli jeszcze nie czytaliście wink
          ...
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          ..
          mam pytanie do tych co przeczytali:

czy dla Was ten list który Christine otrzymała - byłby przyczynkiem do zamartwień się, poszukiwania autora i adresata?
          czy rzuciłybyscie go w kat, kompletnie o nim więcej nie myśląc?
          • opty2 Re: Minier "Nie gaś światła" 05.11.14, 08:24
            nie wiem dokładnie co bym zrobiła
            ale na pewno bym myślała o osobie, która napisała ten list,
            jak jest zdesperowana pisząc w taki sposób
            • dachauka Re: Minier "Nie gaś światła" 05.11.14, 09:20
              Na pewno coś bym zrobiła. W czasach, kiedy w skrzynce lądują niemal wyłącznie rozmaite rachunki, taki list na pewno by mnie skłonił do jakiegoś działania.
              Inna rzecz, że dużo wcześniej niż Christine zaczęłabym robić COŚ. Nie wiem co, ale broniłabym się, reagowała, nawet kosztem tego, że wezmą mnie za wariatkę. Ta jej początkowa bierność bardzo mnie wkurza.
              • nchyb Re: Minier "Nie gaś światła" 05.11.14, 11:18
                nie wiem dlaczego, ale na mnie ten list kompletnie nie wywarł wrażenia i gdyby nie opis z tyłu książki i późniejsze przemyślenia bohaterki - nie widziałabym tam zapowiedzi samobójstwa ani nic złowrogiego...
    • freekani Sophie Hannah - Inicjały zbrodni 04.11.14, 18:44
      • negev56 Gillian Flynn - Mroczny zakątek 05.11.14, 15:11

• chiara76 "Nieproszony gość". Ch. Link. 07.11.14, 10:21
      Jej "Obserwator" bardzo mi się podobał, ciekawe, jak okaże się teraz. Mam nadzieję, że nie zawiodę się.
    • yrsulla Pierre Lemaitre - "Ofiara" 07.11.14, 17:49
      ... czyli nowość drugiej świeżości wink. Coś mi na razie średnio idzie.
      • matt.cobosco Re: Pierre Lemaitre - "Ofiara" 08.11.14, 15:58
        Nie przejmuj się i nie myśl, że jesteś dziwna. Ten Lemaitre jest wyjątkowo przereklamowany wink
        • yrsulla Re: Pierre Lemaitre - "Ofiara" 08.11.14, 19:12
          He, he, właśnie przyszłam odszczekać - początek mi nie leżał, ale jak już się wciągnęłam, to na dobre.
    • taka_prawda500 Heather Graham - Ty będziesz następna 07.11.14, 23:11
      Po irytującej pani Rowling relaksuję się przy lekturze lekkiej, łatwej i przyjemnej... smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/223000/223583/281395-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Heather Graham - Ty będziesz następna 09.11.14, 01:07
        I jak to zwykle bywa w takich książkach... żyli długo i szczęśliwie wink
    • nchyb Harlan Coben - Tęsknię za tobą... 08.11.14, 10:49
      nie ma tu żadnego z Bolitarów...
      • amused.to.death Re: Harlan Coben - Tęsknię za tobą... 10.11.14, 21:53
        no nie ma, ale z drugiej strony ta seria z młodym Bolitarem... taka se więc w sumie nie wiem co lepsze...
        • nchyb Re: Harlan Coben - Tęsknię za tobą... 11.11.14, 07:50
          seria z Mickeyem moim zdaniem głównie dla młodzieży smile
          Chociaż ja czytam z przyjemnością...
          Tęsknię... skończyłam wczoraj, niezłe, ale jednak do np. Nie mów nikomu czegoś brakuje... sad
          • nchyb Re: Harlan Coben - Tęsknię za tobą... 11.11.14, 07:50
            aha, ale Win się w tle przewija, a raczej jest raz wspomniany... wink
    • taka_prawda500 Pierre Lemaitre - Ofiara 09.11.14, 01:10
      Czas wrócić do ambitniejszych lektur.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/221000/221339/273006-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Pierre Lemaitre - Ofiara 11.11.14, 17:27
        Po świetnych Alex i Ślubnej sukni chyba tym razem oczekiwałam zbyt wiele. No i połowę zakończenia (tą damską) odgadłam od razu na początku, biorąc pod uwagę przewrotność autora wink
    • opty2 Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 10.11.14, 08:38
      niemiecka autorka debiutuje tą książką na naszym rynku,
      i powiem, że bardzo dobrze jej to wyszło smile
      • dachauka Re: Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 10.11.14, 09:37
        Oj tak, świetnie się ją czyta! Cieszę się, że Ci się podoba smile
        • opty2 Re: Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 10.11.14, 13:20
          tak, podobała mi się smile
          początkowo nie wiedziałam czego się spodziewać,
          a dostałam dwa w jednym,
          niemieckie spojrzenie ze Szwecji smile
          szkoda tylko, że to środkowa część cyklu, jakżeby inaczej
          • dachauka Re: Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 10.11.14, 14:43
            Ależ nie! Mischke napisała wprawdzie jeden cykl, ale z innymi śledczymi, poza tym kilka standalone'w. "Zabij"..., z tego co pamiętam, miał być pierwszym tomem "szwedzkiego" cyklu z Gregerem Forsbergiem und Selmą Valkonen. Autorka nie wypowiedziała się jeszcze, czy będzie kontynuować tę serię. Mogę zapytać.
            • opty2 Re: Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 11.11.14, 09:54
              a, to źle zrozumiałam opis na końcu książkiwink
              zapytaj zapytaj jeśli masz taką możliwość

a ten inny cykl czytałaś? dobry?
              czy lepsza ta "szwedzka" ?
              pytam czy jest postęp wink
              • dachauka Re: Susanne Mischke - Zabij, jeśli potrafisz! 12.11.14, 10:47
                Mam już odpowiedź od autorki: konkretnie nie pracuje w tej chwili nad kontynuacją, ale nie wyklucza, że taka powstanie. Jej najnowsza książka to kolejny "standalone", rozgrywający się w Niemczech, tytuł "Zimny trop", coś z katolicyzmem, jak mi w skrócie zdradziła pani Mischke. Czy będzie po polsku, trudno powiedzieć.
                Cyklu hanowerskiego nie czytałam, jest już tego chyba z pięć czy sześć tomów. No i w ogóle autorka sporo pisze. Przyznam, że mam problem z wyborem, za co się wziąć...
    • maniaczytania Pan Przypadek i korpoludki - J. Getner 10.11.14, 11:04
      trzeci, najnowszy tom rodzimej serii. To takie nie za bardzo straszne, dowcipne i zabawne historie prywatnego detektywa. Zmysł obserwacyjny autora doskonały smile
    • echtom Lars Kepler - Piaskun 10.11.14, 15:22
      Po pierwszych stronach miałam deja vu z Miniera, ale teraz robi się ciekawie.
      • matt.cobosco Tove Alsterdal - "Grobowiec z ciszy" 11.11.14, 11:56
        Czuję się, jakbym na nowo czytał "W ofierze Molochowi" Åsy Larsson i "Ducha na wyspie" Johana Theorina. Jest nieźle, ale uczucie, że "to już gdzieś było" mnie nie opuszcza.
        • matt.cobosco Re: Tove Alsterdal - "Grobowiec z ciszy" 15.11.14, 12:49
          Skończone. Autorka tak się przejęła domykaniem głównego wątku, że kompletnie zapomniała podomykać poboczne. Nie lubię tego.
      • echtom Re: Lars Kepler - Piaskun 15.11.14, 08:35
        Nie wiem, co napisać. Dawno nie czytałam książki z takimi mieszanymi uczuciami i nie miałam w głowie takiego mętliku po jej skończeniu.
    • taka_prawda500 L.Voss M.Edwards - Śmiertelna terapia 11.11.14, 17:38
      Przyszła kolej na thriller medyczny, dawno nic w tym gatunku nie czytałam smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/167000/167839/155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: L.Voss M.Edwards - Śmiertelna terapia 15.11.14, 01:36
        Taki to thriller medyczny jak ja profesor polonistyki tongue_out Bohaterka stanowi najbardziej irytujący typ kobiety czyli histeryczna mamuśka, akcja do bólu przewidywalna, a ogromna część tekstu żywcem wyjęta z romansidła dla kucharek wink
    • opty2 Nele Neuhaus - Zły wilk 12.11.14, 08:15
      następna z serii smile
      jak na razie wszystko układa się w logiczną całość,
      więc specjalnie mnie nie zaskakuje,
      liczę na końcowe wolty p. Neuhaus,
      do których nas przyzwyczaiła
      • opty2 Re: Nele Neuhaus - Zły wilk 13.11.14, 13:24
        tym razem p. Neuhaus mnie nie zmyliła,
        od początku wiadomo było jakiej sprawy będzie dotyczyć śledztwo (bez czytania okładki),
        i koniec też mnie nie zaskoczył całkowicie,
        no, może ostatnia odsłona przygnębia
        ale dobrze, że podjęto próbę opisu problemu społecznego
        • blankaz Re: Nele Neuhaus - Zły wilk 13.11.14, 23:01
          Ja dopiero zaczęłam smile
    • krzywaprosta Re: Co czytacie - listopad 2014 ? 13.11.14, 10:40
      Elizabeth Strout ? Olive Kitteridge - w zasadzie już przeczytana. Pełna emocji. Niesamowita
      • krzywaprosta Re: Co czytacie - listopad 2014 ? 13.11.14, 10:46
        Cięcie - Veit Etzold miało być oczywiście ... nie ma jak pisać w kilku wątkach jednocześnie, eh. A Cięcie mnie wciąga coraz bardziej smile
    • siostra_pelagia Mariusz Czubaj-Martwe popołudnie 14.11.14, 18:31
      Dopiero zaczęłam, ale chyba książką roku ta pozycja nie zostaniesmile
      • taka_prawda500 Re: Mariusz Czubaj-Martwe popołudnie 15.11.14, 01:29
        Zmartwiłaś mnie, bo miałam ją czytać jako następną...
        • siostra_pelagia Re: Mariusz Czubaj-Martwe popołudnie 17.11.14, 13:28
          Nie ma co się martwić. Książkę spokojnie można przeczytaćsmile.
    • taka_prawda500 Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 15.11.14, 01:24
      Po niezbyt udanym czytelniczo początku miesiąca wręcz rozkoszuję się znakomitą lekturą big_grin

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/226000/226271/290995-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 23.11.14, 11:17
        Uwielbiam Nessera, ale tu zabrakło mi policjantów z Maardam, którzy występują w ilościach dosłownie śladowych, za to mamy pełen opis romansu inspektor Ewy Moreno sad Znowu zabawiłam się w przeczytanie dwóch tłumaczeń, tym razem błędów rzeczowych nie stwierdziłam. Tylko dlaczego autorka nowego tłumaczenia, pani Sadowska użyła dziwacznego i być może nie dla wszystkich zrozumiałego słowa obducent, skoro prościej było napisać (Paweł Pollak tak zrobił) patolog?
        • matt.cobosco Re: Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 23.11.14, 12:20
          taka_prawda500 napisała:

- Znowu zabawiłam się w przeczytanie dwóch tłumaczeń, tym razem błędów rzeczowych nie stwierdziłam.

Nieśmiało przypomnę, że aby móc stwierdzić błędy rzeczowe w tłumaczeniu, trzeba jednak znać i język źródłowy, i docelowy smile
          • echtom Re: Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 23.11.14, 12:36
            Do rzeczowych niekoniecznie - zwykle wystarczy znajomość tematu smile Dawno temu czytałam w recenzji, że tłumacz pomylił płeć jakiejś gwiazdy muzycznej - wystarczyło zajrzeć do Google wink A recenzent nie musiał znać języka oryginału, by to wychwycić. Problem bywa z błędnym tłumaczeniem pojęć, zwykle z homonimami albo false friends. I tak, czytając w szwedzkim tłumaczeniu, że bohaterka była "zdeprymowana" wiem, że miała depresję, ale nie wiem, czy jest to jasne dla czytelnika, który języka nie zna. Tu jest taki hardkorowy link na temat:
            pawelpollak.blogspot.com/2014/07/rybka-pia-wali-konika.html
            • taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 24.11.14, 17:05
              Pisząc błędy rzeczowe miałam na myśli różnice, co do których nie muszę znać języka szwedzkiego. W Karambolu sprawca przeczytał list od szantażysty dwa razy/trzy razy w zależności od tłumacza. Nie wiem, jak w oryginale było, ale z pewnością któryś tłumacz popełnił błąd i dokładnie o brak takich ewidentnych różnic mi chodziło smile
        • morni123456 Re: Hakan Nesser - Sprawa Ewy Moreno 18.11.16, 00:57
          Książkę czytało się zaskakująco szybko i przyjemnie natomiast niedokonczyny wątek Sigrid i słaby wątek kochanka faceta chłopaka jakoś do mnie nie przemówił co pani sądzi ?
    • freekani Peter May - Czarny dom 15.11.14, 08:51
      • echtom Re: Peter May - Czarny dom 15.11.14, 12:32
        I jak? Podobało mi się, ale na kolana nie rzuca. Nagrodą za przeczytanie był dla mnie znakomity "Człowiek z wyspy Lewis".
        • taka_prawda500 Re: Peter May - Czarny dom 15.11.14, 13:13
          Mnie też 2 część trylogii podobała się o wiele bardziej smile
          • freekani Re: Peter May - Czarny dom 15.11.14, 14:10
            Jestem dopiero w trakcie - ok. 1/3 przeczytałam. smile Czyta się dobrze, niewiele więcej potrafię powiedzieć. Człowiek z Wyspy Lewis czeka na półce, jest w planach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka