Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - Maj 2020

02.05.20, 20:38
Maj miesiącem książki smile
Obserwuj wątek
    • carollcat Harlan Coben - W domu 02.05.20, 20:42
      n/t
      • latarnik88 Remigiusz Mróz Iluzjonista 04.05.20, 13:43

Kupiona na poczcie.Podoba mi się .
    • silenta Michael Connelly - Punkt widokowy 04.05.20, 18:50
      Kontynuuję odświeżanie serii z Boschem. Może zdążę do wydania nowej książki.
    • andaba Aleksander Sowa - Czas Wagi 04.05.20, 19:10
      Chyba odrobinę gorsza niż poprzednia, ale niezła.

Ciekawa jestem, czy tylko ja mam skojarzenia z Boschem.
      • silenta Re: Aleksander Sowa - Czas Wagi 04.05.20, 19:30
        Wiesz, tak sobie zaznaczyłam tego Sowę do przeczytania w przyszłości, ale jak piszesz o skojarzeniach z Boschem, to chyba parę pozycji na liście przeskoczy i przeczytam wcześniej. A ciekawa jestem czy oglądałaś serial Bosch i jak Ci się ewentualnie podobał? Ja się powinnam zabrać za 6 sezon ale jest na podstawie książki, która u nas jeszcze nie wyszła, więc chyba poczekam aż przeczytam bo w serialu jednak jest pomieszanie z poplątaniem i wszystko pozmieniane.
        • andaba Re: Aleksander Sowa - Czas Wagi 04.05.20, 21:45
          Nie, nie oglądałam, ja w ogóle nic nie oglądam, ostatni serial jaki obejrzałam to był Klan 10 września 2001 roku. 11 sie wściekłam, co to za pierdoły pokazują, zamiast Klanu, a potem mi było głupio i postanowiłam zerwać z uzależnieniem. Teraz juz od lat nie mamy telewizora, a na netfliksa czy inne szkoda mi kasy, i tak mam za dużo hobby, żeby jeszcze filmy oglądać, doba jakaś za krótka...

Książki Sowy są dość specyfczne, przypominają mi Bosha przez nieco niekonwencjonalne podejście bohatera i jego niesubordynację (w drugiej części to bardziej widoczne) oraz durnych dowódców.
    • dimitrowka Re: Co teraz czytacie? - Maj 2020 05.05.20, 08:45
      Erica Spindler "Zakazany owoc"
    • andaba Fiona Barton - Podejrzany 06.05.20, 18:16
      Poprzednie podobały mi się bardziej.
      • drilka Re: Fiona Barton - Podejrzany 07.05.20, 11:06
        Może w końcu chociaż Dziecko przeczytam...
    • andaba Christina McDonald - Ostatnia noc Olivii 07.05.20, 10:41
      Nie wiem czemu przeoczyłam tę książkę - regularnie przeglądam zapowiedzi i nowości w księgarniach internetowych - wrzucam do worków "do przeczytania" i 'do kupienia". Ta, po tytule i opisie sądząc, trafiłaby co najmniej do pierwszego - a nie trafiła.
      Zauważyłam dopiero, jak zaczęłam przeglądać na biblionetce najwyżej oceniane książki z tamtego roku...
      Korzystając z dypensy, której sobie udzieliłam w związku z zamkniętymi bibliotekami, zamówiłam i nie żałuję smile
      • drilka Re: Christina McDonald - Ostatnia noc Olivii 07.05.20, 11:06
        Też ją mamsmile Nie przeoczyłam, ale jeszcze czeka.
    • drilka Wojciech Wójcik - Himalaistka 07.05.20, 11:10
      Dużo się dzieje. Fajnie się czyta, tak jak pozostałe Wójcika. Jestem mniej więcej w połowie.
    • drilka Katarzyna Tubylewicz - Bardzo zimna wiosna 07.05.20, 11:12
      W trakcie słuchania. Całkiem ok, ale przygnębiająca jak pogoda za oknem.
      • opty2 Re: Katarzyna Tubylewicz - Bardzo zimna wiosna 14.05.20, 14:10
        A mnie za bardzo nie podpasowała, za dużo w niej innych wątków niż kryminału.
        A intryga cieniutkasad
        • drilka Re: Katarzyna Tubylewicz - Bardzo zimna wiosna 16.05.20, 11:12
          Po tym, ile dobrego o niej słyszałam też mnie rozczarowała.
        • echtom Re: Katarzyna Tubylewicz - Bardzo zimna wiosna 24.06.20, 15:29
          Właśnie te "inne wątki" najbardziej mi się podobały, szczególnie wojenny.
    • andaba J. D.Barker - Piąta ofiara 11.05.20, 19:04
      Nie jestem fanką książek o seryjnych mordercach, ale te są znośne.
    • drilka Jozef Karika - Szczelina 12.05.20, 14:03
      Zakwalifikowany do horrorów. Nie znam się na horrorach, dla mnie może być thriller. Działa na wyobraźnię. Dla mnie świetny.
      • andaba Re: Jozef Karika - Szczelina 12.05.20, 14:09
        Mam go w zakładce "do przeczytania", tylko muszę poczekać, aż otworzą biblioteki.
      • andaba Re: Jozef Karika - Szczelina 27.05.20, 11:04
        Bibliotekę otwarli, ktoś książkę oddał zaraz, skoro zdążyła kwarantannę już zaliczyć. Pożyczyłam, przeczytałam.
        Ach! Ostatni raz takich emocji doznalam, jak czytałam Księgę urwisów w wieku 8 lat pod pierzyną z latarką.
        Nie powiem, zgrabnie napisane, niby nic się nie dzieje, a atosfera grozy genialna. Brrr, bałam się, że nie zasnę. Albo, że mi się przyśni. Dziś mi się z tego chce śmieć, wczoraj mi tak do śmiechu nie było.
        • drilka Re: Jozef Karika - Szczelina 27.05.20, 13:55
          smile A ja się przyznaję, że mnie przyciąga ten Trybecz. Bez noclegu na szlaku, ale żeby tak pochodzić...
          • andaba Re: Jozef Karika - Szczelina 27.05.20, 14:03
            Mnie też smile
    • andaba Agnieszka Pruska - Zimne nóżki nieboszczyka 12.05.20, 14:14
      Taka sama jak poprzednie o Julii i Alicji - bez fajerwerków, ale sympatyczna.
    • silenta Sophie Hannah - Na ratunek 12.05.20, 16:36
      Pokręcona i fajna jak inne tej autorki smile
    • opty2 Stracony - Harper 14.05.20, 14:15
      "Straconego" Harper polecam
      ale też
      "Pojdejrzany" - Barton
      "Ktoś, kogo znamy" Lapena
      • latarnik88 Małgorzata Rogala Cicha noc 16.05.20, 09:37
        Przyjemna książeczka , przerywnik po innej literaturze.Wreszcie otworzyli biblioteki.
    • drilka Marek Stelar - Blask 16.05.20, 11:11
      Dobrze się słucha. Może zapamiętam ją dłużej niż przesłuchaną niedawno, bardzo poprawną Pchłę Potyry, po której nawet zarysu akcji już nie pamiętam.
    • andaba Paweł Fleszar - Powódź 16.05.20, 11:16
      Takie sobie, punkty za miejsce akcji smile
      Grubymi nićmi szyte, ale nawet wciągające.
    • drilka Michaela Klevisová - Kroki mordercy 16.05.20, 11:17
      Bardzo mi się podobała.
      Na Lubimyczytać widać ile jest nieprzetłumaczonych kryminałów autorki. Zacieram ręce, może będzie tak jak z moją ukochaną Ann Cleeves.
      • opty2 Re: Michaela Klevisová - Kroki mordercy 17.05.20, 15:36
        tak, całkiem całkiem to było
    • opty2 Najgorętsza plaża w Finlandii - Tuomainen Antti 17.05.20, 15:44
      fiński kryminał,
      specyficznie napisany,
      niby strasznie ale śmiesznie,
    • andaba Soren Sveistrup - Kasztanowy ludzik 18.05.20, 23:00
      Trochę mam mieszane uczucia, niby księżka dobra, ale trrochę za długa i za nudna. I to jest dziwne, bo ja lubię długie książki, taka Elizabeth George mogłaby pisać powiesci jeszcze dwa razy grubsze i byłabym zachwycona, a tu byłam znudzona.
      Może dlatego, że lubie dłuhgie dygresje obyczajowe, dotyczace bohaterów, a tu własciwie nie było tego wcale, prywatne życie pokazane w migawkach, więc skąd te dłużyzny? Bo opisów przyrody też nie było. Ale ślimaczyło mi się i już.
    • drilka Małgorzata Hayles - Wśród nocnych cisz 21.05.20, 14:29
      Nikt mi tej książki nie polecił, nic o niej nie czytałam, autorki też nie znałam. To był impuls. A wciągnęła mnie bardzo.
      • dimitrowka Re: Małgorzata Hayles - Wśród nocnych cisz 24.05.20, 07:30
        Charlotte Link "Oszukana"
    • silenta Tim Weaver - Zanurzyć się w mrok 24.05.20, 09:15
      Bardzo wciągająca. Mimo, że nie jest moja ulubiona tematyka, uważam, że to bardzo dobra książka. Tylko jednak polecam czytać od początku serii - ja zaczęłam od środka i zmierzam do początku, lepiej by było po kolei.
    • drilka Liza Marklund - Farma pereł 25.05.20, 08:04
      Czyta się bardzo dobrze, chociaż to bardziej obyczaj i romans.
      Niestety zgrzytało mi trochę to, że młoda dziewczyna mieszkająca całe życie na wysepce niemalże odciętej od świata, wyrusza w ten wielki świat i radzi sobie tak dobrze.
    • drilka Alex Marwood - Zatruty ogród 25.05.20, 08:08
      Najmniej mi się podobała z książek Marwood. Ze względu na tematykę - sekty nie są dla mnie interesujące.
      W każdym razie czyta się dobrze, wciąga i chyba utkwi w pamięci na dłużej.
    • latarnik88 Vanessa Savage Kobieta w mroku 25.05.20, 13:51
      Ciekawe i wciągające , do szybkiego przeczytania , a objętość ponad 400 str.Nie jest to typowy kryminał.
    • latarnik88 Wendy Heard Polowanie na Annabelle 25.05.20, 13:59
      Makabreska przeczytana między obiadem a kolacją .Ok 400 str.Bibliotekarz podał mi 5 książek z nowości kryminalnych przez okienko w drzwiach.Taka odtrutka na obecne nastroje .
      Oprócz tego coś z poważniejszej literatury,Hanya Yanagihara Małe życie i
      Jaume Cabre Wyznaję .Ta ostatnia pozycja zmęczyła mnie okrutnie podczas czytania ale nie poległam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka