sibeliuss 05.02.09, 19:28 Dziś w TVN Style była mowa o stanikach, przeciętna Europejka kupuje 5-6 staników rocznie, Polki nadal kupują jeden-dwa i noszą do zużycia. Czy to cena ma wpływ, czy przywiązywanie małej wagi do tej częsci ubioru? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martvica Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 06.02.09, 09:19 Napisałabym że jedno i drugie, ale większość kobiet kupuje chińską bieliznę fatalnej jakości, której jedynymi zaletami są cena (max 15 zł) i kolory. A że nie przywiązują wagi, to insza inszość. Boję się policzyć ile staników kupiłam w zeszłym roku Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 06.02.09, 12:25 Czyli zawyżasz średnią. Tak pomyślałem, że u nas chyba mimo wszystko nadal małą wagę przywiązuje się do bielizny. Nie jestem podglądaczem, ale bywam w różnych miejscach i na przykład na siłowni koleś ubrany w drogie polo, firmowe spodnie i takież obuwie pod spodem ma slipy z kosza w markecie, które kosztowały go 3 złote. Myślenie, że po co przepłacać za gacie nadal jest u nas silnie zakorzeniona i pokutuje jako coś zupełnie normalnego. U kobiet zaczyna być chyba trochę lepiej, ale patrząc po ilości kupujących na bazarach chińską tandetę stwierdzam, że z kolei jest to podejście "ma dobrze wyglądać". Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 07.02.09, 19:27 Cały wątem o tej głupiej Omenie i jej prymitywnych komentarzach jest na forum "Oszczędzamy". A co do meritum - owszem, kupuje się mało, bo DOBRE biustonosze są drogie. Jeśli zas chodzi o "chińską tandetę" to, owszem, jest jej sporo, ale wydanie 25-30 zł na majtki to - przy bardzo przeciętnej ich jakości - sporo, a i wygoda modnych ostatnio modeli wątpliwa. Osobiście wolę porządne, może mało efektowne, ale wygodne bawełniane majtki, ciagle produkowane przez małe polskie firmy, niż "topowe" stylonowe, z drapiącą koronką jakieś sieciowej pseudomarki. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 09.02.09, 11:52 O jakiej Omenie? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 07.02.09, 23:01 Myślę, że często chodzi raczej o przywiązywanie małej wagi do tej części ubioru, o cenę pewnie też, ale nie przeceniałabym tego czynnika. Wiele kobiet pewnie woli wydać pieniądze na kolejną bluzkę, spodnie niż na kolejny stanik, bo stanika niby nie widać. Swoją drogą ciekawe jak na tym tle wypadają Lobbystki Odpowiedz Link
siamese67 Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 02.03.09, 10:58 no, ciekawe... ja jakieś 10-12, +/- dobranych rozmiarowo? majtek nie licząc... Odpowiedz Link
pia25 Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 05.03.09, 23:40 Niestety racja- do bielizny przywiązujemy za małą wagę. Dobrze dobrany stanik potrafi znacznie poprawić wygląd bluzki czy sukienki. Sprawdziłam link z sygnaturki scarlet_agta i niestety nie jest wśród tych 5% Teraz już się nie dziwę, że trudno mi było znaleźć wygodny i dopasowany stanik. To ważne dla mnie na codzień bo jestem matką karmiącą- specjalne staniki to męka dla mnie- niewygodne i niestety również niepraktyczne Stawiam na wygodne, mięciutkie i wzmocnione staniki, ale nie przepakowane gąbką- na taki trzeba sporo wydać, ael komfort jest tego wart Odpowiedz Link
a_gneskka Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 06.03.09, 02:26 Mamo karmiąca, witam u progu dobrego ostanikowania Poczytaj: www.fundacjamama.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=602&Itemid=101 Zrób sobie sama wygodny i śliczny karmnik: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html Albo kup, jeśli się mieścisz w rozmiarówce: stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html www.melissa.com.pl/kolekcja/wyswietl.php?pokaz=karmnik forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 Żeby nie wydać majątku to można polować tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=72041 oraz na aukcjach (ebay, allegro) i w sklepach: Ale w sklepach też nie musi być drogo: stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Pamiętaj, że dobrze dobrany rozmiar to podstawa, więc kalkulator kalkulatorem, a przez zakupami wymierz się i wpisz tu (zaznaczając, że karmisz i od kiedy): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=9095825 Odpowiedz Link
pia25 Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 06.03.09, 20:05 WOW Dzięki- fantastyczne linki! Rozmiaru nie mam wybitnie dużego, ale wiadomo, w ciągu dnia biust potrafi "urosnąć" o dwa rozmiary, jeżeli nie mogę odciągnąć pokarmu! Chyba spróbuję zrobić sobie własny karmnik Nic nie mam do stracenia, a mogę zyskać super stanik Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link
klymenystra Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 22.03.09, 21:09 Hehe, to zawyzam srednia, od stycznia zeszlego roku (15 miesiecy) kupilam jakies 35 stanik (kilka nie pasowalo, mam okolo 28-30) i trzy gorsety. No coz, to jest wlasnie odkrycie nowego, lepszego rozmiaru ) Stare staniki poszly do kosza, trzeba bylo uzupelnic garderobe Aha - do bielizny przywiazuje wage nie mniejsza niz do ciuchow i bizuterii. Odpowiedz Link
wera9954 Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 23.03.09, 17:07 A ja nie kupuję dużo staników. Nie dlatego, że nie przywiązuję do nich wagi. Po prostu żaden stanik na mnie nie pasuje. Te, które są dla mnie najlepsze, są drogie, a ja muszę iść na kompromis (np. miseczki dobre, ale obwód za luźny). Jestem w stanie zapłacić dużo za stanik, i nakupować sobie tych staników dużo, ale muszą być ładne, porządne, wygodne i przede wszystkim dobrze dopasowane. -- Lobby_Biuściastych(67,5/92-94=30(65)G) Miseczki Odpowiedz Link
one-monika Re: Polki kupują 1-2 staniki rocznie, inne Europe 23.03.09, 23:18 Cena ma na pewno wpływ dla wielu kobiet. Chociaż ja mimo to że liczę się z kasą na punkcie bielizny mam fioła i do tej średniej nie pasuję w miesiącu to tak,ale nie rocznie. Do tego dochodzą gorsety które uwielbiam. Ogólnie rzecz biorąc bielizna ma ogromne znaczenie nie tylko dla wyglądu, dla samopoczucia też. Odpowiedz Link