anbull 11.12.05, 17:03 Jakie nawiska noszą Wasze wspólne dzieci? Waszego partnera czy Wasze? I jakie macie/mieliście ewentualne problemy/trudności (nie wiem, np. w szpitalu, przychodni, szkole...) z powodu różnych nazwisk u własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
holka007 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 12.12.05, 10:36 hej:)Moja córa ma nazwisko tatusia,a "nóż" sie kiedyś pobierzemy to będziemy miec wszyscy takie same:)))))) Problemy mięliśmy jedynie w USC ale bynajmniej nie ze względu braku ślubu,tylko że mój nie miał jeszcze karty pobytu.Poza ty było o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
arieletka4 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 12.12.05, 15:23 Moja córa ma nazwisko po tatusiu, ale w książeczce zdrowia jeszcze w szpitalu (a więc przed rejestracją) panie pielęgniarki wpisały moje. Potem już po calych ceregielach w USC ja wpisałam do książeczki jej imię i nazwisko mojego połówka, ale swojego nie skreśliłam (chyba zapomnialam :)). Nieco później, na badaniach, założono Kasi kartę z podwójnym nazwiskiem i trzeba było odkręcać sprawę :))) Teraz myślę, ze moze podwójne nazwisko to nie byl najgorszy pomysł- tym bardziej, że akurat ładnie brzmi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 12.12.05, 19:15 Dzięki za odpowiedzi. A czy przy załatwianiu formalności w urzędzie stanu cywilnego konieczni są obydwoje rodziców? Słyszał, że niestety tak, jakoś sobie tego do końca nie wyobrażam, jak z noworodkiem mamy się stawić w zimie dla załatwenia tych wszystkich formalności (obie babcie jak na razie nie wykazują zbytniej chęci do pomocy, a ja nie mając z żadną z nich najlepszego kontaktu, nie chciałabym prosić o pomoc.... cóż życie zweryfikuje). Odpowiedz Link Zgłoś
arieletka4 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 12.12.05, 19:24 Jest tak: jeżeli Twój partner ma zamiar uznać dziecko ( a zrozumiałam, że tak jest), to musi razem z tobą stawić się w USC, bo składa oświadczenie przed urzędniczką, że uznaje dziecko. I musi to zrobić osobiście. Co do nazwiska, to wiadomo- musicie ustalić, czy dziecko bedzie nosić nazwisko twoje, czy swojego ojca. I tyle. Co do jeżdżenia z dzieckiem w zimie- hmmm, no cóż,rejestracja jest ważna i raczej jej nie odkładaj - termin na to jest ok. miesiąca, potem straszą, że dziecko dostanie imię z urzędu, ale to ewentualnie da się odkręcić, tylko po co?? A same formalności nie trwają bardzo długo- góra 10-15 minut. Więc nie jest to zbytnio uciążliwe, tak sądzę. Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 12.12.05, 20:44 O imieniu z urzędu to niesłyszała, brzmi to zabawnie i STRASZNIE z drugiej strony. Zamierzamy się wywiazać z rejestracji w USC w terminie, ale urzędy jakoś mnie trochę przerażają ;/ Miałyście jakieś problemy w jakiś instytucjach z tego powodu, że dziecko nosiło inne nazwisko niż Wy-mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
holka007 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 13.12.05, 08:55 Tak to prawda,musicie iść razem do urzędu,my tez byliśmy z noworodkiem i to nawet prosto ze szpitala,akurat bylismy wtedy sami i nie mielismy nikogo do opieki,a mój na drugi dzien szedł do pracy wiec nawet nie mógł by innym razem:((( nie było tak strasznie bo były wakacje i Urząd był właściwie pusty i trwało to własnie ok.10-15 min. Ogólnie nie mam problemu w urzedach z powodu innego nazwiska córki raczej z jego pisownią,zamiast przez "v" wszysscy piszą "w" a przeciez za kazdym razem sie o to upominam:))))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 13.12.05, 15:13 dobrze, że nie spotkałyście się z jakimiś wiekszymi problemami z tytułu nieślubnego dziecka. Pytałam, bo wolałam się przygotować psychicznie na niemiłe traktownie z tego tytułu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 13.12.05, 20:43 Niki ma nazwisko taty, ale duzo mamy problemow ze nie jestesmy malzenstwem itd, to przykre Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 13.12.05, 22:03 A już miałam nadzieję, że to nie jest większy problem... A czy te problemy, które masz na myśli to w instytucjach, czy w innych miejscach (jeżeli można wiedzieć, nie chcę być wścibska). Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 14.12.05, 15:59 Instytucje-spoldzielnia mieszaniowa, urzedy typu mops chodzi o pioeniazki na dziecko, i wiele wiel roznych, bo ludzmi sie nie przejmuje, ale tylko ja moge cos sie dowiedziec w mopsie jako matka, moj nie a nie raz byla taka potrzeba i utrudniaja koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Inna kwestia "nazwiskowa" 26.12.05, 19:27 Czy możliwe jest zmienienie mojego nazwiska panieńskiego na nazwisko mojego partnera, za jego zgodą, tak, żebyśmy wszyscy (razem z dziećmi) mogli nosić jedno nazwisko? Chodzi mi oczywiście o zmianę nazwiska bez brania ślubu. Czy prawo dopuszcza taką możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
arieletka4 Re: Inna kwestia "nazwiskowa" 27.12.05, 19:01 Jak najbardziej możesz, zajrzyj tu: www.polishembassy.ca/files/informacja%20o%20zmianie%20nazwiska.pdf :), www.bip.kepno.com.pl/?a=180 ( to przykład, taka sama procedura obowiązuje w całej Polsce, ale podaje, bo masz ładnie wyopisane, jakie dokumenty musisz złożyć razem z wnioskiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: Inna kwestia "nazwiskowa" 28.12.05, 16:33 Dzięki:))))))) Zaraz przestudiuję te informacje! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
arieletka4 Re: Inna kwestia "nazwiskowa" 28.12.05, 17:36 A nie ma za co :)) Jak co, jestem do dyspozycji Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: nazwisko dziecka-po mamie czy tacie?? 31.03.06, 10:56 A ja np. nawet po ślubie pewnie bym nie zmieniała nazwiska. Dzieci w każdym wypadku miałyby nazwisko taty. Więc ewentualne problemy związane z niezgodnością nazwisk i tak by mnie czekały. Odpowiedz Link Zgłoś