Dodaj do ulubionych

disc boot failure insert system disc Proszę o pomo

IP: *.142.199.141.metrointernet.pl 20.11.11, 10:32
Witam , jestem tutaj nowym użytkownikiem , wiem , że tego typu tematów jest masa ale żaden nie opisuje tego komunikatu tak jakbym ja chciał :) więc proszę o wyrozumiałość mam nadzieję , że ktoś rozwieje moje wątpliwości . A więc tak od pewnego czasu zauważyłem , że podczas pracy komputera słychać było piknięcie delikatny dźwięk komputer się resetuje i pokazuję się ten śmieszny komunikat . U mnie objawia się to tak , że wyłączę go wypnę taśmy z DYSKU TWARDEGO włączam komputer i patrze jeśli nie działa powtarzam czynność aż się włączy :) od wczoraj nie dało rady tak , ale położyłem komputer na boku odłączyłem taśme z dysku twardego (małe i długie wejście) podłączyłem START i działa ;) ale jak podniosę komputer po chwili znowu "piknie" reset i komunikat :) więc mi pomóżcie może to być rozwalona taśma ? dodam , że ona w którymś miejscu jest popękana jakby się rozeszła. hmm. Czy jest możliwość w komputerze stacjonarnym wymienić te taśmy ??
Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: disc boot failure insert system disc Proszę o IP: *.zask.pl 20.11.11, 11:34
      Wymien tasme na nowa i sprawdz czy dziala.
      • Gość: piotr)_gopr Re: disc boot failure insert system disc Proszę o IP: *.142.199.141.metrointernet.pl 20.11.11, 11:44
        no właśnie też tak myślę, bo w tym momencie komputer leży ale tylko go podniosę postawię od razu reset i komunikat , moge wtedy do usranej śmierci odczepiać taśmę i kable od dysku i nic, położę , podczepię jeszcze raz i działa jak ta lala. W dysku są 2 wejscia szerokie z taśmy i małe z kablami? a jak one by było wadliwe to cały zasilacz trzeba wymmienic?
    • Gość: lajosz Re: disc boot failure insert system disc Proszę o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 11:42
      Komunikat
      "disc boot failure insert system disc"
      oznacza, że kom nie znalazł dysku z systemem operacyjnym z którego mógłby wystartować i że należy podłączyć dysk z systemem lub włożyć do napędu płytę z systemem.

piotr)_gopr napisał(a):
      "Czy jest możliwość w komputerze stacjonarnym wymienić te taśmy ??"

Oczywiście że tak.
      Są tanie powszechnie dostępne, ale problem nie koniecznie muszą generować taśmy sygnałowe.
      Może to być równie dobrze wtyczka zasilania dysku tudzież samo złącze zasilania na dysku twardym.
      Tak więc zanim kupisz taśmy sygnałowe (P-ATA szeroka taśma lub S-ATA wąska taśma) , to warto sprawdzić kable zasilające.
      • Gość: piotr)_gopr Re: disc boot failure insert system disc Proszę o IP: *.142.199.141.metrointernet.pl 20.11.11, 11:56
        no właśnie też tak myślę, bo w tym momencie komputer leży ale tylko go podniosę postawię od razu reset i komunikat , moge wtedy do usranej śmierci odczepiać taśmę i kable od dysku i nic, położę , podczepię jeszcze raz i działa jak ta lala. W dysku są 2 wejscia szerokie z taśmy i małe z kablami? a jak one by było wadliwe to cały zasilacz trzeba wymmienic?
    • Gość: aqq Re: disc boot failure insert system disc Proszę o IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.11, 11:56
      sprawdź jeszcze, czy komp się restartuje przy jego podnoszeniu z odłączonym dyskiem!

może się okazać, że problemem jest nie samo połączenie dysku z płytą główną (kabel szeroki tzw. makaron) lecz brak zasilania dla napędów/dysków

jeśli komp się uruchamia i pracuje normalnie bez podłączonego HDD i reaguje normalnie na płyty włożone do napędu CD/DVD (można to sprawdzić wkładając jakąś płytę boot'owalną)
      to spróbuj najpierw podmienić kable zasilania i danych podłączając te z CD/DVD do HDD

obejrzyj też gniazdo zasilania idanych HDD - może jest uszkodzone/wyłamane?

no i warto sprawdzić czy kable w płycie głównej są odpowiednio mocno wpięte/wciśnięte.
      może latają luzem i stąd te restarty, gdy pionizujesz kompa?

podmiana kabla/makarona danych nie jest skomplikowana i nie jest droga
      w wiązce kabli masz też pewnie kilka niezagospodarowanych wtyczek zasilających - wykorzystaj je!

• tiges_wiz Re: disc boot failure insert system disc Proszę o 20.11.11, 12:59
      wyjmij naped CD lub pendrive czy karte SD :>
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka