Dodaj do ulubionych

skutki kalibracji baterii w laptopie :(

13.09.14, 13:28
Dwuletni Gateway NV77H, bateria trzymała 2.5 h i podkusiło mnie:( www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/notebooki/2011/07/bateria-w-laptopie-jak-o-nia-dbac-i-jak-ja-wymienic.aspx
Zaufałam fachowcom, postąpiłam zgodnie z tym fragmentem
"Jeżeli zamiast trzech godzin note­book na w pełni naładowanej baterii działa zaledwie godzinę, nie jest konieczna od razu wymiana akumulatora. By wyeliminować ewentualną usterkę baterii, najpierw ją skalibrujmy. W procesie tym uczymy wbudowaną w akumulator elektronikę nowej, zmienionej wraz z czasem pojemności ogniw. Kalibrację rozpoczynamy, ładując baterię do pełna. Następnie wyłączamy w systemie funkcje oszczędzania energii (hibernację, uśpienie) i pozostawiamy note­book, aby się samoczynnie wyładował. Proces ten przeprowadzamy trzykrotnie, następnie sprawdzamy, czy czas pracy na baterii uległ wydłużeniu. Jeżeli nadal jest zbyt krótki, pozostaje nam wymiana lub naprawa akumulatora.

Laptop rozładował się do końca, podpięłam do pradu i cyrk. Wskaźnik ładowania zacząl wariować, a to nie widział baterii, wyjełam, włożyłam, chwilke podładował, do 1%. Wskazuje niezmiennie "Pozostało 1%, podłączony, nie laduje". Odinstalowałam program Battery care, sądząc, że on namieszał, próbowałam startu w trybie awaryjnym, nic. Czy mozliwe jest, by bateria padła z powodu całkowitego rozładowania? Ma ktoś jakis pomysł?
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 13.09.14, 22:32
      2.5h po 2 latach to przyzwoity wynik, więc sens kalibracji był raczej dyskusyjny, choć z drugiej strony 3-krotne rozładowanie nie powinno spowodować żadnego problemu. Na Twoim miejscu, sprawdziłbym go jakimś niezależnym utyliszczem, np tym:

www.softpedia.com/progDownload/BatteryBar-Download-104956.html
      • 3gateway Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 14.09.14, 12:33
        Dzięki za poradę. Wg tego programu stan naładowania też 1% , a zuzycie baterii 0% z ok.39 tys.mWh. Rozładowałam baterię jeden raz ,( a zrobiłam to raczej profilaktycznie, by dłużej działała). Przy ponownym podpięciu pomyliłam zasilacze, użyłam z innego laptopa, może tu tkwić przyczyna? Jak to sprawdzić?
        • gyubal_wahazar Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 14.09.14, 14:13
          Za słabo się znam by coś konkretnie podpowiedzieć, ale na Twoim miejscu poguglałby hasło 'laptop plugged in but not charging', albo podobne. Pierwsze co wyskoczyło :

www.pcmag.com/article2/0,2817,2404104,00.asp

Pod spodem jest sporo komentarzy mówiących jak ludzie sobie radzili. 2 ciekawsze:
          1) well i just turned off my laptop, took out my battery and held the power button for 10-20 seconds and it worked!! (w kolejnym poscie, gość napisał to samo tylko w wersji z 30 sekundami)

2) In the device manager uninstalled the drivers corresponding to item Batteries or in my case Microsoft AC Adapter and Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery. Then turned-off the laptop, unplugged the power cable and remove the battery. Next pushed laptop power button for about 30 seconds. Lastly plugged power cable and inserted the battery again. Powered on laptop again and... voilá! The battery is charging again as usual
        • terlek Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 16.09.14, 11:49
          Po pierwsze: samo rozładowani do końca nie powinno uszkodzić ogniwa, co nie oznacza, że tak nie było.
          Po drugie: ładowanie inną ładowarką mogło spowodować zwarcie i uszkodzenie aku.
          Po trzecie: wyjmij aku na jakiś czas i podłącz tylko zasilanie do notebooka. Możesz uruchomić system i wyłączyć. Włóż ponownie baterię i sprawdź ładowanie.
          • 3gateway Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 17.09.14, 07:17
            Dzięki za rady, niestety nie pomogły, laptop już jest w serwisie.Wstępnie serwisant powiedział, że program Batery Care nie jest dedykowany do tego typu laptopa. Po odbiorze napiszę jaki wyrok:)
            • 3gateway Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 17.09.14, 21:58
              Ju:) Wstepna telefoniczna diagnoza poraziła mnie, mianowicie bateria do wymiany. Przy okazji serwisant poinformował mnie, ze musiał założyć mi nowy profil, bo stary szwankowal. Podkreślam, że jedynie ja użytkuję ten laptop. No trudno, przekopiowal ulubione i to co na pulpicie, zgrał na nowym profilu, przekonując mnie, ze bateria padła ze straości. Śledzę jego ruchy i widzę, że wskaźnik drga, proszę o najechanie myszką, widzę 30 % postępu...za chwilkę 40 itd... pomogła zmiana konta użytkownika! Mam Windows7 premium, nic z tego nie rozumiem ( i serwisant też) , nie tykam się więcej żadnych programów , kalibracji, bateria wskazuje 3 godz ( więcej niż przed kombinacjami, ale nie wiem, ile w tym prawdy, nie rozładuję jej do końca już). Dzięki za dobre chęci Gyubal, Terlek, mam nadzieję, że mój przypadek komuś pomoże. Pozdrawiam serdecznie:)
              • biankos Re: skutki kalibracji baterii w laptopie :( 19.09.14, 11:53
                to dziwne bo dzisiejsze baterie nie wymagają kalibracji. moim zdaniem musiałą być zepsuta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka