Dodaj do ulubionych

WhatsApp nie działa w Win7 i Win 10

26.10.21, 10:58
Po ogólnoświatowej awarii aplikacji należących do Facebooka, zaczął się problem z WhatsApp for desktop, a konkretnie w komputerach z Win 7 oraz Win 10 wersji starszych niż najnowsza wersja 21h1.
Objawy:
- na stronie www whatsapp.com/download jest PUSTO. Tzn, są banery góra i dół, ale nie ma zawartości! Po prostu blank, empty, null, zero. Nie ma nic do kliknięcia z działu Download, gdy wchodzę tam w Win7 lub nawet Win 10 wer. 20h2
ALE TEGO PROBLEMU NIE MA w wersji 21h1. Tam wszystko jest i hula.
- można instalkę ściągnąć z neta i zainstalować... ALE instalka 64-bit zaraz po zainstalowaniu mieli na "Aktualizowanie"... Mieli i mieli, i nic się nie dzieje przez długi czas. I jeśli w trakcie tego mielenia odpali się instalację wersji 32-bitowej, to WhatsApp uruchamia się.
I działa do pierwszego jego zamknięcia lub wyłączenia kompa. Potem klikanie w ikony uruchamiające lub nawet w sam program NIC nie daje - zero reakcji.
Napisałem do działu technicznego WhatsApp - zero odpowiedzi. OLALI

Problem dotyczy nie tylko mojego kompa, ale również u znajomych występuje, więc sądzę, że to powszechna plaga - WYŁĄCZYLI WHATSAPP dla wszystkich Windowsów poza najnowszą 10.
(Nie wiem jak to jest w 11., bo nie mam kompa z tym systemem.)
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: WhatsApp nie działa w Win7 i Win 10 26.10.21, 18:18
      Posadziłem na próbę wersję 2019LTSC i WhatsApp instaluje się bez problemów.
      Może już zaczął?
      • serenita123 Re: WhatsApp nie działa w Win7 i Win 10 26.10.21, 20:39
        Niestety.
        W Win7 nadal strona Download pusta.
        W międzyczasie w laptopie zainstalowałem 21H1, więc nie wiem, czy w 20h2 problem ustąpił. Jednak nie będę zmieniał Win7 na Win10 tylko dlatego, że Whatsapp nie działa!
        Zresztą największą ciekawostką jest nie to, że nie działa, ale że strona internetowa jest PUSTA. niezależnie od przeglądarek. Mam antywira, użyłem Ccleanera, ADWCleanera, systemowe sfc /scannow i nic.
        Strona nadal pusta, a Whatsapp nie działa.
        Co za czort???
        • wariant_b Re: WhatsApp nie działa w Win7 i Win 10 26.10.21, 22:54
          serenita123 napisała:

> Niestety.
          > W Win7 nadal strona Download pusta.

Ale pewnie na Windows 10 wyświetliło ci się tak jak i u mnie:
          Windows 8 i nowsze. WhatsApp musi być zainstalowany na Twoim telefonie.

Nie wiem, czy instalowanie przestarzałych wersji jest dobrym pomysłem.
          Wygląda na to, że w Windows 7 pozostaje WhatsApp w przeglądarce.
          • serenita123 Re: WhatsApp nie działa w Win7 i Win 10 27.10.21, 09:46
            tak, wiem. Win 8 i nowsze oraz "tylko w przeglądarce"... JEDNAK do tej mega awarii wszystko działało także w Win 7. Wiem, że instalowałem w 7. "na własne ryzyko i odpowiedzialność".
            Tylko to, co mnie najbardziej zastanawia to to, że WhatsApp poszedł inną drogą niż pozostali i zablokował wyświetlanie zawartości witryny Download tym, którzy nie mają "Win 8 lub nowsze".
            Inni blokują tylko możliwość instalowania na niezgodnych systemach. A tu - zablokowali nawet możliwość obejrzenia... (tych klyjentów nie obsługujemy)
            Preselekcja trochę po bandycku i nieuprzejmie... Duży może więcej.
            Co do Androida, to w przeglądarce można wejść na ich stronę, ale kliknięcie "Pobierz" lub ręczne wpisanie adresu "download" powoduje automatyczne przerzucenie do Sklepu Play.
            Dzięki za poświęconą uwagę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka